ΝΟΜΟΣ 3467/2006 - ΦΕΚ 128/Α'/21.6.2006

Επιλογή στελεχών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ρύθμιση θεμάτων διοίκησης και εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

 

 

Αρθρο 1

 

Πίνακες

 

Πίνακες επιλογής στελεχών Δημόσιας Εκπαίδευσης

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

1. Η επιλογή και τοποθέτηση των στελεχών της δημό­σιας εκπαίδευσης στις κενές θέσεις γίνεται για τετραετή θητεία και στις κενούμενες θέσεις για το υπόλοιπο της θητείας αυτής.

 

2. Για την πλήρωση των ανωτέρω θέσεων, καταρτίζο­νται σύμφωνα με τις διατάξεις των επόμενων άρθρων οι παρακάτω αξιολογικοί πίνακες επιλογής, που ισχύουν για τέσσερα έτη:

α) Σχολικών συμβούλων δημοτικής εκπαίδευσης

β) Σχολικών συμβούλων προσχολικής αγωγής

γ) Σχολικών συμβούλων ειδικής αγωγής

δ) Σχολικών συμβούλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά κλάδους και ειδικότητες

ε) Διευθυντών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

στ) Διευθυντών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

ζ) Προϊσταμένων γραφείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

η) Προϊσταμένων γραφείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευ­σης

θ) Προϊσταμένων γραφείων φυσικής αγωγής

ι) Προϊσταμένων γραφείων τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης

ια) Διευθυντών δημοτικών σχολείων

ιβ) Διευθυντών γυμνασίων

ιγ) Διευθυντών ενιαίων λυκείων

ιδ) Διευθυντών τεχνικών επαγγελματικών εκπαιδευ­τηρίων

ιε) Διευθυντών σχολικών εργαστηριακών κέντρων (Σ.Ε.Κ.)

ιστ) Διευθυντών σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

ιζ) Διευθυντών γυμνασίων ειδικής αγωγής

ιη) Διευθυντών ενιαίων λυκείων ειδικής αγωγής

ιθ) Διευθυντών τεχνικών επαγγελματικών εκπαιδευτη­ρίων ειδικής αγωγής α' και β' βαθμίδας

κ) Διευθυντών πειραματικών δημοτικών σχολείων

κα) Διευθυντών πειραματικών γυμνασίων

κβ) Διευθυντών πειραματικών λυκείων

κγ) Διευθυντών μουσικών σχολείων (γυμνασίων- λυ­κείων)

κδ) Διευθυντών εργαστηρίων ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης

κε) Διευθυντών πειραματικών δημοτικών σχολείων των πανεπιστημίων

κστ) Διευθυντών πειραματικών γυμνασίων των πανε­πιστημίων

κζ) Διευθυντών πειραματικών λυκείων των πανεπιστη­μίων.

 

 

Αρθρο 2

 

Συμβούλια επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης

 

1.α) Στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων συγκροτούνται τα παρακάτω συμβούλια για την κατάρτιση των πινάκων επιλογής και την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης υπό στοιχεία α' μέχρι και ι' της παραγράφου 2 του προηγούμενου άρθρου:

αα) Συμβούλιο επιλογής σχολικών συμβούλων δημο­τικής εκπαίδευσης, προσχολικής αγωγής και ειδικής αγωγής.

ββ) Συμβούλιο επιλογής σχολικών συμβούλων δευτε­ροβάθμιας εκπαίδευσης.

γγ) Συμβούλιο επιλογής προϊσταμένων διευθύνσεων και προϊσταμένων γραφείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

δδ) Συμβούλιο επιλογής προϊσταμένων διευθύνσεων και προϊσταμένων γραφείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευ­σης, γραφείων φυσικής αγωγής και γραφείων τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης.

β) Τα κατά το προηγούμενο εδάφιο συμβούλια είναι επταμελή και αποτελούνται από:

αα) Τρία μέλη Δ.Ε.Π. των πανεπιστημίων. Τα μέλη προ­τείνονται με τους αναπληρωτές τους από τα πρυτανικά συμβούλια όλων των πανεπιστημίων, στα οποία απευθύνεται εγγράφως ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων. Από τα προτεινόμενα μέλη, ο Υπουργός επιλέγει τρία ως τακτικά και τρία ως αναπληρωματικά.

ββ)Έναν σύμβουλο ή πάρεδρο του Παιδαγωγικού Ιν­στιτούτου (Π.Ι.), που ορίζεται με τον αναπληρωτή του με την απόφαση συγκρότησης.

γγ)Έναν διευθυντή εκπαίδευσης της οικείας βαθμίδας για τα Συμβούλια επιλογής διευθυντών και προϊσταμένων γραφείων εκπαίδευσης ή έναν σχολικό σύμβουλο της οικείας βαθμίδας για τα συμβούλια επιλογής σχολικών συμβούλων, που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους με την απόφαση συγκρότησης.

δδ) Τους δύο αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτι­κών των κεντρικών υπηρεσιακών συμβουλίων της αντί­στοιχης βαθμίδας, που αναπληρώνονται από τους νόμιμους αναπληρωτές τους.

γ) Η συγκρότηση κάθε συμβουλίου επιλογής γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευ­μάτων, που εκδίδεται εντός του μηνός Δεκεμβρίου κάθε δεύτερου έτους και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Κατ' εξαίρεση κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού τα ανωτέρω συμβούλια συγκροτούνται εντός μηνός από τη δημοσίευση του.

Με την απόφαση συγκρότησης ορίζεται ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας με τον αναπληρωτή του. Ο αντιπρόεδρος επιλέγεται μεταξύ των υπό στοιχείο αα' του προηγούμενου εδαφίου τακτικών μελών του κάθε συμβουλίου και αντικαθιστά τον πρόεδρο σε περίπτω­ση κωλύματος του. Ως γραμματέας ορίζεται διοικητικός υπάλληλος της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ή αποσπασμένος σε αυτήν εκπαιδευτικός.

δ) Τα συμβούλια επιλογής σχολικών συμβούλων είναι αρμόδια και για τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης και πειθαρχικού δικαίου των σχολικών συμβούλων.

 

2.  Τα οικεία περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατά περίπτωση, είναι αρμόδια για την κατάρτιση των πινά­κων επιλογής και για την επιλογή των διευθυντών των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των διευθυντών των σχολικών εργα­στηριακών κέντρων.

 

3. Τα κεντρικά υπηρεσιακά συμβούλια της αντίστοιχης βαθμίδας είναι αρμόδια για την κατάρτιση των πινάκων επιλογής και την επιλογή των διευθυντών των πειρα­ματικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των πανεπιστημίων.

 

4. Η επιλογή των υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των υπο­διευθυντών και υπευθύνων τομέων Σ.Ε.Κ, καθώς και των προϊσταμένων τμημάτων εκπαιδευτικών θεμάτων γίνεται από τα οικεία περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια.

 

5. Η θητεία του προέδρου, των μελών και του γραμμα­τέα των συμβουλίων επιλογής αρχίζει την 1η Ιανουαρίου του έτους που ακολουθεί την απόφαση συγκρότησης και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του δεύτερου έτους.

Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος η θητεία αρχίζει με τη συγκρότηση των συμβουλίων επιλογής και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2007.

 

6.  Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται το ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στον πρόεδρο, τα μέλη, τον γραμματέα των συμβουλίων επιλογής και στους εκπαιδευτικούς που αναφέρονται στην παράγραφο 1β του άρθρου 10, κατά τις κείμενες σχετικές διατάξεις.

 

 

Αρθρο 3

 

Κριτήρια επιλογής

 

Τα κριτήρια επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες και αποτιμώνται συνολικά με εκατό αξιολογικές μονάδες.

α) Υπηρεσιακή κατάσταση - Διδακτική εμπειρία, όπως προκύπτει από στοιχεία του φακέλου του υποψηφίου.

β) Επιστημονική - Παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρ­τιση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου και τα συνυποβαλλόμενα αποδεικτικά στοιχεία.

γ) Προσωπικότητα και γενική συγκρότηση του υποψη­φίου, όπως αποτιμάται κατά την προφορική συνέντευξη ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής. Κατά τη συ­νέντευξη εκτιμάται, κυρίως, η ικανότητα του υποψηφίου να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να επιλύει προβλήματα (διδακτικά, διοικητικά, οργανωτικά, λειτουργικά κλπ.), να δημιουργεί το κατάλληλο παιδαγωγικό περιβάλλον και να εμπνέει τους εκπαιδευτικούς στην άσκηση των καθηκόντων τους.

δ) Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, όπως αυτό συ­νάγεται από τις αξιολογικές εκθέσεις του υποψηφίου.

 

 

Αρθρο 4

 

Προθεσμίες υποβολής αιτήσεων και κατάρτισης των πινάκων επιλογής - Διάρκεια ισχύος των πινάκων - Διαδικασία υποβολής αιτήσεων

 

 

1. Εντός του μηνός Ιανουαρίου κάθε τέταρτου έτους, δη­μοσιεύονται σε δύο ημερήσιες εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας προκηρύξεις του Υπουργού Εθνικής Παιδεί­ας και Θρησκευμάτων, με τις οποίες καλούνται οι εκπαι­δευτικοί που έχουν τα νόμιμα προσόντα και επιθυμούν συμμετοχή στη διαδικασία κατάρτισης των υπό στοιχεία α' μέχρι και ι' πινάκων επιλογής της παραγράφου 2 του άρθρου 1 να υποβάλουν αίτηση που συνοδεύεται από τα αναγκαία δικαιολογητικά, εντός της προθεσμίας που προβλέπεται στην προκήρυξη.

 

2. Το οικείο συμβούλιο επιλογής των υποψηφίων της προηγούμενης παραγράφου καταρτίζει εντός του ιδίου έτους τους τελικούς πίνακες επιλογής, οι οποίοι μετά την επικύρωση τους από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύουν από την 1η Αυγούστου του ίδιου έτους μέχρι την 31η Ιουλίου του τέταρτου έτους που ακολουθεί.

 

3.  Εντός των προθεσμιών της παραγράφου 1 οι διευ­θυντές εκπαίδευσης των νομών, με αποφάσεις τους που εκδίδονται ύστερα από πρόταση των περιφερειακών υπη­ρεσιακών συμβουλίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ):

α) Προβαίνουν στο διαχωρισμό των σχολείων της πε­ριοχής ευθύνης τους σε περιοχές τοποθέτησης διευ­θυντών, ανάλογα με τις μεταξύ τους αποστάσεις, τις συγκοινωνιακές διευκολύνσεις και τις ιδιαίτερες συνθή­κες. Σε κάθε περιοχή περιλαμβάνονται τα σχολεία ενός ή περισσότερων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή δημοτικών διαμερισμάτων. Σχολεία του ίδιου δήμου ή δημοτικών διαμερισμάτων δεν μπορούν να υπαχθούν σε διαφορετικές περιοχές.

Σε κάθε νησί δημιουργούνται μία ή περισσότερες πε­ριοχές στις οποίες υπάγονται σχολεία που λειτουργούν μόνο στο νησί αυτό.

β) Προκηρύσσουν τις κενές θέσεις των σχολικών μονά­δων, των Σ.Ε.Κ. και των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. της περιοχής ευθύνης τους για την κατάρτιση αξιολογικού πίνακα επιλογής διευθυντών προς κάλυψη των κενών και των κενούμενων θέσεων. Η προκήρυξη αυτή γίνεται κατά περιοχές, όπως αυτές ορίζονται στο προηγούμενο εδάφιο, και αναρτάται αυθημερόν στις διευθύνσεις και τα γραφεία εκπαίδευσης. Αντίγραφο της προκήρυξης κοινοποιείται στις σχολικές μονάδες, στα Σ.Ε.Κ. και στα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. του νομού προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

γ) Καλούν τους ενδιαφερομένους να καταθέσουν αίτη­ση για επιλογή εντός δεκαπέντε ημερών από την ανάρ­τηση της σχετικής προκήρυξης στις διευθύνσεις και στα γραφεία εκπαίδευσης.

 

4. Τα αρμόδια συμβούλια επιλογής καταρτίζουν εντός του πρώτου εξαμήνου του οικείου έτους, τους υπό στοι­χεία ία' μέχρι και κζ' της παραγράφου 2 του άρθρου 1 αντιστοίχως τελικούς πίνακες επιλογής, οι οποίοι μετά την επικύρωση τους από τον οικείο περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης αναρτώνται στα γραφεία των διευθύνσεων και στα γραφεία της οικείας βαθμίδας εκπαίδευσης. Οι πίνακες αυτοί ισχύουν από την 1η Αυγούστου του ίδι­ου έτους μέχρι την 31η Ιουλίου του τέταρτου έτους που ακολουθεί.

 

5. α) Μετά την τοποθέτηση των διευθυντών των σχολι­κών μονάδων και Σ.Ε.Κ., ο οικείος διευθυντής εκπαίδευσης καλεί τους εκπαιδευτικούς που έχουν τα τυπικά προσό­ντα και επιθυμούν να ασκήσουν τα καθήκοντα υποδιευ­θυντή στη σχολική μονάδα που ανήκουν οργανικά, καθώς και υποδιευθυντή Σ.Ε.Κ. και υπεύθυνου τομέα Σ.Ε.Κ. να υποβάλουν στον διευθυντή της σχολικής μονάδας σχε­τική αίτηση εντός δεκαημέρου.

β) Ο σύλλογος των διδασκόντων κάθε σχολικής μονά­δας και Σ.Ε.Κ., σε συνεδρίαση του από την οποία απέχουν οι υποψήφιοι, συντάσσει αιτιολογημένο πίνακα υποψη­φίων υποδιευθυντών σχολικών μονάδων και Σ.Ε.Κ. και υπευθύνων τομέων Σ.Ε.Κ.. Οι υποψήφιοι προτείνονται από τους αιτούντες σε αριθμό τριπλάσιο των υφιστάμενων θέσεων. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στις περιπτώ­σεις που ορίζονται περισσότεροι του ενός υποδιευθυντές στην ίδια σχολική μονάδα. Αν ο αριθμός των αιτήσεων είναι μικρότερος του τριπλασίου, συντάσσεται πίνακας με όσους έχουν υποβάλει αίτηση.

