ΝΟΜΟΣ 4049/ΦΕΚ 35/Α/23.2.2012

 

Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του Ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'

ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

 

’ρθρο 1

Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού (Ε.Σ.Α.Σ.)

 

   1. Οι παράγραφοι 2, 3 και 4 του άρθρου 40 του ν. 2725/ 1999 (Α 121), όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 20 παρ. 11 του ν. 2947/2001, αντικαθίστανται ως εξής:

 

   «2. Το Ε.Σ.Α.Σ συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού και αποτελείται από δεκαπέντε μέλη με τετραετή θητεία, ως εξής:

α) τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, ως πρόεδρο,

β) τον Ειδικό Γραμματέα Υγείας, Διατροφής και ’θλησης,

γ) τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής,

δ) δύο (2) μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής οριζόμενα από την ολομέλεια της,

ε) τον Πρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής,

στ) τον Διευθυντή Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,

ζ) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, που υποδεικνύεται από τον Υπουργό Οικονομικών,

η) τον Διευθυντή Αγωνιστικού Αθλητισμού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού,

θ) τον Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών,

ι) πέντε επιστήμονες κύρους με γνωστικό αντικείμενο και επιστημονική ή επαγγελματική δραστηριότητα τον αθλητισμό.

Οι αθλητικές ομοσπονδίες, επαγγελματικές ενώσεις και συλλογικοί φορείς εκπροσώπησης αθλητών, διαιτητών, προπονητών και φιλάθλων ορίζουν εκπροσώπους τους στο Ε.Σ.Α.Σ., οι οποίοι μπορούν να μετέχουν, κατά την κρίση του Συμβουλίου, στις συνεδριάσεις και εργασίες του ύστερα από κλήση αυτού, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

 

   3. Οι δαπάνες λειτουργίας του Ε.Σ.Α.Σ. βαρύνουν τον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η οποία διαθέτει και το απαραίτητο για τη γραμματειακή του υποστήριξη προσωπικό. Τα μέλη του Ε.Σ.ΑΣ. δεν δικαιούνται αποζημίωση.

 

   4. Το Ε.Σ.Α.Σ. έχει τις εξής αρμοδιότητες:

   α) εισηγείται το πρόγραμμα του εθνικού αθλητικού σχεδιασμού ανά τετραετία, εντός του πρώτου τετραμήνου από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων,

   β) παρακολουθεί την εκτέλεση του προγράμματος του αθλητικού σχεδιασμού και εισηγείται τις αναγκαίες διορθωτικές ή συμπληρωματικές παρεμβάσεις,

   γ) εισηγείται την κατανομή του ποσού των επιχορηγήσεων προς τις αθλητικές ομοσπονδίες. Το συνολικό ύψος του ποσού αυτού προσδιορίζεται κατ' έτος με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού,

   δ) εισηγείται την έκτακτη επιχορήγηση αθλητικών φορέων, καθώς και την επιχορήγηση φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α' και Β' βαθμού), για προγράμματα και δραστηριότητες αθλητικού ενδιαφέροντος,

   ε) εισηγείται κίνητρα για την ανάπτυξη του αθλητισμού, καθώς και τα κριτήρια επιχορηγήσεων των αθλητικών σωματείων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών,

   στ) εισηγείται για τις προϋποθέσεις ανάληψης διεθνών διοργανώσεων από τις αθλητικές ομοσπονδίες,

   ζ) εισηγείται για τη σκοπιμότητα κατασκευής νέων αθλητικών εγκαταστάσεων,

   η) γνωμοδοτεί για κάθε θέμα που παραπέμπεται σε αυτό από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού.»

 

   2. Στο άρθρο 40 του ν. 2725/1999 προστίθεται παράγραφος 6 η οποία έχει ως εξής:

 

   «6. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, μετά από πρόταση του οικείου Περιφερειάρχη, συνιστώνται στις περιφέρειες Περιφερειακά Συμβούλια Αθλητικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Σ.Α.Σ.). Κύριο έργο των Περιφερειακών Συμβουλίων Αθλητικού Σχεδιασμού είναι η κατάρτιση και η παρακολούθηση προγράμματος αθλητικού σχεδιασμού για την οικεία περιφέρεια ανά τετραετία. Η σύνθεση, οι ειδικότερες αρμοδιότητες των Περιφερειακών Συμβουλίων Αθλητικού Σχεδιασμού και κάθε άλλο θέμα για τη συγκρότηση και τη λειτουργία τους καθορίζονται με την υπουργική απόφαση για τη σύσταση τους.»

 

’ρθρο 2

Ανασυγκρότηση της Διαρκούς Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας (Δ.Ε.Α.Β.)

 

   1. Η παράγραφος 1 της διάταξης του άρθρου 41Α του ν. 2725/1999 (α' 121), που προστέθηκε με το άρθρο 2 του ν. 3057/2002 (Α' 239), αντικαθίσταται ως εξής:

 

   «1. Συνιστάται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας (Δ.Ε.Α.Β.) που αποτελείται από εννέα (9) μέλη ως εξής: α) τρεις (3) επιστήμονες κύρους με γνωστικό αντικείμενο τη νομική ή την ψυχολογία ή την κοινωνιολογία ή την πολιτική επιστήμη ή την παιδαγωγική ή την εγκληματολογία ή την επικοινωνία, β) τρία (3) εγνωσμένου κύρους στελέχη του αθλητικού χώρου, εκ των οποίων ο ένας μη εν ενεργεία αθλητής, γ) έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο οποίος προτείνεται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, δ) έναν (1) ανώτατο ή ανώτερο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος προτείνεται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και ε) έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ο οποίος προτείνεται από τον Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

   Τα μέλη της Δ.Ε.Α.Β. με τους αναπληρωτές τους ορίζονται για θητεία τριών ετών με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού. Με την ίδια απόφαση ορίζεται από τα μέλη της ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Α.Β. με τον αναπληρωτή του, καθώς και ο γραμματέας της, ο οποίος είναι υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

   Οι αθλητικές ομοσπονδίες, επαγγελματικές ενώσεις και συλλογικοί φορείς εκπροσώπησης αθλητών, διαιτητών, προπονητών και φιλάθλων ορίζουν εκπροσώπους τους στη Δ.Ε.Α.Β., οι οποίοι μπορούν να μετέχουν, κατά την κρίση της Επιτροπής ή κατόπιν αιτήσεώς τους για θέμα που αφορά στο άθλημά τους, στις συνεδριάσεις και εργασίες της ύστερα από κλήση αυτής, χωρίς δικαίωμα ψήφου.»

 

   2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 41Α του ν. 2725/1999 αντικαθίσταται ως εξής:

 

   «Στον πρόεδρο, στον αναπληρωτή του, στον γραμματέα και στα μέλη της επιτροπής καταβάλλεται μηνιαία αποζημίωση, που ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού. Με όμοια απόφαση ορίζονται οι αποζημιώσεις, τα έξοδα και οι δαπάνες λειτουργίας του ειδικού σώματος παρατηρητών της Δ.Ε.Α.Β.. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού θεσπίζεται κανονισμός λειτουργίας της Δ.Ε.Α.Β.. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού, μετά από γνώμη της Δ.Ε.Α.Β., συνιστάται ειδικό σώμα παρατηρητών της Δ.Ε.Α.Β.. »

 

   3. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 41Α του ν. 2725/ 1999 προστίθενται περιπτώσεις ια', ιβ'και ιγ', ως εξής:

 

   «ια) Τη συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές για την αντιμετώπιση του φαινομένου των προσυνεννοημένων αγώνων.

   ιβ) Την παρακολούθηση της εφαρμογής των νόμων και των κανονισμών, που αφορούν στην αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα και τη σύνταξη ετήσιας σχετικής έκθεσης, η οποία υποβάλλεται, μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

   ιγ) Την εισήγηση, μετά το τέλος κάθε αγωνιστικής περιόδου, προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού για την υλική και/ ή ηθική επιβράβευση διοργανωτριών αρχών πρωταθλημάτων ομαδικών αθλημάτων, Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. ή σωματείων, καθώς και αθλητών που επέδειξαν κατά την οικεία αγωνιστική περίοδο πρότυπη αθλητική συμπεριφορά και έμπρακτη συμμετοχή στην αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα και την καλλιέργεια και διάδοση των ιδεωδών του αθλητισμού.»

 

’ρθρο 3

Ποινική αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα

 

   1. Η παρ. 6 του άρθρου 41ΣΤ του ν. 2725/1999, που προστέθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 3262/2004 (Α' 173), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 20 του ν. 3472/2006 (Α' 135) και τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 3773/2009 (Α' 120), αντικαθίσταται ως εξής:

 

   «6. α. Η ποινή για τις πιο πάνω πράξεις δεν αναστέλλεται ούτε μετατρέπεται σε περίπτωση που:

   (αα) Ο δράστης κατά την τέλεση των πιο πάνω πράξεων χρησιμοποίησε όπλο ή κάθε άλλου είδους μέσο, ικανό και πρόσφορο να προκαλέσει κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα τρίτων ή

   (ββ) Από τη βαρύτητα της πράξης, τις περιστάσεις τέλεσής της, από τα αίτια που ώθησαν τον δράστη σε αυτήν και την προσωπικότητά του προκύπτει αντικοινωνικότητα αυτού και σταθερή ροπή του σε διάπραξη νέων εγκλημάτων στο μέλλον.

   β. Στις παραπάνω περιπτώσεις, το δικαστήριο μπορεί, κατ' εξαίρεση, μετά από σχετικό αίτημα του καταδικασθέντος, να μετατρέπει την επιβληθείσα ποινή, ανεξαρτήτως του ύψους της, σε παροχή κοινωφελούς εργασίας κατά τους όρους του άρθρου 82 παρ. 6 επ. του Ποινικού Κώδικα, εφόσον κρίνει με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή του ότι η επιβαλλόμενη κατά μετατροπή ποινή της παροχής κοινωφελούς εργασίας αρκεί για να αποτρέψει το δράστη από την τέλεση των εγκλημάτων του παρόντος άρθρου στο μέλλον.

   γ. Σε περίπτωση καταδίκης για τις πράξεις των παραγράφων 1, 2, 4 και 5 του παρόντος, δεν επιτρέπεται η μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής σε χρηματική ή σε παροχή κοινωφελούς εργασίας και δεν χορηγείται αναστολή εκτέλεσης της ποινής όταν:

   (αα) Ο δράστης είναι υπότροπος ή τελεί κατά συνήθεια τις πιο πάνω πράξεις ή

   (ββ) ο δράστης κρίνεται από τις περιστάσεις τέλεσης ως ιδιαιτέρως επικίνδυνος για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα ή την περιουσία τρίτων ή την ομαλή εκτέλεση των αθλητικών εκδηλώσεων.

 

   2. Η παρ. 7 του άρθρου 41ΣΤ του ν. 2725/1999, που προστέθηκε με το άρθρο 7 του ν. 3057/2002, όπως αυτή τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 του ν. 3708/2008 (Α' 210), αντικαθίσταται ως εξής:

 

   «7.α) Σε περίπτωση καταδίκης για πράξεις που προβλέπονται στις παραγράφους 1 έως 4, το δικαστήριο επιβάλλει υποχρεωτικά και για χρονικό διάστημα δύο έως πέντε ετών στο δράστη απαγόρευση προσέλευσης και παρακολούθησης όλων των αθλητικών εκδηλώσεων, αδιακρίτως αθλήματος, ακόμη και εκείνων που διεξάγονται εκτός της Ελληνικής Επικράτειας, στις οποίες μετέχει ομάδα, σε αγώνα της οποίας ή με αφορμή αγώνα της οποίας, τελέσθηκε η αξιόποινη πράξη. Το δικαστήριο μπορεί, επίσης, να απαγορεύσει την προσέλευση και παρακολούθηση και οποιασδήποτε άλλης αθλητικής εκδήλωσης, αν από τις περιστάσεις και με βάση την προσωπικότητα του δράστη κρίνει ότι αυτός είναι επικίνδυνος για την ομαλή τέλεση των αθλητικών εκδηλώσεων. Για την εκτέλεση της παρεπόμενης ποινής το δικαστήριο διατάσσει το δράστη να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του ή διαμονής του πριν από την έναρξη της αθλητικής συνάντησης και να παραμένει σε αυτό ή σε χώρο άμεσης εποπτείας της αστυνομικής αρχής, δύο ώρες πριν από την έναρξή της έως δύο ώρες μετά τη λήξη της. Το δικαστήριο μετά από αίτημα του καταδικασθέντος προσδιορίζει στην απόφασή του το άθλημα και τις αθλητικές συναντήσεις για τις οποίες εφαρμόζεται η ανωτέρω παρεπόμενη ποινή. Αν ο καταδικασθείς παραβιάσει τους πιο πάνω όρους, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι τριών (3) μηνών, η οποία δεν μετατρέπεται σε χρηματική ούτε αναστέλλεται, και με χρηματική ποινή. Επιπλέον, αν η ανωτέρω παραβίαση συντελεστεί κατά τη διάρκεια του χρόνου αναστολής της κύριας ποινής, το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα συντάσσει σχετική έκθεση, την οποία διαβιβάζει αμέσως στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκδοσης της καταδικαστικής απόφασης και εφαρμόζεται το άρθρο 101 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα.

   β) Εάν ο δράστης κάποιας πράξης από τις αναφερόμενες στις παραγράφους 1 έως 4 είναι ανήλικος, επιβάλλεται ως αναμορφωτικό μέτρο η προβλεπόμενη στην περίπτωση α' απαγόρευση προσέλευσης και παρακολούθησης αθλητικών εκδηλώσεων με τους όρους και τις προϋποθέσεις που πιο πάνω ορίζονται. Εάν ο ανήλικος είναι κάτω των 16 ετών, επιβάλλεται ως αναμορφωτικό μέτρο, αντί του ανωτέρω, η ανάθεση της υπεύθυνης επιμέλειας του ανηλίκου στους γονείς, τους επιτρόπους ή τους κηδεμόνες του.

   γ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού και Τουρισμού ρυθμίζεται κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετική με την εκτέλεση της πιο πάνω παρεπόμενης ποινής ή του πιο πάνω αναμορφωτικού μέτρου.

   δ) Η παραβίαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την επιβολή της παρεπόμενης ποινής τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι τρεις μήνες, η οποία δεν μετατρέπεται σε χρηματική ούτε αναστέλλεται, και με χρηματική ποινή. Εφόσον η ανωτέρω παραβίαση τελείται κατά τη διάρκεια του χρόνου αναστολής της κύριας ποινής, διακόπτεται η αναστολή και η ποινή εκτίεται χωρίς δυνατότητα μετατροπής της.

 

   3. Στην παρ. 8 του άρθρου 41ΣΤ του ν. 2725/1999, που αυτό προστέθηκε με το άρθρο 7 του ν. 3057/2002, όπως αυτή τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 παράγραφοι 4 και 5 του ν. 3262/2004 και με το άρθρο 20 παρ. 2 του ν. 3472/ 2006, προστίθεται περίπτωση δ' ως εξής:

 

   «δ) Σε περίπτωση αναβολής ή διακοπής της εκδίκασης των αδικημάτων του παρόντος άρθρου, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει ως περιοριστικό όρο την υποχρέωση εμφάνισης του κατηγορουμένου στο αστυνομικό τμήμα της κατοικίας ή διαμονής του υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της παραγράφου 7 του άρθρου 41ΣΤ. Η παραβίαση του περιοριστικού όρου τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους, η οποία δεν αναστέλλεται και δεν μετατρέπεται σε χρηματική.»

 

’ρθρο 4

Ποινική αντιμετώπιση οργανωμένης βίας με αφορμή ή αιτία αθλητικές εκδηλώσεις

 

   1. Στο τέλος της παραγράφου 1 της διάταξης του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται φράση ως εξής:

 

   «,καθώς και περισσότερων εγκλημάτων που προβλέπονται και τιμωρούνται από τη διάταξη του άρθρου 41ΣΤ του ν. 2725/1999, όπως ισχύει».

 

   2. Για τις αξιόποινες πράξεις του άρθρου 41ΣΤ του ν. 2725/1999, καθώς και της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 253 Α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας περί ειδικών ανακριτικών πράξεων και οι διατάξεις για την προστασία μαρτύρων του άρθρου 9 του ν. 2928/2001.

 

’ρθρο 5

Διοικητικά μέτρα κατά της βίας στα γήπεδα

 

   1. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, που εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Α.Β. και της ΕΛ.ΑΣ., μπορεί για λόγους δημοσίας τάξης ή δημοσίου συμφέροντος να αποφασίζεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις:

   α. η απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων για οποιαδήποτε αθλητική εκδήλωση ή η αναβολή οποιασδήποτε αθλητικής εκδήλωσης,

   β. η απαγόρευση μετακίνησης οπαδών στην έδρα αντίπαλης ομάδας, διαρκώς ή προσκαίρως,

   γ. η αλλαγή του τόπου διεξαγωγής μιας αθλητικής εκδήλωσης, μετά από γνώμη της διοργανώτριας αρχής,

   δ. η λήψη κάθε πρόσφορου προληπτικού μέτρου, αν τούτο κρίνεται αναγκαίο, για την αποτροπή σοβαρής διατάραξης της Δημόσιας Τάξης.

 

   2. Σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω διοικητικών μέτρων, καθώς και οποιουδήποτε μέτρου έχει ληφθεί στο πλαίσιο του άρθρου 41Δ του ν. 2725/1999, επιβάλλεται από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Α.Β., πρόστιμο σε βάρος της υπαίτιας διοργανώτριας αρχής, Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α., ποσού από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής από εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ. Για την άσκηση αίτησης αναστολής εκτέλεσης κατά της σχετικής πράξης, απαιτείται, επί ποινή απαραδέκτου, η προηγούμενη καταβολή του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του προστίμου που έχει επιβληθεί.

 

   3. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Α.Β., μετά το τέλος κάθε αγωνιστικής περιόδου δύναται να υπάρξουν υλικές ή/και ηθικές επιβραβεύσεις σε διοργανώτριες αρχές πρωταθλημάτων ομαδικών αθλημάτων, Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. ή αθλητικά σωματεία, καθώς και σε αθλητές που επέδειξαν κατά την οικεία αγωνιστική περίοδο πρότυπη αθλητική συμπεριφορά και έμπρακτη συμμετοχή στην αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα και στην καλλιέργεια και διάδοση των ιδεωδών του αθλητισμού. Οι προϋποθέσεις, οι όροι και το ειδικότερο περιεχόμενο των ανωτέρω επιβραβεύσεων καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα, μετά από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού.

