ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ»

 

ΜΠρΠειρ 1409/2024

 

Τιτλοποίηση απαιτήσεων - Κοινοποίηση επιταγής προς εκτέλεση και συγκοινοποίηση νομιμοποιητικών εγγράφων του ειδικού διάδοχου, προκειμένου αυτός να αρχίσει ή να συνεχίσει την αναγκαστική εκτέλεση κατ’ άρθρο 925 § 1 ΚΠολΔ -.

 

Παράλειψη συγκοινοποίησης στον ανακόπτοντα, αποσπάσματος από τον κατάλογο της μεταβιβαζόμενης απαίτησης, συνοδεύοντος τροποποιητική σύμβαση πώλησης, αλλά και προγενέστερων Συμβάσεων δυνάμει των οποίων, τροποποιήθηκε το παράρτημα της σύμβασης εκχώρησης. Από τα συγκοινοποιούμενα με την προσβαλλόμενη επιταγή έγγραφα δεν αποδεικνύεται η αλληλουχία των μεταβιβάσεων της απαίτησης και η διαδρομή των μεταβολών στις συμβάσεις ανάθεσης διαχείρισης και κατά λογική συνέχεια, η απόκτηση αυτής από την Τράπεζα της οποίας τις απαιτήσεις διαχειρίζεται η καθ’ ης εταιρεία διαχείρισης. Ακύρωση εκτέλεσης.

 

(Η απόφαση δημοσιεύεται επιμελεία του δικηγόρου Πειραιώς Γεωργίου Καλτσά)

 

 

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

 

Αριθμός απόφασης 1409/2024

ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 

       Αποτελούμενο από τη Δικαστή Παναγιώτα Νίκα, Πρωτόδικη, η οποία ορίστηκε από το Τριμελές Συμβούλιο Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου, και από τη Γραμματέα Μαρίνα Γρηγοριάδου.

 

       Συνεδρίασε, δημόσια, στο ακροατήριό του την 16η Φεβρουαρίου 2024 για να δικάσει την υπόθεση μεταξύ:

 

       ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΠΤΟΥΣΑΣ: ... κατοίκου Αττικής, οδός ... Αττικής, οδός .. πρώην κατοίκου Κορυδαλλού ... αριθμός .... με ΑΦΜ ... η οποία παραστάθηκε στο ακροατήριο δια του πληρεξουσίου Δικηγόρου Γεωργίου Καλτσά (ΑΜ ΔΣΠ 3231) που κατέθεσε προτάσεις και το με αριθμό Α./2024 γραμμάτιο προκαταβολής εισφορών και ενσήμων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς.

 

       ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΣ Η ΑΝΑΚΟΠΗ: Εταιρείας παροχής υπηρεσιών διαχείρισης απαιτήσεων με την επωνυμία ... ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ" και τον διακριτικό τίτλο «...», όπως εκπροσωπείται νόμιμα, που εδρεύει στην Αθήνα, ... με ΑΦΜ ... ενεργούσας στο όνομα και για λογαριασμό της εταιρείας με την επωνυμία " ... DAC", με έδρα το ..., όροφος, ... ειδικής διαδόχου της ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία ... και τον διακριτικό τίτλο «... Α.Ε.». που εδρεύει στην Αθήνα, οδός . με ΑΦΜ . δυνάμει της από . σύμβασης πώλησης και μεταβίβασης απαιτήσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 ν. 3156/2003, οποία παραστάθηκε στο ακροατήριο δια της πληρεξούσιας Δικηγόρου (ΑΜ ΔΣΑ . ) που κατέθεσε προτάσεις και το με αριθμό Α./2024 γραμμάτιο προκαταβολής εισφορών και ένσημων έκδοσης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.

 

       Η ανακόπτουσα ζητεί να γίνει δεκτή η από 2-11-2023 ανακοπή της, που κατατέθηκε στη Γραμματεία του παρόντος Δικαστηρίου με αριθμό έκθεσης κατάθεσης δικογράφου ./6-1 1-2023, προσδιορίστηκε, προκειμένου να συζητηθεί, για την αναφερόμενη στην αρχή της παρούσας δικάσιμο και γράφτηκε στο πινάκιο με αριθμό ..

 

       Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των διαδίκων ζήτησαν να γίνουν δεκτά όσα αναφέρονται στα πρακτικά δημόσιας συνεδρίασης και στις προτάσεις τους.

