ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ»

 

Ειρ. Νέας Ιωνίας 97/2024

 

Ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων - Τρόπος εκτοκισμού της ρύθμισης για την προστασία της κύριας κατοικίας -.

 

Δεκτή αίτηση ερμηνείας αρ. 316 επ. Κ.Π.Δ. σε απόφαση  Ν. 3869/2010. Καθορίζεται ο υπολογισμός του τόκου επί του ποσού δόσης της ρύθμισης του αρ. 9 παρ. 2 ν. 3869/2010 και όχι επί του συνολικού κεφαλαίου της ανωτέρω ρύθμισης. Σημείωση της ερμηνευτικής απόφασης στο πρωτότυπο της ερμηνευόμενης.

 

(Η παρούσα δημοσιεύεται επιμελεία του δικηγόρου Αθηνών Μιχαήλ Κούβαρη, MSC Alba Graduate Business School, Διαπιστευμένου Διαμεσολαβητή στο Υ.Δ.Δ.Α.Δ.)

 

 

 

ΑΡΙΘΜΟΣ: 97/2024

 

ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Εκούσια (Ν. 3869/2010)

 

      ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από την Ειρηνοδίκη Ουρανία Βαρελά παρουσία και της Γραμματέα Δέσποινας Πουλιάση.

 

      ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ δημόσια στο ακροατήριο στις 8 Ιανουάριου 2024 για να δικάσει την παρακάτω υπόθεση:

 

       ΤΗΣ ΑΙΤΟΥΣΑΣ: ····· της Μιχαήλ Κούβαρη.

 

       ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΣ Η ΑΙΤΗΣΗ: Ανώνυμης Τραπεζικής Εταιρείας με την επωνυμία ...

 

      Η αιτούσα με την από ... αίτηση, που απευθύνεται στο παρόν Δικαστήριο, με την υπ' αριθμ. ΓΑΚ... και ΕΑΚ ... έκθεση κατάθεσης δικογράφου, που όρισε ως ημερομηνία συζήτησης αρχικά την 27-11-2023 και μετά από αναβολή την αναφερόμενη στην αρχή της παρούσας, ζητά αυτή να γίνει δεκτή.

 

     Ακολούθησε συζήτηση που καταγράφεται στα ταυτάριθμα με την παρούσα πρακτικά συνεδρίασης του Δικαστηρίου.

 

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΚΑΙ ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

 

     Με την κρινόμενη αίτηση η αιτούσα εκθέτει ότι με την υπ’ αριθμ. ...2023  οριστική απόφαση του παρόντος Δικαστηρίου, ρυθμίστηκαν οι οφειλές της προς τις πιστώτριες και υποχρεώθηκε για την προστασία της κύριας κατοικίας της, σύμφωνα με το άρθρο 9 § 2 Ν.3869/2010, να καταβάλλει στην καθ’ ης το συνολικό ποσό των 114,000 ευρώ σε τριακόσιες μηνιαίες δόσεις, ποσού εκάστης 380 ευρώ, έντοκα, χωρίς ανατοκισμό, με βάση το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο, που θα ισχύει κατά το χρόνο αποπληρωμής του σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδας, αναπροσαρμοζόμενου με επιτόκιο αναφοράς αυτό των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ότι με υπόδειξη της καθ’ ης η μηνιαία δόση για τον μήνα Αύγουστο του έτους 2023 ανέρχεται στο ποσό των 707,01 ευρώ, που έρχεται σε προφανή δυσαναλογία με τα οριζόμενα στην ανωτέρω δικαστική απόφαση γιατί το επιτόκιο υπολογίζεται επί του συνολικού ποσού του κεφαλαίου, κατά τα αναλυτικά αναφερόμενα στο κρινόμενο δικόγραφο. Ότι ζητά την ερμηνεία της δικαστικής απόφασης ως προς τη διάταξη για το υπολογιζόμενο επιτόκιο, που θα πρέπει να υπολογίζεται στην εκάστοτε μηνιαία δόση και όχι στο σύνολο του κεφαλαίου. Ζητά ακόμη να διαταχθεί η σημείωση της παρούσας στο πρωτότυπο της ερμηνευόμενης απόφασης.

 

    Με το περιεχόμενο αυτό η κρινόμενη αίτηση υπάγεται στο αρμόδιο καθ’ ύλην και κατά τόπο Δικαστήριο σύμφωνα με το άρθρο 3 Ν. 3869/2010 κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας των άρθρων 741 επ. ΚΠολΔ και είναι ορισμένη και νόμιμη στηριζόμενη στις διατάξεις των άρθρων 316, 320 ΚΠολΔ, 9 § 2, 11 § 1 του Ν. 3869/2010, εξεταζόμενη στη συνέχεια και ως προς την ουσιαστική της βασιμότητα.

