ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ»

 

ΜονΕφΚακΘεσ 1152/2023

 

 

Σε περίπτωση παράβασης του άρθρου 372-378 ΠΚ (κλοπή, διακεκριμένες κλοπές) δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής η παρ. 3 του άρθρου 381 (εξάλειψη αξιοποίνου), όταν η ικανοποίηση του ζημιωθέντος, έχει χωρήσει με παράνομη βλάβη τρίτου. Δεκτή όμοια πρόταση εισαγγελέως.

 

 

 

ΕΦΕΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ                         ΑΣΚΗΘΗΚΑΝ ΕΦΕΣΕΙΣ

Αριθμός: 1152/2023

 

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ

ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

 

Δικάσιμος της 17ης Ιουλίου 2023

Δημόσια συνεδρίαση της 17ης Ιουλίου 2023

 

 

ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ:

 

Απόστολος ΝΤΙΤΟΥΡΑΣ, Πρόεδρος Εφετών (σε αναπλήρωση της Προέδρου Εφετών Πολυξένης Κυπαρίσση ),νομίμως ορισθείς με απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου Θεσσαλονίκης και κληρωθείς [άρθρο 20 του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. (Ν.493/2022, όπως ισχύει)].

Νικόλαος ΔΕΛΗΔΗΜΟΣ, Αντεισαγγελέας Εφετών, νομίμως κληρωθείς (άρθρο 20 του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. Ν.4938/2022, όπως ισχύει).

Νίκη ΚΟΥΚΟΥ, Γραμματέας

 

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ:

1. . , ο οποίος γεννήθηκε στην Κοζάνη στις 07-06-1989 και. κατοικεί στην Βέροια Ημαθίας στην περιοχή ΛΙΜΠΑΤΣΙ, κάτοχος του Α.Δ.Τ .  και του Α.Φ.Μ. .  της Δ.Ο.Υ. Βεροίας (ΒΕΡΟΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ) κρατούμενος στο Γ.Κ.Κ. Θεσσαλονίκης, ο οποίος παραστάθηκε με την δικηγόρο Θεσσαλονίκης Ζαφειροπούλου Ιωάννα [A.M. 3704 Δ.Σ.Θ.]-ΠΑΡΩΝ

 

2. . , η οποία γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 25-06-1996 και κατοικεί στην Βέροια Ημαθίας στην περιοχή ΛΙΜΠΑΤΣΙ, κάτοχος του Α.Δ.Τ. .  και του Α.Φ.Μ. .  της Δ.Ο.Υ. Βεροίας (ΒΕΡΟΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ) κρατούμενη στο Κ.Κ.Γ. Ελαιώνα Θηβών, η οποία παραστάθηκε με τον δικηγόρο Θεσσαλονίκης Ιωάννη Κωνσταντίνου [A.M. 9546 Δ.Σ.Θ.] ΠΑΡΟΥΣΑ

 

3. . , που γεννήθηκε στις 25-11-1986 στο Άργος και κατοικεί στην Βέροια Ημαθίας στην οδό . , κάτοχο του Α.Δ.Τ. .  που εκδόθηκε στις 04-05-2017 από το Τ.Α. Βέροιας και του Α.Φ.Μ. .  της Δ.Ο.Υ. Βέροιας η οποία παραστάθηκε με την αυτεπαγγέλτως διορισθείσα από το παρόν δικαστήριο δικηγόρο Θεσσαλονίκης Ευανθία Παπαφωτίου [A.M. 7950 Δ.Σ.Θ.] ΠΑΡΟΥΣΑ

 

4. . , η οποία γεννήθηκε στον ΚΟΠΑΝΟ ΗΜΑΘΙΑΣ στις 15-04-1956 και κατοικεί στην Βέροια Ημαθίας στην περιοχή ΛΙΜΠΑΤΣΙ . , κάτοχο του Α.Δ.Τ. .  και του Α.Φ.Μ. . της Δ.Ο.Υ. ΒΕΡΟΙΑΣ (ΒΕΡΟΙΑΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, ΝΑΟΥΣΑΣ). ΠΑΡΟΥΣΑ δια εξουσιοδοτήσεως

 

5. . , ο οποίος γεννήθηκε στην Κατερίνη στις 22-02-1993 και κατοικεί στην Βέροια Ημαθίας στην περιοχή ΛΙΜΠΑΤΣΙ, κάτοχος του Α.Δ.Τ. . /12-01-2010 που εκδόθηκε από το Τ.Α. Βέροιας Ημαθίας και του Α.Φ.Μ. . της Δ.Ο.Υ. ΒΕΡΟΙΑΣ (ΒΕΡΟΙΑΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ). ΠΑΡΩΝ δια εξουσιοδοτήσεως

 

6. . , που γεννήθηκε στις 09-10-1978 στην Βέροια Ημαθίας και κατοικεί στην Ελβετία στην πόλη WINTERHUR στην οδό . ,  κάτοχος του Α.Δ.Τ. . , που εκδόθηκε στις 25-02-2010 από το Τ.Α. Βέροιας και του Α.Φ.Μ. . , της Δ.Ο.Υ. Βεροίας. ΠΑΡΩΝ δια εξουσιοδοτήσεως

 

ΠΡΑΞΕΙΣ:

1. Διακεκριμένη κλοπή από περισσότερους που είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών από κοινού, κατ' εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα (1ος-2η)

2. Συμμορία (εγκληματική ομάδα) για τη διάπραξη κακουργήματος (1ος-2η)

3. Συνεργεία σε διακεκριμένη κλοπή από περισσότερους που είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών από κοινού, κατ' εξακολούθηση, τετελεσμένη και άπαξ (3η-4η)

4. Αποδοχή και διάθεση προϊόντος εγκλήματος κατ' εξακολούθηση (5ος-6ος) και άπαξ (3η)

 

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Στη σημερινή δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριο του Δικαστηρίου

 

Ο Πρόεδρος εκφώνησε το όνομα του 1ου κατηγορουμένου (. ), ο οποίος βρέθηκε παρών και, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα στοιχεία της ταυτότητάς του, απάντησε ότι ονομάζεται όπως παραπάνω αναφέρεται. Επίσης, δήλωσε ότι διορίζει ως συνήγορό του για να τον υπερασπισθεί, την δικηγόρο Θεσσαλονίκης Ζαφειροπούλου Ιωάννα [A.M. 3704 Δ.Σ.Θ.]), η οποία αποδέχθηκε το διορισμό της.

 

Ακολούθως ο Πρόεδρος εκφώνησε το όνομα της 2ης κατηγορουμένης (. ), η οποία βρέθηκε παρούσα και, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα στοιχεία της ταυτότητάς της, απάντησε ότι ονομάζεται όπως παραπάνω αναφέρεται. Επίσης, δήλωσε ότι διορίζει ως συνήγορό της για να την υπερασπισθεί, τον δικηγόρο Θεσσαλονίκης Ιωάννη Κωνσταντίνου [A.M. 9546 Δ.Σ.Θ.], ο οποίος αποδέχθηκε το διορισμό του.

 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος εκφώνησε το όνομα της 3ης κατηγορουμένης (. ), η οποία βρέθηκε παρούσα και, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα στοιχεία της ταυτότητάς της, απάντησε ότι ονομάζεται όπως παραπάνω αναφέρεται, ενώ, δήλωσε ότι στερείται συνηγόρου υπεράσπισης.

 

Έπειτα από την δήλωση της 3ης κατηγορουμένης, ο Πρόεδρος διόρισε αυτεπαγγέλτως, την παρούσα στο ακροατήριο δικηγόρο Θεσσαλονίκης Ευανθία Παπαφωτίου [A.M. 7950 Δ.Σ.Θ.], η οποία αποδέχθηκε το διορισμό της και ζήτησε να λάβει γνώση της δικογραφίας. Αφού της παραδόθηκε η δικογραφία, η συζήτηση της υποθέσεως διακόπηκε για χρονικό διάστημα τριάντα λεπτών.

 

Μετά την παρέλευση τριάντα λεπτών της ώρας, επαναλήφθηκε η συζήτηση της προκειμένης υποθέσεως και η συνήγορος υπεράσπισης της 3ης κατηγορουμένης δήλωσε ότι γνωρίζει την υπόθεση και ότι είναι έτοιμη να ασκήσει το υπερασπιστικό της καθήκον.

 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος εκφώνησε το όνομα της 4ης κατηγορουμένης (. ) η οποία δεν εμφανίσθηκε στο ακροατήριο.

 

Στο σημείο αυτό, εμφανίσθηκε η δικηγόρος Θεσσαλονίκης Σιδερίδου Φωτεινή [A.M. 5676 Δ.Σ.Θ.] αυτεπαγγέλτως διορισθείσα με την υπ’ αριθ. 159/2023 πράξη του Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης η οποία, αφού ζήτησε και έλαβε τον λόγο από τον Πρόεδρο, δήλωσε ότι παρίσταται ως συνήγορος της απούσας κατηγορουμένης, σύμφωνα με την από 13-07-2023 εξουσιοδότηση της 4ης κατηγορουμένης προς αυτήν, στην οποία αναφέρεται η ακριβής διεύθυνση της κατοικίας της και επί της οποίας η γνησιότητα της υπογραφής του βεβαιώνεται. Την ανωτέρω εξουσιοδότηση, αφού την προσκόμισε στο Δικαστήριο και την ανέγνωσε ο Πρόεδρος, δημόσια, στο ακροατήριο, ζήτησε να τον εκπροσωπήσει κατ' άρθρο 340 § 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

 

Η ανωτέρω δήλωση είναι νομότυπη, καθόσον βεβαιώνεται σε αυτήν η γνησιότητα της υπογραφής του κατηγορουμένου και αναφέρεται ο τόπος της κατοικίας του, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες στις διατάξεις των άρθρων 42 παρ. 2, εδαφ. γ' και 340 παρ. 3 του ΚΠοινΔ, διατυπώσεις. Συνεπώς, ενόψει των ανωτέρω, πρέπει ο κατηγορούμενος να θεωρηθεί ότι είναι πραγματικά παρών, εκπροσωπούμενος από τον παραπάνω συνήγορο του.

 

Η Πρόεδρος εκφώνησε το όνομα του 5ου κατηγορουμένου (. ) ο οποίος δεν εμφανίσθηκε στο ακροατήριο.

 

Στο σημείο αυτό, εμφανίσθηκε ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης Ιωάννης Κωνσταντίνου (A.M. 9546 Δ.Σ.Θ.), ο οποίος, αφού ζήτησε και έλαβε τον λόγο από τον Πρόεδρο, δήλωσε ότι παρίσταται ως συνήγορος του απόντος κατηγορουμένου, σύμφωνα με την από 16-07-2023 εξουσιοδότηση του κατηγορουμένου προς αυτόν, στην οποία αναφέρεται η ακριβής διεύθυνση της κατοικίας του και επί της οποίας η γνησιότητα της υπογραφής του βεβαιώνεται. Την ανωτέρω εξουσιοδότηση, αφού την προσκόμισε στο Δικαστήριο και την ανέγνωσε ο Πρόεδρος, δημόσια, στο ακροατήριο, ζήτησε να τον εκπροσωπήσει κατ' άρθρο 340 § 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

 

Η ανωτέρω δήλωση είναι νομότυπη, καθόσον βεβαιώνεται σε αυτήν η γνησιότητα της υπογραφής του κατηγορουμένου και αναφέρεται ο τόπος της κατοικίας του, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες στις διατάξεις των άρθρων 42 παρ. 2, εδαφ. γ' και 340 παρ. 3 του ΚΠοινΔ, διατυπώσεις. Συνεπώς, ενόψει των ανωτέρω, πρέπει ο κατηγορούμενος να θεωρηθεί ότι είναι πραγματικά παρών, εκπροσωπούμενος από τον παραπάνω συνήγορο του.

 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος εκφώνησε το όνομα του 6ου κατηγορουμένου (. ) ο οποίος δεν εμφανίσθηκε στο ακροατήριο.

 

Στο σημείο αυτό, εμφανίσθηκε ο δικηγόρος Βεροίας Αντώνιος Μπιδέρης (A.M. 593), ο οποίος, αφού ζήτησε και έλαβε τον λόγο από τον Πρόεδρο, δήλωσε ότι παρίσταται ως συνήγορος του απόντος κατηγορουμένου, σύμφωνα με την από 17-07-2023 εξουσιοδότηση του κατηγορουμένου προς αυτόν, στην οποία αναφέρεται η ακριβής διεύθυνση της κατοικίας του και επί της οποίας η γνησιότητα της υπογραφής του βεβαιώνεται. Την ανωτέρω εξουσιοδότηση, αφού την προσκόμισε στο Δικαστήριο και την ανέγνωσε ο Πρόεδρος, δημόσια, στο ακροατήριο, ζήτησε να τον εκπροσωπήσει κατ' άρθρο 340 § 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

 

Η ανωτέρω δήλωση είναι νομότυπη, καθόσον βεβαιώνεται σε αυτήν η γνησιότητα της υπογραφής του κατηγορουμένου και αναφέρεται ο τόπος της κατοικίας του, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες στις διατάξεις των άρθρων 42 παρ. 2, εδαφ. γ' και 340 παρ. 3 του ΚΠοινΔ, διατυπώσεις. Συνεπώς, ενόψει των ανωτέρω, πρέπει ο κατηγορούμενος να θεωρηθεί ότι είναι πραγματικά παρών, εκπροσωπούμενος από τον παραπάνω συνήγορο του.

 

Ο Εισαγγελέας, αφού έλαβε το λόγο από τον Πρόεδρο, ανέπτυξε με συνοπτική ακρίβεια, τις κατηγορίες που αποδίδονται στους κατηγορουμένους και παρέδωσε στον Πρόεδρο τον κατάλογο με τα ονόματα των μαρτύρων που έχουν κλητευθεί για να υποστηρίξουν τις κατηγορίες, αντίγραφο του οποίου έχει επιδοθεί στους κατηγορουμένους, κατά τη διάταξη του άρθρου 326 του Κ.Π.Δ., όπως προκύπτει από τα αποδεικτικά του αρμοδίου για επίδοση οργάνου, τα οποία βρίσκονται στην δικογραφία.

 

Κατόπιν ο Πρόεδρος κάλεσε τους παρόντες κατηγορουμένους να διατυπώσουν συνοπτικώς τη θέση τους επί των κατηγοριών, συγχρόνως, δε, τους πληροφόρησε ότι έχουν το δικαίωμα να αντιτάξουν πλήρη έκθεση των ισχυρισμών τους, καθώς και να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους μετά την εξέταση κάθε μάρτυρα ή την έρευνα οποιουδήποτε άλλου αποδεικτικού μέσου και παρατήρησε ότι η απολογία τους θα γίνει μετά το τέλος της αποδεικτικής διαδικασίας, σύμφωνα με το άρθρο 344 ΚΠοινΔ.

 

Οι κατηγορούμενοι απάντησαν ότι επιφυλάσσονται να εκθέσουν τις απόψεις τους στην απολογία τους και ότι τώρα δεν έχουν να πουν τίποτα.

 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος εκφώνησε τα ονόματα των μαρτύρων της κατηγορίας που έχουν κλητευθεί για την υποστήριξη της κατηγορίας και βρέθηκαν παρόντες όσοι στα πρακτικά αναφέρεται ότι εξετάστηκαν.

 

Ακολούθως, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων ρωτήθηκαν από τον Πρόεδρο, αν κλήτευσαν μάρτυρες για την υπεράσπιση τους και αφού ο συνήγορος υπεράσπισης του 6ου κατηγορουμένου απάντησε θετικά, ενεχείρισε σημείωμα με τα στοιχεία της μάρτυρα, το όνομα της οποίας εκφώνησε ο Πρόεδρος και βρέθηκε παρούσα, ενώ οι συνήγοροι υπερασπίσεως του 1ου, 2ου, 3ου, 4ου και 5ου των κατηγορουμένων απάντησαν αρνητικά.

 

Στο σημείο αυτό, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, αφού ζήτησαν και έλαβαν το λόγο, ανέπτυξαν προφορικά αυτοτελείς ισχυρισμούς των εντολέων τους. Οι παραπάνω αυτοτελείς ισχυρισμοί, οι οποίοι κατατέθηκαν και εγγράφως, έχουν ως εξής:

 

 

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

 

ΔΙΚΑΣΙΜΟΣ 17/7/2023

 

ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ

 

. , κατοίκου Βέροιας Ημαθίας και ήδη προσωρινά κρατουμένου στη Δικαστική Φυλακή Διαβατών Θεσ/νίκης.

 

Θεσ/νίκη 17/7/2023

 

Α) Απαλλαγή από την ποινή σύμφωνα με το άρθρο 381 παρ3 Π.Κ. καθώς ικανοποίησα τους παθόντες πριν την αμετάκλητη παραπομπή μου στο ακροατήριο, στις πράξεις του κατηγορητηρίου με αριθμό: Α1, 2, 3 (α, β, γ, δ), 4, 5, 6 (α, β, γ, δ), 7, 9, 10, 11, 13, 14, 17, 18.

 

Β) Αναγνώριση της ελαφρυντικής περίστασης του άρθρου 84 παρ. 2 εδάφιο δ΄ Π.Κ. διότι επέδειξα ειλικρινή και μεταμέλεια και επιδίωξα έμπρακτα να μειώσω τις συνέπειες των πράξεων αποζημιώνοντας τους ανωτέρω παθόντες και προσπαθώντας να αναζητήσω και να αποζημιώσω και τους υπόλοιπους, γεγονός που ήταν πολύ δύσκολο καθώς οι περισσότεροι εξ  αυτών ήταν κάτοικοι εξωτερικού. Ειδικότερα:

α) Στην υπ' αριθμ. Α8 πράξη του κατηγορητηρίου κατέθεσα τα χρήματα σε διεθνή φιλανθρωπικό οργανισμό σύμφωνα με την επιθυμία του παθόντα, μετά από σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία.

β) Στις υπ' αριθμ. Α12 και Α21 πράξεις του κατηγορητηρίου κατέθεσα τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

γ) Στις υπ' αριθμ. Α15 και Α16 πράξεις του κατηγορητηρίου υπήρξε ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ των παθόντων και της πληρεξούσιας δικηγόρου μου, αλλά αυτοί ήταν επιφυλακτικοί στο να παραλάβουν το χρηματικό ποσό για τον λόγο ότι δεν γνώριζαν την ελληνική νομοθεσία.

δ) Τους παθόντες στις υπ' αριθμ. Α19 (υπήκοος Αγγλίας) και Α20 (υπήκοος Σκοπίων) του κατηγορητηρίου δεν κατέστη δυνατό να τους βρω.

 

Γ) ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 187 ΠΑΡ. 3 Π.Κ. καθώς υπάρχει φαινομενική συρροή με το αδίκημα του άρθρου 374 παρ. 1 εδάφ. δ΄ και απορροφάται από αυτό, ειδικότερα:

 

Το έγκλημα της κλοπής τιμωρείται, σύμφωνα με τη διάταξη της περιπτώσεως δ΄ του άρθρου 374 του ΠΚ σε βαθμό κακουργήματος, αν τελεστεί από δυο ή περισσότερα πρόσωπα που είχαν οργανωθεί για τη διάπραξη κλοπών. Η διακεκριμένη αυτή περίπτωση του εγκλήματος της κλοπής εμπεριέχει ως συστατικό στοιχείο της στο τυποποιούμενο στη διάταξη του άρθρου 187 παρ. 3 του ΠΚ έγκλημα της συμμορίας. Συνεπώς, μεταξύ των ανωτέρω δύο εγκλημάτων υφίσταται φαινόμενη συρροή και η πράξη της συμμορίας ως γενική ποινική διάταξη απορροφάται από την ειδική ποινική διάταξη περί διακεκριμένης κλοπής (Μιχ. Μαργαρίτη, ΠΚ - Ερμηνεία - Εφαρμογή και εκεί παραπομπές).

 

Η διάταξη μάλιστα μετά από τροποποιήσεις του ΠΚ. δεν αναφέρει «ένωση» προσώπων αλλά «οργάνωση» προσώπων ακριβώς για να συμφωνεί η διάταξη του άρθρου 574 § 1 στοιχ. δ΄ με την διάταξη του άρθρου 87 § 3 ΠΚ.

 

Η ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ:

ΙΩΑΝΝΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

ΕΝΩΠΙΟΝ

 

ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

 

(για καταχώρηση στα πρακτικά κατ' άρθρο 141 ΚΠοινΔ)

 

 

Της . , γεννηθείσας την 25-06-1996 στη Θεσσαλονίκη, κάτοικου Βέροιας Ημαθίας, περιοχή Λιμπάτσι, και ήδη προσωρινά κρατούμενης στο Γυναικείο Κατάστημα Κράτησης Ελεώνα θήβων, κατόχου του με αριθμό ΑΗ ... , Δ.Α.Τ, και με Α.Φ.Μ. ... , Δ.Ο.Υ Βέροιας.

 

Θεσσαλονίκη 17-07-2023

 

Σήμερα ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης κατά τη δικάσιμο της 17-07-2023 κατηγορούμαι για τις πράξεις: α) διακεκριμένες κλοπές κατ' εξακολούθηση, τετελεσμένες και σε απόπειρα, από κοινού, από δράστες που είχαν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές κατ' επάγγελμα και β) για σύσταση συμμορίας.

 

I. ΣΧΕΤΙΚΑ ME TO ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ TOY ΑΡΘΡΟΥ 187 ΠΑΡ. 3 Π.Κ.

 

Το έγκλημα της κλοπής τιμωρείται, σύμφωνα με τη διάταξη της περιπτώσεως δ΄ του άρθρου 374 του ΠΚ, σε βαθμό κακουργήματος, εκτός άλλων περιπτώσεων, και αν τελεστεί από δύο ή περισσότερα πρόσωπα, που ενώθηκαν, σε βάθος χρόνου, για τη διάπραξη απροσδιορίστου αριθμού κλοπών. Η διακεκριμένη αυτή περίπτωση του  εγκλήματος της κλοπής εμπεριέχει, ως συστατικό στοιχείο της, το τυποποιούμενο στη διάταξη του άρθρου 187 παρ. 3 του ΠΚ έγκλημα της συμμορίας και, συνεπώς, μεταξύ των ανωτέρω δύο εγκλημάτων υφίσταται φαινόμενη συρροή και η πράξη της συμμορίας, προβλεπόμενη από  γενική ποινική διάταξη, απορροφάται από αυτή της διακεκριμένης, υπό την άνω περίσταση, κλοπής, προβλεπόμενης από την προαναφερθείσα ειδική περί τούτου διάταξη (Μιχ. Μαργαρίτη, ΠΚ - Ερμηνεία - Εφαρμογή και εκεί παραπομπές). Συνεπώς, αποδοθείσης στους κατηγορουμένους της αξιοποίνου πράξεως της διακεκριμένης περιπτώσεως κλοπής, τελεσθείσης στα πλαίσια ενώσεώς τους για τη διάπραξη απροσδιορίστου αριθμού κλοπών, πράξη για την οποία και κατηγορούνται ήδη, πρέπει, ως εκ της φαινόμενης μεταξύ των δύο εγκλημάτων συρροής, αυτοί να κηρυχθούν αθώοι του περαιτέρω αποδοθέντος σε αυτούς αδικήματος της συμμορίας.

 

Η διάταξη σήμερα δεν αναφέρει «ένωση» προσώπων αλλά «οργάνωση» προσώπων ακριβώς για να συμφωνεί η διάταξη του άρθρου 374 § 1 στοιχ. δ΄ με την διάταξη του άρθρου 187 § 3 ΠΚ. Ως οργάνωση προσώπων νοούνται δύο ή περισσότερα πρόσωπα που έχουν συμφωνήσει και οργανωθεί για την διάπραξη κλοπών που δεν έχουν καθοριστεί ειδικά ή που έχουν συμφωνήσει και οργανωθεί για την διάπραξη συγκεκριμένων κλοπών. Τα πρόσωπα που έχουν οργανωθεί μπορούν να δρουν υπό οποιαδήποτε μορφή συμμετοχικής δράσης ακόμα και με αυτή του ηθικού αυτουργού. Κατά τον καθηγητή . , η απάλειψη της ληστείας από την νομοτυπική μορφή της διάταξης του άρθρου 374 § 1 στοιχ. δ΄ ΠΚ δεν αλλάζει κάτι «διότι επιδιώκοντας κανείς ληστείες επιδιώκει και κλοπές καθώς η επιδίωξη του μείζονος που είναι η ληστεία σημαίνει και την επιδίωξη του ελάσσονος που είναι οι κλοπές» 7. Η ανωτέρω θέση, ανταποκρινόμενη στην ουσία της προβληματικής, στηρίζεται στο γεγονός ότι δογματικά η ληστεία αποτελεί ειδική μορφή κλοπής (σύνθετο έγκλημα βίας και κλοπής) και είναι συμβατή με την νομολογία του Αρείου Πάγου που ενέτασσε την ληστεία στο πεδίο εφαρμογής του ν. 1608/1950 ως μορφή κλοπής. Υποστηρίξιμη όμως είναι και η άποψη ότι από την στιγμή που δεν περιγράφεται η πράξη στην αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος θα θεωρηθεί ότι στην εξεταζόμενη διάταξη δεν συμπεριλαμβάνονται οι ληστείες, καθώς το αντίθετο θα ήταν απαγορευμένη διασταλτική ερμηνεία σε βάρος του κατηγορουμένου, θα προσέκρουε δε στην αρχή της σαφούς περιγραφής της πράξη κατά το άρθρο 7 § 1 Συντάγματος και θα ήταν αντίθετη στην βούληση του νομοθέτη η οποία προκύπτει από την αντιδιαστολή με την ρύθμιση του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα.

 

Εν προκειμένω λοιπόν η κατηγορία της συμμορίας απορροφάται από την πράξη της διακεκριμένης κλοπής από περισσότερους που οργανώθηκαν με σκοπό την τέλεση κλοπών.

 

ΙΙ. Αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης (αρ. 84 παρ. 2 περ. ε΄ Π.Κ.)

 

Σύμφωνα με την νομολογία (βλ. Πεντ. Εφ. Αθηνών 2308/2008) καθώς και την πρόσφατη Νομολογία του Αρείου Πάγου, είναι δυνατή και σε καθεστώς κράτησης η αναγνώριση του ως άνω ελαφρυντικού, υπό την προϋπόθεση ότι ο κρατούμενος δεν είναι απλός υπάκουος και συμμορφούμενος προς τις υποδείξεις των σωφρονιστικών υπαλλήλων, αλλά επιπλέον, προσφέρει τέτοιου είδους εργασία εντός των φυλακών, ώστε να συμβάλει στην βελτίωση των συνθηκών κράτησης και να προσφέρει έργο τόσο στην Υπηρεσία όσο και στους συγκροτούμενους του.

 

Καθ' όλη την διάρκεια της κρατήσεως μου είχα, αφενός μεν, πειθαρχική διαβίωση και άριστη διαγωγή, αφετέρου επέδειξα εργατικότητα, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ την απαιτούμενη κατά το Σωφρονιστικό Κατάστημα από τον κάθε κρατούμενο.

 

Επιπλέον, δεν έχω υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα εντός των Φυλακών.

 

Όλα τα παραπάνω αναλυτικώς αναφερθέντα καθιστούν ξεκάθαρη τη θέληση μου να επανενταχθώ ομαλά στην κοινωνία, όντας μεταμελημένη για την πράξη μου, αποδεικνύοντας εμπράκτως αυτή μου την πρόθεση με την εν γένει συμπεριφορά μου εντός των Φυλακών.

 

ΙΙΙ. Αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης του άρθρου 84 παρ. 2 περ. δ΄ του ΠΚ:

 

Αμέσως μετά την πράξη μου έδειξα ειλικρινή μετάνοια και επεδίωξα να άρω ή να μειώσω τις συνέπειες των πράξεων μου.

 

Από τις εξοφλητικές αποδείξεις - δηλώσεις των ατόμων τα οποία φέρονται κατά το κατηγορητήριο να έπεσαν θύματα κλοπών τόσο από εμέ όσο και από τους υπόλοιπους συνεργούς μου, αποδεικνύεται η ειλικρινή μου μετάνοια και γι' αυτόν το λόγο το Δικαστήριο Σας δύναται να αναγνωρίσει εις την εν λόγω ελαφρυντική περίσταση.

 

IV. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 84 παρ. 2 εδ. α ΠΚ.

 

Έως το χρόνο που φέρεται ότι τέλεσα την αποδιδόμενη εις εμέ πράξη διήγα μία έντιμη ατομική, οικογενειακή και γενικά κοινωνική ζωή. Το γεγονός αυτό προκύπτει σαφέστατα από τις καταθέσεις των μαρτύρων, τόσο του κατηγορητηρίου όσο και υπερασπίσεως και κυρίως από το ποινικό μου μητρώο. Υπήρξα όλα αυτά τα χρόνια της ζωής μου ένα άτομο που δεν απασχόλησε ουδέποτε τις διωκτικές αρχές και δεν δημιούργησα απολύτως κανένα πρόβλημα. Εργαζόμουν και εργάζομαι συνεχώς και αδιαλείπτως με σκοπό να προσπορίσω εισοδήματα για την πολυμελή μου οικογένεια. Μάλιστα κατά τον χρόνο της τέλεσης της πράξης μόλις είχα συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας μου. Καθίσταται συνεπώς σαφές ότι έως το χρόνο των αποδιδόμενων εις κατηγοριών διήγα έντιμη ατομική, οικογενειακή και γενικά κοινωνική ζωή και για τον λόγο αυτό ζητώ από το Δικαστήριο Σας όπως αναγνωρίσει ότι συντρέχει στο πρόσωπο μου η ελαφρυντική περίσταση του άρθρου 84 παρ. 2 εδαφ. α' ΠΚ.

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

ΖΗΤΩ: Να γίνουν δεκτοί οι αυτοτελείς ισχυρισμοί μου. Να αναγνωριστούν τα αναφερόμενα στους ισχυρισμούς μου ελαφρυντικά του άρθρου 84 παρ. 2 εδ. α' δ' και ε' ΠΚ.

 

Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

Ο Εισαγγελέας, αφού έλαβε το λόγο από τον Πρόεδρο, επιφυλάχθηκε να προτείνει περί της αποδοχής ή μη, των ως άνω ισχυρισμών και πρότεινε το Δικαστήριο να προχωρήσει στην κατ’ ουσίαν εκδίκαση της υποθέσεως.

 

Κατόπιν αυτών ο Πρόεδρος διέταξε την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας, και, αφού αποχώρησαν από το ακροατήριο οι μάρτυρες της κατηγορίας και της υπεράσπισης, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 350 του Κ.Π.Δ., παρέμεινε μόνο η πρώτη μάρτυρας της κατηγορίας, η οποία, όταν ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο για τα στοιχεία της ταυτότητάς της απάντησε ότι ονομάζεται . , γεννήθηκε στην Κατερίνη Πιερίας και κατοικεί στο 1ο χλμ.. Π.Ε.Ο. Κατερίνης Θεσσαλονίκης είναι αστυνομικός γνωρίζει τους κατηγορουμένους απλώς και δεν συγγενεύει μ' αυτούς. Κατόπιν η μάρτυρας ορκίσθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 219 παρ. 1 ΚΠΔ, όπως αυτό ισχύει μετά την κύρωση του Κώδικα με τον Ν. 4620/2019, δηλώνοντας, επικαλούμενη την τιμή και τη συνείδηση της, ότι θα πει όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσει ούτε να αποκρύψει τίποτε και, εξεταζόμενη, κατέθεσε τα ακόλουθα :

- Ελάτε κα. . .  Δηλώνετε επικαλούμενη την τιμή και τη συνείδηση σας. Εσείς τι ιδιότητα έχετε;

- Είμαι Αστυνομικός, υπηρετώ στην ομάδα Δημοσίας Ασφαλείας στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κατερίνης. Το καλοκαίρι του 2022 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2022 παρατηρήθηκαν πολλές κλοπές σε αυτοκίνητα στο ΔΙΟΝ, στο ρέμα Ουρλιά, στο καταφύγιο του Σταυρού, στους σταθμούς αυτοκινήτων στα PLAZA Κορινού, στα JUMBO και σε κάποιες παραλίες. Από την ανάλυση αυτών των κλοπών παρατηρήσαμε ότι ήταν σχεδόν όλα οχήματα τουριστών, είτε οχήματα ανθρώπων που ήταν από άλλους νομούς, όχι δικούς μας, από τα οποία αφαιρούσαν όλα τα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα και σε κοντινή απόσταση απέρριπταν βαλίτσες, τσάντες ή οτιδήποτε για να μην βρεθούν μ' αυτά σε τυχαίο ίσως αστυνομικό έλεγχο. Γινόταν οι περισσότερες κλοπές Σαββατοκύριακα, αργίες και ώρες μεσημβρινές ή απογευματινές και επίσης υπάρχει μια διαδοχικότητα δηλαδή στα σημεία, φαίνεται δηλαδή όπως είναι η διαδρομή το ένα σημείο πρώτα, το άλλο μετά και το ίδιο και στην επιστροφή μέχρι τον Νομό Ημαθίας. Για τον λόγο αυτό ξεκινήσαμε να στήνουμε ενέδρες σε διάφορα σημεία των κλοπών για να δούμε τι γίνεται. Στις 4/10 εγώ μαζί με έναν συνάδελφο μου ήμασταν στον σταθμό ανάπαυσης αυτοκινήτων στον Κορινό, στις 17:45 το υπ' αριθμ. ΗΜΚ... , είναι ένα mitsubishi carisma γκρι, το οποίο ανήκει στην . , μπήκε μέσα στον σταθμό των αυτοκινήτων και αφού περιηγήθηκε για κάποια ώρα μέσα εκεί, έφυγε ανάποδα, από εκεί που μπήκε δηλαδή, από εκεί που μπαίνουν τα αυτοκίνητα αυτό βγήκε και πήγε εθνική οδό. Την ώρα εκείνη δεν υπήρχαν πολλά αυτοκίνητα η αλήθεια είναι σταθμευμένα μέσα στο πάρκινγκ, οπότε προφανώς δεν του έκατσε ας πούμε κάποιο σπάσιμο και φύγανε. Να σημειωθεί ότι την ίδια κίνηση αυτή, δηλαδή να μπαίνουν και να βγαίνουν από την είσοδο στα ΣΕΑ την έχουμε παρατηρήσει και σε άλλες κλοπές που είχαν γίνει εκείνο το διάστημα. Την ίδια μέρα είχαμε ένα σπάσιμο αυτοκινήτου στον Αρχαιολογικό χώρο του ΔΙΟΥ, στο θέατρο εκεί, όπου αφαιρέθηκε εξοπλισμός εικόνας και ήχου, ήταν ένα κινηματογραφικό συνεργείο από το εξωτερικό και η αξία του ήταν 23.000,00€. Παίρνοντας βιντεοληπτικό υλικό από δύο σπίτια, ένα στον κεντρικό δρόμο και ένα στον δρόμο που οδηγεί στον Αρχαιολογικό χώρο, αλλά και βίντεο από τον Αρχαιολογικό χώρο, είδαμε ένα αυτοκίνητο mitsubishi carisma, όπως αυτό που είδαμε στα ΣΕΑ, να περνάει από τον κεντρικό δρόμο του ΔΙΟΥ, να στρίβει προς τον Αρχαιολογικό χώρο και το είδαμε και στο πάρκινγκ του Αρχαιολογικού χώρου. Επειδή η μορφολογία του χώρου είναι έτσι που έχει δέντρα, αυτά, δεν μπορέσαμε, δεν φαινόταν από την κάμερα η πράξη καθ' αυτή. Φάνηκε όμως ότι πλεύρισε το αμάξι των Γάλλων, το οποίο ήταν των παθόντων και στη συνέχεια το αυτοκίνητο αυτό το είδαμε να περνάει, να επιστρέφει από το σπίτι κοντά στον Αρχαιολογικό χώρο και εν συνεχεία από την κεντρική οδό στο χωριό και να βγαίνει προς εθνική. Να σημειωθεί εδώ ότι οι ώρες που το είδαμε ταιριάζουν πολύ από το ΔΙΟΝ μέχρι να φτάσει στα ΣΕΑ ακριβώς η ώρα και στη συνέχεια το βλέπουμε στο Αιγίνιο πάλι σε ώρα που βολεύει πάρα πολύ, να πηγαίνει προς Ημαθία. Από Αιγίνιο όποιοι δεν θέλουν να πληρώσουν διόδια είναι ο δρόμος που συνδέει την Κατερίνη με την Ημαθία χωρίς διόδια, είναι η Παλιά Εθνική.

- Μέσω Αιγινίου.

- Μέσω Αιγινίου και τη χρησιμοποιούνε πάρα πολλοί. Τώρα, αυτά ήταν στις 4/10. Στις 9/10 δυο άλλοι συνάδελφοί μου βρισκόταν στον Αρχαιολογικό χώρο και παρατήρησαν το υπ' αριθμ. ΥΤΝ... , ένα renault clio λευκό να εισέρχεται μέσα στο πάρκινγκ, είδαν δυο άτομα στο αυτοκίνητο, δεν ξέρουμε αν ήταν και τρίτος πίσω, κατέβηκε η γυναίκα, περιεργάστηκε τα αυτοκίνητα που ήταν στον χώρο, τα οποία όμως δεν ήταν πολλά και στη συνέχεια επιβιβάστηκε στο όχημα και φύγανε. Το αυτοκίνητο αυτό ανήκει σε εταιρία ενοικιάσεων, η οποία είναι στην Κρύα Βρύση Πέλλας και από τις 8/10 έως 13/10 το νοίκιασε η . . Η πράξη αυτή είναι στις 9, το αυτοκίνητο στο όνομα της .  νοικιασμένο από 8 έως 13. Επίσης να σημειωθεί εδώ ότι τη συγκεκριμένη μέρα οι συνάδελφοί μου αναγνώρισαν την . , γιατί είναι γνωστή στην υπηρεσία μας η κατηγορούμενη. Αναγνώρισαν την .  ως μία από τις επιβάτιδες του αυτοκινήτου. Τώρα στις 13/10 ημέρα που ήταν να παραδοθεί το αυτοκίνητο δυο συνάδελφοί μου βρισκόταν έξω από την εταιρία και είδαν την κα .  να πηγαίνει να παραδίδει το αυτοκίνητο στην εταιρία και να αποχωρεί με ένα passat μπλε, με πινακίδες ΚΜΡ... με άντρα οδηγό, τον οποίο βέβαια δεν αναγνώρισαν. Στις 19/10 στα JUMBO δυο συνάδελφοί μου πάλι είχαν υπηρεσία, σκοπιά ας το πούμε εκεί πέρα, στις 7:45 μπήκε μέσα στο πάρκινγκ το mutsibishi carisma, το οποίο ανέφερα και πριν, και οι συνάδελφοι μου αναγνώρισαν τον κ. . , δεν υπήρχαν πολλά αυτοκίνητα μέσα στο πάρκινγκ, οπότε το αυτοκίνητο αποχώρησε, προσπάθησαν να το ακολουθηθούνε αλλά λόγω του ότι ήταν λίγο μακριά το έχασαν, δεν κατάφεραν να το ακολουθήσουν. Στις 23/10/2022 είχαμε κλοπές στον Σταυρό, είναι ένα καταφύγιο πάνω στον Όλυμπο και συγκεκριμένα είχαμε και σε IX και σε ένα λεωφορείο από το οποίο αφαίρεσαν έγγραφα, αντικείμενα, βαλίτσες και στην επόμενη στροφή βρέθηκαν πεταμένες οι βαλίτσες χωρίς τα αντικείμενα που είχαν μέσα, πάρα πολύ κοντά όμως στο σημείο κλοπής. Από τις κάμερες που υπήρχαν εκεί στην επιχείρηση είδαμε ένα renault clio χρώματος μπεζ, στο οποίο απ' ότι καταφέραμε να δούμε από τις κάμερες επέβαιναν δυο άντρες και δυο γυναίκες, φαίνεται από τις κάμερες να παραβιάζουν και ένα IX, το οποίο όμως δεν δηλώθηκε η κλοπή και ούτε εμείς καταφέραμε να βρούμε τον ιδιοκτήτη για να δούμε τι έγινε, προφανώς ήταν από άλλον νομό και ίσως να μην του έλειπε κάτι και δεν θέλησε να το δηλώσει. Από τις κάμερες επιχείρησης οι οποίες είναι στον δρόμο που συνδέει το Λιτόχωρο με τον Σταυρό και είναι ο μοναδικός δρόμος, δεν υπάρχει άλλος, φαίνεται ότι περνάει ένα renault clio με πινακίδα ΙΤΕ ... στις 3:00 η ώρα και το ίδιο αυτοκίνητο στις 4:10 αποχωρεί, το αυτοκίνητο αυτό ταιριάζει πάρα πολύ μ' αυτό που είδαμε στον Σταυρό να πλευρίζει τα αυτοκίνητα. Στον Σταυρό δεν καταφέραμε να δούμε πινακίδα, την είδαμε όμως στην κάμερα της επιχείρησης που βρίσκεται πάνω στον δρόμο. Το αυτοκίνητο αυτό είναι και πάλι νοικιασμένο από την ίδια εταιρία στην Κρύα Βρύση, είναι από τις 21/10 έως στις 1/10 και είναι στο όνομα της κας . , είναι η αδερφή της .  και του . . Να σημειωθεί εδώ ότι και ο .  αλλά και η .  έχουν συλληφθεί και στο παρελθόν για τέτοια είδους κλοπές. Την ίδια ημέρα λίγο πριν γίνουν οι κλοπές στον Σταυρό, δηλώθηκε μια κλοπή στην εθνική στο ύφος του ΔΙΟΥ σε χώρο στάθμευσης που έχει και τουαλέτες από την κα . , σπάσανε το πίσω δεξιά παράθυρο, όπως συνήθως κάνουν στα περισσότερα οχήματα, αφαίρεσαν 320,00€, κάρτες, έγγραφα και ταιριάζει χρονικά η κλοπή με τις υπόλοιπες, δηλαδή ερχόμενη από Ημαθία βρήκαν το αυτοκίνητο εκεί, σπάσανε το συγκεκριμένο αυτοκίνητο και συνέχισαν για τον Όλυμπο πάνω. Και την ίδια επίσης μέρα δηλώθηκε κλοπή στη Γρίτσα Λιτόχωρου στις 6:05, μετά τις κλοπές δηλαδή στον Σταυρό, αφαίρεσαν από το συγκεκριμένο πορτοφόλι, έγγραφα, οτιδήποτε υπήρχε μέσα στο αυτοκίνητο. Ο κ. .  στη συγκεκριμένη περίπτωση είδε ένα IX μπεζ με τρία άτομα μέσα και κατάφερε να δει μόνο τα γράμματα ΙΤΕ, δεν κατάφερε να δει τον αριθμό, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι το ίδιο όχημα. Στις 28/10 στο ρέμα Ουρλιά είχαμε και πάλι κλοπές, στη συγκεκριμένη περίπτωση από ένα αυτοκίνητο ΗΤΑ ... αφαίρεσαν πράγματα τα οποία η συνολική τους αξία έφτανε τα 8.000,00€. Από σπίτι που είναι στον δρόμο πάλι για το ρέμα Ουρλιά, το οποίο είναι ο μοναδικός δρόμος που χρησιμοποιούν, υπάρχουν ακόμη δυο δρόμοι αλλά είναι χωματόδρομοι, τους ξέρουν μόνο οι ντόπιοι, ούτε καν εμείς δεν τους ξέρουμε τους συγκεκριμένους δρόμους. Είδαμε το renault clio ΙΤΕ ... να πηγαίνει προς Ουρλιά στις 15:26 και στις 16:03 να αποχωρεί από ρέμα Ουρλιά και το ίδιο αυτοκίνητο στις 4:15 το είδαμε στον κόμβο της Γρίτσας και στις 4:45 το είδαμε στο Αιγίνιο, πηγαίνοντας δηλαδή για Ημαθία. Όλες οι ώρες δηλαδή είναι ακριβώς, τόσο χρόνο κάνουμε και εμείς οι ίδιοι για να μεταβούμε από το ένα σημείο...