 

ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

 

I. Με την υπό κρίση ανακοπή η ανακόπτουσα ζητεί, κατόπιν παραίτησής της από το δικόγραφο της προηγουμένως ασκηθείσας από αυτήν από 4-10-2023 με αριθμό κατάθεσης δικογράφου ./2Ο23 στη Γραμματεία του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ανακοπής της. καθ' ο μέρος με αυτήν προσβάλλεται η. ομοίως πληττόμενη με την κρινόμενη ανακοπή, από 19-9-2023 επιταγή προς πληρωμή: (α) την ακύρωση (αα) της από 19-9-2023 β’ επιταγής προς πληρωμή, κάτω από αντίγραφο του με αριθμό 19640 2013 πρώτου (α') εκτελεστού απογράφου της με αριθμό 19573/2013 Διαταγής Πληρωμής του Δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. (αβ) της από 28-9-2023 γραπτής εντολής και πληρεξουσιότητας που δόθηκε προς τον Δικαστικό Επιμελητή του Εφετείου Αθηνών, με έδρα το Πρωτοδικείο Αθηνών, ... μέλος της αστικής εταιρείας δικαστικών επιμελητών με την επωνυμία ... και που εδρεύει στην Αθήνα, οδός . αριθμός . και εκπροσωπείται νόμιμα, από τη Δικηγόρο Αθηνών ., μέλος της δικηγορικής εταιρείας με την επωνυμία «            . πληρεξούσιας της επισπεύδουσας εταιρείας με την επωνυμία « . Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις», (αγ) της με αριθμό ./29-9-2023 έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας του Δικαστικού Επιμελητή του Εφετείου Αθηνών, με έδρα το Πρωτοδικείο Αθηνών, ... μέλους της αστικής εταιρείας δικαστικών επιμελητών με την επωνυμία "... και Συνεργάτες», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός . αριθμός ., όπως εκπροσωπείται νόμιμα, και (β) την επιβολή στην καθ’ ης η ανακοπή των δικαστικών της εξόδων. 11 ανακοπή αρμοδίως καθ’ ύλην (άρθρο 933 παρ. 1 ΚΠολΔ), αφού ο εκτελεστός τίτλος δυνάμει του οποίου επισπεύδεται η εκτέλεση έχει εκδοθεί από το Μονομελές Πρωτοδικείο και κατά τόπον (άρθρο 933 παρ. 3 ΚΠολΔ), αφού μετά την επίδοση της επιταγής προς πληρωμή ακολούθησαν και άλλες πράξεις της εκτελεστικής διαδικασίας, φέρεται προς εκδίκαση ενώπιον του παρόντος Δικαστηρίου, προκειμένου να συζητηθεί κατά την ειδική διαδικασία των περιουσιακών διαφορών (άρθρο 937 παρ. 3 και 614 επ. ΚΠολΔ). Έχει ασκηθεί εμπρόθεσμα, όπως προκύπτει από την με αριθμό 1 ./10-11- 2023 έκθεση επίδοσης της δικαστικής επιμελήτριας της περιφέρειας του Εφετείου Πειραιά, με έδρα το Πρωτοδικείο Πειραιά, εντός δηλαδή της προβλεπόμενης από το άρθρο 934 παρ. 1α ΚΠολΔ προθεσμίας των 45 ημερών από την ημέρα της κατάσχεσης και πρέπει να ερευνηθεί και ως προς το παραδεκτό και βάσιμο των λόγων της.

 

II. Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 925 παρ. 1 ΚΠολΔ: «Ο καθολικός ή ειδικός διάδοχος του δικαιούχου δεν μπορεί να αρχίσει ή να συνεχίσει την αναγκαστική εκτέλεση πριν κοινοποιηθούν σε εκείνον κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση η επιταγή και τα έγγραφα που τον νομιμοποιούν». Ως δικαιούχος, κατά τη διάταξη αυτή, νοείται το πρόσωπο που αναφέρεται στον τίτλο δυνάμει του οποίου επισπεύδεται αναγκαστική εκτέλεση, και στη διάταξη αυτή ρυθμίζεται η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί σε περίπτωση που επέλθει καθολική ή ειδική διαδοχή του κεκτημένου εκτελεστού τίτλου προσώπου, προκειμένου να αρχίσει ή να συνεχιστεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης που είχε αρχίσει ο τελευταίος πριν από τη διαδοχή. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ανωτέρω διάταξη, ο καθολικός ή ειδικός διάδοχος του δικαιούχου οφείλει να κοινοποιήσει στον καθ' ου η εκτέλεση επιταγή προς εκτέλεση και τα νομιμοποιούντο αυτόν έγγραφα. Η υποχρέωση αυτή επιβάλλεται, τόσο για την έναρξη, όσο και για τη συνέχιση της εκτέλεσης που έχει αρχίσει από τον δικαιοπάροχό του και πρέπει να τηρείται ανεξαρτήτως του εάν ο καθ' ου η εκτέλεση έλαβε από αλλού γνώση της διαδοχής. Ως νομιμοποιούντα τον διάδοχο έγγραφα νοούνται τα αποδεικνύοντα τη διαδοχή και πρέπει να κοινοποιούνται, είτε αυτά είναι δημόσια, είτε ιδιωτικά, σε πρωτότυπα έγγραφα ή σε επικυρωμένα αντίγραφα, μη αρκούσης της απλής μνείας τούτων στην επιταγή. Η δε παράβαση του άρθρου 925 παρ. I ΚΠολΔ συνεπάγεται ακυρότητα της εκτέλεσης, ανεξαρτήτως βλάβης, δεδομένου του ότι η διατύπωση του νόμου («δεν δύναται να αρχίσει ή να συνεχίσει την αναγκαστική εκτέλεση») είναι ισοδύναμη με την απειλή ακυρότητας. Ειδικότερα, στην περίπτωση της ειδικής διαδοχής πρέπει να κοινοποιείται η ουσιαστικού δικαίου σύμβαση, διότι είναι απαραίτητη η αναγωγή στις επιμέρους συμφωνίες (λ.χ. της εκχώρησης), ώστε να διαπιστωθεί ο φορέας το» επιδίκου δικαιώματος, που αποτελεί ουσιαστικό συστατικό στοιχείο της νομιμοποίησης (ΑΠ 598/2021, ΤΝΠ Νόμος, ΑΠ 345/2006, Δίκη 2006, 1170, ΜονΕφΑΘ 4474/2022 ΤΝΠ Qualex, ΜονΕφΑθ 291/2022 ΤΝΠ Νόμος). Ο σκοπός της θεσπισθείσας ειδικής πρόσθετης διατύπωσης του άρθρου 925 ΚΠολΔ έγκειται στην αποφυγή αιφνιδιασμού του καθ' ου η εκτέλεση οφειλέτη ως προς τη διαδοχή στο πρόσωπο του επισπεύδοντας δανειστή και εφαρμόζεται και επί μετάθεσης της νομιμοποίησης προς δικαστικέ] επιδίωξη της απαίτησης από το πρόσωπο του δικαιούχου της απαίτησης σε τρίτο, μη δικαιούχο, διάδικο (ΜονΕφΘεσ 2103/2021 ΤΝΠ Νόμος).

 

III. Στην προκειμένη περίπτωση, με τον δεύτερο λόγο της ανακοπής της. κατά το πρώτο σκέλος αυτού, η ανακόπτουσα εκθέτει ότι η προσβαλλόμενη από 19-9-2023 επιταγή προς πληρωμή πρέπει να ακυρωθεί, καθώς συγκοινοποιήθηκε με αυτήν απόσπασμα της δημοσιευμένης με αριθμό πρωτοκόλλου ./24-11-2022 σύμβασης πώλησης και μεταβίβασης επιχειρηματικόν απαιτήσεων, με την οποία τροποποιήθηκε η αρχική από 16-3-2021 και δημοσιευμένη με αριθμό πρωτοκόλλου ./17-3-2021 σύμβαση πώλησης και μεταβίβασης απαιτήσεων, δυνάμει της οποίας μεταβιβάστηκε προς την εταιρεία ειδικού σκοπού της οποίας η καθ' ης τυγχάνει διαχειρίστρια η απαίτηση για την ικανοποίηση της οποίας επισπεύδεται η προσβαλλόμενη εκτελεστική διαδικασία, χωρίς να επισυναφθεί σε αυτήν απόσπασμα του εξαχθέντος από το ενεχυροφυλακείο παραρτήματος της. με αποτέλεσμα η ανακόπτουσα να έχει στερηθεί τη δυνατότητα ελέγχου του εάν η. εκπροσωπούμενη από την καθ' ης. εταιρεία ειδικού σκοπού, είναι πράγματι δικαιούχος της απαίτησης και σε ποιο ύψος. Ό λόγος αυτός της ανακοπής είναι νόμιμος, στηριζόμενος στη διάταξη του άρθρου 925 ΚΠολΔ, και πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω και ως προς την ουσιαστική του βασιμότητα.

 

IV. Από όλα τα προσκομιζόμενα και επικαλούμενα από τους διαδίκους έγγραφα, τα οποία λαμβάνονται υπ' όψιν, είτε προς άμεση απόδειξη, είτε για τη συναγωγή δικαστικών τεκμηρίων, μερικά από τα οποία αναφέρονται. ειδικότερα, στη συνέχεια, χωρίς να παραλείπεται κανένα για την ουσιαστική κρίση επί της διαφοράς, αποδείχθηκαν τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά: Κατόπιν υποβολής αιτήσεως της ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία « Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.» εκδόθηκε από τη Δικαστή το» Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η με αριθμό 19573/2013 διαταγή πληρωμής, δυνάμει της οποίας η ανακόπτουσα υποχρεώθηκε να καταβάλει στην αιτούσα, για απαίτησή της προερχόμενη από την με αριθμό . σύμβαση στεγαστικού δανείου και τις πρόσθετες πράξεις της. το ποσό των 105.088.22 ευρώ, εντόκως από την 20η-12-2011, με εξαμηνιαίο ανατοκισμό των τόκων, σύμφωνα με τον όρο 8.1 της αρχικής σύμβασης δανείου και τον νόμο (άρθρο 12 του ν. 2601/1998), πλέον εξόδων, καθώς και το ποσό των 1.790,00 ευρώ για επιδικασθέντα δικαστικά έξοδα.

 

