Γνδτ ΑΠΔ 4/2017

Επανεξέταση γνωστοποίησης του ΟΑΣΑ για επεξεργασία προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο του Ενιαίου Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (Ηλεκτρονικό Εισιτήριο).

 

 

ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ∆Ε∆ΟΜΕΝΩΝ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

 

 

Αθήνα, 04-08-2017

Αριθ. Πρωτ. Γ/ΕΞ/5929/04-08-2017

 

Γ Ν Ω Μ Ο ∆ Ο Τ Η Σ Η  4/2017

 

Η Αρχή Προστασίας ∆εδο΅ένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεδρίασε στην έδρα της τη ∆ευτέρα 17.07.2017 και ώρα 10:00 σε έκτακτη συνεδρίαση, ΅ετά από πρόσκληση του Προέδρου της, προκει΅ένου να εξετάσει την υπόθεση που αναφέρεται στο ιστορικό της παρούσας. Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Αρχής, Κωνσταντίνος Μενουδάκος και τα τακτικά ΅έλη της Αρχής Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, Αντώνιος Συ΅βώνης, Σπυρίδων Βλαχόπουλος, Κωνσταντίνος Λα΅πρινουδάκης, ως εισηγητής, Χαράλα΅πος Ανθόπουλος και Ελένη Μαρτσούκου, επίσης ως εισηγήτρια. Στη συνεδρίαση παρέστησαν, επίσης, ΅ε εντολή του Προέδρου, η Φ. Καρβέλα, δικηγόρος-νο΅ική ελέγκτρια και ο Κ. Λι΅νιώτης, πληροφορικός ελεγκτής, ως βοηθοί εισηγητών, οι οποίοι παρέσχαν διευκρινίσεις και αποχώρησαν πριν από τη διάσκεψη και τη λήψη απόφασης, ενώ απουσίαζε, λόγω κωλύ΅ατος, ο βοηθός εισηγητών Λεωνίδας Ρούσσος. Επίσης παρέστη, ΅ε εντολή Προέδρου, η Γεωργία Παλαιολόγου, υπάλληλος του ∆ιοικητικού-Οικονο΅ικού Τ΅ή΅ατος της Αρχής, ως γρα΅΅ατέας.

 

Η Αρχή συνεδρίασε προκει΅ένου να γνω΅οδοτήσει, σύ΅φωνα ΅ε το άρθρο 19 παρ. 1 στοιχ. θ΄ του ν. 2472/1997, επί της υπ’ αριθ΅. πρωτ. ΓΝ/ΕΙΣ/1570/02-06-2017 γνωστοποίησης επεξεργασίας προσωπικών δεδο΅ένων -όπως αυτή συ΅πληρώθηκε- που υπέβαλε ο Οργανισ΅ός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών Α.Ε. (εφεξής ΟΑΣΑ ή υπεύθυνος επεξεργασίας, κατά την έννοια του άρ. 2 στοιχ. ζ΄ του ν. 2472/1997), σε συνέχεια της υπ’ αριθ΅. 1/2017 Γνω΅οδότησης της Αρχής, στο πλαίσιο του νέου Αυτο΅άτου Συστή΅ατος Συλλογής Κο΅ίστρου (εφεξής ΑΣΣΚ) στο οποίο γίνεται

αναφορά και ΅ε τον όρο «ηλεκτρονικό εισιτήριο». Με την ως άνω γνωστοποίηση ο ΟΑΣΑ ανακάλεσε την υπ’ αριθ΅. πρωτ. ΓΝ/ΕΙΣ/2139/15-09-2016 γνωστοποίηση επεξεργασίας προσωπικών δεδο΅ένων επί της οποίας η Αρχή είχε εκδώσει την ως άνω Γνω΅οδότηση, υποβάλλοντας νέα τροποποιη΅ένη γνωστοποίηση και δηλώνοντας ότι ουδέποτε τέθηκε σε λειτουργία το ΑΣΣΚ ΅ε τις αναφερό΅ενες στην προηγού΅ενη γνωστοποίηση  ρυθ΅ίσεις.

 

Σύ΅φωνα ΅ε τη νέα γνωστοποίηση του ΟΑΣΑ, το ΑΣΣΚ θα υποστηρίζει δύο ΅έσα κο΅ίστρου υπό τη ΅ορφή ηλεκτρονικών «έξυπνων καρτών», τα οποία είναι: • «Πολλαπλό»: Έξυπνη κάρτα χωρίς επαφή (Contactless Smart Card-SC) στην οποία θα αποθηκεύονται κό΅ιστρα ΅ικρής αξίας (εισιτήρια)  • «Κάρτα»: Έξυπνη Κάρτα χωρίς επαφή (Contactless Smart Card - SC) ΅ε ΅ικροεπεξεργαστή η οποία θα υλοποιεί διάφορα προϊόντα κο΅ίστρου, για παράδειγ΅α: τα προϊόντα απεριορίστων διαδρο΅ών, ΅εγάλης διάρκειας ή ΅εγάλης αποθηκευ΅ένης αξίας. 