 

     Από τα έγγραφα που νόμιμα προσκομίζουν και επικαλούνται οι διάδικοι, με την παριστάμενη καθ’ ης να αρνείται την αίτηση, λαμβανομένου υπόψη και των διδαγμάτων κοινής πείρας σύμφωνα με το άρθρο 336 § 4 ΚΠολΔ, αποδείχθηκαν κατά την κρίση του Δικαστηρίου, τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά: Με την υπ’ αριθμ. 148/2023 οριστική απόφαση του παρόντος Δικαστηρίου, ρυθμίστηκαν οι οφειλές της αιτούσας προς τις πιστώτριες, που στο πρώτο στάδιο της δικαστικής ρύθμισης κατά το άρθρο 8 § 2 Ν. 3869/2010, υποχρεώθηκε σε μηδενικές καταβολές για μια 3ετία από τη δημοσίευση της απόφασης και στο δεύτερο στάδιο προστατεύτηκε η κύρια κατοικία της, σύμφωνα με το άρθρο 9 § 2 Ν.3869/2010, με την καταβολή του συνολικού ποσού των ... σε τριακόσιες μηνιαίες δόσεις, ποσού εκάστης 380 ευρώ, έντοκα, χωρίς ανατοκισμό, με βάση το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο, που θα ισχύει κατά το χρόνο αποπληρωμής του σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδας, αναπροσαρμοζόμενου με επιτόκιο αναφοράς αυτό των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αποδείχτηκε ότι κατά τον υπολογισμό του επιτοκίου της μηνιαίας δόσης για τον μήνα Αύγουστο του 2023, η καθ’ ης το υπολόγισε επί της συνολικής απαίτησης, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της μηνιαίας δόσης, που ανήλθε στο ποσό των 797,01 ευρώ, γεγονός που έρχεται σε προφανή δυσαναλογία με τα οριζόμενα στην ανωτέρω δικαστική απόφαση, αλλά και το γενικότερο πνεύμα του Ν. 3869/2010 για την προστασία των οφειλετών, με τη δικαστική ρύθμιση που προστατεύει την κύρια κατοικία τους, να λαμβάνει υπόψη το συνολικά ; καταβλητέο ποσό με ορθό υπολογισμό του επιτοκίου, προκειμένου ο οφειλέτης να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις μηνιαίες καταβολές (Ειρ,Αταλάντης 10/2024. Ειρ.Ν. Ιωνίας 44/2024 αδημ., Ειρ.Λαμ, 8/2023 ΝΟΜΟΣ, Ειρ.Πειρ. 2163/2022 ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ), Επομένως γεννάται θέμα ερμηνείας και η αίτηση θα κριθεί και ως βάσιμη στην ουσία της κατά τα προαναφερθέντα, θα ερμηνευτεί η άνω δικαστική απόφαση, με τη διευκρίνηση ότι το υπολογιζόμενο επιτόκιο, θα πρέπει να υπολογίζεται στην εκάστοτε μηνιαία δόση και όχι στο σύνολο του κεφαλαίου, το οποίο θα αποδεικνύεται κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου που αλλάζει και Θα γνωστοποιείται στην αιτούσα το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος, με την παρούσα να σημειώνεται στο περιθώριο της αρχικής απόφασης σύμφωνα και με τη διάταξη του άρθρου 320 ΚΠολΔ, γεγονός που της προσδίδει και αναδρομικότητα από την έναρξη των έντοκων καταβολών της ρύθμισης του άρθρου 9 § 2 του Ν. 3869/2010, για τη διάσωση της κύριας κατοικίας της αιτούσας.

 

ΠΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

       ΔΙΚΑΖΕΙ παρουσία της καθ’ ης.

 

       ΔΕΧΕΤΑΙ την αίτηση.

 

       ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ την υπ’ αριθμ. ...2023 οριστική απόφαση του παρόντος Δικαστηρίου ως προς τη διάταξη για τη διάσωση της κύριας κατοικίας της απούσας και συγκεκριμένα ως προς το επιτόκιο της ρύθμισης, που θα υπολογίζεται στην εκάστοτε μηνιαία δόση και όχι στο σύνολο του κεφαλαίου, με το ισχυον επιτόκιο να αποδεικνύεται κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου που αλλάζει και να γνωστοποιείται στην αιτούσα το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

       ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ τη σημείωση της παρούσας ερμηνευτικής απόφασης στο πρωτότυπο της ερμηνευόμενης απόφασης.

 

      ΚΡΙΘΗΚΕ αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε στο ακροατήριο, σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση στις 8 Απριλίου 2024, χωρίς την παρουσία των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων.

 

 

    Η ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ               Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

    ΟΥΡΑΝΙΑ ΒΑΡΕΛΑ            ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑΣΗ