ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ»

 

Ειρ. Χαλανδρίου (Ανατροπή έκπτωσης Ν. 3869/2010 ) 68/2024

 

 

Δεκτή ανατροπή έκπτωσης Ν. 3869/2010 - Ολιγωρία διαχειρίστριας εταιρείας στην χορήγηση νέου λογαριασμού εξυπηρέτησης - Αδυναμία εξυπηρέτησης της ρύθμισης - Υπέρβαση της αρχής της αναλογικότητας - Καταχρηστική άσκηση δικαιώματος -.

 

 

Δεκτή αίτηση ανατροπής έκπτωσης οφειλέτριας από τις διατάξεις του ν. 3869/2010, επικυρώνοντας το περιεχόμενο της πρωτόδικης αποφάσεως υπαγωγής. Μετάπτωση των τραπεζικών λογαριασμών εξυπηρέτησης εκ μέρους των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, οι οποίες κατέστησαν διαχειρίστριες των ειδικών ή καθολικών διαδόχων των καθ’ ων πιστωτικών ιδρυμάτων. Περίπτωση καταχρηστικής εφαρμογής των διατάξεων του αρ. 11 παρ. 2 του ν. 3869/2010 εκ μέρους των πιστωτών. Λόγω των μεταβιβάσεων και την ολιγωρία των προστηθέντων υπαλλήλων της διαχειρίστριας εταιρείας να υποδείξει έγκαιρα προς την αιτούσα, όπως τούτο επιβάλλεται τουλάχιστον από τα συναλλακτικά ήθη, νέο λογαριασμό, στον οποίο έπρεπε να καταθέσει το ποσό που ορίστηκε με την απόφαση, εμφανίστηκε ότι δεν ήταν ενήμερη προς τις μηνιαίες καταβολές. Μετά όμως την υπόδειξη των λογαριασμών που εξυπηρετούσαν τις ένδικες οφειλές, η αιτούσα συνέχισε προσηκόντως και εμπροθέσμως να καταβάλλει τις ορισθείσες με την απόφαση καταβολές. Συνεπώς η καθ’ ης άσκησε καταχρηστικά και κατά παράβαση των κανόνων της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών, το δικαίωμα που απορρέει από το άρθρο 11 παρ. 2 του ν. 3869/2010 και αιτήθηκε να κηρυχθεί έκπτωτη η αιτούσα από την δικαστική ρύθμιση. 

 

 

 

(Η απόφαση δημοσιεύεται επιμελεία του δικηγόρου Αθηνών Μιχαήλ Ι. Κούβαρη, MSC Alba Graduate Business School, Διαπιστευμένου Διαμεσολαβητή στο Υ.Δ.Δ.Α.Δ.)

 

 

 

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

ΕΚΟΥΣΙΑ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

(Ν. 3869/2010)

 

Αριθμός Απόφασης 68/2024

ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

 

 ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από την Ειρηνοδίκη Κωνσταντίνα Στοϊκίδου, με την παρουσία της Γραμματέως Αθηνάς Ζαμπά.

 

 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ δημόσια στο ακροατήριό του την 10η Νοεμβρίου 2023 για να δικάσει την υπόθεση μεταξύ: ... πληρεξουσίας δικηγόρου της Αρετής Περδικομάτη, που κατέθεσε έγγραφες προτάσεις (αριθμός γραμματίου προκαταβολή εισφορών και ενσήμων Π./2023 έκδοσης ΔΣ Αθηνών).

 