Εν συνεχεία, η καθ' ης επέδωσε στην ανακόπτουσα, ενεργούσα στο όνομα και για λογαριασμό της εταιρείας με την επωνυμία ... ως φερομένης δικαιούχου, κατά τον τελευταίο αυτόν χρόνο, της επιδικασθείσας απαίτησης, την από 19-9-2023 β' επιταγή προς πληρωμή κάτω από ακριβές φωτοτυπικό αντίγραφο εκ του με αριθμό 19640/2013 πρώτου (α’) εκτελεστού απογράφου της ανωτέρω διαταγής πληρωμής. Ταυτόχρονα με την επιταγή αυτή συγκοινοποίησε, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 925 ΚΠολΔ, στην ανακόπτουσα: (I) Επικυρωμένο αντίγραφο της με αριθμό πρωτοκόλλου ./16-9-2019 δημοσίευσης στο Ενεχυροφυλακείο Αθηνών (τόμος . αριθμός .), περίληψης της από 12-9-2019 σύμβασης πώλησης και μεταβίβασης από την ... προς την ... τιτλοποιούμενων επιχειρηματικών απαιτήσεων σύμφωνα με τα άρθρα 10, 14 ν. 3156/2003, (2) επικυρωμένο αντίγραφο από το Ενεχυροφυλακείο Αθηνών του με αριθμό πρωτοκόλλου . αποσπάσματος των στοιχείων των τιτλοποιούμενων απαιτήσεων που επισυνάφθηκαν ως παράρτημα στην με αριθμό πρωτοκόλλου ./16-9-2019 περίληψη, από τα οποία αποδεικνύεται η εκχώρηση από την ... προς την ... των απαιτήσεων εκ της με αριθμό ./9-4-2008 σύμβασης στεγαστικού δανείου, μετά των πρόσθετων πράξεων αυτής, (3) επικυρωμένο αντίγραφο της με αριθμό πρωτοκόλλου ./16-9-2019 δημοσίευσης στο Ενεχυροφυλακείο Αθηνών (τόμος . αριθμός.) περίληψης της από 12-9-2019 σύμβασης διαχείρισης τιτλοποιούμενων επιχειρηματικών απαιτήσεων, (4) επικυρωμένο αντίγραφο της με αριθμό πρωτοκόλλου ./23-9-2019 δημοσίευσης στο Ενεχυροφυλακείο Αθηνών (τόμος . αριθμός .) περίληψης της τροποποίησης της από 12-9-2019 σύμβασης διαχείρισης τιτλοποιούμενων επιχειρηματικών απαιτήσεων, ως προς το πρόσωπο του διαχειριστή, (5) επικυρωμένο αντίγραφο της με αριθμό πρωτοκόλλου ./30-12-2020 απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την οποία εγκρίθηκε η διάσπαση της ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία "..." και αριθμό Γ.Ε.Μ.Η. ... (πρώην AΡΜΑΕ .) και ΑΦΜ . ("διασπώμενη") δι' απόσχισης του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητάς της με σύσταση νέας εταιρείας - πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία ... («Τράπεζα ...) με ΑΦΜ . (6) επικυρωμένο αντίγραφο των με αριθμούς πρωτοκόλλων ./30-12-2020 και ./30-12-2020 ανακοινώσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τις οποίες δημοσιεύτηκε στο Γ.Ε.Μ.ΙΕ. στα στοιχεία της διασπώμενης και της . η έγκριση της διάσπασης με απόσχιση του κλάδου της τραπεζικής δραστηριότητας και εισφοράς του στη νεοσυσταθείσα τραπεζική εταιρεία με την επωνυμία ... με αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. ... και ΑΦΜ …. (7) επικυρωμένο αντίγραφο της με αριθμό πρωτοκόλλου ./10-3-2021 δημοσίευσης στο Ενεχυροφυλακείο Αθηνών (τόμος .  αριθμός .), περίληψης της μεταβολής της από 12-9-2019 σύμβασης πώλησης και μεταβίβασης τιτλοποιούμενων επιχειρηματικών απαιτήσεων, ως προς το πρόσωπο της μεταβιβάζουσας, κατόπιν υποκατάστασης της « με ΑΦΜ ..  δυνάμει καθολικής διαδοχής, στο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων, εννόμων σχέσεων και εν γένει δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της διασπώμενης τράπεζας, που απορρέουν, μεταξύ άλλων, από την παραπάνω από . σύμβαση πώλησης και μεταβίβασης, (8) επικυρωμένο αντίγραφο της με αριθμό πρωτοκόλλου ./10-3-2021 δημοσίευσης στο Ενεχυροφυλακείο Αθηνών (τόμος .. αριθμός .). περίληψης της μεταβολής (επαναγοράς) της από 12-9-2019 σύμβασης πώλησης και μεταβίβασης, συνεπεία επανεκχώρησης. προς την . (αποτιτλοποίησης - επαναμεταβίβασης), μέρους των μεταβιβασθεισών απαιτήσεων, σε εκτέλεση της αρχικής σύμβασης πώλησης και μεταβίβασης, (9) επικυρωμένο αντίγραφο από το Ενεχυροφυλακείο Αθηνών του με αριθμό πρωτοκόλλου . αποσπάσματος των στοιχείων των τιτλοποιούμενων απαιτήσεων που επισυνάφθηκαν ως παράρτημα στην με αριθμό πρωτοκόλλου ./2021 περίληψη, από τα οποία αποδεικνύεται η επανεκχώρηση προς την "..." των απαιτήσεων εκ της με αριθμό ./9-4-2008 σύμβασης στεγαστικού δανείου, μετά των πρόσθετων πράξεων αυτής, (10) επικυρωμένο αντίγραφο της με αριθμό πρωτοκόλλου ./17-03-2021 δημοσίευσης στο Ενεχυροφυλακείο Αθηνών (τόμος . αριθμός .), περίληψης της από 16-3-2021 σύμβασης πώλησης και μεταβίβασης από την ... προς την ...τιτλοποιούμενων επιχειρηματικών απαιτήσεων, σύμφωνα με τα άρθρα 10. 