- Να διασχίσουμε αυτές τις αποστάσεις.

- Ναι, ναι, για να διασχίσουμε τις αποστάσεις. Αφού γίνανε όλα αυτά, στις 11/10, όχι, ενδιάμεσα, στις 11/10/2022 δυο συνάδελφοί μου πήγαν στο Λιμπάτσι στη Βέροια όπου τα αδέρφια .  είναι οικίες τους, είναι ένα μεγάλο οικόπεδο το οποίο μέσα έχει τρία σπίτια, μένουν οι γονείς, τα παιδιά και παρατήρησαν, έχουν έναν μεγάλο χώρο, παρατήρησαν τι αυτοκίνητα υπάρχουν μέσα στην αυλή και μέσα είδαν το renault clio που εκείνο το διάστημα ήταν νοικιασμένο, είδαν το mitsubishi carisma, το οποίο ανέφερα πριν ότι είχαμε περιπτώσεις κλοπής, ένα IX καλυμμένο με κουκούλα, ένα volks vagen λευκό, ένα corolla γκρι πιο παλιό μοντέλο, ένα yaris γκρι, ένα smart ασημί, ένα όχημα τύπου sentan μπλε, δεν κατάφεραν να δουν τι μάρκα ήτανε και επίσης ένα sentan γκρι και ένα κοφτό μαύρο αυτοκίνητα, τα συγκεκριμένα δεν κατάφεραν να δούνε τι μάρκα ήταν, τι εταιρία. Βλέποντας όλα αυτά, αναζητήσαμε στο POL να δούμε μήπως παλιότερες περιπτώσεις και να πάρουμε βιντεοληπτικό υλικό, αν υπήρχε ακόμα διαθέσιμο και βρήκαμε ότι στις 1/10/2022 στον Αρχαιολογικό χώρο του ΔΙΟΥ δηλώθηκε μία κλοπή από έναν Ισραηλινό, 3:00 με 4:00 η κλοπή, εμείς πήραμε βίντεο από σπίτι στον κεντρικό και από το σπίτι που είναι στον δρόμο που οδηγεί στον Αρχαιολογικό και είδαμε ένα corolla γκρι με τρία μέσα να έρχεται προς Αρχαιολογικό χώρο και μία ώρα μετά να αποχωρεί. Από την κάμερα στον Αρχαιολογικό είδαμε ότι το συγκεκριμένο όχημα από τις 15:49 μέχρι τις 15:57 ήταν στον Αρχαιολογικό χώρο, η κλοπή..., και ταφιάζει γιατί η κλοπή είναι 3:00 με 4:00. Το όχημα αυτό ήταν ένα toyota γκρι, ίδιο μ' αυτό που είδαμε στην αυλή των κατηγορουμένων. Στις 23-9-2022 είχαμε συνολικά πέντε διαρρήξεις. Δύο στα ΣΕΑ Κορινού, ώρες τέσσερις με τέσσερις και τέταρτο. Δύο στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου ώρες τρεις παρά είκοσι με τρεις παρά δέκα και μία στο ρέμα Ορλιά δύο και είκοσι με δυόμισι. Είναι αν τα βάλουμε με τη σεφά, είναι οι ώρες ταιριάζουν ακριβώς. Πρώτα πήγανε Ορλιά, μετά Δίον και στη συνέχεια ΣΕΑ Κορινού προς Θεσσαλονίκη για να φύγουν προς Βέροια. Πήραμε κάμερες και είδαμε ότι στις 4 η

ώρα εισήλθε στον αρχαιολογικό χώρο όχημα Σεντάν γκρι, πιθανόν Corolla. Απλά ο ήλιος δε μας άφησε να δούμε καλά τι όχημα ήταν και πλεύρισε ένα όχημα. Στη συνέχεια στις τέσσερις και τέταρτο το είδαμε στα ΣΕΑ Κορινού ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, να μπαίνει κι εκεί είδαμε ότι είναι το Corolla και να βγαίνει λίγο αργότερα ανάποδα. Όπως δηλαδή σας ανέφερα και προηγουμένως. Από όλα αυτά βγάζουμε το συμπέρασμα ότι είναι οι ίδιοι, διότι και τα αυτοκίνητα ήταν στο χώρο τους, τα νοικιασμένα στο όνομα τους. Στις 28-11-2022 η κυρία .  νοίκιασε εκ νέου ένα Punto λευκό με πινακίδα ΙΡΑ ... . Αυτό το μάθαμε από την εταιρεία των αυτοκινήτων, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι είχαν σκοπό να συνεχίσουν τη δράση τους. Συνεχίζουμε, 19-9-2022 στο ρέμα Ορλιά, είχαμε κάποιες περιπτώσεις κλοπών, απλά είχε περάσει ο καιρός και δε μπορέσαμε να πάρουμε βιντεοληπτικό υλικό, αλλά η όλη διαδικασία, το πώς έγινε, τι σπάσανε, πώς, όλα μας δείχνουν ότι είναι οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι. Επαναλαμβάνω, δεν έχουμε βιντεοληπτικό υλικό, είχε περάσει ο καιρός. Το ίδιο συνέβη και στις 7-10-2022 όπου είχαμε πάλι στο Μουσείο στο Δίον διαρρήξεις και στο ρέμα Ορλιά και βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση οι τσάντες πεταμένες.

- Είναι ο ίδιος τρόπος δράσης δηλαδή.

- Είναι αυτό, δεν έχουμε. Επειδή είχε παρέλθει αρκετός...

- Βιντεοληπτικό υλικό δεν έχετε.

- Δεν έχουμε, γιατί είχαν περάσει οι μέρες και είχε χαθεί το υλικό. Έχουμε δηλαδή και τέτοιες περιπτώσεις έχουμε και στις 12-10-2022 και στις 21-10-2022. Επαναλαμβάνω σε αυτές δεν υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό. Και στις 25/10. Μετά από όλα αυτά, στις 30-11-2022 παρουσία Ειρηνοδίκη έγινε έρευνα στο οικόπεδο με τις οικίες της οικογένειας . . Η . βγήκε πρώτη, η οποία μένει στο ισόγειο. Ο αδελφός της ο .  μένει στον πρώτο όροφο. Και αφού η .  ενημερώθηκε για τον λόγο τον οποίο πήγαμε, είδαμε ότι το κινητό της χτυπούσε συνέχεια και την έπαιρνε τηλέφωνο ο αδελφός της, ο οποίος όμως δε βρέθηκε στην οικία του. Στις έρευνες που έγιναν στα σπίτια και του .  και της .  και των γονιών και του . , βρέθηκαν από χρήματα στου .  4.000 ευρώ και άλλα 500 ευρώ. Βρέθηκαν επώνυμα αρώματα, επώνυμα γυαλιά ηλίου, επώνυμα ρολόγια, κινητά, πολλά στικάκια usb, γυαλιά ηλίου επώνυμα, mp3, πάρα πολλά αντικείμενα. Προφανώς κλοπιμαία;

- Προφανώς κλοπιμαία. Ήταν πάρα πολλά, δηλαδή μπορεί να ήταν 20 κολόνιες, 20 ρολόγια. Και όλα ήταν επώνυμα. Ένα μπουφάν επώνυμο, πολύ ακριβής εταιρείας κιόλας και βρέθηκε κι ένας ασύρματος, αν θυμάμαι καλά, μισό λεπτό, στο σπίτι - σε ποιανού το σπίτι; Αυτό δε το θυμάμαι. Συγγνώμη, αλλά...

- Δεν πειράζει.

- Βρέθηκε πάντως κι ένας ασύρματος. Η κυρία .  συνελήφθη. Ο αδελφός της, όπως σας είπα, δε βρέθηκε στο σπίτι. Αφού οδηγήθηκε στην Υπηρεσία μας - επίσης να συμπληρώσω, ότι εκείνο το διάστημα είχε νοικιασμένο το ΙΡΑ ... το οποίο βρέθηκε σκεπασμένο στο υπόστεγο. Προφανώς το σκέπαζε για να μην το δουν, να μη κινήσει υποψίες. Στην Υπηρεσία μας παραδέχτηκε μόνο μία κλοπή, αυτή στο Σταυρό, την οποία μας είπε ότι την έκανε με τον αδελφό της τον .  και μαζί με .  και . . Πρόκειται για το λεωφορείο. Επίσης η κυρία .  μας είπε ότι έδωσε δύο υπολογιστές στον . , η ίδια ότι του παρέδωσε δύο υπολογιστές και ότι το αμάξι το προηγούμενο που είχε νοικιάσει, το επέστρεφε, ναι, όπως σας είπα μαζί με τον πατέρα της στην εταιρεία κι έφυγε με το Passat. Αυτό το παραδέχτηκε. Μετά από αυτό αναζητήσαμε τον κύριο . , ο οποίος διατηρεί κατάστημα με επισκευές ηλεκτρονικών υπολογιστών στη Βέροια στην οδό . . Παραδέχτηκε ότι γνωρίζει τον . , τον .  και την .  και μας δήλωσε ότι του πήγαν πολλές φορές και λάπτοπ για να τα διαμορφώσει και κινητά για να τα ξεκλειδώσει. Ειδικότερα για το διάστημα Σεπτέμβριο με Οκτώβριο του 2022, του πήγαν το ελάχιστο δέκα λάπτοπ και πέντε κινητά. Συνήθως μας είπε ο .  και η .  πήγαιναν τις συσκευές και ο .  παραλάμβανε και πλήρωνε όταν ήταν έτοιμες. Κάθε φορά που του πήγαιναν κάποια συσκευή, ρωτούσαν για την αξία της συσκευής. Ο κύριος .  μας παρέδωσε έναν υπολογιστή DELL που αφαιρέθηκε από τον κύριο .  στις 28/10 στο Ρέμα Ορλιά και μας είπε ότι του τον είχε πάει ο .  και μάλιστα μέσα στο λάπτοπ βρήκε ένα χαρτί εκτυπωμένο από ηλεκτρονικό κατάστημα, το οποίο είχε αναζητήσει την αξία του υπολογιστή. Είχε εκτυπώσει το χαρτί να δει δηλαδή την αξία του και το είχε βάλει μέσα στο λάπτοπ. Επίσης στην οικία, στην έρευνα τώρα, στην οικία της .  η οποία .  μένει στη Βέροια, δε μένει στο Λιμπάτσι μαζί με τους υπόλοιπους, βρέθηκε ένα usb με αρχεία στο όνομα . . Αναζητήσαμε από το Police online το όνομα αυτό και πραγματικά έχει δηλωθεί κλοπή στη 1-7-2019 στο Τατόι στα βασιλικά κτήματα και μέσα στα άλλα, αφαιρέθηκε και αυτό το usb. Μιλήσαμε με τον κύριο .  και πραγματικά μας δήλωσε ότι όντως τον είχαν κλέψει εκείνο το διάστημα και ότι του ανήκει το usb, που σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι βρέθηκαν και στην Αθήνα και τελούσαν παρόμοιες πράξεις. Ο κύριος .  όπως σας είπα, εκτός από τον υπολογιστή του κυρίου .  που μας παρέδωσε, μας παρέδωσε έναν ακόμη υπολογιστή dell και από το Police online με βάση το σειριακό αριθμό του υπολογιστή, βρήκαμε ότι ανήκε σε έναν αλλοδαπό με το όνομα . , ο οποίος είχε σταθμεύσει στην παραλία Ποταμός Επανομής το αυτοκίνητο του στις 16-7-2022. Του το σπάσανε, του το πήρανε. Και ο κύριος ενημερώθηκε και του παραδόθηκε ο υπολογιστής τους. Και τελευταία, ένα ακόμη usb που βρήκαμε στην οικία της . , είχε μέσα έγγραφα στο όνομα .  και από την αναζήτηση μας βρέθηκε όντως ότι και αυτός είχε πέσει θύμα των ανωτέρω. Ήταν δικό του το usb. Βέβαια δε βρήκαμε κάτι άλλο του κυρίου και του παραδόθηκε το usb. Αυτά.

- Ο κύριος Εισαγγελέας.

-Ο κατηγορούμενος .  με ποια διαδικασία σας έδωσε τους υπολογιστές; Τα πράγματα αυτά που παρέδωσε τελικά.

- Όταν μας είπε η κυρία .  ότι δίνουν, είχαν δώσει δύο υπολογιστές στον κύριο . ...

- Του το γνωστοποιήσατε.

- Πήγαμε, τον βρήκαμε, του το γνωστοποιήσαμε και αφού μας είπε όλα όσα είχε να μας πει, μας παρέδωσε δύο υπολογιστές.

- Τον λόγο που παρέλαβε τους υπολογιστές σάς τον είπε;

- Όχι. Ήταν πελάτες μάς είπε η κάτω. Του πήγαιναν πάρα πολλές φορές αντικείμενα.

- Τα δύο συγκεκριμένα πράγματα ως τι τα παρέλαβε; Τα παρέλαβε στην κατοχή του ως κύριος για να τα μεταπωλήσει, να τα επισκευάσει, τι ακριβώς;

- Τα δύο συγκεκριμένα δε μας διευκρίνισε. Κάποια από αυτά του τα δίνανε για διαμόρφωση, για επισκευή καραθίστρια από αυτά του τα πουλούσαν, ναι.

-Για τα δύο αυτά δε σας είπε τίποτα.

- Δε μας είπε κάτι συγκεκριμένο για τα δύο. Γενικά μας το είπε αυτό, ναι.

- Εξεπλάγην με αυτό που του είπατε εσείς, ότι αυτά μπορεί να είναι προϊόντα αξιόποινης πράξης;

- Δεν ήμουν η ίδια εκείνη την ώρα για να δω την αντίδραση του. Δεν ήμουν η ίδια στο κατάστημα.

- Αν έχετε πληροφορηθεί.

- Όχι.

- Δεν έχετε πληροφορηθεί καν γι' αυτό. Δεν έχω άλλη ερώτηση κύριε Πρόεδρε.

- Οι υπερασπιστές παρακαλώ.

- Κυρία μάρτυς, εκτός από τους συγκεκριμένους κατηγορουμένους που είναι εδώ σήμερα, υπάρχουν κι άλλοι δύο, που για τον λόγο ότι είναι 17 ετών δε δικάζονται από το παρόν Δικαστήριο. Εσείς στις πράξεις τις οποίες περιγράφατε για τον .  σε ποιες περιπτώσεις είστε βέβαιη ότι ήταν αυτός και δεν ήταν κάποιος άλλος; Υπάρχει αυτή η βεβαιότητα; Μπορείτε να πείτε;

- Βεβαίως. Από κάποια βίντεο όπως σας είπα αναγνωρίστηκε, γιατί οι κάμερες ήταν πεντακάθαρες, το παράθυρο του οδηγού ανοιχτό και ήταν η κάμερα εδώ και περνάει μπροστά από τον δρόμο. Είναι γνωστός στην Υπηρεσία μας, είμαστε βέβαιοι.

- Κατάλαβα. Ναι, φυσικά, αλλά είπατε...

- Είμαστε βέβαιοι.

- Αλλά είπατε ότι εκεί που αναγνωρίστηκε, αν μου επιτρέπετε...

- Κύριε Πρόεδρε, ας απαντήσει η μάρτυρας.

- Ναι και σε μία άλλη περίπτωση, οι δύο συνάδελφοι μου που ήταν την ώρα εκείνη στο πάρκινγκ, τον είδαν, τον αναγνώρισαν. Είναι σίγουροι, είναι πολύ γνωστοί σε μας η οικογένεια.

- Αν μου επιτρέπετε, αυτό πάω να πω. Είπατε ότι τον αναγνώρισαν στις 19/10 να οδηγεί ένα Mitsubishi αυτοκίνητο. Δε το αρνούμαστε. Το θέμα είναι στις 19/10 που τον αναγνώρισαν έγινε κάποια κλοπή; Γιατί στο κατηγορητήριο δεν υπάρχει αδίκημα κλοπής...

- Δε δηλώθηκε. Να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις...

- Όχι, με συγχωρείτε, 19/10, για να σας διακόψω, αδίκημα κλοπής στο κατηγορητήριο δεν έχουμε.

- Ναι, δεν έχει δηλωθεί, αλλά να σημειώσουμε εδώ ότι...

- Έγινε και δεν έχει δηλωθεί;

- Φυσικά.

- Ποια;

- Ξέρετε πόσες φορές άνθρωποι που είναι από άλλους νομούς, μπορεί να τους σπάσουν το αυτοκίνητο, να τους πάρουν ένα μικρό ποσό...

- Τώρα γιατί αντιδικείτε με τη μάρτυρα;

- Μάλλον δε με κατάλαβε. Δεν είχα σκοπό κύριε Πρόεδρε, ειλικρινά.

- Εγώ σας εξηγώ ότι μπορεί...

- Δεν έχω κλοπή, τι να κάνω;

- Ναι, μπορεί να... Τον είδαν να περιφέρεται σε χώρους που τελούσε κλοπές. Δε δηλώθηκε κλοπή, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι δεν έγινε. Πολλές κλοπές δε δηλώνονται.

- Κυρία μάρτυς, εγώ απλή ερώτηση. Έγινε, δεν έγινε. Αυτό, για να μη κουράζουμε και το Δικαστήριο.

- Δεν έγινε, αλλά προσπάθησαν.

- Όχι, ούτε απόπειρα έχουμε. Τέλος πάντων, θα το δει το Δικαστήριο αυτό που λέω.

- Δεν είχε αυτοκίνητα μέσα, γι' αυτό.

- Πείτε μου κάτι σας παρακαλώ, αυτό σας το ρωτώ - και διευκρινίζω κύριε Πρόεδρε, γιατί ένας ισχυρισμός του .  είναι πέραν το ότι αποζημίωσε, δεν ήταν σε όλες τις περιπτώσεις αυτός. Υπήρχαν και άλλοι και πολλές φορές φαίνεται από τα βίντεο ένας άντρας, μια γυναίκα, ποιος άντρας, ποια γυναίκα...

- Σε κάποια βίντεο, ελάχιστα.

- Πείτε μου κάτι, μετά, αφού πιάστηκε αυτή η σπείρα, αυτοί προφυλακίστηκαν 1-12-2022.

- Μετά από αυτό η Υπηρεσία σας συνέλαβε άλλα άτομα τα οποία είχαν ακριβώς τον ίδιο τρόπο δράσης; Δηλαδή, σπάζανε, κάνανε διαρρήξεις σε αυτοκίνητα;

- Τον χειμώνα δεν έχουμε τέτοιες περιπτώσεις.

- Εγώ όμως έχω και θα μου πείτε αν το γνωρίζετε ή αν το αμφισβητείτε, έχω δημοσιεύματα από τοπικές εφημερίδες της Κατερίνης, όπου μετά τη σύλληψη αυτών 1/12, έχουμε 30-12-2022 σύλληψη ομογενούς που αφαίρεσε μέσα από το σταθμευμένο όχημα ένα τσαντάκι με 2.500 ευρώ. Έχουμε μετά, μετά τη σύλληψη αυτού στις 6/1 σύλληψη άλλου αλλοδαπού που αφαίρεσε από το σταθμευμένο όχημα στην Κατερίνη δύο τραπεζικές κάρτες και έγγραφα. Μετά έχουμε μία σύλληψη που γίνεται με τη συνδρομή της Υπηρεσίας σας και την Υπηρεσία Λάρισας στον Τύρναβο άλλου αλλοδαπού ο οποίος βρέθηκε κινητό που το είχε διαρρήξει. Και αυτός από την Πιερία. Και εν συνεχεία μία σπείρα 80 κλοπών στην Πιερία, που και αυτοί λέει ότι κάνανε αρκετές διαρρήξεις. Άρα, πώς μου λέτε ότι μέσα στον χειμώνα δεν έχουμε άλλες, αφού αμέσως κιόλας μάλιστα από τη σύλληψη αυτού έχουμε κι άλλες περιπτώσεις ημεδαπών που συλλαμβάνονται για διαρρήξεις με τον ίδιο τρόπο;

- Σίγουρα δεν είναι μόνο αυτοί οι οποίοι κάνουν τέτοιες... Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι που κάνουν τέτοιες πράξεις, αλλά η αλληλουχία η χρονική, τα σημεία...

- Μας έδωσε εξήγηση νομίζω η μάρτυρας.

- Τα είπα αναλυτικά. Σίγουρα υπάρχουν τυχαίες πράξεις.

- Μία τελευταία ερώτηση μόνο για το modus operandi. Σας έκανε καθόλου εντύπωση, αν παρατηρήσατε, ότι ναι, μεν, οι κλοπές τον Οκτώβριο γίνανε με σπάσιμο τζαμιού, αλλά οι κλοπές του Σεπτεμβρίου, εκτός από μία, ήταν όλες με διαφορετικό τρόπο, με διάρρηξη της κλειδαριάς;

- Ναι, με αυτούς τους δύο τρόπους ενεργούσαν. Σπάσιμο και κλειδαριά.

- Ναι, αλλά η αλληλουχία. Δε θα κουράσω άλλο κύριε Πρόεδρε.

- Σπάσιμο και κλειδαριά.

- Ήταν κύριε Πρόεδρε του Σεπτεμβρίου με σπάσιμο κλειδαριάς, συγγνώμη, με κλειδαριά. Του Οκτωβρίου με τζάμι. Που σημαίνει ότι δεν είχαν την εμπειρία στου Οκτωβρίου.

- Τι να κάνουμε, δε μπορούμε να έχουμε κάμερες παντού να καταγράφουμε όλες τις κλοπές, όλες τις λεπτομέρειες.

- Ναι, κύριε Πρόεδρε, λέω νια το modus operandi το συγκεκριμένο.

-Ναι.

- Ορίστε.

- Για τη δεύτερη των κατηγορουμένων . , Ιωάννης Κωνσταντίνου, AM 9546. Κυρία μάρτυς, εγώ λίγο θα σταθώ στο τελευταίο κομμάτι της καταθέσεως σας. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις κλοπών που δεν υπάρχει κανένα στοιχείο.

- Ναι, αυτά τα αναφέρω ενδεικτικά, διότι ταιριάζει ο τρόπος τέλεσης και ο χρόνος.

- Modus operandi.

- Ναι. Δεν είμαστε, δεν έχουμε αποδείξεις, τα ανέφερα ενδεικτικά γι' αυτόν τον λόγο.

- Αυτό ήθελα να ακούσω, ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη. Από κει και πέρα, για την . , κατά τη στιγμή της συλλήψεως συνεργάστηκε μαζί σας; - Ναι.

- Ανέφερε σε ποια περίπτωση πήγε, συμμετείχε, με ποιον ήταν;

- Μας ανέφερε μόνο μία περίπτωση.

- Μία περίπτωση μόνο είπε.

- Ακριβώς. Τώρα, για την περίπτωση του κυρίου .  που κάνατε την έρευνα και όπως σας ανέφερε και ο κύριος Εισαγγελέας, σας ρώτησε, με ποιον τρόπο πήρατε αυτή την προφορική κατάθεση;

- . ;

- Του κυρίου . , ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της επιχείρησης που βρέθηκαν τα αντικείμενα.

- Τι εννοείτε; Ναι.

- Εκεί μέσα βρέθηκαν δύο λάπτοπ, σωστά;

- Μάλιστα.

- Το ένα το λάπτοπ σας είπε ο κύριος .  ότι δόθηκε από τον . ;

- Μάλιστα.

- Αυτό είναι κύριε Πρόεδρε περισσότερο για τον πέμπτο των κατηγορουμένων .  και θα επανέλθω. Λοιπόν, σας ανέφερε ότι το παρέδωσε ο κύριος . .

- Μάλιστα.

- Συνεπώς, το λάπτοπ το οποίο ανήκει στον κύριο .  μεταφέρεται από το . . Για τον .  έχετε κάποιο στοιχείο ότι συμμετείχε με τη μορφή της κατοχής κάποιου αντικειμένου το οποίο είναι προϊόν κλοπής;

- Στο σπίτι, στην οικία του βρέθηκαν κάποια πράγματα, όπως και στων άλλων.

- Έχουν συνδυαστεί με τη δικογραφία;

- Τι εννοείτε αν έχουν συνδυαστεί;

- Έχει συνδυαστεί δηλαδή; Είπατε ότι βρέθηκαν στο σπίτι του κυρίου .  κάποια πράγματα.

- Βεβαίως.

- Έχει συνδυαστεί κάποιο στοιχείο με τη δικογραφία αυτή εδώ;

- Σίγουρα θα... Είναι τόσα πολλά τα κλοπιμαία...

- Αφήστε το σίγουρα.

- Τα συγκεκριμένα τα συνδύασαν οι αστυνόμοι. Δεν είμαι ανακριτικός υπάλληλος, απλώς βρέθηκαν στο σπίτι του και ο κύριος .  μας δήλωσε ότι και ο ίδιος πήγαινε συσκευές ηλεκτρονικές στο μαγαζί.

- Συνεπώς, το λάπτοπ του κυρίου .  παραδίδεται από τον κύριο . , στο οποίο συμφωνούμε. Το λάπτοπ του κυρίου . , που είναι το έτερο λάπτοπ το οποίο βρέθηκε στην κατοχή του κυρίου . , στην ιδιοκτησία, στο κατάστημα του, ποιος το παρέδωσε;

- Δε θυμόταν ο κύριος . .

- Δε θυμόταν. Άρα, για τον .  πέραν της καταθέσεως του κυρίου .  και της υπόλοιπης έρευνας της οποίας κάνατε, έχετε κάποιο άλλο στοιχείο για να πείτε ότι ο κύριος .  έχει στην κατοχή του κάποιο παράνομο αντικείμενο και το δίνει στον κύριο . ;

-Όχι.

- Ωραία. Συνεχίζω λίγο για την κυρία . . Φαίνεται να οδηγεί ένα clio ή δύο clio; Δύο διαφορετικά clio;

- Έχει νοικιαστεί το ένα clio στο όνομα της. Φαίνεται σε κάποιες περιπτώσεις στην κάμερα να το οδηγεί.

- Σε αυτές τις περιπτώσεις...

- Και σε άλλη περίπτωση φαίνεται να είναι συνοδηγός, να κατεβαίνει από το όχημα...

- Συμφωνώ, δε θα σας κουράσω σε αυτό το κομμάτι, τα είπατε αναλυτικά, δε θέλω να κουράσω και το Δικαστήριο. Μία μόνο ερώτηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις με ποιο clio φαίνεται να λειτουργεί η κυρία . , ποιο από τα δύο; Αυτό που έχει νοικιάσει στο όνομα της ή αυτό που έχει νοικιάσει στο...

- Και με τα δύο.

- Μισό λεπτό. Έχει γίνει κάποια κλοπή με αυτό που έχει νοικιαστεί στο όνομα της κυρίας . ; Όχι.

- Νομίζω, μπορεί να έχει γίνει απόπειρα, δεν είμαι σίγουρη.

- Όχι "νομίζω". Από τις καταθέσεις σας, εγώ με λεπτομέρεια σημειωμένα τα έχω.

- Έχει γίνει, ναι, μπορεί να μην έχει δηλωθεί κλοπή, ωστόσο το είδαμε το αυτοκίνητο στους χώρους.

- Κυρία μάρτυς, τώρα μιλάμε αν έχουμε κάποια δηλωμένη που να έχουμε στο κατηγορητήριο.

- Όχι, δεν έχουμε δηλωμένη.

- Η κυρία .  τη στιγμή της συλλήψεως σας, σας είπε ότι εγώ είχα αυτό το αυτοκίνητο και πήγα εκεί πέρα;

- Όχι. Μας είπε μόνο μία περίπτωση.

- Αυτό σας ρωτάω.

- Μόνο μία.

- Ναι, που ήταν με το clio αυτό.

- Μόνο το σταυρό.

- Ακριβώς. Δεν έχω άλλη ερώτηση κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ.

- Με κάλυψε ο συνάδελφος.

- Ευχαριστούμε. Άλλος; Κύριε ..

- Κυρία μάρτυρα, ήσασταν στην έρευνα στο κατάστημα του κυρίου .  στη Βέροια;

- Στο κατάστημα δεν ήμουν η αλήθεια, ήμουν στην έρευνα στο Λιμπάτσι, αλλά στο κατάστημα του κυρίου .  δεν πήγα εγώ.

- Είναι κάποιος συνάδελφος σας εκ των μαρτύρων; Θα εξεταστεί εδώ; - Όχι.

- Γνωρίζετε αν αυτή η έρευνα έγινε με κάποιο δικαστικό λειτουργό, με Ειρηνοδίκη;

- Όλα γίνονται... Δεν κάνουμε κάποια έρευνα μόνοι μας. Ωστόσο, προσέξτε, στον κύριο .  δεν κάναμε έρευνα. Από αυτά που μας είπε η κυρία . , πήγαμε και πήραμε κατάθεση.

- Άρα του ζητήσατε να ανοίξει το μαγαζί και να σας βοηθήσει;

- Τον βρήκαμε στο μαγαζί. Μιλήσαμε τηλεφωνικά και τον βρήκαμε...

- Ένα λεπτό, να μου λέτε πράγματα αν είστε σίγουρη γι' αυτά παρακαλώ.

- Μάλιστα. Δεν ήμουν η ίδια.

- Ωραία. Γνωρίζετε αν ήταν στο κατάστημα ο κύριος . ;

- Αυτό δεν το γνωρίζω.

- Όχι. Αν τον κάλεσαν στο τηλέφωνο;

- Ναι. Αυτό, ακριβώς πώς τον βρήκαν...

- Δεν ήταν παρούσα.

- Δεν ήμουν και δεν ξέρω.

- Τώρα, τι πληροφορίες έχει;

- Εντάξει, κι' αυτή την λεπτομέρεια δεν μου την είπαν.

- Κύριε Πρόεδρε, θεωρούμε ότι είναι κρίσιμη η μαρτυρία των ανθρώπων που έκαναν την έρευνα. Αν σας περιέγραφαν τον τρόπο που μπήκαν. Πού βρέθηκαν τα δύο αυτά laptop;

- Μου είπαν ότι τους τα παρέδωσε.

- Τους τα παρέδωσε;

- Μάλιστα.

- Υπήρχε βιτρίνα στο μαγαζί πώλησης;

- Δεν γνωρίζω.

- Είπατε προηγουμένως, ότι...

- Δεν το είδα το μαγαζί καθόλου εγώ.

- Είπατε προηγουμένως, ότι...

- Ο κύριος .  είναι εδώ;

- Δεν είναι.

- Πού είναι;

- Ζει στην Ελβετία κύριε Πρόεδρε και εργάζεται πλέον εκεί.

- Δεν πήρε άδεια για τις καλοκαιρινές του διακοπές;

- Δεν του δίνουν. Είναι πάρα πολύ "φρέσκος". Είναι σε μία πολύ καλή δουλειά.

- Ορίστε.

- Είπατε προηγουμένως, ότι κάποια τα είχαν για επισκευή και άλλα τα πουλούσαν. Η πληροφορία που πουλήθηκε κάποτε κάτι από πού προέρχεται; Σας το είπε ο κύριος . ;

- Ναι. Δεν γνωρίζω κάτι άλλο.

- Σας το είπε ο κύριος .  αυτό; Ότι του έχουν πουλήσει πράγματα οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι;

- Ναι. Μόνο ο κύριος . . Δεν είχαμε άλλη πληροφορία.

- Δεν ήταν παρούσα η ίδια.

- Ναι. Και δεν ήμουν η ίδια.

- Άλλοι συνάδελφοι της είχαν πάει.

- Ναι. Πάντως, επειδή το ανέφερε κύριε Πρόεδρε, από τις καταθέσεις του κυρίου .  δεν προκύπτει κάτι τέτοιο και αυτή είναι και η αλήθεια. Δεν αγόρασε ποτέ τίποτε. Απλώς επειδή ειπώθηκε στο Δικαστήριο σας, θα ήθελα...

- Της είπαν οι συνάδελφοι της. Η ίδια δεν ήταν παρούσα.

- Ό,τι ειπώθηκε εκεί. Εγώ δεν ήμουν παρούσα.

- Καλώς. Τελευταία ερώτηση. Δεν θα κουράσω και δεν θα εξετάσω και κανέναν μάρτυρα κύριε Πρόεδρε. Τα δύο αυτά laptops που βρέθηκαν, του τα είχαν πουλήσει ή τα είχε για να τα φτιάξει;

- Δεν το γνωρίζει.

- Δεν το γνωρίζω. Απλά μας τα παρέδωσε. Γνωρίζω μόνο αυτό.

- Καλώς. Δεν έχω άλλη ερώτηση.

- Άλλο συνήγορος υπάρχει για ερώτηση; Δεν υπάρχει άλλος. Ευχαριστούμε πολύ κυρία μάρτυρα. Καθίστε.

 

Στη συνέχεια προσήλθε ο επόμενος μάρτυρας κατηγορίας, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο για τα στοιχεία της ταυτότητας του, απάντησε ότι ονομάζεται . , γεννήθηκε στις 24-07-1988 στην Θεσσαλονίκη, κατοικεί στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και το επάγγελμα του είναι αστυνομικός γνωρίζει τους κατηγορουμένους απλώς και δεν συγγενεύει μ' αυτούς. Κατόπιν ο μάρτυρας ορκίσθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 219 παρ. 1 ΚΠΔ, όπως αυτό ισχύει μετά την κύρωση του Κώδικα με τον Ν. 4620/2019, δηλώνοντας, επικαλούμενος την τιμή και τη συνείδηση του, ότι θα πει όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσει ούτε να αποκρύψει τίποτε και, εξεταζόμενος, κατέθεσε τα ακόλουθα :

- .. Δηλώνετε επικαλούμενος την τιμή και την συνείδηση σας ότι θα μας πείτε την αλήθεια. Εσείς παθών είστε;

- Εγώ είμαι ο τουριστικός οδηγός του λεωφορείου, που είχαμε μεταφέρει τον κόσμο. Ήμασταν στο Λιτόχωρο και ανεβήκαμε πάνω στην ταβέρνα, στον Μπουκουβάλα εκεί πέρα, να φάμε το γεύμα μας το μεσημεριανό. Όπως ανέβηκα, άφησα τον κόσμο στην ταβέρνα και γύρισα για να γυρίσω και το λεωφορείο το είχα πρόσοψη από την μεριά του τιμονιού. Το έβλεπα εκείνη την ώρα και ανέβηκα να κάνω το γεύμα μου, γρήγορα, τακτικά. Κλειδωμένο το λεωφορείο. Να προλάβω, να κατέβω μετά, να καθίσω. Εκείνη την ώρα που τρώγαμε, στις 3:30 με 4:00, ότι σ' ένα λεωφορείο έσπασε το τζάμι, η πόρτα, η αερόπορτα που ανεβαίνει και κατεβαίνει ο κόσμος. Προσπάθησαν μάλλον με λοστό, αριστερά, δεξιά, ν' ανοίξει. Δεν άνοιξε επειδή είναι με αέρα και μου έσπασαν το διπλό τζάμι. Μπήκαν μέσα. Εγώ είχα μία τσάντα μέσα που είχα μέσα ταχογράφους, διπλώματα, κάρτες, όλα τα είχα εκεί πέρα και την είχα κρυμμένη και μ' άνοιξαν, όπως μπαίνεις αριστερά-δεξιά τα ντουλάπια, έσπασαν τις κλειδαριές, ν' ανοίξουν να δουν κάποιο χρηματικό ποσό. Οι πελάτες βέβαια είχαν μέσα δικές τους τσάντες και άρπαξαν και πήραν κάποιες. Όταν εγώ κατέβηκα και είδα την ζημιά που έγινε, η αστυνομία μού είπε ότι μπορώ να συνεχίσω το δρομολόγιο. Πήγαμε και κάναμε κατάθεση κάτω στο Λιτόχωρο και συνεχίσαμε την διαδρομή μας. Επειδή το ίδιο συμβάν είχε συμβεί πριν τρία χρόνια στον Παλαιό Παντελεήμονα, πήγα εγώ μ' άλλους πέντε φίλους μου, με τα IX, το παρκάραμε επάνω και ο άλλος κατέβαινε με αλάρμ και ψάχναμε να βρούμε τις τσάντες. Γιατί μέσα είχα ταχογράφους, είχα κωδικούς, είχα tablet, είχα κλειδιά του μαγαζιού. Δεν μου τα πήραν. Και για καλή μας τύχη βρήκα άλλες τέσσερις των επιβατών και μία την δική μου. Αυτή ήταν η ταλαιπωρία. Μ' έχουν αποζημιώσει βέβαια, διότι δηλώνουμε "δεν επιθυμούμε πλέον την ποινική τους δίωξη σύμφωνα με το άρθρο 381 ΠΚ".

- Έχει αποζημιωθεί κύριε Πρόεδρε.

- Πότε το κάνατε αυτό;

- Η αποζημίωση πότε έγινε;

-Ναι.

- Την ημέρα της συλλήψεως, πριν την απολογία. Κύριε Πρόεδρε υπάρχει μέσα στην δικογραφία σχετική βεβαίωση. 1 Δεκεμβρίου ήταν;

- Και το ποσό είναι στις 2.000 ευρώ. Η ζημία.

- Σας έδωσαν 2.000;

- Ναι.

- Όλοι οι κατηγορούμενοι ή κάποιος;

- Εμένα ο κύριος συνήγορος μού τα έδωσε τα λεφτά.

- Ο συνήγορος.

- Αυτά.

- Μάλιστα.

- Το σύνολο των αποδοθέντων, όπου καθ' ο τρόπο απεδόθη, προσεγγίζει και υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ κύριε Πρόεδρε και με πολύ μεγάλη ευκολία.

- Ήταν λίγο παραπάνω, αλλά μέχρι εκείνο το επιτρεπόμενο σημείο μπορούσαμε να πάρουμε, γιατί είχαμε και τα έξοδα μας, τα πήγαινε-έλα. Η ταλαιπωρία του κόσμου, που πήγαν μια εκδρομή και ταλαιπωρήθηκαν άδικα.

- Μάλιστα. Κύριε Εισαγγελέα έχετε ερώτηση;

- Καμία ερώτηση.

- Έχετε κάποια ερώτηση για τον μάρτυρα;

- Κύριε μάρτυς, εσείς δηλώνετε ότι πλέον δεν επιθυμείτε καμία ποινική δίωξη. Ευχαριστώ πολύ.

- Οι άλλοι συνήγοροι ερώτηση; Καθίστε.