 ΤΩΝ ΚΑΘ’ ΩΝ Η ΑΙΤΗΣΗ: 1) ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Αιόλου αρ. 86, και εκπροσωπείται νόμιμα, η οποία δεν εμφανίστηκε στο ακροατήριο κατά την εκφώνηση της υπόθεσης ούτε εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο, 2) ανώνυμης τραπεζικής εταιρεία με την επωνυμία «ΑLΡΗΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», και το διακριτικό τίτλο «ΑLΡΗΑ ΒΑΝΚ», που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Σταδίου αρ. 40, με ΑΦΜ ., και εκπροσωπείται νόμιμα, ως καθολικής διαδόχου της ανώνυμης τραπεζικής εταιρίας με την επωνυμία «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», με ΑΦΜ ., κατόπιν διάσπασης της τελευταίας (Διασπώμενης) με απόσχιση του κλάδου της τραπεζικής δραστηριότητας και εισφοράς του στην νεοσυσταθείσα εταιρία - πιστωτικό ίδρυμα (Επωφελούμενη), σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 16 του ν. 2515/1997, την παρ. 3 του άρθρου 54, την παρ. 3 του άρθρου 57 και των άρθρων 59 έως και 74 και 140 του ν. 4601/2019, όπως ισχύουν, σε συνδυασμό με την υπ’ αριθμ. ./07-04-2021 Πράξη Διάσπασης του συμβολαιογράφου Αθηνών .. Η ως άνω διάσπαση εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. πρωτ. ./16-04-2021 απόφαση της Δ/νσης Εταιριών του Υπουργείου Ανάπτυξης, που καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ και δημοσιεύθηκε στα στοιχεία της Διασπώμενης και της Επωφελούμενης με τις υπ’ αριθμ. πρωτ. ./16-04-2021 και ./16-04-2021 ανακοινώσεις αντίστοιχα, η οποία δεν εμφανίστηκε στο ακροατήριο κατά την εκφώνηση της υπόθεσης ούτε εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο, 3) ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΑΩΣ Α.Ε.», που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Αμερικής αρ. 4, με ΑΦΜ ., και εκπροσωπείται νόμιμα, η οποία δεν εμφανίστηκε στο ακροατήριο κατά την εκφώνηση της υπόθεσης ούτε εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο, και 4) ανώνυμης τραπεζικής εταιρίας με την επωνυμία «doValue Greece ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ» και το διακριτικό τίτλο «doValue Greece», η οποία εδρεύει στο Μοσχάτο Αττικής, επί της οδού Κύπρου αρ. 27 και Αρχιμήδους, με ΑΦΜ ., και εκπροσωπείται νόμιμα, ενεργούσας δυνάμει της από 04-06-2020 σύμβασης διαχείρισης επιχειρηματικών απαιτήσεων και του υπ’ αριθμ. ./06-11-2020 πληρεξουσίου της συμβολαιογράφου Αθηνών ., επ’ ονόματι και για λογαριασμό της ανώνυμης τραπεζικής εταιρίας με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΕUROΒΑΝΚ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» και το διακριτικό τίτλο «ΕυΚΟΒΑΝΚ», που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Όθωνος αρ. 8, με ΑΦΜ ., και εκπροσωπείται νόμιμα ως καθολικής διαδόχου της ανώνυμης τραπεζικής εταιρίας με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΕUROΒΑΝΚ ERGASIAS Α.Ε.», με ΑΦΜ ., λόγω διάσπασης της τελευταίας με απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητάς της και σύσταση της πρώτης τραπεζικής εταιρίας (άρθρο 16 του ν. 2515/1997 και άρθρα 57 παρ. 3 και 59-74 του ν. 4601/2019 - Ανακοινώσεις για καταχώριση στο ΓΕΜΗ υπ’ αριθμ. . και ./20-03-2020, όπως εκπροσωπείται νόμιμα, η οποία δεν εμφανίστηκε στο ακροατήριο κατά την εκφώνηση της υπόθεσης ούτε εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο.

 

... 2022, εκούσιας δικαιοδοσίας, ζητά όσα διαλαμβάνονται σ’ αυτή. Για την συζήτηση της υπόθεσης ορίστηκε δικάσιμος η αναφερόμενη στην αρχή της παρούσας.

 

Εκφωνήθηκε η υπόθεση κατά τη σειρά εγγραφής της στο πινάκιο και παραστάθηκαν οι διάδικοι όπως αναφέρεται πιο πάνω. Κατά την συζήτηση της υποθέσεως, η πληρεξούσια δικηγόρος της αιτούσας ανέπτυξε τους ισχυρισμούς της και ζήτησε να γίνουν δεκτά όσα αναφέρονται στα ταυτάριθμα με την παρούσα πρακτικά και στις προτάσεις τους. Το Δικαστήριο,

 

 

ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ

 

 

