ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ»

 

ΜΠρΠατρών 503/2024

 

Αγωγή επιμέλειας ανήλικου τέκνου - Εκούσια αναγνώριση από έτερο πρόσωπο - Αναβολή της συζήτησης -.

 

Αγωγή επιμέλειας ανήλικου τέκνου από τον ενάγοντα που επικαλείται ότι είναι βιολογικός πατέρας, ενώ το ανήλικο τέκνο έχει αναγνωριστεί εκούσια από έτερο τρίτο πρόσωπο. Αναβολή της συζήτησης της αγωγής μέχρι να εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση επί της αγωγής της προσβολής της εκούσιας αναγνώρισης του τέκνου από το τρίτο αυτό έτερο πρόσωπο.

 

 

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

 

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΤΟ ΓΑΜΟ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ

 

 

Αριθμός απόφασης 503/2024

 

(αριθμός έκθεσης κατάθεσης αγωγής: ./2023)

(αριθμός έκθεσης κατάθεσης κλήσης: ./2024)

 

ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

 

 

Συγκροτήθηκε από τη δικαστή, Ειρήνη Παπαηλία, Δικαστική Πάρεδρο, την οποία όρισε ο Διευθύνων το Πρωτοδικείο Πατρών Πρόεδρος Πρωτοδικών, και από τη γραμματέα, Τατιάνα Κουτσαντώνη.

 

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του την 17-05-2024 για να δικάσει την υπόθεση μεταξύ:

 

Του ενάγοντα - καλούντα, ., κάτοικου Πατρών, οδού ., με ΑΦΜ ., ο οποίος παραστάθηκε διά της πληρεξούσιας δικηγόρου, Γεωργίας Σαρρή.

 

Της εναγόμενης - καθ’ ης η κλήση, ., κάτοικου Πατρών, οδού . αριθ. ., η οποία δεν παραστάθηκε κατά τη συζήτηση της υπόθεσης ούτε εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο.

 

Ο ενάγων - καλών ζητεί να γίνει δεκτή η από 04-04-2023 αγωγή του, που κατατέθηκε στη γραμματεία του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών και έλαβε αριθμό έκθεσης κατάθεσης δικογράφου ./2023. Επ’ αυτής εκδόθηκε η με αριθμό 158/2024 μη οριστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών που κήρυξε απαράδεκτη τη συζήτηση. Με την από 04-04-2024 κλήση που κατατέθηκε στη γραμματεία αυτού του δικαστηρίου και έλαβε αριθμό έκθεσης κατάθεσης δικογράφου ./2023, η ως άνω αγωγή επαναφέρεται προς συζήτηση που προσδιορίσθηκε με πράξη της αρμόδιας Προέδρου Πρωτοδικών για την αναφερόμενη στην αρχή της παρούσας δικάσιμο και γράφτηκε στο πινάκιο.

 

ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ

 

Όπως προκύπτει από την παραδεκτή επισκόπηση του δικογράφου της υπό κρίση αγωγής, πρόκειται για κύρια αγωγή επιμέλειας του άρρενος ανήλικου τέκνου της εναγόμενης - καθ’ ης η κλήση που φέρει το επώνυμο ., του οποίου ο ενάγων - καλών επικαλείται ότι είναι βιολογικός πατέρας. Ωστόσο, από το περιεχόμενο της αγωγής προκύπτει ότι το ανήλικο τέκνο έχει αναγνωριστεί εκούσια από έτερο, τρίτο, άρρεν πρόσωπο, τηρηθέντος του συμβολαιογραφικού τύπου (άρθρο 1475 ΑΚ). Κατά συνέπεια, η προσβολή της εκούσιας αναγνώρισης του τέκνου από το τρίτο αυτό έτερο πρόσωπο αποτελεί προδικαστικό ζήτημα της αναγνώρισης της σχέσης γονέα και τέκνου μεταξύ του ενάγοντος - καλούντος και του άρρενος ανήλικου τέκνου που φέρει το επώνυμο ., η οποία έχει το χαρακτήρα προδικαστικού ζητήματος που εξαρτά τη διάγνωση της υπό κρίση διαφοράς. Για τα ζητήματα αυτά που αποτελούν διαφορές που αναφέρονται στο άρθρο 592 παρ. 2 εδάφ. α' και γ', από την επισκόπηση των εγγράφων της δικογραφίας προκύπτει ότι έχει ήδη ασκηθεί εκ μέρους του ανήλικου τέκνου η από 12-07-2023 και με αριθμό έκθεσης κατάθεσης ./2023 αγωγή, ενώπιον αυτού του δικαστηρίου, η οποία συζητήθηκε την 01-03-2024. Εν προκειμένω, όπως ορίζεται από τη διάταξη του άρθρου 600 ΚΠολΔ, αυτό το δικαστήριο δεν επιτρέπεται να εκφέρει κρίση για τα εν λόγω προδικαστικά ζητήματα, αλλά υποχρεούται να αναβάλει αυτεπάγγελτα τη συζήτηση της υπό κρίση αγωγής, ωσότου εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση σχετικά με την από 12-07-2023 και με αριθμό έκθεσης κατάθεσης ./2023 αγωγή. Επομένως, η συζήτηση της αγωγής πρέπει να αναβληθεί.

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Αναβάλλει τη συζήτηση της από 04-04-2023 και με αριθμό έκθεσης κατάθεσης ./2023 αγωγής, ωσότου εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση σχετικά με την από 12-07-2023 και με αριθμό έκθεσης κατάθεσης ./2023 αγωγή, ασκηθείσας ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών κατά την ειδική διαδικασία των διαφορών από την οικογένεια, το γάμο και την ελεύθερη συμβίωση.

 

Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύθηκε στην Πάτρα την 26η Αυγούστου 2024 στο ακροατήριό του, σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση, χωρίς την παρουσία των διαδίκων και της πληρεξούσιας δικηγόρου του ενάγοντα.

 

Η Δικαστής                          Η Γραμματέας