 

Στη συνέχεια προσήλθε η επόμενη μάρτυρας κατηγορίας, η οποία, όταν ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο για τα στοιχεία της ταυτότητας της, απάντησε ότι ονομάζεται . , γεννήθηκε στις 17-03-1982 στην Θεσσαλονίκη, κάτοικος Ζωγράφου Χαλκιδικής γνωρίζει τους κατηγορουμένους απλώς και δεν συγγενεύει μ' αυτούς. Κατόπιν η μάρτυρας ορκίσθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 219 παρ. 1 ΚΠΔ, όπως αυτό ισχύει μετά την κύρωση του Κώδικα με τον Ν. 4620/2019, δηλώνοντας, επικαλούμενη την τιμή και τη συνείδηση της, ότι θα πει όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσει ούτε να αποκρύψει τίποτε και, εξεταζόμενη, κατέθεσε τα ακόλουθα :

- .. Δηλώνετε επικαλούμενη την τιμή και την συνείδηση σας ότι θα μας πείτε την αλήθεια.

- Βεβαίως.

- Κι εσείς παθούσα;

- Ήμουν μέσα στο λεωφορείο.

- Που οδηγούσε ο προηγούμενος;

- Ναι. Δεν μου έκλεψαν σημαντικά πράγματα η αλήθεια είναι. Δεν τα βρήκα. Όταν κατέβηκε ο οδηγός να "χτενίσει" την περιοχή, να βρει τα πράγματα, τότε βρήκε και την δική μου τσάντα, με όλα μέσα. Ευτυχώς. Δεν είχα πράγματα αξίας. Είχα τα κλειδιά του αυτοκινήτου -μπορεί να στοίχιζαν- και γυαλιά μυωπίας. Αυτά. Ρούχα, τρόφιμα. Γιατί είχα και ένα παιδί μαζί μου.

- Αυτά;

- Αυτά.

- Ποιοι ήταν οι δράστες δεν γνωρίζετε;

- Όχι, δεν γνωρίζω.

- Πήγατε εκδρομή στον Παλαιό Παντελεήμονα;

- Πήγαμε στον Όλυμπο, στον Σταυρό, στο καταφύγιο για φαγητό.

- Ο κύριος Εισαγγελέας; Η υπεράσπιση.

- Κυρία μάρτυς εσείς αποζημιωθήκατε;

- Όχι, δεν ήθελα να πάρω χρήματα.

- Ακριβώς. Εντάξει.

- Καθίστε.

 

Στη συνέχεια προσήλθε ο επόμενος μάρτυρας κατηγορίας, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο για τα στοιχεία της ταυτότητας του, απάντησε ότι ονομάζεται .  γεννήθηκε στις 10-09-1981 στην Λάρισα, κατοικεί στην Κατερίνη στην οδό .  γνωρίζει τους κατηγορουμένους απλώς και δεν συγγενεύει μ' αυτούς. Κατόπιν ο μάρτυρας ορκίσθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 219 παρ. 1 ΚΠΔ, όπως αυτό ισχύει μετά την κύρωση του Κώδικα με τον Ν. 4620/2019 , δηλώνοντας, επικαλούμενος την τιμή και τη συνείδηση του, ότι θα πει όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσει ούτε να αποκρύψει τίποτε και, εξεταζόμενος, κατέθεσε τα ακόλουθα:

-.. Δηλώνετε επικαλούμενος την τιμή και την συνείδηση σας ότι θα μας πείτε την αλήθεια.

- Βεβαίως.

-Παθών κι εσείς;

- Παθών, στην Γρίτσα, τον Οκτώβριο. Στις 23 Οκτωβρίου το απόγευμα ψάρευα. Είδα το αυτοκίνητο.

- Είχατε αφήσει το αυτοκίνητο. Ψαρεύατε με καλάμι;

- Ήμουν περίπου στα 20 μέτρα μακριά από τον χώρο. Το είχαμε κλείσει το αυτοκίνητο προς την πλευρά την δικιά μου. Είδα το αυτοκίνητο που προσέγγισε από πίσω. Αλλά επειδή είχε πολύ κόσμο, ήταν πολύ καλή ημέρα, έκανε αρκετός κόσμος μπάνιο, παιδιά έρχονταν.

- Δεν πήγε το μυαλό σας στο κακό.

- Και το βρήκα το αυτοκίνητο. Βέβαια το θετικό ήταν ότι μου έκαναν μια πολύ μικρή τρύπα στο αυτοκίνητο, στο φινιστρίνι του αυτοκινήτου, η οποία αποκαταστάθηκε μ' ένα πολύ μικρό ποσό. Λεφτά δεν είχα μέσα. Πήραν το πορτοφόλι βέβαια, το οποίο το βρήκα πεταμένο περίπου στα 200 μέτρα μακριά. Πήραν μόνο 10 ευρώ που ήταν μέσα συν την ζημιά που μου έκανα. Βέβαια, μετά που έγινε η σύλληψη κ.τ.λ., οι άνθρωποι μ' αποζημίωσαν, το ποσό τουλάχιστον του σπασίματος του τζαμιού, που αποκατέστησα μετά από δυο-τρεις ημέρες τέλος πάντων.

- Μάλιστα. Ο κύριος Εισαγγελέας.

- Καμία ερώτηση.

- Οι υπερασπιστές;

- Μόνο μία ερώτηση στον συγκεκριμένο και μετά θα κάνει μια υποσημείωση. Κύριε μάρτυς, εσείς επιθυμείτε την ποινική δίωξη; Δηλώσατε με την σχετική υπεύθυνη δήλωση;

- Όχι. Έχω αποζημιωθεί.

- Ευχαριστώ.

- Κύριε Πρόεδρε, μ' ενημέρωσαν οι συνάδελφοι, έφυγα για ένα λεπτό, ότι η κυρία .  δήλωσε ότι δεν αποζημιώθηκε. Υπάρχει μέσα, σας έχω δώσει το έγγραφο.

- Ναι, αυτό μας είπε αυτή.

- Έχει αποζημιωθεί.

- Κύριε Πρόεδρε, αν δείτε στο 3, γιατί τα έχω αριθμήσει ως 3, είναι στην σειρά: ., . , . και . . Και επειδή την είχαν κάνει οι συνάδελφοι την αποζημίωση ...

- Έχει αποζημιωθεί κύριε Πρόεδρε. Έχει αποζημιωθεί και μάλιστα εγώ ο ίδιος αποζημίωσα.

- Η κυρία .  είναι εδώ;

- Γι' αυτό και ρωτήθηκε από εμένα.

- Έχει και την σχετική δήλωση με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής. Οι συνάδελφοι την είχαν κάνει. Γι' αυτό. Αλλά επειδή ταξινόμησα εγώ εχθές. Είναι αυτό που σας είπα. Το 3.

- Να την πάρουμε ένα τηλέφωνο.

- Καλώς. Έχετε ερώτηση για τον μάρτυρα;

-Οχι.

-Όχι.

- Καθίστε.

 

Στη συνέχεια προσήλθε η επόμενη μάρτυρας κατηγορίας, η οποία, όταν ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο για τα στοιχεία της ταυτότητας της, απάντησε ότι ονομάζεται . , γεννήθηκε στις 26-01-1982 στην Κατερίνη, κάτοικος Κατερίνης στην οδό .  γνωρίζει τους κατηγορουμένους απλά και δεν συγγενεύει μ' αυτούς. Κατόπιν η μάρτυρας ορκίσθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 219 παρ. 1 ΚΠΔ, όπως αυτό ισχύει μετά την κύρωση του Κώδικα με τον Ν. 4620/2019, δηλώνοντας, επικαλούμενη την τιμή και τη συνείδηση της, ότι θα πει όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσει ούτε να αποκρύψει τίποτε και εξεταζόμενη κατέθεσε τα ακόλουθα:

- ... Δηλώνετε επικαλούμενη την τιμή και την συνείδηση σας ότι θα μας πείτε την αλήθεια. Κι' εσείς παθούσα;

- Παθούσα. Ναι.

- Ήσασταν στο λεωφορείο;

- Στις 23 Οκτωβρίου. Όχι.

-Σ' άλλον χρόνο;

- Ναι. Ήμουν με το αυτοκίνητο μου στον Σταυρό, την ίδια ημέρα που έσπασαν και το λεωφορείο. Το δικό μου αυτοκίνητο ήταν στο κεντρικό σημείο. Εκεί που ανεβαίνει και κατεβαίνει όλος ο κόσμος για να πάει στο μαγαζί. Πράγμα που δεν τους εμπόδισε. Έσπασαν πρώτα το φινιστρίνι, έψαξαν μέσα και μάλλον επειδή δεν βρήκαν τίποτα, μετά προσπάθησαν να σπάσουν και το πορτμπαγκάζ και ουσιαστικά ήταν ολοκληρωτική η καταστροφή του πορτμπαγκάζ, μήπως και βρουν κάτι εκεί.

- Ούτε κι' εκεί βρήκαν;

- Δεν μπόρεσαν να το ανοίξουν. Αλλά η ζημιά ήταν.

- Σας αποζημίωσαν;

- Ναι, μ' έχουν αποζημιώσει.

- Πλήρως; Ολοσχερώς;

- Ναι, ολοσχερώς.

- Μάλιστα. Ο κύριος Εισαγγελέας.

- Καμία ερώτηση.

- Οι υπερασπιστές;

- Όχι κύριε Πρόεδρε.

- Όχι κύριε Πρόεδρε.

- Καθίστε.

- Θα ήθελα να προσθέσω κάτι ακόμη. Όπως είπε και η κοπέλα που ήταν πριν εδώ, μία με κοντό μαλλί, την ώρα που ήμασταν στο Α.Τ. Λιτόχωρου για να κάνουμε την καταγγελία κατ' αγνώστων, δύο τηλέφωνα κάλεσαν και είπαν ότι του είχαν σπάσει, στο Δίον ήταν η μία κυρία, αλλά δεν είχε προβεί σε καταγγελία.

-Ναι.

- Απλά ενημέρωσαν τηλεφωνικά μόνο την αστυνομία για να γνωρίζει.

- Ότι είχε γίνει συμβάν αλλά απλώς δεν το κατήγγειλαν.

- Ναι. Ότι έγινε, ναι, έχει συμβεί, μου έσπασαν το τζάμι αλλά δεν μπαίνω σε περαιτέρω διαδικασία.

- Καλώς. Σας ευχαριστούμε.

 

Στη συνέχεια προσήλθε η επόμενη μάρτυρας κατηγορίας, η οποία, όταν ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο για τα στοιχεία της ταυτότητας της, απάντησε ότι ονομάζεται . , γεννήθηκε στις 08-08-1989 στην Θεσσαλονίκη, κάτοικος Ζωγράφου Χαλκιδικής γνωρίζει τους κατηγορουμένους απλώς και δεν συγγενεύει μ' αυτούς. Κατόπιν η μάρτυρας ορκίσθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 219 παρ. 1 ΚΠΔ, όπως αυτό ισχύει μετά την κύρωση του Κώδικα με τον Ν. 4620/2019, δηλώνοντας, επικαλούμενη την τιμή και τη συνείδηση της, ότι θα πει όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσει ούτε να αποκρύψει τίποτε και, εξεταζόμενη, κατέθεσε τα ακόλουθα:

- Η κυρία . . Δηλώνετε επικαλούμενη την τιμή και την συνείδηση σας ότι θα μας πείτε την αλήθεια. Κι' εσείς παθούσα;

- Ναι. Ήμασταν στον Όλυμπο, στο καταφύγιο του Σταυρού. Μας ενημέρωσαν ότι έσπασαν το λεωφορείο.

- Του δεύτερου μάρτυρα;

- Ναι. Ήμασταν στο ίδιο λεωφορείο.

- Στο ίδιο λεωφορείο.

- Μου πήραν τα κλειδιά του αυτοκινήτου. Πράγματα που δήλωσα κιόλας. Μετά επικοινώνησα με τον κύριο.

- Τον κύριο .. Ναι;

- Μου είπε ότι μπορεί να μας αποζημιώσει. Τώρα πάνω-κάτω τα βγάλαμε αυτά τα λεφτά που ήταν. Μου έδωσαν.

- Σας αποζημίωσαν κι' εσάς;

- Ναι. Έχω κι' αυτό το χαρτί εδώ. Δεν δήλωσα ότι θέλω να προβώ παρακάτω. Γιατί, γιατί να πληρώνω κι' έξοδα από την στιγμή που μπορώ να τ' αντικαταστήσω;

- Μάλιστα. Ο κύριος Εισαγγελέας.

- Δεν έχω ερώτηση.

- Οι υπερασπιστές;

- Κυρία μάρτυς, μία μόνο ερώτηση. Εσείς ήσασταν στου κυρίου .  μαζί με την κυρία .  και . ;

- Γνωρίζετε αν αποζημιώθηκαν κριοί υπόλοιποι; Έχετε κάνει συζήτηση μεταξύ σας; Γνωρίζεστε; 

- Μάλιστα.

- Η κυρία .  έχει αποζημιωθεί μέσω τραπέζης.

- Η κυρία . ;

- Η κυρία .  μού είπε ότι δεν χρειάστηκε, δεν πήρε λεφτά, απ' ό,τι ξέρω.

- Έκανε δήλωση όμως ότι δεν επιθυμεί. Υπάρχει.

- Ναι. Δήλωσε ότι, από την στιγμή που βρέθηκε η τσάντα της, δεν θα πάρει. Εγώ πήρα λεφτά γιατί τα κλειδιά του αυτοκινήτου ήταν λεφτά. Και είχα και πράγματα των παιδιών. Και 20 ευρώ, τα οποία, εντάξει.

- Μήπως είναι εδώ η κυρία .;

- Έφυγε. Προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί της, αλλά μόλις χτύπησε το τηλέφωνο να μιλήσω με κάλεσαν.

- Καθίστε.

 

Στη συνέχεια προσήλθε η επόμενη μάρτυρας κατηγορίας, η οποία, όταν ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο για τα στοιχεία της ταυτότητας της, απάντησε ότι ονομάζεται .  γεννήθηκε στις 27-03-1977 στην Θεσσαλονίκη, κάτοικος Ν. Μουδανιών Χαλκιδικής επί της οδού .  γνωρίζει τους κατηγορουμένους απλώς και δεν συγγενεύει μ' αυτούς. Κατόπιν η μάρτυρας ορκίσθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 219 παρ. 1 ΚΠΔ, όπως αυτό ισχύει μετά την κύρωση του Κώδικα με τον Ν. 4620/2019, δηλώνοντας, επικαλούμενη την τιμή και τη συνείδηση της, ότι θα πει όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσει ούτε να αποκρύψει τίποτε και, εξεταζόμενη, κατέθεσε τα ακόλουθα:

- Η κυρία . . Δηλώνετε επικαλούμενη την τιμή και την συνείδηση σας ότι θα μας πείτε την αλήθεια. Εσείς παθούσα;

- Ναι, ήμουν μέσα στο λεωφορείο με τις προηγούμενες.

- Στο λεωφορείο για το οποίο έγινε λόγος και προηγουμένως.

- Ναι. Πήγαμε εκδρομή. Πήραν κάτι πράγματα τον παιδιού μου, τα οποία δεν τα βρήκαμε. Καινούργια τσάντα που μέσα είχε και την κάμερα του, την καλοκαιρινή, που έπαιρνε υποβρύχιες λήψεις, που ήταν και το σημαντικό. Πολλά καλλυντικά που της τα είχαν φέρει δώρο την προηγούμενη εβδομάδα επειδή είχε γενέθλια. Αποζημιώθηκα όμως.

- Σας αποζημίωσαν;

- Ναι, βεβαίως.

- Μέσω του συνηγόρου; -Ναι.

- Και δεν έχετε καμία αξίωση;

- Όχι, δεν έχω καμία αξίωση.

- Ο κύριος Εισαγγελέας;

- Δεν έχω ερώτηση.

- Οι υπερασπιστές;

- Όχι κύριε Πρόεδρε.

- Καθίστε.

- ..

- Και αυτοί είναι αποζημιωμένοι κύριε Πρόεδρε. Θα το δείτε.

- Ήταν παρών προηγουμένως. . ; . ; Ο κύριος .  είναι απών;

- Ναι, είναι απών. Βρίσκεται στο εξωτερικό.

 

Στη συνέχεια προσήλθε η επόμενη μάρτυρας κατηγορίας, η οποία, όταν ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο για τα στοιχεία της ταυτότητας της, απάντησε ότι ονομάζεται .  κάτοικος Χολαργού Αττικής στην οδό .  γνωρίζει τους κατηγορουμένους απλώς και δεν συγγενεύει μ' αυτούς. Κατόπιν η μάρτυρας ορκίσθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 219 παρ. 1 ΚΠΔ, όπως αυτό ισχύει μετά την κύρωση του Κώδικα με τον Ν. 4620/2019, δηλώνοντας, επικαλούμενη την τιμή και τη συνείδηση της, ότι θα πει όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσει ούτε να αποκρύψει τίποτε και, εξεταζόμενη, κατέθεσε τα ακόλουθα:

- .. Δηλώνετε επικαλούμενη την τιμή και την συνείδηση σας ότι θα μας πείτε την αλήθεια. Κι' εσείς παθούσα;

- Ναι, ακριβώς.

- Τι έγινε τώρα;

- Βρισκόμουν μαζί με τον κύριο . , τον κύριο .  και την . . Είχαμε παρκάρει στο Ρέμα Ορλιά. Είχαμε πάει για πεζοπορία στον Όλυμπο και όταν κατεβήκαμε μας είχαν διαρρήξει το αυτοκίνητο και μας είχαν κλέψει τέσσερις βαλίτσες. Γιατί ήμασταν από ταξίδι από Αθήνα. Οπότε μας είχαν αδειάσει όλο το αυτοκίνητο. Μας είχαν πάρει τα πάντα. Αλλά έχουμε αποζημιωθεί.

- Σας αποζημίωσαν οι κατηγορούμενοι;

- Σωστά.

- Μέσω του συνηγόρου τους;

- Σωστά.

- Δεν διατηρείτε καμία αξίωση πλέον;

-Όχι.

- Μάλιστα. Ο κύριος Εισαγγελέας.

-ΚΛΕΙΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ.

- Οι υπερασπιστές.

- Και οι υπόλοιποι φίλοι σας;   Ο κύριος . , . και .  αποζημιώθηκαν κι' αυτοί;

- Σωστά.

- Ευχαριστώ.

- Καθίστε.

 

Στη συνέχεια προσήλθε ο επόμενος μάρτυρας κατηγορίας ο οποίος, όταν ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο για τα στοιχεία της ταυτότητας του, απάντησε ότι ονομάζεται .  γεννήθηκε στην Λιβαδειά Βοιωτίας στις 06-09-1964 και κατοικεί στην οδό .  στην Ραφήνα Αττικής γνωρίζει τους κατηγορουμένους απλώς και δεν συγγενεύει μ' αυτούς.  Κατόπιν ο μάρτυρας ορκίσθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 219 παρ. 1 ΚΠΔ, όπως αυτό ισχύει μετά την κύρωση του Κώδικα με τον Ν. 4620/2019, δηλώνοντας, επικαλούμενος την τιμή και τη συνείδηση του, ότι θα πει όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσει ούτε να αποκρύψει τίποτε και, εξεταζόμενος, κατέθεσε τα ακόλουθα:

- ... Δηλώνετε επικαλούμενος την τιμή και την συνείδηση σας ότι θα μας πείτε την αλήθεια.

- Βεβαίως.

- Εσείς τι θα μας πείτε; Είστε παθών;

- Παθών. Στις 23/9/2022, ημέρα Παρασκευή, ξεκίνησα από τον τόπο της εργασίας μου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, είμαι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο αυτό, μαζί με την κόρη μου, με σκοπό ειδική άδεια για ερευνητικές δραστηριότητες στο πεδίο, δηλαδή στην ύπαιθρο και συγκεκριμένα σε γεωργικές περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας του νομού Καβάλας. Περί την 16η ώρα το απόγευμα σταματήσαμε στα ΣΕΑ Κορινού, στο Olympus Piazza, σταθμεύσαμε στον σκιαζόμενο χώρο που υπήρχε εκεί και σταματήσαμε για φαγητό. Λείψαμε περίπου 20 λεπτά. Περίπου. Όταν επιστρέψαμε -και θα σας πω και με λεπτομέρεια-...

- Δεν θέλω τόσες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Επικεντρωθείτε σας παρακαλώ στο συμβάν.

- Επιστρέψαμε και βρήκαμε να λείπει από το αυτοκίνητο μία τσάντα της κόρης μου με προσωπικά της αντικείμενα και διάφορα, καλλυντικά και ηλεκτρονικές συσκευές μικρές και ένα laptop, φορητός υπολογιστής, τον οποίο χρησιμοποιούσα εγώ για την συγκεκριμένη δουλειά μου και τον είχαμε αφήσει μέσα στο αυτοκίνητο. Στην αρχή νομίσαμε ότι κάπου αλλού τον τοποθέτησε η κόρη μου. Ωστόσο όμως, πηγαίνοντας προς την μεριά του οδηγού διαπίστωσα ότι είχε σπάσει η κλειδαριά, παρ' όλα αυτά όμως ήταν κλειδωμένο το αυτοκίνητο με το immobilizer να λειτουργεί. Αμέσως δηλώσαμε το συμβάν στην Ελληνική Αστυνομία και προχώρησαν οι απαραίτητες διαδικασίες. Στις 26 του μήνα, επιστρέφοντας εγώ προς την Κατερίνη, πήγα ο ίδιος και δήλωσα και αυτοπροσώπως κατέθεσα, έδωσα την αντίστοιχη κατάθεση όπως η κείμενη νομοθεσία απαιτεί.

- Ικανοποιηθήκατε εκ των υστέρων για την ζημία που πάθατε;

- Όχι.

- Δεν έδωσαν καμιά αποζημίωση; Κάτι;

- Στις αρχές Δεκεμβρίου η Ελληνική Αστυνομία, η Διεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης με ειδοποίησε ότι έχουν βρεθεί κάποια κλοπιμαία. Μου έστειλε κάποιες φωτογραφίες. Και το μόνο που βρέθηκε ήταν ένα μικρό αντικείμενο, ένα mp3, όχι από τα πολλά τα οποία εκλάπησαν, ένα mp3 μπλε, το οποίο και μου επιστράφηκε μέσω της νομοθεσίας από την Ελληνική Αστυνομία. Τα υπόλοιπα όχι.

- Όχι, αν σας προσέγγισαν οι κύριοι κατηγορούμενοι και σας αποζημίωσαν. Αυτό ρώτησα.

- Τους κυρίους κατηγορουμένους δεν τους γνωρίζω. Πρώτη φορά τους βλέπω.

- Μέσω των συνηγόρων κύριε.

- Μέσω των συνηγόρων τους με προσέγγισαν. Δεν επιθυμούσα όμως την αποζημίωση και επιθυμούσα την ποινική τους δίωξη, όπως και εδήλωσα κατά την διάρκεια της κατάθεσης μου στην Ελληνική Αστυνομία.

- Ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος Εισαγγελέας.

- Δεν έχω ερώτηση.

- Οι υπερασπιστές.

- Ο κύριος συνάδελφος.

- Έχει γίνει μία σύσταση παρακαταθήκης στ' όνομα σας κύριε μάρτυς.

- Δεν επιθυμεί.

- Το αντιλαμβάνομαι. Παρ' όλα αυτά, από την δική μας την πλευρά έχει γίνει μια σύσταση παρακαταθήκης. Αν και εφόσον επιθυμεί, έστω και την ύστατη στιγμή, μπορεί να το παραλάβει, είναι στ' όνομα του.

- Δεν το γνωρίζω. Μου το είχε προτείνει η κυρία συνήγορος. Δεν το γνωρίζω. Και δεν επιθυμώ.

- Καλώς. Καθίστε.

 

Στη συνέχεια προσήλθε η επόμενη μάρτυρας κατηγορίας, η οποία, όταν ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο για τα στοιχεία της ταυτότητας της, απάντησε ότι ονομάζεται . , γεννήθηκε στις 09-09-1975 στην Θεσσαλονίκη, κάτοικος Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης στην οδό .  γνωρίζει τους κατηγορουμένους απλώς και δεν συγγενεύει μ' αυτούς. Κατόπιν η μάρτυρας ορκίσθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 219 παρ. 1 ΚΠΔ, όπως αυτό ισχύει μετά την κύρωση του Κώδικα με τον Ν. 4620/2019, δηλώνοντας, επικαλούμενη την τιμή και τη συνείδηση της, ότι θα πει όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσει ούτε να αποκρύψει τίποτε και, εξεταζόμενη, κατέθεσε τα ακόλουθα:

- .. Δηλώνετε επικαλούμενη την τιμή και την συνείδηση σας ότι θα μας πείτε την αλήθεια.

- Δηλώνω.

- Εσείς παθούσα;

- Παθούσα.

- Πού ήσασταν;

- Διακοπές και επέστρεφα στην Θεσσαλονίκη. Σταματήσαμε με μία φίλη στο Olympus Piazza για να ξεκουραστούμε.

- Στο ΣΕΑ Κορινού; Εκεί;

- Ακριβώς. Ναι. Και κατά την επιστροφή μου, πηγαίνοντας ν' ανοίξω το αυτοκίνητο με το button, άνοιξα κανονικά αλλά όταν άνοιξα την πόρτα, διαπίστωσα -επειδή είναι τρίθυρο- διαπίστωσα ότι η θέση του οδηγού, η πλάτη του οδηγού ήταν μπροστά. Ήταν πειραγμένη δηλαδή. Και γυρνώντας πίσω βλέπω ότι ήταν πεπραγμένα και τα πράγματα. Μέχρι να το συνειδητοποιήσω, λέω κάποιος μπήκε μέσα, προσπαθούσα να το συνειδητοποιήσω αλλά δεν το πίστευα και κάποια συνέχισα, δηλαδή έβαλα μπροστά προχώρησα και μετά σταματάω και λέω θα φανεί από την κλειδαριά αν είναι πειραγμένο ή όχι και όντως, κατέβηκα και είδα ότι ήταν πειραγμένη η κλειδαριά, δηλαδή μπροστά σε όλα αυτά που ακούω σε μένα κάνανε μάλλον την μικρότερη ζημιά. Δεν μου πήραν κάτι, αν και τα ψάξανε όλα, γιατί είχα και σακίδια εργατικά και είχαν ψάξει και τις πιο μικρές τσέπες, αλλά δεν πήραν τίποτα.

- Δεν πήραν τίποτα.

- Ακόμα απ' τα ορειβατικά που είναι κάποιας αξίας δεν πήραν, όχι.

- Οκ. Εισαγγελέας.

- Δεν έχω ερώτηση.

- Κα μάρτυς, εσείς αποζημιωθήκατε γι' αυτή τη φθορά που έγινε κ.λπ., και την απόπειρα;

- Αποζημιώθηκα.

- Αποζημιώθηκε κύριε Πρόεδρε.

- Καθίστε, κα . .

 

Στη συνέχεια προσήλθε ο δεύτερος μάρτυρας κατηγορίας, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο για τα στοιχεία της ταυτότητας του, απάντησε ότι ονομάζεται .  γεννήθηκε στην Καλαμάτα Μεσσηνίας στις 19-06-1985 και κάτοικος Αγίου Στεφάνου στην οδό .  και το επάγγελμα του είναι αστυνομικός γνωρίζει τους κατηγορουμένους απλώς και δεν συγγενεύει μ' αυτούς. Κατόπιν ο μάρτυρας ορκίσθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 219 παρ. 1 ΚΠΔ, όπως αυτό ισχύει μετά την κύρωση του Κώδικα με τον Ν. 4620/2019 , δηλώνοντας, επικαλούμενος την τιμή και τη συνείδηση του, ότι θα πει όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσει ούτε να αποκρύψει τίποτε και, εξεταζόμενος, κατέθεσε τα ακόλουθα:

- ..

- Παρών.

- Ελάτε, κ.  . και να ετοιμάζεται και ο . . Δηλώνετε επικαλούμενους στη τιμή και τη συνείδηση σας ότι θα μας πείτε την αλήθεια, κ. . , παθών και εσείς;

- Όχι, Αστυνομικός.

- Αστυνομικός;

- Μάλιστα.

- Άρα όχι παθών. Για πείτε μας, τι γνωρίζετε εσείς;

- Εγώ είχα ασχοληθεί με μία υπόθεση που έγινε στον τομέα του Τμήματος Ασφαλείας Διονυσίου, είναι στα Βασιλικά Κτήματα, το κομμάτι αυτό ανήκει...

- Στα πρώην Βασιλικά.

- Στα πρώην Βασιλικά Κτήματα. Εκεί ένα αυτοκίνητο το είχαν με θραύση κρυστάλλων, είχαν αφαιρέσει από εντός κάποια δημόσια έγγραφα και ένα προαναφερθέν εδώ στην έδρα σας usb stick, αυτό ξέρω. Εγώ είχα κάνει κάποιες έρευνες, είχα αναζητήσει κάμερες, εκεί είναι μια δασώδης περιοχή, δεν υπάρχει τέτοιου είδους υλικό, δεν υπάρχουν σπίτια τριγύρω, δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι περισσότερο και είχαμε αρχικά υποβάλει κατά αγνώστου δράστη την υπόθεση από το Τμήμα. Στη συνέχεια ενημερωθήκαμε από την Υπηρεσία που έχει υποβάλει τη δικογραφία ότι υπήρξε ανεύρεση του εν λόγω αντικειμένου...

- Στους εδώ κατηγορουμένους.

- Και δώσαμε ό,τι στοιχεία είχαμε και εμείς για να προχωρήσει η δικογραφία.

- Μάλιστα. Κάτι άλλο θέλετε να μας πείτε;

- Δεν έχω κάτι να συμπληρώσω.

- Οκ. Εισαγγελέας.

- Δεν έχω ερώτηση.

- Υπερασπιστές.

- Όχι, κ. Πρόεδρε, δεν έχουμε ερωτήσεις.

- Είστε ο κ.  . εσείς;

- ..

- Ωραία κ. . , καθίστε.

 

Στη συνέχεια προσήλθε ο δεύτερος μάρτυρας κατηγορίας, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο για τα στοιχεία της ταυτότητας του, απάντησε ότι ονομάζεται . , γεννήθηκε στην Πρέβεζα στις 13-09-1988 και κατοικεί στα Μελίσσια Αττικής στην οδό .  το επάγγελμα του είναι αστυνομικός γνωρίζει τους κατηγορουμένους απλώς και δεν συγγενεύει μ' αυτούς. Κατόπιν ο μάρτυρας ορκίσθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 219 παρ. 1 ΚΠΔ, όπως αυτό ισχύει μετά την κύρωση του Κώδικα με τον Ν. 4620/2019, δηλώνοντας, επικαλούμενος την τιμή και τη συνείδηση του, ότι θα πει όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσει ούτε να αποκρύψει τίποτε και ,εξεταζόμενος, κατέθεσε τα ακόλουθα :

- ..

- Παρών.

- Και .  να ετοιμάζεται. Ελάτε, κ. . . Δηλώνετε επικαλούμενος στη τιμή και τη συνείδηση σας.

- Μάλιστα.

- Εσείς τι ιδιότητα έχετε;

- Παθών, αλλά Αστυνομικός.

- Παθών και Αστυνομικός.

- Ναι, ναι.

- Εσείς έχετε δυο σε ένα.

- Ναι, ναι.

- Πού ήσασταν;

- Ήμουν στο Τατόι στα Βασιλικά Κτήματα με την σύζυγο, είχαμε πάει για βόλτα και όταν γύρισα βρήκα το αυτοκίνητο σπασμένο και έλειπε το τσαντάκι μου, εντός στο τσαντάκι υπήρχαν κάποια χρήματα και στο στικάκι που σας ανέφερε η συνάδελφος η πρώτη.

- Το οποίο βρέθηκε εδώ και στη συνέχεια συσχετίστηκαν οι δυο δικογραφίες.

- Ναι, και έτσι συσχετίστηκα και εγώ, ναι.

- Από το Τατόι βρεθήκατε...

-  κ. Πρόεδρε, δεν υπάρχει καν στο κατηγορητήριο.

- Εντάξει.

- Τώρα αυτό κοιτάμε, γιατί λέμε αυτόν δεν τον έχουμε βρει να τον αποζημιώσουμε.

- Που να θυμάμαι τώρα εγώ τι υπάρχει στο κατηγορητήριο, 850 χιλιάδες κλοπές είναι εδώ.

- Δεν κατηγορώ κάποιον, δεν έχω να κατηγορήσω κάποιον.

- Ναι. Τίποτα άλλο θέλετε να μας πείτε;

- Όχι.

- Όχι. Ο κ. Εισαγγελέας.

- κ. μάρτυς, προφανώς σα γίνει άλλη δικογραφία για εσάς, σα σας αποζημιώσουμε.

- Ναι, η αλήθεια πρέπει να έρχομαι από την Αθήνα Θεσσαλονίκη συχνά είναι η αλήθεια.

- Δεν σας ξέραμε.

- Δεν συμφέρει.

- Δεν φαινόταν πουθενά.

- Έχετε ερώτηση;

- Όχι, Πρόεδρε.

- Όχι. Υπερασπιστές, όχι.

 

Στη συνέχεια προσήλθε ο επόμενος μάρτυρας κατηγορίας, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο για τα στοιχεία της ταυτότητας του, απάντησε ότι ονομάζεται . , γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το έτος 1969 και κατοικεί στους Νέους Επιβάτες επί της οδού . , γνωρίζει τους κατηγορουμένους απλώς και δεν συγγενεύει μ' αυτούς. Κατόπιν ο μάρτυρας ορκίσθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 219 παρ. 1 ΚΠΔ, όπως αυτό ισχύει μετά την κύρωση του Κώδικα με τον Ν. 4620/2019, δηλώνοντας, επικαλούμενος την τιμή και τη συνείδηση του, ότι θα πει όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσει ούτε να αποκρύψει τίποτε και, εξεταζόμενος, κατέθεσε τα ακόλουθα:

- ...

- Δηλώνετε επικαλούμενος στη τιμή και τη συνείδησή σας ότι θα μας πείτε την αλήθεια.

- Δηλώνω.

- Παθών εσείς;

- Όχι, απόστρατος Αστυνομικός είμαι.

- Παθών είστε;

- Όχι.

- Υπό ποια ιδιότητα θα καταθέσετε;

- Αστυνομικός είμαι πρώην, Αστυνομικός απόστρατος.

- Ναι. Α, απόστρατος Αστυνομικός.

- Ναι.

- Απόστρατοι λέγονται και οι Αστυνομικοί;

- Ε, πώς λέγονται; Ναι.

- Αφυπηρετήσαντες, ξέρω εγώ.

- Υπηρετούσα στην Περαία του Θερμαϊκού, για την υπόθεση για μία διάρρηξη οχήματος με Σκοπιανές πινακίδες στον Ποταμό, απ' ότι άκουσα και την πρώτη συναδέλφισσα, τον οποίο τον άνθρωπο τον σπάσανε το φινιστρίνι και του πήραν μία τσάντα που είχε υπολογιστές μέσα και μία γυναικεία τσάντα που είχε διάφορα άλλα αντικείμενα. Δεν μπορούσαμε να βρούμε τους δράστες, αλλά απ' ό,τι φάνηκε από την συναδέφλισσα, ότι βρέθηκε ο υπολογιστής του παθόντος. Αυτά.

- Απλώς είχατε επιληφθεί  εσείς τότε της υποθέσεως.

- Ναι.

- Τώρα είστε και εν αποστρατεία. Ο κ. Εισαγγελέας.

- Καμία ερώτηση.

- Από τους υπερασπιστές κάποιος;

- Όχι, κ. Πρόεδρε.

- Καθίστε.

 

Στο σημείο αυτό, αναγνώσθηκαν από τον Πρόεδρο, δημόσια στο ακροατήριο, τα αναγνωστέα έγγραφα που αναφέρονται στο κατηγορητήριο, και συγκεκριμένα:

1. Μία έκθεση σύλληψης

2. Πέντε εκθέσεις έρευνας σε κατοικία και κατάσχεσης κατά την ημέρα

3. Μια έκθεση σωματικής έρευνας και κατάσχεσης

4. Μια έκθεση παράδοσης - κατάσχεσης με συνημμένες δύο εκτυπώσεις

5. Έξι φωτ/φα μισθωτηρίων συμβολαίων οχημάτων εταιρείας Easy2rent

6. Το με αριθ. ./2022 πρωτότυπο γραμμάτιο σύστασης παρακαταθήκης του Τ.Π.Δ -Γραφείο Παρακαταθηκών Δ.Ο.Υ. Κατερίνης

7. Το με αριθ. ./2022 γραμμάτιο πρωτότυπο σύστασης παρακαταθήκης Τ.Π.Δ-Γραφείο Παρακαταθηκών Δ.Ο.Υ. Κατερίνης

8. Μια έκθεση παράδοσης - κατάσχεσης με συνημμένους 5 ψηφιακούς δίσκους

9. Το αριθ. πρωτ.  ./11-11-2022 έγγραφο του Τ. Α. Κατερίνης (φωτ/φο)

10. Το αριθ. πρωτ. ./01-12-2022 έγγραφο του Τ. Α. Κατερίνης

11. Το αριθ. πρωτ.  /02-12-2022 έγγραφο του Τ. Α. Κατερίνης

12. α. Αντίγραφο της αριθ. πρωτ. ./12-11-2021 αναφοράς εγκλημάτων του Τ. Α. Αλεξάνδρειας, β. Αντίγραφο της αριθ. πρωτ. ./30-05-2022 σημαντικής αναφοράς εγκλημάτων του Τ. Α. Παύλου Μελά, γ. Αντίγραφο της αριθ. πρωτ. ./30-03-2022 σημαντικής αναφοράς εγκλημάτων του Τ. Α. Βέροιας, δ. Αντίγραφο της αριθ. πρωτ. ./25-01-2022 σημαντικής αναφοράς εγκλημάτων του Τ. Α. Χαριλάου - Αναλήψεως, ε. Αντίγραφο της αριθ. πρωτ. ./01-02-2022 σημαντικής αναφοράς εγκλημάτων του Τ. Α. Χαριλάου - Αναλήψεως

13. Αντίγραφο της αριθ. πρωτ. ./02-07-2019 σημαντικής αναφοράς εγκλημάτων του Τ. Α. Διονύσου

14. Φωτ/φο της υπ' αριθ. ./16-08-2019 υποβολής δικογραφίας του Τ.Α. Διονύσου

15. Μία έκθεση απόδοσης κατασχεθέντων

16. Φωτ/φο τιμολογίου

17. Το αριθ. πρωτ. ./30-06-2022 υπηρεσιακό σημείωμα του Τ. Α. Βέροιας σε φωτ/φο

18. Φωτ/φο της υπ' αριθ. ./10-10-2022 υποβολής δικογραφίας του Τ. Α. Θερμαϊκού και φωτ/φο της αριθ. πρωτ. ./17-07-2022 σημαντικής αναφοράς εγκλημάτων του Τ. Α. Θερμαϊκού

19. Το αριθ. πρωτ. .-γ'/1/06-12-2022 έγγραφο του Τ. Α. Κατερίνης

20. Το αριθ. πρωτ. .-ζ'/09-12-2022 έγγραφο του Τ. Α. Κατερίνης με συνημμένα α) μία έκθεση κατάσχεσης, β) την αριθ. πρωτ. ./2022 παραγγελία του Ανακριτή Κατερίνης σε φωτ/φο

21. Δύο εκθέσεις απόδοσης κατασχεθέντων

22. Το αριθ. πρωτ. ./23 έγγραφο του Ανακριτή

23. Η από 1-10-2022 έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα . με διερμηνέα

24. Η από 23-9-2022 έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα . με διερμηνέα

25. Η από 23-9-2022 έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα . με διερμηνέα

26. Η από 23-9-2022 έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα . με διερμηνέα

27. Η από 7-10-2022 έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα . με διερμηνέα

28. Η από 7-10-2022 έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα . με διερμηνέα

29. Η από 21-10-2022 έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα . με διερμηνέα

30. Η από 25-10-2022 έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα . με διερμηνέα

31. Η από 2-9-2022 έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα .

Στη συνέχεια οι συνήγοροι υπεράσπισης του 1ου και της 2ης κατηγορουμένης προσκόμισαν στο Δικαστήριο τις δηλώσεις ικανοποίησης των παθόντων οι οποίες και αναγνώσθηκαν ήτοι:

1) Η από 06-03-2023 Υπεύθυνη δήλωση της .  σε επικυρωμένη μετάφραση με τα επισυναπτόμενα έγγραφα

2) Η από 05-12-2022 υπεύθυνη δήλωση της .

3) Οι από 05-12-2022 Δηλώσεις αποζημίωσης-ολοσχερούς ικανοποίησης των .  και .

4) Η από 05-12-2022 δήλωση αποζημίωσης-ολοσχερούς ικανοποίησης της .

5) Η από 05-12-2022 δήλωση αποζημίωσης-ολοσχερούς ικανοποίησης της .

6) Η από 05-12-2022 δήλωση αποζημίωσης-ολοσχερούς ικανοποίησης της .

7) Η από 28-01-2023 δήλωση αποζημίωσης-ολοσχερούς ικανοποίησης της .

8) Η από 07-02-2023 υπεύθυνη δήλωση του .

9) Η από 20-12-2022 δήλωση αποζημίωσης-ολοσχερούς ικανοποίησης του .