   Όπως προκύπτει από τις με αριθμό ./05-12-2022, ./05-12-2022, ./02-12-2022 και ./05-12-2022 εκθέσεις επίδοσης του δικαστικού επιμελητή της περιφέρειας του Εφετείου Αθηνών με έδρα το Πρωτοδικείο Αθηνών, ., που προσκομίζει με επίκληση η αιτούσα, ακριβές αντίγραφο της υπό κρίση αίτησης με πράξη ορισμού δικασίμου και κλήση προς συζήτηση για τη δικάσιμο που αναφέρεται στην αρχή της παρούσας επιδόθηκε νόμιμα και εμπρόθεσμα στους καθ’ ων η αίτηση. Όταν η υπόθεση εκφωνήθηκε με τη σειρά της από το πινάκιο οι τελευταίες δεν παραστάθηκαν και επομένως πρέπει να δικασθούν ερήμην, πλην όμως η συζήτηση της υπόθεσης θα προχωρήσει σαν να ήταν όλοι οι διάδικοι παρόντες (άρθρο 754 παρ.2 του ΚΠολΔ). Περαιτέρω από τα πρακτικά της παρούσας δίκης προέκυψε ότι η αιτούσα παραστάθηκε δια της ως άνω πληρεξούσιας δικηγόρου της, πλην όμως η αιτούσα ήταν παρούσα στο ακροατήριο καθώς αυτή εξετάστηκε ανωμοτί ενώπιον του παρόντος Δικαστηρίου, ως προκύπτει από τα ταυτάριθμα με την παρούσα πρακτικά δίκης, επομένως αυτή παραστάθηκε μετά της πληρεξούσιας δικηγόρου της.

 

   Σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 11 του ν. 3869/2020, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ.2 του άρθρου 64 του Ν. 4549/2018 «2. Αν ο οφειλέτης καθυστερεί την εκπλήρωση των υποχρεώσεων από τη ρύθμιση οφειλών, με συνέπεια το συνολικό ύφος του ποσού σε καθυστέρηση να υπερβαίνει αθροιστικώς την αξία τριών (3) μηνιαίων δόσεων, διαδοχικών ή μη, ο θιγόμενος πιστωτής μπορεί να επιδώσει στον οφειλέτη εξώδικη όχληση με την οποία τον καλεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του εντός τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών. Αν ο οφειλέτης δεν συμμορφωθεί προσηκόντως, εκπίπτει αυτοδικαίως από τη ρύθμιση έναντι όλων των πιστωτών από την ημέρα που ο θιγόμενος πιστωτής επιδώσει σχετική δήλωση στους υπόλοιπους πιστωτές, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταθέσει σχετικό σημείωμα με ενσωματωμένη την ανωτέρω αναφερόμενη εξώδικη όχληση στο φάκελο που τηρείται στο αρμόδιο δικαστήριο. Στην περίπτωση αυτή, ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει από το Ειρηνοδικείο την ανατροπή της έκπτωσης του αν αποδεικνύει ότι η μη καταβολή των δόσεων οφείλεται σε γεγονός ανωτέρας βίας, μη δυνάμενο να αντιμετωπιστεί με αίτηση μεταρρύθμισης της απόφασης ή ότι ο θιγόμενος πιστωτής άσκησε καταχρηστικά το δικαίωμα της παρούσας παραγράφου.».

 

    Με την υπό κρίση αίτηση της, η αιτούσα ζητά την ανατροπή της αυτοδίκαιης έκπτωσης της από τη δικαστική ρύθμιση των οφειλών της, όπως αυτές ρυθμίσθηκαν με την με αριθμό 404/2019 απόφαση του παρόντος Δικαστηρίου, για τους λόγους που αναλύονται σ’ αυτή καθώς και να υποχρεωθεί η τέταρτη των καθ’ ων πιστωτών στην ανάκληση της κοινοποιηθείσας, την 08-04-2022, εξώδικης πρόσκλησης - δήλωσης. Τέλος ζητά να καταδικασθεί η τέταρτη των καθ’ ων πιστωτών στη δικαστική της δαπάνη και στην αμοιβή του πληρεξουσίου δικηγόρου της. Με το περιεχόμενο αυτό και αίτημα η υπό κρίση αίτηση αρμόδια καθ’ ύλη και κατά τόπο φέρεται για συζήτηση ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας των άρθρων 741 επ. ΚΠολΔ (άρθρο 3 Ν. 3869/2010) και είναι ορισμένη και νόμιμη ερειδόμενη στις διατάξεις του άρθρου 11 παρ. 2 του Ν.3869/2010 και 758 ΚΠολΔ, πλην των μη νόμιμων και ως εκ τούτου απορριπτέων αιτημάτων, να ανακληθεί η κοινοποιηθείσα, την 08-04- 2022, εξώδικη πρόσκληση - δήλωσης της τέταρτης των καθ’ ων προς την αιτούσα, καθώς δεν προβλέπεται στις διατάξεις του ν. 3869/2010 παρόμοια ανάκληση και να καταδικαστεί η τέταρτη των καθ’ ων πιστωτών στη δικαστική δαπάνη της αιτούσας, επειδή κατά την παρούσα διαδικασία δικαστική δαπάνη δεν επιδικάζεται (άρθρ. 8 παρ. 6 του Ν. 3869/2010). Πρέπει επομένως κατά το μέρος που κρίθηκε νόμιμη η υπό κρίση αίτηση να ερευνηθεί περαιτέρω κατ’ ουσίαν.