Όπως επιση΅αίνει ο ΟΑΣΑ στην ως άνω γνωστοποίησή του, «η Κάρτα δύναται να είναι είτε απρόσωπη είτε προσωποποιη΅ένη. Στην κάρτα θα αποθηκεύεται χρη΅ατική αξία (stored value), εισιτήρια ή κάρτες απεριορίστων διαδρο΅ών. Οι απρόσωπες Κάρτες και τα Πολλαπλά εισιτήρια αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία (άνω του 90%) των ΅έσων κο΅ίστρου που θα διακινούνται στο ΑΣΣΚ, ενώ η

προσωποποιη΅ένη Κάρτα θα υποκαταστήσει κυρίως τις υφιστά΅ενες ΅ηνιαίες, τρι΅ηνιαίες, εξα΅ηνιαίες, ετήσιες κάρτες και ελευθέρας».

 

Η σχεδίαση του νέου συστή΅ατος που υποστηρίζει τη λειτουργία του ΑΣΣΚ θεωρεί ως βασική οντότητα την κάρτα και όχι τον επιβάτη. Ως εκ τούτου, όλες οι λειτουργίες του συστή΅ατος (ήτοι έκδοση, φόρτιση και επικύρωση) χρησι΅οποιούν ως ΅οναδικό στοιχείο καταχώρισης και επεξεργασίας τον αριθ΅ό της κάρτας (οποιουδήποτε τύπου) και όχι τα στοιχεία του επιβάτη. Επιπλέον, προκει΅ένου να εκτελεστεί οποιαδήποτε συναλλαγή φόρτισης ή επικύρωσης, δεν απαιτείται ταύτιση ΅ε φυσικό πρόσωπο (κάτοχο προσωποποιη΅ένης κάρτας). Το σύστη΅α ΅πορεί να διαχειρίζεται κατά τρόπο ενιαίο τόσο τις προσωποποιη΅ένες όσο και τις ανώνυ΅ες κάρτες. Η ανάγκη συστη΅ικής αντιστοίχισης της κάρτας ΅ε φυσικό πρόσωπο προκύπτει αποκλειστικά από την ανάγκη υλοποίησης των διαδικασιών:

α) αντικατάστασης απολεσθείσας κάρτας ΅ε ταυτόχρονη ΅εταφορά του υπολοίπου στη νέα κάρτα και ακύρωσης της παλαιάς

β) α΅φισβήτησης των χρεώσεων.

 

 Όπως επιση΅αίνει ο ΟΑΣΑ, η ΅εταφορά υπολοίπου αποτελεί ένα από τα βασικότερα πλεονεκτή΅ατα του νέου συστή΅ατος σε σύγκριση ΅ε το προηγού΅ενο που δεν ΅πορούσε να την υποστηρίξει και διασφαλίζει τη ΅η απώλεια των πληρω΅ένων από τον επιβάτη δικαιω΅άτων (προϊόντων κο΅ίστρου ή/και χρη΅ατική αξία) ενώ η ακύρωση της απολεσθείσας κάρτας είναι ΅ια δυνατότητα που περιορίζει την απώλεια εσόδων του οργανισ΅ού (καθιστώντας ά΅εσα ΅η αξιοποιήσι΅η την απολεσθείσα κάρτα).

 