10) Η από 2012-2022 δήλωση αποζημίωσης-ολοσχερούς ικανοποίησης της .

11) Η από 29-12-2022 δήλωση του .

12) Η με ημερομηνία 22-03-2023 εντολή μεταφοράς πίστωσης έμβασμα στην . με την επισυναπτόμενη ηλεκτρονική αλληλογραφία

13) Η από 17-03-2023 υπεύθυνη δήλωση του . με την επισυναπτόμενη ηλεκτρονική αλληλογραφία

14) Η από 25-01-2023 δήλωση του . με την επισυναπτόμενη ηλεκτρονική αλληλογραφία

15) Η από 22-12-2022 υπεύθυνη δήλωση του .

16) Η από 18-01-2023 δήλωση του . με την επισυναπτόμενη ηλεκτρονική αλληλογραφία

17) Η από 17-02-2023 Δήλωση αποζημίωσης-ολοσχερούς ικανοποίησης της .

18) Η από 10-01-2023 δήλωση του . με την επισυναπτόμενη ηλεκτρονική αλληλογραφία

19) Η από 22-12-2022 υπεύθυνη δήλωση του . με την επισυναπτόμενη ηλεκτρονική αλληλογραφία

20) Η με ημερομηνία 22-12-2022 υπεύθυνη δήλωση της .

21) Εκτύπωση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με τους παθόντες .

Επίσης, αναγνώσθηκαν δημόσια στο ακροατήριο τα έγγραφα που προσκόμισε και έθεσε υπόψη του δικαστηρίου η συνήγορος υπεράσπισης του 1ου κατηγορουμένου, ήτοι:

1) το από 11-07-2023 ενημερωτικό σημείωμα του ειδικού γαστρεντερολόγου .

2) η από 06-02-2023 ιατρική γνωμάτευση του ειδικού γαστρεντερολόγου .

3) η από 10-01-2020 ιατρική γνωμάτευση του ειδικού γαστρεντερολόγου .

4) Η από 11-07-2023 βεβαίωση του .

5) Η από 14-10-2022 βεβαίωση του .

6) Εγγύηση προϊόντος της εταιρίας .

7) Η με αριθμό πρωτ. . και ημερομηνία 11-07-2023 Βεβαίωση Πειθαρχικού Ελέγχου του Σωφρονιστικού Καταστήματος Θεσσαλονίκης

8) Η με αριθμό . και ημερομηνία 11-07-2023 Βεβαίωση του Σωφρονιστικού Καταστήματος Θεσσαλονίκης

9) Εκτυπώσεις από το διαδίκτυο άρθρων με θέμα : «Εξαρθρώθηκε σπείρα με θύματα κλοπών στην Πιερία», «Κατερίνη, σύλληψη για κλοπή», «Οργασμός» κλοπών στην Πιερία, πλούσιο το αστυνομικό δελτίο.

Επίσης, αναγνώσθηκαν δημόσια στο ακροατήριο τα έγγραφα που προσκόμισε και έθεσε υπόψη του δικαστηρίου ο συνήγορος υπεράσπισης της 2ης κατηγορουμένης, ήτοι:

1) Η με αριθμό . Κατάθεση Γραμματίου Συστάσεως Παρακαταθήκης ενώπιον του Συμβολαιογράφου Θεσσαλονίκης .

2) Η με αριθμό πρωτ. . και ημερομηνία 06-07-2023 Υπηρεσιακή βεβαίωση του Σωφρονιστικού Καταστήματος Ελαιώνα Θηβών

3) Η με αριθμό πρωτ. . και ημερομηνία 07-07-2023 Βεβαίωση Ημερομίσθιων του Σωφρονιστικού Καταστήματος Ελαιώνα Θηβών

4) Η με αριθμό πρωτ. . και ημερομηνία 06-07-2023 Υπηρεσιακή βεβαίωση του Σωφρονιστικού Καταστήματος Ελαιώνα Θηβών

5) Η με αριθμό πρωτ. . και ημερομηνία 26-06-2023 Υπηρεσιακή βεβαίωση του Σωφρονιστικού Καταστήματος Ελαιώνα Θηβών

6) Γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας με ημερομηνία 27-01-2017

7) Γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας με ημερομηνία 16-03-2021

8) Εισηγητικός φάκελος συνυπάρχουσας πάθησης με ημερομηνία 20-12-2020

9) Εισηγητικός φάκελος συνυπάρχουσας πάθησης με ημερομηνία 06-12-2022

Στη συνέχεια, αναγνώσθηκαν δημόσια στο ακροατήριο τα έγγραφα που προσκόμισε και έθεσε υπόψη του δικαστηρίου η συνήγορος υπεράσπισης της 3ης κατηγορουμένης, ήτοι:

1) Η με ημερομηνία 16-07-2023 βεβαίωση της "."

2) Το με αριθμό . και ημερομηνία 13-10-2022 εξιτήριο του Νοσοκομείου Ημαθίας μονάδας Βέροιας

Στη συνέχεια, αναγνώσθηκαν δημόσια στο ακροατήριο τα έγγραφα που προσκόμισε και έθεσε υπόψη του δικαστηρίου η πληρεξούσια δικηγόρος της 4ης κατηγορουμένης, ήτοι:

1) Γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας με ημερομηνία 03-07-2017

2) Φύλλο ιστορικό ασθενούς

3) Η με αριθμό πρωτ. . και ημερομηνία 23-01-203 Ιατρική Βεβαίωση-Γνωμάτευση της Καρδιολογικής της 3ης Υ.ΠΕ. ΜΑΚΕΔ. Γενικό Νοσοκομείο

Ακολούθως αναγνώσθηκε το έγγραφο που προσκόμισε στο ακροατήριο ο πληρεξούσιος του 5ου κατηγορουμένου ήτοι η με ημερομηνία 14-07-2023 Βεβαίωση εργοδότη.

 

Τέλος αναγνώσθηκαν τα έγγραφα που προσκόμισε στο ακροατήριο ο πληρεξούσιος του 6ου κατηγορουμένου ήτοι:

1) Η με αριθμό . και ημερομηνία 27-04-2023 Βεβαίωση διακοπής εργασιών φυσικού προσώπου επιτηδευματία

2) Το με ημερομηνία 10-06-2023 πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου Βέροιας

 

Σημειώνεται ότι, πριν από την ανάγνωση κάθε εγγράφου, ο Πρόεδρος ανακοίνωνε ποιο έγγραφο επρόκειτο να αναγνωσθεί και ρωτούσε, τον Εισαγγελέα, τους συνηγόρους υπερασπίσεως των κατηγορουμένων, καθώς και τον ίδιους τους κατηγορουμένους, εάν είχαν αντίρρηση για την ανάγνωση, εκείνοι δε απαντούσαν αρνητικά.

 

Κατόπιν προσήλθε η μάρτυρας υπερασπίσεως του 6ου κατηγορουμένου, η οποία, όταν ρωτήθηκε από τον Πρόεδρο για την ταυτότητα της, απάντησε ότι ονομάζεται .  γεννήθηκε στην Βέροια στις 15-03-1979 και κατοικεί στην Βέροια, γνωρίζει απλώς τον 6° κατηγορούμενο και δεν συγγενεύει με αυτόν. Κατόπιν η μάρτυρας ορκίσθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 219 παρ. 1 ΚΠΔ, δηλώνοντας, επικαλούμενη την τιμή και τη συνείδηση της, ότι θα πει όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσει ούτε να αποκρύψει τίποτε και ,εξεταζόμενη, κατέθεσε τα ακόλουθα:

- .. Δηλώνετε επικαλούμενη την τιμή και την συνείδηση σας ότι &α μας πείτε την αλήθεια.

- Μάλιστα.

- Έχετε καμία σχέση με κάποιον από τους κατηγορουμένους;

- Με τον κύριο . , με τον . . Είμαι φίλη του.

- Είστε φίλοι με τον κύριο . ;

- Ναι.

- Τι σα μας πείτε τώρα εσείς; Εδώ κατηγορείται για αποδοχή και διάθεση προϊόντος εγκλήματος.

- Εγώ δεν γνωρίζω κάτι για την υπόθεση.

- Έχει κάποιο μαγαζί;

- Ναι, έχει μαγαζί στην Βέροια.

- Τι μαγαζί;

- Με επισκευές κινητών, υπολογιστών.

- Πού το έχει αυτό το μαγαζί;

- Στην Βερμίου. Κοντά στον Άγιο Αντώνη.

- Η Βερμίου είναι παράλληλος από την Βενιζέλου;

- Η Βερμίου είναι κάθετη στην Βενιζέλου;

- Κάθετη;

- Είναι η πιάτσα των ταξί, που βγαίνει προς Βενιζέλου. Στην Βέροια.

- Που είναι το καφέ .;

- Όχι. 

- Όχι; Ούτε κι' εκεί;

- Είμαστε στο ύψος του Αγίου Αντωνίου κύριε Πρόεδρε.

- Ναι;

- Ήταν το .  παλιά στην γωνία.

- Ναι;

- Αυτή είναι η Βερμίου.

- Που είναι το e-shop;

- Δίπλα.

- To e-shop. Ακριβώς δίπλα στο e-shop διατηρούσε το κατάστημα του.

- Το κατάστημα. Μάλιστα. Τώρα το εντόπισα πού είναι.

- Ναι, αυτό είναι.

- Πείτε μου τώρα. Μόνος του το έχει αυτό το κατάστημα;

- Ναι.

- Από πότε το έχει;

- Εντάξει, εγώ τον γνωρίζω τα τελευταία χρόνια, αλλά το έχει πολλά χρόνια. Δεν γνωρίζω πόσα.

- Πολλά. Τα τελευταία χρόνια πάντως το έχει μόνος του;

- Μόνος του. Ναι.

- Τον .  τον ξέρετε;

- Φατσικά.

- Φατσικά. Ο κύριος Εισαγγελέας.

- Έχει σχέση με τους άλλους .  που είναι εδώ;

- Όχι.

- Συνωνυμία;

- Εγώ αν έχω; Δεν κατάλαβα.

- Όχι κυρία.  Ο . .

- Δεν ξέρω.

- Δεν έχω άλλη ερώτηση.

- Ορίστε κύριε συνήγορε.

- Να σας ρωτήσω. Συνεχίζει και έχει την επιχείρηση αυτή; Σας ρώτησε το Δικαστήριο αν έχει επιχείρηση.

- Όχι, τώρα δεν συνεχίζει να έχει την επιχείρηση.

- Πού βρίσκεται αυτή την στιγμή;

- Τώρα έφυγε στην Ελβετία. Έχει αλλάξει επάγγελμα και δουλεύει ως οδηγός. Μεταφέρει φάρμακα βασικά σε νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα. Έχει αλλάξει τελείως το επάγγελμα του.

- Σχετικά με την δουλειά που έκανε, υπέπεσε ποτέ στην αντίληψη σας να έχει διαπράξει οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη; Τι άνθρωπος είναι; Για το ήθος του θέλω να μιλήσετε στο Δικαστήριο.

- Δεν έχει πέσει στην δική μου την αντίληψη κάτι.

- Πουλάει υπολογιστές; Τι μαγαζί είναι αυτό;

- Όχι. Κάνει επισκευές. Επισκευάζει βασικά. Τα τελευταία δύο χρόνια που είχε κάνει μια ανακαίνιση, έβαλε μέσα διάφορα USB, διάφορες μπαταρίες.

- Αυτά τα πουλούσε;

- Αυτά τα πουλούσε τώρα τελευταία, 

- Υπολογιστές, laptop πουλάει;

- Όχι. Επισκευάζει.

- Σχετικά με την έρευνα που έγινε, γνωρίζετε πού βρισκόταν; Ήταν στο μαγαζί; Τον κάλεσαν να πάει στο μαγαζί;

- Ήσασταν παρούσα εσείς όταν έγινε η έρευνα;

- Βασικά ήμασταν στο σπίτι μου, γιατί είχε κορονοϊό.

- Πότε έγινε αυτό; Πείτε μου ακριβώς την ημερομηνία.

- Αρχές Δεκεμβρίου νομίζω ήταν.

- Αρχές Δεκεμβρίου;

- Ναι.

- Ήσασταν σπίτι;

- Ναι.

- Και;

- Ήταν κλειστό και το μαγαζί και όλα γιατί είχε κορονοϊό. Οπότε τον κάλεσαν και είχε ενημερώσει ήδη τους αστυνομικούς ότι είναι άρρωστος, αλλά του είπαν "δεν πειράζει, έλα για να γίνει η έρευνα και τα σχετικά". Δεν γνωρίζω κάτι άλλο.

- Πήγε;

- Ναι, βεβαίως.

- Καλώς.

- Οι αστυνομικοί ήταν εκεί όταν πήγε; Τον περίμεναν;

- Ναι.

- Τον περίμεναν. Μέσα στο κατάστημα, πού βρέθηκαν οι υπολογιστές; Σε κάποια βιτρίνα; Εκεί που τους επισκευάζει;

- Ήσασταν παρούσα;

- Όχι, δεν ήμουν.

- Αφού δεν ήταν παρούσα κύριε συνήγορε. Ρωτάτε εσείς πού βρέθηκαν οι υπολογιστές στο κατάστημα; Και να μας πει η μάρτυρας "στην δεξιά γωνία, πίσω από την καρέκλα", ενώ δεν ήταν παρούσα.

- Όχι, δεν ήμουν παρούσα.

- Καλώς. Θα τα πω εγώ μετά. Άλλη αξιόποινη πράξη όχι. Οικογενειακά πώς είναι ο κύριος . ;

- Είναι πατέρας δύο παιδιών. Οπότε και γι' αυτό τον λόγο έκλεισε και το μαγαζί του και άλλαξε και επάγγελμα. Ώστε να μπορέσει να έχει και ένα καλύτερο μέλλον και για τα παιδιά του. Είναι σε διάσταση με την πρώην σύζυγο του. Αυτά. Είναι καλός άνθρωπος. Στην δουλειά του. Έχει πρόγραμμα στην ζωή του.

- Αφού τώρα ζει στην Ελβετία. Πού ξέρετε εσείς τι κάνει;

- Όσο ζούσε εδώ. Τώρα δεν ξέρω.

- Από πότε ζει στην Ελβετία;

- Τον Μάιο έφυγε.

- Τον Μάιο;

- Ναι.

- Φρέσκος είναι;

- Ναι.

- Μάλιστα.

- Και μια λεπτομέρεια κύριε Πρόεδρε. Είστε απλοί φίλοι με τον κύριο . ; Γιατί ρωτάω; Γιατί γνωρίζει πράγματα η κυρία.

- Ναι. Σύντροφος του είμαι βασικά.

- Είναι η συμβία του. Και γι' αυτό ξέρει αρκετά πράγματα.

 

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω μάρτυρες, οι οποίοι κλήθηκαν ένας - ένας και εξετάστηκαν προφορικώς, μετά την εξέταση τους παρέμειναν στο ακροατήριο και ότι κατά την εξέταση κάθε μάρτυρα ο Πρόεδρος έδινε τον λόγο στον Εισαγγελέα, στους συνηγόρους των κατηγορουμένων, καθώς και στους ίδιους τους κατηγορουμένους για να απευθύνουν, αν είχαν, ερωτήσεις προς τους μάρτυρες, οι ανωτέρω, δε, ρωτούσαν και οι μάρτυρες απαντούσαν σχετικά με τις ερωτήσεις, όπως αναφέρεται ειδικότερα στην κατάθεση του κάθε μάρτυρα.

 

Ο Πρόεδρος ρώτησε τον Εισαγγελέα, τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων και τους ίδιους τους κατηγορουμένους αν θέλουν να προβούν σε δηλώσεις, εξηγήσεις και παρατηρήσεις σχετικά με τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα έγγραφα που αναγνώσθηκαν στο ακροατήριο και αυτοί απάντησαν αρνητικά.

 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε σε απολογία τον Ιο κατηνορούμενο . , ο οποίος είπε τα εξής :

- Ελάτε ο πρώτος, ο . .

- Παρών.

- Απολογούμενος τι λέτε τώρα, κύριε;

- Εγώ αποδέχομαι τις 23 Οκτωβρίου και 4 Οκτωβρίου, παραδέχομαι ότι τα έχω κάνει αυτά, ήμουν με την . , με τον .  και με την . . Εκείνες τις ημέρες ήμουν, τα έχω κάνει, ήταν μια κακή στιγμή, τι να σε πω...

- Τι κακή στιγμή; Πώς την εξηγείς την κακή στιγμή τώρα εσύ; Πάω εγώ, παρκάρω το αυτοκίνητο μου στο ΣΕΑ του Κορινού για να πάρω ένα σάντουιτς και να το βρω θερινό; Κακή στιγμή είναι αυτό;

- Δάσος, δάσος.

- Δάσος.

- Έχω μετανιώσει πάρα πολύ. Έχω μετανιώσει, τι να σας πω κ. Πρόεδρε, κ. Εισαγγελέα, έχω μετανιώσει αυτό που έχω κάνει, παρ' όλο που τ' άλλα δεν τα έχω κάνει, βάλαμε τους δικηγόρους μας, πήγαν τους αποζημιώσανε.

- Γιατί τους αποζημιώσατε αφού δεν τα έχετε κάνει;

- Δεν τα έχουμε κάνει, έτσι μας είπαν να το κάνουμε, έτσι κάναμε.

- Κι αυτά τα χρήματα από πού τα βρήκατε και τους αποζημιώσατε;

- Δανειστήκαμε.

- Δανειστήκατε ή ήταν από άλλες κλοπές που δεν έχουν εξιχνιαστεί;

- Καμία σχέση, κ. Πρόεδρε

- Γιατί καμία σχέση;

- Έχω δανειστεί από την μητέρα μου, από τα ξαδέρφια μου, από διάφορα ξαδέρφια μου.

- Κάνα χαρτί κάνατε που δανειστήκατε;

- Όχι.

- Όχι, έτσι; -Όχι.

- Στον αέρα; Πόσα χρήματα δώσατε συνολικά;

- Συνολικά δεν θυμάμαι ακριβώς.

- Περίπου.

- 20.000,00-23.000,00€.

- 23.000,00€, δεν είναι και λίγο ποσό μικρό ποσό.

- Ε, δεν είναι λίγο.

- Μήπως προέρχεται από τα κλοπιμαία;

- Όχι.

- Έχετε ένα κεφάλαιο σταθερό εκεί, αν μας πιάσουνε, πληρώνουμε και συνεχίζουμε τη δράση μας.

- Όχι, όχι, καμία σχέση, πρώτη φορά το κάνω αυτό κ. Πρόεδρε, να αποζημιώσω, δεν ξανάκανα τέτοια.

- Άλλες φορές έχετε απασχολήσει;

- Έχω απασχολήσει στο παρελθόν.

- Πάλι για τις κλοπές;

- Ναι, στο παρελθόν, τα έχω πληρώσει.

- Τα έχεις πληρώσει.

- Ναι. Με φυλακή, ναι έχω κάνει φυλακή.

- Ο κ. Εισαγγελέας.

- Πρώτη φορά σας συλλάβανε, όχι πρώτη φορά το κάνατε, πρώτη φορά σας συλλάβανε. Και δεν είναι πρώτη φορά, έχουμε και προηγούμενες απ' ότι λέτε, στην πορεία όταν σας ρωτάμε αποκαλύπτονται κι άλλα.

- Στο παρελθόν έχω κάνει χαρτιά.

- Ε, για το παρελθόν μιλάμε, κύριε. Όταν λέμε πρώτη φορά δεν μιλάμε για το μέλλον, πρώτη φορά είναι σε σχέση με το παρελθόν. Τι είναι αυτά τώρα, τι θα συζητάμε τώρα, τι θα πει πρώτη φορά και τι θα πει δεύτερη; Λοιπόν.

- Έχω κάνει ένα λάθος, χίλια συγγνώμη ζητάω...

- Αφήστε τα, δεν θέλουμε να μας πείτε συγγνώμη κύριε, Θέλουμε να απαντήσετε σ' αυτά που ρωτάω.

- Τι να σας πω παραπάνω κύριε;

- Τις συγγνώμες, εντάξει, τις λέτε, τις ακούμε, παρακάτω, έχουμε όμως κι άλλα πράγματα να ασχοληθούμε και να ερευνήσουμε. Τι δουλειά κάνετε;

- Δουλεύω σε ένα τέτοιο με ζώα και με τον πατέρα μου δουλεύω.

- Μάλιστα. Τι λεφτά παίρνετε τον μήνα;

- 900€.

- 900€ τον μήνα. Οι κύριοι που σας δάνεισαν, που λέτε ότι σας δάνεισαν τι δουλειά κάνουν;

- Κι αυτοί δουλεύουν διάφορα επαγγέλματα σε χωράφια.

- Τι λεφτά παίρνουν αυτοί τον μήνα;

- Ορίστε;

- Τι λεφτά παίρνουν, πόσα λεφτά παίρνουν τον μήνα;

- Κι αυτοί 1.000€ παίρνουν.

- 1.000€. Και μπόρεσαν λοιπόν σε μία μέρα να σας δώσουν εσάς περίπου πάνω από 30.000€.

- Δεν είναι σε μία μέρα.

- Αλλά πότε είναι;

- Εδώ δυο μήνες είναι που ψάχναμε.

- Α, δυο μήνες, και βρήκανε.

- Ναι, και πήραμε και παράταση, ζητούσαμε από τους παθόντες για να μας περιμένουν, μαζέψαμε λεφτά, δεν τα δώσαμε με τη μία.

- 30.000€ το λέτε δυο μήνες, είναι διάστημα που τα βρίσκει εύκολα κανείς;

- Εύκολα δεν τα βρίσκεις, αλλά εντάξει, ψάξαμε.

- Ψάξατε. Εσείς έχετε πρόβλημα υγείας;

- Ναι.

- Και πώς συνδυάζεται το πρόβλημα υγείας με την πράξη που κάνατε;

- Πώς;

- Πώς συνδυάζεται, τι σχέση έχει το πρόβλημα υγείας μ' αυτό που κάνατε; Το πρώτο έγγραφο που προσκομίστηκε είναι το πρόβλημα υγείας και εγώ ρωτάω αφού προσκομίζετε ένα έγγραφο σε δίκη για κλοπή, τι σχέση έχει το πρόβλημα υγείας με την πράξη που κάνατε, πώς συνδυάζεται, έχει καμία σχέση; Όχι, αλλά το είπαμε έτσι.

- Τι σχέση να έχει; Έχω πρόβλημα με το παχύ έντερο, έχω σοβαρό πρόβλημα.

- Ναι, καλά κάνετε. Αυτό σας οδήγησε να κάνετε την πράξη;

- Ε;

- Σας οδήγησε να κάνετε την πράξη; Και δεν θα λέτε "ε", θα λέτε "ορίστε".

- Συγγνώμη, είμαι και αγράμματος.

- Δεν πειράζει, σας το λέω τώρα εγώ, από εδώ και πέρα.

- Εντάξει.

- Το πρόβλημα λοιπόν στο παχύ έντερο σας οδήγησε να κάνετε την πράξη;

- Όχι.

- Σας απέτρεψε να κάνετε την πράξη, σας εμπόδισε;

- Πώς; Άμα με εμπόδισε;

- Ναι.

- Όχι.

- Οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί έγινε αναφορά, προφανώς η λογική του οίκτου. Τελευταία ερώτηση. Τον . τι τον έχετε;

- Ο αδερφός μου.

- Αδερφός σας είναι. Μάλιστα. Καμία άλλη ερώτηση.

- Καθίστε.

 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε σε απολογία την 2η κατηγορουμένη . , η οποία είπε τα εξής

- .. Εσείς απολογούμενη τι λέτε;

- Εγώ ζητάω συγγνώμη από εσάς, παραδέχομαι ότι έκανα αυτά, τις κλοπές, όχι όλες. Με τον αδερφό μου έκανε μία 23/10.

- Ποιος είναι ο αδερφός σου;

- Ο ..

- Ο πρώτος;

- Ναι.

- Ναι.

- Και 4 Οκτωβρίου και τα άλλα τα έκανα με την .  και με την . . Αυτά έχω να πω, ζητάω συγγνώμη, πρώτη φορά βρίσκομαι σ' αυτή την έδρα. Αυτά, τι να σας πω άλλο;

- Πόσο χρονών είστε;

- 27.

- Είστε παντρεμένη;

- Όχι.

- Όχι. Και βρήκατε ευφυές να κάνετε κλοπές από εδώ και από εκεί;

- Έμπλεξα, έμπλεξα με κακές παρέες και τα έκανα, ζητώ συγγνώμη γι' αυτό από την έδρα σας, από τους παθόντες.       

- Εσείς πληρώσατε χρήματα στους παθόντες;        

- Τους αποζημιώσαμε, ναι.

- Πόσα;

- Οι γονείς μου, δεν θυμάμαι πόσα.

- Ε, πόσο περίπου, δεν ρωτήσατε;

- Όχι, δεν ρώτησα.

- Δεν ρωτήσατε. Και πού τα βρήκαν οι γονείς σου;

- Δανείστηκαν, ξέρω και εγώ.

- Δανείστηκαν;

- Ναι.

- Ο κ. Εισαγγελέας.

- Δηλαδή εσείς δανειστήκατε από τους γονείς σας και οι γονείς σας δανείστηκαν από άλλους.

- Οι γονείς μου με βοηθήσανε, δανείστηκαν, δεν ξέρω από που δανείστηκαν.

- Α, δεν ξέρετε καθόλου. Κάποιο έγγραφο υπάρχει ότι δανείστηκαν οι γονείς σας;

- Όχι.

- Όχι. Εγώ λοιπόν σας λέω ότι τα χρήματα που βρέθηκαν από την οικογένεια .  είναι πάνω από 30.000,00€ σε συντομότατο χρονικό διάστημα. Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι πλούσιοι που μπόρεσαν να βοηθήσουν τους γονείς σας;

- Δεν κατάλαβα.

- Ποιοι είναι αυτοί οι πλούσιοι που μπόρεσαν να βοηθήσουν τους γονείς σας με 30.000,00€;

- Δεν ξέρω, οι γονείς μου ξέρουν.

- Εσείς δεν ρωτήσατε να μάθετε, κυρία;

- Δεν ρώτησα, όχι.

- Εσάς αφορά. Οι γονείς σας που είναι να μας τα πουν σήμερα αυτά;

- Δεν είναι οι γονείς μου.

- Δεν τους φωνάξατε για μάρτυρες, δεν το θεωρήσατε σκόπιμο. Θεωρήσατε σκόπιμο να μας πείτε ότι έχετε προβλήματα υγείας. Για πείτε και για το δικό σας πρόβλημα υγείας, τι έχετε ακριβώς;

- Δεν έχω πρόβλημα.

- Α, δεν έχετε πρόβλημα, είσαστε γερή. Γερή να είστε.

- Είναι η μάνα μου που έχει πρόβλημα υγείας.

- Γερή να είστε και να είστε καλά. Καθίστε, εγώ δεν έχω κάτι άλλο.

- Καθίστε.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε σε απολογία την 3η κατηγορουμένη . , η οποία είπε τα εξής:

- ... Εσείς τι θα μας πείτε;

- Εγώ νοίκιασα ένα αμάξι, ήταν χαλασμένο το αμάξι, το πήγα στο συνεργείο, πάω στο σχολείο το μωρό, έχω δυο κορίτσια, δουλεύω σε σπίτια ενοικιαζόμενα, πάω δουλεύω στη Βέροια, δούλευα σε ένα εργοστάσιο και χάλασε το αμάξι μου, μετά πήγα νοίκιασα ένα αμάξι και μετά είχα πρόβλημα με το παχύ μου έντερο.

- Και;

- Που δούλευα με έπιασε ένας πόνος πολύ, πήγα στο νοσοκομείο να κάνω εξετάσεις και λέει θα σε κρατήσουμε, θα σε βάλουμε μέσα, μετά παίρνω τηλέφωνο την αδερφή μου να πάρει το αμάξι να το πάει πίσω.

- Ποια είναι η αδερφή σου, η . ;

- Η ..

- Ναι.

- Και ήρθε και το πήρε και το πήγε πίσω. Αυτό.

- Δεν έχεις καμία εμπλοκή με τις κλοπές εδώ;

- Καμία σχέση, εγώ δουλεύω στην Γερμανία, δουλεύω σε ξενοδοχεία, δουλεύω, έχω και τα χαρτιά μου που δούλεψα στη Γερμανία, στη Χαλκιδική πάλι πήγα πέρυσι, πάλι δουλεύω Χαλκιδική, έχω δυο κοριτσάκια, δουλεύω.

- Αυτό το αμάξι που νοίκιασες, γιατί το νοίκιασες;

- Γιατί χάλασε το δικό μου, είχε πρόβλημα, το πήγα συνεργείο και λέει θα γίνει μια βδομάδα, ήθελε να γίνει και μετά πήγα δούλεψα.

- Εκεί στην οικογένεια σας όταν πήγαν οι Αστυνομικοί βρήκαν 15 αυτοκίνητα, δεν μπορούσατε να πάρετε...

- Δεν ήθελα να πάρω απ' αυτούς αμάξι, ήθελα το δικό μου για να κάνω τη δουλειά μου.

- Γιατί; Προτίμησες να πας να νοικιάσεις ή μήπως το νοίκιασες για να το δώσεις γι' αυτές τις δραστηριότητες;

- Καμία σχέση, εγώ δουλεύω, έχω και τα χαρτιά μου που δουλεύω, τι, να νοικιάσω αμάξι να τους δώσω, καμία σχέση με τους αδερφούς μου.

- Δεν έχετε καλές σχέσεις με τα αδέρφια σας;

- Καμία σχέση εγώ να πάρω αμάξι και να δώσω στους αδερφούς μου.

- Γιατί;

- Εγώ δουλεύω.

- Έτσι φαίνεται ένα αμάξι νοικιασμένο.

- Νοικιασμένο, το νοίκιασα για να πάω να κάνω τη δουλειά μου.

- Ναι, το νοίκιασες και το έδωσες για να πάνε να κάνουν τις δουλειές αυτές.

- Καμία σχέση αυτό, εγώ δουλεύω, στο νοσοκομείο ήμουν, γι' αυτό το έδωσα το αμάξι, αλλιώς θα πήγαινα στη δουλειά, πάω στο σχολείο τα μωρά μου, καμία σχέση.

- Για πόσες μέρες το νοίκιασες;

- Μια βδομάδα.

- Πόσα χρήματα έδωσες;

- 300,00€ ήταν νομίζω.

- Σου περίσσευαν 300€ για να πας να νοικιάσεις αμάξι;

- Δουλεύω.

- Δουλεύεις. 300€. Δηλαδή πόσα παίρνεις που δουλεύεις;

- 35€μου δίνουν, 5€ είναι την ώρα.

- 35€, ούτε 1.000,00€ τον μήνα είναι.

- Τι να κάνω; Άμα δεν έχει δουλειές τι να κάνω;

- Αφού είχατε 15 αυτοκίνητα στην αυλή, γιατί δεν πήρες ένα αυτοκίνητο να πηγαίνεις τα παιδιά στον παιδικό; Προτιμούσες να δώσεις 300€ να νοικιάσεις;

- Λέω σε μία βδομάδα θα γίνει το αμάξι μου, γιατί να πάρω άλλο αμάξι.

- Γιατί δεν θα πλήρωνες 300€, θα πλήρωνες μόνο την βενζίνη 30€ και θα είχες κάνει τη δουλειά σου.

- Δεν το σκέφτηκα έτσι, να πάρω αυτοκίνητο απ' αυτούς, λέω να το νοικιάσω.

- Σε βρίσκω πολύ γαλαντόμα. Ο κ. Εισαγγελέας.

- Πόσα χρήματα παίρνετε από τη δουλειά που κάνετε;

- Από τη δουλειά;

- Ναι.

- 35€.

- Τα χρήματα που δώσατε πίσω στους ανθρώπους που τους αφαιρέσατε πράγματα πού τα βρήκατε;

- Τι; Δεν ακούω.

- Τα χρήματα πού τα βρήκατε και τα δώσατε πίσω στους ανθρώπους αυτούς περίπου 30.000€;

- Εγώ δεν ξέρω αυτά τα χρήματα, καμία σχέση.

- Δεν τα ξέρετε. Ωραία. Όταν πήγε στο νοσοκομείο κάποια . , το πιστοποιητικό δεν αναφέρει ούτε μητρώνυμο, ούτε αριθμό δελτίου ταυτότητας, τίποτα.

- Αυτοί τι έγραφαν.

- Δεν υπάρχει άλλη . ; -Όχι.

- Καμία, μόνο εσείς. Είστε βέβαιη. Πώς το ξέρετε αυτό;

- Δεν ξέρω εγώ...

- Μα λέτε "ναι, όχι", τώρα λέτε όχι.

- Έχει κι άλλη ίδια . ;

- Δεν ξέρω.

- Δεν ξέρω άμα έχει άλλη. Ξέρω κι' εγώ; Δεν έχει εγώ ξέρω.

- Ναι, δεν ξέρετε. Άρα, λοιπόν, για να είμαστε βέβαιοι ότι ήσασταν στο νοσοκομείο, πρέπει να λέει αριθμό ταυτότητας και όνομα μητρός. Εκεί δε το λέει.

- Αυτοί τι γράψανε. Είχα εγώ πολύ πόνο και δε μου ζήτησαν ταυτότητα.

- Δε σας το ζήτησαν, ωραία. Δε σας το ζήτησαν λέτε εσείς. Ή μπορεί να μην είχατε καν ή αυτός που πήγε να μην είχε καν.

- Δε μου ζήτησαν ταυτότητα αυτοί που πήγα εκεί εγώ.

- Για τα χρήματα που δόθηκαν δεν έχετε ιδέα.

- Δεν ξέρω, καμία σχέση.

- Δεν ξέρετε τίποτα γι' αυτό. Τον .  τι τον έχετε;

- Αδελφός μου.

- Αδελφός. Δηλαδή κατά σύμπτωση οι .  δέχεται κάποιες κλοπές, όχι όλες, κατά την τακτική που ακολουθείται γενικώς, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον. Έχουμε πενήντα κλοπές, δεχόμαστε τις δύο και παριστάνουμε τον ειλικρινή.  . , ίδια τακτική. Κατά σύμπτωση κλοπές το ίδιο και . , είστε εσείς, του . , κατά σύμπτωση επίσης δεν έχετε καμία σχέση. Το αυτοκίνητο που βρέθηκε και την αστυνομικό, την ακούσατε, πόσες φορές διαπιστώθηκε το αυτοκίνητο αυτό να είναι σε χώρους όπου γίνανε οι κλοπές και να φεύγει και ανάποδα από την κυκλοφορία.

- Εγώ μία φορά νοίκιασα αμάξι για τη δουλειά μου. Έχω αμάξι, δεν έπρεπε να πάω να νοικιάσω. Έχω αμάξι.

- Καλώς, τα είπατε αυτά, τα επαναλαμβάνετε τώρα, δεν έχω άλλη ερώτηση.

- Καθίστε κυρία.

 

Μετά το τέλος της απολογίας των κατηγορουμένων ο Πρόεδρος απηύθυνε προς τους κατηγορουμένους ερωτήσεις, μετά έδωσε την άδεια στον Εισαγγελέα και αυτοί, αν είχαν, ερωτήσεις, αυτοί απηύθυναν σχετικές προς τους κατηγορουμένους ερωτήσεις, στις οποίες οι κατηγορούμενοι απάντησαν όπως αναφέρεται στην απολογία τους.

 

Ο Πρόεδρος ρώτησε τον Εισαγγελέα και τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων αν έχουν ανάγκη από συμπληρωματική εξέταση ή διασάφηση, και αφού αυτοί απάντησαν αρνητικά, κήρυξε τη λήξη της αποδεικτικής διαδικασίας.

 

Η τήρηση των πρακτικών και ειδικότερα οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης και η απολογίες των κατηγορουμένων έγινε με φωνοληψία (άρθρο 143 ΚΠΔ) και σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 6916/Β'490/5-2-2021 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

 

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στον Εισαγγελέα, ο οποίος ανέπτυξε τις κατηγορίες και ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι όπως κατηγορούνται και κατά την αγόρευση του συγκεκριμένα ανέπτυξε τα ακόλουθα:

 

«Η χαρακτηριζόμενη "γενική διάταξη" του άρθρου 381 ΠΚ προβλέπει το μεν στην παράγραφο 2 την εξάλειψη του αξιοποίνου των εγκλημάτων που προβλέπονται στα άρθρα 372-378 ΠΚ εάν ο υπαίτιος με δική του θέληση και πριν από την πρώτη εξέταση του ως υπόπτου ή κατηγορουμένου για την πράξη, αποδώσει το πράγμα ή ικανοποιήσει εντελώς τον ζημιωθέντα χωρίς παράνομη βλάβη τρίτου το δε στην παράγραφο 3 την απαλλαγή του δράστη από κάθε ποινή για τα εγκλήματα των άρθρων 372-378 ΠΚ, εάν αυτός μέχρι την αμετάκλητη παραπομπή του στο ακροατήριο αποδώσει το πράγμα ή ικανοποιήσει εντελώς τον ζημιωθέντα. Πρόκειται αφενός για περίπτωση έμπρακτης μετάνοιας (παράγραφος 2η) και για περίπτωση ιδιότυπου λόγω εξάλειψης του αξιοποίνου (παράγραφος 3η), υπό κοινή, σε αμφότερες τις περιπτώσεις, προϋπόθεση, δηλαδή η ικανοποίηση του ζημιωθέντος να έχει χωρήσει δίχως παράνομη βλάβη τρίτου ενώ, επιπροσθέτως και όσον αφορά την πρόβλεψη της παραγράφου 2, η αποκαταστατική συμπεριφορά του δράστη πρέπει να είναι αυτόβουλη. Τονίζεται ότι ο αποκλεισμός της παράνομης βλάβης αφορά σε τρίτα πρόσωπα γενικώς ενώ, αναλόγως, γενική είναι και η έννοια της παράνομης βλάβης τρίτου τινός. Αυτό σημαίνει ότι η αποκατάσταση στην οποία προβαίνει ο δράστης δεν πρέπει να έχει καταστεί δυνατή μέσω διαπράξεως άλλων εγκλημάτων ούτε μέσω του εγκληματικού προϊόντος αυτών, που δείχνει να προσομοιάζει σε επιχειρηματικό κεφάλαιο πλην όμως προορίζεται για την αποφυγή της ποινικής τιμωρίας. Ασφαλώς η αποκαταστατική Δικαιοσύνη δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί με την αποδοχή προηγούμενης εγκληματικής συμπεριφοράς, επί της οποίας η ποινική διαδικασία είτε εκκρεμεί είτε έχει περαιώσει αμετακλήτως είτε δεν έχει καν αρχίσει. Ως προς το αυτόβουλο της αποκαταστατικής συμπεριφοράς του δράστη, κριτήριο αποτελεί το χρονικό σημείο της εκδηλώσεως της, δηλαδή να εκδηλώνεται αυτή όχι μόνον πριν αυτός εξετασθεί στο πλαίσιο της ποινικής προδικασίας καθ' οιονδήποτε τρόπο άλλα και κατά χρόνο που οι αρχές δεν έχουν επιληφθεί της υποθέσεως εν γνώσει αυτού. Εν προκειμένω, οι κατηγορούμενοι, ευκαιριακά απασχολούμενοι σε διάφορες εργασίες, όπως άλλωστε οι οικείοι τους, ηδυνήθησαν ευχερέστατα να καταβάλλουν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα χρηματικό ποσό άνω των 30.000 € προκειμένου να επικαλεσθούν, όπως και έπραξαν, τις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 381 ΠΚ. Τούτο επέτυχαν "αξιοποιώντας" το εγκληματικό προϊόν προγενέστερων ομοειδών εγκληματικών συμπεριφορών στις οποίες επιδίδονται (οράτε τα δελτία της ποινικής καταστάσεως ), όντες μέλη της αυτής οικογένειας, συνδεόμενοι με στενούς δεσμούς εξ αίματος συγγένειας, μη δυνηθέντες σε κανένα σημείο της διαδικασίας να προσδιορίσουν την προέλευση του ανωτέρω ποσού αν και επικαλέσθηκαν, αορίστως, τη συνδρομή τρίτων. Ως εκ περισσού τονίζεται ότι η συμπεριφορά των κατηγορουμένων διόλου δεν ήταν αυτόβουλη, διότι εγνώριζαν ότι οι αστυνομικές αρχές ήδη ερευνούσαν τις υποθέσεις των κλοπών που διέπραξαν δεδομένου ότι σε κάθε περίπτωση, είχε διενεργηθεί έρευνα στην οικία τους. Επομένως ο ισχυρισμός των κατηγορουμένων περί εφαρμογής του άρθρου 381 ΠΚ είναι απορριπτέος διότι η όποια "αποκατάσταση" της ζημίας προκλήθηκε μέσω παράνομης βλάβης τρίτων προσώπων, τα οποία ασφαλώς δεν είναι αναγκαίο να προσδιορίζονται ονομαστικά, αρκούσης της κρίσεως ότι έχουν διαπραχθεί από τους κατηγορουμένους εγκλήματα εις βάρος τρίτων, τα οποία σώρευσαν παράνομα περιουσιακά οφέλη τα οποία χρησιμοποιούνται για την αποφυγή της προβλεπόμενης από τον νόμο τιμωρίας.»

