ΠΔ 170/2006 - ΦΕΚ 182/Α'/31.8.2006

Ρύθμιση θεμάτων εκπαίδευσης προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης κατά τροποποίηση των διατάξεων των π. δ/των 4/1995 (Α' -1), 319/1995 (Α' -174), 352/1995 (Α' -187) και 190/1996 (Α' -153).

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Έχοντας υπόψη:

 

1. Τις διατάξεις του άρθρου 11 παρ. 1, εδάφια α', στ' και η' και του άρθρου 53 παρ. 1 του ν. 1481/1984 «Οργανισμός Υπουργείου Δημόσιας Τάξης» (Α' -152), όπως το άρθρο 11 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 παρ. 1 του ν.1590/1986 (Α'- 49).

 

2.  Τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ. 4, 3 παρ. 4 και 5 παρ. 4 του ν. 2226/1994 «Εισαγωγή, εκπαίδευση και μετεκπαίδευση στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και στο Τμήμα Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και άλλες διατάξεις» (Α' -122).

 

3. Τις διατάξεις των π.δ/των 82/1993 «Περιορισμός συναρμοδιότητας κατά την έκδοση κανονιστικών διαταγμάτων και αποφάσεων σε θέματα αρμοδιότητας των Υπουργείων Προεδρίας της Κυβέρνησης και Δημόσιας Τάξης» (Α' - 36) και 108/1994 «Περιορισμός αρμοδιότητας κατά την έκδοση κανονιστικών διαταγμάτων και αποφά­σεων σε θέματα αρμοδιότητας των Υπουργείων Προεδρίας της Κυβέρνησης και Δημόσιας Τάξης» (Α'- 82).

 

4. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθε­σίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, όπως κωδικοποιήθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ/τος 63/2005 (Α' - 98).

 

5.  Την υπ' αριθμ. 37930/ΔΙΟΕ 1264/14.10.2005 απόφα­ση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών «Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Υφυ­πουργών Οικονομίας και Οικονομικών» (Β' -1432), όπως τροποποιήθηκε με την υπ' αριθμ. 5733/ΔΙΟΕ 179/9.2.2006 όμοια (Β' - 204).

 

6.  Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

 

7. Την υπ' αριθμ. 224/2006 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ύστερα από πρόταση των Υπουρ­γών Οικονομίας και Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης, αποφασίζουμε:

 

 

Αρθρο 1

 

1.  Η παρ. 1 του άρθρου 7 του π. δ/τος 4/1995 (Α' -1), αντικαθίσταται ως εξής:

 

«Οι υποψήφιοι που περιλαμβάνονται στους πίνακες επιτυχόντων των Σχολών Αστυφυλάκων και Αξιωμα­τικών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευ­μάτων κατατάσσονται στην Ελληνική Αστυνομία, ως δόκιμοι αστυφύλακες, ή δόκιμοι υπαστυνόμοι, αντίστοι­χα, με ονομαστική διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας».

 

2. Στην παρ. 2 του άρθρου 7 του ιδίου π. δ/τος, προ­στίθεται εδάφιο ως εξής:

 

«Μετά την ολοκλήρωση της βασικής στρατιωτικής εκπαίδευσης, οι σπουδαστές των Σχολών Αξιωματικών και Αστυφυλάκων δίνουν τον προβλεπόμενο όρκο».

 

3.  Η περίπτωση γ' της παρ. 3 του άρθρου 7 του ιδί­ου π.δ/τος, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 3 του π.δ/τος 34/1996 (Α' - 24), αντικαθίσταται ως εξής:

 

«Προβαίνουν στην κατάταξη των παρουσιαζομένων, εφόσον από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά και τη δακτυλοσκοπική εξέταση δεν προκύπτει κώλυμα κατά­ταξης, συντάσσοντας για κάθε έναν από τους κατα­τασσόμενους πρακτικό κατάταξης και αποδοχής του διορισμού τους ως δοκίμων αστυφυλάκων ή δοκίμων υπαστυνόμων, καθώς και φύλλο μητρώου και αναφέρουν αμέσως στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας τα ονοματεπώνυμα των καταταγέντων και των μη καταταγέντων για οποιον­δήποτε λόγο».

 

 

Αρθρο 2

 

1. Στην παρ. 1 του άρθρου 22 του π.δ/τος 319/1995 (Α'-174) προστίθεται εδάφιο ως εξής:

 

«Μετά την ολοκλήρωση της βασικής στρατιωτικής εκπαίδευσης, οι δόκιμοι υπαστυνόμοι δίνουν τον προ­βλεπόμενο όρκο σε επίσημη τελετή. Η ημερομηνία της ορκωμοσίας και οι λεπτομέρειες της τελετής ορκωμοσί­ας ρυθμίζονται με διαταγή του Διοικητή της Σχολής».