 

’ρθρο 6

Ηλεκτρονικό εισιτήριο

 

   Η παρ. 6 του άρθρου 41Γ του ν. 2725/1999, που προστέθηκε με το άρθρο 4 του ν. 3057/2002, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3372/2005 (Α' 187) και συμπληρώθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 3708/2008, αντικαθίσταται ως εξής:

 

   «6. Για την έκδοση, διάθεση και γενικά για τον έλεγχο της διακίνησης των εισιτηρίων της παραγράφου 1, εφαρμόζεται από τις οικείες διοργανώτριες των αγώνων αρχές σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο αποτελείται από το σύστημα ηλεκτρονικού ονομαστικού εισιτηρίου και το ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας. Με προεδρικό διάταγμα μετά από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού και Τουρισμού και με την επιφύλαξη των διατάξεων του ν. 2472/ 1997, όπως αυτός ισχύει, καθορίζονται οι προ-υποθέσεις, η διαδικασία και κάθε άλλο θέμα συναφές με την εισαγωγή, λειτουργία, δαπάνη εγκατάστασης και συντήρησης του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου, καθώς και οι διοικητικές κυρώσεις και τα μέτρα σε περίπτωση αθέτησης λειτουργίας του παραπάνω συστήματος. Στις ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται ιδίως η έκδοση κάρτας φιλάθλου, η δημιουργία κεντρικής βάσης δεδομένων φιλάθλων, καθώς και συστήματος κεντρικής διαχείρισης εισιτηρίων θεάματος, που να συνεργάζεται, μέσω της κάρτας φιλάθλου, με την κεντρική βάση δεδομένων, ο καθορισμός των τεχνικών και κατασκευαστικών προδιαγραφών για την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ο καθορισμός των υπευθύνων για τη χρήση και λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων, καθώς και για την επεξεργασία και φύλαξη των δεδομένων που αυτά παράγουν, ο καθορισμός των φορέων και των προσώπων που έχουν πρόσβαση στα δεδομένα, ο χρόνος τήρησης των δεδομένων αυτών και ο τρόπος καταστροφής τους.»

 

’ρθρο 7

Διενέργεια οργανωμένων μετακινήσεων

 

   Στο άρθρο 41Δ του ν. 2725/1999, τίθεται παράγραφος 8, η οποία είχε καταργηθεί με το άρθρο 20 του

ν. 3708/2008 (Α' 210) ως εξής:

 

   «8.α. Τα αθλητικά σωματεία, Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. οφείλουν να μισθώνουν το μαζικό μέσο μεταφοράς που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν οι οπαδοί τους μέλη Λεσχών Φίλων, προκειμένου να προσέλθουν ή να αποχωρήσουν οργανωμένα από μία αθλητική συνάντηση. Ως οργανωμένη μετακίνηση νοείται και η καθ' οιονδήποτε τρόπο οργάνωση ταυτόχρονης μετακίνησης με περισσότερα μεταφορικά μέσα ιδιωτών, αν η έκταση και η μορφή της μετακίνησης αυτής προσιδιάζει σε μαζική μετακίνηση οπαδών για την παρακολούθηση αθλητικής συνάντησης της ομάδας τους σε αντίπαλη έδρα. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, ύστερα από γνώμη της Δ.Ε.Α.Β. και της ΕΛ.ΑΣ., μπορεί, εάν συντρέχουν σοβαροί λόγοι διαφύλαξης της δημόσιας τάξης, να απαγορεύεται η οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων.

   Κατά τις μετακινήσεις αυτές το οικείο αθλητικό σωματείο, Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. διαθέτει το αναγκαίο προσωπικό ασφαλείας, το οποίο επιβαίνει στο ως άνω μαζικό μέσο μεταφοράς για τη συνοδεία των φιλάθλων. Η αναλογία του αριθμού του προσωπικού ασφαλείας με τους ανά μεταφορικό μέσο μετακινούμενους φιλάθλους δεν επιτρέπεται, σε κάθε περίπτωση, να είναι μικρότερη του 1:20. Ο φορέας εκμετάλλευσης μαζικού μέσου μεταφοράς υποχρεούται να αρνείται τη χρήση του για τον ανωτέρω σκοπό, εφόσον δεν συντρέχουν οι ως άνω προϋποθέσεις. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού και Τουρισμού, προσδιορίζονται τα μαζικά μέσα μεταφοράς για τα οποία ισχύει η εν λόγω υποχρέωση, καθορίζεται το ελάχιστο περιεχόμενο μιας τέτοιας σύμβασης, οι αναγκαίες εγγυήσεις για τη μη φθορά του μαζικού μέσου και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

   β. Η διενέργεια οργανωμένης μετακίνησης οπαδών από μη δικαιούμενους προς τούτο ή η παραβίαση της απαγόρευσης οργανωμένης μετακίνησης επισύρει για τον διοργανωτή της μετακίνησης, τον ιδιοκτήτη, εφόσον γνώριζε ότι διαθέτει το μεταφορικό του μέσο για παρανόμως οργανωθείσα μετακίνηση, το μισθωτή του μεταφορικού μέσου και τον οδηγό αυτού ποινή φυλάκισης μέχρι τριών ετών και χρηματική ποινή. Αν η συντελεσθείσα παράνομη μετακίνηση έχει ως συνέπεια τη δημιουργία σοβαρών επεισοδίων ή άλλων πράξεων βίας που τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 41ΣΤ του ν. 2725/1999, ο διοργανωτής της μετακίνησης και ο χρήστης του μεταφορικού μέσου τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών. Οι εν γνώσει τους μετέχοντες σε παράνομα οργανωμένη μετακίνηση οπαδών τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους και χρηματική ποινή. Σε περίπτωση υποτροπής ή εάν κατά την μετακίνηση βρέθηκαν όπλα, εύφλεκτες ύλες, εκρηκτικά, ναρκωτικές ουσίες και γενικώς αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής αθλητικής εκδήλωσης, η ποινή που επιβάλλεται στους κατέχοντες αυτά για τις πράξεις των προηγούμενων περιπτώσεων δεν μετατρέπεται σε χρηματική, δεν αναστέλλεται και δεν συγχωνεύεται με ποινές που επιβάλλονται για άλλες πράξεις.

   γ. Ανεξαρτήτως της ποινής των ανωτέρω υπό στοιχείο β' διατάξεων της παρούσας παραγράφου, στον ιδιοκτήτη του μέσου μεταφοράς επιβάλλεται, με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, διοικητικό πρόστιμο από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ έως ογδόντα χιλιάδες (80.000) ευρώ και αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας για έξι (6) μήνες.»

 

’ρθρο 8

Λέσχες Φίλων των Αθλητικών Σωματείων, Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε.

 

   Το άρθρο 41Β του ν. 2725/1999, που προστέθηκε με το άρθρο 3 του ν. 3057/2002, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 του ν. 3262/2004 και αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του ν. 3708/ 2008, αντικαθίσταται ως εξής:

 

   «1. ΣΚΟΠΟΣ - ΕΠΟΠΤΕΥΟΥΣΑ ΑΡΧΗ. Λέσχη Φίλων αθλητικού σωματείου (εφεξής Λέσχη), τμήματος αμειβομένων αθλητών (Τ.Α.Α.) ή ανώνυμης αθλητικής εταιρείας (Α.Α.Ε.) είναι η, κατά τις διατάξεις των άρθρων 78 επ. του Αστικού Κώδικα και του παρόντος άρθρου, ένωση φυσικών προσώπων που αποβλέπει στη με κάθε νόμιμο τρόπο ενίσχυση ή υποστήριξη του αθλητικού σωματείου, του Τ.Α.Α. ή της Α.Α.Ε.. Οι Λέσχες οφείλουν να καλλιεργούν και να προάγουν τις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι» και του φιλάθλου πνεύματος. Τα οικεία αθλητικά σωματεία, τα Τ.Α.Α. ή οι Α.Α.Ε., υποχρεούνται να ασκούν με εκπρόσωπό τους εποπτεία και έλεγχο στις Λέσχες και ευθύνονται εις ολόκληρον για πράξεις βίας κατά προσώπων και πραγμάτων που τελούν τα μέλη τους κατά τις οργανωμένες μετακινήσεις τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη αθλητικών εκδηλώσεων, όπως ορίζεται στο άρθρο 41Δ. Εποπτεύουσα κρατική αρχή για τις Λέσχες είναι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού και Τουρισμού ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τους όρους, το περιεχόμενο και τη διαδικασία του ελέγχου και της εποπτείας των αθλητικών σωματείων, Τ.Α.Α. και Α.Ε.Ε. επί των Λεσχών.

 

   2. ΜΕΛΗ - ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΕΛΟΥΣ. Μέλος Λέσχης μπορεί να είναι όποιος έχει μόνιμη κατοικία ή σταθερή διαμονή στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το δέκατο έκτο έτος της ηλικίας του και δεν συντρέχει στο πρόσωπό του κάποιο από τα κωλύματα των περιπτώσεων β', γ' και δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου. Η Λέσχη εκδίδει υποχρεωτικά δελτίο ταυτότητας για κάθε μέλος της, το οποίο ισχύει για ένα έτος.

 

   3. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ. Προκειμένου το αρμόδιο πρωτοδικείο να προβεί στην αναγνώριση Λέσχης ως σωματείου, απαιτείται, πλέον των όσων προβλέπονται από τον Α.Κ.:

α) να επισυναφθούν στην αίτηση αναγνώρισης:

αα) γραπτή συναίνεση της διοίκησης του οικείου αθλητικού σωματείου, του Τ.Α.Α. ή της Α.Α.Ε.,

ββ) απόσπασμα ποινικού μητρώου των ιδρυτικών μελών, από το οποίο προκύπτει ότι δεν συντρέχει κάποιο από τα κωλύματα των περιπτώσεων β' και γ' της παραγράφου 1 του άρθρου 3,

γγ) υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 (Α' 75) κάθε ιδρυτικού μέλους ότι δεν εκτίει ποινή που του έχει επιβληθεί κατά τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 130,

β) να προβλέπεται σε διατάξεις του καταστατικού ότι:

αα) η Λέσχη διαθέτει την έγγραφη συναίνεση του οικείου αθλητικού σωματείου, Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε.,

ββ) δεν μπορεί να είναι μέλος της Λέσχης πρόσωπο στο οποίο συντρέχουν τα κωλύματα των περιπτώσεων β' και γ' της παραγράφου 1 του άρθρου 3 ή πρόσωπο που εκτίει ποινή που του επιβλήθηκε κατά τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 130 και

γγ) επιβάλλονται πειθαρχικές κυρώσεις αποβολής από τη Λέσχη σε όποιο μέλος διαπράττει αδικήματα βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις.

 

   4. ΒΙΒΛΙΑ. Κάθε Λέσχη τηρεί υποχρεωτικά Βιβλίο Μητρώου Μελών και Βιβλίο Εσόδων - Εξόδων, τα οποία, πριν από τη χρήση τους, θεωρούνται από τον οικείο Περιφερειάρχη ή από άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτόν όργανο. Όταν διενεργεί πράξεις παράδοσης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, που υπάγονται στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ή στη φορολογία εισοδήματος, τηρείται για τις πράξεις αυτές θεωρημένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Βιβλίο Εσόδων - Εξόδων και σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του Κ.Β.Σ. (π.δ.186/1992 - Α' 84) έχει για τις πράξεις αυτές όλες τις υποχρεώσεις που ορίζονται από τις διατάξεις του ίδιου Κώδικα για τον επιτηδευματία.

 

   5. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. Η Λέσχη μπορεί να διατηρεί κατά τόπους παραρτήματα, εφόσον: α) προβλέπεται από το καταστατικό της, β) υπάρχει σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ή της γενικής συνέλευσης της Λέσχης σύμφωνα με το καταστατικό, γ) έχει οριστεί υπεύθυνος λειτουργίας του παραρτήματος και έχει γνωστοποιηθεί στην εποπτεύουσα και στην οικεία αστυνομική αρχή.

 

   6. ΓΡΑΦΕΙΑ-ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΑ.

   Η Λέσχη ή παραρτήματά της μπορεί να έχει γραφεία ή εντευκτήρια, ύστερα από άδεια της αρμόδιας αστυνομικής αρχής, η οποία χορηγείται, εφόσον προσκομισθεί σε αυτήν αντίγραφο του εγκεκριμένου κατά τον παρόντα νόμο καταστατικού, πρόσφατο πιστοποιητικό εγγραφής της Λέσχης στο βιβλίο σωματείων του οικείου Πρωτοδικείου και έχει ορισθεί υπεύθυνος για τη λειτουργία του γραφείου ή εντευκτηρίου. Η άδεια εκδίδεται στο όνομα του υπεύθυνου για τη λειτουργία του γραφείου ή εντευκτηρίου, ισχύει για δύο χρόνια και ανανεώνεται με τους ίδιους όρους με τους οποίους χορηγείται. Η αστυνομική αρχή προβαίνει υποχρεωτικά στη σφράγιση κάθε χώρου που, χωρίς την ανωτέρω άδεια, στεγάζει με οποιονδήποτε τρόπο τη λειτουργία γραφείων ή εντευκτηρίων Λέσχης ή άλλες δραστηριότητες ενίσχυσης ή υποστήριξης αθλητικού σωματείου, Τ.Α.Α ή Α.Α.Ε. από ομάδες ή ενώσεις φυσικών προσώπων που δεν αποτελούν σωματείο (άρθρο 107 Α.Κ.), έστω κι αν ο χώρος λειτουργεί στο όνομα τρίτου προσώπου ή την εκμετάλλευσή του έχει τρίτο πρόσωπο.

   Όποιος λειτουργεί τα ως άνω γραφεία ή εντευκτήρια χωρίς άδεια της αρμόδιας αστυνομικής αρχής ή παραβιάζει τη σφραγίδα που έθεσε η αστυνομική αρχή στους χώρους αυτούς τιμωρείται με την ποινή που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 178 του Ποινικού Κώδικα.

 

   7. ΕΤΗΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. Κάθε Λέσχη υποχρεούται μέσα στο μήνα Ιούλιο κάθε έτους να υποβάλει στη Γ.Γ.Α. ή σε άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτήν όργανο της κεντρικής ή της περιφερειακής διοίκησης, καθώς και στην οικεία Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. ή σωματείο:

α) επίσημο αντίγραφο του Μητρώου Μελών,

β) υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 των νομίμων εκπροσώπων της για το εάν διαθέτει παραρτήματα, ποια είναι τα παραρτήματα αυτά και ποιος είναι ο υπεύθυνος λειτουργίας του κάθε παραρτήματος,

γ) αντίγραφο ποινικού μητρώου των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Λέσχης,

δ) υπεύθυνες δηλώσεις του ν.1599/1986 των μελών της ότι στο πρόσωπό τους δεν συντρέχει κάποιο από τα κωλύματα των περιπτώσεων β' και γ' της παραγράφου 1 του άρθρου 3 και ότι δεν εκτίουν ποινή που τους έχει επιβληθεί κατά τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 130. Με απόφασή του ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού μπορεί να αναθέτει τον έλεγχο της τήρησης της υποχρέωσης αυτής των Λεσχών στο Ελεγκτικό Συμβούλιο του άρθρου 52,

ε) γραπτή ανανέωση της συναίνεσης του οικείου αθλητικού σωματείου, Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε. για τη λειτουργία της Λέσχης.

 

   8. Η οικεία Α.Α.Ε., Τ.Α.Α. ή σωματείο έχει το δικαίωμα να ζητά οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια του έτους από τη Λέσχη αντίγραφα των στοιχείων α' και β' της προηγούμενης παραγράφου.

 

   9. ΔΙΑΛΥΣΗ. Με την επιφύλαξη των άρθρων 103 επ. Α.Κ.:

α) τη διάλυση Λέσχης μπορούν να ζητήσουν από το αρμόδιο δικαστήριο το οικείο αθλητικό σωματείο, Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε. και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού,

β) λόγο διάλυσης αποτελεί ιδίως:

αα) η παραβίαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το παρόν άρθρο, καθώς και από τις διατάξεις σχετικά με τη διάθεση εισιτηρίων αθλητικών συναντήσεων και την ομαδική μετακίνηση φιλάθλων,

ββ) η λειτουργία γραφείων ή εντευκτηρίων χωρίς την προβλεπόμενη άδεια,

γγ) η γραπτή ανάκληση ή η μη ανανέωση της συναίνεσης του οικείου αθλητικού σωματείου, Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε. για τη λειτουργία Λέσχης.

 

   10. Λέσχες Φίλων εθνικών ομάδων υπάγονται στους όρους και τις προϋποθέσεις των προηγούμενων παραγράφων. Όπου αναφέρεται αθλητικό σωματείο, Τ.Α.Α ή Α.Α.Ε., νοείται, για τις Λέσχες φίλων εθνικών ομάδων, η οικεία αθλητική ομοσπονδία.

 

   11. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού και Τουρισμού ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα για τους όρους και τη διαδικασία της αδειοδότησης των Λεσχών, της λειτουργίας τους και του ελέγχου επ' αυτών.

 

’ρθρο 9

Ειδικές υποχρεώσεις και ευθύνες των Λεσχών Φίλων των Αθλητικών Σωματείων, Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε.

 

   1. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 41Δ του ν. 2725/ 1999, που προστέθηκε με το άρθρο 5 του ν. 3057/ 2002, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 4 του ν. 3262/2004, προστίθενται εδάφια ως εξής:

 

   «Τα οικεία αθλητικά σωματεία, οι Α.Α.Ε. και τα Τ.Α.Α., σε περίπτωση παράνομων πράξεων βίας κατά προσώπων ή πραγμάτων που τελέσθηκαν από μέλη Λέσχης φίλων τους, υποχρεούνται να διευκολύνουν το έργο των αστυνομικών αρχών με τη γνωστοποίηση σε αυτές των στοιχείων της ταυτότητας των υπαιτίων και, αν οι πράξεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης στον οποίο μετείχε το αθλητικό σωματείο ή Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. ή κατά τη διάρκεια οργανωμένης μετακίνησης για την παρακολούθηση τέτοιας εκδήλωσης, ευθύνονται με τα πρόσωπα αυτά εις ολόκληρον για τη ζημία που προξένησαν σε τρίτους. Τα ως άνω αθλητικά σωματεία, οι Α.Α.Ε. και τα Τ.Α.Α. έχουν, μετά την καταβολή της αποζημίωσης, δικαίωμα αναγωγής κατά των υπαιτίων.»