 

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων αφού έλαβαν το λόγο από τον Πρόεδρο διαδοχικά, ανέπτυξαν την υπεράσπιση των εντολέων τους, ζήτησαν την επιείκεια του Δικαστηρίου.

 

Η συνήγορος υπεράσπισης του 1ου κατηγορουμένου ζήτησε την απαλλαγή του για όσους παθόντες αποζημίωσε ο κατηγορούμενος και την αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης για όσους προσπάθησε να αποζημιώσει. Στη συνέχεια επεσήμανε on η πράξη της συμμορίας απορροφάται από τις διακεκριμένες κλοπές. Τέλος ανέφερε ότι το άρθρο 381 παρ. 3 του Π.Κ. δεν αναφέρει το οικεία βουλήσει.

 

Ο συνήγορος της 2ης κατηγορουμένης ζήτησε να απορροφηθεί η πράξη της συμμορίας από την πράξη των διακεκριμένων κλοπών και να αναγνωριστούν στην εντολέα του οι ελαφρυντικές περιστάσεις 84 παρ.2α, 84 παρ.2δ και 84 παρ.2ε του Π.Κ. λόγω του ότι αποζημίωσαν τους παθόντες.

 

Η συνήγορος της 3ης κατηγορουμένης, αφού έλαβε τον λόγο από τον Πρόεδρο, ζήτησε την απαλλαγή της. Συμπληρωματικά ανέφερε ότι στο κατηγορητήριο η κλοπή έγινε στις 04-10-2022 ενώ στην απολογία της η ημερομηνία που αναφέρεται για την κλοπή είναι στις 12-12-2022 και ότι κατά το χρονικό διάστημα από 10-10-2022 έως 13-10-2022 η κατηγορουμένη βρισκόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας επικαλούμενη το υπ’ αριθ. ./13-10-2022 εξιτήριο του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας.

 

Η πληρεξούσια συνήγορος της 4ης κατηγορουμένης, αφού έλαβε τον λόγο από τον Πρόεδρο, ανέπτυξε την υπεράσπιση της εντολέως της και ζήτησε την απαλλαγή της διότι δεν σχετίζεται με τις κλοπές. Είναι η θεία των κατηγορουμένων και τους έδωσε το αυτοκίνητο της.

Ο πληρεξούσιος συνήγορος του 5ου κατηγορουμένου ζήτησε την απαλλαγή του εντολέα του διότι το laptop που παρέλαβε ο εντολέας του έχει αποζημιωθεί.

 

Ακολούθως ο πληρεξούσιος συνήγορος του 6ου κατηγορουμένου, αφού έλαβε τον λόγο από τον Πρόεδρο, αρνήθηκε την κατηγορία και ζήτησε την απαλλαγή του εντολέα του διότι δεν αποζημίωσε ούτε επεδίωξε να αποζημιώσει κανέναν και δεν συνδέεται με κανέναν από τους λοιπούς κατηγορουμένους,

 

Ο Πρόεδρος ρώτησε τους κατηγορουμένους αν έχουν να προσθέσουν τίποτα για την υπεράσπιση τους και αυτοί απάντησαν αρνητικά.

 

Κατόπιν ο Πρόεδρος κήρυξε περαιωμένη τη συζήτηση.

 

Μετά από αυτά ο Πρόεδρος με την παρουσία και της Γραμματέα κατάρτισε και δημοσίευσε σε δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριο την υπ' αριθμ. 1152/2023 απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία έχει ως εξής:

 

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ

 

Κατά το άρθρο 381 παρ.3 του ΠΚ εάν ο υπαίτιος των εγκλημάτων που προβλέπονται στα άρθρα 372 έως 378 μέχρι την αμετάκλητη παραπομπή του στο ακροατήριο αποδώσει το πράγμα ή ικανοποιήσει εντελώς τον ζημιωθέντα, χωρίς παράνομη βλάβη τρίτου, καταβάλλοντος την αξία του, απαλλάσσεται από κάθε ποινή εφόσον πληρώσει επιπλέον τους τόκους υπερημερίας από την ημέρα τέλεσης του εγκλήματος. Από την διάταξη αυτή συνάγεται ότι ο δράστης απαλάσσεται από κάθε ποινή για τα εγκλήματα των άρθρων 372-378 ΠΚ, εάν αυτός μέχρι την αμετάκλητη παραπομπή του στο ακροατήριο αποδώσει το πράγμα ή ικανοποιήσει εντελώς τον ζημιωθέντα χωρίς παράνομη βλάβη τρίτου. Αυτό σημαίνει ότι η αποκατάσταση στην οποία προβαίνει ο δράστης δεν πρέπει να έχει καταστεί δυνατή μέσω διαπράξεως άλλων εγκλημάτων ,ούτε μέσω του εγκληματικού προϊόντος αυτών, που δείχνει να προσομοιάζει σε επιχειρηματικό κεφάλαιο πλην όμως προορίζεται για την αποφυγή της ποινικής τιμωρίας.

 

Στην προκειμένη περίπτωση από τις ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων της κατηγορίας και της υπεράσπισης που εξετάσθηκαν στο ακροατήριο και περιέχονται στα ενσωματωμένα στην παρούσα απόφαση πρακτικά της δημόσιας συνεδρίασης του παρόντος Δικαστηρίου, την ανάγνωση όλων ανεξαιρέτως των εγγράφων τα οποία αναγνώσθηκαν στο ακροατήριο και καταχωρήθηκαν στα ίδια πρακτικά, σε συνδυασμό με τις απολογίες των κατηγορουμένων στο ακροατήριο, από την συνδυαστική εκτίμηση του συνόλου του βιντεοληπτικού υλικού το οποίο καταγράφηκε από κάμερες επιτήρησης των σημείων όπου έλαβαν χώρα οι κατωτέρω αναφερόμενες αξιόποινες πράξεις και γενικά από την αξιολογική εκτίμηση όλων των αποδεικτικών μέσων, σύμφωνα με την προβλεπόμενη από το άρθρο 177 παρ. 1 ΚΠΔ αρχή της ηθικής απόδειξης, αποδείχθηκαν τα εξής: Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του έτους 2022 διαπράχθηκαν πολλές διαρρήξεις σταθμευμένων οχημάτων σε χώρους σταθμεύσεως οχημάτων σε σημεία που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον ή εμπορικών κέντρων, όπου υπάρχει αυξημένη προσέλευση τουριστών και εκδρομέων, όπως είναι ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο του Δίου, το ρέμα Ουρλιά και το καταφύγιο Σταυρός στον Όλυμπο, οι Σταθμοί Εφοδιασμού Αυτοκινήτων(ΣΕΑ) και οι χώροι στάθμευσης των καταστημάτων Plaza στον Κορινό Πιερίας, οι οποίοι βρίσκονται στην ΕΟ Αθηνών-Θεσσαλονίκης, εκατέρωθεν των δύο κατευθύνσεων, το πολυκατάστημα Jumbo που βρίσκεται στο Βαρικό Πιερίας και αλλού όπως παραλίες και σημεία με ταβέρνες και εστιατόρια, τα οποία, ιδίως τα σαββατοκύριακα, έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα προκειμένου να ανακαλυφθούν οι δράστες των κλοπών από το ΤΑ Κατερίνης συστήθηκε ειδική ομάδα έρευνας και παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ενέδρες σε σημεία όπου παρατηρήθηκε έξαρση των κλοπών. Από την ανάλυση των περιπτώσεων κλοπών, τετελεσμένων και σε απόπειρα, που διαπράχθηκαν διαπιστώθηκε ότι οι δράστες των κλοπών επέλεγαν ως στόχους οχήματα αλλοδαπών υπηκόων ή προερχόμενα από άλλους νομούς της Χώρας. Οι δράστες αφαιρούσαν όλα τα αντικείμενα που έβρισκαν μέσα στα οχήματα (τσάντες, βαλίτσες, ενδύματα, πορτοφόλια, ηλεκτρονικές συσκευές) και στην συνέχεια τα απέκρυπταν σε κοντινή απόσταση από το σημείο της κλοπής, αφού ιδιοποιούνταν τα χρήματα και τα αντικείμενα αξίας. Οι κλοπές, πολλές από τις οποίες δεν καταγγέλθηκαν από τους παθόντες, ελάμβαναν χώρα κυρίως τα σαββατοκύριακα ή τις ημέρες αργιών κατά τις μεσημβρινές ή απογεματινές ώρες. Στα πλαίσια της έρευνας για την αποκάλυψη των στοιχείων ταυτότητας των δραστών των κλοπών πραγματοποιήθηκαν ενέδρες αστυνομικών της ως άνω υπηρεσίας σε επίκαιρα σημεία. Την 17.45 της 4-10-2022 αστυνομικοί πραγματοποιώντας ενέδρα στο ΣΕΑ Κορινού Πιερίας (στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη) αντιλήφθηκαν το ΗΜΚ ... ΙΧΕ, μάρκας Mitsubishi, ιδιοκτησίας της 6ης κατηγορουμένης στο οποίο επέβαιναν τουλάχιστον δύο άτομα(άνδρας οδηγός, γυναίκα συνοδηγός).Το εν λόγω αυτοκίνητο αφού περιηγήθηκε για ένα τέταρτο στο χώρο στάθμευσης των οχημάτων εξήλθε εκ νέου στην Εθνική οδό με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη χρησιμοποιώντας την είσοδο του χώρου στάθμευσης. Την 15.25 ώρα της 9-10-2022 αστυνομικοί της ως άνω υπηρεσίας πραγματοποιώντας ενέδρα στον χώρο στάθμευσης οχημάτων στον αρχαιολογικό χώρο στο Δίον Παρίας αντιλήφθηκαν το ΥΤΝ ... ΙΧΕ αυτοκίνητο, μάρκας Renault clio, από το οποίο αποβιβάσθηκε η δεύτερη κατηγορουμένη. Η τελευταία, αφού περιεργάσθηκε λίγο τον χώρο και τα λιγοστά οχήματα που ήσαν σταθμευμένα, επιβιβάσθηκε εκ νέου στο όχημα και αναχώρησαν. Το ως άνω αυτοκίνητο (ΥΤΝ ...) είναι ιδιοκτησίας της εταιρίας ενοικιάσεως αυτοκινήτων EAZY2RENT, που εδρεύει στην Κρύα Βρύση Πέλλας και είχε μισθωθεί για το χρονικό διάστημα από 8-10-2022 μέχρι 13-10-2022 από την τρίτη κατηγορουμένη(αδελφή των πρώτου και δεύτερης). Την 19.45 ώρα της 19-10-2022 αστυνομικοί της ως άνω υπηρεσίας πραγματοποιώντας ενέδρα στον χώρο στάθμευσης οχημάτων του καταστήματος jumbo στο Βαρικό Πιερίας αντιλήφθηκαν εκ νέου το ΗΜΚ ... ΙΧΕ στο οποίο επέβαινε μόνο ο πρώτος κατηγορούμενος, ο οποίος, αφού έκανε μια σύντομη διέλευση από τον χώρο στάθμευσης αποχώρησε χωρίς να προβεί σε κάποια έκνομη ενέργεια, αφού εκείνη την ώρα δεν υπήρχαν σταθμευμένα οχήματα επισκεπτών. Περαιτέρω αποδείχθηκε ότι ο 1ος (. ) και η 2η (. ) των κατηγορουμένων στους παρακάτω αναφερόμενους τόπους και χρόνους, με περισσότερες από μία πράξεις τέλεσαν περισσότερα αδικήματα, που προβλέπονται και τιμωρούνται από το νόμο με στερητική της ελευθερίας και χρηματική ποινή, συγκεκριμένα: Στους παρακάτω αναφερόμενους τόπους και χρόνους, με περισσότερες από μία ομοειδείς, αυτοτελείς και μερικότερες πράξεις, που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος, από κοινού με άλλους -περισσότερους από δύο-, με τους οποίους είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών και ειδικότερα από κοινού ο .  με τους: 1) . , 2) .  και 3) . , πραγμάτωσαν εν όλω τα στοιχεία της αξιόποινης πράξης της κλοπής, ήτοι αφαίρεσαν ξένα ολικά κινητά πράγματα από την κατοχή άλλων, με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα και σε άλλη περίπτωση επιχείρησαν πράξη που περιέχει τουλάχιστον αρχή εκτέλεσης του εγκλήματος αυτού, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε όχι από τη δική τους βούληση, αλλά από εξωτερικά εμπόδια. Συγκεκριμένα:

1) Το χρονικό διάστημα από ώρα 16:00 έως 17:30' της 04-10-2022 στον χώρο στάθμευσης οχημάτων του αρχαιολογικού χώρου στον Δίον Πιερίας, αφού έθραυσαν το παράθυρο της πόρτας του συνοδηγού του υπ' αριθ. ΙΒΥ-... Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, μάρκας Nissan Primastar, μισθωμένου από τους Γάλλους υπηκόους (επ) . (ον) . και (επ) .(ον) .., εισήλθαν εντός αυτού και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του: α) ένα (1) πράσινο - γκρι σακίδιο πλάτης που περιείχε εξοπλισμό εικόνας και ήχου ιδιοκτησίας της εταιρείας «DCA Rental Company» μισθωμένο στην εταιρεία «Grand Eagle Productions» αποτελούμενο από μια (1) συσκευή εγγραφής ήχου τύπου 633, ένα (1) μικρόφωνο υψηλής συχνότητας «ewisycom MCR42», δυο (2) μικρόφωνα υψηλής συχνότητας «wisycom ΜΤΡ60», ένα (1) μικρόφωνο «SanKen» συνολικής αξίας δεκαοκτώ χιλιάδων (18.000) ευρώ, εντός δε του ίδιου σακιδίου υπήρχε και το υπ' αριθμ. . διαβατήριο του (επ) . (ον) . που εκδόθηκε στις 01-07-2014 από τις αρχές της Γαλλίας, β) ένα (1) μπλε σακίδιο με Drone μάρκας «DJI mavic 3 pro cinema» με το χειριστήριο του και τέσσερις μπαταρίες αξίας πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ιδιοκτησίας της εταιρίας «Grand Eagle Productions)) και γ) ένα (1) μπλε σακίδιο πλάτης μάρκας «Northface» με ενδύματα μάρκας «Northface» συνολικής αξίας πεντακοσίων (500) ευρώ ιδιοκτησίας της (επ) . (ον) ., συνολικής αξίας όλων των προαναφερόμενων αντικειμένων είκοσι τριών χιλιάδων πεντακοσίων (23.500) ευρώ, που βρίσκονταν στην κατοχή των ανωτέρω Γάλλων υπηκόων με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους.

2) Το χρονικό διάστημα από ώρα 15.10' έως 15:45' της 23-10-2022 στον χώρο στάθμευσης οχημάτων του καταφυγίου Σταυρός στον Όλυμπο Πιερίας, αφού έθραυσαν το πίσω αριστερό φινιστρίνι και παραβίασαν την κλειδαριά της πόρτας του οδηγού και του χώρου αποσκευών του υπ' αριθ. ΚΝΜ-... Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου μάρκας «Mercedes», χρώματος ασημί ιδιοκτησίας της . , εισήλθαν εντός αυτού και επιχείρησαν από κοινούνα αφαψέσουν χρηματικό ποσό και αντικείμενα αξίας, από την κατοχή της ανωτέρω, προκειμένου να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους, πλην όμως δεν έγινε τελικά η αφαίρεση τους όχι από τη δική τους βούληση, αλλά από εξωτερικά εμπόδια καθόσον δεν βρήκαν αντικείμενα αξίας εντός του οχήματος.

3) Το χρονικό διάστημα από ώρα 15.10' έως 15:45' της 23-10-2022 στον χώρο στάθμευσης οχημάτων του καταφυγίου Σταυρός στον Όλυμπο Πιερίας, αφού έθραυσαν το παράθυρο και παραβίασαν την κλειδαριά της εμπρόσθιας πόρτας του υπ' αριθ. ΧΚΡ-...  τουριστικού λεωφορείου μάρκας «Mercedes», με εκδρομείς από την Χαλκιδική, του οποίου οδηγός ήταν ο . , εισήλθαν εντός αυτού και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του: α) μία (1) τσάντα που περιείχε ταχογράφους τριάντα (30) ημερών, το βιβλίο ρεπό, προσωπικά έγγραφα, ένα (1) τάμπλετ μάρκας «IPAD» με αρ. ID: B. serial: F4KLWBKLFLMJ, τρία (3) ακουστικά bluetooth και την υπ' αριθμ. ΑΜ-... ταυτότητα ιδιοκτησίας των παραπάνω του . , β) μία (1) τσάντα χρώματος γκρι που περιείχε ένα χαρτονόμισμα των είκοσι (20) ευρώ, κλειδιά αυτοκινήτου με το λογότυπο «SUZUKI» με μπλε κάλυμμα και διάφορα παιδικά ρούχα ιδιοκτησίας των ανωτέρω της επιβάτιδας . , γ) μία (1) παιδική τσάντα χρώματος ροζ που περιείχε μία (1) παιδική κάμερα χρώματος ροζ και πράσινο και διάφορα προσωπικά παιδικά αντικείμενα ιδιοκτησίας της επιβάτιδας . , δ) ένα (1) σάκο χρώματος ροζ που περιείχε ρουχισμό, ένα (1) φορτιστή κινητού τηλεφώνου, γυαλιά μυωπίας, και το smart key αυτοκινήτου «ΤΟΥΟΤΑ YARIS» ιδιοκτησία των ανωτέρω της επιβάτιδας . , οι οποίοι είχαν ταξιδέψει με το ανωτέρω λεωφορείο, τα οποία αντικείμενα βρίσκονταν στην κατοχή των ανωτέρω αναφερόμενων προσώπων με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους.

4) Το χρονικό διάστημα από ώρα 13.00' έως 13:10' της 23-10-2022 στον χώρο στάθμευσης της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης επί της χιλιομετρικής θέσης 423,400, στο ύφος του Δίου Πιερίας και στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα, αφού έθραυσαν το παράθυρο της πίσω δεξιάς πόρτας του υπ' αριθ. ΡΑΟ-... Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητου μάρκας «DAIHATSU TERIOS», χρώματος μαύρου συνιδιοκτησίας της .  και του συζύγου της . , όπου το είχε σταθμεύει η πρώτη μαζί με την κόρη της, εισήλθαν εντός αυτού και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του: α) μία (1) τσάντα ώμου γκρι χρώματος αξίας δεκαπέντε (15) ευρώ, ένα (1) πορτοφόλι το οποίο περιείχε το χρηματικό ποσό των εκατόν πενήντα (150) ευρώ, μία (1) κάρτα της «Εθνικής Τράπεζας», το με αριθμό ΑΡ-... δελτίο αστυνομικής ταυτότητας εκδοθέν στις 16-05-2022 από την Υ.Α. Βόλου, μία (1) κάρτα πολυτέκνων, μία (1) κάρτα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» η οποία περιείχε το ποσό των δεκαπέντε (15) ευρώ, το με αριθμό ΑΚ-... δελτίο αστυνομικής ταυτότητας εκδοθέν στις 29-05-2013 από την Υ.Α. Βόλου, ένα (1) τσαντάκι μέσης που περιείχε το ποσό των εβδομήντα (70) ευρώ σε κέρματα, μία (1) ηλεκτρονική συσκευή φόρτισης κινητών τηλεφώνων (powerbank) χρώματος μπλε και ένα (1) φορτιστή κινητού τηλεφώνου συνολικής αξία των δύο (2) προαναφερόμενων αντικειμένων πενήντα (50) ευρώ ιδιοκτησίας απάντων της .  και β) το πορτοφόλι της κόρης της που περιείχε το χρηματικό ποσό των εκατό (100) ευρώ και μία κάρτα τράπεζας «ΑLΡΗΑ ΒΑΝΚ» υπό στοιχεία της κόρης της, τα οποία αντικείμενα βρίσκονταν στην κατοχή των ανωτέρω αναφερόμενων προσώπων με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους.

5) Την ώρα 18.05' της 23-10-2022 στην περιοχή της Γρίτσας Λιτόχωρου Πιερίας, αφού έθραυσαν το οπίσθιο δεξιό φινιστρίνι του υπ' αριθ. ΒΚΙ-...  Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου μάρκας «OPEL» ιδιοκτησίας του . , εισήλθαν εντός αυτού και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του ένα (1) τσαντάκι χρώματος μαύρου ιδιοκτησίας του ανωτέρω που περιείχε ένα (1) πορτοφόλι με το χρηματικό ποσό των δέκα (10) ευρώ, χρεωστικές κάρτες των τραπεζών «Ελληνική Τράπεζα Κύπρου» και «Τράπεζα Πειραιώς», μία (1) στρατιωτική ταυτότητα με αριθμό ., ένα (1) δίπλωμα αυτοκινήτου νέου τύπου με αριθμό ..., ιδιοκτησίας του ανωτέρω, τα οποία αντικείμενα βρίσκονταν στην κατοχή του ανωτέρω αναφερόμενου προσώπου με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους.

6) Το χρονικό διάστημα από ώρα 15.30' έως 16.00' της 28-10-2022 στο ρέμα Ουρλιά στον Όλυμπο Πιερίας, αφού έθραυσαν το οπίσθιο αριστερό παράθυρο του υπ' αριθ. ΙΤΑ-... Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου μάρκας «Mercedes» ιδιοκτησίας του ., εισήλθαν εντός αυτού και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του: α) ένα (1) σάκο με ενδύματα και υποδήματα συνολικής αξίας περίπου οκτακοσίων (800) ευρώ, μια (1) τσάντα πλάτης με ένα (1) φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή μάρκας «Dell Latitude 5410» χρώματος γκρι με σειριακό αριθμό Service Tag/Express Service Code:.. αξίας χιλίων επτακοσίων (1700) ευρώ, αξεσουάρ συνολικής χρηματικής αξίας διακοσίων (200) ευρώ, ένα (1) πορτοφόλι αξίας εκατό (100) ευρώ που περιείχε το χρηματικό ποσό των εκατό (100) ευρώ, μία (1) χρεωστική κάρτα της τράπεζας «ALPHA ΒΑΝΚ», μία (1) χρεωστική κάρτα της «Τράπεζας Πειραιώς», μία (1) πιστωτική κάρτα της «Τράπεζας Πειραιώς» ιδιοκτησίας του ανωτέρω, β) μια (1) τσάντα πλάτης αξίας (100) ευρώ, ένα (1) πορτοφόλι αξίας (30) ευρώ το οποίο περιείχε μία χρεωστική και μία πιστωτική κάρτα της «Τράπεζας Πειραιώς», ένα (1) ζευγάρι γυαλιά ηλίου μάρκας «Gucci» αξίας διακοσίων (200) ευρώ, ένα (1) κλειδί αυτοκινήτου μάρκας «Lancia», κλειδιά οικίας και μια (1) βαλίτσα με ενδύματα, υποδήματα και είδη προσωπικής υγιεινής συνολικής αξίας χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ ιδιοκτησίας της συνεπιβάτιδας . , γ) μια (1) χειραποσκευή με ενδύματα και είδη προσωπικής υγιεινής συνολικής αξίας εξακοσίων (600) ευρώ, ένα (1) ζευγάρι γυαλιά ηλίου μάρκας «Gucci» αξίας διακοσίων ογδόντα (280) ευρώ, ένα (1) powerbank αξίας πενήντα (50) ευρώ, ένα (1) ζευγάρι ακουστικά μάρκας «Airpod Apple» αξίας εκατόν είκοσι (120) ευρώ, το με αριθμό ΑΙ... δελτίο αστυνομικής ταυτότητα εκδοθέν από την Υ.Α. Ρόδου, μία (1) χρεωστική κάρτα της «Τράπεζας Πειραιώς», μία (1) χρεωστική κάρτα της «Εθνικής Τράπεζας», μία (1) χρεωστική και μία (1) πιστωτική κάρτα της τράπεζας «Eurobank», ιδιοκτησίας της συνεπιβάτιδας .  και δ) ένα (1) ρολόι χειρός μάρκας «Tissot» χρηματικής αξίας εξακοσίων (600) ευρώ, ένα (1) τσαντάκι με είδη προσωπικής υγιεινής αξίας ογδόντα (80) ευρώ, μια τσάντα πλάτης με δυο (2) ζευγάρια υποδήματα μάρκας «Adidas» και «Nike» συνολικής αξίας εκατόν εξήντα (160) ευρώ και έναν σάκο με ενδύματα συνολικής αξίας χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ, ιδιοκτησίας του συνεπιβάτη . , τα οποία αντικείμενα βρίσκονταν στην κατοχή των ανωτέρω αναφερόμενων προσώπων με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους.

7) Το χρονικό διάστημα από ώρα 15.00' έως 16.00' της 01-10-2022 στο χώρο στάθμευσης οχημάτων του αρχαιολογικού χώρου στο Δίον Πιερίας αφού έθραυσαν το οπίσθιο δεξιό παράθυρο του υπ' αριθ. ΧΕΜ-... Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου μάρκας «Dacia Duster» που είχε μισθώσει ο υπήκοος Ισραήλ (επ) . (ον) . , εισήλθαν εντός αυτού και αφαιρέσατε μια (1) τσάντα πλάτης χρώματος μπλε μάρκας «Eagle Creek» που περιείχε ένα (1) ζευγάρι γυαλιά οράσεως μάρκας «DUTZ» αξίας χυλίων (1000) ευρώ, το χρηματικό ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ, την με αριθμό ... άδεια οδήγησης της συζύγου του υπό στοιχεία LUSKY Shlomit εκδοθείσα την 18-07-2016, μία πιστωτική κάρτα Τράπεζας Ισραήλ και ρούχα της συζύγου του αξίας περίπου εκατό (100) ευρώ, τα οποία αντικείμενα βρίσκονταν στην κατοχή του ανωτέρω αναφερόμενου προσώπου, με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους.

8) Το χρονικό διάστημα από ώρα 14.20' έως 14.30' της 23-9-2022 στο ρέμα Ουρλιά στον Όλυμπο Παρίας, αφού θραύσατε το φινιστρίνι της πόρτας του οδηγού του υπ' αριθ. ΝΚΖ-... Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, μάρκας «Citroen C3», το οποίο ήταν μισθωμένο από τον υπήκοο Γερμανίας (επ) . (ον) . , εισήλθατε εντός αυτού και αφαιρέσατε μια (1) τσάντα η οποία περιείχε το χρηματικό ποσό των διακοσίων (200) ευρώ, ιδιοκτησίας του, που βρισκόταν στην κατοχή του ανωτέρω αναφερόμενου προσώπου με σκοπό να τα ιδιοποιηθείς παράνομα με τους συγκατηγορούμενούς σου, κατά το από κοινού σχέδιο σας

9) Το χρονικό διάστημα από ώρα 14.39' έως 14.50' της 23-9-2022 στο χώρο στάθμευσης οχημάτων του αρχαιολογικού χώρου στον Δίον Πιερίας επιχείρησαν να παραβιάσουν την κλειδαριά της πόρτας του οδηγού του υπ' αριθ. ΥΤΟ-... Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, μάρκας «Nissan Micra», λευκού χρώματος, το οποίο είχε μισθώσει ο υπήκοος Γαλλίας (επ) . (ον) . , με σκοπό αφού εισέλθουν εντός αυτού να αναζητήσουν και αφαιρέσουν αντικείμενα αξίας προκειμένου να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους, πλην όμως δεν έγινε τελικά η αφαίρεση τους όχι από τη δική τους βούληση, αλλά από εξωτερικά εμπόδια καθόσον δεν κατέστη δυνατό να παραβιάσουν την κλειδαριά του οχήματος αυτού

10) Το χρονικό διάστημα από ώρα 14.39' έως 14.50' της 23-9-2022 στο χώρο στάθμευσης οχημάτων του αρχαιολογικού χώρου στον Δίον Πιερίας, αφού παραβίασαν την κλειδαριά της πόρτας του υπ' αριθ. ΙΤΖ-... Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, μάρκας «Fiat Panda», το οποίο είχε μισθώσει ο υπήκοος Γαλλίας (επ) . (ον) . , εισήλθαν εντός αυτού και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του μια τσάντα μάρκας «Adidas» η οποία περιείχε ενδύματα και προσωπικά αντικείμενα αξίας εξακοσίων (600) ευρώ, ιδιοκτησίας του, που βρισκόταν στην κατοχή του ανωτέρω αναφερόμενου προσώπου με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους

11) Το χρονικό διάστημα από ώρα 16.01' έως 16.16' της 23-9-2022 στο Σ.Ε.Α. εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης (Plaza) Κορινού με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, αφού άνοιξαν χωρίς ίχνη παραβίασης τον χώρο αποσκευών του υπ' αριθ. ΥΧΜ-... Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, μάρκας «Nissan Sunny», εισήλθαν εντός αυτού και αφαίρεσαν: α) μια (1) βαλίτσα χρώματος ερυθρού που περιείχε το χρηματικό ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ, ένα (1) κολιέ με μαργαριτάρια, έναν (1) χρυσό σταυρό με αλυσίδα, δυο (2) χρυσά δακτυλίδια με πετρούλες συνολικής αξίας των χρυσαφικών πεντακοσίων (500) ευρώ και τρεις κρεμάστρες με ρούχα ιδιοκτησίας του .  και της συζύγου του .  και β) καθώς και μια (1) βαλίτσα χρώματος γκρι που περιείχε το χρηματικό ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ, ενδύματα και υποδήματα συνολικής αξίας χιλίων (1.000) ευρώ ιδιοκτησίας της .  και του συζύγου της . , τα οποία αντικείμενα βρίσκονταν στην κατοχή των ανωτέρω αναφερόμενων προσώπων με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους.

12) Το χρονικό διάστημα από ώρα 16.0Γ έως 16.16' της 23-9-2022 στο Σ.Ε.Α. εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης (Plaza) Κορινού με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, αφού παραβίασαν την κλειδαριά της πόρτας του οδηγού του υπ' αριθ. ΖΥΗ-... Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, μάρκας «Toyota Corolla» του . , εισήλθαν εντός αυτού και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του ένα (1) σακίδιο που περιείχε ένα (1) φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή μάρκας «Lenovo» χρώματος ασημί αξίας πεντακοσίων (500) ευρώ περίπου, ένα (1) σκληρό δίσκο μάρκας «Toshiba» χρώματος μαύρου αξίας σαράντα (40) ευρώ περίπου, ένα (1) mp3 player μάρκας «Sony» χρώματος μπλε αξίας πενήντα (50) ευρώ και είδη προσωπικής υγιεινής ιδιοκτησίας του ανωτέρω, τα οποία αντικείμενα βρίσκονταν στην κατοχή του ανωτέρω αναφερόμενου προσώπου με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους.

13) Το χρονικό διάστημα από ώρα 13.00' έως 15.00' της 16-9-2022 στο ρέμα Ουρλιά στον Όλυμπο Πιερίας αφού παραβίασαν την κλειδαριά της πόρτας του οδηγού του υπ' αριθ. 1ΤΒ-... Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου το οποίο είχε μισθώσει ο . , εισήλθαν εντός αυτού με σκοπό να αναζητήσουν και αφαιρέσουν αντικείμενα αξίας προκειμένου να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους, πλην όμως δεν έγινε τελικά η αφαίρεση τους όχι από τη δική τους βούληση, αλλά από εξωτερικά εμπόδια καθόσον δεν κατέστη δυνατό να εντοπίσουν αντικείμενα αξίας εντός του οχήματος αυτού.

14) Το χρονικό διάστημα από ώρα 19.00' έως 19.30' της 16-09-2022 στο Σ.Ε.Α. εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης (Plaza) Κορινού στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη αφού παραβίασαν την κλειδαριά της πόρτας του οδηγού του υπ' αριθ. ΝΙΜ-... Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου μάρκας «Suzuki Jimmy» της . , εισήλθαν εντός αυτού με σκοπό να αναζητήσουν και αφαιρέσουν αντικείμενα αξίας προκειμένου να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους, πλην όμως δεν έγινε τελικά η αφαίρεση τους όχι από τη δική τους βούληση, αλλά από εξωτερικά εμπόδια καθόσον δεν κατέστη δυνατό να εντοπίσουν αντικείμενα αξίας εντός του οχήματος αυτού.

15) Το χρονικό διάστημα από ώρα 15:30 έως 16.30' της 07-10-2022 στον χώρο στάθμευσης οχημάτων του αρχαιολογικού μουσείου στο Δίον Πιερίας αφού έθραυσαν το οπίσθιο αριστερό παράθυρο του υπ' αριθ.   ΒΚΚ-... Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου μάρκας «Dacia Duster» το οποίο είχε μισθώσει η υπήκοος Γαλλίας (επ) . (ον) . , εισήλθαν εντός αυτού και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του δύο (2) βαλίτσες και μια (1) τσάντα πλάτης οι οποίες περιείχαν διάφορα είδη ένδυσης, φάρμακα και τα κλειδιά της οικίας αυτής στην Γαλλία συνολικής αξίας πεντακοσίων (500) ευρώ, ιδιοκτησίας του, τα οποία αντικείμενα βρίσκονταν στην κατοχή του ανωτέρω αναφερόμενου προσώπου με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους.

16) Το χρονικό διάστημα από ώρα 15.40' έως 16.30' της 07-10-2022 στο ρέμα Ουρλιά στον Όλυμπο Πιερίας αφού έθραυσαν το οπίσθιο αριστερό παράθυρο του υπ' αριθ. SW-TR... Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου μάρκας Mercedes της υπηκόου Γερμανίας (επ) . (ον) . , εισήλθαν εντός αυτού και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του δυο (2) τσάντες εκ των οποίων η μία περιείχε προσωπικά αντικείμενα, έγγραφα και το χρηματικό ποσό των εννιακοσίων ογδόντα (980) ευρώ και η άλλη διάφορα παιχνίδια από τα εγγόνια της, ιδιοκτησίας της τα οποία αντικείμενα βρίσκονταν στην κατοχή του ανωτέρω αναφερόμενου προσώπου με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους.

17) Μεσημβρινές ώρες της 12-10-2022 στο ρέμα Ουρλιά στον Όλυμπο Παρίας αφού παραβίασαν την κλειδαριά της πόρτας του οδηγού του υπ' αριθ. ΥΤΜ-... Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου μάρκας «Nissan Micra» που είχε μισθώσει ο υπήκοος Ισραήλ (επ) . (ον) . , εισήλθαν εντός αυτού και αφαίρεσαν τρεις (3) αποσκευές και συγκεκριμένα τρεις (3) μικρές τσάντες εκ των οποίων η πρώτη χρώματος μπλε περιείχε ένα (1) ηλεκτρονικό υπολογιστή, notebook μάρκας «DELL 14"», χρώματος μαύρου, άγνωστου σειριακού αριθμού, το φορτιστή αυτού, ένα (1) ζευγάρι ακουστικά μάρκας «DABRA» μοντέλο Ε65 και δύο (2) φορτιστές τηλεφώνου μάρκας «SAMSUNG» , η δεύτερη χρώματος μαύρου περιείχε ένα (1) ηλεκτρονικό υπολογιστή, notebook μάρκας «DELL 15"», χρώματος μαύρου, άγνωστου σειριακού αριθμού, το φορτιστή αυτού, δύο (2) ποντίκια, ένα (1) φορτιστή laptop αυτοκινήτου μάρκας «DELL», ένα (1) ζευγάρι ακουστικά μάρκας «SAMSUNG» μοντέλο «DUDS», ένα (1) ζευγάρι ακουστικά μάρκας «ΙΡΗΟΝΕ», δύο (2) φορτιστές τηλεφώνου μάρκας «SAMSUNG», ένα (1) φορτιστή «power bank», ένα (1) φορτιστή laptop μοντέλου 65w, δύο (2) ζευγάρια γυαλιά μυωπίας και η τρίτη χρώματος γκρι περιείχε ένα (1) μικρό ηλεκτρονικό υπολογιστή notebook μάρκας «SAMSUNG 10"» χρώματος λευκού, άγνωστου σειριακού αριθμού, τρεις (3) φακούς κεφαλής, δύο (2) ελβετικούς σουγιάδες ένας κόκκινου χρώματος και ένας μπλε χρώματος, συνολικής αξίας πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, ιδιοκτησίας του ανωτέρω, τα οποία αντικείμενα βρίσκονταν στην κατοχή του ανωτέρω αναφερόμενου προσώπου με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους.

18) Το χρονικό διάστημα από ώρα 12.15' έως 14.30' της 21-10-2022 στο χώρο στάθμευσης οχημάτων του αρχαιολογικού χώρου στο Δίον Πιερίας αφού έθραυσαν το αριστερό φινιστρίνι του υπ' αριθ. IPN-... Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου που είχε μισθώσει ο υπήκοος Γερμανίας (επ) . (ον) . , εισήλθαν εντός αυτού και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του μια (1) βαλίτσα η οποία περιείχε ρούχα, αντηλιακά, αντικουνουπικά σπρέι, γυαλιά οράσεως, φακούς επαφής, ένα (1) σακίδιο πλάτης που περιείχε πετσέτες, μαγιό, αντικείμενα θαλάσσης και μία (1) μαύρη ζώνη συνολικής αξίας χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, ιδιοκτησίας του ανωτέρω, τα οποία αντικείμενα βρίσκονταν στην κατοχή του ανωτέρω αναφερόμενου προσώπου με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους.

19) Περί ώρα 16.10' της 25-10-2022 στο ρέμα Ουρλιά στον Όλυμπο Πιερίας αφού έθραυσαν το οπίσθιο δεξιό φινιστρίνι του υπ' αριθ. ΒΚΑ-... Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου μάρκας «Opel», χρώματος ασημί που είχε μισθώσει ο υπήκοος Ηνωμένου Βασιλείου (επ) . (ον) . , εισήλθαν εντός και αυτού και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του μια (1) τσάντα η οποία περιείχε το χρηματικό ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ, έξι (6) τραπεζικές κάρτες Μεγάλης Βρετανίας, μία (1) άδεια ικανότητα οδήγησης με αριθμό HILLY... που εκδόθηκε στις 11-11-2016 από τις αρχές της Μ. Βρετανίας, μία (1) άδεια ικανότητα οδήγησης της συζύγου του . , δύο (2) ζευγάρια γυαλιά ηλίου και διάφορα προσωπικά αντικείμενα, ιδιοκτησίας αυτού και της συζύγου του, τα οποία αντικείμενα βρίσκονταν στην κατοχή του ανωτέρω αναφερόμενου προσώπου με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους.

20) Το χρονικό διάστημα από ώρα 12.30' έως 13:30' της 16-07-2022 στην Παραλία Ποταμού Επανομής Θεσσαλονίκης αφού έθραυσαν το οπίσθιο δεξιό φινιστρίνι του υπ' αριθ. SK-... ΒΒ Ι.Χ.Ε. (πινακίδες Β. Μακεδονίας) αυτοκινήτου μάρκας «RANGE ROVER EVOQUE», χρώματος ανθρακί ιδιοκτησίας του (επ.) . (ον.) . , εισήλθαν εντός και αυτού και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του μια τσάντα πλάτης με το λογότυπο «INTERWORKS» εντός της οποίας υπήρχαν ένας (1) φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής μάρκας «Dell» μοντέλο «Latitude 3510» με αριθμό σειράς ... , ένας (1) φορητός ταχυφορτιστής, διάφοροι φορτιστές, ένα (!) δαχτυλίδι λευκόχρυσο και προσωπικά αντικείμενα ιδιοκτησίας του ανωτέρω, μία (1) μαύρη τσάντα χειρός με το εντός αυτής πορτοφόλι το οποίο περιείχε ένα (1) έγγραφο ταυτοποίησης Φιλιππίνων, ένα (1) έγγραφο ταυτοποίησης Χονγκ Κονγκ, ένα (1) αστυνομικό έγγραφο ταυτοποίησης Φιλιππίνων, ένα (1) φάκελο με όλα τα προσωπικά έγγραφα από τις αρχές των Φιλιππίνων και τις αρχές της 8. Μακεδονίας, δύο (2) λευκόχρυσα δαχτυλίδια, κλειδιά από διαμέρισμα στη Β Μακεδονία, ένα (1) ψηφιακό ρολόι μάρκας «HUAWEI WATCH-FIT ΤΙΑ-Β09», τρεις (3) τραπεζικές κάρτες Φιλιππίνων και ένα (1) βιβλιάριο τραπέζης Φιλιππίνων, ιδιοκτησίας της συζύγου του (επ.) . (ον.) . τα οποία αντικείμενα βρίσκονταν στην κατοχή των ανωτέρω αναφερόμενων προσώπων με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους.

21) Το χρονικό διάστημα από ώρα 13.30' έως 14.00' της 15-06-2022 έξωθεν μιας φάρμας στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας Βέροιας Ημαθίας αφού έθραυσαν το οπίσθιο παράθυρο του υπ' αριθ. ΧΕΧ... Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου μάρκας «SKODA», ιδιοκτησίας της εταιρίας «ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε.» εισήλθαν εντός αυτού και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του ένα φορητό υπολογιστή μάρκας «DELL», προσωπικά είδη και ένα φορητό μέσο αποθήκευσης «USB» -σακάκι- μάρκας «TURBO Χ», ιδιοκτησίας του . , τα οποία αντικείμενα βρισκόταν στην κατοχή του ανωτέρω αναφερόμενου προσώπου με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους.