 

2. Η περίπτωση γ' της παρ. 4 του άρθρου 38 του π.δ/ τος 319/1995 αντικαθίσταται ως εξής:

 

«γ. Τα σωματικά προσόντα και ιδίως η υγεία, η αντοχή, η εμφάνιση, η παράσταση και η επίδοση στη βασική στρατιωτική εκπαίδευση (κύρια και περιοδική)».

 

 

Αρθρο 3

 

1.  Στην παρ. 2 του άρθρου 38 του π.δ/τος 352/1995 (Α'-187) προστίθεται εδάφιο ως εξής:

 

«Μετά την ολοκλήρωση της βασικής στρατιωτικής εκ­παίδευσης οι δόκιμοι αστυφύλακες δίνουν τον προβλε­πόμενο όρκο σε επίσημη τελετή. Η ημερομηνία της ορ­κωμοσίας και οι λεπτομέρειες της τελετής ορκωμοσίας ρυθμίζονται με διαταγή του Διοικητή της Σχολής».

 

2. Η παρ. 3 του άρθρου 43 του π.δ/τος 352/1995, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 2 του π.δ/τος 212/1998 (Α'-170), αντικαθίσταται ως εξής:

 

3. Οι πρωτοετείς δόκιμοι με την παρουσίαση τους στη Σχολή υποβάλλονται στην προβλεπόμενη βασική στρα­τιωτική εκπαίδευση και ακολούθως παρακολουθούν το τακτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης του Α' εξαμήνου. Οι ίδιοι δόκιμοι κατά τη διάρκεια του Β' εξαμήνου και συ­γκεκριμένα από 1η Ιουνίου μέχρι 31η Αυγούστου υφίστα­νται πρακτική εκπαίδευση σε αντικείμενα αστυνομικού ενδιαφέροντος σε υπηρεσίες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και σε λοιπές αστυνομικές υπηρεσίες. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου και στο διάστημα από 1 Μαίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου οι τριτοετείς δόκιμοι υποβάλλο­νται σε πρακτική εκπαίδευση, κυρίως σε αστυνομικές υπηρεσίες νήσων και λοιπών τουριστικών περιοχών της χώρας. Οι τριτοετείς δόκιμοι μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής εκπαίδευσης υποβάλλονται σε γραπτές πτυ­χιακές εξετάσεις και αποφοιτούν από τη Σχολή. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους εκπαίδευσης οι δόκιμοι αστυφύλακες, όταν συνοδεύονται από αστυφύλακα ή άλλο βαθμοφόρο, επιτρέπεται να ασκούν αστυνομικά καθήκοντα, εκτός αυτών του ανακριτικού υπαλλήλου».

 

3. Μετά την παράγραφο 3 του άρθρου 43 του π.δ/τος 352/1995, όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής:

 

4.  Για την τοποθέτηση των πρωτοετών και τριτο­ετών δοκίμων αστυφυλάκων στις αστυνομικές υπη­ρεσίες, στις οποίες θα πραγματοποιηθεί η πρακτική εκπαίδευση, εκδίδεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ύστερα από πρόταση της Διεύθυνσης Αστυνομικού Προσωπικού του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία ορίζεται ο αριθμός των πρωτοετών και τριτοετών δοκίμων που πρόκειται να μετακινηθούν για πρακτική εκπαίδευση ανά αστυνομική υπηρεσία. Στη συνέχεια, οι δόκιμοι καλούνται να υποβάλλουν αίτηση στην οποία δηλώνουν όλες τις παραπάνω αστυνομικές υπηρεσίες κατά σειρά προτί­μησης καθώς και την από μέρους τους διάθεση χώρου διαμονής στην έδρα των υπηρεσιών αυτών. Η μετακί­νηση των δοκίμων για πρακτική εκπαίδευση ενεργείται κατόπιν διαταγής του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυ­νομίας μετά από συνεκτίμηση της σειράς προτίμησης των υπηρεσιών, της από μέρους τους διάθεσης χώρου διαμονής στην έδρα της υπηρεσίας εκπαίδευσης και του βαθμού επίδοσης για μεν τους πρωτοετείς του Α' εξαμήνου σπουδών, για δε τους τριτοετείς του Α' έτους σπουδών. Κατ' εξαίρεση, μετακινούνται για πρακτική εκπαίδευση σε υπηρεσία της προτίμησης τους δόκι­μοι οι οποίοι: α) είναι έγγαμοι ή έχουν την επιμέλεια ανηλίκου τέκνου, β) έχουν καταταγεί ως αθλητές σύμ­φωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 2725/1999 (Α' - 121), και στην περιφέρεια της υπηρεσίας υπάρχει αθλητική υποδομή του αθλήματος τους και γ) έχουν υποβάλλει στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας αίτηση αμοιβαίας μετακίνησης εντός ανατρεπτικής προθεσμίας δέκα ημερών από την κοινοποίηση της διαταγής μετακίνησης».

