ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ»

 

ΜΠρΠειρ 1366/2024

 

Έγγραφα που πρέπει να κοινοποιήσει κατά το άρθρο 925 ΚΠολΔ η επισπεύδουσα την εκτέλεση, για να συνεχίσει τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης όταν, μεταξύ των άλλων, έχει λάβει χώρα οιονεί καθολική διαδοχή, που προήλθε από απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας. Θα πρέπει να επιλεγούν εκείνα μόνο τα έγγραφα, που αποδεικνύουν την συντέλεση της απόσχισης του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας από τη διασπώμενη και τη σύσταση της επωφελούμενης και στοιχειοθετούν τη νομιμοποίηση της τελευταίας. Τα έγγραφα, που πιστοποιούν τις ανωτέρω πράξεις και ολοκληρώνουν την διάσπαση, είναι τα μόνα κρίσιμα και θα πρέπει να συγκοινοποιούνται στον οφειλέτη με την επιταγή. Όλα τα προηγούμενα οσηδήποτε σπουδαιότητα και σοβαρότητα αν παρουσιάζουν για τη διαδικασία της διασπάσεως καθ’ εαυτήν, δεν παύουν να αποτελούν στοιχεία, που αφορούν στις εσωτερικές σχέσεις των εταιρειών [διασπώμενη-επωφελούμενη]. Παράλειψη συγκοινοποίησης από την επισπεύδουσα της εγκριτικής της διάσπασης απόφασης Υπουργού Ανάπτυξης και της ανακοίνωσης της καταχώρησης της νέας επωφελούμενης εταιρείας στο ΓΕΜΗ. Ακυρότητα επιταγής προς εκτέλεση και κατασχετήριας έκθεσης.

 

(Η απόφαση δημοσιεύεται επιμελεία του δικηγόρου Πειραιώς Γεωργίου Καλτσά)

 

 

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

 

Αριθμός απόφασης 1366/2024

ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 

       Συγκροτούμενο από τη Δικαστή Παναγιώτα Νίκα, Πρωτόδικη, η οποία ορίστηκε από το Τριμελές Συμβούλιο Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου και από τη Γραμματέα Μαρίνα Γρηγοριάδου.

 

       Συνεδρίασε, δημόσια, στο ακροατήριό του, την Ι6η Φεβρουάριου 2024. προκειμένου να δικάσει τις υποθέσεις μεταξύ:

 

          ΤΟΥ ΑΝΑΚΟΠΤΌΝΤΟΣ: ... κατοίκου Πειραιά Αττικής, οδός ... με ΑΦΜ ... ο οποίος παραστάθηκε στο ακροατήριο μετά του πληρεξουσίου Δικηγόρου Γεωργίου Καλτσά (ΑΜ ΔΣΠ 3231) που κατέθεσε, προτάσεις και το με αριθμό Λ./2024 γραμμάτιο προκαταβολής εισφορών και ενσήμων του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς.

 

          ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΣ Η ΑΝΑΚΟΠΗ: Ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ... όπως εκπροσωπείται νόμιμα, που εδρεύει στην ... επί της ... με ΑΦΜ ... νομίμως αδειοδοτηθείσας με την με αριθμό ... απόφαση της Επιτροπής της ... και υπό την ιδιότητα της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις δυνάμει των διατάξεων του ν. 4354/2015, της πράξης με αριθμό ... και της τροποποιητικής της με αριθμό ... της Εκτελεστικής Επιτροπής της «Τράπεζας της Ελλάδος», στην οποία έχει ανατεθεί με το από 18-6-2021 ιδιωτικό συμφωνητικό διαχείρισης απαιτήσεων, σύμφωνα με την παρ. 14 του άρθρου 10 του ν. 3156/2003 (αντίγραφο του οποίου έχει καταχωρηθεί νομίμως στο Δημόσιο Βιβλίο του άρθρου 3 του ν. 2844/2020 του Ενεχυροφυλακείου Αθηνών με την με αριθμό πρωτοκόλλου ./22-06-2021 πράξη καταχώρισης του εντύπου δημοσίευσης συμβάσεων του άρθρου 10 παρ. 8 ν. 3156 2003 στον τόμο . και με αύξοντα αριθμό ...) το οποίο συμπληρώθηκε και κωδικοποιηθηκε με την από 10-4-2023 σύμβαση μακροπρόθεσμης διαχείρισης - ιδιωτικό συμφωνητικό διαχείρισης απαιτήσεων που καταχωρηθηκε στα βιβλία του Ενεχυροφυλακείου Αθηνών την 11-4-2023 με αριθμό πρωτοκόλλου ./11-4-2023, στον τόμο . με αύξοντα αριθμό . η διαχείριση των απαιτήσεων της εταιρείας ειδικού σκοπού με την επωνυμία ... που εδρεύει στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, ειδικής διαδόχου της ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία... με αριθμό ΓΈ.ΜΗ. ... και Α.Φ.Μ. ... δυνάμει της από 3 I σύμβασης πώλησης και μεταβίβασης επιχειρηματικών απαιτήσεων που καταχωρηΟηκε στα βιβλία του Ενεχυροφυλακείου ΑΘηνών την με αριθμό πρωτοκόλλου ... με αύξοντα αριθμό .... σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 8 και 10 ν. 3156/2003 σε συνδυασμό με το άρθρο 3 του ν. 2844/2000 και δυνάμει της από … σύμβασης διαχείρισης επιχειρηματικών απαιτήσεων, η οποία καταχωρήθηκε στα βιβλία του Ενεχυροφυλακείου Αθηνών με αριθμό πρωτοκόλλου ... στο τόμο ... και το με αριθμό πρωτοκόλλου .. έντυπο δημοσίευσης συμβάσεων, στον τόμο . με αύξοντα αριθμό ... καθολικής διαδόχου της ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία ... με αριθμό ΓΈ.ΜΗ. ... και Α.Φ.Μ. ... κατόπιν διάσπασης με απόσχιση του κλάδου της τραπεζικής δραστηριότητας της τελευταίας και εισφοράς του στη ανωτέρω νεοσυσταθείσα εταιρεία, καθολικής, και πάλι, διαδόχου, της ως άνω δικαιοπαρόχου εταιρείας, της πρώην ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία ... λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση, η οποία παραστάθηκε στο ακροατήριο δια της πληρεξούσιας δικηγόρου … που κατέθεσε προτάσεις και το με αριθμό ./2024 γραμμάτιο προκαταβολής εισφορών και ενσήμων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

 

       Ο ανακόπτων ζητεί να γίνει δεκτή η από 23-10-2023 ανακοπή του, που κατατέθηκε στη Γραμματεία του παρόντος Δικαστηρίου με αριθμό έκθεσης κατάθεσης δικογράφου ./26-10-2023. προσδιορίστηκε, προκειμένου να συζητηθεί. για την αναφερόμενη στην αρχή της παρούσας δικάσιμο και γράφτηκε στο πινάκιο με αριθμό ..

 

       Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των διαδίκων ζήτησαν να γίνουν δεκτά όσα αναφέρονται στα πρακτικά δημόσιας συνεδρίασης και στις προτάσεις τους.

 

ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

 

I. Με την υπό κρίση ανακοπή του, ο ανακόπτων ζητεί: (α) την ακύρωση (αα) της από 1-6-2023 β’ επιταγής προς πληρωμή κάτω από αντίγραφο του με αριθμό ./2020 πρώτου (α’) εκτελεστού απογράφου της με αριθμό ./2020 διαταγής πληρωμής του Δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, (αβ) της από 22-6-2023 γραπτής εντολής και πληρεξουσιότητας που δόθηκε προς τη Δικαστική Επιμελήτρια του Εφετείου Αθηνών, διορισμένη στο Πρωτοδικείο Αθηνών ... εταίρο της αστικής εταιρείας δικαστικών επιμελητών με την επωνυμία ... που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού ... με ... όπως εκπροσωπείται νόμιμα, από τον Δικηγόρο Αθηνών ... πληρεξουσίου της επισπεύδουσας εταιρείας με την επωνυμία ... Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις», που εδρεύει στην ... επί της ... αριθμοί ... με ΑΦΜ ... και αρ. ΓΕ.ΜΗ. ... όπως εκπροσωπείται νόμιμα, (αγ) της με αριθμό ... έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας της Δικαστικής Επιμελήτριας του Εφετείου Αθηνών, με έδρα το Πρωτοδικείο Αθηνών ... εταίρου της αστικής εταιρείας δικαστικών επιμελητών με την επωνυμία ...και όπως εκπροσωπείται νόμιμα, και (αδ) του με αριθμό ... αποσπάσματος έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας που αναρτήθηκε στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Ταμείου Νομικών και (β) την επιβολή στην καθ' ης η ανακοπή των δικαστικών του εξόδων. Η ανακοπή αρμοδίως καθ' ύλην (άρθρο 933 παρ. 1 ΚΠολΔ), αφού ο εκτελεστός τίτλος δυνάμει του οποίου επισπεύδεται η εκτέλεση έχει εκδοθεί από το Μονομελές Πρωτοδικείο, και κατά τόπον (άρθρο 933 παρ. 3 ΚΠολΔ), αφού μετά την επίδοση της επιταγής προς πληρωμή ακολούθησαν και άλλες πράξεις της εκτελεστικής διαδικασίας, φέρεται προς εκδίκαση ενώπιον του παρόντος Δικαστηρίου, προκειμένου να συζητηθεί κατά την ειδική διαδικασία των περιουσιακών διαφορών (άρθρο 937 παρ. 3 και 614 επ. ΚΠολΔ). Έχει ασκηθεί εμπρόθεσμα, όπως προκύπτει από την με αριθμό ./30-10-2023 έκθεση επίδοσης της δικαστικής επιμελήτριας της περιφέρειας του Εφετείου Πειραιά, με έδρα το Πρωτοδικείο Πειραιά .... εντός της προβλεπόμενης από το άρθρο 934 παρ. I α ΚΠολΔ προθεσμίας των 45 ημερών από την ημέρα της κατάσχεσης και πρέπει να ερευνηθεί και ως προς το παραδεκτό και το βάσιμο των λόγων της.