 

Επίσης αποδείχθηκε ότι οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι τον κατωτέρω αναφερόμενο τόπο και χρόνο, οργανώθηκαν με άλλους για να διαπράξουν κακούργημα. Ειδικότερα, στο Νομό Πιερίας και Βέροιας, χωρίς να αποκλείεται και άλλος τόπος, από τις αρχές του καλοκαιριού του έτους 2022 μέχρι και τις 30-11-2022 από κοινού ο .  με τους: 1) .  , 2) . και 3) . , οργανώθηκαν με σκοπό να διαπράξουν κακούργημα και συγκεκριμένα αυτό της διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής από περισσότερους που έχουν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών, από κοινού και κατ' εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα. Η διάρκεια της οργάνωσης αυτής διήρκησε μέχρι της 30-11-2022. Στα πλαίσια της οργάνωσης αυτής φρόντιζαν να μεταβαίνουν με διάφορα αυτοκίνητα εκ των οποίων και μισθωμένα ώστε να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός τους σε διάφορα μέρη τουριστικού ενδιαφέροντος όπου συγκεντρώνονται αυτοκίνητα επισκεπτών κυρίως τουριστών και σε χώρους ανάπαυσης ταξιδιωτών και ανεφοδιασμού αυτοκινήτων και αφού προσέγγιζαν τα οχήματα αυτά προέβαιναν στην κλοπή των ευρισκόμενων εντός αυτών αντικειμένων, επιστρέφοντας ακολούθως στις οικίες τους που βρίσκονται στην περιοχή «Λιμπάτσι» της Βέροιας Ημαθίας, αποφεύγοντας να διέλθουν από σταθμό διοδίων για να μην καταγραφεί η πορεία των οχημάτων που χρησιμοποιούσαν για την τέλεση των κλοπών.

 

Περαιτέρω αποδείχθηκε ότι η 4η των κατηγορουμένων (. ) στον ανωτέρω τόπο και χρόνο, γνωρίζοντας την εγκληματική βούληση των προαναφερόμενων συγκατηγορούμενών της (πρώτου και δεύτερης αναφορικά με την ως άνω υπό στοιχ. 1 κλοπή) και αποδεχόμενη αυτή τους παρέδωσε το υπ' αριθμ. ΗΜΚ-... ΙΧΕ αυτοκίνητο μάρκας «Mitsubishi Carisma», χρώματος γκρι, ιδιοκτησίας της ώστε να μεταβούν με αυτό από τις οικίες τους στην ανωτέρω τοποθεσία στην οποία διέπραξαν την προαναφερόμενη κλοπή, να τοποθετήσουν σε αυτό (όχημα) τα κλοπιμαία αντικείμενα και να απομακρυνθούν ασφαλώς και σε σύντομο χρόνο από τον τόπο του εγκλήματος, συνδράμοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο αυτούς κατά την τέλεση της άνω πράξης τους.

 

Ακόμη αποδείχθηκε ότι ο 5ος των κατηγορουμένων (. ) με πρόθεση δέχθηκε στην κατοχή του πράγματα που προήλθαν από αξιόποινη πράξη και ειδικότερα:

1) Στη Βέροια Ημαθίας αμέσως μετά τις 16-07-2022 με πρόθεση δέχθηκε στην κατοχή του πράγματα που προήλθαν από αξιόποινη πράξη και συγκεκριμένα ενώ διατηρεί κατάστημα επισκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών στην οδό . , δέχθηκε στην κατοχή του από τους συγκατηγορούμενούς του 1) . , 2) .  και 3) .  ένα φορητό υπολογιστή μάρκας «Dell» μοντέλου «Latitude 3510» με αριθμό σειράς FS., παρότι γνώριζε ότι αυτό προέρχεται από παράνομη πράξη και δη κλοπή που διαπράχθηκε στον αμέσως προηγούμενο χρόνο. Την κλοπή είχαν διαπράξει στις 16-07-2022 οι συγκατηγορούμενοί τους 1) . 2) ., 3) . και 4) . σε βάρος του (επ.) . (ον.) ..

2) Στη Βέροια Ημαθίας αμέσως μετά τις 28-10-2022 με πρόθεση δέχθηκε στην κατοχή του πράγματα που προήλθαν από αξιόποινη πράξη και συγκεκριμένα ενώ διατηρεί κατάστημα επισκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών στην οδό., δέχθηκε στην κατοχή του από τους συγκατηγορούμενούς του 1) ., 2) . και 3) . ένα φορητό υπολογιστή μάρκας «Dell» μοντέλου «Latitude 5410» χρώματος γκρι με σειριακό αριθμό Service Tag / Express Service Code:., παρότι γνώριζε ότι αυτό προέρχεται από παράνομη πράξη και δη κλοπή που διαπράχθηκε στον αμέσως προηγούμενο χρόνο. Την κλοπή είχαν διαπράξει στις 28-10-2022 οι συγκατηγορούμενοί τους 1) ., 2) ., 3) . και 4) . σε βάρος του.

 

Περαιτέρω, από τα ίδια ως άνω αποδεικτικά στοιχεία ουδόλως προέκυψε ότι η τρίτη κατηγορουμένη παρέσχε στην συνδρομή της στους συγκατηγορουμένους της στην διάπραξη της υπό στοιχ.1 κλοπής καθόσον τον μεν όχημα που μίσθωσε το μίσθωσε την 8-10-2022 (η κλοπή έγινε την 4-10-2022), η δε ίδια την ημέρα εκείνη νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Επίσης από τα ίδια ως άνω αποδεικτικά στοιχεία ουδόλως προέκυψε ότι ο έκτος των κατηγορουμένων τέλεσε την πράξη της αποδοχής και διαθέσεως προϊόντων εγκλήματος. Αντιθέτως αποδείχθηκε ότι αυτός επισκεύαζε τις ηλεκτρονικές συσκευές που του έφερναν οι κατηγορούμενοι (1ος, 2η και 5ος) και αγνοούσε ότι αυτές ήσαν προϊόν κλοπής. Ο προβληθείς αυτοτελής ισχυρισμός των δύο πρώτων κατηγορουμένων ότι στις πράξεις των διακεκριμένων κλοπών, απορροφάται η συμμορία διότι οι κλοπές έγιναν από περισσότερους ενωμένους, πρέπει να απορριφθεί διότι στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για δύο αυτοτελή εγκλήματα που συρρέουν αληθώς για τα οποία το προστατευόμενο έννομο αγαθό είναι διαφορετικό και δη εκείνο της συμμορίας προστατεύει τη δημόσια τάξη που τίθεται σε κίνδυνο, για δε τις διακεκριμένες κλοπές που τελέσθηκαν από δύο ή περισσότετρους που είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών, προστατευόμενο έννομο αγαθό κατά την κρατούσα γνώμη είναι η ιδιοκτησία (ΑΠ 527/2020, ΑΠ 958/2011).

 

Απορριπτέος, επίσης, είναι και ο έτερος αυτοτελής ισχυρισμός των δύο πρώτων κατηγορουμένων περί απαλλαγής τους λόγω ικανοποιήσεως των παθόντων, σύμφωνα με το άρθρο 381 παρ.3 του ΠΚ. Οι κατηγορούμενοι, ευκαιριακά απασχολούμενοι σε διάφορες εργασίες, όπως άλλωστε οι οικείοι τους, μπόρεσαν ευχερέστατα να καταβάλλουν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα χρηματικό ποσό άνω των 30.000 € προκειμένου να επικαλεσθούν, όπως και έπραξαν, την ευεργετική διάταξη του άρθρου 381 παρ.3 ΠΚ. Τούτο επέτυχαν «αξιοποιώντας» το εγκληματικό προϊόν προγενέστερων ομοειδών εγκληματικών συμπεριφορών στις οποίες επιδίδονται (βλ. τα δελτία της ποινικής τους καταστάσεως), όντες μέλη της αυτής οικογένειας, συνδεόμενοι με στενούς δεσμούς εξ αίματος συγγένειας, και σε κανένα σημείο της αποδεικτικής διαδικασίας δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν επαρκώς την προέλευση του ανωτέρω ιδιαιτέρως υψηλού ποσού, επικαλούμενοι, όλως αορίστως, την συνδρομή τρίτων προσώπων του οικογενειακού τους περιβάλλοντος τα οποία δήθεν τους δανειοδότησαν αφειδώς. Επομένως, ο ισχυρισμός των κατηγορουμένων περί εφαρμογής του άρθρου 381 παρ.3 ΠΚ είναι απορριπτέος διότι η όποια «αποκατάσταση» της ζημίας προκλήθηκε μέσω παράνομης βλάβης τρίτων προσώπων, τα οποία ασφαλώς δεν είναι αναγκαίο να προσδιορίζονται ονομαστικά, αρκούσης της κρίσεως ότι έχουν διαπραχθεί από τους κατηγορουμένους εγκλήματα εις βάρος τρίτων, τα οποία σώρευσαν παράνομα περιουσιακά οφέλη τα οποία χρησιμοποιούνται για την αποφυγή της προβλεπόμενης από τον νόμο τιμωρίας.

 

Από τα παραπάνω και τη συνολική εκτίμηση των αποδείξεων πλήρως αποδεικνύεται ότι οι (1ος, 2η, 4η και 5ος) των κατηγορουμένων τέλεσαν τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται, ήτοι, της διακεκριμένης κλοπής από περισσοτέρους που είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών από κοινού, κατ' εξακολούθηση τετελεσμένης και σε απόπειρα και της συμμορίας (εγκληματική ομάδα) για την διάπραξη κακουργήματος (1ος και 2η κατηγορουμένη), της συνέργειας σε διακεκριμένη κλοπή από περισσοτέρους που είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών από κοινού κατ' εξακολούθηση τετελεσμένη και άπαξ (η 4η κατηγορουμένη) και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντος εγκλήματος κατ' εξακολούθηση (ο 5οε κατηγορούμενος) όπως οι εν λόγω πράξεις περιγράφονται αναλυτικά, κατά τη νομοτυπική τους μορφή και τα κατ' ιδίαν πραγματικά περιστατικά που θεμελιώνουν την υποκειμενική και αντικειμενική υπόσταση της, στο πιο κάτω διατακτικό. Βάσει των προεκτεθέντων πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι των παραπάνω πράξεων, όπως ορίζεται ειδικότερα στο διατακτικό.

 

ΠΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

ΔΙΚΑΖΕΙ με: 1] παρόντα τον 1ο κατηγορούμενο . , ο οποίος γεννήθηκε στην Κοζάνη στις 07-06-1989 και κατοικεί στην Βέροια Ημαθίας στην περιοχή ΛΙΜΠΑΤΣΙ, κάτοχο του Α.Δ.Τ. ΑΗ . και του Α.Φ.Μ. . της Δ.Ο.Υ. Βεροίας (ΒΕΡΟΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ) κρατούμενο στο Γ.Κ.Κ. Θεσσαλονίκης, ο οποίος παραστάθηκε με την δικηγόρο Θεσσαλονίκης Ζαφειροπούλου Ιωάννα [A.M. 3704 Δ.Σ.Θ.]

2] παρούσα την 2η κατηγορουμένη . , η οποία γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 25-06-1996 και κατοικεί στην Βέροια Ημαθίας στην περιοχή ΛΙΜΠΑΤΣΙ, κάτοχο του Α.Δ.Τ. ΑΗ . και του Α.Φ.Μ. . της Δ.Ο.Υ. Βεροίας (ΒΕΡΟΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ) κρατούμενη στο Κ.Κ.Γ. Ελεώνα Θηβών, η οποία παραστάθηκε με τον δικηγόρο Θεσσαλονίκης Ιωάννη Κωνσταντίνου [A.M. 9546 Δ.Σ.Θ.],

3] παρούσα την 3η κατηγορουμένη . , που γεννήθηκε στις 25-11-1986 στο Αργός και κατοικεί στην Βέροια Ημαθίας στην οδό . κάτοχο του Α.Δ.Τ. ΑΝ . που εκδόθηκε στις 04-05-2017 από το Τ.Α. Βέροιας και του Α.Φ.Μ. . της Δ.Ο.Υ. Βέροιας η οποία παραστάθηκε με την αυτεπαγγέλτως διορισθείσα από το παρόν δικαστήριο δικηγόρο Θεσσαλονίκης Ευανθία Παπαφωτίου [A.M. 7950 Δ.Σ.Θ.],

4] με παρούσα δια της πληρεξούσιας συνηγόρου Σιδερίδου Φωτεινής [A.M. 5676 Δ.Σ.Θ.] αυτεπαγγέλτως διορισθείσα με την υπ' αριθ. 159/2023 πράξη του Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης την κατηγορουμένη . , η οποία γεννήθηκε στον ΚΟΠΑΝΟ ΗΜΑΘΙΑΣ στις 15-04-1956 και κατοικεί στην Βέροια Ημαθίας στην περιοχή ΛΙΜΠΑΤΣΙ ΛΙΠΑΝΤΣΗ 59100, κάτοχο του Α.Δ.Τ. ΑΒ . και του Α.Φ.Μ. . της Δ.Ο.Υ. ΒΕΡΟΙΑΣ (ΒΕΡΟΙΑΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, ΝΑΟΥΣΑΣ),

5] με παρόντα δια του πληρεξουσίου συνηγόρου Ιωάννου Κωνσταντίνου [A.M. 9546 Δ.Σ.Θ.] τον κατηγορούμενο . , ο οποίος γεννήθηκε στην Κατερίνη στις 22-02-1993 και κατοικεί στην Βέροια Ημαθίας στην περιοχή ΛΙΜΠΑΤΣΙ, κάτοχο του Α.Δ.Τ. ΑΗ ./12-01-2010 που εκδόθηκε από το Τ.Α. Βέροιας Ημαθίας και του Α.Φ.Μ. . της Δ.Ο.Υ. ΒΕΡΟΙΑΣ (ΒΕΡΟΙΑΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ),

6] με παρόντα δια του πληρεξουσίου συνηγόρου Αντωνίου Μπιδέρη, δικηγόρο Βέροιας [A.M. 593 Δ.Σ.Βέροιας] τον κατηγορούμενο . , που γεννήθηκε στις 09-10-1978 στην Βέροια Ημαθίας και κατοικεί στην Ελβετία στην πόλη WINTERHUR στην οδό . , κάτοχο του Α.Δ.Τ. ΑΗ . που εκδόθηκε στις 25-02-2010 από το Τ.Α. Βέροιας και του Α.Φ.Μ. . της Δ.Ο.Υ. Βεροίας.

 

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ τον προταθέντα αυτοτελή ισχυρισμό των κατηγορουμένων περί απαλλαγής τους λόγω ικανοποίησης των παθόντων σύμφωνα με το άρθρο 381 παρ. 3 του Π.Κ.

 

ΚΗΡΥΣΣΕΙ την 3η κατηγορουμένη . αθώα του ότι: στον παρακάτω αναφερόμενο τόπο και χρόνο με πρόθεση παρείχαν σε άλλους συνδρομή πριν και κατά την τέλεση της άδικης πράξης που εκείνοι διέπραξαν, ήτοι της διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής από περισσότερους που έχουν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα. Συγκεκριμένα, στους παρακάτω αναφερόμενους τόπους και χρόνους οι συγκατηγορούμενοί τους: 1) . , 2) . , 3) . και 4) . , οι οποίοι είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών ενεργώντας από κοινού διέπραξαν την κάτωθι διακεκριμένη κλοπή, ήτοι: Το χρονικό διάστημα από ώρα 16.00' έως 17:30' της 04-10-2022 στον χώρο στάθμευσης οχημάτων του αρχαιολογικού χώρου στον Δίον Παρίας, αφού έθραυσαν το παράθυρο της πόρτας του συνοδηγού του υπ' αριθ. ΙΒΥ-. Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, μάρκας Nissan Primastar, μισθωμένου από τους Γάλλους υπηκόους (επ) . (ον) . και (επ) . (ον). , εισήλθαν εντός αυτού και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του: α) ένα (1) πράσινο - γκρι σακίδιο πλάτης που περιείχε εξοπλισμό εικόνας και ήχου ιδιοκτησίας της εταιρείας «DCA Rental Company» μισθωμένο στην εταιρεία «Grand Eagle Productions» αποτελούμενο από μια (1) συσκευή εγγραφής ήχου τύπου 633, ένα (1) μικρόφωνο υψηλής συχνότητας «wisycom MCR42», δυο (2) μικρόφωνα υψηλής συχνότητας «wisycom ΜΤΡ60», ένα (1) μικρόφωνο «SanKen» συνολικής αξίας δεκαοκτώ χιλιάδων (18.000) ευρώ, εντός δε του ίδιου σακιδίου υπήρχε και το υπ' αριθμ. . διαβατήριο του (επ) . (ον) . που εκδόθηκε στις 01-07-2014 από τις αρχές της Γαλλίας, β) ένα (1) μπλε σακίδιο με Drone μάρκας «DJI mavic 3 pro cinema» με το χειριστήριο του και τέσσερις μπαταρίες αξίας πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ιδιοκτησίας της εταιρείας «Grand Eagle Productions)) και γ) ένα (1) μπλε σακίδιο πλάτης μάρκας «Northface» με ενδύματα μάρκας «Northface» συνολικής αξίας πεντακοσίων (500) ευρώ ιδιοκτησίας της (επ) . (ον) . , συνολικής αξίας όλων των προαναφερόμενων αντικειμένων είκοσι τριών χιλιάδων πεντακοσίων (23.500) ευρώ, που βρισκόταν στην κατοχή των ανωτέρω Γάλλων υπηκόων με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους. Από την πλευρά της . στον ανωτέρω τόπο και χρόνο, γνωρίζοντας την εγκληματική βούληση των προαναφερόμενων συγκατηγορούμενών της και αποδεχόμενη αυτή τους παρέδωσε το υπ'αριθμ. ΥΤΝ-... ΙΧΕ αυτοκίνητο μάρκας «Renault Clio», χρώματος λευκό, ιδιοκτησίας της εταιρείας ενοικιάσεων αυτοκινήτων «easy2rent» που εδρεύει στην Κρύα Βρύση Πέλλας, από την οποία το μίσθωσε για χρονικό διάστημα από 08-10-2022 έως 13-10-2022, ώστε να μεταβούν με αυτό από τις οικίες τους στην ανωτέρω τοποθεσία στην οποία διέπραξαν την προαναφερόμενη κλοπή, να τοποθετήσουν σε αυτό (όχημα) τα κλοπιμαία αντικείμενα και να απομακρυνθούν ασφαλώς και σε σύντομο χρόνο από τον τόπο του εγκλήματος, συνδράμοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο αυτούς κατά την τέλεση της άνω πράξης τους.

 

Κατηγορείται η τρίτη ως υπαίτια του ότι στη Βέροια Ημαθίας αμέσως μετά τις 01-07-2019 με πρόθεση δέχθηκε στην κατοχή της πράγματα που προήλθαν από αξιόποινη πράξη και συγκεκριμένα έλαβε υπό την φυσική της εξουσίαση ώστε ανά πάσα στιγμή να διαπιστώνει την ύπαρξη και κατά τη βούληση της να διαπιστώνει πραγματικά ένα φορητό μέσο αποθήκευσης (USB), παρότι γνώριζε ότι αυτό προέρχεται από παράνομη πράξη και δη κλοπή που διαπράχθηκε σε βάρος του . στις 01-07-2019, στην περιοχή των πρώην βασιλικών κτημάτων στο Τατόϊ Αττικής.

 

ΚΗΡΥΣΣΕΙ τον 6° κατηγορούμενο . , αθώο του ότι: 1) Στη Βέροια Ημαθίας αμέσως μετά τις 16-07-2022 με πρόθεση δέχθηκε στην κατοχή του πράγματα που προήλθαν από αξιόποινη πράξη και συγκεκριμένα ενώ διατηρεί κατάστημα επισκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών στην οδό . , αγόρασε έναντι άγνωστου τιμήματος από τους συγκατηγορούμενούς τους 1) . , 2) . και 3) . ένα φορητό υπολογιστή μάρκας «Dell» μοντέλου «Latitude 3510» με αριθμό σειράς FS..., παρότι γνώριζαν ότι αυτό προέρχεται από παράνομη πράξη και δη κλοπή που διαπράχθηκε στον αμέσως προηγούμενο χρόνο. Την κλοπή είχαν διαπράξει στις 16-07-2022 οι συγκατηγορούμενοί τους 1) . , 2) . , 3) . και 4) . σε βάρος του (επ.) . (ον.).. 2) Στη Βέροια Ημαθίας αμέσως μετά τις 28-10-2022 με πρόθεση δέχθηκαν στην κατοχή τους πράγματα που προήλθαν από αξιόποινη πράξη και συγκεκριμένα ενώ διατηρούν κατάστημα επισκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών στην οδό . , αγόρασαν έναντι άγνωστου τιμήματος από τους συγκατηγορούμενούς τους 1) . , 2) . και 3) . ένα φορητό υπολογιστή μάρκας «Dell» μοντέλου «Latitude 5410» χρώματος γκρι με σειριακό αριθμό Service Tag / Express Service Code:..., παρότι γνώριζαν ότι αυτό προέρχεται από παράνομη πράξη και δη κλοπή που διαπράχθηκε στον αμέσως προηγούμενο χρόνο. Την κλοπή είχαν διαπράξει στις 28-10-2022 οι συγκατηγορούμενοί τους 1) ., 2) ., 3) . και 4) . σε βάρος του ..

 

ΚΗΡΥΣΣΕΙ τον 1° κατηγορούμενο . και την 2η κατηγορουμένη . , ενόχους του ότι:

στους παρακάτω αναφερόμενους τόπους και χρόνους, με περισσότερες από μία πράξεις τέλεσαν περισσότερα αδικήματα, που προβλέπονται και τιμωρούνται από το νόμο με στερητική της ελευθερίας και χρηματική ποινή, συγκεκριμένα: Στους παρακάτω αναφερόμενους τόπους και χρόνους, με περισσότερες από μία ομοειδείς, αυτοτελείς και μερικότερες πράξεις, που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος, από κοινού με άλλους -περισσότερους από δύο-, με τους οποίους είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών και ειδικότερα από κοινού ο . με τους: 1) . , 2) . και 3) . , πραγμάτωσαν εν όλω τα στοιχεία της αξιόποινης πράξης της κλοπής, ήτοι αφαίρεσαν ξένα ολικά κινητά πράγματα από την κατοχή άλλων, με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα και σε άλλη περίπτωση επιχείρησαν πράξη που περιέχει τουλάχιστον αρχή εκτέλεσης του εγκλήματος αυτού, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε όχι από τη δική τους βούληση, αλλά από εξωτερικά εμπόδια. Συγκεκριμένα:

1) Το χρονικό διάστημα από ώρα 16.00' έως 17:30' της 04-10-2022 στον χώρο στάθμευσης οχημάτων του αρχαιολογικού χώρου στον Δίον Πιερίας, αφού έθραυσαν το παράθυρο της πόρτας του συνοδηγού του υπ' αριθ. ΙΒΥ-... Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, μάρκας Nissan Primastar, μισθωμένου από τους Γάλλους υπηκόους (επ) . (ον) . και (επ) . (ον) ., εισήλθαν εντός αυτού και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του: α) ένα (1) πράσινο - γκρι σακίδιο πλάτης που περιείχε εξοπλισμό εικόνας και ήχου ιδιοκτησίας της εταιρείας «DCA Rental Company» μισθωμένο στην εταιρεία «Grand Eagle Productions» αποτελούμενο από μια (1) συσκευή εγγραφής ήχου τύπου 633, ένα (1) μικρόφωνο υψηλής συχνότητας «wisycom MCR42», δυο (2) μικρόφωνα υψηλής συχνότητας «wisycom ΜΤΡ60», ένα (1) μικρόφωνο «SanKen» συνολικής αξίας δεκαοκτώ χιλιάδων (18.000) ευρώ, εντός δε του ίδιου σακιδίου υπήρχε και το υπ' αριθμ. . διαβατήριο του (επ) . (ον) . που εκδόθηκε στις 01-07-2014 από τις αρχές της Γαλλίας, β) ένα (1) μπλε σακίδιο με Drone μάρκας «DJI mavic 3 pro cinema» με το χειριστήριο του και τέσσερις μπαταρίες αξίας πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ιδιοκτησίας της εταιρείας «Grand Eagle Productions και γ) ένα (1) μπλε σακίδιο πλάτης μάρκας «Northface» με ενδύματα μάρκας «Northface» συνολικής αξίας πεντακοσίων (500) ευρώ ιδιοκτησίας της (επ) . (ον) ., συνολικής αξίας όλων των προαναφερόμενων αντικειμένων είκοσι τριών χιλιάδων πεντακοσίων (23.500) ευρώ, που βρίσκονταν στην κατοχή των ανωτέρω Γάλλων υπηκόων με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα , κατά το από κοινού σχέδιο τους.

2) Το χρονικό διάστημα από ώρα 15.10' έως 15:45' της 23-10-2022 στον χώρο στάθμευσης οχημάτων του καταφυγίου Σταυρός στον Όλυμπο Παρίας, αφού έθραυσαν το πίσω αριστερό φινιστρίνι και παραβίασαν την κλειδαριά της πόρτας του οδηγού και του χώρου αποσκευών του υπ' αριθ. ΚΝΜ-. Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου μάρκας «Mercedes», χρώματος ασημί ιδιοκτησίας της . , εισήλθαν εντός αυτού και επιχείρησαν από κοινούνα αφαιρέσουν χρηματικό ποσό και αντικείμενα αξίας, από την κατοχή της ανωτέρω, προκειμένου να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους, πλην όμως δεν έγινε τελικά η αφαίρεση τους όχι από τη δική τους βούληση, αλλά από εξωτερικά εμπόδια καθόσον δεν βρήκαν αντικείμενα αξίας εντός του οχήματος.

3) Το χρονικό διάστημα από ώρα 15.10' έως 15:45' της 23-10-2022 στον χώρο στάθμευσης οχημάτων του καταφυγίου Σταυρός στον Όλυμπο Πιερίας, αφού έθραυσαν το παράθυρο και παραβίασαν την κλειδαριά της εμπρόσθιας πόρτας του υπ' αριθ. ΧΚΡ-... τουριστικού λεωφορείου μάρκας «Mercedes», με εκδρομείς από την Χαλκιδική, του οποίου οδηγός ήταν ο . , εισήλθαν εντός αυτού και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του: α) μία (1) τσάντα που περιείχε ταχογράφους τριάντα (30) ημερών, το βιβλίο ρεπό, προσωπικά έγγραφα, ένα (1) τάμπλετ μάρκας «IPAD» με αρ. ID: ., IC:. serial: . τρία (3) ακουστικά bluetooth και την υπ' αριθμ. ΑΜ-... ταυτότητα ιδιοκτησίας των παραπάνω του . , β) μία (1) τσάντα χρώματος γκρι που περιείχε ένα χαρτονόμισμα των είκοσι (20) ευρώ, κλειδιά αυτοκινήτου με το λογότυπο «SUZUKI» με μπλε κάλυμμα και διάφορα παιδικά ρούχα ιδιοκτησίας των ανωτέρω της επιβάτιδας . , γ) μία (1) παιδική τσάντα χρώματος ροζ που περυιίχε μία (1) παιδική κάμερα χρώματος ροζ και πράσινο και διάφορα προσωπικά παιδικά αντικείμενα ιδιοκτησίας της επιβάτιδας . , δ) ένα (1) σάκο χρώματος ροζ που περιείχε ρουχισμό, ένα (1) φορτιστή κινητού τηλεφώνου, γυαλιά μυωπίας, και το smart key αυτοκινήτου «ΤΟΥΟΤΑ YARIS» ιδιοκτησία των ανωτέρω της επιβάτιδας . , οι οποίοι είχαν ταξιδέψει με το ανωτέρω λεωφορείο, τα οποία αντικείμενα βρίσκονταν στην κατοχή των ανωτέρω αναφερόμενων προσώπων με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους.

4) Το χρονικό διάστημα από ώρα 13.00' έως 13:10' της 23-10-2022 στον χώρο στάθμευσης της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης επί της χιλιομετρικής θέσης 423,400, στο ύφος του Δίου Πιερίας και στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα, αφού έθραυσαν το παράθυρο της πίσω δεξιάς πόρτας του υπ' αριθ. ΡΑΟ-... Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητου μάρκας «DAIHATSU TERIOS», χρώματος μαύρου συνιδιοκτησίας της . και του συζύγου της . όπου το είχε σταθμεύει η πρώτη μαζί με την κόρη της, εισήλθαν εντός αυτού και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του: α) μία (1) τσάντα ώμου γκρι χρώματος αξίας δεκαπέντε (15) ευρώ, ένα (1) πορτοφόλι το οποίο περιείχε το χρηματικό ποσό των εκατόν πενήντα (150) ευρώ, μία (1) κάρτα της «Εθνικής Τράπεζας», το με αριθμό ΑΡ-... δελτίο αστυνομικής ταυτότητας εκδοθέν στις 16-05-2022 από την Υ.Α. Βόλου, μία (1) κάρτα πολυτέκνων, μία (1) κάρτα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» η οποία περιείχε το ποσό των δεκαπέντε (15) ευρώ, το με αριθμό ΑΚ-... δελτίο αστυνομικής ταυτότητας εκδοθέν στις 29-05-2013 από την Υ.Α. Βόλου, ένα (1) τσαντάκι μέσης που περιείχε το ποσό των εβδομήντα (70) ευρώ σε κέρματα, μία (1) ηλεκτρονική συσκευή φόρτισης κινητών τηλεφώνων (powerbank) χρώματος μπλε και ένα (1) φορτιστή κινητού τηλεφώνου συνολικής αξία των δύο (2) προαναφερόμενων αντικειμένων πενήντα (50) ευρώ ιδιοκτησίας απάντων της . και β) το πορτοφόλι της κόρης της που περιείχε το χρηματικό ποσό των εκατό (100) ευρώ και μία κάρτα τράπεζας «ALPHA ΒΑΝΚ» υπό στοιχεία της κόρης της, τα οποία αντικείμενα βρίσκονταν στην κατοχή των ανωτέρω αναφερόμενων προσώπων με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους.

5) Την ώρα 18.05' της 23-10-2022 στην περιοχή της Γρίτσας Λιτόχωρου Πιερίας, αφού έθραυσαν το οπίσθιο δεξιό φινιστρίνι του υπ' αριθ. ΒΚ1-... Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου μάρκας «OPEL» ιδιοκτησίας του . , εισήλθαν εντός αυτού και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του ένα (1) τσαντάκι χρώματος μαύρου ιδιοκτησίας του ανωτέρω που περιείχε ένα (1) πορτοφόλι με το χρηματικό ποσό των δέκα (10) ευρώ, χρεωστικές κάρτες των τραπεζών «Ελληνική Τράπεζα Κύπρου» και «Τράπεζα Πειραιώς», μία (1) στρατιωτική ταυτότητα με αριθμό ..., ένα (1) δίπλωμα αυτοκινήτου νέου τύπου με αριθμό ..., ιδιοκτησίας του ανωτέρω, τα οποία αντικείμενα βρίσκονταν στην κατοχή του ανωτέρω αναφερόμενου προσώπου με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους.

6) Το χρονικό διάστημα από ώρα 15.30' έως 16.00' της 28-10-2022 στο ρέμα Ουρλιά στον Όλυμπο Πιερίας, αφού έθραυσαν το οπίσθιο αριστερό παράθυρο του υπ' αριθ. ΙΤΑ-... Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου μάρκας «Mercedes» ιδιοκτησίας του . , εισήλθαν εντός αυτού και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του: α) ένα (1) σάκο με ενδύματα και υποδήματα συνολικής αξίας περίπου οκτακοσίων (800) ευρώ, μια (1) τσάντα πλάτης με ένα (1) φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή μάρκας «Dell Latitude 5410» χρώματος γκρι με σειριακό αριθμό Service Tag/Express Service Code:... αξίας χιλίων επτακοσίων (1700) ευρώ, αξεσουάρ συνολικής χρηματικής αξίας διακοσίων (200) ευρώ, ένα (1) πορτοφόλι αξίας εκατό (100) ευρώ που περιείχε το χρηματικό ποσό των εκατό (100) ευρώ, μία (1) χρεωστική κάρτα της τράπεζας «ALPHA ΒΑΝΚ», μία (1) χρεωστική κάρτα της «Τράπεζας Πειραιώς», μία (1) πιστωτική κάρτα της «Τράπεζας Πειραιώς» ιδιοκτησίας του ανωτέρω, β) μια (1) τσάντα πλάτης αξίας (100) ευρώ, ένα (1) πορτοφόλι αξίας (30) ευρώ το οποίο περιείχε μία χρεωστική και μία πιστωτική κάρτα της «Τράπεζας Πειραιώς», ένα (1) ζευγάρι γυαλιά ηλίου μάρκας «Gucci» αξίας διακοσίων (200) ευρώ, ένα (1) κλειδί αυτοκινήτου μάρκας «Lancia», κλειδιά οικίας και μια (1) βαλίτσα με ενδύματα, υποδήματα και είδη προσωπικής υγιεινής συνολικής αξίας χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ ιδιοκτησίας της συνεπιβάτιδας . , γ) μια (1) χειραποσκευή με ενδύματα και είδη προσωπικής υγιεινής συνολικής αξίας εξακοσίων (600) ευρώ, ένα (1) ζευγάρι γυαλιά ηλίου μάρκας «Gucci» αξίας διακοσίων ογδόντα (280) ευρώ, ένα (1) powerbank αξίας πενήντα (50) ευρώ, ένα (1) ζευγάρι ακουστικά μάρκας «Airpod Apple» αξίας εκατόν είκοσι (120) ευρώ, το με αριθμό ΑΙ... δελτίο αστυνομικής ταυτότητα εκδοθέν από την Υ.Α. Ρόδου, μία (1) χρεωστική κάρτα της «Τράπεζας Πειραιώς», μία (1) χρεωστική κάρτα της «Εθνικής Τράπεζας», μία (1) χρεωστική και μία (1) πιστωτική κάρτα της τράπεζας «Eurobank», ιδιοκτησίας της συνεπιβάτιδας . και δ) ένα (1) ρολόι χειρός μάρκας «Tissot» χρηματικής αξίας εξακοσίων (600) ευρώ, ένα (1) τσαντάκι με είδη προσωπικής υγιεινής αξίας ογδόντα (80) ευρώ, μια τσάντα πλάτης με δυο (2) ζευγάρια υποδήματα μάρκας «Adidas» και «Nike» συνολικής αξίας εκατόν εξήντα (160) ευρώ και έναν σάκο με ενδύματα συνολικής αξίας χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ, ιδιοκτησίας του συνεπιβάτη . , τα οποία αντικείμενα βρίσκονταν στην κατοχή των ανωτέρω αναφερόμενων προσώπων με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους.

7) Το χρονικό διάστημα από ώρα 15.00' έως 16.00' της 01-10-2022 στο χώρο στάθμευσης οχημάτων του αρχαιολογικού χώρου στο Δίον Πιερίας αφού έθραυσαν το οπίσθιο δεξιό παράθυρο του υπ' αριθ. ΧΕΜ-... Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου μάρκας «Dacia Duster» που είχε μισθώσει ο υπήκοος Ισραήλ (επ) .Y (ον) ., εισήλθαν εντός αυτού και αφαιρέσατε μια (1) τσάντα πλάτης χρώματος μπλε μάρκας «Eagle Creek» που περιείχε ένα (1) ζευγάρι γυαλιά οράσεως μάρκας «DUTZ» αξίας χιλίων (1000) ευρώ, το χρηματικό ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ, την με αριθμό . άδεια οδήγησης της συζύγου του υπό στοιχεία . εκδοθείσα την 18-07-2016, μία πιστωτική κάρτα Τράπεζας Ισραήλ και ρούχα της συζύγου του αξίας περίπου εκατό (100) ευρώ, τα οποία αντικείμενα βρίσκονταν στην κατοχή του ανωτέρω αναφερόμενου προσώπου, με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους.

8) Το χρονικό διάστημα από ώρα 14.20' έως 14.30' της 23-9-2022 στο ρέμα Ουρλιά στον Όλυμπο Πιερίας, αφού θραύσατε το φινιστρίνι της πόρτας του οδηγού του υπ' αριθ. ΝΚΖ-. Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, μάρκας «Citroen C3», το οποίο ήταν μισθωμένο από τον υπήκοο Γερμανίας (επ) . (ον) ., εισήλθατε εντός αυτού και αφαιρέσατε μια (1) τσάντα η οποία περιείχε το χρηματικό ποσό των διακοσίων (200) ευρώ, ιδιοκτησίας του, που βρισκόταν στην κατοχή του ανωτέρω αναφερόμενου προσώπου με σκοπό να τα ιδιοποιηθείς παράνομα με τους συγκατηγορούμενούς σου, κατά το από κοινού σχέδιο σας.

9) Το χρονικό διάστημα από ώρα 14.39' έως 14.50' της 23-9-2022 στο χώρο στάθμευσης οχημάτων του αρχαιολογικού χώρου στον Δίον Παρίας επιχείρησαν να παραβιάσουν την κλειδαριά της πόρτας του οδηγού του υπ' αριθ. ΥΤΟ-. Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, μάρκας «Nissan Micra», λευκού χρώματος, το οποίο είχε μισθώσει ο υπήκοος Γαλλίας (επ) . (ον) ., με σκοπό αφού εισέλθουν εντός αυτού να αναζητήσουν και αφαιρέσουν αντικείμενα αξίας προκειμένου να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους, πλην όμως δεν έγινε τελικά η αφαίρεση τους όχι από τη δική τους βούληση, αλλά από εξωτερικά εμπόδια καθόσον δεν κατέστη δυνατό να παραβιάσουν την κλειδαριά του οχήματος αυτού.

10) Το χρονικό διάστημα από ώρα 14.39' έως 14.50' της 23-9-2022 στο χώρο στάθμευσης οχημάτων του αρχαιολογικού χώρου στον Δίον Πιερίας, αφού παραβίασαν την κλειδαριά της πόρτας του υπ' αριθ. ΙΤΖ-... Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, μάρκας «Fiat Panda», το οποίο είχε μισθώσει ο υπήκοος Γαλλίας (επ) .(ον) . , εισήλθαν εντός αυτού και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του μια τσάντα μάρκας «Adidas» η οποία περιείχε ενδύματα και προσωπικά αντικείμενα αξίας εξακοσίων (600) ευρώ, ιδιοκτησίας του, που βρισκόταν στην κατοχή του ανωτέρω αναφερόμενου προσώπου με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους.

11) Το χρονικό διάστημα από ώρα 16.01' έως 16.16' της 23-9-2022 στο Σ.Ε.Α. εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης (Plaza) Κορινού με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, αφού άνοιξαν χωρίς ίχνη παραβίασης τον χώρο αποσκευών του υπ' αριθ. ΥΧΜ-... Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, μάρκας «Nissan Sunny», εισήλθαν εντός αυτού και αφαίρεσαν: α) μια (1) βαλίτσα χρώματος ερυθρού που περιείχε το χρηματικό ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ, ένα (1) κολιέ με μαργαριτάρια, έναν (1) χρυσό σταυρό με αλυσίδα, δυο (2) χρυσά δακτυλίδια με πετρούλες συνολικής αξίας των χρυσαφικών πεντακοσίων (500) ευρώ και τρεις κρεμάστρες με ρούχα ιδιοκτησίας του . και της συζύγου του . των τριακοσίων (300) ευρώ, ενδύματα και υποδήματα συνολικής αίίας χιλίων (1.000) ευρώ ιδιοκτησίας της . και του συζύγου της . , τα οποία αντικείμενα βρίσκονταν στην κατοχή των ανωτέρω αναφερόμενων προσώπων με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους.

12) Το χρονικό διάστημα από ώρα 16.01' έως 16.16' της 23-9-2022 στο Σ.Ε.Α. εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης (Plaza) Κορινού με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, αφού παραβίασαν την κλειδαριά της πόρτας του οδηγού του υπ' αριθ. ΖΥΗ-.   Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, μάρκας «Toyota Corolla» του . , εισήλθαν εντός αυτού και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του ένα (1) σακίδιο που περιείχε ένα (1) φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή μάρκας «Lenovo» χρώματος ασημί αξίας πεντακοσίων (500) ευρώ περίπου, ένα (1) σκληρό δίσκο μάρκας «Toshiba» χρώματος μαύρου αξίας σαράντα (40) ευρώ περίπου, ένα (1) mp3 player μάρκας «Sony» χρώματος μπλε αξίας πενήντα (50) ευρώ και είδη προσωπικής υγιεινής ιδιοκτησίας του ανωτέρω, τα οποία αντικείμενα βρίσκονταν στην κατοχή του ανωτέρω αναφερόμενου προσώπου με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους.

13) Το χρονικό διάστημα από ώρα 13.00' έως 15.00' της 16-9-2022 στο ρέμα Ουρλιά στον Όλυμπο Πιερίας αφού παραβίασαν την κλειδαριά της πόρτας του οδηγού του υπ' αριθ. ΙΤΒ-. Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου το οποίο είχε μισθώσει ο . , εισήλθαν εντός αυτού με σκοπό να αναζητήσουν και αφαιρέσουν αντικείμενα αξίας προκειμένου να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους, πλην όμως δεν έγινε τελικά η αφαίρεση τους όχι από τη δική τους βούληση, αλλά από εξωτερικά εμπόδια καθόσον δεν κατέστη δυνατό να εντοπίσουν αντικείμενα αξίας εντός του οχήματος αυτού.