 

   2. Η παράγραφος 11 του άρθρου 41Δ του ν. 2725/ 1999, η οποία προστέθηκε με την παρ. 8 του άρθρου 4 του ν. 3262/2004 αντικαθίσταται ως εξής:

 

   «11.α. Οι Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. που αγωνίζονται στα εθνικά επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης υποχρεούνται να προσλαμβάνουν πιστοποιημένες ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας για την εφαρμογή μέτρων ευταξίας των γηπέδων και για τη συνοδεία των φιλάθλων τους, όπως η λειτουργία τους ορίζεται από το ν. 2518/ 1997 (Α'164) περί προϋποθέσεων λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας. Την ίδια υποχρέωση για πρόσληψη πιστοποιημένων ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας έχουν και τα λοιπά αθλητικά σωματεία, Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. στις περιπτώσεις που οφείλουν να μισθώνουν μαζικό μέσο μεταφοράς για την οργανωμένη μετακίνηση οπαδών τους.

   β. Οι ανωτέρω εταιρείες απαιτείται να πιστοποιούνται από τους κατά νόμο αρμόδιους για την πιστοποίηση φορείς και να ειδικεύονται σε ειδικά θέματα παροχής υπηρεσιών ασφαλείας για τη συνοδεία και επιτήρηση οργανωμένων φιλάθλων εντός και εκτός αθλητικών εγκαταστάσεων και τήρησης ευταξίας στους χώρους των εξεδρών των αθλητικών εγκαταστάσεων και στους χώρους στάθμευσης. Ειδικώς για το άθλημα του ποδοσφαίρου, οι Ιδιωτικές Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας (Ι.Ε.Π.Υ.Α.) και το προσωπικό τους εκπαιδεύονται και πιστοποιούνται υποχρεωτικώς και από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, σύμφωνα με τον Κανονισμό Αδειοδότησης Ομάδων της UEFA και τον Κανονισμό Γηπέδων και Ασφαλείας και Προστασίας των Αγώνων της ανωτέρω ομοσπονδίας.

   γ. Καταστάσεις με τα στοιχεία ταυτότητας και τη διεύθυνση κατοικίας του προσωπικού ασφαλείας καταρτίζονται με ευθύνη των Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. ή των αθλητικών σωματείων που προσλαμβάνουν το προσωπικό αυτό και παραδίδονται στην αρμόδια αστυνομική αρχή, στη Δ.Ε.Α.Β., στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και στη διοργανώτρια αρχή το αργότερο σαράντα οκτώ ώρες πριν από την έναρξη κάθε αθλητικής συνάντησης.

   δ. Στις παραπάνω καταστάσεις συμπεριλαμβάνονται οι οριζόμενοι κατά περίπτωση από τις Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. ή αθλητικά σωματεία υπεύθυνοι κατά τομέα δραστηριότητας. Οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας συνεργάζονται με την αστυνομική αρχή, για την επιβολή των λαμβανόμενων μέτρων ευταξίας. Τα ειδικότερα καθήκοντα του προσωπικού ασφαλείας σε κάθε συγκεκριμένο αγώνα καθορίζονται από τον υπεύθυνο ασφαλείας αγώνων της παραγράφου 4 και είναι ιδίως:

αα) Η τήρηση της ευταξίας κατά τις ομαδικές οργανωμένες μετακινήσεις φιλάθλων προς και από τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο πλαίσιο των λαμβανόμενων μέτρων για την αποτροπή συμπλοκών και εκτρόπων.

ββ) Η τήρηση της ευταξίας στους χώρους στάθμευσης των αθλητικών εγκαταστάσεων.

γγ) Η τήρηση της ευταξίας και της σειράς προτεραιότητας στις εισόδους των αθλητικών εγκαταστάσεων.

δδ) Η τοποθέτηση των θεατών στις εξέδρες των αθλητικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με όσα αποφασίσθηκαν από την αρμόδια αστυνομική αρχή και η υποβοήθηση των αστυνομικών δυνάμεων για το διαχωρισμό των φιλάθλων των διαγωνιζόμενων ομάδων, καθώς και για την αποτροπή εισόδου τούτων στον αγωνιστικό χώρο.

   Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού και Τουρισμού ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια της παρουσίας, εμφάνισης και δραστηριότητας του προσωπικού ασφαλείας.»

 

   3. Στο άρθρο 41Δ του ν. 2725/1999 (Α' 121) προστίθενται παράγραφοι 14, 15, 16, 17 και 18 ως εξής:

 

   «14. Υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 41Ε, κατόπιν άδειας του κατά τόπον Εισαγγελέα ή αθλητικού Εισαγγελέα, επιτρέπεται η βιντεοσκόπηση ή η καταγραφή με ανάλογα μέσα, από τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, των πράξεων βίας κατά προσώπων και πραγμάτων που διαπράττονται εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη της αθλητικής εκδήλωσης. Το υλικό αυτό αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας και καταστρέφεται με απόφαση του χορηγήσαντος την άδεια για τη συλλογή του Εισαγγελέα.

 

   15. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που ευρίσκονται εντός αθλητικής εγκατάστασης, στην οποία πραγματοποιείται αθλητική εκδήλωση, απαγορεύεται να προσφέρουν οινοπνευματώδη ποτά τέσσερις (4) ώρες πριν και δύο (2) ώρες μετά τη διεξαγωγή της αθλητικής εκδήλωσης. Σε περίπτωση παραβίασης της πιο πάνω απαγόρευσης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από τριάντα χιλιάδες (30.000) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ με απόφαση του οικείου δημάρχου και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος από δύο (2) έως έξι (6) μήνες.

 

   16. Στους ιδιοκτήτες ή στους μισθωτές ή στους υπομισθωτές των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία λειτουργούν υπό συγκεκαλυμμένη μορφή, ως λέσχες φίλων, όπου συγκεντρώνονται άτομα με οπαδική συνείδηση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από δέκα χιλιάδες (10.000) μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος από την αρμόδια αρχή για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ημερών στην περίπτωση που αυτά χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια για πράξεις βίας κατά προσώπων και πραγμάτων.

 

   17. Ο καθορισμός των ζωνών ή τμημάτων κερκίδων αθλητικών εγκαταστάσεων στις οποίες δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση θεατών, ως και η μείωση του αριθμού θεατών, αποτελεί ευθύνη της υπεύθυνης για την τήρηση της τάξης στην αθλητική εγκατάσταση αστυνομικής αρχής.

 

   18. Ο χαρακτηρισμός αγώνα ως υψηλού κινδύνου από άποψη τάξης και ασφάλειας γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, ύστερα από πρόταση της αστυνομικής αρχής και γνώμη της Δ.Ε.Α.Β.. »

 

   4. Στα μέλη της διοίκησης και στους εκπροσώπους των Α.Α.Ε. και των Τ.Α.Α. που παραβιάζουν τις διατάξεις της παραγράφου 11 του άρθρου 41Δ του ν. 2725/1999 επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ.

 

   5. Στο τέλος του άρθρου 41Ζ του ν. 2725/1999 προστίθεται παράγραφος 11, ως εξής:

 

   «11. Εάν μέλη Λέσχης φίλων αθλητικού σωματείου, Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. κινήθηκαν οργανωμένα και ενήργησαν πράξεις βίας κατά προσώπων ή πραγμάτων ή δεν συμμορφώθηκαν με τις αποφάσεις της αρμόδιας αρχής κατά τη μετάβασή τους σε γήπεδο ή σε χώρο γηπέδου ή κατά την αποχώρησή τους μετά τη λήξη αθλητικής εκδήλωσης, απαγορεύεται στο οικείο αθλητικό σωματείο Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. να οργανώσει ομαδική μετακίνηση για τους επόμενους αγώνες της αγωνιστικής περιόδου. Αν υπολείπονται λιγότεροι από πέντε (5) αγώνες, η ως άνω απαγόρευση εκτείνεται και για τους πέντε (5) πρώτους εκτός έδρας αγώνες της επόμενης αγωνιστικής περιόδου στην οποία συμμετέχει το οικείο αθλητικό σωματείο ή Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε.. Στα μέλη της διοίκησης και στους εκπροσώπους αθλητικού σωματείου, Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. που παραβιάζουν την πιο πάνω απαγόρευση επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) μηνών.»

 

’ρθρο 10

Απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα

 

   Στο άρθρο 41Δ του ν. 2725/1999, όπως τροποποιείται με τον παρόντα νόμο, προστίθεται παράγραφος 19 ως εξής:

 

   «19. Οι διοικήσεις των διοργανωτριών αρχών των πρωταθλημάτων και των γηπεδούχων ομάδων έχουν δικαίωμα με απόφασή τους να απαγορεύουν αιτιολογημένα την είσοδο σε συγκεκριμένη αθλητική εκδήλωση σε κάθε πρόσωπο, το οποίο, κατ' εκτίμηση των περιστάσεων και της συμπεριφοράς του, ενδέχεται να δημιουργήσει επεισόδια σε αυτή και ιδίως σε πρόσωπα που έχουν παραβιάσει τους κανονισμούς ασφαλείας ή κρίνονται ύποπτα διάπραξης αδικημάτων σχετιζόμενων με τη βία στα γήπεδα ή αρνούνται τη σωματική έρευνα από το προσωπικό ασφαλείας των γηπέδων ή βρίσκονται υπό την επήρεια ουσιών και αλκοόλ. Η απόφαση αυτή, η οποία πρέπει να εδράζεται σε αντικειμενικά στοιχεία, γνωστοποιείται στην επιτόπια αστυνομική δύναμη.»

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β'

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΥΝΕΝΝΟΗΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

 

’ρθρο 11

 

   1. Το άρθρο 128ΣΤ του ν. 2725/1999, που προστέθηκε με το άρθρο 57 του ν. 3057/2002, αντικαθίσταται ως εξής:

 

«’ρθρο 128ΣΤ

Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (Ε.Ο.ΚΑ.Ν.)

 

   1. Συνιστάται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (Ε.Ο.ΚΑ.Ν.) με έδρα την Αθήνα, το οποίο εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και επιχορηγείται από αυτήν με τακτικές ετήσιες επιχορηγήσεις.

 

   2. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.ΚΑ.Ν. συγκροτείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού και Τουρισμού και αποτελείται από εννέα (9) μέλη. Από τα μέλη αυτά:

α) τέσσερα είναι ειδικοί επιστήμονες από το χώρο της φαρμακευτικής ή της τοξικολογίας ή της ιατρικής ή της βιολογίας ή της χημείας ή της βιοχημείας με γνώσεις σε θέματα αντιμετώπισης του ντόπινγκ,

β) ένα είναι νομικός με εμπειρία σε θέματα αθλητικού δικαίου,

γ) ένα είναι αθλητής υψηλού επιπέδου που έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση και υποδεικνύεται από την Ολομέλεια της Ε.Ο.Ε.,

δ) ένα είναι μέλος της Ολομέλειας της Ε.Ο.Ε., εκπρόσωπος αθλητικής Ομοσπονδίας, που υποδεικνύεται από την Ολομέλεια της Ε.Ο.Ε.,

ε) ένα είναι μέλος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, ο οποίος υποδεικνύεται από την Ολομέλεια της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής,

στ) ένα είναι αθλητής υψηλού επιπέδου που έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση και υποδεικνύεται από την Ολομέλεια της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής.

 

   3. Η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού είναι τετραετής.

 

   4. Ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν. συνεδριάζει με την παρουσία τουλάχιστον πέντε από τα μέλη του. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων μελών. Για τη λήψη απόφασης, σε περίπτωση ισοψηφίας, η ψήφος του Προέδρου υπερισχύει.

 

   5. Ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν. έχει τις εξής αρμοδιότητες:

   α. Καταρτίζει το πρόγραμμα όλων των ελέγχων ντόπινγκ, προβαίνει στην κατανομή και επιλογή των ελέγχων στα οικεία αθλήματα κατά τη διάρκεια των αγώνων ή εκτός αυτών, δίνει την εντολή διενέργειας ελέγχου ντόπινγκ στις προβλεπόμενες στο άρθρο 128Δ υπηρεσίες δειγματοληψίας και αναθέτει την ανάλυση των δειγμάτων σε αναγνωρισμένο από το WADA εργαστήριο.

   β. Έχει την ευθύνη για την εκπαίδευση και κατάρτιση των υπεύθυνων για τη λήψη δειγμάτων ελέγχου ντόπινγκ και για τις διαδικασίες αδιάβλητης συλλογής και μεταφοράς των δειγμάτων σε αναγνωρισμένο από το WADA εργαστήριο ελέγχου ντόπινγκ.

   γ. Παρακολουθεί και ενημερώνεται για τις διεθνείς εξελίξεις σε θέματα ντόπινγκ και εισηγείται στους αρμόδιους Υπουργούς την τροποποίηση του καταλόγου απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων.

   δ. Παραλαμβάνει τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων του ελέγχου ντόπινγκ από το αρμόδιο εργαστήριο ελέγχου ντόπινγκ και, ύστερα από την αξιολόγησή τους από το αρμόδιο επιστημονικό του τμήμα, τα θετικά αποτελέσματα διαβιβάζονται στις οικείες αθλητικές ομοσπονδίες και στους οικείους επαγγελματικούς συνδέσμους, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην υπουργική απόφαση του άρθρου 128Ε.

   ε. Παρακολουθεί και ενημερώνεται για την εφαρμογή των κανονισμών των αθλητικών ομοσπονδιών σχετικά με τις διαδικασίες του πειθαρχικού ελέγχου και την επιβολή κυρώσεων στα πρόσωπα που υποπίπτουν στο αδίκημα του ντόπινγκ ή σε σχετικές με αυτό παραβάσεις. Οι αθλητικές ομοσπονδίες έχουν υποχρέωση έγγραφης ενημέρωσης του Ε.Ο.ΚΑ.Ν. για τις σχετικές διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου.

   στ. Εισηγείται στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κάθε μέτρο που αποσκοπεί στην πρόληψη ή την καταπολέμηση των απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων.

   ζ. Γνωμοδοτεί στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού για κάθε σχέδιο νόμου ή κανονιστικής πράξης σχετικά με τα μέτρα κατά του ντόπινγκ.

   η. Διατυπώνει συστάσεις στις αθλητικές ομοσπονδίες και γενικά στους αθλητικούς φορείς για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στο ντόπινγκ στις πειθαρχικές διαδικασίες.

   θ. Συνεργάζεται με τους αρμόδιους αθλητικούς φορείς για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ.

   ι. Καταρτίζει, προωθεί και εφαρμόζει σε συνεργασία με τις αθλητικές ομοσπονδίες και τους λοιπούς αθλητικούς φορείς, τους φορείς της εκπαίδευσης και τα μέσα ενημέρωσης, εκπαιδευτικά προγράμματα ενημέρωσης και εκστρατείες πληροφόρησης για την πρόληψη της χρήσης από τους αθλητές απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων με έμφαση στους κινδύνους της υγείας από το ντόπινγκ και τη βλάβη που επιφέρει στις ηθικές αξίες του αθλητισμού.

   ια. Συνεργάζεται με την Ελληνική Αστυνομία, την Ιντερπόλ, τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων, τα τελωνεία, τις φαρμακευτικές εταιρίες και κάθε άλλον ελληνικό ή διεθνή φορέα δραστηριοποιούμενο στο αντιντόπινγκ και την αγορά φαρμάκων.

   ιβ. Υποβάλλει κάθε χρόνο στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού την έκθεση δράσης του, η οποία δημοσιεύεται στο διαδίκτυο.

   ιγ. Εκπροσωπεί τη χώρα στις Επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης και στο WADA.

 

   6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού καθορίζεται η μηνιαία αποζημίωση του Προέδρου, του Αντιπροέδρου, των μελών και των γραμματέων του Συμβουλίου.

 

   7. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού και Τουρισμού ρυθμίζονται η οργάνωση και η λειτουργία του Ε.Ο.ΚΑ. Ν., η στέγαση και οι πόροι του, η σύσταση θέσεων προσωπικού και η στελέχωση των υπηρεσιών του, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»

 

   2. Μέχρι να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα της προηγούμενης παραγράφου, εξακολουθεί να λειτουργεί το Ε.Σ.ΚΑ.Ν. που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 128ΣΤ του ν. 2725/1999 και οι δαπάνες που είχαν αναληφθεί από αυτό, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του, μπορούν να καταβληθούν στους δικαιούχους, κατά παρέκκλιση των προϋποθέσεων και της διαδικασίας που προκύπτουν από τις διατάξεις του δημόσιου λογιστικού, εφόσον, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Ε.Σ.ΚΑ.Ν., προκύπτει ότι οι δαπάνες αυτές ήταν άμεσες και επιτακτικές για την αντιμετώπιση των λειτουργικών του αναγκών.

 

   3. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της εθνικής νομοθεσίας για το αντιντόπινγκ με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ, τη Διεθνή Σύμβαση της UNESCO κατά της φαρμακοδιέγερσης για τον αθλητισμό που κυρώθηκε με το ν. 3516/2006, τα Διεθνή Πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ και τις δεσμευτικές κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ, θεσπίζονται τα αναγκαία μέτρα, οι διαδικασίες, οι μηχανισμοί και τα συστήματα κατά της φαρμακοδιέγερσης και ρυθμίζεται κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή τους.

   Ειδικότερα, κατ' εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης κατά της φαρμακοδιέγερσης στον αθλητισμό και τις δεσμευτικές κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ, εναρμονίζονται οι ουσιαστικές διατάξεις που αφορούν:

   α) έννοιες και ορισμούς που αποτελούν αντικείμενο της πολιτικής αντιντόπινγκ,

   β) τους κανόνες και τις θεμελιώδεις αρχές της πολιτικής αντιντόπινγκ,

   γ) τις παραβάσεις των κανόνων αντιντόπινγκ,

   δ) τους αποδεικτικούς κανόνες και το βάρος απόδειξης στις παραβάσεις αντιντόπινγκ,

   ε) τις διατάξεις για τις απαγορευμένες ουσίες και απαγορευμένες μεθόδους που προκαλούν φαρμακοδιέγερση,

   στ) τους ελέγχους και τους κανόνες αντιντόπινγκ, τη διαδικασία ανάλυσης των δειγμάτων και διαχείρισης των αποτελεσμάτων των ελέγχων ντόπινγκ,

   ζ) τους πειθαρχικούς κανόνες, την πειθαρχική διαδικασία και τις πειθαρχικές ποινές για τις παραβάσεις ντόπινγκ,

   η) τη δομή της συνεργασίας του Ε.Ο.ΚΑ.Ν. με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση.

 

’ρθρο 12

Ποινική αντιμετώπιση του ντόπινγκ

 

   1. Στην παράγραφο 1 της διάταξης του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα, όπως συμπληρώνεται με το άρθρο 3 του παρόντος, προστίθεται τελευταία φράση ως εξής:

 

   «όπως επίσης και περισσοτέρων εγκλημάτων που προβλέπονται και τιμωρούνται στο άρθρο 128Θ του ν. 2725/ 1999. Για τα εγκλήματα του άρθρου αυτού η ιδιότητα του ιατρού, προπονητή ή φυσιοθεραπευτή αποτελεί επιβαρυντική περίπτωση.»