 

 

Αρθρο 4

 

1.  Στο άρθρο 45 του π.δ/τος 352/1995 (Α'-187), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του π.δ/τος 212/1998 (Α'-170), προστίθενται εδάφια ως εξής:

 

«Για την αποτελεσματικότερη διδασκαλία της ξένης γλώσσας οι δόκιμοι δύναται να εντάσσονται σε ξεχω­ριστή κατά επίπεδο γνώσεων ομάδα, σύμφωνα με την προτίμηση τους και με βάση υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλουν κατά την είσοδο τους στη Σχολή. Για την ένταξη σε ομάδες επιπέδου γνώσης της ξένης γλώσσας λαμβάνονται υπόψη η προτίμηση του δοκίμου, οι τυχόν κατεχόμενοι τίτλοι σπουδών της ξένης γλώσσας και η εκτίμηση του καθηγητή για το επίπεδο των γνώσεων του. Αλλαγή της ομάδας κατά τη διάρκεια της φοίτησης στη Σχολή δεν επιτρέπεται. Κατ' εξαίρεση, αλλαγή σε ομάδα διαφόρου επιπέδου γνώσεων δύναται να προ­τείνει μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου μόνο ο καθηγητής, εκτιμώντας τις δυνατότητες του δοκίμου σε σχέση με αυτές των άλλων δοκίμων της ιδίας ομά­δας. Επί της προτάσεως αυτής αποφασίζει οριστικά ο Διοικητής της Σχολής Αστυφυλάκων».

 

2.  Η περίπτωση γ' της παρ. 4 του άρθρου 49 του π.δ/τος 352/1995 αντικαθίσταται ως εξής:

 

«γ. Τα σωματικά προσόντα και ιδίως η υγεία, η αντοχή, η εμφάνιση, η παράσταση και η επίδοση στη βασική στρατιωτική εκπαίδευση (κύρια και περιοδική)».

 

 

Αρθρο 5

 

Το άρθρο 29 του π.δ/τος 190/1996 (Α'-153) αντικαθί­σταται ως εξής:

 

«Αρθρο 29.

Σκοπός - Λειτουργία εκπαιδευτικών τμημάτων.

 

1.  Το Τμήμα Ξένων Γλωσσών έχει ως αποστολή τη διαρκή εκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού στις ξένες γλώσσες.

 

2.  Για το σκοπό αυτό μπορούν να λειτουργούν τα παρακάτω ανεξάρτητα εκπαιδευτικά τμήματα για κάθε γλώσσα:

α. αξιωματικών και υπαλλήλων κλάδου Π.Ε. και Τ.Ε.

β. ανθυπαστυνόμων, αρχιφυλάκων, αστυφυλάκων, συ­νοριακών φυλάκων, ειδικών φρουρών και υπαλλήλων κλάδου Δ.Ε.

 

3.  Οι διδασκόμενες γλώσσες ανά έτος, η λειτουργία ενός ή περισσοτέρων εκπαιδευτικών τμημάτων ανά ξένη γλώσσα, η χρονολογία έναρξης και λήξης της εκ­παίδευσης, ο αριθμός των σπουδαστών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, καθορίζονται με διαταγή του Προϊσταμένου του Κλάδου Διοικητικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

4.  Η διάρκεια της εκπαίδευσης δεν δύναται να είναι μεγαλύτερη των εννέα (9) ούτε μικρότερη των έξι (6) μηνών. Ο αριθμός των σπουδαστών σε κάθε τάξη δεν δύναται να είναι μικρότερος των δέκα (10) ούτε μεγα­λύτερος των είκοσι (20).

 

5. Στα ως άνω εκπαιδευτικά τμήματα μπορεί να φοι­τούν, σε ποσοστό μέχρι 20% του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, και υπάλληλοι αντίστοιχων βαθμών και κλάδων του Πυροσβεστικού Σώματος, εφαρμοζομέ­νων αναλόγως των διατάξεων του άρθρου 33».

 

 

Αρθρο 6

 

Το άρθρο 33 του π.δ/τος 190/1996 αντικαθίσταται ως εξής:

 

« Αρθρο 33.

Εισαγωγή σπουδαστών στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών.

 

1. Η εισαγωγή των σπουδαστών στα εκπαιδευτικά τμή­ματα ξένων γλωσσών γίνεται με εισιτήριες εξετάσεις, οι οποίες διενεργούνται στην έδρα της Σχολής.

 

2.  Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στα Τμήματα Ξένων Γλωσσών απαιτείται:

α. Να υποβάλλουν σχετική αίτηση.

β. Να μην έχουν υπερβεί το 41° έτος της ηλικίας τους κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους διενέργειας των εξετάσεων.

γ. Να είναι κάτοχοι κρατικού πιστοποιητικού γλωσ­σομάθειας επιπέδου τουλάχιστον Β2 ή πιστοποιητικού First Certificate in English (Lower) των Πανεπιστημίων Cambridge ή Michigan για την αγγλική γλώσσα ή αντι­στοίχου επιπέδου για τις λοιπές γλώσσες ή να έχουν αποφοιτήσει από την πρώην Β' ή Γ βαθμίδα του Τμή­ματος Ξένων Γλωσσών με τελικό βαθμό επίδοσης του­λάχιστον 15.

δ. Να κρίνονται ως κατάλληλοι από πλευράς ήθους, πειθαρχικότητας, εργατικότητας και φιλομάθειας, από τους προϊσταμένους τους διοικητές αξιωματικούς.

 

3. Με την αίτηση, η οποία υποβάλλεται ιεραρχικά στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυ­νομίας, υποβάλλεται και πρόταση καταλληλότητας των προϊσταμένων τους διοικητών αξιωματικών. Η αρνητική πρόταση ή τυχόν διαφωνία αιτιολογείται. Στην περίπτω­ση αυτή αποφαίνεται ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητι­κού του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας (Α.Ε.Α.).

 

4. Οι εξετάσεις είναι προφορικές και γραπτές και γίνο­νται από τριμελή εξεταστική επιτροπή που συγκροτείται με διαταγή του Προϊσταμένου Κλάδου Διοικητικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και αποτελείται από τρεις καθηγητές της εξεταζόμενης ξένης γλώσσας εκ των διδασκόντων στις Σχολές του Σώματος και σε περίπτωση αδυναμίας από καθηγητές της οικείας ξένης γλώσσας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των νομαρχιών της Αττικής.

 

5. Οι υποψήφιοι εξετάζονται στην ύλη που εξετάζονται οι υποψήφιοι για την απόκτηση κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας επιπέδου Β2.

 

6. Η βαθμολόγηση κατά τη γραπτή και προφορική εξέ­ταση γίνεται με ακέραιες μονάδες από μηδέν (0) μέχρι είκοσι (20). Το πηλίκο που προκύπτει από τη διαίρεση του αθροίσματος της γραπτής και προφορικής βαθμολογίας δια του δύο (2), δίνει το βαθμό επιτυχίας του υποψηφίου στην εξεταζόμενη γλώσσα. Βάση επιτυχίας θεωρείται ο βαθμός δέκα (10)».

 

 

Αρθρο 7

 

Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 35 του π.δ/τος 190/1996 αντικαθίσταται ως εξής:

 

«1. Στα εκπαιδευτικά τμήματα οι σπουδαστές για κάθε ξένη γλώσσα διδάσκονται:

α. ανάλυση κειμένου

β. γραμματική και συντακτικό

γ. προφορικό λόγο

δ. αστυνομική, επιστημονική και τεχνική ορολογία

ε. μετάφραση κειμένου από την ξένη γλώσσα στην ελληνική και αντίστροφα.

 

2. Με τη διδασκαλία επιδιώκεται η πλήρης γνώση της ξένης γλώσσας μέσω της απόκτησης ικανότητας άνετης ομιλίας, γραφής και κατανόησης αυτής από το προσωπικό».

 

 

Αρθρο 8

 

Η παρ. 5 του άρθρου 36 του π.δ/τος 190/1996 αντικαθίσταται ως εξής:

 

«5. Το τελευταίο πενθήμερο της εκπαίδευσης ενεργούνται οι εξιτήριες εξετάσεις σε όλη τη διδαχθείσα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ύλη. Οι εξιτήριες εξετάσεις ενεργούνται γραπτώς, εκτός από το μάθημα «προφορικός λόγος» που ενεργείται μέσω συνέντευξης του εξεταζόμενου καθώς και με τη χρήση ηχογραφημέ­νου κειμένου επί του οποίου ο εξεταζόμενος καλείται να απαντήσει σε ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών. Η εξέταση του εν λόγω μαθήματος ενεργείται από τον καθηγητή του συγκεκριμένου μαθήματος».

 

 

Αρθρο 9

 

Οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 30 και των άρθρων 31 και 32 του π.δ/τος 190/1996 καταργού­νται.

 

 

Αρθρο 10

 

Έναρξη ισχύος.

 

Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης αναθέτουμε τη δημο­σίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.