14) Το χρονικό διάστημα από ώρα 19.00' -έως 19.30' της 16-09-2022 στο Σ.Ε.Α. εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης (Plaza) Κορινού στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη αφού παραβίασαν την κλειδαριά της πόρτας του οδηγού του υπ' αριθ. ΝΙΜ-... Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου μάρκας «Suzuki Jimmy» της . , εισήλθαν εντός αυτού με σκοπό να αναζητήσουν και αφαιρέσουν αντικείμενα αξίας προκειμένου να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους, πλην όμως δεν έγινε τελικά η αφαίρεση τους όχι από τη δική τους βούληση, αλλά από εξωτερικά εμπόδια καθόσον δεν κατέστη δυνατό να εντοπίσουν αντικείμενα αξίας εντός του οχήματος αυτού.

15) Το χρονικό διάστημα από ώρα 15.30' έως 16.30' της 07-10-2022 στον χώρο στάθμευσης οχημάτων του αρχαιολογικού μουσείου στο Δίον Πιερίας αφού έθραυσαν το οπίσθιο αριστερό παράθυρο του υπ' αριθ. ΒΚΚ-... Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου μάρκας «Dacia Duster» το οποίο είχε μισθώσει η υπήκοος Γαλλίας (επ) . (ον) . , εισήλθαν εντός αυτού και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του δύο (2) βαλίτσες και μια (1) τσάντα πλάτης οι οποίες περιείχαν διάφορα είδη ένδυσης, φάρμακα και τα κλειδιά της οικίας αυτής στην Γαλλία συνολικής αξίας πεντακοσίων (500) ευρώ, ιδιοκτησίας του, τα οποία αντικείμενα βρίσκονταν στην κατοχή του ανωτέρω αναφερόμενου προσώπου με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους.

16) Το χρονικό διάστημα από ώρα 15.40' έως 16.30' της 07-10-2022 στο ρέμα Ουρλιά στον Όλυμπο Πιερίας αφού έθραυσαν το οπίσθιο αριστερό παράθυρο του υπ' αριθ. SW-TR... Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου μάρκας Mercedes της υπηκόου Γερμανίας (επ) . (ον) ., εισήλθαν εντός αυτού και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του δυο (2) τσάντες εκ των οποίων η μία περιείχε προσωπικά αντικείμενα, έγγραφα και το χρηματικό ποσό των εννιακοσίων ογδόντα (980) ευρώ και η άλλη διάφορα παιχνίδια από τα εγγόνια της, ιδιοκτησίας της τα οποία αντικείμενα βρίσκονταν στην κατοχή του ανωτέρω αναφερόμενου προσώπου με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους.

17) Μεσημβρινές ώρες της 12-10-2022 στο ρέμα Ουρλιά στον Όλυμπο Πιερίας αφού παραβίασαν την κλειδαριά της πόρτας του οδηγού του υπ' αριθ. ΥΤΜ-... Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου μάρκας «Nissan Micra» που είχε μισθώσει ο υπήκοος Ισραήλ (επ) . (ον) . , εισήλθαν εντός αυτού και αφαίρεσαν τρεις (3) αποσκευές και συγκεκριμένα τρεις (3) μικρές τσάντες εκ των οποίων η πρώτη χρώματος μπλε περιείχε ένα (1) ηλεκτρονικό υπολογιστή, notebook μάρκας «DELL 14"», χρώματος μαύρου, άγνωστου σειριακού αριθμού, το φορτιστή αυτού, ένα (1) ζευγάρι ακουστικά μάρκας «DABRA» μοντέλο Ε65 και δύο (2) φορτιστές τηλεφώνου μάρκας «SAMSUNG», η δεύτερη χρώματος μαύρου περιείχε ένα (1) ηλεκτρονικό υπολογιστή, notebook μάρκας «DELL 15"», χρώματος μαύρου, άγνωστου σειριακού αριθμού, το φορτιστή αυτού, δύο (2) ποντίκια, ένα (1) φορτιστή laptop αυτοκινήτου μάρκας «DELL», ένα (1) ζευγάρι ακουστικά μάρκας «SAMSUNG» μοντέλο «DUDS», ένα (1) ζευγάρι ακουστικά μάρκας «ΙΡΗΟΝΕ», δύο (2) φορτιστές τηλεφώνου μάρκας «SAMSUNG», ένα (1) φορτιστή «power bank», ένα (1) φορτιστή laptop μοντέλου 65w, δύο (2) ζευγάρια γυαλιά μυωπίας και η τρίτη χρώματος γκρι περιείχε ένα (1) μικρό ηλεκτρονικό υπολογιστή notebook μάρκας «SAMSUNG 10"» χρώματος λευκού, άγνωστου σειριακού αριθμού, τρεις (3) φακούς κεφαλής, δύο (2) ελβετικούς σουγιάδες ένας κόκκινου χρώματος και ένας μπλε χρώματος, συνολικής αξίας πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, ιδιοκτησίας του ανωτέρω, τα οποία αντικείμενα βρίσκονταν στην κατοχή του ανωτέρω αναφερόμενου προσώπου με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους.

18) Το χρονικό διάστημα από ώρα 12.15' έως 14.30' της 21-10-2022 στο χώρο στάθμευσης οχημάτων του αρχαιολογικού χώρου στο Δίον Πιερίας αφού έθραυσαν το αριστερό φινιστρίνι του υπ' αριθ. ΙΡΝ-... Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου που είχε μισθώσει ο υπήκοος Γερμανίας (επ) . (ον) . , εισήλθαν εντός αυτού και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του μια (1) βαλίτσα η οποία περιείχε ρούχα, αντηλιακά, αντικουνουπικά σπρέι, γυαλιά οράσεως, φακούς επαφής, ένα (1) σακίδιο πλάτης που περιείχε πετσέτες, μαγιό, αντικείμενα θαλάσσης και μία (1) μαύρη ζώνη συνολικής αξίας χυλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, ιδιοκτησίας του ανωτέρω, τα οποία αντικείμενα βρίσκονταν στην κατοχή του ανωτέρω αναφερόμενου προσώπου με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους.

19) Περί ώρα 16.10' της 25-10-2022 στο ρέμα Ουρλιά στον Όλυμπο Πιερίας αφού έθραυσαν το οπίσθιο δεξιό φινιστρίνι του υπ' αριθ. ΒΚΑ-... Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου μάρκας «Opel», χρώματος ασημί που είχε μισθώσει ο υπήκοος Ηνωμένου Βασιλείου (επ) . (ον) . , εισήλθαν εντός και αυτού και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του μια (1) τσάντα η οποία περιείχε το χρηματικό ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ, έξι (6) τραπεζικές κάρτες Μεγάλης Βρετανίας, μία (1) άδεια ικανότητα οδήγησης με αριθμό HILL.RE... που εκδόθηκε στις 11-11-2016 από τις αρχές της Μ. Βρετανίας, μία (1) άδεια ικανότητα οδήγησης της συζύγου του . , δύο (2) ζευγάρια γυαλιά ηλίου και διάφορα προσωπικά αντικείμενα, ιδιοκτησίας αυτού και της συζύγου του, τα οποία αντικείμενα βρίσκονταν στην κατοχή του ανωτέρω αναφερόμενου προσώπου με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους.

20) Το χρονικό διάστημα από ώρα 12.30' έως 13:3c της 16-07-2022 στην Παραλία Ποταμού Επανομής Θεσσαλονίκης αφού έθραυσαν το οπίσθιο δεξιό φινιστρίνι του υπ' αριθ. SK-... ΒΒ Ι.Χ.Ε. (πινακίδες Β. Μακεδονίας) αυτοκινήτου μάρκας «RANG Ε ROVER EVOQUE», χρώματος ανθρακί ιδιοκτησίας του (επ.) . (ον.) . , εισήλθαν εντός και αυτού και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του μια τσάντα πλάτης με το λογότυπο «INTERW0RKS» εντός της οποίας υπήρχαν ένας (1) φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής μάρκας «Dell» μοντέλο «Latitude 3510» με αριθμό σειράς ..., ένας (1) φορητός ταχυφορτιστής, διάφοροι φορτιστές, ένα (!) δαχτυλίδι λευκόχρυσο και προσωπικά αντικείμενα ιδιοκτησίας του ανωτέρω, μία (1) μαύρη τσάντα χειρός με το εντός αυτής πορτοφόλι το οποίο περιείχε ένα (1) έγγραφο ταυτοποίησης Φιλιππίνων, ένα (1) έγγραφο ταυτοποίησης Χονγκ Κονγκ, ένα (1) αστυνομικό έγγραφο ταυτοποίησης Φιλιππίνων, ένα (1) φάκελο με όλα τα προσωπικά έγγραφα από τις αρχές των Φιλιππίνων και τις αρχές της Β. Μακεδονίας, δύο (2) λευκόχρυσα δαχτυλίδια, κλειδιά από διαμέρισμα στη Β Μακεδονία, ένα (1) ψηφιακό ρολόι μάρκας «HUAWEI WATCH-FIT ΤΙΑ-Β09», τρεις (3) τραπεζικές κάρτες Φιλιππίνων και ένα (1) βιβλιάριο τραπέζης Φιλιππίνων, ιδιοκτησίας της συζύγου του (επ.) . (ον.) . τα οποία αντικείμενα βρίσκονταν στην κατοχή των ανωτέρω αναφερόμενων προσώπων με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους.

21) Το χρονικό διάστημα από ώρα 13.30' έως 14.00’ της 15-06-2022 έξωθεν μιας φάρμας στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας Βέροιας Ημαθίας αφού έθραυσαν το οπίσθιο παράθυρο του υπ' αριθ. ΧΕΧ . Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου μάρκας «SKODA», ιδιοκτησίας της εταιρίας «ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε.» εισήλθαν εντός αυτού και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του ένα φορητό υπολογιστή μάρκας «DELL», προσωπικά είδη και ένα φορητό μέσο αποθήκευσης «USB» -στικάκι- μάρκας «TURBO Χ», ιδιοκτησίας . τα οποία αντικείμενα βρισκόταν στην κατοχή του ανωτέρω αναφερόμενου προσώπου με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα, κατά το από κοινού σχέδιο τους.

Β) Στον κατωτέρω αναφερόμενο τόπο και χρόνο, οργανώθηκαν με άλλους για να διαπράξουν κακούργημα. Ειδικότερα, στο Νομό Πιερίας και Βέροιας, χωρίς να αποκλείεται και άλλος τόπος, από τις αρχές του καλοκαιριού του έτους 2022 μέχρι και τις 30-11-2022 από κοινού ο . με τους: 1) . , 2) . και 3) . , οργανώθηκαν με σκοπό να διαπράξουν κακούργημα και συγκεκριμένα αυτό της διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής από περισσότερους που έχουν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών, από κοινού και κατ' εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα. Η διάρκεια της οργάνωσης αυτής διήρκησε μέχρι της 30-11-2022. Στα πλαίσια της οργάνωσης αυτής φρόντιζαν να μεταβαίνουν με διάφορα αυτοκίνητα εκ των οποίων και μισθωμένα ώστε να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός τους σε διάφορα μέρη τουριστικού ενδιαφέροντος όπου συγκεντρώνονται αυτοκίνητα επισκεπτών κυρίως τουριστών και σε χώρους ανάπαυσης ταξιδιωτών και ανεφοδιασμού αυτοκινήτων και αφού προσέγγιζαν τα οχήματα αυτά προέβαιναν στην κλοπή των ευρισκόμενων εντός αυτών αντικειμένων, επιστρέφοντας ακολούθως στις οικίες τους που βρίσκονται στην περιοχή «Λιμπάτσι» της Βέροιας Ημαθίας, αποφεύγοντας να διέλθουν από σταθμό διοδίων για να μην καταγραφεί η πορεία των οχημάτων που χρησιμοποιούσαν για την τέλεση των κλοπών.

 

ΚΗΡΥΣΣΕΙ την 4η κατηγορουμένη . , ε ν ό χ η του ότι: στον ανωτέρω τόπο και χρόνο, γνωρίζοντας την εγκληματική βούληση των προαναφερόμενων συγκατηγορούμενών της (αναφορικά με την υπό στοιχ. 1 κλοπή) και αποδεχόμενη αυτή τους παρέδωσε το υπ' αριθμ. ΗΜΚ-... ΙΧΕ αυτοκίνητο μάρκας «Mitsubishi Carisma», χρώματος γκρι, ιδιοκτησίας της ώστε να μεταβούν με αυτό από τις οικίες τους στην ανωτέρω τοποθεσία στην οποία διέπραξαν την προαναφερόμενη κλοπή, να τοποθετήσουν σε αυτό (όχημα) τα κλοπιμαία αντικείμενα και να απομακρυνθούν ασφαλώς και σε σύντομο χρόνο από τον τόπο του εγκλήματος, συνδράμοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο αυτούς κατά την τέλεση της άνω πράξης τους.

ΚΗΡΥΣΣΕΙ τον 5° κατηγορούμενο . , έ ν ο χ ο του ότι: Στη Βέροια Ημαθίας αμέσως μετά τις 16-07-2022 με πρόθεση δέχθηκε στην κατοχή του πράγματα που προήλθαν από αξιόποινη πράξη και συγκεκριμένα ενώ διατηρεί κατάστημα επισκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών στην οδό . , δέχθηκε στην κατοχή του από τους συγκατηγορούμενούς τους 1) . , 2) . και 3) . ένα φορητό υπολογιστή μάρκας «Dell» μοντέλου «Latitude 3510» με αριθμό σειράς FS..., παρότι γνώριζαν ότι αυτό προέρχεται από παράνομη πράξη και δη κλοπή που διαπράχθηκε στον αμέσως προηγούμενο χρόνο. Την κλοπή είχαν διαπράξει στις 16-07-2022 οι συγκατηγορούμενοί τους 1) . , 2) . , 3) . και 4) . σε βάρος του (επ.) . (ον.   ).

2) Στη Βέροια Ημαθίας αμέσως μετά τις 28-10-2022 με πρόθεση δέχθηκε στην κατοχή του πράγματα που προήλθαν από αξιόποινη πράξη και συγκεκριμένα ενώ διατηρούν κατάστημα επισκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών στην οδό . , δέχθηκε στην κατοχή του από τους συγκατηγορούμενούς τους 1) . , 2) . και 3) . ένα φορητό υπολογιστή μάρκας «Dell» μοντέλου «Latitude 5410» χρώματος γκρι με σειριακό αριθμό Service Tag / Express Service Code:..., παρότι γνώριζαν ότι αυτό προέρχεται από παράνομη πράξη και δη κλοπή που διαπράχθηκε στον αμέσως προηγούμενο χρόνο. Την κλοπή είχαν διαπράξει στις 28-10-2022 οι συγκατηγορούμενοί τους 1) . , 2) . , 3) . και 4) . σε βάρος του .

 

ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε αμέσως στο ακροατήριο σε δημόσια συνεδρίαση.

 

Μετά την απαγγελία της παραπάνω αποφάσεως περί ενοχής των κατηγορουμένων, αποσφραγίσθηκε ο σχετικός φάκελος που περιείχε τα ποινικά μητρώα των κατηγορουμένων και αναγνώσθηκαν, χωρίς το περιεχόμενο τους να ανακοινωθεί στο ακροατήριο, σύμφωνα με το άρθρο 572 παρ.2 ΚΠοινΔ (ΑΠ 912/2012 Δημοσίευση ΝΟΜΟΣ).

Η συνήγορος υπεράσπισης του 1ου κατηγορουμένου στην οποία δόθηκε ο λόγος από τον Πρόεδρο, ζήτησε να αναγνωρισθούν στο πρόσωπο του εντολέα της οι ελαφρυντικές περιστάσεις του άρθρου 84 παρ.2δ και και 84 παρ.2ε του Π.Κ. γιατί ο εντολέας της αποζημίωσε τους παθόντες. Ο συνήγορος υπεράσπισης της 2ης κατηγορουμένης, αφού έλαβε τον λόγο από τον Πρόεδρο ζήτησε να αναγνωριστούν στο πρόσωπο της εντολέα του οι ελαφρυντικές περιστάσεις των άρθρων 84 παρ.2α, 84 παρ.2δ και 84 παρ.2ε του Π.Κ. Η πληρεξούσια συνήγορος της 4ης κατηγορουμένης, αφού έλαβε τον λόγο από τον Πρόεδρο, ζήτησε να αναγνωριστεί στο πρόσωπο της εντολέα της η ελαφρυντική περίσταση του άρθρου 84 παρ.2α του Π.Κ. Ο Εισαγγελέας αφού έλαβε το λόγο από τον Πρόεδρο πρότεινε να απορριφθούν οι προβληθέντες αυτοτελείς ισχυρισμοί των κατηγορουμένων περί αναγνωρίσεως των ελαφρυντικών περιστάσεων διότι η προσπάθεια αποκατάστασης των θυμάτων δεν πηγάζει από την ειλικρινή μετάνοια των κατηγορουμένων αλλά συνιστά μια υστερόβουλη προσπάθεια για να έχουν καλύτερη ποινική μεταχείριση. Όσον αφορά την αναγνώριση του ελαφρυντικού 84 παρ.2 ε του Π.Κ. η συμπεριφορά πρέπει να αποτελεί μια συνειδητή επιλογή και να έχει διάρκεια στον χρόνο. Σύμφωνα με την υπ' αριθ. 843/2020 απόφαση του Αρείου Πάγου Για να στοιχειοθετηθεί η ελαφρυντική περίσταση του άρθρου 84 παρ. 2ε του Π.Κ. προϋποθέτει επίκληση και απόδειξη θετικής ατομικής και κοινωνικής συμπεριφοράς του υπαιτίου, με κριτήριο τη στάση του μέσου συνετού και νομοταγούς πολίτη, για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την αξιόποινη πράξη, ως αποτέλεσμα πραγματικής επίγνωσης από αυτόν των συνεπειών της πράξης του και σταθερού εναρμονισμού του προς τις επιταγές της έννομης τάξης. Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων στους οποίους ακολούθως δόθηκε ο λόγος, διαδοχικά ζήτησαν την παραδοχή των παραπάνω αυτοτελών ισχυρισμών των εντολέων του για αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στο πρόσωπο των κατηγορουμένων. Το ίδιο ζήτησαν και οι κατηγορούμενοι.

 

Μετά από αυτά ο Πρόεδρος με την παρουσία και της Γραμματέα κατάρτισε και δημοσίευσε σε δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριο την υπ' αριθμ. 1152/2023 απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία έχει ως εξής:

 

ΑΦΟΥ ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ

 

Κατά το άρθρο 83 ΠΚ όπου στον νόμο προβλέπεται μειωμένη ποινή χωρίς άλλο προσδιορισμό, το πλαίσιο της καθορίζεται ως εξής: α) αντί για την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, επιβάλλεται κάθειρξη, β) αντί για την ποινή της κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών ή κάθειρξη έως οκτώ έτη, γ)   αντί για την ποινή της κάθειρξης επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους ή κάθειρξη έως οκτώ (8) έτη, δ) αντί για την ποινή της κάθειρξης έως δέκα έτη επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους ή κάθειρξη έως έξι έτη, ε) σε κάθε άλλη περίπτωση, ο δικαστής μειώνει την ποινή ελεύθερα έως το ελάχιστο όριό της. Αν ο νόμος προβλέπει σωρευτικά ποινή Φυλάκισης και χρηματική ποινή, μπορεί να επιβληθεί και μόνο η τελευταία, κατά, δε, το άρθρο 84 παρ.1 ΠΚ η ποινή μειώνεται επίσης κατά το μέτρο που προβλέπει το προηγούμενο άρθρο και στις περιπτώσεις που συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις. Εξάλλου, ως ελαφρυντική περίσταση θεωρείται, κατά τη διάταξη του άρθρου 84 παρ. 2 και η υπό στοιχείο α' που συνίσταται στο "ότι ο υπαίτιος έζησε σύννομα ως τον χρόνο που έγινε το έγκλημα, περίσταση που δεν αποκλείεται από μόνη την προηγούμενη καταδίκη του για ελαφρό πλημμέλημα". Κριτήριο για τη συνδρομή της ελαφρυντικής αυτής περίστασης είναι η σύννομη ζωή του υπαιτίου, που υπάρχει όταν αυτός δεν έχει διαπράξει αξιόποινη πράξη, παραβιάζοντας επιτακτικούς ή απαγορευτικούς κανόνες δικαίου, του λευκού ποινικού μητρώου μη όντος του μόνου αποδεικτικού στοιχείου για την κατάφαση της περίστασης αυτής, του δικαστού δυνάμενου να κρίνει στα πλαίσια που ορίζονται από το άρθρο 178 ΚΠΔ (ΑΠ1466/2019). Σύννομη» έτσι χαρακτηρίζεται η ζωή του ατόμου όταν το τελευταίο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του και μέχρι την στιγμή της τέλεσης της αξιόποινης πράξης, σέβεται τα έννομα αγαθά με την τήρηση των δικαϊικών κανόνων που τα προστατεύουν, κατά την τέλεση πράξεων που ρυθμίζονται από σχετικό νόμο συμμορφώνεται μ' αυτόν ώστε το έγκλημα που έχει τελέσει να εμφανίζεται ως εξαίρεση σε αυτή τη σταθερή στάση της ζωής του, ως δυσάρεστη έκπληξη, ως γεγονός που ουδείς περίμενε από τον συγκεκριμένο δράστη. Έτσι ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο αλλά με την από πεποίθηση - υποταγή στη νομιμότητα ως προς όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας του, κατάσταση που δεν εξασφαλίζεται με την ανυπαρξία καταδίκης του για αξιόποινη πράξη. Άλλωστε το μεν η παραβίαση των νόμων δεν θεμελιώνει πάντοτε αξιόποινη πράξη το δε πολλάκις αξιόποινες πράξεις παραμένουν στην αφάνεια. Συνακόλουθα αν κάποιος παραβιάζει ή δεν σέβεται, αστικούς κανόνες η συνδρομή στο πρόσωπο του της εν λόγω ελαφρυντικής περίστασης δεν έχει έρεισμα στο νόμο, το δε λευκό ποινικό μητρώο απλά συνεκτιμάται από το Δικαστήριο στα πλαίσια που ορίζονται από τις διατάξεις των άρθρων 177 και 178 Κ.Π.Δ. για τον σχηματισμό της δικανικής του κρίσης για την ύπαρξη του σύννομου βίου προκειμένου ν' αποφανθεί επί του αυτοτελούς αυτού ισχυρισμού. Από τον συνδυασμό όλων όσων προεκτέθηκαν είναι φανερό πως για την θεμελίωση του σύννομου βίου λαμβάνεται υπόψη η συμπεριφορά του κηρυχθέντος ενόχου μέχρι την τέλεση της αξιόποινης πράξης λαμβανομένων μάλιστα υπόψη των περιστάσεων υπό τις οποίες τελέσθηκε η πράξη και επί πλέον προϋπόθεση της αποδοχής ή μη του σχετικού αυτοτελούς ισχυρισμού είναι η επιβλητέα σε εκατέρα των περιπτώσεων ποινή είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας (ΟλΑΠ 2/2022).

 

Στην προκειμένη περίπτωση, ο αυτοτελής ισχυρισμός της 2ης (.) και της 4ης (.) κατηγορουμένης περί αναγνώρισης ελαφρυντικού του άρθρου 84 παρ. 2 α' του Π Κ, είναι προεχόντως απορριπτέος ως αβάσιμος, δεδομένου ότι, δεν αποδείχθηκαν συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά που να υποδηλώνουν ότι αυτές μέχρι την τέλεση της ως άνω πράξεως έζησαν σύννομα, ήτοι ότι δεν έχουν διαπράξει αξιόποινη πράξη, παραβιάζοντας επιτακτικούς ή απαγορευτικούς κανόνες δικαίου, καθώς και ότι σεβόταν τα έννομα αγαθά με την τήρηση των δικαιϊκών κανόνων που τα προστατεύουν, κατά την τέλεση πράξεων που ρυθμίζονται από σχετικό νόμο συμμορφωνόταν μ' αυτόν ,ώστε το έγκλημα που έχει τελέσει, λαμβανομένων μάλιστα υπόψη των περιστάσεων υπό τις οποίες τελέσθηκε, να εμφανίζεται ως εξαίρεση σε αυτή τη σταθερή στάση της ζωής τους, ως δυσάρεστη έκπληξη, ως γεγονός που ουδείς περίμενε από τους συγκεκριμένους δράστες.

 

Περαιτέρω, ως ελαφρυντική περίσταση θεωρείται, κατά τη διάταξη του άρθρου 84 παρ. 2 Π Κ και η υπό στοιχείο ε' που συνίσταται στο το ότι ο υπαίτιος "συμπεριφέρθηκε καλά για σχετικά μεγάλο διάστημα μετά την πράξη του, ακόμα και κατά την κράτηση του". Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι η καλή συμπεριφορά του καταδικασθέντος πρέπει να εκτείνεται σε σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την πράξη λαμβανομένης προς τούτο υπόψη και της βαρύτητας της εγκληματικής δραστηριότητας του και καλή συμπεριφορά δεν εννοείται ως παθητική καλή διαγωγή ή μόνο ως απουσία παραβατικότητας αλλά περιλαμβάνει και τη θετική δραστηριότητα του υπαιτίου, η οποία εκδηλώνεται αυτοβούλως και όχι ως αποτέλεσμα φόβου ή καταναγκασμού. Συντρέχει δε στο πρόσωπο εκείνου του δράστη, ο οποίος, πραγματικά, μεταστράφηκε ηθικά και ψυχικά, έχοντας αντιληφθεί τις επιπτώσεις της αξιόποινης πράξεως του και απέχοντας, μετά ταύτα, για σχετικά μεγάλο διάστημα, από οποιοσδήποτε φύσεως επιλήψιμη, ενέργεια και συμπεριφορά (ΑΠ 174/2021)

 

Στην προκειμένη περίπτωση από τα ίδια ως άνω αποδεικτικά στοιχεία δεν προέκυψαν συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά θετικά και δηλωτικά της αρμονικής κοινωνικής διαβιώσεως των 1ου και 2ης των κατηγοορουμένων και μάλιστα επί μακρό χρόνο μετά την τέλεση των ως άνω πράξεων, από τα οποία να προκύπτει σαφής ηθική μεταστροφή του χαρακτήρα τους. Πρέπει, επομένως το αίτημα των εν λόγω κατηγορουμένων περί αναγνωρίσεως στο πρόσωπο τους της ελαφρυντικής περιστάσεως του άρθρου 84§2 εδ.ε' του Π.Κ. να απορριφθεί ως αβάσιμο.

 

Εξάλλου, ως ελαφρυντική περίσταση θεωρείται, κατά τη διάταξη του άρθρου 84 παρ. 2 και η υπό στοιχείο δ' που συνίσταται στο το ότι " επέδειξε ειλικρινή μετάνοια και επιδίωξε να άρει ή να μειώσει τις συνεπείς της πράξεως του". Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι για να στοιχειοθετηθεί η ελαφρυντική περίσταση της ειλικρινούς μετάνοιας, πρέπει η μεταμέλεια του υπαιτίου όχι μόνο να είναι ειλικρινής, αλλά και να εκδηλώνεται εμπράκτως δηλαδή να συνδυάζεται με συγκεκριμένα περιστατικά, τα οποία δείχνουν ότι αυτός μεταμελήθηκε και για το λόγο αυτό επιζήτησε, ειλικρινά και όχι προσχηματικά, να άρει ή να μειώσει τις συνέπειες της πράξεως του, χωρίς να αρκεί η απλή έκφραση συγγνώμης.

 

Στην προκειμένη περίπτωση από τα ίδια ως άνω αποδεικτικά στοιχεία δεν προέκυψαν συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά που να υποδηλώνουν ότι οι 1ος και 2η των κατηγορουμένων μεταμελήθηκαν καθώς και ότι επεδίωξαν ειλικρινώς και όχι προσχηματικώς να άρουν ή να μειώσουν τις συνέπειες των πράξεων τους, χωρίς να αρκεί η απλή έκφραση συγγνώμης, η μετά τη σύλληψη του υπαιτίου ομολογία της πράξης του, έστω και αν έγινε αυθόρμητα, ή η διευκόλυνση του έργου των αστυνομικών διά μόνης της ομολογίας του. Πρέπει επομένως το αίτημα των εν λόγω κατηγορουμένων περί αναγνωρίσεως στο πρόσωπο τους της ελαφρυντικής περιστάσεως του άρθρου 84§2 εδαφ.δ' του Π.Κ. να απορριφθεί ως αβάσιμο.

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ τον προταθέντα αυτοτελή ισχυρισμό περί αναγνώρισης της ελαφρυντικής περίστασης του άρθρου 84 παρ.2α του Π.Κ. στο πρόσωπο της 2ης (.) και της 4ης (.) κατηγορουμένης.

 

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ τον προταθέντα αυτοτελή ισχυρισμό περί αναγνώρισης της ελαφρυντικής περίστασης του άρθρου 84 παρ.2δ του Π.Κ. στο πρόσωπο του 1ου (.) και της 2ης (.) των κατηγορουμένων.

 

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ των προταθέντα αυτοτελή ισχυρισμό περί αναγνώρισης της ελαφρυντικής περίστασης του άρθρου του 84 παρ.2ε του Π.Κ. στο πρόσωπο του 1ου (.) και της 2ης (.) των κατηγορουμένων.

 

ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε αμέσως στο ακροατήριο σε δημόσια συνεδρίαση.

 

Θεσσαλονίκη 17 Ιουλίου 2023

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΤΏΝ                          Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Μετά την απαγγελία της πιο πάνω απόφασης, ο Εισαγγελέας αφού έλαβε το λόγο, πρότεινε να επιβληθεί στους κηρυχθέντες ένοχους κατηγορουμένους ποινή κάθειρξης δέκα (10) ετών και τριακοσίων (300) Ημερησίων Μονάδων. Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, στους οποίους δόθηκε ο λόγος στη συνέχεια, διαδοχικά ζήτησαν να επιβληθεί στους εντολείς τους το ελάχιστο, από το Νόμο, προβλεπόμενο όριο της στερητικής της ελευθερίας ποινής. Το ίδιο ζήτησαν και οι κατηγορούμενοι.

 

 

Μετά από αυτά ο Πρόεδρος με την παρουσία και της Γραμματέα κατάρτισε και δημοσίευσε σε δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριο την υπ'αριθμ.1152/2023 απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία έχει ως εξής:

 

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ

 

Οι αξιόποινες πράξεις για τις οποίες κηρύχθηκαν ένοχοι οι κατηγορούμενοι προβλέπονται και τιμωρούνται από τα άρθρα: 1, 5, 14, 16, 17, 18, 26 εδ. α', 27 παρ. 1, 42 παρ. 1, 45, 47, 51, 52, 53, 68, 76, 79, 98, 187 παρ. 3, 372, 374 παρ. 1 εδ. δ' και 394 παρ. 1 περ. α' του Π Κ.

 

Περαιτέρω, κατά τις διατάξεις των άρθρων 7 παρ.3 του Ν.4239/2014 και 79 του ΠΚ το Δικαστήριο για την επιμέτρηση της ποινής που θα εφαρμόσει σύμφωνα με το διατακτικό, μέσα στα όρια που διαγράφονται με τα παραπάνω άρθρα, αξιολογεί ευεργετικώς τη μέχρι την έκδοση της παρούσας απόφασης διάρκεια της ποινικής διαδικασίας και τις εξ αυτής επιπτώσεις σε βάρος του κατηγορουμένου, που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του και λαμβάνει περαιτέρω υπόψη του τις επί μέρους διατάξεις του ως άνω άρθρου 79 του ΠΚ. Ειδικότερα, κατά τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 79 του ΠΚ, με την επιμέτρηση της ποινής καθορίζεται η ανάλογη και δίκαιη τιμωρία του εγκλήματος με βάση τη βαρύτητα της πράξης και το βαθμό ενοχής του υπαιτίου γι' αυτή. Το δικαστήριο σταθμίζει τα στοιχεία που λειτουργούν υπέρ και σε βάρος του υπαιτίου και συνεκτιμά τις συνεπείς της ποινής για τον ίδιο και τους οικείους του. Για την εκτίμηση της βαρύτητας της πράξης το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη του: α) τη βλάβη που αυτή προξένησε ή τον κίνδυνο που προκάλεσε, β) τη φύση, το είδος και το αντικείμενο του εγκλήματος, καθώς επίσης όλες τις περιστάσεις χρόνου, τόπου, μέσων και τρόπου που συνόδευσαν την προπαρασκευή ή την εκτέλεση του (παρ. 2). Για την εκτίμηση του βαθμού ενοχής του υπαιτίου, το δικαστήριο εξετάζει: α) την ένταση του δόλου ή το βαθμό της αμέλειας του, β) τα αίτια που τον ώθησαν στην εκτέλεση του εγκλήματος, την αφορμή που του δόθηκε και τον σκοπό που επιδίωξε, γ) τον χαρακτήρα του και τον βαθμό της ανάπτυξης του που επηρέασαν την πράξη, δ) τις ατομικές και κοινωνικές περιστάσεις και την προηγούμενη ζωή του στο μέτρο που σχετίζονται με την πράξη, ε) τον βαθμό της δυνατότητας και της ικανότητας του να πράξει διαφορετικά, στ) τη διαγωγή του κατά τη διάρκεια της πράξης και μετά την πράξη και ιδίως τη μετάνοια που επέδειξε και την προθυμία του να επανορθώσει τις συνέπειες της πράξης του (παρ. 3). Στοιχεία που λειτουργούν υπέρ του υπαιτίου θεωρούνται ιδίως: α) το ότι αυτός διαδραμάτισε έναν σαφώς υποδεέστερο ρόλο σε πράξη που τελέστηκε από πολλούς, β) το ότι τέλεσε την πράξη σε δικαιολογημένη συναισθηματική φόρτιση, γ) το ότι έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση των αρχών χωρίς σημαντική καθυστέρηση, ενώ μπορούσε να διαφύγει, δ) το ότι διευκόλυνε ουσιωδώς την εξιχνίαση του εγκλήματος (παρ. 4). Στοιχεία που λειτουργούν σε βάρος του υπαιτίου θεωρούνται ιδίως: α) η κατ’ επάγγελμα τέλεση της πράξης, β) η ιδιαίτερη σκληρότητα, γ) η εκμετάλλευση της εμπιστοσύνης του θύματος, δ) το γεγονός ότι το θύμα δεν μπορούσε να προστατεύσει τον εαυτό του, ε) το ότι ο υπαίτιος διαδραμάτισε ιθύνοντα ρόλο σε πράξη που τελέστηκε με συμμετοχή πολλών (παρ. 5). Στοιχεία που έχουν αξιολογηθεί από το νομοθέτη για τον προσδιορισμό της απειλούμενης ποινής δεν λαμβάνονται από το δικαστήριο επιπροσθέτως υπόψη κατά την επιμέτρηση της (παρ. 6). Στην απόφαση αναφέρονται ρητά οι λόγοι που δικαιολογούν την κρίση του δικαστηρίου για την επιμέτρηση της ποινής που επέβαλε(παρ.7). Περαιτέρω, κατά τις διατάξεις του άρθρου 80 του Ποινικού Κώδικα κατά την επιμέτρηση της χρηματικής ποινής, το δικαστήριο ορίζει στην απόφαση τόσο τον αριθμό των ημερήσιων μονάδων όσο και το ύψος τους (παρ. Ι). Κατά τον προσδιορισμό του αριθμού των ημερήσιων μονάδων, το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη του μόνο τη βαρύτητα της πράξης και την ενοχή του υπαιτίου γι' αυτή(παρ.2). Το δικαστήριο καθορίζει το ύψος κάθε ημερήσιας μονάδας με βάση την προσωπική και οικονομική κατάσταση του υπαιτίου, λαμβάνοντας υπόψη ειδικότερα τα καθαρά έσοδα που αποκτά από την εργασία του κατά μέσο όρο κάθε ημέρα, άλλα τυχόν εισοδήματα και εν γένει την περιουσία του, καθώς και τις οικογενειακές του υποχρεώσεις. Άλλες υποχρεώσεις του μπορούν επίσης να συνυπολογισθούν από το δικαστήριο(παρ.3).

 

Στην προκειμένη περίπτωση, με βάση όλα τα προαναφερόμενα στοιχεία, όπως όλα αυτά προκύπτουν από τα ως άνω αποδεικτικά μέσα, πρέπει, σύμφωνα και με όσα εκτενώς αναπτύσσονται στις προηγηθείσες νομικές σκέψεις, με βάση τη βαρύτητα των προπεριγραφεισών πράξεων που τέλεσαν οι κατηγορούμενοι και το βαθμό της ενοχής τους, να επιβληθούν σε βάρος τους, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των ως άνω άρθρων 79 και 80 του Π.Κ., οι αναφερόμενες ειδικότερα στο διατακτικό ποινές καθείρξεως και χρηματικές ποινές, οι οποίες αποτελούν την ανάλογη και δίκαιη τιμωρία τους γι' αυτές, ύστερα από συνεκτίμηση των συνεπειών των συγκεκριμένων ποινών για τους ίδιους και τους οικείους τους και αφού λήφθηκαν, ιδίως, υπόψη μεταξύ των άλλων, η βλάβη που προξένησαν οι ανωτέρω αξιόποινες πράξεις τους, η φύση και το είδος τους, τα αίτια που τους ώθησαν στην εκτέλεση τους, η προσωπική και οικονομική κατάσταση των υπαιτίων, τα καθαρά έσοδα που αποκτούν από την εργασία τους κατά μέσο όρο κάθε ημέρα, άλλα τυχόν εισοδήματα και εν γένει η περιουσία τους, οι οικογενειακές τους υποχρεώσεις καθώς ,επίσης, και όλες οι προπεριγραφόμενες περιστάσεις χρόνου, τόπου, μέσων και τρόπου που συνόδευσαν την τέλεση τους, σε συνδυασμό με το βαθμό του δόλου τους, όπως και την όλη στάση και διαγωγή τους κατά τη διάρκεια και μετά απ' αυτές.

 

ΠΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ τον 1° κατηγορούμενο (. ) σε ποινή κάθειρξης επτά (7) ετών και σε χρηματική ποινή τριακοσίων (300) Ημερήσιων Μονάδων καθοριζομένου του ύψους κάθε ημερήσιας μονάδας προς πέντε ευρώ (5,00€) για την α' πράξη και σε ποινή φυλάκισης δύο (2) ετών για την β πράξη.

 

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ την 2η κατηγορουμένη (. ) σε ποινή κάθειρξης επτά (7) ετών και σε χρηματική ποινή τριακοσίων (300) Ημερήσιων Μονάδων καθοριζομένου του ύψους κάθε ημερήσιας μονάδας προς πέντε ευρώ (5,00€) για την α' πράξη και σε ποινή φυλάκισης δύο (2) ετών για την β' πράξη.

 

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ την 4η κατηγορουμένη (. ) σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων (4) ετών.

 

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ τον 5° κατηγορούμενο (. ) σε ποινή φυλάκισης τριών (3) ετών

 

ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε αμέσως στο ακροατήριο σε δημόσια συνεδρίαση.

 

Θεσσαλονίκη 17 Ιουλίου 2023

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΤΏΝ                          Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

Μετά την έκδοση της παραπάνω απόφασης ο Εισαγγελέας, αφού έλαβε το λόγο από τον Πρόεδρο, πρότεινε περί της συνολικής στερητικής της ελευθερίας ποινής, που πρέπει να επιβληθεί στον 1ο και στην 2η των κατηγορουμένων. Έτσι πρότεινε να επιβληθεί στους προαναφερόμενους κατηγορουμένους μια συνολική ποινή κάθειρξης οκτώ (8) ετών [αποτελούμενη από την ποινή κάθειρξης των επτά (7) που του επιβλήθηκε για την πρώτη πράξη ως ποινή βάσης, η οποία επαυξάνεται κατά ένα (1) έτος από την ποινή φυλάκισης των δύο (2) ετών, που τους επιβλήθηκε για την β' πράξη.

 

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, στους οποίους δόθηκε ο λόγος, ζήτησαν την επιβολή στον εντολέα τους μιας συνολικής ποινής κάθειρξης, αποτελούμενης από τη βαρύτερη των ποινών, που επιβλήθηκαν σ' αυτούς, επαυξημένη με το ελάχιστο νόμιμο όριο από την συντρέχουσα ποινή. Το ίδιο ζήτησαν και οι κατηγορούμενοι.