γ) Ο συνταχθείς από το σύλλογο πίνακας μαζί με το πρακτικό διαβιβάζονται από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας στον διευθυντή εκπαίδευσης και μέσω αυτού, εντός πέντε ημερών, στο αρμόδιο συμβούλιο επιλογής.

 

6. Δύο μήνες πριν από τη λήξη της θητείας των προ­ϊσταμένων των τμημάτων εκπαιδευτικών θεμάτων των διευθύνσεων εκπαίδευσης του νομού, καθώς και στις περιπτώσεις αποχώρησης από τα καθήκοντα τους, ο οικείος διευθυντής εκπαίδευσης με απόφαση του που κοινοποιείται στις σχολικές μονάδες του νομού καλεί τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς που έχουν τα νό­μιμα προσόντα, να υποβάλουν εντός δεκαπέντε ημερών αίτηση επιλογής για τις θέσεις αυτές.

 

7. Τα υποψήφια στελέχη της εκπαίδευσης καταθέτουν δήλωση προτίμησης για τις προκηρυσσόμενες θέσεις ως εξής:

α) Οι υποψήφιοι σχολικοί σύμβουλοι για τις θέσεις δύο εκπαιδευτικών περιφερειών.

β) Οι υποψήφιοι διευθυντές εκπαίδευσης και προϊστά­μενοι γραφείων για τις θέσεις μιας εκπαιδευτικής περι­φέρειας.

γ) Οι υποψήφιοι διευθυντές σχολικών μονάδων, Σ.Ε.Κ. και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. για τις θέσεις μίας ή περισσότερων περιοχών του ίδιου ΠΥΣΔΕ ή ΠΥΣΠΕ, όπως καθορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου 4 του παρόντος νόμου. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων, ορίζεται η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των υποψήφιων στελεχών της εκπαίδευσης του άρθρου 1, τα υποβλητέα δικαιολογητικά και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

 

 

Αρθρο 5

 

Τοποθέτηση - ανάληψη υπηρεσίας

 

Α. Τοποθέτηση σχολικών συμβούλων

1. Οι εγγεγραμμένοι στους πίνακες επιλογής σχολικών συμβούλων τοποθετούνται σε κενές και κενούμενες θέ­σεις με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του οικείου συμ­βουλίου επιλογής, κατά τη σειρά εγγραφής τους στον αξιολογικό πίνακα επιλογής και με βάση τις δηλωθείσες προτιμήσεις.

 

2. Αν οι υποψήφιοι για τοποθέτηση δεν μπορεί να τοπο­θετηθούν σε θέσεις της προτίμησης τους, τοποθετούνται, αν εκ νέου το δηλώσουν, στις υπόλοιπες κενές θέσεις, τις οποίες καλούνται να επιλέξουν. Η τοποθέτηση γίνεται κατά τη σειρά των συνολικών αξιολογικών μονάδων και με βάση τις δηλωθείσες προτιμήσεις.

 

3. Οι τοποθετούμενοι σε θέσεις σχολικών συμβούλων διαγράφονται από τους λοιπούς πίνακες υποψηφίων στελεχών εκπαίδευσης, στους οποίους είναι εγγεγραμ­μένοι.

 

4. Η τοποθέτηση γίνεται κατά την εξής σειρά: Προηγεί­ται η τοποθέτηση των σχολικών συμβούλων, ακολουθεί η τοποθέτηση των διευθυντών εκπαίδευσης και έπεται η τοποθέτηση των προϊσταμένων των γραφείων εκπαί­δευσης.

 

Β. Τοποθέτηση διευθυντών εκπαίδευσης και προϊστα­μένων γραφείων εκπαίδευσης

Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού εφαρμόζονται και για την τοποθέτηση των διευθυντών εκπαίδευσης και των προϊσταμένων των γραφείων εκπαίδευσης. Κατ' εξαίρεση, οι τοποθετούμενοι σε θέσεις διευθυντών εκπαίδευσης και προϊσταμένων γραφείων εκπαίδευσης διαγράφονται μόνο από τους οικείους πίνακες επιλογής.

 

Γ. Τοποθέτηση διευθυντών σχολικών μονάδων και σχο­λικών εργαστηριακών κέντρων

1.  α) Η τοποθέτηση σε κενές και κενούμενες θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων και σχολικών εργαστη­ριακών κέντρων γίνεται με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικεί­ου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου με βάση τη σειρά εγγραφής των υποψηφίων στον αξιολογικό πίνα­κα επιλογής και τις δηλωθείσες προτιμήσεις. Αν λείπει ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης και δεν έχει ορισθεί ο αναπληρωτής του, η επικύρωση των πινάκων επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων και η τοποθέ­τηση των διευθυντών γίνεται με απόφαση του οικείου διευθυντή εκπαίδευσης.

β) Η τοποθέτηση σε κενές ή κενούμενες θέσεις διευ­θυντών των πειραματικών σχολείων των πανεπιστημίων γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του οικείου κεντρι­κού υπηρεσιακού συμβουλίου. Η τοποθέτηση γίνεται με βάση τη σειρά εγγραφής των υποψηφίων στον αξιολογικό πίνακα επιλογής και κατά τρόπο ώστε ο υποψήφιος να τοποθετηθεί στη σχολική μονάδα της επιλογής του.

 

2.  Αν οι υποψήφιοι δεν μπορεί να τοποθετηθούν σε σχολεία της προτίμησης τους, τοποθετούνται, εφόσον εκ νέου το δηλώσουν, στις απομένουσες κενές θέσεις σχολείων της περιοχής πρώτης ή δεύτερης προτίμησης τους, τις οποίες επιλέγουν, καλούμενοι προς τούτο κατά τη σειρά εγγραφής τους στον πίνακα.

 

3. Αν και με τη διαδικασία αυτή δεν συμπληρωθούν οι κενές θέσεις διευθυντών, τοποθετούνται υποχρεωτικά εκπαιδευτικοί που έχουν το βαθμό Α'. Η τοποθέτηση γίνεται με απόφαση του οικείου περιφερειακού διευθυντή εκπαί­δευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου, το οποίο, με βάση τα κριτήρια επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων, αξιολογεί κατά σειρά τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν οργανικά:

α) στην ίδια σχολική μονάδα,

β) σε σχολικές μονάδες οποιουδήποτε τύπου του ίδιου δήμου,

γ) σε σχολικές μονάδες οποιουδήποτε τύπου της πε­ριοχής, όπως αυτή καθορίζεται με τη διαδικασία της παραγράφου 3 του άρθρου 4.

 

4. Αν σε ορισμένες από τις παραπάνω σχολικές μονάδες δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί με βαθμό Α', το υπηρεσιακό συμβούλιο μπορεί να προτείνει την τοποθέτηση ως διευθυ­ντών, εκπαιδευτικών με βαθμό Β' που υπηρετούν οργανικά σε σχολικές μονάδες κατά τη σειρά της προηγούμενης παραγράφου. Σε περίπτωση υποχρεωτικής τοποθέτησης, το υπηρεσιακό συμβούλιο μπορεί να ζητεί από τους υπο­ψήφιους για κρίση δήλωση προτίμησης σχολείων.

 

5.  Οι διευθυντές που τοποθετούνται κατά τις παρα­γράφους 3 και 4 καλύπτουν προσωρινά τις αντίστοιχες θέσεις μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους.

 

6. Οι τοποθετούμενοι σε θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων και Σ.Ε.Κ. διαγράφονται από όλους τους πίνα­κες διευθυντών σχολικών μονάδων και Σ.Ε.Κ., διατηρούν όμως τη σειρά εγγραφής τους στους πίνακες σχολικών συμβούλων, διευθυντών εκπαίδευσης και προϊσταμένων γραφείων εκπαίδευσης.

 

Δ. Τοποθέτηση υποδιευθυντών σχολικών μονάδων, σχολικών εργαστηριακών κέντρων και προϊσταμένων εκπαιδευτικών θεμάτων

Η τοποθέτηση υποδιευθυντών στις σχολικές μονάδες, υπευθύνων τομέων Σ.Ε.Κ. και προϊσταμένων εκπαιδευ­τικών θεμάτων γίνεται με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου.

 

Ε. Ανάληψη υπηρεσίας

Οι εκπαιδευτικοί που τοποθετούνται σε κενές θέσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού, ασκούν τα καθήκοντα τους για μία τετραετία, η οποία σε κάθε περίπτωση λήγει την 31η Ιουλίου του τέταρτου έτους που ακολουθεί. Οι ανωτέρω εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντα τους μέχρι την ανάληψη της υπηρεσίας των νέων στελεχών.

 

 

Αρθρο 6

 

Απαλλαγή των στελεχών της εκπαίδευσης από την άσκηση των καθηκόντων τους

 

1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρη­σκευμάτων ή του οικείου περιφερειακού διευθυντή εκπαί­δευσης κατά περίπτωση, ύστερα από σύμφωνη και αιτιο­λογημένη γνώμη του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου, οι κατέχοντες θέσεις στελεχών εκπαίδευσης μπορεί να απαλλάσσονται από την άσκηση των καθηκόντων τους:

α) για σοβαρούς προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους ή λόγους υγείας, ύστερα από αίτηση τους ή

β) για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους.

 

2.  Το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο γνωμοδοτεί για την απαλλαγή στελέχους της εκπαίδευσης για πλημμε­λή άσκηση των καθηκόντων του, ύστερα από ερώτημα του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ή του οικείου περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, κατά περίπτωση, και αφού τηρηθεί η διαδικασία ακρόασης αυτού ενώπιον του συμβουλίου.

 

3. Τα στελέχη της εκπαίδευσης δεν επιτρέπεται να λάβουν εκπαιδευτική άδεια για μεταπτυχιακές σπουδές ή για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος, αν προ­ηγουμένως δεν υποβάλλουν αίτηση απαλλαγής από τα καθήκοντα τους.

 

 

Αρθρο 7

 

Προϋποθέσεις - Προσόντα επιλογής

 

Α. Σχολικοί σύμβουλοι

α) Υποψήφιοι για τις θέσεις σχολικών συμβούλων προσχολικής αγωγής και δημοτικής εκπαίδευσης μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί τω ν κλάδων νηπιαγωγών και δασκά­λων, αντίστοιχα, με βαθμό Α', που έχουν δεκαεξαετή συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία και έχουν επί δέκα τουλάχιστον έτη ασκήσει διδακτικά καθήκοντα σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

β) Υποψήφιοι για τις θέσεις σχολικών συμβούλων ειδικής αγωγής μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του κλάδου δασκάλων, εκπαιδευτικοί του π.δ. 323/1993 (ΦΕΚ139 Α') και εκπαιδευτικοί δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευσης των αντίστοιχων προς τα διδασκόμενα γνωστικά αντικείμενα κλάδων με βαθμό Α', που έχουν τυπικά προσόντα τοποθέτησης σε σχολικές μονάδες ει­δικής αγωγής (Σ.Μ.Ε.Α.) ή τμήματα ένταξης, δεκαεξαετή συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία και επί οκτώ χρόνια τουλάχιστον έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής.

γ) Υποψήφιοι για τις θέσεις σχολικών συμβούλων δευ­τεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί αντίστοιχων κλάδων ΠΕ 01 μέχρι ΠΕ18 του άρθρου 14 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α') ή των κλάδων ΠΕ 19 και ΠΕ 20 του άρθρου 30 του ν. 2009/1992 ή εκπαιδευτικοί των κλά­δων ΠΕ 06, ΠΕ 08, ΠΕ 11 και ΠΕ 16 που ανήκουν οργανικά σε σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν βαθμό Α', δεκαεξαετή συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία και επί δέκα τουλάχιστον έτη να έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα σε σχολεία πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Β. Διευθυντές εκπαίδευσης και προϊστάμενοι γραφείων εκπαίδευσης Υποψήφιοι για τις θέσεις των διευθυντών εκπαίδευσης και των προϊσταμένων των γραφείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας με βαθμό Α', οι οποίοι έχουν για δύο τουλάχιστον διδακτικά έτη διατελέσει διευθυντές ή προϊστάμενοι σε σχολικές μο­νάδες της οικείας βαθμίδας και πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Για τις θέσεις των διευθυντών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμι­ας εκπαίδευσης με δεκαοκταετή συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία από την οποία δεκαπέντε έτη σε θέση μόνιμου εκπαιδευτικού και να έχουν επί δεκαετία, τουλάχιστον, ασκήσει διδακτικά καθήκοντα σε σχολεία της οικείας βαθμίδας.

β) Για τις θέσεις διευθυντών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ 01 μέχρι και ΠΕ 20 που πληρούν τις προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου α'.

γ) Για τις θέσεις προϊσταμένων γραφείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με δεκαεξαετή συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία από την οποία τα δώδεκα έτη σε θέση μόνιμου εκπαιδευτικού και να έχουν επί μία δεκαετία, τουλάχιστον, ασκήσει διδακτικά καθήκοντα σε σχολεία της οικείας βαθμίδας.

δ) Για τις θέσεις προϊσταμένων γραφείων της δευτερο­βάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ 01 μέχρι και ΠΕ 20 που πληρούν τις προϋποθέσεις του στοιχείου γ'.

ε) Υποψήφιοι για τις θέσεις των προϊσταμένων γρα­φείων της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ 01 μέχρι ΠΕ 14, ΠΕ 17, ΠΕ 18, ΠΕ 19 και ΠΕ 20 με δεκαοκταετή συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία από την οποία τα δώδεκα έτη σε θέση μόνιμου εκπαιδευτι­κού και να έχουν επί μία δεκαετία τουλάχιστον ασκήσει διδακτικά καθήκοντα σε σχολικές μονάδες της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης.

στ) Για τις θέσεις προϊσταμένων γραφείων φυσικής αγωγής μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευσης του κλάδου ΠΕ 11 με δεκαπενταετή συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία, από την οποία τα δώ­δεκα έτη σε θέση μόνιμου εκπαιδευτικού και να έχουν επί δεκαετία, τουλάχιστον, ασκήσει διδακτικά καθήκο­ντα σε σχολεία της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Γ. Διευθυντές σχολικών μονάδων και Σ.Ε.Κ.