 

   2. Για τις αξιόποινες πράξεις του άρθρου 128Θ του ν. 2725/1999, καθώς και της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 253Α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας περί ειδικών ανακριτικών πράξεων και οι διατάξεις για την προστασία μαρτύρων του άρθρου 9 του ν. 2928/2001.

 

’ρθρο 13

Ποινική αντιμετώπιση των προσυνεννοημένων αγώνων

 

   Το άρθρο 132 του ν. 2725/1999, όπως αυτό συμπληρώθηκε με την παράγραφο 6 του άρθρου 78 του ν. 3057/ 2002, αντικαθίσταται ως εξής:

 

   «1. Όποιος παρεμβαίνει με αθέμιτες ενέργειες, με σκοπό να επηρεάσει την εξέλιξη, τη μορφή ή το αποτέλεσμα αγώνα οποιουδήποτε ομαδικού ή ατομικού αθλήματος, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή από εκατό χιλιάδες (100.000) έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.

 

   2. Όποιος, για τον ίδιο σκοπό, απαιτεί ή δέχεται δώρα ή άλλα ωφελήματα ή οποιαδήποτε άλλη παροχή ή υπόσχεση αυτών τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή από διακόσιες χιλιάδες (200.000) έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ.

 

   3. Με την ίδια ποινή της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου τιμωρείται και όποιος για τον ίδιο σκοπό κατά την παράγραφο αυτή προσφέρει, δίνει ή υπόσχεται σε αθλητή, προπονητή, διαιτητή ή διοικητικό παράγοντα ή άλλο πρόσωπο που συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με τον αθλητή, τον διαιτητή, το σωματείο, την Α.Α.Ε. ή το Τ.Α.Α., δώρα, ωφελήματα ή άλλες οποιεσδήποτε παροχές.

 

   4. Εάν από την αξιόποινη πράξη των προηγούμενων παραγράφων 1 έως 3 επιτεύχθηκε ο σκοπός που επιδίωκε ο δράστης ή αν ο αγώνας το αποτέλεσμα του οποίου αλλοιώνεται περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές διοργανώσεις του εσωτερικού ή εξωτερικού, τότε ο δράστης τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα (10) ετών.

 

   5. Αν κάποιος από τους υπαίτιους των πράξεων των παραγράφων 1 έως 4 καταστήσει δυνατή με αναγγελία στην αρχή την πρόληψη της διάπραξης ενός από τα σχεδιαζόμενα εγκλήματα ή με τον ίδιο τρόπο συμβάλει ουσιωδώς στην τιμωρία τους, απαλλάσσεται από την ποινή για τις πράξεις αυτές. Αν δεν έχει ακόμη ασκηθεί ποινική δίωξη, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών με αιτιολογημένη διάταξή του απέχει από την άσκηση της ποινικής δίωξης κατά του προσώπου αυτού, αν, δε, το πρόσωπο αυτό έχει ήδη τελέσει κάποιο από τα διωκόμενα εγκλήματα των παραγράφων 1 ως 4, το δικαστήριο επιβάλλει σε αυτόν ποινή ελαττωμένη κατά το άρθρο 83 του Ποινικού Κώδικα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, το δικαστήριο, εκτιμώντας όλες τις περιστάσεις και ιδίως την έκταση της συμμετοχής του υπαίτιου στην εγκληματική πράξη και το βαθμό της συμβολής του στην αποκάλυψη ή τιμωρία της, μπορεί να διατάξει την αναστολή της εκτέλεσης της ποινής για τρία έως δέκα έτη, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά των άρθρων 99 έως 104 του Ποινικού Κώδικα.

 

   6. Για τις αξιόποινες πράξεις των παραγράφων 1 έως 4, η έρευνα και οι διενεργούμενες ανακριτικές πράξεις μπορούν να συμπεριλαμβάνουν και όλες τις ενέργειες του άρθρου 253Α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, υπό τις αναφερόμενες εκεί προϋποθέσεις. Κατά την ποινική διαδικασία για τα εγκλήματα αυτά μπορεί να λαμβάνονται μέτρα προστασίας μαρτύρων σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 2928/2001.

 

   7. Εκτός από τις παραπάνω ποινές, στα πρόσωπα που υποπίπτουν στα αδικήματα των παραγράφων 1 έως 4 επιβάλλεται και πειθαρχική ποινή για παράβαση του φιλάθλου πνεύματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 130, ύστερα από παραπομπή της οικείας ομοσπονδίας στην Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος.»

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ'

ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

 

’ρθρο 14

Θέματα αθλοπαιδιών

 

   1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 118 του ν. 2725/1999, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

 

   «1. Για την αγωνιστική περίοδο 2010-2011 σε κάθε ΤΑΚ και αθλητικό σωματείο που δικαιούτο συμμετοχής στο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης της Α2 Εθνικής Κατηγορίας, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) μπορεί να παρέχει ετήσια τακτική επιχορήγηση, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού.»

 

   2. Η παράγραφος 6 του άρθρου 107Α του ν. 2725/ 1999, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

 

   «6. Για την αγωνιστική περίοδο 2010-2011 σε κάθε ΤΑΠ που δικαιούτο συμμετοχής στο πρωτάθλημα πετοσφαί-ρισης της Α1 Εθνικής Κατηγορίας, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) μπορεί να παρέχει ετήσια τακτική επιχορήγηση, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού.»

 

   3. Η παράγραφος 3 του άρθρου 107Β του ν. 2725/1999 (Α' 121), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

 

   «3. Για την αγωνιστική περίοδο 2010-2011 σε κάθε αθλητικό σωματείο που δικαιούτο συμμετοχής στο πρωτάθλημα πετοσφαίρισης της Α2 Εθνικής Κατηγορίας, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) μπορεί να παρέχει ετήσια τακτική επιχορήγηση, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού.»

 

   4. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 78 του ν. 2725/1999, όπως ισχύει, προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής:

 

   «Το ποσοστό, βάσει του οποίου καθορίζεται το ύψος της εγγυητικής επιστολής ή της συμπληρωματικής εγγυητικής επιστολής της παρούσας παραγράφου, ορίζεται, προκειμένου περί Α.Α.Ε. της Α1 κατηγορίας καλαθοσφαίρισης, στο είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του προϋπολογισμού και κατά κατώτατο όριο στις εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ.»

 

’ρθρο 15

Θέματα επίλυσης οικονομικών και αθλητικών διαφορών

 

   1. Η παράγραφος 5 του άρθρου 95 του ν. 2725/1999, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 13 του ν. 3262/ 2004, αντικαθίσταται ως εξής:

 

   «5. Με την επιφύλαξη της παρ. 12 του άρθρου 29 του ν. 3479/2006 (Α' 152), οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων επιτροπών είναι προσωρινώς εκτελεστές. Η Επιτροπή στην ίδια απόφαση με ειδική αιτιολογία μπορεί να διατάσσει τη μερική ή συνολική αναστολή εκτέλεσής της. Η έφεση κατά της πρωτοβάθμιας απόφασης ασκείται μέσα σε προθεσμία δέκα ημερών από την κοινοποίησή της. Η συζήτηση της υπόθεσης ορίζεται υποχρεωτικά εντός δεκαπέντε ημερών από την κατάθεση της έφεσης. Η απόφαση εκδίδεται μέσα σε δέκα ημέρες από τη συζήτηση της έφεσης.»

 

   2. Στην παράγραφο 6 του άρθρου 95 του ν. 2725/1999, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 13 του ν. 3262/2004 προστίθενται εδάφια ως εξής:

 

   «Αν οι Α.Α.Ε. ή τα Τ.Α.Α. δεν εκτελούν τις παραπάνω αποφάσεις, η εγγραφή ή μετεγγραφή αθλητών δεν επιτρέπεται. Η τυχόν ακυρότητα και οι αγωνιστικές συνέπειες από την παράνομη εγγραφή ή μετεγγραφή αθλητή ελέγχονται αυτεπαγγέλτως από το οικείο δικαιοδοτικό όργανο.»

 

   3. Η παράγραφος 2 του άρθρου 127 του ν. 2725/1999, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 14 του ν. 3262/2004, τροποποιείται ως εξής:

 

   «Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού ρυθμίζονται τα θέματα κοινής στέγασης, γραμματειακής και επιστημονικής υποστήριξης των δικαιοδοτικών οργάνων και επιτροπών των άρθρων 95, 119, 122 και 127Β. Η αποζημίωση των μελών των παραπάνω δικαιοδοτικών οργάνων και επιτροπών και των γραμματέων τους καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού και βαρύνει τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.»

 

’ρθρο 16

Συγχώνευση αθλητικών σωματείων και αθλητικών ανωνύμων εταιριών

 

   1. Στο τέλος της διάταξης του άρθρου 9 του ν. 2725/ 1999, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 73 παράγραφος 6 του ν. 3057/2002, προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής:

 

   «5. Οι συγχωνεύσεις μεταξύ αθλητικών σωματείων ή τμημάτων αυτών, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, επιτρέπονται μόνον εφόσον τα συγχωνευόμενα νομικά πρόσωπα εδρεύουν εντός της ίδιας Περιφέρειας.»

 

   2. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 76 του ν. 2725/1999, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 22 του ν. 3057/2002, προστίθενται τελευταίες φράσεις ως εξής:

 

   «εφόσον τα συγχωνευόμενα νομικά πρόσωπα εδρεύουν εντός της ίδιας Περιφέρειας. Για τη συγχώνευση μεταξύ Αθλητικών Ανωνύμων Εταιριών, καθώς και για την αλλαγή έδρας ή επωνυμίας, απαιτείται και η ρητή συναίνεση των ιδρυτικών των Α.Α.Ε. αθλητικών σωματείων.»

 

’ρθρο 17

Επιτροπή Αποτίμησης Αξίας Αθλητών

 

   1. Η ισχύς των διατάξεων του άρθρου 76Α του ν. 2725/1999, που προστέθηκε με το άρθρο 17 του ν. 3262/ 2004 και τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 παράγραφος 4 του ν. 3372/2005, η οποία παρατάθηκε με το άρθρο 19 παράγραφος 1 του ν. 3708/2008, παρατείνεται για τρία έτη από τη λήξη της.

 

   2. Στην παρ. 2 του άρθρου 76Α του ν. 2725/1999, η φράση «έναν εκπρόσωπο της ΕΠΑΕ ή του ΕΣΑΚΕ κατά περίπτωση» αντικαθίσταται από τη φράση «έναν εκπρόσωπο της οικείας διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος επαγγελματικών κατηγοριών - ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης ή πετοσφαίρισης κατά περίπτωση» και στη φράση «έναν εκπρόσωπο του Π.Σ.Α.Π. ή του Π.Σ.Α.Κ.» προστίθενται οι λέξεις «ή του Π.Α.Σ.Α.Π.. »

 

’ρθρο 18

Διαφάνεια στη μετοχική συμμετοχή στις Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρείες

 

   1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 69Α του ν. 2725/1999, όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 18 του ν. 3057/2002, τροποποιείται ως ακολούθως:

   Αντικαθίσταται στην παράγραφο 1 του άρθρου 69Α του ν. 2725/1999 η φράση «αποκτά συνολικά ποσοστό 10% και άνω του μετοχικού κεφαλαίου μιας Α.Α.Ε.» και τίθεται αντί αυτής η φράση «αποκτά συνολικά ποσοστό 2% και άνω του μετοχικού κεφαλαίου μιας Α.Α.Ε.».

 

   2. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 69 του ν. 2725/1999, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 17 του ν. 3057/2002, μετά την περίπτωση β' προστίθεται εδάφιο, ως ακολούθως:

 

   «Για την απόκτηση μετοχών Α.Α.Ε. από εταιρείες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα παράγραφο, ισχύουν στα πρόσωπα καθενός από τα μέλη της διοίκησής τους, των νομίμων εκπροσώπων τους, καθώς και των μετόχων και των εταίρων αυτών τα κωλύματα και οι περιορισμοί της περίπτωσης β' της παραγράφου 1 του άρθρου 3.»

 

’ρθρο 19

Κωλύματα εγγραφής - Περιορισμοί Τροποποίηση των άρθρων 3 και 77Α του ν. 2725/1999

 

   1. Στην περίπτωση β' της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ν. 2725/1999, το τελευταίο εδάφιο της οποίας καταργήθηκε με το άρθρο 29 παράγραφος 5 του ν. 3479/ 2006 (Α' 152), όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν. 2858/2000 (Α' 247) οι λέξεις «ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) ετών» αντικαθίστανται με τις λέξεις «ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους».

 

   2. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ν. 2725/1999, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν. 2858/2000 (Α' 247) και τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, προστίθενται εδάφια ως εξής:

 

   «Τα κωλύματα της περίπτωσης β' ισχύουν και για τους μετόχους των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών (Α.Α.Ε.). Αν διαπιστωθεί ότι συντρέχει οποιοδήποτε από τα παραπάνω κωλύματα σε οποιονδήποτε από τους μετόχους των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών, δεν επιτρέπεται να χορηγηθεί από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού το πιστοποιητικό της παραγράφου 3 του άρθρου 77Α. Οι αποφάσεις της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού είναι υποχρεωτικές για τις αθλητικές ομοσπονδίες και τις διοργανώτριες αρχές ως προς τη συμμετοχή οποιασδήποτε Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. σε αθλητική διοργάνωση. Σε περίπτωση παραβίασης των αποφάσεων της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, επιβάλλεται από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού στην υπαίτια αθλητική ομοσπονδία ή διοργανώτρια αρχή, Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α., πρόστιμο, ποσού από εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ. Για την άσκηση αίτησης αναστολής εκτέλεσης κατά της σχετικής πράξης, απαιτείται, επί ποινή απαραδέκτου, η προηγούμενη καταβολή του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του προστίμου που έχει επιβληθεί.»

 

   3. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 77Α του ν. 2725/1999 αντικαθίσταται και προστίθενται εδάφια ως εξής:

 

   «Η Επιτροπή, στο πλαίσιο των παραπάνω αρμοδιοτήτων της, δεν χορηγεί το ανωτέρω πιστοποιητικό σε περιπτώσεις διαπίστωσης σοβαρών ή καθ' υποτροπήν παραβάσεων του νόμου, για λόγους που αφορούν στο δημόσιο συμφέρον, καθώς και σε περιπτώσεις άρνησης παροχής στοιχείων προς την Επιτροπή. Στο δημόσιο συμφέρον εμπίπτουν ιδίως οι οφειλές προς το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, η τήρηση των όρων νομιμότητας των διοικήσεων και των μετόχων των Α.Α.Ε., η προέλευση των πόρων των μετόχων των Α.Α.Ε. και των Α.Α.Ε. που χρησιμοποιούνται για τη δραστηριότητα των Α.Α.Ε.. Η συνδρομή όρου που πλήττει το δημόσιο συμφέρον μνημονεύεται ειδικά στην απόφαση της Επιτροπής.»

 

   4. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 77Α του ν. 2725/1999 αντικαθίσταται ως εξής:

 

   «Η Επιτροπή διενεργεί τακτικό έλεγχο τον Ιούνιο κάθε έτους, καθώς και έκτακτο ύστερα από παραγγελία του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ή του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού ή αυτεπάγγελτα ή μετά από αίτηση της ενδιαφερόμενης κατά περίπτωση Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α.. »

 

’ρθρο 20

 

   1. Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 69 του ν. 2725/1999, όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 17 του ν. 3057/2002, προστίθεται παράγραφος 1α ως ακολούθως:

 

   «1α. Κατ' εξαίρεση των οριζομένων στην παράγραφο 1, φυσικά πρόσωπα με ιθαγένεια τρίτης χώρας (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) μπορούν να αποκτήσουν μετοχές Α.Α.Ε. μετά από έλεγχο και άδεια της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

   Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού χορηγεί την ανωτέρω άδεια εφόσον κρίνει ότι ο υποψήφιος μέτοχος πληροί τους όρους για την έγκυρη απόκτηση μετοχών Α.Α.Ε., παρέχει πλήρη εχέγγυα αξιοπιστίας και αποδεικνύει τη νομιμότητα προέλευσης των κεφαλαίων που προορίζει να χρησιμοποιήσει για την απόκτηση των μετοχών.

   Για τη χορήγηση της άδειας αυτής ισχύουν τα οριζόμενα στην παράγραφο 5 του άρθρου 77Α του παρόντος νόμου. Επιπλέον η Επιτροπή δικαιούται να προβαίνει σε κάθε αναγκαία κατά την κρίση της ενέργεια, ιδίως:

   α. Να ακολουθεί κάθε, κατά την κρίση της, πρόσφορη διαδικασία για την πιστοποίηση της ταυτότητας του προσώπου και της συναλλακτικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας του υποψήφιου αγοραστή.

   β. Να συλλέγει, αξιολογεί, παρακολουθεί και εξετάζει κάθε χρήσιμη πληροφορία ή στοιχείο που περιέρχεται σε γνώση της από οποιαδήποτε διαθέσιμη σε αυτή πηγή, είτε εθνική είτε της αλλοδαπής.

   γ. Να ζητά τη συνδρομή και κάθε αναγκαία σύμπραξη και ενημέρωση από κάθε προβλεπόμενη από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αρχή, όπως ιδίως την Τράπεζα της Ελλάδος, τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, την Επιτροπή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, και κάθε άλλη αντίστοιχη αρχή ή υπηρεσία της αλλοδαπής για τη διερεύνηση τυχόν ασύμβατων (υπόπτων ή ασυνηθών) δραστηριοτήτων ή συναλλαγών του υποψήφιου αγοραστή. Πληροφορίες μπορούν να αντλούνται και από τις διεθνείς και εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες.

   δ. Να αρνείται την παροχή της ανωτέρω αδείας ή και να ανακαλεί αυτή, ιδίως σε περίπτωση αμφιβολιών για την ακρίβεια ή καταλληλότητα των στοιχείων που έχουν προσκομιστεί ενώπιον της σχετικώς με την εξακρίβωση των προσδιοριστικών στοιχείων της ταυτότητας του υποψήφιου αγοραστή ή σε περίπτωση υπόνοιας εμπλοκής του σε παράνομη συναλλαγή ή δραστηριότητα.

   Μεταβίβαση μετοχών σε φυσικό πρόσωπο ιθαγένειας τρίτης χώρας, η οποία διενεργείται πριν τη χορήγηση της άδειας της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, είναι απολύτως άκυρη.»

 

   2. Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 69 του ν. 2725/1999 προστίθεται εδάφιο, το οποίο έχει ως εξής:

 

   «Στις εταιρείες των περιπτώσεων α' και β' μπορούν να μετέχουν και υπήκοοι τρίτων χωρών, εφόσον έχουν άδεια από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου.»

 

’ρθρο 21

Ρυθμίσεις για Ο.Α.Κ.Α., Σ.Ε.Φ. και Ε.Α.Κ.Θ.

 

   1. Οι παράγραφοι 1, 2 και 3 του άρθρου 17 του ν. 1646/ 1986 (Α' 138), που αντικαταστάθηκαν με την παράγραφο 2 του άρθρου 17 του ν. 2433/1996 (Α' 180), η οποία τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 27 του ν. 3262/2004 (Α' 173), αντικαθίστανται ως εξής:

 

   «1. Το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α.) διοικείται από Συμβούλιο, που αποτελείται από εννέα (9) μέλη.

 

   2. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με τα ισάριθμα αναπληρωματικά τους διορίζονται για θητεία δύο (2) ετών με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας. Δύο (2) από τα πιο πάνω μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ισάριθμα αναπληρωματικά προτείνονται από την Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Ο.Ε. και ένα (1) μέλος με το αναπληρωματικό του προτείνεται από το Δήμο Αμαρουσίου, μέσα σε ένα (1) μήνα από την έγγραφη ενημέρωση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού. Αν η πιο πάνω προθεσμία παρέλθει, οι εκπρόσωποι ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.

 

   3. Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία, όταν είναι παρόντα πέντε (5) τουλάχιστον μέλη του και οι αποφάσεις του λαμβάνονται κατά πλειοψηφία των παρόντων μελών. Η ψηφοφορία είναι φανερή, εκτός από τα προσωπικά θέματα. Σε περίπτωση ισοψηφίας, σε φανερή ψηφοφορία, επικρατεί η άποψη με την οποία έχει συνταχθεί ο Πρόεδρος.»

 

   2. Το άρθρο 19 του ν. 1646/1986 (Α' 138), που τροποποιήθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 17 του ν. 2433/1996 (Α' 180) και με την παράγραφο 2 του άρθρου 27 του ν. 3262/2004 (Α' 173), αντικαθίσταται ως εξής:

 

«’ρθρο 19

 

   Ο Συντονιστής Γενικός Διευθυντής του Ο.Α.Κ.Α. και ένας (1) αναπληρωτής Διευθυντής προσλαμβάνονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού. Με όμοια απόφαση καθορίζεται η αμοιβή, οι όροι απασχόλησης και οι αρμοδιότητες του καθένα.»

 

   3. Οι περιπτώσεις 1 και 2 της παραγράφου δ' του άρθρου 40 του ν. 1828/1989 (Α' 2) αντικαθίστανται ως εξής:

 

   «1. Το Σ.Ε.Φ. διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από επτά (7) μέλη.

 

   2. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με τα ισάριθμα αναπληρωματικά τους διορίζονται για θητεία δύο (2) ετών με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας.»

 

   4. Για το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των νομικών προσώπων της περίπτωσης α' της παραγράφου 2 του άρθρου 59 του ν. 4002/2011 που συγχωνεύτηκαν σε νέο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, το οποίο ιδρύθηκε με τον ως άνω νόμο με την επωνυμία «Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Θεσσαλονίκης», η ημερομηνία ένταξης στην εργασιακή εφεδρεία της παραγράφου 7 του άρθρου 37 του ν. 3986/2011, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του ν. 4024/2011, παρατείνεται και ορίζεται μέχρι 20 ημέρες από την έκδοση και ισχύ του προβλεπόμενου στην περίπτωση β' της παραγράφου 2 του άρθρου 59 του ν. 4002/2011 προεδρικού διατάγματος, εξαιρουμένου του προσωπικού του πιο πάνω νέου νομικού προσώπου από την οριζόμενη στην παράγραφο 6 του άρθρου 34 του ν. 4024/2011 προθεσμία ένταξης στην εργασιακή εφεδρεία.

 

’ρθρο 22

 

   Το άρθρο 56Α του ν. 2725/1999, όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 9 του ν. 3057/2002 και τροποποιήθηκε με την παράγραφο 18 του άρθρου 8 του ν. 3207/2003, τροποποιείται ως εξής:

 

«’ρθρο 56Α

’δεια λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων και άδεια τέλεσης αγώνων

 

   1. Για τη λειτουργία οποιουδήποτε αγωνιστικού χώρου ή χώρου άθλησης όλων των εθνικών, περιφερειακών, δημοτικών, κοινοτικών ή σωματειακών γυμναστηρίων όλων των κέντρων άθλησης ή χώρων αθλοπαιδιών και εν γένει των αθλητικών εγκαταστάσεων, πλην των υπαγόμενων στις διατάξεις του άρθρου 32 του παρόντος νόμου, απαιτείται άδεια για τη συνδρομή των αναγκαίων προϋποθέσεων ασφαλείας για αθλούμενους και θεατές. Η άδεια χορηγείται στη διοίκηση της αθλητικής εγκατάστασης ή στον φορέα στον οποίο αυτή ανήκει από τον Γενικό Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή του, εφόσον συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου. Ουδεμία αθλητική συνάντηση ή αγώνισμα διεξάγεται σε αθλητική εγκατάσταση που στερείται άδειας λειτουργίας. Η άδεια αυτή περιλαμβάνει: α) την καταλληλότητα των αγωνιστικών χώρων, των χώρων άθλησης και των λοιπών χώρων που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των αθλητών, προπονητών, διαιτητών (αποδυτήρια, ιατρεία κ.λπ.) και β) την καταλληλότητα των λοιπών χώρων της αθλητικής εγκατάστασης ιδίως αυτών που προορίζονται για την πρόσβαση, παραμονή και αποχώρηση των θεατών. Η άδεια ισχύει για δύο (2) έτη από τη χορήγησή της, εφόσον ένα μήνα πριν τη λήξη του πρώτου από τη χορήγησή της έτους: α) υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν μεταβληθεί οι συνθήκες και β) η ομάδα που αγωνίζεται στην ως άνω εγκατάσταση δεν έχει ανέλθει σε ανώτερη κατηγορία. Σε αυτήν ορίζονται τα αθλήματα που μπορεί να φιλοξενηθούν στην εγκατάσταση, το είδος των δραστηριοτήτων που θα ασκηθούν κατά άθλημα (αγώνες ή προπονήσεις), καθώς επίσης και ο ανώτατος επιτρεπόμενος ή μη αριθμός θεατών που μπορούν να παρευρεθούν ανά κερκίδα ή τμήμα της αθλητικής εγκατάστασης κατά τη διεξαγωγή κάθε αθλητικής συνάντησης ή αγωνίσματος. Αντίγραφο της άδειας, η οποία μπορεί να εκδοθεί υπό όρους, ή της τυχόν ανάκλησής της ή τροποποίησής της κοινοποιείται στην κατά περίπτωση διοργανώτρια αρχή του αθλήματος, στην οικεία αστυνομική αρχή, στην αρμόδια για τα θέματα αθλητισμού υπηρεσία της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στη Δ.Ε.Α.Β. και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού/Διεύθυνση Αγωνιστικού Αθλητισμού.

 

   2. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης συγκροτείται υποχρεωτικά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μηνός Μαΐου κάθε έτους στην έδρα κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή Περιφερειακής Ενότητας Επιτροπή με τοπική αρμοδιότητα στα όρια της αντίστοιχης Περιφερειακής Ενότητας ή Αποκεντρωμένης Διοίκησης και η οποία αποτελείται από:

i) έναν υπάλληλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή της οικείας Περιφερειακής Ενότητας Κλάδου ΠΕ Μηχανικών και κατά προτίμηση με ειδικότητα πολιτικού μηχανικού ή ηλεκτρολόγου ή μηχανολόγου, ως Πρόεδρο,

ii) έναν ιατρό που υπηρετεί σε Υπηρεσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κατά προτίμηση με αθλητιατρική ειδικότητα ή εμπειρία,

iii) έναν εκπρόσωπο της Αστυνομικής Αρχής ή, κατά περίπτωση, του Λιμενικού Σώματος και

iv) έναν εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Για κάθε έλεγχο, η Επιτροπή συμπληρώνεται από έναν (1) εκπρόσωπο της διοίκησης της επιθεωρούμενης αθλητικής εγκατάστασης ή του φορέα στον οποίο αυτή ανήκει, έναν (1) εκπρόσωπο της αθλητικής ομοσπονδίας του κατά περίπτωση αθλήματος και έναν (1) εκπρόσωπο της οικείας επαγγελματικής ένωσης, όταν στην αθλητική εγκατάσταση διεξάγονται και αγώνες επαγγελματικών πρωταθλημάτων. Στην περίπτωση αθλητικής εγκατάστασης πολλαπλής χρήσης, οι εκπρόσωποι των δύο τελευταίων φορέων προέρχονται από το άθλημα με τη μεγαλύτερη προσέλευση θεατών.

   Σε περίπτωση μη συγκρότησης της ως άνω Επιτροπής από τον οικείο Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο τελευταίος ελέγχεται πειθαρχικά.

   Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η στελέχωση της Επιτροπής με υπάλληλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή της Περιφερειακής Ενότητας Κλάδου ΠΕ Μηχανικών, καθώς και με ιατρό που υπηρετεί σε Υπηρεσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αυτή στελεχώνεται με ιδιώτη μηχανικό και ιατρό.

 

   3. Στην Επιτροπή ανήκει ο έλεγχος των πάσης φύσεως αθλητικών εγκαταστάσεων στις οποίες τελούνται αθλητικές συναντήσεις αθλημάτων οποιασδήποτε κατηγορίας όσον αφορά στη διαπίστωση της συνδρομής των αναγκαίων προϋποθέσεων ασφαλείας αθλουμένων και θεατών. Για το σκοπό αυτόν, εάν δεν ορίζεται διαφορετικά στην απόφαση της παραγράφου 10 του παρόντος, εντός των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου και του πρώτου δεκαπενθημέρου του μηνός Αυγούστου κάθε έτους η Επιτροπή διενεργεί τακτικό έλεγχο σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις και εντός πέντε (5) ημερών από τη διενέργεια του ελέγχου υποβάλλει στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έκθεση ελέγχου και γνώμη για τη χορήγηση, τη χορήγηση υπό όρους ή τη μη χορήγηση της άδειας λειτουργίας. Έκτακτος έλεγχος μπορεί να διενεργείται οποτεδήποτε.

 

   4. Η Επιτροπή ελέγχει ιδίως τη δυνατότητα απρόσκοπτης προσέλευσης στην αθλητική εγκατάσταση και εκκένωσής της από τους θεατές και της προσπέλασης οχημάτων έκτακτης ανάγκης. Επίσης ελέγχει την ύπαρξη και λειτουργία του ελάχιστου απαραίτητου ιατρικού και υγειονομικού εξοπλισμού, τη στατική αντοχή των κερκίδων, την καταλληλότητα των περιφράξεων και των χώρων υγιεινής, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που είναι κατά τη γνώμη της αναγκαίο για την ασφαλή διεξαγωγή των αθλητικών εκδηλώσεων λαμβανομένων υπόψη και των όσων ορίζονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 εδάφιο α' του ν. 423/1976 (Α' 223). Ειδικός έλεγχος για ατομικά αθλήματα ή αγωνίσματα απαιτείται μόνο εάν η αθλητική εγκατάσταση προορίζεται αποκλειστικώς γι' αυτά. Εφόσον όμως πρόκειται να φιλοξενηθεί η τέλεση αθλημάτων ή αγωνισμάτων σχετικών με ρίψεις, σκοποβολή, τοξοβολία, καταδύσεις ή άλλα παρόμοια, ή η προπόνηση ή εκμάθηση των αθλημάτων ή αγωνισμάτων, η τήρηση των απαραίτητων σχετικών προδιαγραφών ελέγχεται πάντοτε και μνημονεύεται ειδικά.

 

   5. H Επιτροπή υπό τους όρους του άρθρου 41Γ παρ. 6 του παρόντος νόμου, ελέγχει επίσης την ύπαρξη και λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου της αθλητικής εγκατάστασης.

 

   6. Σε περίπτωση που η Επιτροπή διαπιστώσει τεχνικές ατέλειες ή άλλες ελλείψεις στην αθλητική εγκατάσταση δίνει εύλογη προθεσμία στη διοίκησή της για την αποκατάστασή τους, ορίζοντας ταυτόχρονα νέα ημερομηνία επανελέγχου. Στην περίπτωση αυτή, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά από εισήγηση της Επιτροπής δύναται να χορηγεί μέχρι την ημερομηνία επανελέγχου άδεια λειτουργίας, αν κρίνει ότι οι ελλείψεις δεν είναι τόσο σοβαρές, ώστε να τίθενται σε κίνδυνο ουσιώδη έννομα αγαθά των αθλητών και του κοινού. Εάν και κατά τον επανέλεγχο διαπιστωθούν ατέλειες ή ελλείψεις που αφορούν την καταλληλότητα των αγωνιστικών χώρων, των χώρων άθλησης και των λοιπών χώρων που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των αθλητών, προπονητών και διαιτητών, η Επιτροπή εισηγείται αιτιολογημένα στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τη μη χορήγηση ή την ανάκληση της άδειας λειτουργίας μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ατελειών ή των ελλείψεων, η οποία διαπιστώνεται με νέο έλεγχο. Εάν οι ατέλειες ή ελλείψεις αφορούν την καταλληλότητα των λοιπών χώρων της αθλητικής εγκατάστασης, ιδίως αυτών που προορίζονται για την πρόσβαση, παραμονή και αποχώρηση των θεατών, η Επιτροπή εισηγείται αιτιολογημένα στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τη χορήγηση υπό όρους ή την τροποποίηση της άδειας λειτουργίας ή τη χορήγηση άδειας χωρίς την παρουσία θεατών, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ατελειών ή των ελλείψεων, η οποία διαπιστώνεται με νέο έλεγχο.

 

   7. Η ανάκληση ή η τροποποίηση της άδειας λειτουργίας αθλητικής εγκατάστασης είναι οποτεδήποτε δυνατή με την ίδια διαδικασία που προβλέπεται για τη χορήγησή της, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Εάν διαπιστωθεί ότι η αθλητική εγκατάσταση λειτουργεί χωρίς άδεια λειτουργίας, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης διατάζει με απόφασή του τη σφράγισή της μέχρι την αποκατάσταση των ατελειών ή ελλείψεων. Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για μη χορήγηση, τροποποίηση ή για ανάκληση της άδειας λειτουργίας υπόκειται σε αίτηση θεραπείας, που υποβάλλεται ενώπιόν του, εντός μηνός από την κοινοποίησή της σε κάθε ενδιαφερόμενο. Οι κερκίδες ή τμήματα των αθλητικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για τους θεατές σε περίπτωση ακαταλληλότητάς τους σφραγίζονται, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μέχρι την αποκατάσταση των ατελειών ή ελλείψεων που διαπιστώνεται με νέο έλεγχο. Στους χώρους αυτούς απαγορεύεται η πρόσβαση και παραμονή θεατών και φυλάσσονται με μέριμνα και ευθύνη του ιδιοκτήτη ή του υπεύθυνου της αθλητικής εγκατάστασης.

 

   8. Τα πρακτικά της Επιτροπής, τα αντίγραφα των εκ-θέσεών της και των σχετικών αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τηρούνται στο αρχείο γυμναστηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού/Διεύθυνση Αγωνιστικού Αθλητισμού.

 

   9. Ουδεμία αθλητική συνάντηση διεξάγεται χωρίς ο χρήστης της αθλητικής εγκατάστασης να έχει εξασφαλίσει άδεια διεξαγωγής της συνάντησης. Η ως άνω άδεια χορηγείται, εφόσον η αθλητική εγκατάσταση διαθέτει την άδεια λειτουργίας της παραγράφου 1 και η συνάντηση διεξάγεται με την έγκριση αναγνωρισμένης αθλητικής ομοσπονδίας ή διοργανώτριας αρχής. Την άδεια διεξαγωγής της συνάντησης χορηγεί ο προϊστάμενος της αρμόδιας για τα θέματα αθλητισμού υπηρεσίας της οικείας Περιφέρειας. Αντίγραφο της άδειας διεξαγωγής κοινοποιείται στην οικεία αστυνομική ή, κατά περίπτωση, λιμενική αρχή για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας και τάξης.

 

   10. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού και Τουρισμού ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια εφαρμογής του παρόντος και εξειδικεύονται οι όροι της αδειοδότησης ανά άθλημα και ανά αγωνιστική κατηγορία αθλήματος, καθώς επίσης καθορίζεται η αποζημίωση των μελών της Επιτροπής και η αμοιβή των ιδιωτών που τυχόν συμμετέχουν στην Επιτροπή σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος, οι οποίες βαρύνουν τον προϋπολογισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

 

   11. Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ τιμωρείται ο ιδιοκτήτης ή ο χρήστης αθλητικής εγκατάστασης που στερείται άδειας λειτουργίας και παραχωρεί ή επιτρέπει τη διενέργεια σε αυτή αθλητικής εκδήλωσης. Οι ως άνω ποινές επιβάλλονται και στον Πρόεδρο Αθλητικού Σωματείου, Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. που συμμετέχει στην αθλητική εκδήλωση. Ποινική δίωξη δεν μπορεί να ασκηθεί και ο υπεύθυνος απαλλάσσεται από κάθε ποινή αν για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν συγκροτηθεί οι επιτροπές ή δεν είναι εφικτός ο έλεγχος των αθλητικών εγκαταστάσεων από τις επιτροπές του παρόντος άρθρου.»

 

’ρθρο 23

Όροι και προϋποθέσεις για την παραχώρηση κατά κυριότητα ή χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων προς Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού

 

   Με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού, μετά από σύμφωνη γνώμη του κυρίου των κατωτέρω αναφερόμενων ακινήτων εγκαταστάσεων, που παρέχεται με απόφαση του οικείου κατά περίπτωση οργάνου, δύναται να μεταβιβαστεί αιτία δωρεάς η κυριότητα ή να παραχωρηθεί άνευ ανταλλάγματος η χρήση ολόκληρων ή τμημάτων εδαφικών εκτάσεων μετά των εντός αυτών κειμένων κτηριακών και λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων, που ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. ή εποπτευόμενα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού νομικά πρόσωπα, προς τους δήμους και τις περιφέρειες, μετά από σύμφωνη γνώμη του οικείου Δήμου ή Περιφέρειας.