 

II. (i) Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 57 του ν. 4601/2019 «Εταιρικοί Μετασχηματισμοί κ.λπ.». που ρυθμίζει ζητήματα συγχώνευσης και διάσπασης ανώνυμων εταιριών, μεταξύ των οποίων οι τραπεζικές ανώνυμες εταιρίες (άρθρα 16 του ν. 2515/1997 και 145 του ν. 4261/2014) ορίζεται ότι: «I. Η απόσχιση κλάδου πραγματοποιείται, είτε με απορρόφηση, είτε με σύσταση μίας ή περισσότερων νέων εταιρειών, είτε με απορρόφηση και με σύσταση μίας η περισσότερων νέων εταιρειών.... 3. Απόσχιση κλάδου με σύσταση νέας εταιρείας ή νέων εταιρειών είναι η πράξη, με την οποία μία εταιρεία (διασπώμενη) χωρίς να λυθεί, μεταβιβάζει, σε μία ή περισσότερες εταιρείες που συνιστώνται ταυτόχρονα (επωφελούμενες) το καθοριζόμενο ή τους καθοριζόμενους στο σχέδιο διάσπασης κλάδο ή κλάδους δραστηριότητας, με τη διάθεση σε αυτήν εταιρικός συμμετοχών της επωφελούμενης ή των επωφελούμενων εταιρειών και, ενδεχομένως, χρηματικού ποσού, το οποίο δεν υπερβαίνει το δέκα τοις εκατό (10%) της ονομαστικής αξίας των εταιρικών συμμετοχών που αποδίδονται στη διασπώμενη εταιρεία ή, σε περίπτωση έλλειψης ονομαστικής αξίας, της λογιστικής τους αξίας», ενώ στο άρθρο 70 του ίδιου πιο πάνω ν. 4601/2019. ορίζεται ότι: «1. Η διάσπαση συντελείται με μόνη την καταχώριση σύμφωνα με την υποπερίπτωση αα' της περίπτωσης α της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3419/2005. της σύμβασης διάσπασης, ως προς τις επωφελούμενες εταιρείες, ακόμα και πριν από τη διαγραφή από το ΓΕ.ΜΗ. της διασπώμενης εταιρείας, εφόσον πρόκειται για κοινή διάσπαση. 2. Από την ημερομηνία καταχώρισης στο ΓΕ.ΜΗ. σύμφωνα με την παράγραφο I, επέρχονται αυτοδίκαια και ταυτόχρονα τόσο μεταξύ της διασπώμενης και των επωφελούμενων εταιρειών, όσο και έναντι τρίτων, τα εξής αποτελέσματα: α. οι επωφελούμενες εταιρείες υποκαθίστανται ως καθολικές διάδοχοι στη μεταβιβαζόμενη σε αυτές περιουσία. Στην κοινή διάσπαση, η καθολική διαδοχή καταλαμβάνει το σύνολο της περιουσίας, δηλαδή το σύνολο των δικαιωμάτων, των υποχρεώσεων και γενικά των εννόμων σχέσεων της διασπώμενης εταιρείας, περιλαμβανόμενων των διοικητικών αδειών που έχουν εκδοθεί υπέρ της τελευταίας και αφορούν τη μεταβιβαζόμενη περιουσία. Η μεταβίβαση αυτής της περιουσίας στις επωφελούμενες εταιρείες γίνεται σύμφωνα με την κατανομή που προβλέπεται στη σύμβαση διάσπασης ή προκύπτει από την παράγραφο 3 του άρθρου 59. Στη μερική διάσπαση και στην απόσχιση κλάδου η καθολική διαδοχή καταλαμβάνει τον κλάδο δραστηριότητας που καθορίζεται στη σύμβαση διάσπασης. 3. Οι εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται αυτοδίκαια και χωρίς άλλη διατύπωση από τις επωφελούμενες εταιρείες, σύμφωνα με την κατανομή που προβλέπεται στο σχέδιο σύμβασης διάσπασης ή προκύπτει από την παράγραφο 3 του άρθρου 59». Από τις διατάξεις αυτές προκύπτει ότι, σε περίπτωση διάσπασης τραπεζικής εταιρίας με απόσχιση του κλάδου της τραπεζικής δραστηριότητάς της και σύσταση νέας ανώνυμης τραπεζικής εταιρίας, η τελευταία νέα εταιρία καθίσταται καθολική διάδοχος της πρώτης, ως προς το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που απορρέουν από τον αποσχιζόμενο κλάδο της τραπεζικής δραστηριότητας της διασπώμενης, μεταξύ των οποίων και αυτών που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις που κατήρτισε η τελευταία με τους πελάτες της, οι δε εκκρεμείς δίκες με διάδικο την διασπώμενη συνεχίζονται με διάδικο την επωφελούμενη, η οποία υπεισέρχεται αυτοδικαίως, (ως οιονεί καθολική διάδοχος, στη θέση της διασπώμενης, χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή της δίκης και να απαιτείται δήλωση για τη συνέχισή της (ΑΠ 362/2023, ΑΠ 2071/2022). (ii) Εξάλλου, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 925 παρ. 1 ΚΠολΔ, ο καθολικός ή ειδικός διάδοχος του δικαιούχου οφείλει να κοινοποιήσει στον καθ' ου η εκτέλεση επιταγή προς εκτέλεση και τα νομιμοποιούντο αυτόν έγγραφα. Η υποχρέωση αυτή επιβάλλεται, τόσο για την έναρξη, όσο και για τη συνέχιση της, υπό του δικαιοπαρόχου αρξάμενης, εκτέλεσης, είναι δε ανεξάρτητη και πρέπει να γίνεται ακόμα και όταν ο καθ’ ου η εκτέλεση έλαβε με άλλον τρόπο γνώση της διαδοχής. Ως νομιμοποιούντο τον διάδοχο έγγραφα, νοούνται τα αποδεικνύοντα την διαδοχή και πρέπει να κοινοποιούνται, είτε αυτά είναι δημόσια, είτε ιδιωτικά. Η παράβαση του άρθρου 925 παρ. 1 ΚΠολΔ συνεπάγεται ακυρότητα της εκτέλεσης, ανεξαρτήτως βλάβης, δεδομένου του ότι η φράση το» νόμο» «δεν δύναται να αρχίσει ή να συνεχίσει την αναγκαστική εκτέλεση» είναι ισοδύναμη με την απειλή ακυρότητας. Ως προς την υποχρέωση, ειδικότερα, συγκοινοποίησης των νομιμοποιητικών εγγράφων και στην περίπτωση της καθολικής διαδοχής, με δεδομένη] την συνθετότητα και την ποικιλία των επιμέρους πράξεων από τις οποίες απαρτίζεται αυτή, άρα και των αντιστοίχων εγγράφων που την πιστοποιούν, η απαίτηση συγκοινοποίησης στον καθ' ου η εκτέλεση οφειλέτη, στο πλαίσιο της ρύθμισης του άρθρου 925 παρ. 1 ΚΠολΔ, όλων των εγγράφων που απαιτεί ο νόμος για τη συντέλεσή της, εκτός του ότι δεν συμπορεύεται με το πνεύμα της ρύθμισης του ανωτέρω άρθρου 925 παρ. 1 ΚΠολΔ, είναι και ιδιαιτέρως πολυτελής και δαπανηρή αλλά και παρεμβάλλει σοβαρά εμπόδια, παρεμποδίζοντας την πρόσβαση των δανειστών αδικαιολόγητα στην εκτελεστική διαδικασία. Η αναγκαστική εκτέλεση τοποθετεί μεν συνήθως τον τύπο πριν από την ουσία, όχι όμως, σε βαθμό που να αγγίζει τα όρια της κατάχρησης. Κατ' ανάγκη λοιπόν, όπως άλλωστε υποδεικνύει η ίδια η ρύθμιση του νόμου, πρέπει να επιλεγούν εκείνα μόνο τα έγγραφα, που υποδεικνύουν την συντέλεση της καθολικής διαδοχής και στοιχειοθετούν τη νομιμοποίηση της διαδόχου εταιρείας. Καθώς δε τα αποτελέσματα αυτά επέρχονται αυτοδικαίως εκ του νόμου και χωρίς άλλη διατύπωση από την έγκριση και καταχώρηση της εγκριτικές πράξης της διοίκησης στο Μ.Λ.Ε. (ή ΓΈ.ΜΗ.) και από το ίδιο χρονικό σημείο εκχωρούνται οι απαιτήσεις και αναλαμβάνονται οι υποχρεώσεις της νέας εταιρείας ως προς την δραστηριότητα που αναλαμβάνει, είναι προφανές ότι και η νομιμοποίηση της τελευταίας αρχίζει ακριβώς τότε (ΟλΑΠ 12/1999). Συνεπώς, τα έγγραφα που πιστοποιούν τις ανωτέρω πράξεις και ολοκληρώνουν τη σχετική διαδικασία, είναι τα μόνα κρίσιμα και θα πρέπει να συγκοινοποιούνται στον οφειλέτη με την επιταγή. Τα έγγραφα που νομιμοποιούν, συνεπώς, τη διάδοχο εταιρεία είναι η ανακοίνωση της καταχώρισης στο Μ.Α.Ε. (ή ΓΕ.ΜΗ.) της απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης, με την οποία εγκρίνεται η διαδοχή, καθώς και η σχετική ανακοίνωση της καταχώρησης στο ΜΑΕ (ή ΓΕ.ΜΗ.). Η κοινοποίηση των εγγράφων αυτών είναι αρκετή και ανταποκρίνεται πλήρως στη νομοτυπική μορφή των εγγράφων που αξιώνει το άρθρο 925 παρ. I ΚΠολΔ (ΑΠ 1343/2022).