1. Υποψήφιοι για τις θέσεις διευθυντών δημοτικών σχολεί­ων μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευ­σης του κλάδου δασκάλων, καθώς και εκπαιδευτικοί που αναφέρονται στο π.δ. 323/1993 (ΦΕΚ139 Α') με βαθμό Α', με δωδεκαετή, τουλάχιστον, εκπαιδευτική υπηρεσία, από την οποία τα οκτώ τουλάχιστον έτη σε θέση μόνιμου εκπαιδευ­τικού και να έχουν ασκήσει επί μία τετραετία, τουλάχιστον, διδακτικά καθήκοντα σε σχολεία της οικείας βαθμίδας.

 

2. Υποψήφιοι για τις θέσεις διευθυντών σχολικών μο­νάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σχολικών εργα­στηριακών κέντρων (Σ.Ε.Κ.) μπορεί να είναι:

α) Εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ 01 μέχρι και ΠΕ 20, για θέσεις γυμνασίων, ενιαίων λυκείων και τεχνικών επαγγελματικών εκπαιδευ­τηρίων (Τ.Ε.Ε.).

β) Εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ 12, ΠΕ 14, ΠΕ 17, ΠΕ 18, ΠΕ 19 και ΠΕ 20 για θέσεις σχολικών εργαστηριακών κέντρων (Σ.Ε.Κ.) και, ελ­λείψει αυτών, εκπαιδευτικοί του κλάδου ΤΕ 01.

γ) Υποψήφιοι για την επιλογή και τοποθέτηση σε θέσεις διευθυντών των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. είναι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθ­μιας εκπαίδευσης του κλάδου δασκάλων, εκπαιδευτικοί του π.δ. 323/1993 (ΦΕΚ 139 Α') και εκπαιδευτικοί δευτε­ροβάθμιας εκπαίδευσης των αντίστοιχων προς τα δι­δασκόμενα γνωστικά αντικείμενα κλάδων. Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν τα προσόντα τοποθέτη­σης και διορισμού σε θέσεις προσωπικού των Σ.Μ.Ε.Α. ή υπηρετούν με οργανική θέση στις Σ.Μ.Ε.Α. και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ..

Οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί της παραγράφου αυτής πρέπει να έχουν βαθμό Α', με δωδεκαετή τουλάχιστον εκ­παιδευτική υπηρεσία από την οποία τα οκτώ τουλάχιστον έτη σε θέση μόνιμου εκπαιδευτικού και να έχουν ασκήσει επί μία πενταετία τουλάχιστον διδακτικά καθήκοντα σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή Ε.Ε.Ε.Ε.Κ..

 

3.  α) Για την επιλογή των εκπαιδευτικών σε θέσεις διευθυντών τεχνικών επαγγελματικών εκπαιδευτηρίων, τα διδακτικά καθήκοντα πρέπει να έχουν ασκηθεί, του­λάχιστον επί μία πενταετία, σε σχολική μονάδα της τε­χνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (Τ.Ε.Ε., Ε.Π.Λ., Τ.Ε.Λ. ή Τ.Ε.Σ.). Για την επιλογή διευθυντών γυμνασίων και ενιαίων λυκείων από υποψηφίους των κλάδων ΠΕ 12, ΠΕ 14, ΠΕ 17 και ΠΕ 18, τα διδακτικά καθήκοντα πρέπει να έχουν

ασκηθεί τουλάχιστον επί μία πενταετία σε γυμνάσια ή ενιαία λύκεια.

β) Για την επιλογή διευθυντών των σχολικών μονά­δων ειδικής αγωγής (Σ.Μ.Ε.Α.), οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν τις προϋποθέσεις των προηγούμενων παραγρά­φων, καθώς και τα προσόντα τοποθέτησης σε θέσεις εκπαιδευτικών στα Σ.Μ.Ε.Α. ή να υπηρετούν με οργανική θέση στα Σ.Μ.Ε.Α.

γ) Διευθυντές στα σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευ­σης τοποθετούνται μόνο κάτοχοι τίτλου ξένης γλώσσας, κατά προτίμηση της χώρας προέλευσης της πλειοψηφίας των μαθητών, σε επίπεδο τουλάχιστον Β2.

 

4. Υποψήφιοι για τις θέσεις διευθυντών των πειρα­ματικών σχολείων των πανεπιστημίων μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν τα προσόντα άσκησης καθη­κόντων διευθυντή στα λοιπά σχολεία και τα προσόντα τοποθέτησης σε θέσεις εκπαιδευτικών στα ανωτέρω σχολεία.

 

Δ. Υποδιευθυντές σχολικών μονάδων και Σ.Ε.Κ. και υπεύ­θυνοι τομέων Σ.Ε.Κ.

Υποψήφιοι για τις θέσεις υποδιευθυντών δημοτικών σχολείων, υποδιευθυντών σχολικών μονάδων δευτερο­βάθμιας εκπαίδευσης, υποδιευθυντών Σ.Ε.Κ., στα οποία ασκούνται τριακόσιοι τουλάχιστον μαθητές και λειτουρ­γούν σε πρωινό και απογευματινό κύκλο, καθώς και υπευ­θύνων τομέων Σ.Ε.Κ., μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν κατά την επιλογή με οργανική θέση στη σχο­λική μονάδα ή έχουν διατεθεί αποκλειστικά στο Σ.Ε.Κ. και πληρούν τα προβλεπόμενα στο Κεφάλαιο Γ' του άρθρου αυτού, με εξαίρεση τη συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία, η οποία ορίζεται σε δέκα έτη τουλάχιστον.

 

Ε. Προϊστάμενοι τμημάτων εκπαιδευτικών θεμάτων

Υποψήφιοι για τις θέσεις προϊσταμένων των τμημάτων εκπαιδευτικών θεμάτων των διευθύνσεων εκπαίδευσης μπορεί να είναι:

α) Στις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εκπαι­δευτικοί με βαθμό Α' της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του κλάδου δασκάλων και εκπαιδευτικοί που αναφέρονται στο π.δ. 323/1993 με τουλάχιστον δεκαετή εκπαιδευτική υπηρεσία.

β) Στα τμήματα γενικής κατεύθυνσης των διευθύνσε­ων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ 01 μέχρι και ΠΕ 20 με βαθμό Α' και δεκαετή τουλάχιστον εκπαι­δευτική υπηρεσία.

γ) Στα τμήματα τεχνικής επαγγελματικής κατεύθυνσης εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ 01 έως και ΠΕ 12 και ΠΕ 14, ΠΕ 17, ΠΕ 18, ΠΕ 19, ΠΕ 20 με βαθμό Α' και δεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία.

 

 

Αρθρο 8

 

Αποτίμηση κριτηρίων επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης

 

Τα κριτήρια επιλογής κατά κατηγορία στελεχών της εκπαίδευσης, η αριθμητική αποτίμηση των αξιολογικών κριτηρίων και των επιμέρους στοιχείων κατά κατηγορία κριτηρίων έχουν ως εξής:

Α. Σχολικών συμβούλων

1)Υπηρεσιακή κατάσταση - διδακτική εμπειρία: 10 αξι­ολογικές μονάδες κατά ανώτατο όριο.

Οι μονάδες αυτές υπολογίζονται με βάση:

α) Τη συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία αποτιμώμενη σε 0,5 μονάδες για κάθε έτος πέραν αυτής που απαιτείται για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής και μέχρι 3 μονάδες κατά ανώτατο όριο.

β) Τη διδακτική εμπειρία αποτιμώμενη σε 1 μονάδα για κάθε έτος, πέραν αυτής που απαιτείται για τη συμμε­τοχή στη διαδικασία επιλογής και μέχρι 5 μονάδες κατ' ανώτατο όριο.

γ) Το διορισμό σε θέση Παρέδρου επί θητεία του Παιδα­γωγικού Ινστιτούτου ή την άσκηση καθοδηγητικού έργου σχολικού συμβούλου σε 0,25 μονάδες για κάθε έτος και μέχρι 2 μονάδες κατ' ανώτατο όριο.

2) Επιστημονική - παιδαγωγική συγκρότηση: 26 αξιο­λογικές μονάδες κατ' ανώτατο όριο. Οι μονάδες αυτές αποτιμώνται ως εξής:

α) Διδακτορικό δίπλωμα σε 6 μονάδες για το πρώτο και σε 9 μονάδες συνολικά για περισσότερα του ενός.

β) Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών σε 3 μονάδες για τον πρώτο και σε 5 μονάδες συνολικά για περισσότερους του ενός.

γ) Διδασκαλείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε 3 μονάδες.

δ) Δεύτερο πτυχίο Α.Ε.Ι. σε 3 μονάδες και 4 μονάδες συνολικά για περισσότερα των δύο πτυχίων.

ε) Επιμόρφωση (Σ.Ε.Λ.Μ.Ε., Σ.Ε.Λ.Δ.Ε., ΠΑΤΕΣ) σε 1 μονάδα.

στ) Εξάμηνη επιμόρφωση σε 0,5 μονάδες, ανεξαρτήτως του αριθμού των επιμορφώσεων.

ζ) Τρίμηνη επιμόρφωση σε 0,25 μονάδες ανεξαρτήτως του αριθμού των επιμορφώσεων.

η) Πιστοποιημένη επιμόρφωση στις νέες τεχνολογίες σε 0,75 μονάδες.

θ) Διαπιστωμένη γνώση μίας ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου Β2 σε 1 μονάδα και σε 2 μονάδες για περισσό­τερες της μίας γλώσσας.

ι) Διαπιστωμένη γνώση μίας ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου ανώτερο του Β2 σε 2 μονάδες και σε 4 μονάδες για περισσότερες της μίας γλώσσας.

ια) Το αυτόνομο συγγραφικό και ερευνητικό έργο σε 5 αξιολογικές μονάδες κατ' ανώτατο όριο, οι οποίες κα­τανέμονται ως εξής:

ια1) Η έκδοση και κυκλοφορία βιβλίων που έχουν σχέση με την εκπαίδευση, την αξιολόγηση, την επιμόρφωση και με το αντικείμενο της ανατιθέμενης άσκησης καθηκό­ντων. Μονάδες μέχρι 2,5.

Τα βιβλία πρέπει να έχουν τεκμηρίωση και να αξιοποι­ούν τη σχετική ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία. Σε περί­πτωση ομαδικής συγγραφής πρέπει να αποδεικνύεται το ποσοστό συμμετοχής του υποψηφίου στη συγγραφή.

ια2) Η δημοσίευση άρθρων, που ικανοποιούν τις προ­ϋποθέσεις της προηγούμενης περίπτωσης και επιπλέον έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Μονάδες μέχρι 1,5.

ια3) Η συμμετοχή σε ομάδες συγγραφής σχολικών δι­δακτικών βιβλίων. Μονάδες μέχρι 1.

Αν ο υποψήφιος είναι κάτοχος ενός διδακτορικού δι­πλώματος και ενός μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, οι αξιολογικές μονάδες αποτιμώνται αθροιστικά σε 7. Για δεύτερο διδακτορικό δίπλωμα υπολογίζονται επιπλέον 3 μονάδες και για δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο 1 μονάδα.

Αν ο υποψήφιος κατέχει περισσότερα του ενός απο­δεικτικά γνώσης της ίδιας ξένης γλώσσας υπολογίζονται μονάδες μόνο στο ανώτερο επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα από το πλήθος των ξένων γλωσσών και του επιπέδου γλωσσομάθειας του υποψηφίου, οι αξιολογικές μονάδες αποτιμώνται κατά ανώτατο όριο σε 4.

3)  Προσωπικότητα - γενική συγκρότηση: 20 αξιολογι­κές μονάδες. Αυτή εκτιμάται από το αρμόδιο συμβούλιο επιλογής με βάση:

α) Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα του υποψηφίου που συνοδεύεται από τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία και τα στοιχεία του υπηρεσιακού του φακέλου.

β) Προσωπική συνέντευξη του υποψηφίου επί παιδα­γωγικών ή σχετικών με την οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης θεμάτων ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής. Κατά τη συνέντευξη εκτιμάται μεταξύ άλλων η ικανότητα του να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να επιλύει προβλήματα (διοικητικά, διδακτικά, οργανωτικά, λειτουρ­γικά κλπ.), να δημιουργεί το κατάλληλο παιδαγωγικό περιβάλλον και να εμπνέει τους εκπαιδευτικούς στην άσκηση των καθηκόντων τους.

4)  Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου όπως αυτό συνάγεται από τις αξιολογικές εκθέσεις του υποψηφίου: 44 αξιολογικές μονάδες.

 

Β. Διευθυντές εκπαίδευσης - προϊστάμενοι γραφείων

1) Υπηρεσιακή κατάσταση - διδακτική εμπειρία: 22 αξι­ολογικές μονάδες κατά ανώτατο όριο.

Οι μονάδες αυτές υπολογίζονται με βάση:

α) Τη συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία αποτιμώμενη σε 2 μονάδες για κάθε έτος πέραν της αιτούμενης για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής και μέχρι 8 μονάδες κατά ανώτατο όριο.

β) Τη διδακτική εμπειρία αποτιμώμενη σε 2 μονάδες για κάθε έτος πέραν της απαιτούμενης για τη συμμετο­χή στη διαδικασία επιλογής και μέχρι 12 μονάδες κατά ανώτατο όριο.

γ) Την άσκηση διοικητικών καθηκόντων και καθοδηγη­τικού έργου - συμμετοχή σε υπηρεσιακά συμβούλια σε 2 μονάδες κατά ανώτατο όριο, οι οποίες υπολογίζονται ως εξής:

γ1) Ασκηση καθηκόντων διευθυντή εκπαίδευσης ή προ­ϊσταμένου γραφείου εκπαίδευσης ή σχολικού συμβούλου σε 0,5 μονάδες ανά έτος και μέχρι 1.

γ2) Ασκηση καθηκόντων διευθυντή σχολικής μονάδας σε 0,5 μονάδες ανά έτος και μέχρι 1.

γ3) Ασκηση καθηκόντων υποδιευθυντή σχολικής μονά­δας σε 0,25 μονάδες ανά έτος και μέχρι 0,5.

γ4) Συμμετοχή σε υπηρεσιακά συμβούλια και συμβούλια επιλογής στελεχών ως τακτικό μέλος σε 0,5 μονάδες ανά έτος και μέχρι 1.