 

    Από την εκτίμηση της ανωμοτί κατάθεσης της αιτούσας που δόθηκε στο ακροατήριο του Δικαστηρίου, και η οποία περιέχεται στα ταυτάριθμα με την παρούσα πρακτικά δίκης, των εγγράφων που η αιτούσα νόμιμα επικαλείται και προσκομίζει, καθώς και από εκείνα, που απλώς προσκομίζονται στο δικαστήριο, χωρίς να γίνεται επίκληση τους, τα αυτεπαγγέλτως συλλεχθέντα - παραδεκτά, όπως προκύπτει από τα άρθρα 744 και 759 παράγραφος 3 του ΚΠολΔ, τις ομολογίες που συνάγονται από τους ισχυρισμούς των διαδίκων (αρθ. 261 ΚΠολΔ) σε συνδυασμό με τα διδάγματα κοινής πείρας που το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη του αυτεπάγγελτα (άρθ. 336 ΚΠολΔ), αποδείχθηκαν κατά την κρίση του δικαστηρίου τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά: Η αιτούσα άσκησε την από 10-02-2014 και με αριθμό κατάθεσης ./2014 αίτησή της ενώπιον του παρόντος Δικαστηρίου με την οποία ζητούσε να υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 3869/2010 και συγκεκριμένα να γίνει ρύθμιση των οφειλών της προς τις μετέχουσες πιστώτριες, σύμφωνα με το ιστορικό της αίτησης της, ζητώντας την απαλλαγή της από την υποχρέωση αποπληρωμής των υπολοίπων οφειλών της έναντι των πιστωτών της. Επί της ως άνω αιτήσεως εκδόθηκε η με αριθμό 404/02-10-2019 απόφαση του Δικαστηρίου αυτού με την οποία έγινε διευθέτηση των οφειλών της αιτούσας προς τις πιστώτριες της με την ένταξη της στις ρυθμίσεις των άρθρων 8 παρ.2 για καταβολές επί χρονικό διάστημα 48 μηνών, σε συνδυασμό με το άρθρο 9 παρ.2 του ν. 3869/2010 για καταβολές επί 15 έτη προκειμένου να εξαιρεθεί από την εκποίηση η κύρια κατοικία της. Ειδικότερα με την πρώτη ρύθμιση ορίστηκε να καταβάλλει μηνιαίως για χρονικό διάστημα 48 μηνών, ποσό των 33,34 ευρώ, συμμέτρως διανεμόμενο στους καθ’ ων πιστωτές, οι οποίες θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται την πρώτη ημέρα του πρώτου μήνα μετά τη δημοσίευση της απόφασης και με τη δεύτερη ρύθμιση ορίστηκε να καταβάλλει το συνολικό ποσό των 29.616,72 ευρώ για 15 χρόνια, σε μηνιαίες δόσεις, ποσού εκάστης 164,53 ευρώ, οι οποίες θα αρχίσουν αμέσως μετά τη λήξη της χορηγούμενης περιόδου χάριτος των 48 μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης μήνα, όπως αναλυτικά εκτίθεται στην εν λόγω απόφαση. Ειδικότερα σύμφωνα με τη σύμμετρη ικανοποίηση των πιστωτριών 1) προς την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. (1η των καθ’ ων η αίτηση) έπρεπε να καταβάλλει το ποσό των 12,58 ευρώ το μήνα, 2) προς την «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» (2η των καθ’ ων η αίτηση) έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 5,93 ευρώ το μήνα, 3) προς την «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.» (3η των καθ’ ων η αίτηση) έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 4,43 ευρώ το μήνα, και 4) προς την αρχική διάδικο ΤΡΑΠΕΖΑ ΕUROΒΑΝΚ ERGASIAS Α.