 

III. Στην προκειμένη περίπτωση, με τον πρώτο λόγο της ανακοπής του, ο ανακόπτων εκθέτει, μεταξύ άλλων, ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης θα πρέπει να ακυρωθούν, διότι με την προς αυτόν επιδοθείσα από 1-6-2023 προσβαλλόμενη επιταγή προς πληρωμή, για την θεμελίωση της ενεργητικής της νομιμοποίησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη διάταξη του άρθρου 925 ΚΠολΔ, η καθ’ ης η ανακοπή συγκοινοποίησε ελλιπή νομιμοποιητικά έγγραφα. Ότι, ειδικότερα, σε προγενέστερο της σύνταξης της επιταγής χρόνο, και δη στις 16-4-2021. εγκρίθηκε και καταχωρήθηκε στο ΓΕ.ΜΗ, η διάσπαση της τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία ... με αριθμό ΓΕ.ΜΗ. ... και Α.Φ.Μ. ...(διασπώμενη), με απόσχιση του κλάδου της τραπεζικής δραστηριότητάς της και εισφοράς του στη νεοσυσταθείσα τραπεζική εταιρεία με την επωνυμία ... και τον δ.τ. ... με αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. ... και ΑΦΜ ... (επωφελούμενη), δυνάμει της με αριθμό ... πράξης διάσπασης του συμβολαιογράφου Αθηνών ... η οποία εγκρίθηκε με τη με αριθμό ./16-4-2021 απόφαση της Διεύθυνσης Εταιρειών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που καταχωρήθηκε στο ΓΕ.ΜΗ. και δημοσιεύθηκε στα στοιχεία της διασπώμενης και της επωφελούμενης με τις με αριθμούς πρωτοκόλλου ./16-4-2021 και ./16-4-2021, αντίστοιχα, ανακοινώσεις. Ότι από τη δημοσίευση της εγκριτικής απόφασης της διάσπασης στο ΓΈ.ΜΗ. στις 16-4-2021, η επωφελούμενη υποκαταστάθηκε, δυνάμει καθολικής διαδοχής, στο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων, εννόμων σχέσεων και εν γένει δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της διασπώμενης που εμπίπτουν στον κλάδο της τραπεζικής της δραστηριότητας και εισφέρθηκαν στην επωφελούμενη, τα ανωτέρω, ωστόσο, έγγραφα, που αφορούν τη σχετική μεταβίβαση, δεν συμπεριλήφθηκαν από την καθ' ης μεταξύ των συγκοινοποιηθέντων με την ανωτέρω προσβαλλόμενη επιταγή. Ο λόγος αυτός της ανακοπής είναι νόμιμος, στηριζόμενη στη διάταξη του άρθρου 925 ΚΠολΔ και αποδεικνύεται και ουσιαστικά βάσιμος, καθώς από όλα τα προσκομιζόμενα και επικαλούμενα από τους διαδίκους έγγραφα, μερικά από τα οποία μνημονεύονται, ειδικότερα, στη συνέχεια, χωρίς να παραλείπεται κανένα για την ουσιαστική εκτίμηση της διαφοράς, αποδείχθηκαν τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά: Στην προσβαλλόμενη από 1-6-2023 β' επιταγή προς πληρωμή, κάτω από αντίγραφο του με αριθμό ./2020 πρώτου (α') εκτελεστού απογράφου της με αριθμό ./2020 διαταγής πληρωμής του Δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, μνημονεύονται τα ακόλουθα, συγκοινοποιούμενα με αυτήν και νομιμοποιητικά της επισπεύδουσας έγγραφα: (1) Το από 18-6-2021 ιδιωτικό συμφωνητικό διαχείρισης απαιτήσεων (Private Agreement for the Servicing of Receivables) και ακριβής μετάφραση αυτού. (2) το με αριθμό πρωτοκόλλου ./22-6-2021 πιστοποιητικό καταχώρησης της σύμβασης μακροπρόθεσμης διαχείρισης της «Cepal» στα βιβλία του Ενεχυροφυλακείου Αθηνών την 22-6-2021 στον τόμο .. με αύξοντα αριθμό .. (3) το με αριθμό ./15-6-2021 ειδικό πληρεξούσιο του συμβολαιογράφου Αθηνών (4) η με αριθμό πρωτοκόλλου εκ νέου δημοσίευση της από ... σύμβασης ανάθεσης διαχείρισης επιχειρηματικών απαιτήσεων από την «....» προς την εταιρεία ... στο δημόσιο βιβλίο του άρθρου 3 του ν. 2844/2000 του Ενεχυροφυλακείου Αθηνών, στον τόμο ... με αύξοντα αριθμό ... με υπό στοιχείο Β) μεταβολές της σύμβασης διαχείρισης ήτοι, μετά της από 2-2-2021 πρόσθετης πράξης περί επανεκχώρησης μέρους επιχειρηματικών απαιτήσεων στην …. (5) η με αριθμό πρωτοκόλλου ./20-4-2021 εκ νέου δημοσίευση της από 30-4-2020 σύμβασης πώλησης και μεταβίβασης επιχειρηματικών απαιτήσεων στο δημόσιο βιβλίο του άρθρου 3 του ν. 2844/2000 του Ενεχυροφυλακείου Αθηνών, στον τόμο .. με αύξοντα αριθμό .. με υπό στοιχείο Β) μεταβολές της σύμβασης, ήτοι μετά της από 2-2-2021 πρόσθετης πράξης περί πώλησης και μεταβίβασης μέρους επιχειρηματικών απαιτήσεων στην «Άλφα Τράπεζα Α.Ε.», (6) το με αριθμό ./19-4-2021 ειδικόν πληρεξούσιο του συμβολαιογράφου Αθηνών ... (7) την από ... σύμβαση διαχείρισης επιχειρηματικών απαιτήσεων, όπως αυτή καταχωρήθηκε νομίμως στα δημόσια βιβλία του Ενεχυροφυλακείου Αθηνών την 30-4-2020 με αριθμό πρωτοκόλλου ./30-4-2020, στον τόμο ., με αύξοντα αριθμό ., (8) το με αριθμό ./30-4-2020 ειδικό πληρεξούσιο του συμβολαιογράφου Αθηνών (9) την από 30-4-2020 σύμβαση πώλησης και μεταβίβασης απαιτήσεων, που καταχωρήθηκε στα δημόσια βιβλία του Ενεχυροφυλακείου Αθηνών με αριθμό πρωτοκόλλου ./30-4-2020 στον τόμο . με αύξοντα αριθμό .. (10) τα αποσπάσματα του παραρτήματος της από 30-4-2020 σύμβασης πώλησης και μεταβίβασης επιχειρηματικών απαιτήσεων, όπως αυτή καταχωρήθηκε νομίμως στα δημόσια βιβλία του Ενεχυροφυλακείου Αθηνών την 30η-4-2020 με αριθμό πρωτοκόλλου ./30-4-2020. στον τόμο .. με αύξοντα αριθμό .. σελ. 4808. (II) την από 10-4-2023 σύμβαση μακροπρόθεσμης διαχείρισης - ιδιωτικό συμφωνητικό διαχείρισης απαιτήσεων, μετά της ακριβούς μετάφρασης αυτής, με την οποία συμπληρώθηκε και κωδικοποιήθηκε η από 18-6-2021 περίληψη της σύμβασης μακοοποόθεσμης διαχείρισης-ιδιωτικό συμφωνητικό, μεταξύ της ... και της με ημερομηνία 22-6-2021. (12) την περίληψη της από 10-4-2023 σύμβασης μακροπρόθεσμης διαχείρισης-ιδιωτικού συμφωνητικού διαχείρισης απαιτήσεων, όπως αυτή καταχωρήθηκε νομίμως στα βιβλία του Ενεχυροφυλακείου Αθηνών την .-4-2023 με αριθμό πρωτοκόλλου ./1 1-4-2023. στον τόμο . με αύξοντα αριθμό .. (13) την με αριθμό Κ2-4580/28-6-2013 απόφαση περί έγκρισης συγχώνευσης με απορρόφηση της ... από την εταιρεία με την επωνυμία ...            και τον διακριτικό τίτλο ... κατά τις διατάξεις των άρθρων 68 παρ. 2 και 78 του κ.ν. 2190/1920 και του άρθρου 16 του ν. 2515/1997 σε συνδυασμό με το με αριθμό 3931/1-7-2013 ΦΕΚ (Τεύχος ΑΕ, ΕΠΕ και Γ.Ε.ΜΗ.), στο οποίο δημοσιεύθηκε η ως άνω απόφαση. Από τα ίδια αποδεικτικά μέσα αποδείχθηκε ότι, σε χρόνο προγενέστερο της κοινοποίησης της από 1-6-2023 επιταγής προς πληρωμή και δη στις 16-4-2021. εγκρίθηκε και καταχωρήθηκε στο Γ.Ε.ΜΗ. η διάσπαση της ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία ... με αριθμό ΓΕ.ΜΗ. ... και Α.Φ.Μ. ... (διασπώμενη) με απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας και εισφοράς του στη νεοσυσταθείσα τραπεζική εταιρεία με την επωνυμία ... και τον διακριτικό τίτλο ... με έδρα την Αθήνα, οδός ... με αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. ... και ΑΦΜ ... (επωφελούμενη), σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 16 του ν. 2515/1997, την παρ. 3 του άρθρου 54, την παρ. 3 του άρθρου 57 και των άρθρων 59 έως και 74 και 140 του ν. 4601/2019. όπως ισχύουν, σε συνδυασμό με την με αριθμό ./7-4-2021 πράξη διάσπασης του συμβολαιογράφου Αθηνών ... η οποία εγκρίθηκε με την με αριθμό ./16-4-2021 απόφαση της Διεύθυνσης Εταιρειών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που καταχωρήθηκε στο Γ.