   Κάθε μεταβίβαση κυριότητας ή παραχώρηση χρήσεως των εγκαταστάσεων που περιγράφονται ανωτέρω τελεί υπό τις ακόλουθες σωρευτικώς προϋποθέσεις: α) να διατηρείται εσαεί η αθλητική χρήση των παραχωρούμενων κατά κυριότητα ή χρήση εγκαταστάσεων και β) το συνολικό κόστος τυχόν εργασιών για την ανέγερση ή κατασκευή νέων εγκαταστάσεων ή την τέλεση εργασιών επισκευής, ανακαίνισης, επέκτασης ή βελτίωσης των υφιστάμενων, καθώς και το σύνολο των πάσης φύσεως λειτουργικών δαπανών να καλύπτεται αποκλειστικά και μόνο από τον δικαιούχο της παραχώρησης δήμο ή περιφέρεια.

   Η κατά τα ανωτέρω μεταβίβαση διενεργείται υπό τον όρο του αμεταβίβαστου σε τρίτους.

 

’ρθρο 24

Γυμναστήρια σε εργασιακούς χώρους

 

   1. Επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία γυμναστηρίων σε κτήρια που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου τομέα, Ο.Τ.Α., δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών του ν. 3429/2005 (Α' 314) και πολιτικών κομμάτων για την εξυπηρέτηση σκοπών σωματικής άσκησης και άθλησης των απασχολούμενων σε αυτούς τους φορείς και των στελεχών τους ύστερα από άδεια του αρμόδιου Περιφερειάρχη.

 

   2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Πολιτισμού και Τουρισμού, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας για την ίδρυση και λειτουργία των γυμναστηρίων της παραγράφου 1 του παρόντος, η διαδικασία χορήγησης της άδειας, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η ανανέωση της άδειας και κάθε σχετικό θέμα.

 

   3. Μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος της παραγράφου 2 του παρόντος εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις του π.δ. 219/2006 (Α' 221), εκτός των διατάξεων των άρθρων 2 παράγραφος 6, 3 παράγραφοι 2-4, 5 παρ. 1, 6, 8 παρ. 2 στοιχεία α', β', δ', στ', ζ', η', θ' και ι', 11, 12 παρ. 2 στοιχεία α', β', γ', δ', ε', η', θ' και 12 παρ. 4.

   Η διάταξη του στοιχείου α' της περίπτωσης Α' της παρ. 1 του άρθρου 4 του π.δ. 219/2006 (Α'221) τροποποιείται ως εξής:

 

   «Ο χώρος ή οι χώροι του Γυμναστηρίου ή της Αθλητικής Σχολής χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση των σκοπών του Γυμναστηρίου ή της Αθλητικής Σχολής.»

 

’ρθρο 25

 

   Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, μετά από αίτημα της οικείας Αθλητικής Ομοσπονδίας, μπορεί να αναστείλει την άδεια προπονητή ή αθλητικού επαγγέλματος που υπόκειται σε άδεια, σε περίπτωση έκδοσης παραπεμπτικού βουλεύματος από το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο για έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας κατά ανηλίκου, μέχρι την έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο, αν κρίνει με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση ότι το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο για την προστασία ανηλίκων αθλητών.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ'

ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

’ρθρο 26

 

   Επαναφέρονται σε ισχύ από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου οι διατάξεις των άρθρων 23 και 24 (Κεφάλαιο Α') και 25 έως και 32 (Κεφάλαιο Β') του π.δ. 343/2001 (Α' 231), οι οποίες αφορούν στην ίδρυση και λειτουργία των Γραφείων Εξωτερικού ως Υπηρεσιών του Ε.Ο.Τ., όπως τροποποιούνται με τα άρθρα 27-33 του παρόντος νόμου. Όπου στα ανωτέρω άρθρα του π.δ. 343/2001 αναφέρεται Πρόεδρος του Ε.Ο.Τ. νοείται ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού.

 

’ρθρο 27

Διάρθρωση υπηρεσιών εξωτερικού

 

   Το άρθρο 23 του π.δ. 343/2001 (Α' 231) αντικαθίσταται ως εξής:

 

«’ρθρο 23

 

   1. Οι Υπηρεσίες Εξωτερικού λειτουργούν σε επίπεδο Τμήματος της Διεύθυνσης Εξωτερικού του Ε.Ο.Τ.. Τις υπηρεσίες αυτές συγκροτούν τα Γραφεία Εξωτερικού τα οποία διαρθρώνονται ως εξής:

α) Γραφείο Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας, με έδρα το Λονδίνο και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία.

β) Γραφείο Αμερικής, με έδρα τη Νέα Υόρκη και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας τα κράτη της Βόρειας Αμερικής.

γ) Γραφείο Γερμανίας, με έδρα τη Φρανκφούρτη και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και την Ελβετία.

δ) Γραφείο Αυστρίας με έδρα τη Βιέννη και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας την Αυστρία και την Ουγγαρία.

ε) Γραφείο Ιταλίας με έδρα το Μιλάνο και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας την Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία και Σερβία.

στ) Γραφείο Γαλλίας με έδρα το Παρίσι και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας τη Γαλλία.

ζ) Γραφείο Ρωσίας με έδρα τη Μόσχα και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας τα Κράτη που προήλθαν από την διάλυση της Ε.Σ.Σ.Δ. (εκτός Βαλτικής).

η) Γραφείο Κάτω Χωρών με έδρα το ’μστερνταμ και τοπική αρμοδιότητα την Ολλανδία.

θ) Γραφείο Βελγίου με έδρα τις Βρυξέλλες και τοπική αρμοδιότητα το Βέλγιο - Λουξεμβούργο.

ι) Γραφείο Σκανδιναβίας με έδρα τη Στοκχόλμη και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τις χώρες της Βαλτικής.

ια) Γραφείο Αυστραλίας με έδρα το Σίδνεϋ και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

ιβ) Γραφείο Ισπανίας με έδρα τη Μαδρίτη και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας την Ισπανία, την Πορτογαλία και τις χώρες της Νότιας Αμερικής.

ιγ) Γραφείο Ιαπωνίας με έδρα το Τόκυο και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας την Ιαπωνία και την Κορέα.

ιδ) Γραφείο Ρουμανίας με έδρα το Βουκουρέστι και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας τη Ρουμανία.

ιε) Γραφείο Βουλγαρίας με έδρα τη Σόφια και περιοχή αρμοδιότητας τη Βουλγαρία.

ιστ) Γραφείο Ισραήλ με έδρα το Τελ Αβίβ και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας το Ισραήλ.

ιζ) Γραφείο Κύπρου με έδρα τη Λευκωσία και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας την Κύπρο.

ιη) Γραφείο Κίνας, με έδρα το Πεκίνο και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας την Κίνα.

ιθ) Γραφείο Βίσεγκραντ, με έδρα την Πράγα και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Πολωνία.

 

   2. Με προεδρικό διάταγμα, μετά από πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, μπορεί να συστήνονται ή να καταργούνται Γραφεία ή παραρτήματα. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να αναστέλλεται η λειτουργία των Γραφείων ή των παραρτημάτων και να μεταφέρεται η έδρα αυτών.

 

   3. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, μετά από εισήγηση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Τ., καταρτίζεται κανονισμός εσωτερικής λειτουργίας των υπηρεσιών εξωτερικού αυτού, με τον οποίο ρυθμίζεται ιδίως η δομή τους, οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του υπηρετούντος σε αυτά προσωπικού, η σχέση τους με την Κεντρική Υπηρεσία του Ε.Ο.Τ. και κάθε άλλο θέμα λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών.»

 

’ρθρο 28

Θέσεις Προσωπικού Υπηρεσιών Εξωτερικού

 

   1. Η υποπερίπτωση 1 της περίπτωσης Αii του άρθρου 18 του π.δ. 343/2001 αντικαθίσταται ως εξής:

 

   «1. Κατηγορίας ΠΕ, κλάδοι Διοικητικού-Οικονομικού θέσεις 30 στους βαθμούς Δ'- Α'».

 

   2. Το άρθρο 25 του π.δ. 343/2001 αντικαθίσταται ως εξής:

 

«’ρθρο 25

 

   Οι θέσεις της περίπτωσης Αϋ του άρθρου 18 κατανέμονται ως εξής:

α. Δύο θέσεις κατηγορίας ΠΕ σε καθένα από τα γραφεία Μ. Βρετανίας - Ιρλανδίας, Η.Π.Α., Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ρωσίας, Κίνας, Σουηδίας, Ολλανδίας, Ισπανίας και Ισραήλ.

β. Μία θέση κατηγορίας ΠΕ σε καθένα από τα λοιπά γραφεία και τα παραρτήματα.

γ. Αν δεν καθίσταται δυνατή η πλήρωση της δεύτερης θέσης κατηγορίας ΠΕ στα γραφεία της περίπτωσης α', η κάλυψη αυτής δύναται να πραγματοποιηθεί και από υπαλλήλους κατηγορίας ΤΕ, εφόσον αυτοί γνωρίζουν σε άριστο επίπεδο τη γλώσσα της χώρας της έδρας του γραφείου.»

 

’ρθρο 29

Στελέχωση υπηρεσιών εξωτερικού

 

   Το άρθρο 26 του π.δ. 343/2001 αντικαθίσταται ως εξής:

 

«’ρθρο 26

 

   1. Οι οργανικές θέσεις των Υπηρεσιών Εξωτερικού (Γραφείων και Παραρτημάτων) του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) πληρούνται με μετάθεση μόνιμου ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού του Ε.Ο.Τ..

   Οι ανωτέρω οργανικές θέσεις πληρούνται και με απόσπαση μόνιμου ή επί θητεία ή με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού ή των εποπτευόμενων από αυτήν νομικών προσώπων.

 

   2. Προϊστάμενοι των Γραφείων Εξωτερικού ορίζονται μόνιμοι υπάλληλοι του Ε.Ο.Τ. ή μόνιμοι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού ή των εποπτευόμενων από αυτήν νομικών προσώπων.»

 

’ρθρο 30

Προσόντα προσωπικού

 

   Το άρθρο 27 του π.δ. 343/2001 αντικαθίσταται ως εξής:

 

«’ρθρο 27

 

   1. Οι υποψήφιοι για την πλήρωση θέσεων προσωπικού των Υπηρεσιών Εξωτερικού του Ε.Ο.Τ., πέραν του απαιτούμενου ανά κατηγορία τίτλου σπουδών και ανάλογα με τη θέση που ενδιαφέρονται να καταλάβουν, απαιτείται να γνωρίζουν:

   α) Οι υποψήφιοι για την πλήρωση θέσεων Προϊσταμένων Γραφείων απαιτείται να γνωρίζουν άριστα την αγγλική. Προτιμώνται, όμως, όσοι γνωρίζουν άριστα και τη γλώσσα της χώρας στην οποία θα υπηρετήσουν ή, πλέον της άριστης γνώσης της αγγλικής, έχουν πολύ καλή γνώση της γλώσσας της χώρας στην οποία θα υπηρετήσουν. Εκτιμάται η γνώση κάθε άλλης ξένης γλώσσας.

   β) Οι υποψήφιοι για την πλήρωση των λοιπών θέσεων να γνωρίζουν άριστα τη γλώσσα της χώρας στην οποία θα υπηρετήσουν και πολύ καλά την αγγλική ή να γνωρίζουν άριστα τουλάχιστον την αγγλική.

 

   2. Η πιστοποίηση της γνώσης της γλώσσας αποδεικνύεται από τα οριζόμενα πτυχία και πιστοποιητικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του π.δ. 50/2001 ως ισχύει. Μεταπτυχιακός τίτλος αποτελεί ιδιαίτερο προσόν. Μεταπτυχιακός τίτλος στη διαφήμιση, τις δημόσιες σχέσεις, τον τουρισμό και τη διοίκηση επιχειρήσεων είναι επικρατέστερος άλλων μεταπτυχιακών τίτλων. Οι πιο πάνω υποψήφιοι απαιτείται περαιτέρω: α) να έχουν συμπληρώσει τριετή τουλάχιστον υπηρεσία στο δημόσιο τομέα και β) να μην έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους στις υπηρεσίες που υπηρετούν για πειθαρχικό παράπτωμα, υπηρεσιακή ανεπάρκεια ή πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους.»

 

’ρθρο 31

 

   Η παράγραφος 2 του άρθρου 28 του π.δ. 343/2001 αντικαθίσταται ως εξής:

 

   «2. Μετά τη λήξη της πιο πάνω προθεσμίας, οι υποψήφιοι καλούνται σε συνέντευξη στον τόπο και κατά το χρόνο που ορίζεται με πράξη του Διευθυντή της Διευθύνσεως Διοικητικού του Ε.Ο.Τ.. »

 

’ρθρο 32

Επιτόπιο προσωπικό

 

   Το άρθρο 32 του π.δ. 343/2001 αντικαθίσταται ως εξής:

 

«’ρθρο 32

 

   1.α. Για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των γραφείων εξωτερικού του Ε.Ο.Τ. μπορεί να προσλαμβάνεται επιτοπίως προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι δύο ετών, η οποία δύναται να ανανεώνεται κατ' εξαίρεση των διατάξεων των άρθρων 5- 7 του π.δ. 164/2004.

   β. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και προς κάλυψη απρόβλεπτων και αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών των Γραφείων αυτών, μπορεί να προσλαμβάνεται το κατά περίπτωση αναγκαίο προσωπικό και πέραν του προβλεπόμενου στην περίπτωση α'. Η πρόσληψη του προσωπικού αυτού γίνεται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ο οποίος καθορίζεται ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες των Γραφείων και ο οποίος δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να υπερβεί το διάστημα των έξι μηνών εντός ενός δωδεκαμήνου. Παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης μέσα στο ανωτέρω δωδεκάμηνο διάστημα ή μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου είναι αυτοδικαίως άκυρες. Εφόσον ο αριθμός των υπαλλήλων που προσλαμβάνονται σε Γραφείο Εξωτερικού για την κάλυψη των ανωτέρω αναγκών δεν υπερβαίνει τους έξι (6) δεν απαιτείται για την πρόσληψή τους προηγούμενη έγκριση από την τετραμελή επιτροπή της ΠΥΣ 33/2006.

   γ. Οι λεπτομέρειες για την πρόσληψη του προσωπικού αφού ληφθούν υπόψη οι τοπικές συνθήκες της αγοράς εργασίας καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού. Η πρόσληψη γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Τ. που εγκρίνεται από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού και με την οποία εξουσιοδοτείται ο Προϊστάμενος του οικείου Γραφείου για την υπογραφή των σχετικών εργασιακών συμβάσεων με τους όρους που θα έχει εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Τ..

 

   2.Το προσωπικό του παρόντος άρθρου δεν δικαιούται επιδόματος αλλοδαπής, δεν καταλαμβάνει οργανικές θέσεις, για δε τη ρύθμιση θεμάτων ασφάλισης, αντιμισθίας, συνταξιοδότησης, αποζημίωσης, εργασιακής σχέσης του, καθώς και των λοιπών εργατικών ζητημάτων του, εφαρμόζεται το δίκαιο της χώρας στην οποία έχει την έδρα του το εκάστοτε Γραφείο Εξωτερικού του Ε.Ο.Τ.. »

 

’ρθρο 33

 

   Το άρθρο 6 του π.δ. 343/2001 αντικαθίσταται ως εξής:

 

«’ρθρο 6

Διάρθρωση Γενικών Διευθύνσεων

 

   Α. Η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης διαρθρώνεται ως ακολούθως:

   1) Διεύθυνση Μελετών και Επενδύσεων.

   2) Διεύθυνση Ποιοτικού Ελέγχου και Εποπτείας Αγοράς.

   3) Διεύθυνση Τουριστικών Εγκαταστάσεων.

   4) Διεύθυνση Επιθεώρησης.

   5) Διεύθυνση Συντονισμού Περιφερειακών Υπηρεσιών.

 

   Β. Η Γενική Διεύθυνση Προβολής διαρθρώνεται ως εξής:

   1) Διεύθυνση Έρευνας Αγοράς και Διαφήμισης.

   2) Διεύθυνση Υπηρεσιών Εξωτερικού.

   3) Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών.

   4) Διεύθυνση Διοικητικού.»

 

’ρθρο 34

 

   1. Αντικαθίσταται το άρθρο 16 του από 24.4.1952 βασιλικού διατάγματος (Α' 119) ως εξής:

 

«’ρθρο 16

 

   Προκειμένου για δαπάνες που αφορούν σε πάσης φύσεως εργασίες, ανεξαρτήτως της διάρκειάς τους, για τις οποίες επιβάλλεται τμηματική εξόφληση ή εργασίες που δεν επιδέχονται, λόγω της φύσης τους, την πληρωμή των δικαιούχων μετά την πλήρη εκτέλεσή τους, καθώς και για την αποστολή χρηματικών εμβασμάτων στα γραφεία Ε.Ο.Τ. εξωτερικού και στις περιφερειακές υπηρεσίες του Οργανισμού, επιτρέπεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα η έκδοση ενταλμάτων προπληρωμής στο όνομα μόνιμων υπαλλήλων του Οργανισμού ή μόνιμων υπαλλήλων άλλων δημόσιων υπηρεσιών και Ν.Π.Δ.Δ.. Εντάλματα προπληρωμής εκδίδονται και για την καταβολή οδοιπορικών εξόδων και ημερήσιας αποζημίωσης των υπαλλήλων ή άλλων οργάνων της Διοίκησης του Οργανισμού που μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους ή για τη συμμετοχή τους στις εργασίες των συλλογικών αυτών οργάνων.»

 

   2. Για τις προμήθειες που αναφέρονται στο άρθρο 20 του από 25.9.1957 βασιλικού διατάγματος (Α' 199) εφαρμόζονται τα οριζόμενα στην υπ' αριθμ. 35130/739/9.8.2010 (Β' 1291) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

 

’ρθρο 35

 

   Στο άρθρο 4 παρ. 1 του ν. 3270/2004 (Α' 187) προστίθεται εδάφιο ε' το οποίο έχει ως εξής:

 

   «ε) Ο Ε.Ο.Τ., στο πλαίσιο επίτευξης του σκοπού του, καταρτίζει και εκτελεί προγράμματα προβολής, διαφήμισης, δημόσιων σχέσεων και τουριστικών εκδηλώσεων στην ημεδαπή και αλλοδαπή, είτε μόνος είτε από κοινού με άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά νομικά ή φυσικά πρόσωπα. Με τα πρόσωπα αυτά ο Οργανισμός συμβάλλεται, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, είτε με απευθείας συμφωνίες είτε κατόπιν επιλογής τους μετά από σχετική πρόσκληση είτε δια του τύπου είτε μέσω της διαδικτυακής πύλης του, για εκδήλωση ενδιαφέροντος και με βάση τις πλέον συμφέρουσες για τον Οργανισμό προτάσεις, που υποβάλλονται από τους ενδιαφερομένους. Με τις ίδιες συμφωνίες ορίζονται το αντικείμενο, οι προϋποθέσεις, καθώς και οι οικονομικοί και λοιποί όροι συνεργασίας του Οργανισμού με τα ως άνω πρόσωπα και ο τρόπος πραγματοποίησής της. Η συνεργασία αυτή μπορεί να περιλαμβάνει:

   αα. Την οικονομική συμμετοχή των παραπάνω φορέων ή προσώπων στο σύνολο ή και σε μέρος της σχετικής δαπάνης υλοποίησης των παραπάνω διαφημιστικών ενεργειών και λοιπών δραστηριοτήτων που γίνονται από τις υπηρεσίες του Ε.Ο.Τ.. Οι φορείς και τα πρόσωπα αυτά μπορούν να αναφέρονται, όπου και όπως προβλέπεται και εφόσον το επιθυμούν, ως επί μέρους χορηγοί από κοινού με τον Ε.Ο.Τ. στα παραπάνω διαφημιστικά προγράμματα και λοιπές δραστηριότητες.