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος έχει ασκήσει καθήκο­ντα διευθυντή και υποδιευθυντή σχολικής μονάδας, οι αξιολογικές μονάδες δεν αθροίζονται, αλλά λαμβάνονται υπόψη μόνο οι μονάδες που είναι περισσότερες.

Σε περίπτωση συμμετοχής σε περισσότερα του ενός υπηρεσιακά συμβούλια, οι αξιολογικές μονάδες δεν αθροίζονται, αλλά λαμβάνονται υπόψη μόνο οι μονάδες που είναι περισσότερες.

2)  Επιστημονική - παιδαγωγική συγκρότηση: 14 αξιο­λογικές μονάδες κατά ανώτατο όριο. Οι μονάδες αυτές αποτιμώνται ως εξής:

α) Διδακτορικό δίπλωμα σε 4,5 μονάδες για το πρώτο και σε 6,5 μονάδες συνολικά για περισσότερα του ενός.

β) Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών σε 2,5 μονάδες για τον πρώτο και σε 6,5 μονάδες συνολικά για περισσότερους του ενός.

γ) Διδασκαλείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε 2,5 μο­νάδες.

δ) Δεύτερο πτυχίο Α.Ε.Ι. σε 2 μονάδες και σε 3 μονάδες συνολικά για περισσότερα των δύο πτυχία.

ε) Επιμόρφωση (Σ.Ε.Λ.Μ.Ε., Σ.Ε.Λ.Δ.Ε., ΠΑΤΕΣ) σε 1 μονάδα.

στ) Εξάμηνη επιμόρφωση σε 0,5 μονάδες.

ζ) Τρίμηνη επιμόρφωση σε 0,25 μονάδες.

η) Πιστοποιημένη επιμόρφωση στις νέες τεχνολογίες σε 0,25 μονάδες.

θ) Διαπιστωμένη γνώση μιας ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου Β2 σε 0,5 μονάδες και σε 1 μονάδα για περισ­σότερες της μίας γλώσσας.

ι) Διαπιστωμένη γνώση μιας ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου ανώτερο του Β2 σε 1 μονάδα και σε 2 μονάδες για περισσότερες της μίας γλώσσας.

Αν ο υποψήφιος είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώμα­τος και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, οι αξιολογικές μονάδες αποτιμώνται αθροιστικά σε 5,5. Για το δεύτερο διδακτορικό δίπλωμα υπολογίζονται επιπλέον 2 μονάδες και για το δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο 1 μονάδα.

Αν ο υποψήφιος κατέχει περισσότερα του ενός απο­δεικτικά γνώσης της ίδιας ξένης γλώσσας υπολογίζονται μονάδες μόνο στο ανώτερο επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα από το πλήθος των ξένων γλωσσών και του επιπέδου γλωσσομάθειας του υποψηφίου, οι αξιολογικές μονάδες υπολογίζονται κατά ανώτατο όριο σε 2.

3)  Προσωπικότητα- γενική συγκρότηση: 20 αξιολογι­κές μονάδες. Αυτή εκτιμάται από το αρμόδιο συμβούλιο επιλογής με βάση:

α) Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα του υποψηφίου που συνοδεύεται από τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία και τα στοιχεία του υπηρεσιακού του φακέλου.

β) Προσωπική συνέντευξη του υποψηφίου επί παιδα­γωγικών ή σχετικών με την οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης θεμάτων, ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής. Κατά τη συνέντευξη εκτιμάται μεταξύ άλλων η ικανότητα του να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να επιλύει προβλήματα (διοικητικά, διδακτικά, οργανωτικά, λειτουρ­γικά κλπ.), να δημιουργεί το κατάλληλο παιδαγωγικό περιβάλλον και να εμπνέει τους εκπαιδευτικούς στην άσκηση των καθηκόντων τους.

4)  Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου όπως αυτό συνάγεται από τις αξιολογικές εκθέσεις του υποψηφίου: 44 αξιολογικές μονάδες.

 

Γ. Διευθυντές Σχολικών Μονάδων και Σχολικών Εργα­στηριακών Κέντρων (Σ.Ε.Κ.)

Ως προς τα κριτήρια επιλογής των διευθυντών σχο­λικών μονάδων και Σ.Ε.Κ., την αριθμητική αποτίμηση των αξιολογικών κριτηρίων και των επιμέρους στοιχείων κατά κατηγορία κριτηρίων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο κε­φάλαιο Β' του άρθρου αυτού.

 

Δ. Υποδιευθυντές Σχολικών Μονάδων - Σχολικών Ερ­γαστηριακών Κέντρων - Υπεύθυνοι Τομέων Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων και Προϊστάμενοι Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων

Κριτήριο επιλογής των στελεχών του κεφαλαίου αυτού είναι ιδίως η προσωπικότητα και η γενική συγκρότηση του υποψηφίου, όπως αποτιμάται σύμφωνα με την περί­πτωση γ' του άρθρου 3 του νόμου αυτού.

 

 

Αρθρο 9

 

Παρεκκλίσεις

 

Κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού, ισχύουν οι ακόλουθες αποκλίσεις από τις προϋποθέσεις και τα προσόντα που προβλέπονται για την επιλογή των στε­λεχών εκπαίδευσης:

α) Οι διατελέσαντες σχολικοί σύμβουλοι συμμετέχουν στην επιλογή σχολικών συμβούλων ανεξάρτητα από το συνολικό χρόνο εκπαιδευτικής υπηρεσίας.

β) Για την επιλογή των διευθυντών εκπαίδευσης και προϊσταμένων γραφείων εκπαίδευσης δεν είναι αναγκαία η προηγούμενη υπηρεσία σε θέση διευθυντή σχολικής μονάδας. Όσοι έχουν υπηρετήσει σε θέση διευθυντή εκ­παίδευσης ή προϊσταμένου γραφείου εκπαίδευσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους συμμετέ­χουν στην επιλογή ανεξάρτητα από το συνολικό χρόνο εκπαιδευτικής και διδακτικής υπηρεσίας.

γ) Εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ 7, ΠΕ 19 και ΠΕ 20 μπορεί να είναι υποψήφιοι για τις θέσεις σχολικών συμ­βούλων εφόσον έχουν βαθμό Α', δωδεκαετή εκπαιδευτική υπηρεσία και έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα για οκτώ τουλάχιστον έτη.

δ) Μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγη­σης του εκπαιδευτικού έργου, για την επιλογή των σχο­λικών συμβούλων, των διευθυντών εκπαίδευσης και των προϊσταμένων γραφείων απαιτείται επιτυχής συμμετοχή τους σε γραπτή δοκιμασία που διενεργείται κατά τις διατάξεις του άρθρου 12 του νόμου αυτού.

ε) Το κριτήριο 4 των στοιχείων Α' και Β' του άρθρου 8 αντικαθίσταται με τη γραπτή δοκιμασία του προηγού­μενου εδαφίου, η οποία αποτιμάται κατά ανώτατο όριο σε 4 αξιολογικές μονάδες. Για την αποτίμηση αυτών των αξιολογικών μονάδων πολλαπλασιάζεται η επιπλέον των 60 μονάδων βαθμολογία επί 0,1. Τα κριτήρια επιλογής αποτιμώνται συνολικά σε 60 μονάδες.

στ) Για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων και σχολικών εργαστηριακών κέντρων δεν λαμβάνεται υπόψη το κριτήριο 4 του στοιχείου Β' του άρθρου 8. Τα κριτήρια επιλογής αποτιμώνται συνολικά σε 56 μονάδες.

 

 

Αρθρο 10

 

Κρίση και επιλογή

 

Α. Σχολικών Συμβούλων

1. Το αρμόδιο συμβούλιο επιλογής σχολικών συμβού­λων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνεδρίαση του που πραγματοποιείται εντός δέκα ημερών από τη λήξη της προθεσμίας που ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 4:

α) Επιλέγει τους υποψηφίους που έχουν τα τυπικά προ­σόντα για να γίνουν δεκτοί στη διαδικασία επιλογής και καταρτίζει τους σχετικούς πίνακες. Το συμβούλιο κοινοποιεί τους πίνακες στην αρμόδια διεύθυνση προ­σωπικού πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων αντίστοιχα, η οποία τους κοινοποιεί στους υποψηφίους. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν γραπτώς ένσταση κατά των πινάκων εντός πέντε ημερών από την κοινο­ποίηση των πινάκων σε αυτούς.

β) Προτείνει προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανάλογα με τον αριθμό και τις ειδικότη­τες των υποψηφίων, τον ορισμό εκπαιδευτικών με ανα­γνωρισμένο εκπαιδευτικό κύρος, για την αξιολόγηση του συγγραφικού έργου των υποψηφίων.

 

2. Εντός πέντε ημερών από την παραλαβή των ενστά­σεων το συμβούλιο κρίνει αιτιολογημένα τις ενστάσεις, αναπροσαρμόζει τους σχετικούς πίνακες και ενημερώνει σχετικά τους ενδιαφερομένους.

 

3. Εντός πέντε ημερών από τον ορισμό των κατά την περίπτωση β' της παραγράφου 1 προσώπων, το αρμόδιο συμβούλιο επιλογής αναθέτει την αξιολόγηση του συγ­γραφικού έργου και ορίζει τα χρονικά όρια μέσα στα οποία πρέπει να παραδοθούν οι αξιολογήσεις τους στο συμβούλιο.

 

4.  Μετά την παράδοση των αξιολογήσεων της προη­γούμενης παραγράφου το συμβούλιο επιλογής:

α) Κοινοποιεί στους υποψήφιους τις επί μέρους αξι­ολογικές μονάδες των κριτηρίων και το σύνολο αυτών, κατά κατηγορία, που τους αφορούν και ορίζει σε αυτούς πενθήμερη προθεσμία για την υποβολή τυχόν γραπτών αντιρρήσεων τις οποίες το συμβούλιο εξετάζει και επιβε­βαιώνει ή αναπροσδιορίζει τις αξιολογικές μονάδες.

β) Ορίζει τις ημερομηνίες πρόσκλησης των υποψηφίων σε προφορική συνέντευξη.

 

5. Μετά το πέρας της συνέντευξης του υποψηφίου κάθε μέλος του συμβουλίου καταγράφει αιτιολογημένως τις αξιολογικές μονάδες του υποψηφίου όπως προκύπτουν από τη διαδικασία της συνέντευξης.

Αν η βαθμολογία ενός ή περισσότερων μελών είναι μικρότερη από το μέσο όρο της βαθμολογίας του συ­νόλου των παρόντων μελών, πλέον των πέντε μονάδων, η βαθμολογία αυτή επαναπροσδιορίζεται έτσι ώστε η διαφορά να είναι πέντε μονάδες ακριβώς.

Τελικές αξιολογικές μονάδες κάθε υποψηφίου για την κατηγορία «Προσωπικότητα - Γενική Συγκρότηση» είναι ο μέσος όρος των μονάδων όλων των παρόντων μελών του συμβουλίου, όπως προκύπτει μετά την εφαρμογή της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου.

 

6. Μετά το πέρας της προφορικής συνέντευξης όλων των υποψηφίων, το συμβούλιο επιλογής καταρτίζει με αξιολογική σειρά ενιαίους, για κάθε περιοχή περιφερει­ακής διεύθυνσης εκπαίδευσης, πίνακες επιλογής, κατά κλάδους και ειδικότητες με βάση τις συνολικές αξιολο­γικές μονάδες κάθε υποψηφίου.

 

7. Το σύνολο των αξιολογικών μονάδων κάθε υποψη­φίου της προηγούμενης παραγράφου προκύπτει από το άθροισμα όλων των μονάδων των επί μέρους κατηγοριών. Οι υποψήφιοι που δεν προσέρχονται στην προφορική συνέντευξη αποκλείονται από την επιλογή.

 

8. Σε περίπτωση συγκέντρωσης συνολικά ίσου αριθμού αξιολογικών μονάδων, προηγείται στον αξιολογικό πίνακα ο υποψήφιος που συγκεντρώνει περισσότερες αξιολογι­κές μονάδες στην κατηγορία επιστημονική - παιδαγωγική συγκρότηση. Σε περίπτωση και νέας ισοβαθμίας προη­γείται κατά σειρά ο υποψήφιος που συγκεντρώνει περισ­σότερες αξιολογικές μονάδες στο διαγωνισμό επιλογής και, τέλος, ο υποψήφιος που συγκεντρώνει περισσότερες αξιολογικές μονάδες στην κατηγορία προσωπικότητα - γενική συγκρότηση.

 

9.  Εντός πέντε ημερών από την κατάρτιση τους οι πίνακες της τελικής επιλογής υποβάλλονται από τον πρόεδρο του συμβουλίου, δια της οικείας διεύθυνσης προσωπικού, στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και θρη­σκευμάτων για επικύρωση.

 

10.  Σε περίπτωση εξάντλησης του πίνακα επιλογής σχολικών συμβούλων ορισμένων κλάδων και ειδικοτή­των είναι δυνατή η έκδοση σχετικής προκήρυξης εντός μηνός από την εξάντληση του πίνακα. Στην περίπτωση αυτή συμμετέχουν στην επιλογή υποψήφιοι χωρίς τη δι­ενέργεια διαγωνισμού επιλογής. Η ισχύς των πινάκων αυτών λήγει μαζί με τους πίνακες της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του παρόντος νόμου.

 

11. Μετά το πέρας της διαδικασίας, ο πρόεδρος και τα μέλη του συμβουλίου θεωρούν τα αναλυτικά πρακτικά που τηρούνται καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών από τον γραμματέα του συμβουλίου.

 

Β. Διευθυντών Εκπαίδευσης - Προϊσταμένων Γραφείων

1. Οι διατάξεις για την κρίση και επιλογή των σχολικών συμβούλων εφαρμόζονται αναλόγως και για την κρίση και επιλογή των διευθυντών εκπαίδευσης και των προϊ­σταμένων γραφείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκτός από τις διατάξεις που αναφέρονται στην αξιολόγηση του συγγραφικού έργου.

 

2. Το αρμόδιο συμβούλιο επιλογής καταρτίζει με αξιο­λογική σειρά, σύμφωνα με τα κριτήρια επιλογής και τις δηλώσεις προτίμησης των υποψηφίων, τους εξής πίνακες κατά περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης:

α) Διευθυντών εκπαίδευσης,

β) Προϊσταμένων γραφείων εκπαίδευσης,

γ) Προϊσταμένων γραφείων τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης,

δ) Προϊσταμένων γραφείων φυσικής αγωγής.

 

3. Η εγγραφή εκπαιδευτικού σε έναν από τους πίνακες της παραγράφου 2 δεν εμποδίζει την εγγραφή του και στους άλλους.

 

4. Αν ο αριθμός των υποψηφίων που περιλαμβάνονται στους πίνακες, δεν επαρκεί για την πλήρωση όλων των κενών θέσεων ή απομένουν κενές θέσεις και μετά την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 5, το αρμόδιο συμ­βούλιο επιλογής συντάσσει συμπληρωματικούς αξιολογι­κούς πίνακες από τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο διαγωνισμό επιλογής. Αν δεν υπάρχουν υποψήφιοι, συντάσσεται συμπληρωματικός αξιολογικός πίνακας από εκπαιδευτικούς που πληρούν τις προϋποθέσεις επιλογής και υπηρετούν με οργανική θέση σε σχολικές μονάδες της διεύθυνσης που υπάρχουν κενές θέσεις, μετά από πρόταση του αρμόδιου Ανώτατου Περιφερειακού Υπη­ρεσιακού Συμβουλίου με βάση τα κριτήρια 1) και 2) του υπό στοιχείο Β' του άρθρου 8.

 

Γ. Διευθυντών Σχολικών Μονάδων - Σχολικών Εργα­στηριακών Κέντρων

1. Τα αρμόδια συμβούλια επιλογής καταρτίζουν εντός είκοσι ημερών από τη λήψη των σχετικών φακέλων, πίνακα υποψήφιων διευθυντών σχολικών μονάδων και Σ.Ε.Κ. με βάση τα κριτήρια επιλογής και τις υποβληθεί­σες δηλώσεις προτίμησης και με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του στοιχείου Β' του άρθρου αυτού. Η εγγραφή υποψηφίων σε ένα πίνακα δεν εμποδίζει την εγγραφή του και στους άλλους. Οι τοποθετούμενοι διευθυντές από ένα πίνακα, με βάση τη σειρά προτίμησης τους, διαγράφονται από τους λοιπούς πίνακες.

 

2. Οι καταρτιζόμενοι πίνακες αναρτώνται στις διευθύν­σεις και τα γραφεία εκπαίδευσης.

 

3. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν εντός δέκα ημερών από την ανακοίνωση των πινάκων, να υποβάλουν ένσταση κατά της μη εγγραφής ή κατά της σειράς εγγραφής τους στους πίνακες επιλογής. Οι ενστάσεις εξετάζονται εντός δεκαπενθημέρου από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους. Μετά την εξέταση των ενστάσεων και την τυχόν τροποποίηση τους, αυτοί υποβάλλονται στον περιφερεια­κό διευθυντή εκπαίδευσης από τον οποίο κυρώνονται και ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου του έτους κατάρτισης μέχρι την 30ή Ιουνίου του τέταρτου έτους. Αν ελλείπει ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης και δεν έχει ορισθεί αναπληρωτής του, οι πίνακες κυρώνονται από τον διευθυντή της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης.

 

4. α) Για την επιλογή των διευθυντών των πειραματικών σχολείων των πανεπιστημίων εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για την επιλογή και σύνταξη των πινάκων των διευθυντών των λοιπών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με την παρέκκλιση της επόμενης περίπτωσης.

β) Επί των αιτήσεων των υποψήφιων διευθυντών γνωμο­δοτεί το εποπτικό συμβούλιο κάθε πειραματικού σχολεί­ου, που αποτελείται από τον επόπτη και δύο αναπληρω­τές επόπτες, μέλη Δ.Ε.Π. του πανεπιστημιακού τμήματος που εποπτεύει το πειραματικό σχολείο. Τα μέλη του επο­πτικού συμβουλίου ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από τη γενική συνέλευση του οικείου πανεπιστημιακού τμήματος. Το εποπτικό συμβούλιο καταρτίζει σχετικές εισηγητικές εκθέσεις, τις οποίες αποστέλλει στο οικείο κεντρικό υπηρεσιακό συμβούλιο.

 

Δ. Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων-Σχολικών Ερ­γαστηριακών Κέντρων και Υπευθύνων Τομέων Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων

1. Το αρμόδιο συμβούλιο επιλογής όταν λάβει τους συ­νταχθέντες από το σύλλογο των διδασκόντων κάθε σχο­λικής μονάδας και Σ.Ε.Κ. πίνακες υποψηφίων, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 5β του άρθρου 4, επιλέγει τους υποψηφίους που έχουν τα τυπικά προσόντα για να γίνουν δεκτοί στη διαδικασία της συνέντευξης και ορίζει την ημερομηνία εντός της οποίας οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν ένσταση κατά της απόφασης. Μετά την οριστικοποίηση των υποψηφίων ορίζει τις ημερομηνίες πρόσκλησης των υποψηφίων σε προφορική συνέντευξη και τις κοινοποιεί στα σχολεία και Σ.Ε.Κ., αντιστοίχως.

 

2. Κατά τη συνέντευξη τα αρμόδια συμβούλια αξιολο­γούν τους εκπαιδευτικούς της ίδιας σχολικής μονάδας και αφού λάβουν υπόψη τη γνώμη του συλλόγου των διδασκόντων προτείνουν την τοποθέτηση υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων και Σ.Ε.Κ., καθώς και υπευθύνων τομέων Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων (Σ.Ε.Κ.).

 

Ε. Προϊστάμενοι Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων Οι προϊστάμενοι τμημάτων εκπαιδευτικών θεμάτων ορίζονται με απόφαση του οικείου διευθυντή εκπαίδευ­σης, ύστερα από πρόταση του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Δ' του άρθρου 8 του παρόντος νόμου.

 

 

Αρθρο 11

 

Προσόντα - κριτήρια και διαδικασία επιλογής Διευθυντών και Υποδιευθυντών της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων

 

 

1. Οι διατάξεις του νόμου αυτού που αναφέρονται στα προσόντα διευθυντών και υποδιευθυντών σχολικών μο­νάδων, τα κριτήρια, τα υποβλητέα δικαιολογητικά, τις προθεσμίες και τη διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης αυτών, εφαρμόζονται αναλόγως και για την επιλογή των διευθυντών των σχολικών μονάδων και Σ.Ε.Κ. και των υποδιευθυντών σχολικών μονάδων και υπευθύνων το­μέων Σ.Ε.Κ. της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων.

 

2. Όπου στις διατάξεις αυτές αναφέρονται περιφερεια­κά υπηρεσιακά συμβούλια, νοείται το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων, όπου σύλλογος διδασκόντων νοείται ο σύλλογος διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας ή Σ.Ε.Κ. της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελ­μάτων και όπου περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης ή διευθυντής εκπαίδευσης, το Διοικητικό Συμβούλιο αυτής.

 

 

Αρθρο 12

 

Γραπτή δοκιμασία επιλογής των Στελεχών της Εκπαίδευσης

 

1. Για την προετοιμασία, την οργάνωση, τη διεξαγωγή, το συντονισμό, την εποπτεία και την ομαλή διεξαγωγή της γραπτής δοκιμασίας επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης της περίπτωσης δ' του άρθρου 9, συγκρο­τούνται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων οι ακόλουθες επιτροπές:

α) Επιτροπή Οργάνωσης Γραπτής Δοκιμασίας που απο­τελείται από τρία μέλη και τον γραμματέα, υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παι­δείας και Θρησκευμάτων ή εκπαιδευτικούς λειτουργούς πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έργο της επιτροπής είναι η συγκέντρωση και καταχώριση σε πίνακες, κατά κατηγορία στελεχών, των υποψήφιων εκπαιδευτικών, ο εφοδιασμός των εξεταστικών κέντρων με το απαραίτητο έντυπο υλικό και γενικά η αντιμετώπιση κάθε θέματος που αφορά τη γραπτή δοκιμασία. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ένας εκ των μελών της επιτροπής ως πρόεδρος.

β) Κεντρική Επιτροπή Γραπτής Δοκιμασίας Σχολικών Συμβούλων που αποτελείται από τρία μέλη Δ.Ε.Π. των πανεπιστημίων, έναν σύμβουλο ή πάρεδρο του Π.Ι. και ένα μέλος του Α.Σ.Ε.Π. που προτείνεται από αυτό. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ένας εκ των μελών της επιτροπής ως πρόεδρος.

γ) Κεντρική Επιτροπή Γραπτής Δοκιμασίας Διευθυντών Εκπαίδευσης και Προϊσταμένων Γραφείων που αποτελεί­ται από δύο μέλη Δ.Ε.Π, έναν σύμβουλο ή πάρεδρο του Π.Ι., ένα μέλος του Α.Σ.Ε.Π. που προτείνεται από αυτό και ένα μέλος του διδακτικού προσωπικού της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης που προτείνεται από την ίδια. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ένας εκ των μελών της επιτροπής ως πρόεδρος.

Έργο καθεμιάς από τις ανωτέρω επιτροπές είναι η επιλογή και διαμόρφωση των θεμάτων των εξετάσεων αυτών, η αποστολή τους με τον ασφαλέστερο τρόπο στα εξεταστικά κέντρα και η λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για τη διασφάλιση της αδιάβλητης διεξαγωγής των εξετάσε­ων και γενικά της ομαλής διεξαγωγής και ολοκλήρωσης των διαδικασιών των εξετάσεων και της βαθμολόγησης των γραπτών δοκιμίων.

 

2. Οι ερωτήσεις της γραπτής δοκιμασίας είναι του τύ­που πολλαπλών επιλογών και αναφέρονται, κατά κύριο λόγο, στη διδακτική μεθοδολογία και παιδαγωγική για τους υποψήφιους σχολικούς συμβούλους και στην οργά­νωση και διοίκηση της εκπαίδευσης για τους διευθυντές εκπαίδευσης και προϊσταμένους γραφείων εκπαίδευσης. Επιτυχών είναι ο υποψήφιος που συγκεντρώνει τουλάχι­στον 60 μονάδες με άριστα τις 100 μονάδες.

 

3.  Οι ημερομηνίες και οι διαδικασίες διεξαγωγής της γραπτής δοκιμασίας, ο ορισμός των εξεταστικών κέντρων, ο αριθμός των ερωτήσεων, ο τρόπος βαθμολόγησης, η έκδοση των αποτελεσμάτων και κάθε λεπτομέρεια που αφορά τη γραπτή δοκιμασία καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων εντός προθεσμίας ενός μηνός από τη δημοσίευση του νόμου αυτού.

 

4.  Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται η αποζημίωση των μελών των επιτροπών της παραγράφου 1, καθώς και όσων συμμετέχουν στη διεξαγωγή της γραπτής δοκιμασίας ως βαθμολογητές και επιτηρητές.

 

 

Αρθρο 13

 

Επανάκριση Στελεχών Εκπαίδευσης

 

1. Σχολικοί σύμβουλοι, διευθυντές εκπαίδευσης και προ­ϊστάμενοι γραφείων εκπαίδευσης που επιλέγονται και τοποθετούνται κατά τις διατάξεις του νόμου αυτού, μετά τη συμπλήρωση της τετραετούς θητείας τους, μπορούν με αίτηση τους να επανακριθούν και εφόσον κριθούν ικανοί να επιλεγούν και να τοποθετηθούν εκ νέου για νέα τετραετή θητεία.

 

2.  Με Προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευ­μάτων, ορίζονται οι θέσεις, η διαδικασία, τα κριτήρια, τα όργανα κρίσης και κάθε άλλη λεπτομέρεια που αφορά την επανάκριση και τοποθέτηση των στελεχών της προ­ηγούμενης παραγράφου.

 

3.  Για τις θέσεις που θα μείνουν κενές ισχύουν όσα προβλέπονται στις διατάξεις του νόμου αυτού.

 

 

Αρθρο 14

 

Μεταθέσεις - Τοποθετήσεις των Στελεχών της Εκπαίδευσης μετά τη λήξη της θητείας

 

1. Διευθυντές εκπαίδευσης και προϊστάμενοι γραφείων εκπαίδευσης, διευθυντές σχολικών μονάδων και Σ.Ε.Κ. και υποδιευθυντές σχολικών μονάδων και Σ.Ε.Κ. και υπεύθυνοι τομέων Σ.Ε.Κ. μπορούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους να μετατίθενται με αίτηση τους ως εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών. Στην περίπτωση αυτή αναλαμβάνουν υπηρεσία στη νέα τους θέση μετά τη λήξη της θητείας τους.

 

2. Οι υπηρετούντες σε θέσεις διευθυντών εκπαίδευσης και προϊσταμένων γραφείων εκπαίδευσης, διευθυντών σχολικών μονάδων και Σ.Ε.Κ. και υπευθύνων τομέων Σ.Ε.Κ., καθώς και προϊσταμένων εκπαιδευτικών θεμάτων των διευθύνσεων εκπαίδευσης επανέρχονται μετά τη λήξη της θητείας τους, σε θέσεις εκπαιδευτικών της σχολι­κής μονάδας, στην οποία ανήκαν οργανικά ή στις θέσεις στις οποίες μετατέθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.

Εάν οι παραπάνω θέσεις δεν υφίστανται, τοποθετού­νται σε κενές θέσεις εκπαιδευτικών σχολικών μονάδων της προτίμησης τους. Η τοποθέτηση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ή του οικείου περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης ή του οικείου διευθυντή εκπαίδευσης, κατά περίπτωση, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου.

 

3. Για την τοποθέτηση των σχολικών συμβούλων, μετά τη λήξη της θητείας τους εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 8 παρ. 5 του ν. 1966/1991 (ΦΕΚ 147 Α').

 

4. Διευθυντής σχολικής μονάδας, η οποία καταργείται, τοποθετείται με αίτηση του για το υπόλοιπο της θητεί­ας, σε κενή θέση διευθυντή σχολικής μονάδας της ίδιας διεύθυνσης, με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης ύστερα από πρόταση του οικείου περιφε­ρειακού υπηρεσιακού συμβουλίου.