Ε.ΜΗ. και δημοσιεύτηκε στα στοιχεία της διασπώμενης και της επωφελούμενης με τις με αριθμούς πρωτοκόλλου ./16-4-2021 και ./16-4-2021, αντίστοιχα, ανακοινώσεις. Από δε την δημοσίευση της εγκριτικής απόφασης της διάσπασης με απόσχιση του τραπεζικού κλάδου στο ΓΕ.ΜΙΙ. η επωφελούμενη υποκαταστάθηκε, δυνάμει καθολικής διαδοχής, στο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων, εννόμων σχέσεων και εν γένει δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της διασπώμενης που εμπίπτουν στον κλάδο της τραπεζικής δραστηριότητάς της και εισφέρθηκαν στην επωφελούμενη, μεταξύ των οποίων και τα περιουσιακά στοιχεία, έννομες σχέσεις και δικαιώματα που απορρέουν, τόσο από την από 30-4-2020 σύμβαση μεταβίβασης επιχειρηματικών απαιτήσεων, όσο και από την από 30-4-2020 σύμβαση διαχείρισης απαιτήσεων. Η καθ' ης παρέλειψε, ωστόσο, να συγκοινοποιήσει τα έγγραφα που υποδεικνύουν την τελευταία αυτήν καθολική διαδοχή, δηλαδή την ανακοίνωση της καταχώρισης της απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης που αφορά την έγκριση της διάσπασης και τη σχετική ανακοίνωση της καταχώρησης της νέας επωφελούμενης εταιρίας, που συστάθηκε το πρώτον, στο Γ.Ε.ΜΙI. δηλαδή την με αριθμό ./16-4-2021 απόφαση της Διεύθυνσης Εταιρειών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τις με αριθμούς πρωτοκόλλων ./16-4-2021 και ./16-4-2021 ανακοινώσεις, δυνάμει των οποίων δημοσιεύτηκε η εγκριτική απόφαση της διάσπασης, τα στοιχεία της νεοσυσταθείσας εταιρείας, καθώς και το καταστατικό αυτής, έγγραφα δια των οποίων συντελείται η διάσπαση σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 70 του ν. 4601/2019 και αποδεικνύεται πλήρως η νομιμοποίηση της νέας εταιρείας, με συνέπεια ο ανακόπτων να μην έχει τη δυνατότητα να ελέγξει επαρκώς και με πληρότητα την ενεργητική νομιμοποίηση της επισπεύδουσας την εκτέλεση και να μην αποδεικνύεται ότι, κατά τον χρόνο μεταβίβασης της απαίτησης στην εταιρεία ειδικού σκοπού, της οποίας η καθ' ης τυγχάνει διαχειρίστρια, το ανωτέρω νέο νομικό πρόσωπο είχε συσταθεί και ήταν δικαιούχος της επίδικης απαίτησης, ώστε, να έχει την εξουσία διάθεσής της στην τελευταία. Κατόπιν των ανώτερο», πρέπει ο πρώτος λόγος της ανακοπής, κατά το ανωτέρω εξετασθέν μέρος του, να γίνει δεκτός ως προς την ουσιαστική του βασιμότητα. και (α) να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη επιταγή προς πληρωμή και οι χρονικά επόμενες και στηριζόμενες σε αυτήν λοιπές προσβαλλόμενες πράξεις εκτέλεσης, ενώ παρέλκει η εξέταση των λοιπών λόγων ανακοπής που κατατείνουν στο ίδιο αποτέλεσμα (ΕφΠειρ 163/2013 ΤΝΠ ΔΣΑ, ΕφΑθ 5956/2012, ΔΕΕ 2013. 150), και (β) να επιβληθούν τα δικαστικά έξοδα του ανακόπτοντος σε βάρος της καθ’ ης η ανακοπή (άρθρα 176, 191, 63 παρ. I ί α. 65, 66 και 68 ν. 4194/ 2013), προσδιοριζόμενα με βάση το ποσό της απαίτησης για το οποίο επισπεύστηκε η εκτέλεση (ΑΠ 905/2011), όπως ορίζεται, ειδικότερα, στο διατακτικό.

