ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ»

 

ΜΠρΑθ 1406/2024

 

Ανακοπή κατά διαταγής πληρωμής και επιταγής για πληρωμή - Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) -.

 

Δεν απολαμβάνει πλέον των δικαστικών προνομίων του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και εκείνο της απαλλαγής από τη καταβολή δικαστικού ενσήμου. Η παράλειψη καταβολής του εν λόγω ενσήμου οδηγεί σε ακυρότητα της διαταγής πληρωμής που εκδίδεται. Δεκτή η ανακοπή.

 

(Η απόφαση δημοσιεύεται επιμελεία του δικηγόρου Αθηνών Αναστάση Καρδαμάκη, Υποψήφιου Διδάκτωρος Νομικής, LL.M., LL.B. {Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών})

 

 

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΚΟΠΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 1406/2024

ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

 

ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τον Δικαστή Κωνσταντίνο Μέτο, Πρωτοδίκη και από τη Γραμματέα Κοντογιάννη Ηλέκτρα.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ δημόσια στο ακροατήριο του, την 28-5-2024, για να δικάσει την υπόθεση μεταξύ:

 

ΑΝΑΚΟΠΤΟΥΣΑ: Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία …, εδρεύουσα στα … κτίριο …, ΑΦΜ …, νόμιμα εκπροσωπούμενη, ως   διάδοχος της ανώνυμης εταιρείας …, η οποία παραστάθηκε δια του πληρεξουσίου δικηγόρου Καρδαμάκη Αναστάσιου.

 

ΚΑΘ' ΗΣ Η ΑΝΑΚΟΠΗ: Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία …, εδρεύουσα στην …, οδός …, ΑΦΜ …, νόμιμα εκπροσωπούμενη, η οποία παραστάθηκε δια του πληρεξουσίου δικηγόρου Καπελάρη Ιωάννη.

 

Η ανακόπτουσα ζητεί να γίνει δεκτή η από 8-1-2020 ανακοπή της, που κατατέθηκε στη γραμματεία του Δικαστηρίου τούτου με αριθμό κατάθεσης … που προσδιορίσθηκε για συζήτηση αρχικά για τη δικάσιμο της …. και κατόπιν αναβολής για τη δικάσιμο που αναφέρεται στην αρχή της παρούσας και γράφτηκε στο πινάκιο.

 

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των διαδίκων ζήτησαν να γίνουν δεκτά όσα αναφέρονται στα πρακτικά και τις προτάσεις τους.

 

ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

 

Με την κρινόμενη ανακοπή, η ανακόπτουσα ζητεί, πλέον δικαστικών εξόδων, για τους διαλαμβανόμενους ειδικότερα στην ανακοπή λόγους, την ακύρωση της με αρ. …/2019 διαταγής πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία επιτάχθηκε να καταβάλει στην καθ' ης το ποσό των … ευρώ και την ακύρωση της από … - …. 2019 επιταγής προς πληρωμή, κάτωθι του αντιγράφου του απογράφου εκ της ως άνω διαταγής πληρωμής.

 

Με το υπό κρίση δικόγραφο, ασκούνται σωρευτικά ανακοπές εκ του αρθ. 632 και εκ του αρθ. 933 ΚΠολΔ. Ενόψει των ανωτέρω, οι δύο αυτές ανακοπές (άρθρου 632 και 933 ΚΠολΔ) παραδεκτά σωρεύονται στο ίδιο δικόγραφο, σύμφωνα και με τη ρητή ρύθμιση της διάταξης του άρθρου 632 § 6 ΚΠολΔ, δεδομένου ότι εν προκειμένω συντρέχουν και οι προϋποθέσεις του άρθρου 218 ΚΠολΔ, όπως ρητά απαιτείται, διότι υπάγονται στο ίδιο καθ' ύλην και κατά τόπο αρμόδιο Δικαστήριο (άρθρα 632 § 1 και 933 § § 1 εδ. α' και 3, 584 ΚΠολΔ), καθώς ο εκτελεστός τίτλος, ήτοι η ανακοπτόμενη διαταγή πληρωμής εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ υπάγονται και στο ίδιο είδος διαδικασίας, ήτοι την προκείμενη ειδική διαδικασία των περιουσιακών διαφορών (άρθρα 614, 632 § 2 εδ. Β', 937 § 3 σε συνδ. με 591 ΚΠολΔ), δεν είναι αντιφατικές και η συνεκδίκασή τους δεν προκαλεί σύγχυση, αντίθετα, διευκολύνει και επιταχύνει τη διαδικασία, ενώ αμφότερες έχουν ασκηθεί εμπρόθεσμα. Πρέπει συνεπώς η ανακοπή να γίνει τυπικά δεκτή και να ερευνηθεί περαιτέρω ως προς τους λόγους της, κατά το παραδεκτό και βάσιμο αυτών.

 

Με τον τρίτο λόγο ανακοπής, η ανακόπτουσα ισχυρίζεται ότι η καθ' ης Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, αιτήθηκε και πέτυχε την έκδοση της ανακοπτόμενης διαταγής πληρωμής εναντίον της, δυνάμει των λεπτομερώς αναφερόμενων στην ανακοπή και στην ανωτέρω διαταγή πληρωμής τιμολογίων, πλην όμως δεν κατέβαλε προς τούτο το προσήκον δικαστικό ένσημο, επικαλούμενη την απαλλαγή της δυνάμει του β.δ. 28/28-1-1951 (ΦΕΚ Α 35/1951). Ο λόγος αυτός είναι νόμιμος, ερειδόμενος στο άρθρο 2 παρ. 1 του Ν ΓΠΟΗΙ1912 και πρέπει να εξετασθεί περαιτέρω κατ' ουσίαν. Από την ένορκη εξέταση του μάρτυρα στο ακροατήριο, σε συνδυασμό με όλα τα έγγραφα που οι διάδικοι προσκομίζουν μετ' επικλήσεως, αποδείχθηκε ότι η καθ' ης, αιτήθηκε την έκδοση της ανακοπτόμενης με αρ. …/2019 διαταγής πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, προκειμένου να διαταχθεί η ανακόπτουσα να της καταβάλει εντόκως το ποσό των … ευρώ, χωρίς όμως να καταβάλει το προσήκον δικαστικό ένσημο, επικαλούμενη την απαλλαγή της δυνάμει του β.δ. 28/28-1-1951 (ΦΕΚ Α 35/1951). Πλην όμως, η ΔΕΗ, εφόσον μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία και λειτουργεί κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, δεν απολαμβάνει πλέον των δικαστικών προνομίων του Δημοσίου, αν δε ο νομοθέτης ήθελε τη διατήρηση αυτών, θα το όριζε ρητά στο άρθρο 9 παρ. 8 Ν. 2941/2001, όπως έπραξε για άλλες διατάξεις που ήθελε να παραμείνουν σε ισχύ (πάγια θέση νομολογίας, ενδεικτικά: ΑΠ 1764/2014, ΕφΑθ 2502/2023, ΕφΔΣΕ 141/2022 ΝΟΜΟΣ). Συνεπώς, η καθ' ης όφειλε να καταβάλει το προσήκον δικαστικό ένσημο με τις υπέρ τρίτων προσαυξήσεις για την έκδοση της ανακοπτόμενης, η οποία για το λόγο αυτό πάσχει ακυρότητας. Συνεπώς, ο υπό κρίση λόγος πρέπει να γίνει δεκτός κατ' ουσίαν, παρέλκει δε η εξέταση των λοιπών λόγων ανακοπής. Κατόπιν τούτων πρέπει να γίνει δεκτή η ανακοπή και να ακυρωθεί η με αρ. …/2019 διαταγής πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και η από …-…-2019 επιταγή προς πληρωμή, κάτωθι του αντιγράφου του απογράφου εκ της ως άνω διαταγής πληρωμής. Τέλος, η καθ' ης πρέπει να καταδικαστεί λόγω της ήττας της, στα δικαστικά έξοδα της ανακόπτουσας σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 176 και 191 § 2 ΚΠολΔ, σε συνδυασμό με αυτές των άρθρων 63, 65, 68 Ν. 4194/2013 (Κώδικας Δικηγόρων), κατά τα οριζόμενα, ειδικότερα, στο διατακτικό.

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

ΔΙΚΑΖΕΙ αντιμωλία των διαδίκων.

 

ΔΕΧΕΤΑΙ την ανακοπή.

 

ΑΚΥΡΩΝΕΙ την με αρ. …/2019 διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και την από …-…-2019 επιταγή προς πληρωμή, κάτωθι του αντιγράφου του απογράφου εκ της ως άνω διαταγής πληρωμής.

 

ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ σε βάρος της καθ' ης τα δικαστικά έξοδα της ανακόπτουσας, τα οποία ορίζει στο ποσό των … (…) ευρώ.

 

Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε στην Αθήνα, σε έκτακτη και δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριο αυτού του Δικαστηρίου, την 21η.6.2024 χωρίς την παρουσία των διαδίκων και των πληρεξούσιων δικηγόρων τους.