14 ν. 3156/2003, (11) επικυρωμένο αντίγραφο από το Ενεχυροφυλακείο Αθηνών του με αριθμό πρωτοκόλλου . αποσπάσματος των στοιχείων των τιτλοποιούμενοιν απαιτήσεων που επισυνάφθηκαν ως παράρτημα στην με αριθμό πρωτοκόλλου ./2021 περίληψη, από το οποίο προκύπτει η εκχώρηση από την . προς την finance DAC των απαιτήσεων εκ της με αριθμό .//9-4-2008 σύμβασης στεγαστικού δανείου, μετά των πρόσθετων πράξεων αυτής, (12) επικυρωμένο αντίγραφο της με αριθμό πρωτοκόλλου ./17-3-2021 δημοσίευσης στο Ενεχυροφυλακείο Αθηνών (τόμος . αριθμός .), περίληψης της από 16-3-2021 σύμβασης διαχείρισης τιτλοποιούμενων επιχειρηματικών απαιτήσεων μεταξύ της δικαιούχου των απαιτήσεων Designated Activity Company» και της διαχειρίστριας .  Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις», (13) επικυρωμένο αντίγραφο του ΦΕΚ Β' 3533/20-9-2019 στο οποίο δημοσιεύθηκε η χορήγηση από την «Τράπεζα της Ελλάδος» της με αριθμό ./17-9-2019 άδειας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις κατά τον ν. 4354/2015 προς την καθ’ ης εταιρεία  ... Μ.Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π» ήδη μετονομασθείσα σε « ... Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις», (14) επικυρωμένο αντίγραφο της από 5-11-2019 και με αριθμό πρωτοκόλλου 1832581 Ανακοίνωσης της Υπηρεσίας Γ.Ε.ΜΗ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, από την οποία προκύπτει η αλλαγή της επωνυμίας της καθ’ ης ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία « ... Μ.Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π» σε «... Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις», με τον διακριτικό τίτλο "... Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π.", μετά του κάτωθι αυτής επισυναπτόμενου καταστατικού της ως άνω εταιρείας που συνιστά μέρος της ανακοίνωσης, (15) επικυρωμένο αντίγραφο της με αριθμό πρωτοκόλλου ./29-7-2021 δημοσίευσης στο Ενεχυροφυλακείο Αθηνών (τόμος . αριθμός .), περίληψης της από 29-7-2021 σύμβασης μεταβολών διαχείρισης τιτλοποιούμενων1 επιχειρηματικών απαιτήσεων μεταξύ της δικαιούχου των απαιτήσεων ... Activity Company» και της διαχειρίστριας · Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, (16) επικυρωμένο αντίγραφο της με αριθμό πρωτοκόλλου ./29-7-2021 δημοσίευσης στο Ενεχυροφυλακείο Αθηνών (τόμος . αριθμός .), περίληψης της από 29-7-2021 ως άνω σύμβασης διαχείρισης τιτλοποιούμενων επιχειρηματικών απαιτήσεων, (17) επικυρωμένο αντίγραφο του από 11-6-2021 πληρεξουσίου της Designated Activity Company» προς την διαχειρίστρια ... Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις», (18) νομίμως επικυρωμένο αντίγραφο της με αριθμό πρωτοκόλλου ./24-11-2022 δημοσίευσης στο Ενεχυροφυλακείο Αθηνών (τόμος . αριθμός .), περίληψης της από 24-11-2022 σύμβασης διαχείρισης τιτλοποιούμενων επιχειρηματικών απαιτήσεων μεταξύ της . και της διαχειρίστριας της καθ’ ης « ... Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις», και (19) επικυρωμένο αντίγραφο της με αριθμό πρωτοκόλλου ./24-1 1-2022 δημοσίευσης στο Ενεχυροφυλακείο Αθηνών (τόμος ., αριθμός .). περίληψης της από 24-11-2022 (τροποποιητικής) σύμβασης πώλησης και μεταβίβασης απαιτήσεων μεταξύ της μεταβιβάζουσας « ... Ανώνυμος Εταιρεία» και της αποκτώσας « ... Designated Activity Company». Μεταξύ των ανωτέρω εγγράφων, τα οποία η καθ' ης συγκοινοποίησε στην ανακόπτουσα. είναι και το (υπό 10) επικυρωμένο αντίγραφο της με αριθμό πρωτοκόλλου δημοσίευσης ./17-3-2021 στο Ενεχυροφυλακείο Αθηνών (τόμος . αριθμός .), περίληψης της από 16-3-2021 σύμβασης πώλησης και μεταβίβασης από την τραπεζική εταιρεία ... Α.Ε.» προς την ... Designated Activity Company» τιτλοποιούμενων επιχειρηματικών απαιτήσεων, σύμφωνα με τα άρθρα 10. 14 χ·. 3156/2003. που αφορά και τη μεταβίβαση της επίδικης αξίωσης, μετά του (υπό 11) με αριθμό πρωτοκόλλου . αποσπάσματος των στοιχείων των τιτλοποιούμενων απαιτήσεων που επισυνάφθηκαν ως παράρτημα σε αυτήν. Ταυτόχρονα, συγκοινοποιήθηκε προς την ανακόπτουσα και το (υπό 19) νομίμως επικυρωμένο αντίγραφο της με αριθμό πρωτοκόλλου ./24-1 1-2022 δημοσίευσης στο Ενεχυροφυλακείο Αθηνών (τόμος .. αριθμός .). περίληψης της από 24-11-2022 σύμβασης πώλησης και μεταβίβασης απαιτήσεων, μεταξύ της μεταβιβάζουσας τραπεζικής εταιρείας ... και της αποκτώσας... που συνιστά τροποποίηση της ανωτέρω αρχικής, από 16- 3-2021 με αριθμό πρωτοκόλλου ./17-3-2021. σύμβασης πώλησης και μεταβίβασης απαιτήσεων, μεταξύ άλλων, και όσον αφορά τις μεταβιβαζόμενες με αυτήν απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένου των στεγαστικών δανείων, και στην οποία, σχετικά, αναγράφεται: «3. Τόπος των μεταβιβαζόμενων απαιτήσεων κύριες διατάζεις (I) Γενική περιγραφή της επιχειρηματικής απαίτησης. Απαιτήσεις (συμπεριλαμβανομένων μη εξυπηρετούμενων, καταγγελμένων και ενήμερων απαιτήσεων) που απορρέουν από στεγαστικά δάνεια εξασφαλισμένα με προσημείωση υποθήκης ή/και υποθήκη, δάνεια λιανικής τραπεζικής (retail loans), επιχειρηματικά δάνεια και πιστώσεις (συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματικών δανείων που διέπονται από το αγγλικό δίκαιο), ομολογιακά, δάνεια, πιστώσεις με αλληλόχρεο λογαριασμό) (συμπεριλαμβανομένων μη καταγγελμένων), με εξασφαλίσεις ή όχι, καθώς και άλλα δάνεια συνδεόμενα κατά κανόνα προς αυτά, που χορηγήθηκαν από τον μεταβιβάζοντα ή αποκτήθηκαν στη συνέχεια απ' αυτόν, μαζί με τα παρεπόμενα και διαπλαστικά, δικαιώματα (συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος καταγγελίας πιστώσεων με ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό), αξιώσεις, εξασφαλίσεις (υποθήκες, προσημειώσεις υποθήκης, εγγυήσεις, ενέχυρα, επιβαρύνσεις) και άλλα παρεπόμενα δικαιώματα που εξασφαλίζουν, τις εν λόγω απαιτήσεις (συμπεριλαμβανομένων απαιτήσεων κατά ασφαλιστικών εταιρειών από συνδεόμενες με τα ανωτέρω δάνεια συμβάσεις ασφάλισης ενυπόθηκων προσημειωμένων ακινήτων), όπως περιγράφονται στο παράρτημα που επισυνάπτεται στο παρόν έντυπο, που μεταβιβάζονται στον αποκτώντα με ανάθεση της διαχείρισής τους στο χρηματοδοτικό ίδρυμα με την επωνυμία «Ιntrum Hellas Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» («Intrum») ... (3) Στοιχεία εξατομίκευσης επιχειρηματικών απαιτήσεων: Ως προσαρτώμενο στο παρόν παράρτημα, αποτελούμενο από έξι (6) ντοσιέ: ως εξής ...». Το αναφερόμενο στην τελευταία, ωστόσο, τροποποιητική σύμβαση αυτή, παράρτημα με τον κατάλογο των απαιτήσεων, το οποίο τη συνοδεύει, δεν συγκοινοποιήθηκε με την προσβαλλόμενη επιταγή προς πληρωμή σε απόσπασμα προς την ανακόπτουσα. Από δε την παράλειψη συγκοινοποίησής του, δεν κατέστη εφικτό για την τελευταία να διαπιστώσει με βεβαιότητα εάν η απαίτηση, για την ικανοποίηση της οποίας επισπεύδεται εκτέλεση με τις προσβαλλόμενες πράξεις, ανήκει πράγματι στην εταιρεία ειδικού σκοπού της οποίας η καθ’ ης τυγχάνει διαχειρίστρια και σε ποια έκταση. Πολλώ δε μάλλον η διαπίστωση αυτή κατέστη δυσχερής και εκ του ότι. όπως υποδεικνύεται από το. ομοίως κοινοποιηθέν προς την ανακόπτουσα (υπό 18). επικυρωμένο αντίγραφο της με αριθμό πρωτοκόλλου ./24-1 1-2022 δημοσίευσης στο Ενεχυροφυλακείο Αθηνών, περίληψης της από 24-11-2022 σύμβασης διαχείρισης τιτλοποιούμενων επιχειρηματικών απαιτήσεων μεταξύ της ... και της διαχειρίστριας αυτής «... Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις», πέραν της ανωτέρω τροποποίησης, έχουν, ακόμη, δημοσιευτεί, στα ίδια βιβλία, τα τροποποιητικά της αρχικής με αριθμό πρωτοκόλλου ./17-3-2021 σύμβασης έντυπα δημοσίευσης συμβάσεων του άρθρου 10 παρ. 8 του ν. 3156/2003 που έλαβαν αριθμούς πρωτοκόλλου ./25-5-2021, ./17-6-2021, ./29-7-2021, ./23-6-2022, ./8-8-2022, ./8-8-2022, ./31-10-2022 και ./24-11 -2022. και τα οποία δεν έχουν, ομοίως, κοινοποιηθεί, στην ανακόπτουσα. Επομένως, με την επίδοση των συγκοινοποιηθέντων με την προσβαλλόμενη επιταγή εγγράφων, δεν αποδείχθηκε, κατά την έννοια του άρθρου 925 ΚΠολΔ, ότι η εκπροσωπούμενη από την καθ' ης η ανακοπή εταιρεία ειδικού σκοπού έχει καταστεί ειδική διάδοχος της ανωτέρω. επιδικασθείσας στην ανώνυμη τραπεζική εταιρεία με την επωνυμία δυνάμει της με αριθμό 19573/2013 διαταγής πληρωμής της Δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, απαίτησης. Κατόπιν των ανωτέρω, πρέπει να γίνει δεκτός ως βάσιμος ο πρώτος λόγος της ανακοπής, κατά το δεύτερο σκέλος του. να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη επιταγή προς πληρωμή και οι χρονικά επόμενες και στηριζόμενες σε αυτήν λοιπές συμπροσβαλλόμενες πράξεις εκτέλεσης, και να επιβληθούν τα δικαστικά έξοδα της ανακόπτουσας σε βάρος της καθ' ης η ανακοπή (άρθρα 176, 191, 63 παρ. 1 , 65, 66 και 68 ν. 4194/2013) προσδιοριζόμενα βάσει του ποσού της απαίτησης για το οποίο επισπεύστηκε η εκτέλεση (ΑΠ 905/2011), όπως ορίζεται, ειδικότερα, στο διατακτικό.