Ε. έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 10,40 ευρώ το μήνα. Δηλαδή το ποσό που έπρεπε να έχει καταβάλλει η αιτούσα, προς την ΤΡΑΠΕΖΑ ΕUROΒΑΝΚ ERGASIAS Α.Ε. μέχρι την λήξη της ρύθμισης διάρκειας 48 μηνών με βάση την ως άνω απόφαση ανέρχεται στο ποσό των 499,20 ευρώ (10,40 ευρώ επί 48 μήνες (από 01-11-2019 έως 01-10-2023). Περαιτέρω αποδείχθηκε ότι η τέταρτη των καθ’ ων, η οποία τυγχάνει διαχειρίστρια των απαιτήσεων της ανώνυμης τραπεζικής εταιρίας με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΕUROΒΑΝΚ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», ενεργούσα στο όνομα και για λογαριασμό της τελευταίας, οι οποίες (απαιτήσεις) ρυθμίστηκαν δυνάμει της υπ’ αριθμ. 404/2019 αποφάσεως του παρόντος Δικαστηρίου, η οποία (ΤΡΑΠΕΖΑ ΕUROΒΑΝΚ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ) τυγχάνει καθολική διάδοχος της ανώνυμης τραπεζικής εταιρίας με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΕUROΒΑΝΚ ERGASIAS Α.Ε.» (αρχικής διαδίκου), ως θιγόμενη πιστώτρια, κοινοποίησε, την από 08- 04-2022, την από 21-03-2022 εξώδικη πρόσκληση-δήλωσή της προς την αιτούσα με την οποία της γνωστοποιούσε ότι υφίσταται ληξιπρόθεσμη οφειλή, καθώς η αιτούσα δεν ήταν συνεπής στις καταβολές όπως αυτές ορίστηκαν με την ως άνω απόφαση και ότι η εν λόγω καθυστέρηση υπερβαίνει αθροιστικώς την αξία τριών (3) μηναίων δόσεων της ρύθμισης, καλώντας την εντός 30 ημερών, να καταβάλλει στην ανώνυμη τραπεζική εταιρία με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΕUROΒΑΝΚ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» το σύνολο της ληξιπρόθεσμης οφειλής της. Στη συνέχεια η ως άνω θιγόμενη πιστώτρια (τέταρτη καθ’ ης) κατέθεσε, την 03-08-2022, το από 27-07-2022 σχετικό σημείωμα στη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου Χαλανδρίου, με συνυποβαλλόμενη την από 21-03-2022 εξώδικη δήλωση προς την αιτούσα, την οποία επέδωσε στις 08-04-2022 (βλ. την υπ’ αριθμ. .ΣΤ/08-04- 2022 έκθεση επίδοσης της δικαστικής επιμελήτριας του Εφετείου Αθηνών, με έδρα το Πρωτοδικείο Αθηνών, .) και την από 08-06-2022 δήλωση περί μη συμμόρφωσης της αιτούσας, την οποία επέδωσε στους λοιπούς καθ’ ων πιστωτές (βλ. τις υπ’ αριθμ. .../21-06-2022, εκθέσεις επίδοσης του δικαστικού επιμελητή του Εφετείου Αθηνών, με έδρα το Πρωτοδικείο Αθηνών, ..., καθώς και τις υπ’ αριθμ. ./21-06-2022 και ./21-06-2022 εκθέσεις επίδοσης του δικαστικού επιμελητή του Εφετείου Αθηνών, με έδρα το Πρωτοδικείο Αθηνών, .) με το οποίο ζητούσε την έκπτωση της αιτούσας από τις ρυθμίσεις του ν. 3869/2010. Εν τω μεταξύ η «ΤΡΑΠΕΖΑ ΕUROΒΑΝΚ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», καθολική διάδοχος της ανώνυμης τραπεζικής εταιρίας με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΕUROΒΑΝΚ ERGASIAS Α.Ε.» αρχικής πιστώτριας, μεταβίβασε, μεταξύ άλλων, και τις απαιτήσεις που είχε προς την αιτούσα και οι οποίες ρυθμίστηκαν δυνάμει της υπ’ αριθμ. 