Για την έκδοση κάρτας απεριορίστων διαδρο΅ών των χρηστών του ΑΣΣΚ, ο ΟΑΣΑ επιλέγει τη χρήση κρυπτογραφικού αλγορίθ΅ου κατακερ΅ατισ΅ού (hashing) των προσωπικών δεδο΅ένων των χρηστών. Κάθε καταγραφή δεδο΅ένων κίνησης των προσωποποιη΅ένων καρτών δεν θα παραπέ΅πει σε συγκεκρι΅ένο πρόσωπο αλλά σε ένα «ψηφιακό αποτύπω΅α» (hash value) όπως αυτό υπολογίζεται από τη συνάρτηση κατακερ΅ατισ΅ού. To ψηφιακό αποτύπω΅α θα προκύπτει από το συνδυασ΅ό του ΑΜΚΑ και ενός 4-ψήφιου κωδικού ασφαλείας (για Έλληνες πολίτες) ή του αριθ΅ού διαβατηρίου και ενός 4-ψήφιου κωδικού ασφαλείας (για αλλοδαπούς). Ο 4-ψήφιος κωδικός ασφαλείας θα καταχωρίζεται (πληκτρολογείται) από τον επιβάτη κατά τη διαδικασία προσωποποίησης και θα απαιτείται προκει΅ένου να ανακτηθούν τα στοιχεία της κάρτας (σε περίπτωση απώλειας). Ο κωδικός αυτός θα είναι γνωστός ΅όνο στον επιβάτη και ο συνδυασ΅ός του ΅ε τον ΑΜΚΑ για την παραγωγή του ΅η αναστρέψι΅ου ψηφιακού αποτυπώ΅ατος εξασφαλίζει ότι ούτε χρήστες ΅ε γνώση της δο΅ής του συστή΅ατος και διαβαθ΅ισ΅ένη πρόσβαση στα δεδο΅ένα αυτού θα είναι σε θέση να προσδιορίσουν την αντιστοιχία αριθ΅ού κάρτας ΅ε τον ΑΜΚΑ (και κατά συνέπεια την ταυτότητα) του επιβάτη. 

 

Για τις ειδικές κατηγορίες χρηστών (δηλαδή ανέργους, φοιτητές, ΑΜΕΑ κ.λπ.), επειδή η κάρτα έχει περαιτέρω έκπτωση και πρέπει να αποκλειστεί η περίπτωση έκδοσης περισσοτέρων καρτών ανά άτο΅ο, πέραν της ως άνω διαδικασίας και επεξεργασίας, θα τηρείται ένα αρχείο δεδο΅ένων ΅ε ΅όνο στοιχείο τον ΑΜΚΑ του χρήστη και την η΅ερο΅ηνία λήξης του ειδικού δικαιώ΅ατος (π.χ. χρόνος ανεργίας, λήξη θητείας κ.λπ.). Στο αρχείο αυτό δεν θα υφίσταται άλλη πληροφορία ούτε θα ΅πορεί να πραγ΅ατοποιείται διασύνδεσή του ΅ε άλλο αρχείο. Σκοπός του θα είναι ΅όνον η παρε΅πόδιση χρήσης του ίδιου ΑΜΚΑ για έκδοση δεύτερης κάρτας ειδικής κατηγορίας. Επο΅ένως, για τον ΟΑΣΑ αρκεί η καταχώριση του αριθ΅ού ΑΜΚΑ προκει΅ένου να ΅ην είναι δυνατόν ο ήδη χρήστης/νό΅ι΅ος κάτοχος κάρτας να προβεί σε έκδοση περισσοτέρων (πολλαπλασιασ΅ό της). Με βάση τα ανωτέρω, ο ΟΑΣΑ τηρεί αρχείο προσωπικών δεδο΅ένων ΅ε το συγκεκρι΅ένο περιεχό΅ενο και για το συγκεκρι΅ένο σκοπό και προβαίνει ΅όνο στην απολύτως απαραίτητη επεξεργασία του δεδο΅ένου, δηλαδή του ΑΜΚΑ, ΅όνο για τον σκοπό της αποτροπής χρήσης του ίδιου ΑΜΚΑ για έκδοση δεύτερης κάρτας ειδικών κατηγοριών.

 

Η διαδικασία της έκδοσης της κάρτας δεν απαιτεί οποιαδήποτε αποθήκευση προσωπικών δεδο΅ένων σε τοπικό (Τερ΅ατικό Έκδοσης Καρτών - ΤΕΚ) ή κεντρικό επίπεδο πλην της καταχώρισης του ΑΜΚΑ για τις ειδικές κατηγορίες. Επο΅ένως, ο σκοπός του ΟΑΣΑ να παρέχει ένα ηλεκτρονικό σύστη΅α έκδοσης και χρήσης εισιτηρίου πραγ΅ατοποιείται χωρίς τη δυνατότητα αντιστοίχισης των κινήσεων της κάρτας ΅ε τον χρήστη της και τηρείται ΅όνο το δεδο΅ένο του ΑΜΚΑ ΅ε η΅ερο΅ηνία λήξης του δικαιώ΅ατος για τις ειδικές κατηγορίες χωρίς οποιαδήποτε αντιστοίχιση ΅ε άλλη πληροφορία. Το αρχείο κίνησης/συναλλαγής των καρτών και των ανωνύ΅ων κο΅ίστρων είναι ως εκ τούτου -κατά τον ΟΑΣΑ- ανωνυ΅οποιη΅ένο και δεν υφίσταται οποιαδήποτε δυνατότητα προσωποποίησης της διαδρο΅ής χωρίς τη συ΅βολή του χρήστη της κάρτας. 

 

Ειδικότερα, για την έκδοση προσωποποιη΅ένης κάρτας από Τερ΅ατικό Έκδοσης Καρτών (ΤΕΚ) απαιτείται η προσκό΅ιση επίση΅ου εγγράφου που να προσδιορίζει τον αριθ΅ό ΑΜΚΑ του επιβάτη, καθώς και της αστυνο΅ικής του ταυτότητας.

Εναλλακτικά, για αλλοδαπούς, απαιτείται η προσκό΅ιση έγκυρου διαβατηρίου. Εφόσον ο επιβάτης ανήκει σε ειδική κατηγορία, οφείλει να προσκο΅ίσει και έγγραφο απόδειξης του δικαιώ΅ατός του. Ο εκδότης οφείλει να εισάγει στην εφαρ΅ογή του ΤΕΚ τον ΑΜΚΑ, το όνο΅α, το επώνυ΅ο καθώς και τον ΅ήνα και έτος γέννησης και την ειδική κατηγορία κο΅ίστρου εφόσον υπάρχει. Εν συνεχεία ο εκδότης προχωρά σε επιβεβαίωση της ταυτότητας του επιβάτη (΅έσω της αστυνο΅ικής ταυτότητας) ο οποίος και καλείται να εισάγει τον 4-ψήφιο κωδικό ασφαλείας. Για τους αλλοδαπούς, ο εκδότης οφείλει να εισάγει το όνο΅α, το επώνυ΅ο και τον αριθ΅ό διαβατηρίου στη φόρ΅α της εφαρ΅ογής του ΤΕΚ και να ζητήσει από τον επιβάτη να εισάγει τον 4ψήφιο κωδικό ασφαλείας. Τέλος, ο εκδότης προχωρά σε λήψη φωτογραφίας του επιβάτη (΅έσω της φωτογραφικής ΅ηχανής που διαθέτει το ΤΕΚ ή ΅έσω σάρωσης προεκτυπω΅ένης φωτογραφίας) και έκδοση της προσωποποιη΅ένης κάρτας. Κατά τη διαδικασία έκδοσης της κάρτας το σύστη΅α παράγει και αποθηκεύει στη βάση δεδο΅ένων το «ψηφιακό αποτύπω΅α» (hashed value) που προκύπτει από τον συνδυασ΅ό ΑΜΚΑ (ή αριθ΅ού διαβατηρίου) και 4-ψήφιου κωδικού, καθώς και τον ΅ήνα και έτος γέννησης αλλά και την ειδική κατηγορία του κο΅ίστρου. Ο ΅ήνας και έτος γέννησης αλλά και η ειδική κατηγορία του κο΅ίστρου αποθηκεύονται επίσης στη ΅νή΅η της έξυπνης κάρτας. Το λοιπά στοιχεία (όνο΅α, επώνυ΅ο και φωτογραφία) εκτυπώνονται στην επιφάνεια της κάρτας και δεν αποθηκεύονται πουθενά ούτε στο ΤΕΚ ούτε και στο κεντρικό σύστη΅α του ΑΣΣΚ. Σε περίπτωση έκδοσης κάρτας ειδικής κατηγορίας αποθηκεύεται σε ξεχωριστό αρχείο δεδο΅ένων ΅όνο ο αριθ΅ός ΑΜΚΑ και η η΅ερο΅ηνία λήξης του δικαιώ΅ατος.

Η διαδικασία έκδοσης κάρτας ΅ε χρήση της Web εφαρ΅ογής διαφοροποιείται ΅όνο ως προς τη ΅έθοδο εισαγωγής των στοιχείων στην εφαρ΅ογή του ΤΕΚ:

Συγκεκρι΅ένα, ο επιβάτης εισάγει στο σχετικό ιστότοπο του ΟΑΣΑ (portal) τον ΑΜΚΑ, το όνο΅α και το επώνυ΅ό του2. Εν συνεχεία, η εφαρ΅ογή ζητά από τον επιβάτη να εισάγει τον 4-ψήφιο κωδικό ασφαλείας και παράγει έναν εκτυπώσι΅ο κωδικό ά΅εσης απόκρισης (Quick Response QR Code). Ο επιβάτης προσκο΅ίζει το εκτυπω΅ένο QR Code στο ΤΕΚ προκει΅ένου να ΅εταφερθούν τα στοιχεία στην εφαρ΅ογή ΅έσω σάρωσης. Η διασταύρωση των στοιχείων ΅ε χρήση της αστυνο΅ικής ταυτότητας καθώς και η λήψη φωτογραφίας ακολουθούν την ίδια λογική. Αν πρόκειται περί ειδικής κατηγορίας, ο χρήστης προσθέτει αυτό το δεδο΅ένο σε ειδική θέση στην οθόνη του υπολογιστή του ώστε όταν προσέλθει στο ΤΕΚ ΅ε τον κωδικό QR και προ της έκδοσης της κάρτας να καταχωριστεί στο ειδικό αρχείο ο ΑΜΚΑ και η λήξη του δικαιώ΅ατος. Η ΅έθοδος αυτή δεν διαφέρει σε τίποτα ως προς τα στοιχεία που αποθηκεύονται ή εκτυπώνονται.

Σε περίπτωση απώλειας προσωποποιη΅ένης έξυπνης κάρτας, ο νό΅ι΅ος κάτοχος οφείλει να προσκο΅ίσει στο εκδοτήριο ένα επίση΅ο έγγραφο που να προσδιορίζει τον ΑΜΚΑ του καθώς και την αστυνο΅ική του ταυτότητα (ή αντίστοιχα έγκυρο διαβατήριο για τους αλλοδαπούς). Ο εκδότης εισάγει στην εφαρ΅ογή του ΤΕΚ τον ΑΜΚΑ (ή τον αριθ΅ό διαβατηρίου) και ζητά από τον επιβάτη να εισάγει τον 4ψήφιο κωδικό. Η εφαρ΅ογή συνδυάζει τα δύο αυτά στοιχεία και παράγει ένα ψηφιακό αποτύπω΅α (hashed value). Στην περίπτωση ταύτισης ΅ε αποθηκευ΅ένο στη βάση δεδο΅ένων ψηφιακό αποτύπω΅α που συσχετίζεται ΅ε ενεργή έξυπνη κάρτα, ο εκδότης έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε έκδοση νέας κάρτας ΅ε ταυτόχρονη ΅εταφορά του υπολοίπου και ακύρωση (blacklisting) της παλαιάς. Κανένα επιπλέον στοιχείο του επιβάτη δεν απαιτείται και δεν αποθηκεύεται κατά τη διαδικασία αυτή.

 

Συγκεντρωτικά, τα προσωπικά δεδο΅ένα που τυγχάνουν επεξεργασίας προκει΅ένου να εκδοθεί η προσωποποιη΅ένη κάρτα απεριορίστων διαδρο΅ών ή/και ειδικών κατηγοριών ΅ειω΅ένου κο΅ίστρου, ΅ε βάση τα όσα αναφέρει ο ΟΑΣΑ στην ως άνω γνωστοποίησή του, περιγράφονται ως εξής:

 

α) Στην επιφάνεια της κάρτας θα εκτυπώνονται το όνο΅α, το επώνυ΅ο και η φωτογραφία του κατόχου. Τα στοιχεία αυτά αφορούν ΅όνο τον φυσικό έλεγχο, δηλαδή τη φυσική ταυτοποίηση κατά τον έλεγχο του επιβάτη, γεγονός ιδιαιτέρως ση΅αντικό κυρίως στην περίπτωση κατά την οποία η κάρτα είναι εκπτωτική. 

 

β) Στον ΅ικροεπεξεργαστή (chip) της κάρτας θα αποθηκεύεται ο ΅ήνας και το έτος γέννησης του κατόχου της αλλά και η κατηγορία στην οποία αυτός ε΅πίπτει. Ο ΅ήνας και το έτος γέννησης απαιτούνται ως προσδιοριστικά θε΅ελίωσης ή ΅η του δικαιώ΅ατος καταβολής ΅ειω΅ένου κο΅ίστρου βάσει ηλικίας (παιδιά και νέοι κάτω των 18, ενήλικες, ενήλικες άνω των 65). Στο ΅ικροεπεξεργαστή διατηρούνται επίσης οι έξι τελευταίες κινήσεις-συναλλαγές οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες για τη χρέωση της κάρτας. Τις κινήσεις αυτές έχει καταγράψει και το κεντρικό σύστη΅α βάσης. Από τον ΅ικροεπεξεργαστή της κάρτας διαγράφονται οι κινήσεις ΅όνο όταν εγγραφούν νέες επί αυτών. Οι τελευταίες έξι κινήσεις δεν ΅πορούν να διαγραφούν από τον ΅ικροεπεξεργαστή.

 

γ) Στο κεντρικό σύστη΅α τηρούνται ο ΑΜΚΑ, ο ΅ήνας και το έτος γέννησης, το «ψηφιακό αποτύπω΅α» (hashed value) του ΑΜΚΑ ΅ε τον 4-ψήφιο κωδικό όπως περιεγράφηκε ανωτέρω και η κατηγορία του χρήστη. Ήδη προαναφέρθηκε ότι ο ΑΜΚΑ καταχωρίζεται σε εντελώς ανεξάρτητο αρχείο χωρίς κα΅ία περαιτέρω πληροφορία πλην αυτής της λήξεως του δικαιώ΅ατος και αφορά ΅όνο και αδιακρίτως στις ειδικές κατηγορίες προκει΅ένου να ΅ην υπάρξει περίπτωση πολλαπλής έκδοσης κάρτας αφού υπάρχει δικαίω΅α έκδοσης ΅ίας και ΅όνο ειδικής κατηγορίας κάρτας και το δικαίω΅α αυτό ανήκει σε έναν και ΅όνο δικαιούχο (π.χ. φοιτητής). 

 

Η αυθεντικοποίηση του υποκει΅ένου γίνεται ΅ε τη χρήση φωτογραφίας και στοιχείων ονό΅ατος και επωνύ΅ου τα οποία αναγράφονται ΅όνο επί της κάρτας. Η συ΅πληρω΅ατική επίδειξη ταυτότητας βοηθά στην αυθεντικοποίηση του υποκει΅ένου ως του νο΅ί΅ου κατόχου της κάρτας. Ο ελεγκτής κο΅ίστρου ΅πορεί να ζητήσει περαιτέρω εξακρίβωση στοιχείων ειδικής κατηγορίας, δηλαδή αιτιολόγηση της ένταξης σε ειδικής κατηγορίας ΅ετακίνησης. Οι αντίστοιχοι φορείς προ΅ηθεύουν τους δικαιούχους ΅ε σχετικά έγγραφα πιστοποίησης των δικαιω΅άτων ΅ετακίνησης (π.χ. κάρτες ανεργίας). Περαιτέρω, στα ση΅εία επικύρωσης, η αυθεντικοποίηση ΅έσω έξυπνης κάρτας πραγ΅ατοποιείται στις πύλες εισόδου και εξόδου και στα ση΅εία επικύρωσης των οδικών ΅έσων. 

 

Επιπροσθέτως, ο ΟΑΣΑ επαναφέρει ΅ε την ως άνω νέα γνωστοποίηση το αίτη΅α που είχε θέσει και στην αρχική του γνωστοποίηση σχετικά ΅ε την επαλήθευση και ορθότητα των δεδο΅ένων που χορηγεί ο χρήστης ΅έσω διαδικτυακής υπηρεσίας (web service) της Η∆ΙΚΑ καθώς είναι απαραίτητη η επαλήθευση αυτών για την αποφυγή λαθών κατά την πληκτρολόγηση και ταυτοποίηση. Η βάση της Η∆ΙΚΑ θεωρείται ακριβής και σε κάθε περίπτωση συσχετίζει τον ΑΜΚΑ ΅ε τα απαραίτητα για επεξεργασία προσωπικά δεδο΅ένα του υποκει΅ένου. Η χρήση της βάσεως της Η∆ΙΚΑ εξυπηρετεί ΅όνο την επαλήθευση εκείνων των προσωπικών δεδο΅ένων που είναι απαραίτητα για την ταυτοποίηση των χρηστών. Κα΅ία περαιτέρω επεξεργασία των δεδο΅ένων της βάσης δεν γίνεται, η δε πληκτρολόγηση του ΑΜΚΑ στην οθόνη του εκδοτηρίου δεν επιτρέπει στον χειριστή την άντληση δεδο΅ένων εκ της βάσεως.

 

Το σχετικό web service της Η∆ΙΚΑ που ΅νη΅ονεύει ο ΟΑΣΑ ονο΅άζεται AMKA2dataLight.

 

Ο ΟΑΣΑ επίσης στην ως άνω γνωστοποίησή του περιγράφει το πλαίσιο ασφαλείας των πληροφοριών του, αναφέροντας, ΅εταξύ άλλων, ότι διαθέτει και συνεχώς εξελίσσει πολιτική ασφάλειας πληροφοριών αλλά και σχέδιο ασφάλειας. Επιπροσθέτως περιγράφονται οι διαδικασίες άσκησης των δικαιω΅άτων πρόσβασης και αντίρρησης από την πλευρά των υποκει΅ένων των δεδο΅ένων και αναφέρεται ότι οποιαδήποτε πληροφορία επί του ΅ικροεπεξεργαστή της κάρτας απεριορίστων διαδρο΅ών διατηρείται ως καθαρό κεί΅ενο διότι η κάρτα είναι εξ ορισ΅ού ασφαλής χώρος φύλαξης/αποθήκευσης δεδο΅ένων. 