   ββ. Τη με κάθε τρόπο συμμετοχή του Ε.Ο.Τ. στην υλοποίηση διαφημιστικών προγραμμάτων και λοιπών ενεργειών που θα εκτελούνται από τα συμβαλλόμενα με τον Ε.Ο.Τ. πρόσωπα ή τη συγχρηματοδότηση στην υλοποίηση αυτών, καθώς και την προβολή τους.

   γγ. Στις διαδικτυακές πλατφόρμες του Ε.Ο.Τ. ο Οργανισμός μπορεί να εκμισθώνει ή παραχωρεί μετά ή άνευ ανταλλάγματος ψηφιακό χώρο σε ημεδαπά ή αλλοδαπά νομικά ή φυσικά πρόσωπα με σκοπό την προώθηση στη διεθνή τουριστική αγορά υπηρεσιών και προϊόντων που εξυπηρετούν τους σκοπούς του και την προβολή της χώρας. Με τα πρόσωπα αυτά ο Οργανισμός συμβάλλεται είτε με απευθείας συμφωνίες είτε κατόπιν επιλογής τους από τον Ε.Ο.Τ. μετά από σχετική πρόσκληση είτε δια του τύπου είτε μέσω της διαδικτυακής πύλης του Οργανισμού για εκδήλωση ενδιαφέροντος και με βάση τις πλέον συμφέρουσες για τον Οργανισμό προτάσεις, που υποβάλλονται από τους ενδιαφερομένους.

   Ομοίως, ο Οργανισμός κατά τη συμμετοχή του σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, συνέδρια και λοιπές εκδηλώσεις δημοσιότητας στην ημεδαπή και την αλλοδαπή μπορεί να εκμισθώνει ή να παραχωρεί μετά ή άνευ ανταλλάγματος ή στο πλαίσιο συμφωνίας εκατέρωθεν ανταλλαγής υπηρεσιών, εκθεσιακό χώρο ή χώρο προώθησης σε ημεδαπά ή αλλοδαπά νομικά ή φυσικά πρόσωπα με σκοπό την προώθηση και προβολή της χώρας διεθνώς. Το ύψος του μισθώματος, το αντικείμενο ανταλλαγής υπηρεσιών και οι λοιπές λεπτομέρειες των ως άνω εκμισθώσεων ή παραχωρήσεων ρυθμίζονται με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Ε.Ο.Τ. και στο πλαίσιο αυτό από τις σχετικές συμβάσεις μέσω των οποίων καθορίζονται οι όροι της συνεργασίας, ενώ αρμόδια για την παρακολούθηση των συνεργασιών και την υλοποίηση των ως άνω δράσεων είναι η Διεύθυνση Έρευνας Αγοράς και Διαφήμισης Ε.Ο.Τ.. »

 

’ρθρο 36

 

   1. Από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου η κυριότητα των ακινήτων, που αναφέρονται και περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα και στα παρακάτω τοπογραφικά διαγράμματα, τα οποία σε φωτοσμίκρυν-ση δημοσιεύονται με τον παρόντα νόμο, ιδιοκτησίας του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (Ε.Ο.Τ.) των οποίων τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση ασκεί η «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.» (ΕΤΑΔ Α.Ε.) πρώην «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» (ΕΤΑ Α.Ε.), παραχωρείται χωρίς αντάλλαγμα στους αναφερόμενους παρακάτω Δήμους-αποδέκτες αντίστοιχα, οι οποίοι, από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, υποκαθίστανται αυτοδικαίως στη θέση του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» (Ε.Ο.Τ.) και της «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.» (ΕΤΑΔ Α.Ε.) πρώην «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» (ΕΤΑ Α.Ε.) αντίστοιχα.

 

79

ΑΤΤΙΚΗΣ -ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΘΕΑΤΡΟ ΔΩΡΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ)

4.395

Στο Λόφο Φιλοπάππου Αττικής, το θέατρο Δώρας Στράτου εμβαδού 4.395 τ.μ. όπως αυτή εμφαίνεται με πράσινο χρώμα και περιγράφεται στο υττ' αριθμ. 465/18/45058/15-11-1990 τοπογραφικό διάγραμμα EOT.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

80

ΑΤΤΙΚΗ -ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

ΔΑΦΝΙ ΑΤΤΙΚΗΣ

1.760

Στο Δαφνί Αττικής, έκταση συνολικού εμβαδού 1.760 τ.μ. μετά αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως αυτή περιγράφεται στο υττ' αριθμ. 106/79/23184/21-3-1970 τοπογραφικό διάγραμμα EOT.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

81

ΑΤΤΙΚΗΣ -ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΦΡΕΑΤΥΔΑ

2.689

Στην περιοχή Φρεατύδα, παραλιακή έκταση, όπως αυτή εμφαίνεται με πράσινο χρώμα στο υττ' αριθμ. 241/22-2-2005 τοπογραφικό διάγραμμα ΕΤΑ Α.Ε.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

82

ΗΠΕΙΡΟΥ

ΑΡΤΑΙΩΝ

ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑΣ

4.250

Εντός του Φρουρίου της πόλης της ’ρτας, εδαφική έκταση 4.250 τ.μ. όπου περιλαμβάνεται το Ξενία ’ρτας και ο περιβάλλον χώρος αυτού. Το παραπάνω ακίνητο περιγράφεται με κόκκινη γραμμή στο υττ' αριθμ. 194/77/46060/φεβρ.1992 τοπογραφικό διάγραμμα EOT.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ

 

   2. Για τα ακίνητα ιδιοκτησίας του Ε.Ο.Τ. και διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της ΕΤΑΔ Α.Ε. πρώην ΕΤΑ Α.Ε. που μεταβιβάζονται κατά κυριότητα στους ως άνω Δήμους, μεταγράφονται στα οικεία Βιβλία Μεταγραφών των αρμόδιων Υποθηκοφυλακείων ή Κτηματολογικών γραφείων, τα σχετικά αποσπάσματα αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΔ Α.Ε., ενεργούσας στην προκειμένη περίπτωση ως εντολοδόχου του Ε.Ο.Τ., τα οποία αποτελούν το μεταγραπτέο τίτλο και συνοδεύονται από σχετική περίληψη μεταγραφής των εν λόγω ακινήτων. Η μεταβίβαση των παραπάνω ακινήτων στους αναφερόμενους παραπάνω φορείς και η μεταγραφή των σχετικών αποσπασμάτων των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΔ Α.Ε. στα Βιβλία Μεταγραφών των αρμόδιων Υποθηκοφυλακείων ή Κτηματολογικών γραφείων, ως και κάθε πράξη εκκαθάρισης, απαλλάσσονται από κάθε φόρο μεταβίβασης ακινήτου, τέλος χαρτοσήμου ή άλλο φόρο ή τέλος ή δικαίωμα υπέρ του Δημοσίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, Ν.Π.Δ.Δ. και γενικά υπέρ οποιουδήποτε τρίτου.

 

   3. Τα ακίνητα που αναφέρονται και περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα και στα παρακάτω τοπογραφικά διαγράμματα, τα οποία σε φωτοσμίκρυνση δημοσιεύονται με τον παρόντα νόμο, ιδιοκτησίας του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (Ε.Ο.Τ.), των οποίων τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση ασκεί η «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.» (ΕΤΑΔ Α.Ε.) πρώην «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» (ΕΤΑ Α.Ε.), περιέρχονται χωρίς αντάλλαγμα κατά κυριότητα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το οποίο, από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, υποκαθίσταται αυτοδικαίως στη θέση του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» (Ε.Ο.Τ.) και της εταιρείας «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.» (ΕΤΑΔ Α.Ε.) πρώην «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» (ΕΤΑ Α.Ε.) αντίστοιχα.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

16

ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ -ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΥΚΟΝΟΥ

ΜΥΚΟΝΟΥ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΔΗΛΟΥ

 

Στη Δήλο, εδαφική έκταση μετά Τουριστικού Περιπτέρου όπως αυτά απεικονίζονται στο υπ' αριθμ.73/1/4/1487 τοπογραφικό διάγραμμα EOT.

ΥΠΠΟΤ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

17

ΚΡΗΤΗΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΑΛΛΙΩΝ

1.403

Εδαφική έκταση εμβαδού 1.403 τ.μ. στον αρχαιολογικό χώρο Μαλλίων όπως αυτή απεικονίζεται στο υπ' αριθμ. 1083/1/34927/10.03.1977 τοπογραφικό διάγραμμα EOT.

ΥΠΠΟΤ

18

ΚΡΗΤΗΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΓΟΡΤΥΝΑΣ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΓ. ΔΕΚΑ ΓΟΡΤΥΝΑΣ

6.551

Στην περιοχή Αγ. Δέκα Γόρτυνας στο Ηράκλειο, επί αρχαιολογικού χώρου, εδαφική έκταση συνολικού εμβαδού 6.551 τ.μ. όπως αυτή απεικονίζεται στο υπ' αριθμ. 57/20/21950/07.03.1969 τοπογραφικό διάγραμμα EOT.

19

ΚΡΗΤΗΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΝΩΣΟΥ

830

Στην Κνωσό Ηρακλείου και εντός του αρχαιολογικού χώρου, εδαφική έκταση συνολικού εμβαδού 830 τ.μ. όπως αυτή περιγράφεται στο υπ' αριθμ. 495/2/17406/12.10.1965 τοπογραφικό διάγραμμα EOT.

20

ΚΡΗΤΗΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΝΗΣΙΔΑ ΑφΕΝΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ -ΗΡΑΚΛΕΙΟ

4.400

Στο Νομό Ηρακλείου Κρήτης, νησίδα με την ονομασία Αφέντης Χριστός εμβαδού 4.400 τ.μ. όπως αυτή απεικονίζεται στο από 09.02.1971 διάγραμμα θεωρημένο από τον Διευθυντή Τεχνικής EOT κ.θ. Αλεξανδρόπουλο.

21

ΚΡΗΤΗΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΕΝΕΤΙΚΑ ΝΕΩΡΙΑ

859,2

Στα Ενετικά Νεώρια Ηρακλείου, εδαφικές εκτάσεις 859,2 τ.μ. μετά κτισμάτων όπως αυτές περιγράφονται στα υπ' αριθμ. 928/3/32970/24.05.1976 & 928/4/33542/15.07.1976 τοπογραφικά διαγράμματα EOT.

22

ΚΡΗΤΗΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΦΑΙΣΤΟΥ

ΦΑΙΣΤΟΣ

66.825

Στην περιοχή Φαιστού Ηρακλείου, εδαφική έκταση 66.825 τ.μ. που περιβάλλει το Τουριστικό Περίπτερο όπως αυτή περιγράφεται στο υπ' αριθμ. 557/20.12.2010 τοπογραφικό διάγραμμα ΕΤΑ Α.Ε.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

23

ΑΤΤΙΚΗΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΑΙΑΝΙΑΣ

ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΑΙΑΝΙΑΣ

103.000

Στο Κουτούκι Παιανίας Αττικής, σπήλαιο εδαφικής έκτασης 103.000 τ.μ. όπως αυτή περιγράφεται στο υπ' αριθμ. 636/2/20965/24.05.1968 τοπογραφικό διάγραμμα EOT.

ΥΠΠΟΤ

24

ΑΤΤΙΚΗΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΜΑΡΑΘΩΝΑ

ΠΡΩΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΥΜΒΟΥ ΠΛΑΤΑΙΩΝ

58.432 τ.μ.

Στην περιοχή Τύμβου Πλαταιών Μαραθώνα Αττικής, εδαφική έκταση 58.432 τ.μ. όπως αυτή περιγράφεται στο υπ' αριθμ. 787/ 1/25235/ 15.03.1971 τοπογραφικό διάγραμμα EOT.

 

   4. Μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού εκδίδει διαπιστωτική πράξη για τα ακίνητα που κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου περιέρχονται κατά κυριότητα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η διαπιστωτική πράξη, που περιγράφει τα αποκτώμενα κατά κυριότητα ακίνητα, με την περίληψη που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 9 του β.δ. 533/1963 (Α' 147) καταχωρίζεται ατελώς στα οικεία βιβλία μεταγραφών του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου. Ομοίως, ατελώς πραγματοποιούνται οι απαιτούμενες κτηματολογικές εγγραφές. Η μεταβίβαση των παραπάνω ακινήτων από τον ΕΟΤ, η μεταγραφή της σχετικής διαπιστωτικής πράξης και κάθε άλλη σχετική με τη μεταβίβαση πράξη απαλλάσσεται από κάθε φόρο μεταβίβασης ακινήτου, τέλος χαρτοσήμου ή άλλο φόρο ή τέλος ή δικαίωμα υπέρ του Δημοσίου, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, Ν.Π.Δ.Δ. και γενικά υπέρ οποιουδήποτε τρίτου.

 

   5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού και Τουρισμού επιτρέπεται να παραχωρηθούν κατά κυριότητα ή κατά χρήση ή να διατεθούν δωρεάν σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού περιουσιακά στοιχεία οποιασδήποτε φύσεως, που ανήκουν στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤΑΔ Α.Ε.), πρώην «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.» (ΕΤΑ Α.Ε.) και στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΔ Α.Ε. ή του Ε.Ο.Τ. αντίστοιχα. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για την παραχώρηση ή τη διάθεση, καθώς και οι συνέπειες που συνεπάγεται η μη τήρησή τους.

 

 

’ρθρο 37

 

   1. Στη διάταξη του άρθρου 18 του ν.δ. 3430/1955 (Α' 307) όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 2α ως εξής: «Η διεξαγωγή των εκλογών προς ανάδειξη των αντιπροσώπων μπορεί να διενεργείται και μέσω του Διαδικτύου. Η οργάνωση, η σχετική διαδικασία και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.»

 

   2.α) Με προεδρικό διάταγμα, μετά από πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, μπορεί να καταρτίζεται Κανονισμός Σχέσεων Ξενοδόχων και Πελατών αυτών.

   β) Μέχρι τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος του προηγούμενου εδαφίου, ισχύει ο Κανονισμός Σχέσεων Ξενοδόχων και Πελατών που κυρώθηκε με το άρθρο 8 του ν. 1652/1986 (Α' 167).

 

’ρθρο 38

 

   Ιδρύεται τμήμα Επαγγελματικής Σχολής (Ε.Π.Α.Σ.) στο εκπαιδευτήριο του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Τ.Ε.Κ.) Θράκης στην ειδικότητα «Μαγειρική Τέχνη». Η λειτουργία του τμήματος αυτού ανατρέχει, για κάθε νόμιμη συνέπεια, από το εκπαιδευτικό έτος 2008 - 2009.

 

’ρθρο 39

Ρύθμιση θεμάτων ιαματικών πηγών

 

   1. Οι προθεσμίες της παραγράφου 3 του άρθρου 17, της παραγράφου 1 του άρθρου 22 και της παραγράφου 1 του άρθρου 23 του ν. 3498/2006 (Α' 230) παρατείνονται από τη λήξη τους, όποτε και αν έχει αυτή επέλθει, μέχρι 31.12.2012. Οι παραπάνω προθεσμίες μπορούν να παραταθούν μια φορά για άλλο ένα έτος με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.

 

   2. Η διάρκεια των διοικητικών πράξεων ή συμβάσεων με τις οποίες παραχωρήθηκαν ή μισθώθηκαν από το Δημόσιο, τον Ε.Ο.Τ. ή την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤΑΔ Α.Ε.) ιαματικές πηγές, οι οποίες είχαν χαρακτηρισθεί τοπικής ή τουριστικής σημασίας προ της ισχύος του ν. 3498/2006, σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ή αναπτυξιακές εταιρείες αυτών παρατείνεται για σαράντα (40) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, ακόμη και αν αυτή έχει λήξει και ανεξάρτητα από την αρχικώς καθορισθείσα διάρκειά τους, εκτός αν δεν συναινεί ο παραχωρησιούχος Ο.Τ.Α. ή η αναπτυξιακή εταιρεία αντίστοιχα. Ανεξαρτήτως συμβατικών όρων ή περιορισμών που τυχόν αναφέρονται στις άνω συμβάσεις ή πράξεις, η εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών από τον παραχωρησιούχο Ο.Τ.Α. ή την αναπτυξιακή εταιρεία αντίστοιχα μπορεί να διενεργείται και με μίσθωση ή υπομίσθωση αυτών, καθώς και σε σύμπραξη με τρίτα, νομικά ή φυσικά πρόσωπα ή άλλους φορείς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

 

   3. Οι υφιστάμενες κατά τη δημοσίευση του ν. 3498/ 2006 επιχειρήσεις υδροθεραπευτηρίων εξακολουθούν να λειτουργούν, χωρίς να τους επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της διάταξης της παρ. 3 του άρθρου 17 του ν. 3498/2006, όπως παρατάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού, με την προϋπόθεση ότι υποβάλλουν κατ' έτος πριν την έναρξη της λειτουργίας τους, στο αρμόδιο Τμήμα Ιαματικών Πηγών της Διεύθυνσης Συντονισμού ΠΥΤ του ΕΟΤ, αίτηση συνοδευόμενη από:

   α) Χημική ανάλυση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την ποιότητα νερού που προορίζεται για ιαματική και θεραπευτική χρήση από πιστοποιημένα εργαστήρια, δημόσια ή ιδιωτικά ή εργαστήρια ΑΕΙ.

   β) Πιστοποιητικό μικροβιολογικού ελέγχου από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του οικείου Ο.Τ.Α. μετά από διενέργεια δειγματοληψιών στην πηγή και στους χώρους χρήσης σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

   γ) Υπεύθυνη Δήλωση Μηχανολόγου /Ηλεκτρολόγου, μέλους του Τ.Ε.Ε., στην οποία βεβαιώνεται η καλή λειτουργία των μηχανολογικών, ηλεκτρικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων της μονάδας.