404/2019 αποφάσεως του παρόντος Δικαστηρίου στην εταιρία ειδικού σκοπού με την επωνυμία «ΕRΒ RECOVERY DESIGNATED ACTIVITY COMPANY», η οποία ανέθεσε τη διαχείριση των συγκεκριμένων απαιτήσεων στην τέταρτη των καθ’ ων η αίτηση. Η Σύμβαση Πώλησης και Μεταβίβασης καταχωρήθηκε την 14-07-2020 με αριθμό πρωτοκόλλου ./14-07-2020 στο δημόσιο βιβλίο του άρθρου 3 του ν. 2844/2000 του Ενεχυροφυλακείου Αθηνών και η Σύμβαση Διαχείρισης καταχωρήθηκε την 14-07-2020 με αριθμό πρωτοκόλλου ./14-07-2020 στο δημόσιο βιβλίο του άρθρου 3 του ν. 2844/2000 του Ενεχυροφυλακείου Αθηνών. Εν συνεχεία, η εταιρία ειδικού σκοπού με την επωνυμία «ΕRΒ RECOVERY DESIGNATED ACTIVITY COMPANY» προέβη σε επανεκχώρηση προς την τραπεζική εταιρία με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ EUROΒΑΝΚ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», μέρους των μεταβιβασθεισών απαιτήσεων, σε εκτέλεση της αρχικής σύμβασης πώλησης και μεταβίβασης, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι απαιτήσεις από τις ως άνω ένδικες συμβάσεις δανείου, η οποία δημοσιεύθηκε την 13-04-2021 με αριθμό πρωτοκόλλου ./13-04-2021 στο δημόσιο βιβλίο του άρθρου 3 του ν. 2844/2000 του Ενεχυροφυλακείου Αθηνών. Ακολούθως, οι συγκεκριμένες απαιτήσεις μεταβιβάστηκαν στην εταιρία ειδικού σκοπού με την επωνυμία «ΜΕΧΙCO FINANCE DESIGNATED ACTIVITY COMPANY», η οποία ανέθεσε τη διαχείριση των συγκεκριμένων απαιτήσεων στην τέταρτη των καθ’ ων η αίτηση. Η Σύμβαση Πώλησης και Μεταβίβασης καταχωρήθηκε την 25-05-2021 με αριθμό πρωτοκόλλου ./25-05- 2021 στο δημόσιο βιβλίο του άρθρου 3 του ν. 2844/2000 του Ενεχυροφυλακείου Αθηνών και η Σύμβαση Διαχείρισης καταχωρήθηκε την 25-05-2021 με αριθμό πρωτοκόλλου ./25-05-2021 στο δημόσιο βιβλίο του άρθρου 3 του ν. 2844/2000 του Ενεχυροφυλακείου Αθηνών. Τέλος, η αλλοδαπή εταιρία ειδικού σκοπού με την επωνυμία «ΜΕΧΙCO FINANCE DESIGNATED ACTIVITY COMPANY» προέβη σε επανεκχώρηση προς την τραπεζική εταιρία με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ EUROΒΑΝΚ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», μέρους των μεταβιβασθεισών απαιτήσεων, σε εκτέλεση της αρχικής σύμβασης πώλησης και μεταβίβασης, καταχωρησθείσα την 19-08-2021 με αριθμό πρωτοκόλλου ./19-08-2021 στο δημόσιο βιβλίο του άρθρου 3 του ν. 2844/2000 του Ενεχυροφυλακείου Αθηνών, στις οποίες (απαιτήσεις) περιλαμβάνονται και οι απαιτήσεις που ρυθμίστηκαν δυνάμει της υπ’ αριθμ. 404/2019 αποφάσεως του παρόντος Δικαστηρίου, η οποία με τη σειρά της ανέθεσε τη διαχείριση των συγκεκριμένων απαιτήσεων στην τέταρτη των καθ’ ων η αίτηση, με συνέπεια αυτή να έχει καταστεί διαχειρίστρια όλων των δικαιωμάτων και των αξιώσεων αναφορικά με τις συγκεκριμένες απαιτήσεις που αρχικώς διατηρούσε η «ΤΡΑΠΕΖΑ ΕUROΒΑΝΚ ERGASIAS Α.Ε.», της οποίας καθολική διάδοχος τυγχάνει η «ΤΡΑΠΕΖΑ ΕUROΒΑΝΚ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ». Από το αποδεικτικό υλικό αποδείχθηκε ότι η αιτούσα μετά την δημοσίευση της υπ’ αριθμ. 