 

 

Αρθρο 15

 

Αποτίμηση του χρόνου υπηρεσίας και των τίτλων σπουδών των υποψηφίων

 

1. Χρόνος υπηρεσίας ή εμπειρίας ή θητείας ίσος ή με­γαλύτερος του εξαμήνου λογίζεται ως ένα έτος.

 

2. Τα πτυχία και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι που αποτε­λούν τυπικά προσόντα διορισμού και τα πτυχία της ΠΑΤΕΣ ΣΕΛΕΤΕ, που απαιτούνται για διορισμό σε θέσεις εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν αξιολογούνται.

 

3. Τα πτυχία Αγγλικής, Γαλλικής ή Γερμανικής φιλο­λογίας δεν λαμβάνονται υπόψη ως αποδεικτικά ξένης γλώσσας για τους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ 05, ΠΕ 06 και ΠΕ 07 αντίστοιχα.

 

4. Όπου στις διατάξεις του παρόντος νόμου προβλέπε­ται συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία, υπολογίζεται και η προϋπηρεσία των υποψηφίων ως προσωρινών αναπλη­ρωτών και ωρομισθίων με αναγωγή στο υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας.

 

5. Ως διδακτική υπηρεσία λογίζεται και η προσφερθείσα υπηρεσία από τη θέση σχολικού συμβούλου.

 

 

Αρθρο 16

 

Θέματα Διοίκησης της Εκπαίδευσης

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β

ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

1.  Στην παράγραφο 5 του άρθρου 20 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 Α'), προστίθεται και δεύτερο εδάφιο ως ακο­λούθως:

 

«Η περαιτέρω κατανομή και ανακατανομή των θέσεων διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού Πρωτοβάθμι­ας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συγκεκριμένες Υπηρεσίες και σχολικές μονάδες του νομού γίνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαί­δευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου Περιφερεια­κού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Διοικητικού Προσωπικού (Π.Υ.Σ.ΔΙ.Π.).»

 

2. Η παράγραφος 6 του άρθρου 20 του ν.1566/1985 αντι­καθίσταται ως εξής:

 

«6.α. Οι τοποθετήσεις των υπαλλήλων γίνονται κατά νομούς ή νομαρχιακά διαμερίσματα με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Διοικητικού Προσωπικού (Κ.Υ.Σ.ΔΙ.Π.), και η περαιτέρω τοποθέτηση τους σε συγκεκριμένες θέσεις του νομού ή νομαρχιακού διαμερίσματος, με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρό­ταση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου Διοικητικού Προσωπικού (Π.Υ.Σ.ΔΙ.Π.).

Για τις ως άνω τοποθετήσεις λαμβάνεται μέριμνα για σύμμετρη στελέχωση όλων των Υπηρεσιών και σχολικών μονάδων.

β. Οι τοποθετήσεις των Προϊσταμένων των Τμημάτων Διοίκησης των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, των Τμημάτων Διοικητικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των γραμματειών των Γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτερο­βάθμιας Εκπαίδευσης των νομών ή νομαρχιακών διαμερι­σμάτων γίνονται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικεί­ου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Διοικητικού Προσωπικού (Π.Υ.Σ.ΔΙ.Π.), το οποίο είναι αρμόδιο για την επιλογή των ως Προϊσταμένων.»

 

3.  Η παράγραφος 12 του άρθρου 37 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α'), η οποία επανήλθε σε ισχύ και αντικαταστά­θηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 9 του ν. 3260/ 2004 (ΦΕΚ 151 Α'), αντικαθίσταται ως εξής:

 

«Στα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Διοικητικού Προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρη­σκευμάτων, εφόσον δεν υπάρχουν μόνιμοι υπάλληλοι από τους αναφερόμενους στην περίπτωση α' της παραγρά­φου 1 του άρθρου αυτού, μπορεί να ορίζονται ως Πρό­εδρος και μέλη υπάλληλοι με Α' βαθμό που υπηρετούν σε υπηρεσιακές μονάδες της περιοχής της οικείας Περι­φερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και ελλείψει αυτών, όμορων Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.»

 

4. Το προσωπικό του πρώην Κέντρου Εποπτικών Μέσων Διδασκαλίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που υπηρετεί με διάθεση σε υπηρεσίες του Υπουργείου, βάσει των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του ν. 1894/1990 (ΦΕΚ 110 Α'), εντάσσεται στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρη­σκευμάτων στο ανωτέρω προσωπικό μπορεί να ανατίθε­νται καθήκοντα άλλου κλάδου ή ειδικότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα, για την αντι­μετώπιση υπηρεσιακών αναγκών.

 

5. Η παράγραφος 1 του άρθρου 2 του ν. 2986/2002 (ΦΕΚ 24 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

 

«1. Κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης περιλαμβάνει:

α) την Υπηρεσία Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Διεύθυνσης και την οποία συγκροτούν τα Τμήματα Α' και Β',

β) τα Τμήματα: 1) Επιστημονικής - Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 2) Επιστημονικής - Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.»

 

6.  Η περίπτωση α' της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 2986/2002 αντικαθίσταται ως εξής:

 

«α. Η Υπηρεσία Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης έχει την ευθύνη της διοικητικής και οικονομικής στήριξης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, καθώς επί­σης και το συντονισμό των πάσης φύσεως εξετάσεων και διαγωνισμών εντός της Περιφερειακής Διεύθυνσης. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμά­των καθορίζονται οι ειδικότερες αρμοδιότητες της Υπηρε­σίας Διοικητικής Υποστήριξης και των Τμημάτων της.»

 

7. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ν. 2986/2002 (ΦΕΚ 24 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

 

«Προϊστάμενοι της Υπηρεσίας Διοικητικής Υποστήριξης και των Τμημάτων αυτής κάθε Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης τοποθετούνται υπάλληλοι που υπάγονται στην αρμοδιότητα της οικείας Περιφερειακής Διεύθυν­σης, κλάδων ΠΕ και ΤΕ Διοικητικού και ελλείψει αυτών ΔΕ Διοικητικού για την Υπηρεσία Διοικητικής Υποστήριξης και κλάδων ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ Διοικητικού για τα Τμήματα. Η τοποθέτηση των Προϊσταμένων της Υπηρεσίας Διοι­κητικής Υποστήριξης κάθε Περιφερειακής Διεύθυνσης γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από πρόταση του Κεντρι­κού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Διοικητικού Προσωπικού ( Κ.Υ.Σ.ΔΙ.Π. ) του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρη­σκευμάτων, το οποίο είναι αρμόδιο για την επιλογή τους, των δε Προϊσταμένων των Τμημάτων με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Διοικητικού Προσωπικού (Π.Υ.Σ.ΔΙ.Π.), το οποίο είναι αρμόδιο για την επιλογή τους.»

 

8.  Σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης συ­νιστώνται και λειτουργούν Μονάδες Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών με σκοπό την υποστήριξη του έργου της μισθοδοσίας μέσω του διατραπεζικού συστήματος «ΔΙΑΣ» και του όλου έργου των Περιφερειακών Διευ­θύνσεων. Για τη λειτουργία κάθε Μονάδας συνιστώνται θέσεις Πληροφορικής, στις οποίες τοποθετούνται μόνιμοι διοικητικοί υπάλληλοι των κλάδων ΠΕ και ΤΕ Πληρο­φορικής και, ελλείψει αυτών, αποσπώνται εκπαιδευτικοί κλάδων ΠΕ19 ή ΠΕ20.

Σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης συνι­στάται μία (1) θέση κλάδου ΠΕ Πληροφορικής και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας συνιστώνται επιπλέον από μία (1) θέση κλάδου ΤΕ Πληροφορικής.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οι­κονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων δύνα­νται να αυξάνονται ή και να καταργούνται οι θέσεις.

 

9. Η περίπτωση α' της παραγράφου 5 του άρθρου 8 του ν. 2986/2002 (ΦΕΚ 24 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

 

«5.α. Σε κάθε Διεύθυνση και Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως έχουν ορισθεί με την υπ' αριθμ. 63579/Γ2/19.6.2002 κοινή υπουργική απόφαση περί ιδρύ­σεως στις Διευθύνσεις και σε Γραφεία Εκπαίδευσης Κέντρων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΚΕ. ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.), ΦΕΚ 1584 Β'/20.12.2002, συνιστώνται και λει­τουργούν Κέντρα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.), σκοπός των οποίων είναι η στήριξη της διδασκαλίας και της εφαρμογής της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών και η τεχνική στήριξη του εξοπλι­σμού των εργαστηρίων πληροφορικής στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Για τη λειτουργία κάθε κέντρου συνιστάται μία (1) θέση του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής και μία (1) του κλάδου ΤΕ Πληροφορικής.

Οι θέσεις αυτές μπορούν να πληρωθούν και με με­τάταξη εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ19 και ΠΕ20 της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μέχρι την πλήρωση τους αποσπώνται τρεις (3) εκπαι­δευτικοί του κλάδου ΠΕ19 ή ΠΕ20.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οι­κονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων δύνα­νται να αυξάνονται ή και να καταργούνται οι παραπάνω θέσεις.

 

10.  Η περίπτωση γ' της παραγράφου 5 του άρθρου 8 του ν. 2986/2002 (ΦΕΚ 24 Α') καταργείται.

 

11. Στο Τμήμα Β' Διαχείρισης Πανελληνίου Σχολικού Δι­κτύου και Νέων Τεχνολογιών της Διεύθυνσης Λειτουργι­κών Υποδομών Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, συνιστάται Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.), με σκοπό την τεχνική στήριξη του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου (Π.Σ.Δ.) και το συντονισμό των ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. στην τεχνική στήριξη των υποδομών των Εργαστηρίων Πληροφορικής και Εφαρ­μογών Η/Υ των σχολικών μονάδων.

Για τη λειτουργία του Κέντρου αυτού συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής και επτά (7) θέσεις του κλάδου ΤΕ Πληροφορικής.

Οι θέσεις αυτές μπορούν να πληρωθούν και με με­τάταξη εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ19 και ΠΕ20 της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μέχρι την πλήρωση τους αποσπώνται δεκαπέντε (15) εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ19 και ΠΕ20 για τέσσερα χρόνια.

 

12 Η παράγραφος 4 του άρθρου 11 του ν. 2986/2002 αντικαθίσταται ως εξής:

 

«4.α) Η κατανομή των θέσεων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου γίνεται κατά νομούς ή νομαρχιακά δι­αμερίσματα με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και η περαιτέρω κατανομή και ανακα­τανομή τους σε σχολικές μονάδες του νομού, στις οποίες λειτουργούν Σχολικές Βιβλιοθήκες, γίνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστε­ρα από πρόταση του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Διοικητικού Προσωπικού (Π.Υ.Σ.ΔΙ.Π.).

β) Η τοποθέτηση των διοριζόμενων στις ανωτέρω θέσεις ΠΕ Βιβλιοθηκονόμων και ΤΕ Βιβλιοθηκονομίας γίνεται κατά νομούς ή νομαρχιακά διαμερίσματα, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευ­μάτων, ύστερα από πρόταση του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Διοικητικού Προσωπικού (Κ.Υ.Σ.ΔΙ.Π.) και η περαιτέρω τοποθέτηση τους σε σχολικές μονάδες, στις οποίες λειτουργούν Σχολικές Βιβλιοθήκες, του νομού ή νομαρχιακού διαμερίσματος, γίνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Διοικητικού Προσωπικού (Π.Υ.Σ.ΔΙ.Π.).»

 

13. Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης ιζ' της παρα­γράφου 29 του άρθρου 14 του ν. 2817/2000 (ΦΕΚ 78 Α') αντικαθίσταται ως ακολούθως:

 

«Επί των προτάσεων των Περιφερειακών και Ανώτερων Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Εκπαίδευσης και των εισηγήσεων, γνωμοδοτήσεων, προτάσεων και αποφάσεων των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβου­λίων Διοικητικού Προσωπικού, αποφασίζει ο οικείος Πε­ριφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθ­μιας Εκπαίδευσης.»

 

 

Αρθρο 17

 

Διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ

ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

1. Οι περιπτώσεις α' και β' της παραγράφου 1 του άρ­θρου 20 του ν. 1946/1991 (ΦΕΚ 69 Α'), όπως αντικατα­στάθηκαν με την παράγραφο 14 του άρθρου 6 του ν. 2909/2001 (ΦΕΚ 90 Α'), αντικαθίστανται ως εξής:

 

«α) Ο Προϊστάμενος της Κεντρικής Υπηρεσίας (Κ.Υ.) των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) είναι Δημόσιος Λειτουργός, φέρει τον τίτλο «Διευθυντής της Κ.Υ. των Γ.Α.Κ.» και διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με τριετή θητεία, που μπορεί να ανανεώνεται για ίσο κάθε φορά χρόνο με όμοια από­φαση, ύστερα από γνώμη της Εφορείας των Γ.Α.Κ..

β) Η θέση του Διευθυντή των Γ.Α.Κ. είναι αποκλειστικής απασχόλησης και πληρούται με επιλογή. Για το σκοπό αυ­τόν εκδίδεται σχετική προκήρυξη από τον Υπουργό Εθνι­κής Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και σε δύο ημερήσιες εφημερίδες, μία των Αθηνών και μία της Θεσσαλονίκης, με ευθύνη της αρμόδιας υπηρεσίας της Κ.Υ. του Υπουρ­γείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι αιτήσεις των υποψηφίων και τα σχετικά δικαιολο­γητικά (που αναφέρονται ειδικότερα στην προκήρυξη) υποβάλλονται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα ημερών από την ημέρα της τελευταίας δημοσίευσης, στην Κ.Υ. των Γ.Α.Κ..

Τα προσόντα των υποψηφίων είναι τα ακόλουθα:

α) Πτυχίο Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή αναγνωρι­σμένος τίτλος Πανεπιστημίου της αλλοδαπής.

β) Διδακτορικό δίπλωμα της ημεδαπής ή αναγνωρισμέ­νο ισότιμο της αλλοδαπής.

γ) Αριστη γνώση μιας τουλάχιστον εκ των τριών γλωσ­σών: αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής.

δ) Δεκαπενταετής αποδεδειγμένη εμπειρία σε διοικη­τική θέση στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

Συνεκτιμώνται:

αα) Κατοχή άλλου μεταπτυχιακού τίτλου της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου ισότιμου της αλλοδαπής.

ββ) Ερευνητικό ή συγγραφικό έργο.