   Μετά τον έλεγχο των ανωτέρω δικαιολογητικών ο Ε.Ο.Τ. χορηγεί σχετική βεβαίωση, δυνάμει της οποίας οι παραπάνω επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν.

 

’ρθρο 40

 

   1. Συμβάσεις εργασίας που καταρτίζονται διαδοχικώς και εκτελούνται μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ή του εποπτευόμενου από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία «Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων» (Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.) και των ίδιων εργαζομένων που απασχολούνται με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα και με τους ίδιους ή παρεμφερείς όρους εργασίας ως επιστημονικό προσωπικό και εξειδικευμένοι τεχνίτες σε έργα έρευνας, ανασκαφής, αναστήλωσης, αποκατάστασης, συντήρησης και διαμόρφωσης αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και έργων τέχνης, ή είναι απόφοιτοι του ΙΕΚ Φυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, απαγορεύεται, με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του π.δ. 164/2004 (Α' 134), να υπερβαίνουν τα πέντε (5) έτη σε συνολικό χρόνο διάρκειας της απασχόλησης. Για τον υπολογισμό της χρονικής διάρκειας των πέντε (5) ετών δεν λαμβάνεται υπόψη οποιαδήποτε προϋφιστάμενη, έως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, απασχόληση των ανωτέρω εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε..

 

   2. Το προσωπικό της προηγούμενης παραγράφου δεν εμπίπτει στους περιορισμούς του άρθρου 5 του π.δ. 164/2004.

 

   3. Οι περιορισμοί του π.δ. 164/2004 και της παραγράφου 1 του παρόντος δεν ισχύουν στις περιπτώσεις εκτέλεσης προγραμμάτων ή έργων που χρηματοδοτούνται ή επιδοτούνται από διεθνείς οργανισμούς για την απασχόληση των εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε. με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα στο ίδιο ή σε διαφορετικό έργο.

 

’ρθρο 41

Χρηματοδότηση μελετών και εκτέλεσης αρχαιολογικών έργων

 

   Στο άρθρο 81 του ν. 1958/1991 (Α' 122) προστίθεται παράγραφος 9 ως εξής:

 

   «9. Οι μελέτες και η εκτέλεση των αρχαιολογικών εν γένει έργων (ανασκαφές, αναστηλώσεις, στερεώσεις, συντηρήσεις αρχαίων μνημείων, διαμορφώσεις αρχαιολογικών χώρων, μουσειακές εργασίες εν γένει, επισκευές, μετασκευές) επιτρέπεται να χρηματοδοτούνται και από δωρεές μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων.

   Οι κατά το προηγούμενο εδάφιο δωρεές γίνονται προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και γίνονται αποδεκτές από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, μετά από γνώμη του καθ' ύλην αρμόδιου σύμφωνα με το ν. 3028/2002 (Α' 153) Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.»

 

’ρθρο 42

Προγραμματικές συμβάσεις πολιτισμικής ανάπτυξης

 

   Στην παράγραφο 5 του άρθρου 225 του κυρωθέντος με το άρθρο πρώτο του ν. 3463/2006 (Α' 114) Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων προστίθεται εδάφιο ως εξής:

 

   «Στις προγραμματικές συμβάσεις πολιτισμικής ανάπτυξης μπορούν να συμμετέχουν με αποκλειστικό σκοπό τη χρηματοδότηση και μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα, που επιδιώκουν, κατά το καταστατικό τους, πολιτιστικούς σκοπούς.»

 

’ρθρο 43

 

   1. Η αποζημίωση του προσωπικού που απασχολείται σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία, κατά τη διάρκεια πολιτιστικών εκδηλώσεων και επισκέψεων οργανωμένων ομάδων, οι οποίες πραγματοποιούνται μετά τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας τους, καθώς και οι σχετικές έκτακτες λειτουργικές δαπάνες, προκαταβάλλονται, ως τέλη χρήσης, από τους αντίστοιχους φορείς και διοργανωτές στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, το οποίο, εν συνεχεία, τις αποδίδει στους δικαιούχους. Το ποσό της ανωτέρω αποζημίωσης καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού.

 

   2. Στο τέλος της παραγράφου 10 του άρθρου 10 του ν. 3207/2003 (Α' 302), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, προστίθεται φράση ως εξής: «καθώς και οι ενέργειες τεκμηρίωσης, ψηφιοποίησης, παραγωγής περιεχομένου, σχεδιασμού ηλεκτρονικών εφαρμογών ανάδειξης αρχαιολογικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.»

 

   3. Συστήνεται Αστική Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από το Δήμο Ιητών και την Παναγιώτα Λωρέττα ως καθολική διάδοχο του Γιάννη Γαΐτη με την επωνυμία «ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΑΪΤΗ —ΣΙΜΩΣΙ», η οποία θα έχει ως σκοπό την προώθηση και ανάδειξη της εικαστικής δημιουργίας γενικώς και ειδικότερα του έργου του Γιάννη Γαΐτη και της Γαβριέλλας Σίμωσι μέσω μίας σημαντικής πολιτιστικής παρέμβασης στην Ίο. Η λειτουργία της εν λόγω Εταιρίας θα διέπεται από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, του Κώδικα περί Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α' 114), είναι δε επιτρεπτή η συμμετοχή της σε προγραμματικές συμβάσεις πολιτιστικού ή πολιτισμικού χαρακτήρα.

 

   4. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 10 του ν. 3882/2010 προστίθεται περίπτωση θ' ως εξής:

 

   «θ. θέτει σε κίνδυνο από κλοπή, λεηλασία, λαθρανασκαφή και αρχαιοκαπηλία κινητά και ακίνητα, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους κατά τα οριζόμενα στο ν. 3028/2002 (Α' 153) και ιδίως χερσαίες ή ενάλιες θέσεις όπου έχουν εντοπιστεί αρχαία κατάλοιπα, αλλά δεν έχουν διενεργηθεί οι αναγκαίες έρευνες, προκειμένου αυτές να προστατευθούν επαρκώς, καθώς και χώρους φύλαξης αρχαιοτήτων ή κινητών μνημείων εν γένει, μη καταγεγραμμένων και μη δημοσιευμένων.»

 

   5. Στο άρθρο 4 του π.δ. 99/1992 προστίθενται τα εξής:

 

   «Ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης που υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού δύναται να αναθέτει συμβάσεις ερευνών, μελετών ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, στα πλαίσια της εκπόνησης μελέτης από την Υπηρεσία ή στα πλαίσια της εκτέλεσης αρχαιολογικού έργου δι' αυτεπιστασίας, εφόσον η δαπάνη της σχετικής σύμβασης δεν υπερβαίνει, ανά κατηγορία μελέτης, έρευνας ή ανεξάρτητης υπηρεσίας, το ποσό των 15.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Στις περιπτώσεις αυτές δεν έχουν εφαρμογή οι προβλέψεις της παραγράφου 2στ του άρθρου 10 του ν. 3316/2005.»

 

’ρθρο 44

 

   1. Η διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 49 του ν. 3905/ 2010 (Α' 219) αντικαθίσταται ως εξής:

 

   «9. α. Η καταβολή της ενίσχυσης του ειδικού φόρου για τις ελληνικές ταινίες που προβλήθηκαν στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2009, για τις οποίες εκκρεμεί η διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών από την επιτροπή βεβαίωσης κόστους, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι την 30ή Απριλίου 2012.

   β. Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορεί να καταβληθεί η ενίσχυση του ειδικού φόρου στους δικαιούχους του άρθρου 7 του ν. 1597/1986, όπως ίσχυε πριν την κατάργησή του, για τις ελληνικές ταινίες που προβλήθηκαν στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2010.

   γ. Οι παραπάνω προθεσμίες μπορούν να παραταθούν εκ νέου μια φορά μέχρι ένα τρίμηνο με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.

   δ. Η απόδοση του ειδικού φόρου στις περιπτώσεις α' και β' της παρούσας παραγράφου στον παραγωγό του κινηματογραφικού έργου και στους λοιπούς συν-δικαιούχους γίνεται μετά από αίτηση του παραγωγού. Για την ενταλματοποίηση και εκκαθάριση των σχετικών δαπανών απαιτείται η υποβολή των αναφερόμενων στην περίπτωση α' του άρθρου 6 της υπ' αριθ. ΥΠΠΟ/ ΓΝΟΣ/42962/ 10/26.10.1988 (Β' 770) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού δικαιολογητικών, καθώς και η υποβολή της αίτησης του παραγωγού με τα σχετικά δικαιολογητικά από τα οποία προκύπτει το ποσοστό των λοιπών συνδικαιούχων.

   ε. Για την απόδοση του ειδικού φόρου στις περιπτώσεις α' και β' της παρούσας παραγράφου ισχύει η διαδικασία του ν. 1597/1986 όπως ίσχυε πριν την κατάργησή του.»

 

   2. Στην περίπτωση των επιχειρήσεων αιθουσών, όπως αυτές ορίζονται στη διάταξη του άρθρου 2 παρ. 1 στοιχείο ε' του ν. 3905/2010 ο υπολογισμός του ειδικού φόρου για την ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης, ο οποίος επιβάλλεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 60 του ν. 1731/1987 (Α' 161), γίνεται επί της εκάστοτε τιμής του εισιτηρίου της κάθε επιχείρησης αιθουσών μετά την αφαίρεση ποσού πενήντα λεπτών του ευρώ (0,50 €) για την προβολή σε χειμερινή αίθουσα και ενός (1) ευρώ για την προβολή σε θερινή αίθουσα, ποσά τα οποία παρακρατούνται από την εκδούσα το εισιτήριο επιχείρηση.

 

 

’ρθρο 45

 

   Η παρ. 3 του άρθρου 7 του ν. 1348/1983 (Α' 47) αντικαθίσταται ως εξής:

 

   «3. Ο διευθυντής της ορχήστρας, εάν έχει την ιδιότητα του αρχιμουσικού, δεν μπορεί να διευθύνει πέρα από το ένα τρίτο (1/3) των ετήσιων συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας, της οποίας προΐσταται.»

 

’ρθρο 46

Περάτωση εκκαθάρισης Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Θεσσαλονίκη '97

 

   Από την έναρξη ισχύος του παρόντος περατώνεται η εκκαθάριση και λήγει η θητεία του Προέδρου και των μελών του Συμβουλίου Εκκαθάρισης του υπό εκκαθάριση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Θεσσαλονίκη '97» (Ο.Π.Π.Ε.Θ. '97), που ιδρύθηκε με το άρθρο 75 του ν. 2121/1993 (Α' 25) και υπήχθη στις διατάξεις περί εκκαθάρισης του κ.ν. 2190/1920 (Α' 216) με το άρθρο 19 του ν. 3708/2008 (Α' 210).

   Σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του «Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Θεσσαλονίκη '97» υποκαθίσταται από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου αυτοδικαίως και χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου ή την καταβολή ανταλλάγματος το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο συνεχίζει τις εκκρεμείς δίκες χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή τους και χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ειδικότερη διατύπωση για τη συνέχισή τους.

   Τα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία ενεργητικού και παθητικού του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Θεσσαλονίκη '97» περιέρχονται από την έναρξη ισχύος του παρόντος στο Ελληνικό Δημόσιο. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού ρυθμίζονται τα σχετικά με την απογραφή και τη διάθεση των περιουσιακών αυτών στοιχείων, την τύχη των αρχείων και κάθε άλλο συναφές ζήτημα.

 

’ρθρο 47

 

   Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού καταβάλλεται στους κατά νόμο δικαιούχους αποζημίωση για τη χρήση ακινήτων που έγινε για τη στέγαση υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για το διάστημα από 1.7.2011 έως 30.6.2012, εφόσον οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εξακολουθούν να κάνουν χρήση αυτών.

 

’ρθρο 48

Καταργούμενες διατάξεις

 

   Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, καταργούνται οι εξής διατάξεις:

   α. Το άρθρο 1 παρ. 7 εδάφια β' - ε' του ν. 3270/2004 (Α' 187).

   β. Τα άρθρα 5 παρ. 1 εδάφιο δ, 9, 17Β παρ. 4, 19 έως 28, καθώς και το παράρτημα σύνθεσης υπηρεσιακών μονάδων του άρθρου 29 ως προς τους αριθμούς 26, 27 και 28 αυτού του π.δ. 149/2005 (Α' 211).

   γ. Το άρθρο 41Α παρ. 5 περίπτωση στ' εδάφια β' και γ' του ν. 2725/1999 (Α' 121).

   δ. Το άρθρο 2 του ν. 3708/2008 (Α' 210).

   ε. Η περίπτωση γ' της υπ' αριθ. 24689/31.8.1990 (Β' 562) κοινή απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης και της Υφυπουργού Πολιτισμού.

   στ. Το άρθρο 18 παρ. 6 του ν. 3708/2008 (Α' 210).

   ζ. Η παράγραφος 1 του άρθρου 21 του ν. 3498/2006.

   η. Η περίπτωση ε' της παραγράφου 5 του άρθρου 41Α του ν. 2725/1999.

 

’ρθρο 49

Μεταβατικές διατάξεις

 

   1. Οι υφιστάμενες κατά τη δημοσίευση του παρόντος λέσχες φίλων Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε. που προβλέπονται στο άρθρο 41Β του ν. 2725/1999, όπως αυτό τροποποιείται με το άρθρο 8 του παρόντος, εφόσον δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των διατάξεων του παραπάνω άρθρου, διαλύονται και τα λειτουργούντα από αυτές γραφεία ή εντευκτήρια καταργούνται και σφραγίζονται, ανακαλουμένης της άδειας λειτουργίας τους, μέχρι την έκδοση νέας άδειας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις αυτές.

 

   2. Το επιτόπιο προσωπικό των Γραφείων Εξωτερικού του Ε.Ο.Τ. που υπηρετεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος εξακολουθεί να παρέχει τις υπηρεσίες του μέχρι την τοποθέτηση προσωπικού που προσλαμβάνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 32 του π.δ. 343/2001, όπως τροποποιείται με το άρθρο 34 του παρόντος και πάντως όχι πέραν προθεσμίας τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, με την επιφύλαξη των διατάξεων του δικαίου της χώρας στην οποία υπηρετεί το επιτόπιο προσωπικό.

 

’ρθρο 50

Για την προετοιμασία των αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου

 

   Προς το σκοπό της καλής προετοιμασίας των ελλήνων αθλητών που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012) και για την αξιοπρεπή παρουσία της Ελληνικής Ολυμπιακής Αποστολής, οι αθλητές που έχουν προκριθεί και θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, καθώς και οι αθλητές που μετέχουν στις προολυμπιακές ομάδες που πρόκειται να δώσουν αγώνες πρόκρισης για τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μπορούν να λάβουν μετά από αίτησή τους, αν εργάζονται στο Δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, άδεια μετ' αποδοχών μέχρι το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

   Στην περίπτωση των προολυμπιακών ομάδων, ο αθλητής δικαιούται άδεια μετ' αποδοχών, μέχρι και την ημέρα του αγώνα πρόκρισης. Αν αποτύχει να προκριθεί, χάνει το δικαίωμα της αδείας μετ' αποδοχών.

   Τα παραπάνω πιστοποιούνται με έγγραφο της οικείας ομοσπονδίας και σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

   Οι αυτές ως άνω διατάξεις ισχύουν και για τους προπονητές που θα συνοδεύσουν τους αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, καθώς και για τους αθλητές που θα μετάσχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και για τους προπονητές που θα τους συνοδεύσουν.

   Με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Πολιτισμού και Τουρισμού και του εκάστοτε αρμόδιου Υπουργού, εγκρίνεται ο πίνακας αθλητών που υπάγονται στην ανωτέρω ρύθμιση.

 

’ρθρο 51

 

   Οι εγκαταστάσεις του πρώην «Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Γλυφάδας - Ματθαίος Λιούγκας» το οποίο έχει καταργηθεί ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο δυνάμει της διάταξης του άρθρου 57 του ν. 4002/2011 (Α' 180) και συγχωνεύτηκε στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά, καθώς και ο περιβάλλων χώρος αυτού, συνολικής έκτασης 16.810,19 τ.μ. όπως εμφαίνονται υπό στοιχεία Α, Β, Γ, Δ, Ε, Ζ, Η, Θ, Ι, Κ, Λ, Μ, Ν, Ο, Π, Ρ, Α στο από Μαρτίου 2008 τοπογραφικό διάγραμμα, κλίμακας 1:500 του αγρονόμου τοπογράφου μηχανικού Αντωνίου Τσαούση που δημοσιεύεται σε φωτοσμίκρυνση με τον παρόντα νόμο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μεταβιβάζονται κατά κυριότητα στο Δήμο Γλυφάδας, υπό τους όρους των εδαφίων β' και γ' του άρθρου 23 του παρόντος νόμου. Η παρούσα διάταξη αποτελεί το μεταγραπτέο τίτλο.

 

’ρθρο 52

 

   Στα συλλογικά όργανα (συμβούλια και επιτροπές) που συνιστώνται και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2725/1999, όπως κάθε φορά ισχύει και στα οποία προβλέπεται η συμμετοχή, είτε ως μελών είτε ως γραμματέων, μονίμων υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, είναι δυνατόν να συμμετέχουν και υπάλληλοι συνδεόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, εφόσον διαθέτουν τα προβλεπόμενα, σε κάθε περίπτωση, προσόντα.

 

’ρθρο 53

 

   Τα εδάφια τρίτο και τέταρτο της παραγράφου 18 του άρθρου 34 του ν. 2725/1999 (Α'121), όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 8 του άρθρου 18 του ν. 3708/2008 (Α' 210), τροποποιούνται ως εξής:

 

   «Η Διεθνής Επιτροπή Αθλητών Κωφών (C.I.S.S.) μετονομάζεται σε Διεθνή Επιτροπή Αθλητισμού Κωφών (I.C.S.D.). Οι οικονομικές επιβραβεύσεις, τα ευεργετήματα και οι διευκολύνσεις που προβλέπονται για τους αθλητές με αναπηρίες ισχύουν και για τους κωφούς αθλητές.»

 

’ρθρο 54

Έναρξη ισχύος

 

   Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός από:

   α. Τις διατάξεις των άρθρων 7, 8 και 9, η ισχύς των οποίων αρχίζει από 1.9.2012.

   β. Τις διατάξεις των παραγράφων 1, 6, 7, 8, 9 και 11 του άρθρου 22, η ισχύς των οποίων αρχίζει 18 μήνες μετά τη δημοσίευση του παρόντος.

   γ. Τις διατάξεις του άρθρου 26, η ισχύς του οποίου αρχίζει από την 1.1.2012.

   δ. Τις διατάξεις του άρθρου 46, η ισχύς του οποίου αρχίζει 5 μήνες μετά τη δημοσίευση του παρόντος.