404/2019 απόφασης συμμορφώθηκε προς το διατακτικό της και κατέβαλλε προσηκόντως και εμπροθέσμως στον με αριθμό λογαριασμό . της αρχικής πιστώτριας ανώνυμης τραπεζικής εταιρίας με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΕUROΒΑΝΚ ERGASIAS Α.Ε.», που είχε υποδείξει η τελευταία δια των προστηθέντων υπαλλήλων της. Όμως λόγω των ως άνω αναφερόμενων μεταβιβάσεων και την ολιγωρία των προστηθέντων υπαλλήλων της διαχειρίστριας εταιρίας (τέταρτης των καθ’ ων η αίτηση) να υποδείξει έγκαιρα προς την αιτούσα, όπως τούτο επιβάλλεται τουλάχιστον από τα συναλλακτικά ήθη, νέο λογαριασμό, στον οποίο έπρεπε να καταθέτει το ποσό των 10,40 ευρώ που ορίστηκε με την ως άνω απόφαση, εμφανίσθηκε ότι δεν ήταν ενήμερη ως προς τις μηνιαίες καταβολές. Μετά όμως από την υπόδειξη από την τέταρτη των καθ’ ων των με αριθμό ... και ... λογαριασμών που εξυπηρετούσαν τις ένδικες οφειλές η αιτούσα συνέχισε προσηκόντως και εμπροθέσμως να καταβάλλει τις ορισθείσες με την με αριθμό 404/2019 απόφαση καταβολές. Για το χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του έτους 2019 μέχρι και τον Οκτώβριο του έτους 2023 η αιτούσα έχει καταβάλλει το συνολικό ποσό των 511,80 ευρώ. Συνεπώς η τέταρτη των καθ’ ων πιστωτών, ως θίγόμενη πιστώτρια, άσκησε καταχρηστικά και κατά παράβαση των κανόνων της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών, το δικαίωμα που απορρέει από το άρθρο 11 παρ. 2 του ν. 3869/2010 και αιτήθηκε να κηρυχθεί έκπτωτη η αιτούσα από τη δικαστική ρύθμιση. Κατ’ ακολουθία των παραπάνω πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτή ως ουσιαστικά βάσιμη η υπό κρίση αίτηση ανατροπής της έκπτωσης της αιτούσας από τη δικαστική ρύθμιση και να διαταχθούν όσα ειδικότερα ορίζονται στο διατακτικό αυτής. Παράβολο για την περίπτωση ανακοπής ερημοδικίας δεν ορίζεται, διότι η δυνατότητα άσκησης τέτοιας ανακοπής δεν παρέχεται από το νόμο (άρθρο 14 του ν. 3869/2010). Δικαστική δαπάνη δεν επιδικάζεται σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 8 παρ. 6 του ν. 3869/2010.

 

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 

 

ΔΙΚΑΖΕΙ ερήμην των καθ’ ων η αίτηση.

 

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ό,τι κρίθηκε απορριπτέο.

 

ΔΕΧΕΤΑΙ εν μέρει την αίτηση.

 

ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ την αυτοδίκαιη έκπτωση της αιτούσας από τη δικαστική ρύθμιση των οφειλών του ν. 3869/2010, όπως αυτές ρυθμίσθηκαν με την με αριθμό 404/2019 απόφαση του Δικαστηρίου τούτου.

 

ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε στο Χαλάνδρι και στο ακροατήριο του Ειρηνοδικείου Χαλανδρίου, σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση στις 20/2/2024, απόντων των διαδίκων και της πληρεξούσιας δικηγόρου της αιτούσας.

 

 

Η ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ                                  Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Β. ΣΤΟΪΚΙΔΟΥ