ΥΑ 96629/15345/03 ΦΕΚ 1332/17.9.2003

 

Καθορισμός της διαδικασίας, των κριτηρίων, των όρων και των προϋποθέσεων παραχώρησης  οικοπεδικών εκτάσεων σε ομογενείς παλιννοστούντες από χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

 

Έχοντας υπόψη:

1.Το α.29Α του Ν. 1558/85 (Φ.Ε.Κ. 137 Α), που προστέθηκε με το α.27 του Ν.2081/92 (Φ.Ε.Κ. 154 Α) και τροποποιήθηκε με το α.1 παρ. 2 του Ν. 2469/97 (Φ.Ε.Κ. 38 Α).

 

2. Το Π.Δ. 81/2002 περί συγχώνευσης των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

 

3. Τα άρθρα 3 και 5 του Ν. 2790/16.2.2000 (Φ.Ε.Κ. 24 Α), «Αποκατάσταση των παλιννοστούντων ομογενών από την τέως Σοβιετική Ένωση και άλλες διατάξεις», όπως αυτά ισχύουν κάθε φορά.

4. Το άρθρο 76 του Ν. 2910/2.5.2001 (Φ.Ε.Κ. 91 Α), «Είσοδος και παραμονή αλλοδαπών στην Ελληνική Επικράτεια. Κτήση της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση και άλλες διατάξεις» (παρ. 11 και 12), όπως αυτό ισχύει κάθε φορά.

 

5. Το άρθρο 10 του Ν. 3091/24.12.2002 (Φ.Ε.Κ. 330 Α), «Απλουστεύσεις και βελτιώσεις στη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου και άλλες διατάξεις» (παρ. 1, περίπτωση β).

 

6. Το άρθρο 26 παρ. 5 του Ν. 3156/2003 (ΦΕΚ 157Α'), ομολογιακά δάνεια, τιτλοποίηση απαιτήσεων και απαιτήσεων από ακίνητα και άλλες διατάξεις.

 

7. Την 96629/22220/3.10.2002 (Φ. Ε. Κ. 1287 Β) απόφαση «Στεγαστική αποκατάσταση παλιννοστούντων ομογενών από χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης, στις ζώνες εγκατάστασης Α, Β, Γ και Δ της Ελληνικής επικράτειας», όπως αυτή τροποποιήθηκε με την απόφαση 96629/629S/ 8.5.2003 (Φ.Ε.Κ. 560 Β) ομοία.

 

8. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

 

9. Την 1065956/Α 0006/15.7.2003 (Φ.Ε.Κ. 985 Β) Κοινή Απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών «καθορισμός αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών), αποφασίζουμε:

 

Καθορίζουμε τη διαδικασία και τα κριτήρια παραχώρησης οικοπεδικών εκτάσεων του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων Ν.Π.Δ.Δ., σε ομογενείς παλιννοστούντες από χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης, σε περιοχές των ζωνών εγκατάστασης Α, Β, Γ και Δ της ελληνικής επικράτειας, ύστερα από τη ρυμοτόμηση τους κατά το άρθρο 6 του Ν.2790/2000, καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις της παραχώρησης αυτής, ως εξής:

1. Δικαιούχοι της παραχώρησης είναι ομογενείς που προέρχονται από χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα έως 31.12.1999 και είναι κάτοχοι της ελληνικής ιθαγένειας ή του Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς (Ε.Δ.Τ.Ο.), βάσει των διατάξεων του άρθρου 1 του Ν.2790/29000 (Φ.Ε.Κ. 24/16.2.2000/Α), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 76 του Ν.2910/2001 (Φ.Ε.Κ. 91/2.5.2001/Α).

 

2. Δεν παραχωρούνται οικόπεδα σε ομογενείς που διαμένουν μόνιμα σε άλλες χώρες, εξαιρουμένης της Κύπρου, ανεξάρτητα από την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας ή τη χορήγηση του Ε.Δ.Τ.Ο., καθώς και σε ομογενείς από χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης, που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα, μετά την 31.12.1999.