Η επιλογή διενεργείται από πενταμελή Επιτροπή, που συγκροτείται από τον Πρόεδρο της Εφορείας των Γ.Α.Κ., ένα τακτικό ή αναπληρωματικό μέλος της Εφορείας των Γ.Α.Κ, καθώς και τρία μέλη Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίων ή Ε.Π. Τ.Ε.Ι.. Η Επιτροπή συγκροτείται πριν λήξει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με την ίδια από­φαση ορίζεται ο Πρόεδρος της Επιτροπής, καθώς και ο Γραμματέας της.

Η Επιτροπή, μετά από εξέταση των τυπικών και ου­σιαστικών προσόντων των υποψηφίων, καθώς και μετά από συνέντευξη, συντάσσει αξιολογικό πίνακα κατάταξης των υποψηφίων. Κατά τη συνέντευξη τηρούνται πλήρη πρακτικά των υποβαλλόμενων ερωτήσεων και των πα­ρεχόμενων απαντήσεων. Ο αξιολογικός πίνακας κατάτα­ξης συνοδεύεται από αιτιολογική έκθεση, με την οποία τεκμηριώνεται ειδικά η προτεινόμενη σειρά κατάταξης των υποψηφίων. Ο πίνακας κοινοποιείται στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μαζί με την αιτιο­λογική έκθεση και το πρακτικό επιλογής. Από τον πίνακα αυτόν ο Υπουργός επιλέγει έναν από τους τρεις πρώτους προτεινόμενους ως Διευθυντή της Κ.Υ. των ΤΑΚ­Η Επιτροπή δύναται με αιτιολογημένη απόφαση της να κηρύξει άγονη την προκήρυξη και να ζητήσει από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων την επαναπροκήρυξη της θέσης.

Με εξαίρεση τη λήψη των αποδοχών, αν αυτός που επι­λεγεί υπηρετούσε πριν το διορισμό του σε υπηρεσία του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θεωρείται ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ανήκει οργανικά στην υπηρεσία αυτή και μετά το πέρας της θητείας του επιστρέφει στην οργανική του θέση.

Ο Διευθυντής της Κ.Υ. των Γ.Α.Κ. λαμβάνει τις πάσης φύσεως μηνιαίες αποδοχές, όπως αυτές καθορίζονται για τον Γενικό Διευθυντή Κεντρικών Υπηρεσιών Υπουργείων, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 3205/2003.»

 

2.  Η παράγραφος 3 του άρθρου 20 του ν. 1946/1991 (ΦΕΚ 69 Α'), όπως αντικαταστάθηκε με το εδάφιο β' της παραγράφου 14 του άρθρου 6 του ν. 2909/2001 (ΦΕΚ 90 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

 

«Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρη­σκευμάτων, μετά από γνώμη της Εφορείας των Γ.Α.Κ., ορίζεται ο προϊστάμενος τμήματος της Κ.Υ. των Γ.Α.Κ. που αναπληρώνει τον Διευθυντή της Κ.Υ. των Γ.Α.Κ. όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται ή ελλείπει.

Οι προϊστάμενοι των τμημάτων της Κεντρικής Υπηρε­σίας και των Περιφερειακών Υπηρεσιών που προβλέπο­νται στην παράγραφο 2 του άρθρου 20 του ν.1946/1991 επιλέγονται από το οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο των υπαλλήλων της Κ.Υ. του Υπουργείου Εθνικής Παιδεί­ας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3260/2004, όπως ισχύει, μετά από γνώμη της Εφο­ρείας των Γ.Α.Κ., και αναπληρώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2683/1999 (ΦΕΚ 19 Α'). Αν δεν υπάρχει αναπληρωτής, χρέη προϊσταμένου μπορεί να ασκεί υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ και, ελλείψει αυτού, εκπαι­δευτικός κατηγορίας ΠΕ, που υπηρετεί στα Γ.Α.Κ. με απόσπαση και ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά από γνώμη της Εφορείας των Γ.Α.Κ..»

 

3. Το «Γραφείο Βιβλιοθήκης και Αναγνωστηρίου» της Κ.Υ. των Γ.Α.Κ. μετατρέπεται σε Τμήμα με τίτλο «Τμήμα Βιβλιοθήκης και Αναγνωστηρίου». Στο Τμήμα προΐσταται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Αρχειονόμων.

 

 

Αρθρο 18

 

Θέματα Σχολικής Στέγης και Μαθητικών Κατασκηνώσεων

 

1. Η υποπερίπτωση αα' της περίπτωσης α' της παρα­γράφου 7 του άρθρου 2 του ν. 3027/2002 (ΦΕΚ 152 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

 

«αα) Η μελέτη, επίβλεψη, κατασκευή έργων και προ­μήθεια εξοπλισμών απαραίτητων για τη λειτουργία της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και των Περιφερειακών Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και των Γραφείων Εκπαίδευσης του εξωτερικού εκτε­λούνται από τον Ο.Σ.Κ. Α.Ε., ύστερα από απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.»

 

2. α) Τα κτηριολογικά προγράμματα των κτηρίων που στεγάζουν εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές δραστηριότητες των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι. εκπο­νούνται από την Τεχνική Υπηρεσία των ανωτέρω Ιδρυμάτων και εγκρίνονται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η έγκριση του κτηριολογικού προγράμματος προηγείται της εκπόνησης της προκαταρκτικής ή της προμελέτης του έργου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3316/2005 (ΦΕΚ 42 Α'), και προϋποθέτει την εξασφάλιση των αντίστοιχων πιστώσεων για τη μελέτη του έργου.

β) Τα κτηριολογικά προγράμματα Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας, Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Μουσικών Σχολείων και Ειδικών Σχολείων εκπονούνται από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Ερευνών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και ισχύουν για τον Ο.Σ.Κ. Α.Ε. και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας για την εκτέλεση έργων σχολικής στέγης.

γ) Στο στάδιο της προμελέτης και προ της εγκρίσεως της δύναται να εγκριθεί, μετά από πλήρως αιτιολογημένη πρόταση, η τροποποίηση του κτηριολογικού προγράμ­ματος των έργων των προηγούμενων περιπτώσεων α' και β', μέχρι ποσοστού αύξησης της συνολικής μικτής επιφάνειας κατά 10% για τη βελτιστοποίηση του μεγέ­θους των χώρων, καθώς και την προσθήκη χώρων που αρχικώς δεν είχαν προβλεφθεί.

δ) Η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Ερευνών της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνι­κής Παιδείας και Θρησκευμάτων δύναται να εκπονεί τα κτηριολογικά προγράμματα των Διοικητικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλων φορέων εποπτευόμενων από το Υπουργείο αυτό.

 

3.  Επιτρέπεται στον Ο.Σ.Κ. Α.Ε., προκειμένου να με­ριμνήσει για τη σύνταξη και υλοποίηση προγράμματος προσεισμικού ελέγχου των σχολικών κτηρίων της χώρας, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 22 του άρθρου 2 του ν.3027/2002, να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με τα καθ' ύλην αρμόδια πανεπιστημιακά ιδρύματα μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ, μετά από απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

4. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 10 του ν. 3316/2005 προστίθεται περίπτωση η' ως εξής:

 

«η) Όταν συντρέχει επείγουσα περίπτωση αντιμετώ­πισης ζημιών σε έργα εκπαιδευτικών υποδομών μετά από φυσικές καταστροφές σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας.»

 

5.  Στο άρθρο 10 του ν. 3316/2005 προστίθεται παρά­γραφος 6 ως εξής:

 

«6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, όταν συντρέχει η περίπτωση η' της πα­ραγράφου 2 του νόμου αυτού, δύναται να ανατίθεται το έργο της αποκατάστασης των ζημιών στον Ο.Σ.Κ. Α.Ε..»

 

6.  Η παράγραφος 9 του άρθρου 16 του α.ν. 627/1968 (ΦΕΚ 266 Α'), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του ν. 513/1976 (ΦΕΚ 356 Α'), αντικαθίσταται ως εξής:

 

«9. Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης συγκρο­τεί Επιτροπή για την καταλληλότητα και επιλογή χώρων για την ανέγερση διδακτηρίων, καθώς και χώρων μετά κτηρίων κατάλληλων για στέγαση σχολικής μονάδας. Η Επιτροπή αποτελείται από τους: α) Τον Διευθυντή Πρω­τοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού, ανάλογα με την προβλεπόμενη χρήση του υπό εξέταση ακινήτου, ως Πρόεδρο. Τον Πρόεδρο απόντα ή κωλυό­μενο αναπληρώνει ο Διευθυντής της άλλης βαθμίδας εκπαίδευσης, β) Έναν πολιτικό μηχανικό ή αρχιτέκτονα μηχανικό ή τοπογράφο μηχανικό του Ο.Σ.Κ. Α.Ε. με τον αναπληρωτή του, ως μέλος, γ) Έναν εκπρόσωπο του οι­κείου δήμου ή κοινότητας με τον αναπληρωτή του, ως μέλος, δ) Έναν εκπρόσωπο της Υγειονομικής Υπηρεσίας του νομού με τον αναπληρωτή του, ως μέλος, ε) Έναν εκπρόσωπο της οικείας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας του νομού με τον αναπληρωτή του, ως μέλος.

Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρη­σκευμάτων καθορίζονται τα κριτήρια βάσει των οποί­ων η ανωτέρω Επιτροπή προβαίνει στην εκτίμηση της καταλληλότητας των ακινήτων. Τα ανωτέρω ισχύουν και για μισθώσεις κτηρίων για τη στέγαση σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.»

 

Η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του π.δ. 161/2000 (ΦΕΚ 145 Α') καταργείται και οι λοιπές παράγραφοι του ίδιου άρθρου αναριθμούνται αναλόγως.

 

7.  Η παράγραφος 1 του άρθρου 14 του ν. 3369/2005 (ΦΕΚ 171 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

 

«1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι δυνατή η ανέγερση νέων ή η επισκευή υπαρχόντων κτηρίων ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου που χρησιμοποι­ούνται ή πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της Προσχολικής, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθ­μιας Εκπαίδευσης. Τα κτήρια αυτά παραχωρούνται κατά χρήση άνευ ανταλλάγματος. Τα έργα εντάσσονται στο οικονομικό και τεχνικό πρόγραμμα του Ο.Σ.Κ. Α.Ε. για το Νομό Αττικής. Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τους όρους χρήσης και φορείς διαχείρισης των συγκεκριμένων σχολικών κτηρίων.»

 

 

Αρθρο 19

 

Κτηριακές εγκαταστάσεις και κατασκευές σε κατασκηνώσεις και παιδικές εξοχές

 

1. Κτηριακές εγκαταστάσεις και κατασκευές που ανεγέρθηκαν ή τοποθετήθηκαν μέχρι 31.12.2004 στις περιο­χές των καταλυμάτων των Υπουργείων Δημόσιας Τάξης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Δ' και Ε' Παιδικές Εξοχές), Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στον Αγιο Ανδρέα του Δήμου Νέας Μάκρης Αττικής και των οποίων η χρήση παραχωρήθηκε με σύμβαση στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004, για τις ανάγκες φιλο­ξενίας εκπροσώπων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.) και του προσωπικού ασφαλείας κατά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 2947/2001 (ΦΕΚ 228 Α'), διατηρούνται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων. Οι οικοδο­μικές άδειες των κτηριακών εγκαταστάσεων του προη­γούμενου εδαφίου χορηγούνται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής και σύμφωνη γνώμη του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν πρόσθετες απαγορεύσεις, υποχρεώσεις και απαιτήσεις ασφάλειας και αισθητικής που πρέπει να πληρούν, καθώς και το χρόνο διατήρησης τους.

 

2. Επιτρέπεται η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων εντός των εκτάσεων του άρθρου 18 του ν. 3208/2003 (ΦΕΚ 303 Α') μέχρι του 10% αυτών. Στο ποσοστό αυτό δεν περιλαμβάνεται το ποσοστό 15% της παραγράφου 4 του προαναφερθέντος άρθρου.

 

3. Για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου ως «πρόσκαιρες κατασκευές που μπορεί να αποσπασθούν» θεωρούνται οι κατασκευές που μπορεί να αποσυναρμο­λογούνται και να συναρμολογούνται με μικρό κόστος και χωρίς καταστροφή τους σύμφωνα με αιτιολογημένη κρίση των οικείων τεχνικών υπηρεσιών.

 

4. Οι προθεσμίες που προβλέπονται στην παράγραφο 5 του άρθρου 18 του ν. 3208/2003 παρατείνονται για μία διετία από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

 

 

Αρθρο 20

 

Θέματα Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

 

1. Στο άρθρο 15 του ν. 3328/2005 αντικαθίσταται η πα­ράγραφος 6 ως εξής:

 

«6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται, κατά παρέκκλιση άλλων γενικών ή ειδικών διατάξεων και με την επιφύλαξη της παραγράφου 4 του άρθρου 34 του ν. 2768/1999 (ΦΕΚ 273 Α'), οι κάθε είδους αμοιβές ή αποζημιώσεις των μελών Δ.Ε.Π. και Ε.Π., των λοιπών υπαλλήλων του Δημοσίου ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και όσων άλλων συμμετέχουν, με οποιαδήποτε ιδιότητα, στη διαδικασία διεξαγωγής των εξετάσεων μαθημάτων Ιατρικής και Οδοντιατρικής.»

 

2. Στην παράγραφο 4 του άρθρου 16 του ν. 3328/2005 (ΦΕΚ 80 Α') προστίθεται εδάφιο ως εξής:

 

«Με απόφαση της Ολομέλειας του Δ.Σ. του Οργανισμού μπορεί να ανατίθεται σε δικηγόρους ο χειρισμός συγκε­κριμένων δικαστικών υποθέσεων του Οργανισμού.»

 

3. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 19 του ν. 3328/2005 μετά το πρώτο εδάφιο προστίθεται εδάφιο ως εξής:

 

«Ο Οργανισμός καθίσταται καθολικός διάδοχος του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. (ν. 741/1977) και της δημόσιας υπηρεσίας με τίτλο Ι.Τ.Ε. (ν. 1404/1983).»