 

Μετά από αυτά, το Δικαστήριο, ύστερα από μυστική διάσκεψη που έγινε στην έδρα, με την παρουσία και της Γραμματέα, κατάρτισε την ταυτάριθμη απόφαση του, την οποία, δια του Προέδρου, αμέσως δημοσίευσε. Η απόφαση αυτή έχει ως εξής:

 

ΑΦΟΥ ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ

 

Κατά τις διατάξεις του άρθρου 94 παρ. 1 και 2 του Π.Κ., που κυρώθηκε με τον Ν. 4619/2019, κατά του υπαιτίου δύο ή περισσότερων εγκλημάτων που τελέσθηκαν με περισσότερες πράξεις και τιμωρούνται με πρόσκαιρες στερητικές της ελευθερίας ποινές, επιβάλλεται, μετά την επιμέτρηση τους, συνολική ποινή, η οποία αποτελείται από τη βαρύτερη από τις συντρέχουσες ποινές επαυξημένη. Αν οι συντρέχουσες ποινές είναι του ίδιου είδους και ίσης διάρκειας, η συνολική ποινή σχηματίζεται με την επαύξηση μιας από αυτές. Η επαύξηση της βαρύτερης ποινής για κάθε μία από τις συντρέχουσες ποινές δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το ένα δεύτερο κάθε συντρέχουσας ποινής, ούτε μπορεί η συνολική ποινή να ξεπεράσει τα είκοσι έτη, όταν η βαρύτερη ποινή είναι κάθειρξη και τα οκτώ έτη όταν πρόκειται για φυλάκιση.  Στην προκειμένη περίπτωση, οι κατηγορούμενοι . και . καταδικάσθηκαν στις στερητικές της ελευθερίας ποινές, που αναφέρθηκαν παραπάνω, για εγκλήματα που τέλεσαν με αντίστοιχες πράξεις.  Συνεπώς, πρέπει να τους επιβληθεί μια συνολική ποινή κάθειρξης, η οποία θα αποτελείται από τη βαρύτερη των ποινών αυτών, ως ποινή βάσης, επαυξημένη από τη συντρέχουσα ποινή, σύμφωνα με αυτά που αναφέρονται στη μείζονα σκέψη και κατά τα οριζόμενα ειδικότερα στο διατακτικό.

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ σε βάρος του 1ου κατηγορουμένου (. ) συνολική ποινή κάθειρξης οκτώ (8) ετών [πλέον της χρηματικής ποινής των χιλίων πεντακοσίων ευρώ που προκύπτει από την χρηματική ποινή των τριακοσίων (300) Ημερήσιων Μονάδων καθοριζομένου του ύψους κάθε ημερήσιας μονάδας προς πέντε ευρώ (5,00€) για την α' πράξη] αποτελούμενη από την ποινή κάθειρξης των επτά (7) που του επιβλήθηκε για την πρώτη πράξη ως ποινή βάσης, η οποία επαυξάνεται κατά ένα (1) έτος από την ποινή φυλάκισης των δύο (2) ετών, που του επιβλήθηκε για την β' πράξη. (Σ.Π.Κ. : 7 έτη +1 έτος= 8 έτη πλέον της χρηματικής ποινής των χιλίων πεντακοσίων ευρώ που προκύπτει από την χρηματική ποινή των τριακοσίων (300) Ημερήσιων Μονάδων καθοριζομένου του ύψους κάθε ημερήσιας μονάδας προς πέντε ευρώ (5,00€) νια την α’ πράξη. 

 

ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ σε βάρος της 2ης κατηγορουμένης (. ) συνολική ποινή κάθειρξης οκτώ (8) ετών [πλέον της χρηματικής ποινής των χιλίων πεντακοσίων ευρώ που προκύπτει από την χρηματική ποινή των τριακοσίων (300) Ημερήσιων Μονάδων καθοριζομένου του ύψους κάθε ημερήσιας μονάδας προς πέντε ευρώ (5,00€) για την α' πράξη] αποτελούμενη από την ποινή κάθειρξης των επτά (7) που του επιβλήθηκε για την πρώτη πράξη ως ποινή βάσης, η οποία επαυξάνεται κατά ένα (1) έτος από την ποινή φυλάκισης των δύο (2) ετών, που το επιβλήθηκε για την β' πράξη. (Σ.Π.Κ. : 7 έτη +1 έτος= 8 έτη πλέον της χρηματικής ποινής των χιλίων πεντακοσίων ευρώ που προκύπτει από την χρηματική ποινή των τριακοσίων (300) Ημερήσιων Μονάδων καθοριζομένου του ύψους κάθε ημερήσιας μονάδας προς πέντε ευρώ (5.00€) νια την α' πράξη.

 

ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε αμέσως στο ακροατήριο σε δημόσια συνεδρίαση.

 

Θεσσαλονίκη 17 Ιουλίου 2023

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΤΏΝ                          Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Μετά την απαγγελία της αποφάσεως αυτής ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στον Εισαγγελέα, για να προτείνει περί αφαιρέσεως από την ποινή που επιβλήθηκε στους 1ου και 2η των καταδικασθέντων του χρόνου της προσωρινής κρατήσεως αυτών. Ο Εισαγγελέας αφού έλαβε το λόγο πρότεινε, να αφαιρεθεί από την ποινή, που επιβλήθηκε στους προαναφερόμενους καταδικασθέντες ο χρόνος της προσωρινής κρατήσεως αυτών , ενώ οι συνήγοροι των καταδικασθέντων, στους οποίους δόθηκε ο λόγος στη συνέχεια, συντάχθηκαν με την εισαγγελική πρόταση. Το ίδιο ζήτησαν και οι κατηγορούμενοι.

 

Μετά από αυτά ο Πρόεδρος με την παρουσία και της Γραμματέα κατάρτισε και δημοσίευσε σε δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριο την υπ'αριθμ.1152/2023 απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία έχει ως εξής:

 

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ

 

Σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 369 παρ. 4 εδάφ. α' του ισχύοντος ΚΠοινΔ, το Δικαστήριο αφαιρεί από την ποινή που επιβλήθηκε το χρόνο της προσωρινής κρατήσεως του καταδικασμένου, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ποινικού κώδικα, ενώ κατά τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 82 του ισχύοντος ΠΚ, όταν επιβάλλεται στερητική της ελευθερίας ποινή, αφαιρείται ο χρόνος κράτησης μετά τη σύλληψη, ο χρόνος της προσωρινής κράτησης, καθώς και ο χρόνος παραμονής σε θεραπευτικές μονάδες για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

 

Στην προκειμένη περίπτωση, από τα έγγραφα, που αναγνώσθηκαν προκύπτει ότι ο 1ος καταδικασθείς . συνελήφθη στις 02-02-2023 και κρατήθηκε προσωρινά έως τις 17-07-2023 ημέρα έκδοσης της παρούσας πρωτοβάθμιας απόφασης δυνάμει του υπ' αριθμ. ./2023 Εντάλματος Προσωρινής Κράτησης του Ανακριτή Πλημμελειοδικών Κατερίνης. Ακολούθως η 2η καταδικασθείσα . , συνελήφθη στις 30-11-2022 και κρατήθηκε προσωρινά έως τις 17-07-2023 ημέρα έκδοσης της παρούσας πρωτοβάθμιας απόφασης δυνάμει του υπ' αριθμ. ./2022 Εντάλματος Προσωρινής Κράτησης του Ανακριτή Πλημμελειοδικών Κατερίνης και του υπ' αριθ. 286/2023 Βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης το οποίο διέταξε την εξακολούθησης της προσωρινής της κράτησης. Συνεπώς πρέπει από την ποινή, που επιβλήθηκε στον 1° και 2η των καταδικασθέντων να αφαιρεθεί ο παραπάνω χρόνος της κρατήσεως τους από τη σύλληψη τους, έως την προσωρινή τους κράτηση, καθώς και ο παραπάνω χρόνος της προσωρινής του κρατήσεως.

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

ΑΦΑΙΡΕΙ από την επιβληθείσα, στον 1° κατηγορούμενο (. ) συνολική ποινή καθείρξεως . , το χρόνο της προσωρινής κρατήσεως αυτού, από 02-02-2023 [υπ’ αριθ. πρωτ. ./10-07-2023 πιστ. κρατ. Γ.Κ.Θ] έως 17-07-2023,

 

ΑΦΑΙΡΕΙ από την επιβληθείσα, στην 2η κατηγορουμένη (. ) συνολική ποινή καθείρξεως . , το χρόνο της προσωρινής κρατήσεως αυτής, από 30-11-2022 ( υπ' αριθ. πρωτ. . πιστοποιητικό Κράτησης του Σωφρονιστικού Καταστήματος Γυναικών Ελαιώνα - Θηβών) έως 17-07-2023 (ημέρα έκδοσης της παρούσας πρωτοβάθμιας αποφάσεως).

 

ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε αμέσως στο ακροατήριο του σε δημόσια συνεδρίαση.

 

Θεσσαλονίκη 17 Ιουλίου 2023

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΤΏΝ                          Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

Μετά την απαγγελία της παραπάνω απόφασης, ο Εισαγγελέας, αφού έλαβε τον λόγο από τον Πρόεδρο, πρότεινε να επικυρωθούν οι από 30-11-2022 οκτώ (8) εκθέσεις παραδόσεως και έρευνας σε κατοικία και κατασχέσεως και να διαταχθεί η δήμευση των κατασχεθέντων αντικειμένων που αναφέρονται σε αυτές. Οι συνήγοροι των καταδικασθέντων, στους οποίος δόθηκε διαδοχικά ο λόγος στη συνέχεια, δήλωσαν ότι επαφίονται στην κρίση του δικαστηρίου. Το ίδιο ζήτησαν και οι κατηγορούμενοι.

 

Μετά από αυτά ο Πρόεδρος με την παρουσία και της Γραμματέα κατάρτισε και δημοσίευσε σε δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριο την ταυτάριθμη με την παραπάνω απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία έχει ως ακολούθως:

 

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ

 

Κατά τις διατάξεις του άρθρου 372 του Κ.Π.Δ., που κυρώθηκε με τον Ν. 4620/2019 και ισχύει από 1ης Ιουλίου 2019, με την τελειωτική απόφαση το δικαστήριο διατάσσει να αποδοθούν στον ιδιοκτήτη τα πράγματα που αφαιρέθηκαν και τα πειστήρια, όσα κατασχέθηκαν ή παραδόθηκαν κατά την ανάκριση και δεν έγινε άρση της κατάσχεσης τους σύμφωνα με το άρθρο 269. Διατάσσει επίσης τη δήμευση των αντικειμένων που πρέπει να δημευτούν. Εξάλλου, κατά τις διατάξεις του άρθρου 373 του ΚΠοινΔ, όπως ισχύουν σήμερα, με την τελειωτική απόφαση το δικαστήριο αποφασίζει για την τύχη των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων (παρ. 1). Σε περίπτωση αθώωσης του κατηγορουμένου, το δικαστήριο αίρει την δέσμευση και διατάσσει την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων στον ιδιοκτήτη τους (παρ. 2). Σε περίπτωση καταδίκης, αν τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία προέρχονται άμεσα ή έμμεσα από την αξιόποινη πράξη και συνιστούν την περιουσιακή ζημία που υπέστη το θύμα, αποδίδονται στο τελευταίο. Διαφορετικά διατάσσεται η δήμευση τους, εφόσον αυτή προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις (παρ. 3). Το δικαστήριο μπορεί να περιορίσει τη δήμευση σε μέρος των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων. Στην περίπτωση αυτή αίρει κατά τα λοιπά τη δέσμευση και διατάσσει κατά το σκέλος της αυτό την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων στον ιδιοκτήτη τους (παρ. 4). Εξάλλου, κατά τις διατάξεις του άρθρου 68 παρ.1 του Π.Κ., αντικείμενα ή περιουσιακά στοιχεία που είναι προϊόντα κακουργήματος ή πλημμελήματος, το οποίο πηγάζει από δόλο, καθώς και το τίμημα τους, και όσα αποκτήθηκαν με αυτά αμέσως ή εμμέσως, επίσης και αντικείμενα ή περιουσιακά στοιχεία που χρησίμευσαν ή προορίζονταν για την εκτέλεση τέτοιας πράξης μπορούν να δημευθούν αν αυτά ανήκουν στον αυτουργό ή σε κάποιον από τους συμμέτοχους. Αν τα παραπάνω αντικείμενα ή περιουσιακά στοιχεία έχουν αναμειχθεί με περιουσία που αποκτήθηκε από νόμιμες πηγές, η σχετική περιουσία υπόκειται σε δήμευση μέχρι την καθορισμένη αξία των αναμειχθέντων αντικειμένων. Τέλος, κατά το άρθρο 76 του ισχύοντος από 1-7-2019 ΝΠΚ (ν.4619/2019) «1. Η δήμευση των αντικειμένων της παραγράφου 1 του άρθρου 68 επιβάλλεται υποχρεωτικά σε βάρος του κατόχου τους, έστω και χωρίς την καταδίκη ορισμένου προσώπου για την τελεσθείσα πράξη, αν από τη φύση τους προκύπτει κίνδυνος της δημόσιας τάξης. Η δήμευση εκτελείται και κατά των κληρονόμων, αν η απόφαση έγινε αμετάκλητη ενόσω ζούσε εκείνος κατά του οποίου απαγγέλθηκε η δήμευση. Αν δεν προηγήθηκε καταδίκη ορισμένου προσώπου ή δεν μπορούσε να γίνει δίωξη, τη δήμευση διατάσσει είτε το δικαστήριο που δίκασε την υπόθεση είτε το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο. 2. Το δικαστήριο ή το δικαστικό συμβούλιο αποφασίζει αν αυτά που δημεύθηκαν, επιβάλλεται να καταστραφούν ή αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το δημόσιο συμφέρον ή για κοινωνικούς σκοπούς ή για την ικανοποίηση του θύματος.»

 

Στην προκειμένη περίπτωση, με τις προρρηθείσες από 30-11-2022 οκτώ (8) εκθέσεις παράδοσης και κατασχέσεως κατασχέθηκαν τα αντικείμενα, που προσδιορίζονται αναλυτικά ο1 αυτές και στο πιο κάτω διατακτικό. Επομένως, ενόψει των ανωτέρω, πρέπει, σύμφωνα με όσα αναλυτικά εκτίθενται στην προηγηθείσα νομική σκέψη, κατ' εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων, να επικυρωθούν οι σχετικές κατασχέσεις και να διαταχθεί η δήμευση των κατασχεθέντων αντικειμένων που αναφέρονται στο διατακτικό.

 

ΠΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

ΕΠΙΚΥΡΩΝΕΙ την κατάσχεση που έχει επιβληθεί με βάση την από 30-11-2022 και ώρα 09:51 έκθεση έρευνας σε κατοικία και κατάσχεσης κατά την ημέρα, την οποία συνέταξε ο Αστυνόμος Β'. που υπηρετεί στην Υ.Α. Κατερίνης παρουσία και της Ειρηνοδίκη Βέροιας ΤΖΙΡΑ Γεωργία.

 

ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ τη δήμευση των διά της παραπάνω εκθέσεως κατασχεθέντων αντικειμένων τα οποία είναι τα εξής : 1) ένα (1) μαύρο μπουφάν μάρκας MONCLER, 2) χρηματικό ποσό των τεσσάρων χιλιάδων (4.000C) ευρώ, 3) το χρηματικό ποσό των τετρακοσίων είκοσι πέντε (425€) ευρώ, 4) το χρηματικό ποσό των εξήντα (60) ευρώ [τα οποία κατατέθηκαν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων Κατερίνης με το με αριθ. ./2022 πρωτότυπο γραμμάτιο σύστασης παρακαταθήκης του Τ.Π.Δ -Γραφείο Παρακαταθηκών Δ.Ο.Υ. Κατερίνης], 5) ένα άρωμα μάρκας CK FREE, 6) ένα άρωμα μάρκας KARL LAGERFELD, 7) ένα άρωμα μάρκας CHANNEL, 8) ένα άρωμα μάρκας TOM FORD, 9) ένα άρωμα μάρκας PLATINUM CHANEL, 10) ένα ρολόι χειρός μάρκας MICHAEL KORS, 11) ένα ρολόι χειρός ΟΧΕΤΤΕ, 12) ένα ρολόι χειρός μάρκας MICHAEL KORS, 13) 13)ένα ρολόι χειρός μάρκας ΕΜΡΟΡΙΟ ARMANI, 14) 14)ένα ρολόι χειρός μάρκας ROLEX, 15) ένα άρωμα μάρκας OBSESSION CALVIN KLEIN, 16) μια κρέμα after sun ARMANI CODE, 17) ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου μάρκας RAYBAN, 18) ένα ρολόι χειρός RAPTOR, 19) Ένα κατσαβίδι με πορτοκαλί λαβή, 20) Μια τσάντα γυναικεία μάρκας GUESS, 21) Μια τσάντα γυναικεία μάρκας VERDE, 22) Ένα γυναικείο πορτοφόλι μάρκας VERDE, 23) Ένα κινητό τηλέφωνο μάρκας Apple IPhone με την συσκευασία του με αριθμό ΙΜΕΙ ., 24)Δεκατέσσερα (14) φορητά μέσα αποθήκευσης (usb)

 

ΕΠΙΚΥΡΩΝΕΙ την κατάσχεση που έχει επιβληθεί με βάση την από 30-11-2022 και ώρα 10:01 έκθεση έρευνας σε κατοικία και κατάσχεσης κατά την ημέρα, την οποία συνέταξε ο Αστυνόμος Β'. που υπηρετεί στην Υ.Α. Κατερίνης παρουσία και της Ειρηνοδίκη Βέροιας ΤΖΙΡΑ Γεωργία.

 

ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ τη δήμευση των διά της παραπάνω εκθέσεως κατασχεθέντων αντικειμένων τα οποία είναι τα εξής: 1) Δύο βαλίτσες χρώματος μπλε μάρκας DIL, 2) Μια άδεια συσκευασία αρώματος μάρκας FERREGAMO, 3) Ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου μάρκας RAYBAN, 4) Ένα ψηφιακό ρολόι χειρός μάρκας HUAWEI, 5) Τέσσερα (4) φορητά μέσα αποθήκευσης usb, 6) Ένα (1) κινητό μάρκας NOKIA με ΙΜΕΙ . χρώματος μαύρο, 7) Δύο (2) powerbank χρώματος λευκού, 8) ένα (1) powerbank χρώματος μπλέ, 9) ένα (1) powerbank χρώματος μαύρο, 10) ένα (1) powerbank χρώματος χρυσό, 11) Ένα (1) powerbank χρώματος μαύρο, 12) Δύο (2) συσκευές ΜΡ3, 13) Ένα (1) κινητό τηλέφωνο μάρκας SAMSUNG με ΙΜΕΙ ., 14) Ένα (1) κινητό τηλέφωνο μάρκας ΙΡΗΟΝΕ 13 PRO με ΙΜΕΙ ., 15) Δύο (2) συσκευασίες κινητού τηλεφώνου μάρκας ΙΡΗΟΝΕ με ΙΜΕΙ . και ΙΜΕΙ ., 16) Μια (1) συσκευασία κενή ακουστικών APPLE AIR PODS, 17) To υπ'αριθ. ΗΜΚ . Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο μάρκας MITSUBISHI CARISMA , 18)Το υπ' αριθ. ΗΜΒ. Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο μάρκας TOYOTA CORILLA, 19) Ένα (1) κατσαβίδι χρώματος μπλε

 

ΕΠΙΚΥΡΩΝΕΙ την κατάσχεση που έχει επιβληθεί με βάση την από 30-11-2022 και ώρα 11:07 έκθεση έρευνας σε κατοικία και κατάσχεσης κατά την ημέρα, την οποία συνέταξε ο Ανθυπαστυνόμος . που υπηρετεί στην Υ.Α. Κατερίνης παρουσία και της Ειρηνοδίκη Βέροιας ΤΖΙΡΑ Γεωργία.

 

ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ τη δήμευση των διά της παραπάνω εκθέσεως κατασχεθέντων αντικειμένων τα οποία είναι τα εξής: 1) Ένα (1) γυναικείο πορτοφόλι μαύρο άσπρο DOCA, 2) Ένα σετ τριών γυναικείων τσαντών χρώματος καφέ με την επωνυμία «MCM», 3) Ένα (1) ρολόι χειρός ROLEX, 4) Ένα (1) ρολόι χειρός FOSSIL, 5) Ένα (1) ρολόι χειρός RAYMOND WEIL, 6) Ένα (1) στέλεχος κάρτας SIM VIDAFONE, 7) Ένα (1) κινητό τηλέφωνο SAMSUNG ΙΜΕΙ . και ΙΜΕΙ 2 ., 8) Ένα (1) κινητό ΙΡΗΟΝΕ, 9) Δύο (2) ζευγάρια γυαλιά ηλίου CARRERA, 10) Ένα (1) κινητό SAMSUNG με ΙΜΕΙ . και ΙΜΕΙ 2 . S/n R58MC3EV04, 11) Ένα (1) tablet GALAXY SAMSUNG με ΙΜΕΙ ., 12) Ένα (1) ζευγάρι γυαλιά ηλίου μάρκας POLICE με την θήκη τους, 13) Δύο (2) ζευγάρια γυαλιά ηλίου μάρκας TETRAS COMMUNITY, 14) Ένα (1) καταγραφικό μηχάνημα IUT με S/M .

 

ΕΠΙΚΥΡΩΝΕΙ την κατάσχεση που έχει επιβληθεί με βάση την από 30-11-2022 και ώρα 11:26 έκθεση έρευνας σε κατοικία και κατάσχεσης κατά την ημέρα, την οποία συνέταξε ο Αστυνόμος Β'. που υπηρετεί στην Υ.Α. Κατερίνης παρουσία και της Ειρηνοδίκη Βέροιας ΤΖΙΡΑ Γεωργία.

 

ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ τη δήμευση του διά της παραπάνω εκθέσεως κατασχεθέντος αντικειμένου ήτοι: ενός (1) ασύρματου, μαύρου χρώματος, μάρκας BAOFENG

 

ΕΠΙΚΥΡΩΝΕΙ την κατάσχεση που έχει επιβληθεί με βάση την από 30-11-2022 και ώρα 11:56 έκθεση έρευνας σε κατοικία και κατάσχεσης κατά την ημέρα, την οποία συνέταξε ο Αστυνόμος Β'.  που υπηρετεί στην Υ.Α. Κατερίνης παρουσία και της Ειρηνοδίκη Βέροιας ΤΖΙΡΑ Γεωργία.

 

ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ τη δήμευση των διά της παραπάνω εκθέσεως κατασχεθέντων αντικειμένου τα οποία είναι τα εξής :1) Ένα (1) κινητό τηλέφωνο μάρκας SAMSUNG με ΙΜΕΙ 1 . και ΙΜΕΙ 2 ., 2) Ένα (1) κινητό τηλέφωνο μάρκας SAMSUNG με ΙΜΕΙ 1 . και ΙΜΕΙ 2 ., 3) Ένα (1) κινητό τηλέφωνο μάρκας NOKIA κίτρινου χρώματος , 4) Ένα (1) φορητό ηχείο JBL, 5) Μια συσκευασία ΙΡΗΟΝΕ κενή με ΙΜΕΙ 1 . και ΙΜΕΙ 2 ., 6) Ένα (1) κινητό τηλέφωνο μάρκας SAMSUNG A3 με ΙΜΕΙ ., 7) Πέντε (5) συσκευασίες κρέμας JOOP, 8) Ένα (1) άρωμα 200 ml μάρκας JOOP, 9) Τέσσερις (4) συσκευασίες αρωμάτων μάρκας JOOP, 10) Πέντε (5) φορητά μέσα αποθήκευσης (usb) , 11) Δύο (2) φορητά μέσα αποθήκευσης (usb), 12) ένα (1) mp3 player χρώματος μπλέ, 13) ένα (1) ρολόι χειρός JEAN MICHELET , 14) ένα (1) ρολόι χειρός NAVIGATOR, 15) ένα (1) ρολόι χειρός VOGUE, 16) ένα (1) ρολόι χειρός MICHAEL KORS, 17) μια (1) συσκευασία με μια μάσκα υψηλής προστασίας μάρκας JACKLIN γερμανικής προέλευσης, 18) ένα (1) κινητό τηλέφωνο μάρκας SAMSUNG με ΙΜΕΙ ., 19) ένα (1) ρολόι χειρός GUESS, 20) ένα (1) ρολόι χειρός LOISIR, 21) ένα (1) ρολόι χειρός DISSONI, 22) ένα (1) ρολόι χειρός FOSSIL, 23) ένα (1) ρολόι χειρός OMEGA

 

ΕΠΙΚΥΡΩΝΕΙ την κατάσχεση που έχει επιβληθεί με βάση την από 30-11-2022 και ώρα 19:55 έκθεση παραδόσεως και κατασχέσεως , την οποία συνέταξε ο Υπαστυνόμος Β'. που υπηρετεί στην Υ.Α. Κατερίνης παρουσία και του Ανθυπαστυνόμου . της ίδιας υπηρεσίας.

 

ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ τη δήμευση των διά της παραπάνω εκθέσεως κατασχεθέντων αντικειμένων ήτοι: πέντε (5) ψηφιακών δίσκων DVD

 

ΕΠΙΚΥΡΩΝΕΙ την κατάσχεση που έχει επιβληθεί με βάση την από 30-11-2022 και ώρα 14:20 έκθεση σωματικής έρευνας σε γυναίκα και κατασχέσεως, την οποία συνέταξε η Υπαστυνόμος . που υπηρετεί στην Υ.Α. Κατερίνης παρουσία και του Αστυνόμου Β'. της ίδιας υπηρεσίας.

 

ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ τη δήμευση των διά της παραπάνω εκθέσεως κατασχεθέντων αντικειμένων τα οποία είναι τα εξής: 1) ένα κινητό τηλέφωνο μάρκας Samsung χρώματος γαλάζιου με ΙΜΕΙ1 . και ΙΜΕΙ2 . με αριθμό κλήσης ..., 2) το χρηματικό ποσό εκατόν ογδόντα #180,00# ευρώ, το οποίο κατατέθηκε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων Κατερίνης και συντάχθηκε το με αριθ. ./2022 γραμμάτιο πρωτότυπο σύστασης παρακαταθήκης Τ.Π.Δ - Γραφείο Παρακαταθηκών Δ.Ο.Υ. Κατερίνης, 3) ένα ζευγάρι σκουλαρίκια κρίκους με κρεμαστά «ματάκια» χρυσού χρώματος, 4) ένα (1) κρεμαστό χρώματος χρυσού σχέδιο καρδούλα, 5) ένα (1) κρεμαστό χρώματος χρυσού σχέδιο διπλός πέλεκυς, 6) ένα (1) κρεμαστό χρώματος χρυσού σχέδιο πιστόλι, 7) ένα (1) κρεμαστό ασημί χρώματος με σχέδιο «Μέγας Αλέξανδρος», 8) ένα (1) κρεμαστό χρώματος ασημί με σχέδιο ΑΓΙΟΣ ΡΩΣΟΣ, 9)ένα ρολόι χειρός μάρκας HAMILTON, 10) μία (1) αλυσίδα χρώματος χρυσού.

 

ΕΠΙΚΥΡΩΝΕΙ την κατάσχεση που έχει επιβληθεί με βάση την από 30-11-2022 και ώρα 14:20 έκθεση σωματικής έρευνας σε γυναίκα και κατασχέσεως, την οποία συνέταξε η Υπαστυνόμος . που υπηρετεί στην Υ.Α. Κατερίνης παρουσία και του Αστυνόμου Β'.  ίδιας υπηρεσίας.

 

ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ τη δήμευση των δια της παραπάνω εκθέσεως κατασχεθέντων αντικειμένου τα οποία είναι τα εξής: 1) ένας (1) φορητός υπολογιστής μάρκας DELL "3510" χρώματος γκρι και σειριακό αριθμό ..., 2)ένας (1) φορητός υπολογιστής μάρκας DELL μοντέλο LATITUDE 5410 χρώματος ασημί και σειριακό αριθμό ..., 3)δύο (2) εκτυπώσεις εκ του διαδικτύου αγγελιών προσφοράς πώλησης υπολογιστών μάρκας DELL μοντέλο 4510 και 5410 με χαρακτηριστικά και αρχικές τιμές εκ των οποίων ανέγραφε χειρόγραφα 500 ευρώ.

 

ΕΠΙΚΥΡΩΝΕΙ την από 04-12-2022 έκθεση απόδοσης κατασχεθέντων του Υπαστυνόμου β'. που υπηρετεί στην Υ.Α. Κατερίνης παρουσία και του Αστυνόμου Β'. της ίδιας υπηρεσίας με την οποία αποδόθηκε ένα (1) ψηφιακό μέσο αποθήκευσης δεδομένων (usb stick) μάρκας TURBO Χ στον ιδιοκτήτη . , κάτοικο Θεσσαλονίκης.

 

ΕΠΙΚΥΡΩΝΕΙ την από 21-12-2022 έκθεση απόδοσης κατασχεθέντων του Υπαστυνόμου Β'. που υπηρετεί στην Υ.Α. Κατερίνης παρουσία και του Αστυνόμου Β'.  της ίδιας υπηρεσίας με την οποία αποδόθηκε ένας (1) φορητός Η/Υ μάρκας DELL LATITUDE 3510 χρώματος γκρι με σειριακό αριθμό F. στον ιδιοκτήτη (επ.) . (ον.) . του . και της . γεν. 25-11-1970.

 

ΕΠΙΚΥΡΩΝΕΙ την από 06-12-2022 έκθεση απόδοσης κατασχεθέντων του Υπαστυνόμου Β'. που υπηρετεί στην Υ.Α. Κατερίνης παρουσία και του Αστυνόμου Β'. της ίδιας υπηρεσίας με την οποία αποδόθηκε ένας (1) φορητός Η/Υ μάρκας DELL LATITUDE 5410 με αριθμό σειράς . με τον φορτιστή στον ιδιοκτήτη .

 

ΕΠΙΚΥΡΩΝΕΙ την από 06-12-2022 έκθεση απόδοσης κατασχεθέντων του Υπαστυνόμου Β'. που υπηρετεί στην Υ.Α. Κατερίνης παρουσία και του Αστυνόμου Β' . της ίδιας υπηρεσίας με την οποία αποδόθηκε ένα (1) powerbank μάρκας ΜΙ 100.00 Mah χρώματος μαύρου στον ιδιοκτήτη .

 

ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε αμέσως στο ακροατήριο του σε δημόσια συνεδρίαση.

 

Μετά την απαγγελία της παραπάνω απόφασης, ο Εισαγγελέας, αφού έλαβε το λόγο, πρότεινε η έφεση που τυχόν θα ασκήσουν ο 1ος και η 2η των κατηγορουμένων να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη. Ενώ η έφεση της 4ης και του 5ου των κατηγορουμένων πρότεινε να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τον όρο της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους πεντακοσίων (500€) ευρώ. Η   συνήγορος   υπεράσπισης  του   1ου   κατηγορουμένου   (.) , αφού έλαβε τον λόγο από τον Πρόεδρο, ζήτησε η έφεση του κατηγορουμένου να έχει αναστέλλουσα δύναμη διότι έχει πρόβλημα υγείας και χρειάζεται ειδική διατροφή.

 

Θεσσαλονίκη 17 Ιουλίου 2023

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΤΩΝ                             Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

 

 

 

 

Ο συνήγορος υπεράσπισης της 2ης κατηγορουμένης (. ) , αφού έλαβε τον λόγο από τον Πρόεδρο, ζήτησε η έφεση της κατηγορουμένης να έχει αναστέλλουσα δύναμη διότι δεν έχει αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις. Η πληρεξούσια συνήγορος της 4ης κατηγορουμένης (. ), αφού έλαβε τον λόγο από τον Πρόεδρο, ζήτησε η έφεση της κατηγορουμένης να έχει αναστέλλουσα δύναμη χωρίς τον περιοριστικό όρο της καταβολής εγγυοδοσίας, διότι η εντολέας της δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να την καταβάλλει. Ο πληρεξούσιος συνήγορος του 5ου κατηγορουμένου (. ), αφού έλαβε τον λόγο από τον Πρόεδρο, ζήτησε η έφεση του κατηγορουμένου να έχει αναστέλλουσα δύναμη χωρίς τον περιοριστικό όρο της καταβολής εγγυοδοσίας, διότι ο εντολέας του δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να την καταβάλλει.

 

Μετά τα προαναφερόμενα, ο Πρόεδρος με την παρουσία και της Γραμματέα κατάρτισε και δημοσίευσε σε δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριο, την ταυτάριθμη με την παραπάνω απόφαση του Δικαστηρίου, απόφαση, η οποία έχει ως εξής:

 

ΑΦΟΥ ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ

 

Κατά τη διάταξη του άρθρου 497 παρ. 4 του Κ.Π.Δ., αν με την καταδικαστική απόφαση επιβλήθηκε ποινή πρόσκαιρης καθείρξεως, η κρίση για το αν η έφεση έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα ανήκει στο δικαστήριο που δίκασε, το οποίο με ειδική αιτιολογία, εφαρμόζοντας τα κριτήρια της παρ. 8 του ιδίου άρθρου, αποφασίζει αμέσως μετά την απαγγελία της αποφάσεως, είτε αυτεπαγγέλτως, είτε ύστερα από δήλωση του κατηγορουμένου ότι θα ασκήσει έφεση. Κατά τη διάταξη της παρ. 8 του ιδίου άρθρου, στην έφεση δεν χορηγείται ανασταλτικό αποτέλεσμα, όταν κρίνεται αιτιολογημένα ότι οι περιοριστικοί όροι δεν αρκούν και ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει γνωστή και μόνιμη διαμονή στη χώρα ή έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του ή κατά το παρελθόν υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος ή κρίθηκε ένοχος για απόδραση κρατουμένου ή παραβίαση περιορισμών διαμονής, εφόσον από τη συνδρομή των παραπάνω στοιχείων προκύπτει σκοπός φυγής ή κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό, όπως προκύπτει από προηγούμενες καταδίκες του για αξιόποινες πράξεις ή από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξεως, να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Επίσης, κατά τη διάταξη της παραγράφου 5 του ιδίου άρθρου, το δικαστήριο μπορεί, σε κάθε περίπτωση, να επιβάλει περιοριστικούς όρους.

 

Στην προκειμένη περίπτωση, στον 1° κατηγορούμενο (.) και στην 2η κατηγορουμένη (.) επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης οκτώ (8) ετών. Με βάση το ως άνω αποδεικτικό υλικό, κατά το μέρος που αυτό προσδιορίζει την κοινωνικοηθική απαξία των τελεσθεισών από τους κατηγορουμένους πράξεων, την προσωπικότητα των κατηγορουμένων, τον βαθμό ανάπτυξης και τη μόρφωση τους, το οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον, τις συνθήκες της ζωής τους, την επαγγελματική τους κατάσταση, τα αίτια που τους ώθησαν στη διάπραξη των πιο πάνω αδικημάτων και τον σκοπό που με αυτό επιδίωξαν, ο οποίος εν προκειμένω είναι η εύκολη απόκτηση κέρδους, τον βαθμό της βουλητικής τους κατάστασης και το από την εγκληματική δράση πηγάζον και επιδιωκόμενο όφελος τους, κρίνεται βάσιμα ότι αυτοί, εάν αφεθούν ελεύθεροι, είναι πολύ πιθανό να διαπράξουν και άλλες αξιόποινες πράξεις, συναφείς ή όχι με αυτή για την οποία κατηγορούνται όπως προκύπτει και από τα κατωτέρω συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων τους που ανάγονται ιδίως: α) στην ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό των παθόντων, και, β) στην έντονη κοινωνικοηθική απαξία των πράξεων τους, αφού ενήργησαν με σκοπό την εύκολη και γρήγορη απόκτηση οικονομικού οφέλους. Περαιτέρω, η άμεση έκτιση ή συνέχιση έκτισης της ποινής δεν θα έχει ως συνέπεια υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη για τους ίδιους ή για τις οικογένειες τους. Ενόψει τούτων το Δικαστήριο κρίνει ότι η τυχόν ασκηθησομένη από τους 1° και 2η των κατηγορουμένων έφεση κατά της παρούσας αποφάσεως δεν πρέπει να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Εξάλλου, κατά τη διάταξη του άρθρου 497 παρ. 2 του ΚΠοινΔ, όπως ισχύει μετά την αντικατάσταση του από το άρθρο 151 του ν.4855/2021 ,αν με την καταδικαστική απόφαση επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ή περιορισμός σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων, η έφεση έχει αυτοδικαίως ανασταλτικό αποτέλεσμα, εκτός αν το δικαστήριο αιτιολογώντας, ειδικά την απόφαση του, κρίνει αλλιώς.

 

Στην προκείμενη περίπτωση, σε βάρος της 4ης κατηγορουμένης (. ) επιβλήθηκε ποινή φυλακίσεως τεσσάρων (4) ετών, και, συνεπώς, ενόψει των ανωτέρω, η έφεση που τυχόν θα ασκήσει η κατηγορουμένη κατά της παρούσας απόφασης, έχει αυτοδικαίως ανασταλτικό αποτέλεσμα, αφού δεν προέκυψαν συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά που να δικαιολογούν διαφορετική κρίση από το Δικαστήριο. Τέλος, σε βάρος του 5ου κατηγορούμενου (. ) επιβλήθηκε ποινή φυλακίσεως τριών (3) ετών, και, συνεπώς, ενόψει των ανωτέρω, η έφεση που τυχόν θα ασκήσει ο κατηγορούμενος κατά της παρούσας απόφασης, έχει αυτοδικαίως ανασταλτικό αποτέλεσμα, αφού δεν προέκυψαν συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά που να δικαιολογούν διαφορετική κρίση από το Δικαστήριο.

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

ΑΠΟΦΑΙΝΕΤΑΙ όπως η τυχόν ασκηθησομένη έφεση υπό του παραπάνω 1ου κατηγορουμένου (. ) κατά της παρούσης αποφάσεως να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

 

ΑΠΟΦΑΙΝΕΤΑΙ όπως η τυχόν ασκηθησομένη έφεση υπό της παραπάνω 2ης κατηγορουμένης (. ) κατά της παρούσης αποφάσεως να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

 

ΑΠΟΦΑΙΝΕΤΑΙ όπως η τυχόν ασκηθησομένη έφεση υπό της παραπάνω 4ης κατηγορουμένης (.) κατά της παρούσης αποφάσεως να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

 

ΑΠΟΦΑΙΝΕΤΑΙ όπως η τυχόν ασκηθησομένη έφεση υπό του παραπάνω 5ου κατηγορουμένου (.) κατά της παρούσης αποφάσεως να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

 

ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε αμέσως στο ακροατήριο του σε δημόσια συνεδρίαση.

 

Θεσσαλονίκη, 17 Ιουλίου 2023

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΤΩΝ           Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

Μετά την απαγγελία της αποφάσεως αυτής ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στον Εισαγγελέα, να προτείνει περί της επιβολής ή μη στους καταδικασθέντες των εξόδων της ποινικής διαδικασίας.

 

Ο Εισαγγελέας, αφού έλαβε το λόγο, πρότεινε να επιβληθούν σε κάθε καταδικασθέντα τα έξοδα της ποινικής διαδικασίας, ενώ οι συνήγοροι των καταδικασθέντων στους οποίους δόθηκε ο λόγος στη συνέχεια, διαδοχικά δήλωσαν ότι επαφίενται στην κρίση του δικαστηρίου. Το ίδιο δήλωσαν και οι κατηγορούμενοι.

 

 

Μετά από αυτά, ο Πρόεδρος κήρυξε το τέλος της συζητήσεως και με την παρουσία και της Γραμματέα κατάρτισε και δημοσίευσε σε δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριο, την ταυτάριθμη με την παραπάνω απόφαση του Δικαστηρίου, απόφαση, η οποία έχει ως εξής:

 

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ

 

Από τις διατάξεις των άρθρων 372 και 577 του Κ.Ποιν.Δ. που κυρώθηκε με τον Ν. 4620/2019 και ισχύει από 1ης Ιουλίου 2019, προκύπτει ότι κάθε κατηγορούμενος καταδικαζόμενος σε ποινή καταδικάζεται συγχρόνως με την ίδια απόφαση και στα έξοδα της ποινικής διαδικασίας, το ποσό, δε, των εξόδων ορίζεται με την καταδικαστική απόφαση. Περαιτέρω σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ.1 του ν.663/1977 το ποσό των εξόδων επί αποφάσεων Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπως αυτά αναπροσαρμόσθηκαν με την υπ' αριθμ. 123827/23-12-2010(ΦΕΚ ΒΊ991) ΚΥΑ (Οικονομικών και Δικαιοσύνης), έχει καθορισθεί στα διακόσια(200) ευρώ. Στην προκειμένη περίπτωση, αφού οι κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν με την παραπάνω απόφαση στις ποινές που προαναφέρθηκαν, πρέπει να καταδικασθούν και στα έξοδα της ποινικής διαδικασίας, όπως ορίζεται ειδικότερα στο διατακτικό.

 

ΠΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ τον κάθε καταδικασθέντα στα έξοδα της ποινικής διαδικασίας τα οποία ορίζει σε διακόσια (200,00) ευρώ για τον καθένα.

 

Μετά την απαγγελία της απόφασης, ο Πρόεδρος, σύμφωνα με το άρθρο 369 παρ. 5 του ΚΠοινΔ, όπως ισχύει σήμερα, ανακοίνωσε στους κατηγορουμένους ότι έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση κατά της παρούσης αποφάσεως μέσα στην νόμιμη προθεσμία.

 

ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε αμέσως στο ακροατήριο του σε δημόσια συνεδρίαση.

 

Θεσσαλονίκη 17 Ιουλίου 2023

 

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΤΩΝ                      Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