 

3. Η ιδιότητα του ομογενούς δεν αναιρείται από τον τρόπο απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, ούτε από την κατοχή διαβατηρίου χωρίς την ένδειξη «παλιννόστηση», αρκεί στο φάκελο που τηρείται στην υπηρεσία που εξέδωσε την απόφαση κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, να υπάρχουν στοιχεία αποδεικτικά της ομογενειακής ιδιότητας ή να προσκομισθούν στοιχεία από τα οποία να συνάγεται ότι οι ενδιαφερόμενοι ήλθαν στην Ελλάδα ως ομογενείς παλιννοστούντες.

 

4. Οι οικοπεδικές εκτάσεις παραχωρούνται στους ομογενείς, μόνο για κατασκευή πρώτης κατοικίας.

 

5. Οι δικαιούχοι δεν θα πρέπει να έχουν οι ίδιοι, οι σύζυγοι ή άλλο δηλωθέν ως προστατευόμενο μέλος του νοικοκυριού τους:

• πλήρες δικαίωμα κυριότητας ή ισοβίου επικαρπίας ή οίκησης, εξ ολοκλήρου ή επί ιδανικού μεριδίου, σε άλλο σπίτι ή σπίτια ή διαμερίσματα στην Ελλάδα.

• άλλο ιδιόκτητο οικόπεδο στην χώρα μας, από αγορά και με τίτλους κυριότητας ή βάσει παραχωρητηρίου, σύμφωνα με το οποίο ο φορέας το παραχωρεί κατά πλήρη κυριότητα .ή κατά χρήση.

 

6. Στις περιπτώσεις που δικαιούχοι της παραχώρησης είναι και οι δύο σύζυγοι ομογενείς παλιννοστούντες, το οικόπεδο παραχωρείται και στους δύο.

 

7. Οι ενδιαφερόμενοι ομογενείς παλιννοστούντες, μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως 31.5.2004, στην αρμόδια Διεύθυνση Αστικής Κατάστασης, Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (Τμήμα Κοινωνικής Ένταξης) της Περιφέρειας που επιθυμούν να τους παραχωρηθεί το οικόπεδο, ανεξάρτητα από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.

Η επιλογή τους θα πρέπει κατά το δυνατόν, να συγκεκριμενοποιείται σε επίπεδο Νομού, Δήμου ή Κοινότητας της Περιφέρειας αυτής. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να συγκεκριμενοποιείται και κάθε άλλη επιλογή των δικαιούχων, ανεξάρτητα από το σε ποια Περιφέρεια αφορά. Ιδιαιτέρως δε, όταν δεν υπάρχει αντίρρηση εκ μέρους τους, να εγκατασταθούν σε οποιαδήποτε Περιφέρεια, Νομό, Δήμο ή Κοινότητα της ελληνικής επικράτειας, όπου υφίστανται προς διάθεση εκτάσεις, αυτό θα πρέπει να δηλώνεται (επισυνάπτεται σχετικό υπόδειγμα).

 

8. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:

•  αντίγραφο της απόφασης για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας ή του Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς (Ε.Δ.Τ.Ο.),

•  αντίγραφο του διαβατηρίου ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου, αποδεικτικού της ημερομηνίας εγκατάστασης στην Ελλάδα. Στην περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι δεν διαθέτουν διαβατήριο με την ένδειξη «παλιννόστηση», ώστε να τεκμαίρεται η ημερομηνία εγκατάστασης τους στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε περίπτωση αμφιβολιών, ως προς την ημερομηνία αυτή, θα πρέπει να προσκομίζονται επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία της μόνιμης εγκατάστασης τους ως 31.12.1999 (μισθωτήρια ενοικίασης κατοικιών, λογαριασμοί εξόφλησης νερού, τηλεφώνου, ρεύματος, εγγραφή παιδιών σε ελληνικό σχολείο, κ.λπ.),