 

4. Στην παράγραφο 7 του άρθρου 18 του ν. 3369/2005 (ΦΕΚ 171 Α') η φράση «κατά το χρόνο θέσης σε ισχύ του νόμου αυτού» αντικαθίσταται με τη φράση «κατά το χρό­νο θέσης σε ισχύ του ν. 3328/2005 (ΦΕΚ 80 Α')».

 

5. Η πρώτη πρόταση του δεύτερου εδαφίου της παρα­γράφου 2 του άρθρου 12 του ν. 3328/2005 (ΦΕΚ 80 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

 

«Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζονται, μετά από πρόταση του Δ.Σ. του Οργανισμού σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ή τεχνολογικά ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης ή άλλα ερευνητικά ή επιστημονικά ιδρύματα ή άλλους δημόσιους φορείς ή αναγνωρισμένους επιστήμονες ή ερευνητές, το σύστημα, η διαδικασία και κάθε ειδικότερο θέμα σχετικά με τις εξετάσεις αυτές.»

 

 

Αρθρο 21

 

Θέματα Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ.

 

1. Η χρηματοδότηση - δανειοδότηση που έγινε προς τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι. και ΣΕΛΕΤΕ (ΑΣΠΑΙΤΕ)) ως τελικούς δικαιούχους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση» με τις υπ' αριθμ. 130/6.4.2001, 1119/13.7.2001 και 30339/ΚΑ/6.2.2002 αποφάσεις του Υπουρ­γού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων λογίζεται ως προκαταβολή για την εκτέλεση από τους ανωτέρω φορείς έργων εντασσόμενων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο τρόπος και η διαδικασία συμψηφισμού των σχε­τικών δαπανών καθορίζονται για κάθε Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμιο, Τ.Ε.Ι. και ΑΣΠΑΙΤΕ) με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

2. Η απόφαση της προηγούμενης παραγράφου εκδίδε­ται κατόπιν έγγραφης βεβαίωσης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαί­δευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση» για την τακτοποίηση του οικονομικού και φυσικού αντικειμένου, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των έργων για τη χρημα­τοδότηση των οποίων έγινε η οικονομική εξυπηρέτηση της προηγούμενης παραγράφου.

 

 

Αρθρο 22

 

Θέματα Ιδιωτικής Εκπαίδευσης

 

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 47 του ν. 682/1977 (ΦΕΚ 244 Α') τροποποιείται ως εξής:

 

«1. Συνιστάται ειδικός λογαριασμός με τίτλο «Λογα­ριασμός Ιδιωτικής Γενικής Εκπαίδευσης» στον οποίο περιέρχονται όλα τα ποσά τα οποία ορίζονται από το νόμο αυτόν. Ο λογαριασμός δύναται να επιχορηγείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και από άλλους φορείς, οι οποίοι ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας και Οικονομικών.»

 

2. Τα εδάφια α' και β' της παρ. 3 του άρθρου 33 του V2009/1992 (ΦΕΚ 18 Α') τροποποιούνται ως εξής:

 

«α) Το προβλεπόμενο στο άρθρο 46 του ν. 682/1977 (ΦΕΚ 244 Α') παράβολο για τη φοίτηση των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία, που καταβάλλεται στο λογαριασμό ιδιωτικής γενικής εκπαίδευσης, ορίζεται με κοινή απόφα­ση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης.

β) Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται και για τους μαθητές των ιδιωτικών σχολικών μονάδων Τεχνικής - Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και των ξένων σχολείων.»

 

3.  Η περίπτωση β' του στοιχείου Α' της παρ. 1 του άρθρου 42 του ν. 682/1977 (ΦΕΚ 244 Α'), η οποία αντικα­ταστάθηκε με την παρ. 6 του άρθρου 16 του ν. 2327/1995 (ΦΕΚ 156 Α'), τροποποιείται ως εξής:

 

«β) Πρόστιμο μέχρι ποσού τριάντα χιλιάδων ευρώ (30.000 ευρώ).»

 

4.  Τα δημοτικά σχολεία που λειτουργούν στα ξένα σχολεία «Ελληνογαλλική Σχολή ΙΩΑΝΝΑ NT' APK» και «Λεόντειο Λύκειο Πατησίων» θεωρούνται ότι νόμιμα λει­τουργούν από της ιδρύσεως τους, έστω και εάν σε αυτά φοίτησαν ή φοιτούν μαθητές ελληνικής ιθαγένειας.

 

 

Αρθρο 23

 

Λοιπές ρυθμίσεις

 

1. Η λειτουργία του αυτοτελούς Γραφείου του Υπουρ­γείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με τον τίτλο

 

«Γραφείο Ολυμπιακής Εκπαίδευσης» της παραγράφου 17 του άρθρου 6 του ν. 2909/2001 (ΦΕΚ 90 Α'), όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 9δ του άρθρου 6 του ν.3255/2004 (ΦΕΚ 138 Α'), παρατείνεται μέχρι 31.12.2007. Κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την παράταση της λει­τουργίας του ανωτέρω Γραφείου ρυθμίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

2. Η διάταξη της περ. β' της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ν. 3391/2005 (ΦΕΚ 240 Α') αντικαθίσταται από την ισχύ της ως εξής:

 

«β. Η διάταξη της περ. i της παραγράφου 34 του άρθρου 6 του ν. 3027/2002 (ΦΕΚ 152 Α') καταργείται, επιφυλασ­σομένης της ισχύος της μόνο για τις προσλήψεις μέσω διαγωνισμών του Α.Σ.Ε.Π..

Η υπηρεσία που έχει προσφερθεί μέχρι 31.8.2005 υπο­λογίζεται κατά τη σύνταξη των πινάκων του άρθρου 6 του ν. 3255/2004.»

 

Οι περιπτώσεις ια κα ιβ αναριθμούνται σε ι και ια αντί­στοιχα.

 

3. Εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ19 Πληροφορικής, που διορίστηκαν με υπουργικές αποφάσεις σε εκτέλεση ακυ­ρωτικών αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και απολύθηκαν ή απολύονται σε εκτέλεση αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες εκδόθηκαν κατόπιν εφέσεων κατά των ανωτέρω αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου και με τις οποίες κρίθηκε αμετά­κλητα ότι οι κατά τα άνω διορισθέντες δεν διέθεταν το απαιτούμενο από το νόμο τυπικό προσόν της παιδα­γωγικής κατάρτισης, θεωρείται ότι έχουν διορισθεί από 7.72000, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 1 του ν. 2834/2000 (ΦΕΚ 160 Α').

Τυχόν πραγματική υπηρεσία των κατά τα ανωτέρω απολυθέντων ή απολυομένων εκπαιδευτικών, προσφερθείσα πριν την 7.7.2000, λογίζεται ως προϋπηρεσία ανα­πληρωτή.

 

4. Το κατά τις διατάξεις του π.δ. 420/1991 (ΦΕΚ 153 Α') Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθη­νών (Ι.Ι.Β.Ε.Α.Α.) δύναται, για την εκπλήρωση των σκοπών του, να εκτελεί εξειδικευμένες διαγνωστικές και ιατρικές πράξεις. Με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγ­γύης, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Ι.Β.Ε.Α.Α., ορίζονται οι ειδικότερες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης.

 

5. Στην έννοια των Ι.Ε.Κ., για την εφαρμογή των διατάξε­ων του άρθρου 12 του ν. 2009/1992 (ΦΕΚ 18 Α') όπως ισχύ­ει, περιλαμβάνονται τα δημόσια και τα ιδιωτικά Ι.Ε.Κ..

 

6. Πανεπιστήμια που στερούνται οργανωμένης Τεχνικής Υπηρεσίας για την άσκηση των καθηκόντων Διευθύνου­σας Υπηρεσίας, σύμφωνα με το ν. 1418/1984 και το π.δ. 185/1988, μπορούν με απόφαση της Συγκλήτου τους να αναθέτουν την άσκηση των καθηκόντων αυτών σε Τεχνι­κή Υπηρεσία άλλου Πανεπιστημίου, εφόσον η Σύγκλητός του συναινεί στην εν λόγω ανάθεση.

Ζητήματα που τυχόν ανακύπτουν από την εφαρμογή των διατάξεων αυτών μπορούν να ρυθμίζονται με απόφα­ση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

7.  Οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 2174/ 1993 (ΦΕΚ 210 Α'), με τις οποίες αναστέλλεται η εφαρ­μογή του άρθρου 22 του ν. 2083/1992, ισχύουν και για τα ακαδημαϊκά έτη 2006-2007 μέχρι και 2009-2010.

 

8. Η αναστολή της διάταξης της παρ. 26 του άρθρου 14 του ν. 2817/2000 (ΦΕΚ 78 Α'), που προβλέφθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 9 περίπτωση Γ του ν. 2619/2001 (ΦΕΚ 114 Α'), την παράγραφο 6 του άρθρου 3 του ν. 3027/2000 (ΦΕΚ 152 Α') και την παράγραφο 12 του άρθρου 3 του ν. 3255/2004 (ΦΕΚ 138 Α'), παρατείνεται για δύο ακόμη ακαδημαϊκά έτη από τη λήξη τους.

 

 

Αρθρο 24

 

Τελικές και μεταβατικές διατάξεις

 

1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταρ­γούνται: α) το π.δ. 25/2002 (ΦΕΚ 20 Α') και κάθε άλλη αντίθετη διάταξη, β) Το άρθρο 3.1 του κεφαλαίου Β' της υπό στοιχεία 114112/4211/21.8.1970 (ΦΕΚ 636 Β') απόφασης του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

2. Τα υπηρετούντα στελέχη της εκπαίδευσης εξακολου­θούν να ασκούν τα καθήκοντα τους μέχρι την ανάληψη υπηρεσίας από τα νέα στελέχη.

 

3. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου, ο χρόνος έναρξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων και κατάρτισης των πινάκων επιλογής του άρθρου 4 του πα­ρόντος νόμου μπορεί με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων να ορισθεί διαφορετικά.

 

 

Αρθρο 25

 

1. Όπου από τις προϊσχύουσες του ν. 3432/2006 διατά­ξεις για τις Ανώτερες Εκκλησιαστικές Σχολές απαιτείται απόφαση, γνώμη, σύμφωνη γνώμη ή πρόταση του Επο­πτικού Συμβουλίου Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης ή κατά περίπτωση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, νοείται εφεξής ως αρμόδιο όργανο και μέχρι την παύση λειτουργίας των Ανώτερων Εκκλησια­στικών Σχολών το κατά τις διατάξεις του ν. 3432/2006 Ανώτατο Επιστημονικό Συμβούλιο.

Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρείται το διοικητικό προσωπι­κό των Ανώτερων Εκκλησιαστικών Σχολών για το οποίο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο για τα θέματα υπηρε­σιακής τους εν γένει εξέλιξης είναι το κατά τις διατά­ξεις του άρθρου 25 του προαναφερόμενου ν.3432/2006 Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.

 

2. Στη δεύτερη περίοδο της παραγράφου 1 του άρθρου 28 του ν. 3432/2006, διορθώνεται το ακαδημαϊκό έτος από 2005-2006 στο σωστό 2006-2007.

 

3. Για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών από τη Δευτερο­βάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και τη Δημόσια Δευ­τεροβάθμια και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή και στις Ανώτερες Εκκλησι­αστικές Σχολές εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 6 του ν. 2740/1999 (ΦΕΚ 186 Α'). Για τις αποσπάσεις εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Εθνι­κής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του Ανώτατου Επιστημονικού Συμβουλίου, που λαμβάνεται μετά από εισήγηση του Προέδρου της Ανώτατης Εκκλη­σιαστικής Ακαδημίας ή κατά περίπτωση του Διευθυντή της Ανώτερης Εκκλησιαστικής Σχολής μέχρι της παύσης λειτουργίας αυτών. Προϋπόθεση για την απόσπαση είναι η κατοχή μεταπτυχιακών τίτλων και η διδακτική εμπειρία στα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται κατά περί­πτωση στην οικεία Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία ή Ανώτερη Εκκλησιαστική Σχολή.

 

 

Αρθρο 26

 

1. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 15 του ν. 3404/2005 (ΦΕΚ 260 Α') προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής:

 

«Επιτρέπεται μόνο η πλήρωση των κενών θέσεων που τυχόν προκύπτουν, μετά από διενέργεια ενιαίων κατα­τακτηρίων εξετάσεων, από την κατηγορία υποψήφιων για κατάταξη πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. από επιτυχόντες της κα­τηγορίας πτυχιούχων Πανεπιστημίου. Αν υπάρχουν πε­ρισσότεροι επιτυχόντες από την κατηγορία αυτή με την ίδια συνολική βαθμολογία, για την πλήρωση των κενών θέσεων και για την αποφυγή της υπέρβασης του ποσο­στού των κατατάξεων, λαμβάνονται υπόψη τα κριτήρια της παραγράφου 4 του άρθρου 15 του νόμου αυτού.»

 

2. Η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού εφαρμόζεται και για τις κατατακτήριες εξετάσεις του ακαδημαϊκού έτους 2005-2006.

 

 

Αρθρο 27

 

Για την ίδρυση, ανέγερση ή λειτουργία ναού ή ευκτή­ριου οίκου οποιουδήποτε δόγματος ή θρησκείας, πλην της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, δεν απαιτείται άδεια ή γνώμη της οικείας εκκλησιαστικής αρχής της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος. Κάθε άλλη διάταξη που ρυθμίζει με τρόπο διαφορετικό το ίδιο θέμα, καταργείται, [άρθρο 1 του α.ν. 1363/1938 (ΦΕΚ 305 Α'), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του α.ν. 1672/1939 (ΦΕΚ 123 Α'), άρθρο 41 του α.ν. 1369/1938 (ΦΕΚ 317 Α')].

Η αίτηση για τη χορήγηση άδειας ιδρύσεως, ανεγέρσε­ως ή λειτουργίας ναού οποιουδήποτε δόγματος ή θρη­σκείας, πλην της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, υποβάλλεται απευθείας στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και όχι προς την οικεία εκκλησιαστική αρχή. Κάθε διάταξη που ρυθμίζει με τρόπο διαφορετικό το ίδιο θέμα καταργείται [άρθρο 1 του β.δ. 20.5/2.6.1939 (ΦΕΚ 220 Α')].

 

 

Αρθρο 28

 

Έναρξη ισχύος

 

Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός εάν ορί­ζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις.

 

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην εκτέλεση του ως νόμου του Κράτους.