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

         ΔΙΚΛΖΕΙ κατ’ αντιμωλία των διαδίκων.

 

         ΔΕΧΕΤΑΙ την ανακοπή.

 

       ΑΚΥΡΩΝΕΙ (α) την από 19-9-2023 β' επιταγή προς πληρωμή κάτω από αντίγραφο του με αριθμό ./2013 πρώτου (α') εκτελεστού απογράφου της με αριθμό ./2013 Διαταγής Πληρωμής του Δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, (β) την από 28-9-2023 γραπτή εντολή και πληρεξουσιότητα που δόθηκε προς τον Δικαστικό Επιμελητή του Εφετείου Αθηνών, με έδρα το Πρωτοδικείο Αθηνών. μέλος της αστικής εταιρείας δικαστικών επιμελητών με την επωνυμία ... που εδρεύει στην Αθήνα, οδός αριθμός 1 και εκπροσωπείται νόμιμα, από τη Δικηγόρο Αθηνών ..., μέλος της δικηγορικής εταιρείας με την επωνυμία . ως πληρεξούσια της επισπεύδουσας εταιρείας με την επωνυμία «Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις». (γ) την με αριθμό ./29-9-2023 έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας του Δικαστικού Επιμελητή του Εφετείου Αθηνών, με έδρα το 1 Πρωτοδικείο Αθηνών. . μέλους της αστικής εταιρείας δικαστικών επιμελητών με την επωνυμία και Συνεργάτες», που εδρεύει ως άνω.

 

       ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ σε βάρος της καθ’ ης η ανακοπή τα δικαστικά έξοδα της ανακόπτουσας. το ύψος των οποίων ορίζει στο ποσό των χιλίων εννιακοσίων (1.900.00) ευρώ).

 

         Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε στο ακροατήριό του στον Πειραιά την 29-04-2024, χωρίς την παρουσία των διαδίκων και των πληρεξουσίων δικηγόρων τους.

 

Η ΔΙΚΑΣΤΗΣ                          Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