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

        ΔΙΚΑΖΕΙ κατ' αντιμωλία των διαδίκων.

 

        ΔΕΧΕΤΑΙ την ανακοπή.

 

       ΑΚΥΡΩΝΕΙ (α) την από 1-6-2023 β’ επιταγή προς πληρωμή κάτω από αντίγραφο του με αριθμό ./2020 πρώτου (α') εκτελεστού απογράφου της με αριθμό ./2020 διαταγής πληρωμής του Δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, (β) την από 22-6-2023 γραπτή εντολή και πληρεξουσιότητα που δόθηκε προς τη δικαστική επιμελήτρια του Εφετείου Αθηνών, διορισμένη στο Πρωτοδικείο Αθηνών ... εταίρο της αστικής εταιρείας δικαστικών επιμελητών με την επωνυμία ... και που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού ... με Α.Φ.Μ. ... από τον Δικηγόρο Αθηνών ... πληρεξούσιο της επισπεύδουσας εταιρείας με την επωνυμία ... που εδρεύει στη ... επι της ... με ΑΦΜ ... και αρ. Γ.Ε.ΜΗ .... όπως εκπροσωπείται νόμιμα, (γ) την με αριθμό ... έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας της Δικαστικής Επιμελήτριας του Εφετείου Αθηνών ..., με έδρα το Πρωτοδικείο Αθηνών, εταίρου της αστικής εταιρείας δικαστικών επιμελητών με την επωνυμία ... που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού οδός ... αριθμός ... με Α.Φ.Μ. ... και (δ) το με αριθμό ... απόσπασμα έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας που αναρτήθηκε στο Δελτίο Δικαστικού Δημοσιεύσεων του Ταμείου Νομικών.

 

       ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ σε βάρος της καθ’ ης η ανακοπή τα δικαστικά έξοδα του ανακόπτοντος, το ύψος των οποίων ορίζει στο ποσό των οκτακόσιων πενήντα (850.00) ευρώ.

 

        Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε στο ακροατήριό του στον Πειραιά την 23-04-2024, χωρίς την παρουσία των διαδίκων και των πληρεξουσίων δικηγόρων τους.

 

 

        Η ΔΙΚΑΣΤΗΣ           Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