•  πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, από το οποίο να προκύπτει ο αριθμός των προστατευόμενων μελών (υπερήλικοι ή με ποσοστό αναπηρίας γονείς, τέκνα, κ.λπ.),

• σε κάθε περίπτωση αναπηρίας θα πρέπει να προσκομίζονται και σχετικά αποδεικτικά έγγραφα κρατικού ελληνικού νοσοκομείου,

• βεβαίωση Δήμου ή Κοινότητας για τη μόνιμη κατοικία στην περιοχή τους,

•  υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, ότι ο / η αιτών / αιτούσα και ο / η σύζυγος ή δηλωθέν ως προστατευόμενο μέλος του νοικοκυριού τους, δεν έχουν πλήρες δικαίωμα κυριότητας, ή ισόβιας επικαρπίας ή οίκησης, σε άλλες κατοικίες στην Ελλάδα, ούτε και άλλο ιδιόκτητο οικόπεδο, βάσει τίτλων κυριότητας από αφορά ή βάσει παραχωρητηρίου, σύμφωνα με το οποίο ο φορέας το παραχωρεί κατά πλήρη κυριότητα ή κατά χρήση. Στην ίδια δήλωση θα πρέπει να αναφέρεται αν έχει εκδοθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης σε βάρος της κατοικίας τους,

• αντίγραφο φορολογικής δήλωσης από την οποία να προκύπτουν τα ανωτέρω ή, ελλείψει αυτής, βεβαίωση της οικείας Δ.Ο.Υ. της περιοχής που διαμένει, από την οποία να προκύπτει ο αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.),

9. Όλα τα δικαιολογητικά κατατίθενται, όπου είναι εφικτό, σε πρωτότυπη μορφή, είτε επικυρωμένα και επίσημα μεταφρασμένα στην Ελληνική γλώσσα, όπως ορίζουν οι κείμενες διατάξεις (α. 29 του Π. Δ/τος 50/2001).

10. Για την υλοποίηση και την παρακολούθηση του προγράμματος παραχώρησης οικοπέδων, αρμόδιες είναι οι Διευθύνσεις Αστικής Κατάστασης, Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (Τμήματα Κοινωνικής Ένταξης) των Περιφερειών, οι οποίες συντάσσουν ειδικές καταστάσεις δικαιούχων κατά σειρά προτεραιότητας.

11. Κριτήρια ως προς τη σειρά προτεραιότητας και την επιλογή μεταξύ των παλιννοστούντων ομογενών από χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης, ως δικαιούχων παραχώρησης οικοπέδων, αποτελούν:

α. το ύψος του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος τους και συνεπώς ο βαθμός τυχόν απορίας,

β. η οικογενειακή τους κατάσταση και συνεπώς ο αριθμός των προστατευόμενων μελών της οικογένειας τους, τυχόν χηρεία ή μονογονεϊσμός,

γ. η ύπαρξη προστατευόμενου μέλους με αναπηρία, σε ποσοστό τουλάχιστον 67%.

12. Ομογενείς σε βάρος των οποίων έχει εκδοθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης της κατοικίας τους, σύμφωνα με την παρ.7 του α.3 του Ν.2790/2000 προηγούνται όλων των ως άνω δικαιούχων.

Ομογενείς στους οποίους έχει παραχωρηθεί κατά χρήση από το Ε.Ι.Υ.Α.Α.Π.Ο.Ε. το αιτούμενο οικόπεδο, προηγούνται όλων των δικαιούχων.

13. Σε κάθε περίπτωση που, κατά τον συνδυασμό των κριτηρίων και το σχηματισμό των κατηγοριών των δικαιούχων, προκύψουν περισσότεροι του ενός μετά ίδια κριτήρια, γίνεται δημόσια κλήρωση, στο κατάστημα της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας.

14. Στην περίπτωση που τα προς παραχώρηση οικόπεδα μιας Περιφέρειας δεν επαρκέσουν, επιτρέπεται να αγοραστούν και άλλα, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί το σύνολο των δικαιούχων, που πληρούν τα κριτήρια της παραγράφου 11.

15. Η ανάδειξη των δικαιούχων και η παραχώρηση των οικοπέδων, ύστερα από ρυμοτόμηση των σχετικών εκτάσεων, κατ' εφαρμογή του άρθρου 6 του Ν.2790/2000, γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας στην περιοχή της οποίας βρίσκεται το οικόπεδο που παραχωρείται, με βάση τις ειδικές καταστάσεις δικαιούχων που έχουν ως ανωτέρω καταρτισθεί.

16. Η παραχώρηση ανακαλείται και το οικόπεδο αναδιανέμεται, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχει κάποια από τις προϋποθέσεις που αποτέλεσε κριτήριο για τον καθορισμό της σειράς προτεραιότητας και της τελικής επιλογής του δικαιούχου και ιδιαίτερα όταν ο δικαιούχος δεν κτίσει την πρώτη και μοναδική κατοικία του στο οικόπεδο που του παραχωρήθηκε, μέσα σε πέντε (5) χρόνια από τη ν απόκτηση της κυριότητας ή της χρήσης. Παράταση της προθεσμίας αυτής επιτρέπεται, μόνο για μία φορά και για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών, εφόσον μνημονεύονται οι εξαιρετικοί λόγοι που συντρέχουν, οι οποίοι και αποδεικνύονται με σχετικά έγγραφα αποδεικτικά στοιχεία (π.χ. λόγοι υγείας, σοβαρά ατομικά ή οικογενειακά προβλήματα, κ.λπ.).

17. Η μεταβίβαση του οικοπέδου που παραχωρείται απαγορεύεται πριν περάσουν δέκα (10) χρόνια από την απόκτηση της κυριότητας ή της χρήσης του. Η μεταβίβαση επιτρέπεται λόγω γονικής παροχής ή θανάτου του δικαιούχου, προς τα τέκνα αυτού ή τους κληρονόμους του. Γενικά όμως όποιος από τους δικαιούχους πάρει μία φορά οικόπεδο δεν δικαιούται να ξαναπάρει.

18. Κατά τα λοιπά ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 76 (παρ. 11 και 12) του Ν. 2910/2001, όπως ισχύει κάθε φορά, ενώ για κάθε περίπτωση ή λεπτομέρεια που δεν ρυθμίζεται με την παρούσα απόφαση, όπως και για τις περιπτώσεις όπου η παραχώρηση οικοπέδων δεν γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 2790/2000 και τα προβλεπόμενα από την παρούσα απόφαση, εφαρμόζεται ανάλογα η κείμενη νομοθεσία (π.χ. αγροτική νομοθεσία, Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας, κ.λπ.).

19. Οι Δ/νσεις Αστικής Κατάστασης και Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Περιφερειών (Τμήματα Κοινωνικής Ένταξης), μεριμνούν για την ανάρτηση της απόφασης αυτής, στο κεντρικό κτίριο της οικείας Περιφέρειας, φροντίζουν δε για την κοινοποίηση της σε όλους τους δήμους και τις κοινότητες, που ανήκουν στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας.

20. Η συγκεκριμενοποίηση των εκτάσεων που θα διατεθούν και θα ρυμοτομηθούν κατά το άρθρο 6 του Ν.2790/2000, προκειμένου να παραχωρηθούν σύμφωνα με την προαναφερθείσα διαδικασία σε παλιννοστούντες ομογενείς από χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης, γίνεται σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του άρθρου 5, παρ. 1 του Ν.2790/2000.

21. Στο τέλος της παραγράφου  Α. 10 της Υ.Α. 96629/22220/02 προστίθεται εδάφιο ως εξής: Για την εξασφάλιση των ανωτέρω δανείων δεν θα εγγράφεται εμπράγματο βάρος υπέρ της δανείστριας Τράπεζας. Κατά τα λοιπά ισχύει ως έχει η 96629/22220/02 Κ.Υ.Α.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 26 Αυγούστου 2003