 

Ο ΟΑΣΑ, εν κατακλείδι, συ΅περαίνει ότι κατοχυρώνει τη δυνατότητα των επιβατών σε πλήρως ανωνυ΅οποιη΅ένη χρήση των αστικών συγκοινωνιών και σε περίπτωση ειδικών προϊόντων εξασφαλίζει την ανωνυ΅ία του χρήστη ΅έσω συστή΅ατος αλγορίθ΅ου κατακερ΅ατισ΅ού (hashing).

 

Τέλος, ο ΟΑΣΑ γνωστοποιεί στην Αρχή και τη δη΅ιουργία ενός νέου αρχείου προσωπικών δεδο΅ένων το οποίο ουδε΅ία σχέση έχει ΅ε το ΅εταφορικό έργο ή ΅ε οποιοδήποτε άλλο αρχείο του ΟΑΣΑ και λειτουργεί αυτόνο΅α. Το αρχείο αυτό έχει ως σκοπό την επικοινωνία του ΟΑΣΑ ΅ε όσους επιθυ΅ούν να ενη΅ερώνονται για νέα προϊόντα, προσφορές και ειδικά ή έκτακτα νέα που αφορούν στις αστικές συγκοινωνίες. Στο αρχείο αυτό εγγράφονται ηλεκτρονικά όσοι επιθυ΅ούν να λα΅βάνουν ενη΅έρωση για τις δράσεις και προσφορές του ΟΑΣΑ. Η διαδικασία καταχώρισης των δεδο΅ένων γίνεται βάσει της Οδηγίας 2/2011 της Αρχής. Ο χρήστης στη σχετική ηλεκτρονική σελίδα καταχωρεί το όνο΅α, το επώνυ΅ο, την ηλεκτρονική ή ταχυδρο΅ική διεύθυνση ή τον αριθ΅ό κινητού τηλεφώνου. Στην ίδια σελίδα ΅πορεί να ασκεί ψηφιακά το δικαίω΅α αντίρρησης και διαγραφής από τη λίστα των πελατών/ενδιαφερο΅ένων. Ο πελάτης ΅πορεί να είναι χρήστης οποιουδήποτε προϊόντος και οποιασδήποτε κατηγορίας. Το ενδιαφέρον και ο σκοπός του ΟΑΣΑ στην τήρηση αυτού του αρχείου είναι να ωθεί ΅έσω προσφορών τους χρήστες στη χρήση των ΅έσων ΅αζικής ΅εταφοράς και στην προτί΅ηση αυτών για ενδεχό΅ενες δράσεις τους (όπως π.χ. προσφορά ή δωρεάν ΅ετάβαση ή έκπτωση σε όλους τους κατόχους προσωποποιη΅ένων καρτών για συγκεκρι΅ένες εκδηλώσεις, παραστάσεις κ.λπ.). Οι ενη΅ερώσεις αυτές δεν έχουν προσωπικό αλλά ΅αζικό χαρακτήρα και στη βάση δεδο΅ένων δεν καταχωρούνται συγκεκρι΅ένα χαρακτηριστικά των πελατών.

 

Κατόπιν της ως άνω νέας γνωστοποίησης, η Αρχή απέστειλε στον ΟΑΣΑ το υπ’ αριθ΅. πρωτ. ΓΝ/ΕΞ/1570-1/15-06-2017 έγγραφο, ΅ε το οποίο ζήτησε την παροχή συ΅πληρω΅ατικών διευκρινίσεων επί κάποιων ειδικών θε΅άτων. Ο ΟΑΣΑ απάντησε ΅ε το υπ’ αριθ΅. πρωτ. ΓΝ/ΕΙΣ/1894/30-06-2017 έγγραφο. Λόγω της ανάγκης  αποσαφήνισης κάποιων από τα ζητή΅ατα της ως άνω επιστολής, η Αρχή απέστειλε νέα επιστολή ΅ε ερωτή΅ατα ΅ε το υπ’ αριθ΅. πρωτ. ΓΝ/ΕΞ/1570-2/3-07-2017 έγγραφο, στο οποίο ο ΟΑΣΑ απάντησε ΅ε το υπ’ αριθ΅. πρωτ. ΓΝ/ΕΙΣ/2020/10-072017 έγγραφο. Από τα έγγραφα αυτά προκύπτουν τα εξής:

 

α) Ο ΅ήνας και το έτος γέννησης τηρούνται για όλους ανεξαιρέτως τους κατόχους προσωποποιη΅ένων καρτών και αφορούν στη ΅ετάπτωση της κάρτας σε άλλη κατηγορία ΅ε βάση την ηλικία (χωρίς αναφορά στην πλήρη η΅ερο΅ηνία αλλά ΅όνο στο ΅ήνα και έτος γεννήσεως). Η πληροφορία αυτή είναι απαραίτητη για την εφαρ΅ογή όλων των πολιτικών κο΅ίστρου που συναρτώνται ΅ε την ηλικία του επιβάτη (όπως περιγράφονται αναλυτικά στη συνέχεια). Η έναρξη και λήξη του εκπτωτικού δικαιώ΅ατος αφορά άτο΅α που πλησιάζουν για παράδειγ΅α την ηλικία των 18 ή των 65 ετών. Ο ΟΑΣΑ δεν ΅πορεί να γνωρίζει για πόσο διάστη΅α θα διατηρήσει ο χρήστης την κάρτα του, επο΅ένως η αυτό΅ατη ΅ετάπτωση ΅πορεί να συ΅βεί σε ΅ικρό ή ΅εγάλο χρονικό διάστη΅α. Για τον λόγο αυτό ο ΟΑΣΑ έχει επιλέξει να ΅ην τηρεί την πλήρη η΅ερο΅ηνία γεννήσεως αλλά ΅όνο ΅ήνα/έτος ώστε να είναι αδύνατον να ταυτοποιηθεί κάποιος χρήστης από την η΅ερο΅ηνία γεννήσεως και συγχρόνως να επιτυγχάνεται ο σκοπός της αυτό΅ατης ΅ετάπτωσης στην επό΅ενη κατηγορία χωρίς απώλεια εσόδων του οργανισ΅ού ή απώλεια δικαιω΅άτων των χρηστών. Πέραν της εφαρ΅ογής των υπαρχουσών πολιτικών κο΅ίστρου, το έτος γεννήσεως των επιβατών αποτελεί και ένα από τα στοιχεία που δύνανται να χρησι΅οποιηθούν για στατιστική επεξεργασία των δεδο΅ένων ΅ετακίνησης και εξαγωγή συ΅περασ΅άτων για τη χρήση των ΅έσων από διαφορετικές ηλικιακές ο΅άδες. Η επεξεργασία αυτή είναι καθαρά στατιστική επί ΅εγάλου όγκου ανώνυ΅ων δεδο΅ένων και σε κα΅ία περίπτωση δεν προσδιορίζει στοιχεία ΅ετακίνησης ΅ε΅ονω΅ένων ατό΅ων.

Συγκεκρι΅ένα, οι δικαιούχοι ΅ετακίνησης ΅ε ΅ειω΅ένους τύπους κο΅ίστρου λόγω ηλικίας είναι οι εξής: i) άτο΅α άνω των 65 ετών, ii) νέοι 7 έως 18 ετών, iii) φοιτητές Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυ΅άτων της αλλοδαπής (΅έχρι τα 25 έτη), iv) Μαθητές άνω των 18 ετών, v) Σπουδαστές ∆η΅όσιων Ι.Ε.Κ. (΅έχρι τα 22 έτη).

Όπως ήδη έχει αναφερθεί παραπάνω, ο ΑΜΚΑ τηρείται επιπρόσθετα για τους δικαιούχους ΅η σχετικού ΅ε την ηλικία εκπτωτικού δικαιώ΅ατος (ανέργους, ΑΜΕΑ, φοιτητές κ.λπ.), σε ανεξάρτητο πίνακα της βάσης δεδο΅ένων ΅αζί ΅ε την η΅ερο΅ηνία λήξης δικαιώ΅ατος για την οποία θα τηρείται ΅όνο ο ΅ήνας και το έτος. Μεταξύ του πίνακα αυτού και του πίνακα στον οποίο καταχωρίζονται οι κάρτες ΅ε τα δεδο΅ένα που αναφέρονται παραπάνω δεν υπάρχει κανένα κοινό πεδίο (κλειδί) που να επιτρέπει συσχέτιση των στοιχείων.

 

β) Η πληροφορία της η΅ερο΅ηνίας λήξης του δικαιώ΅ατος βρίσκεται και στον ως άνω ανεξάρτητο πίνακα όπου τηρούνται οι ΑΜΚΑ αλλά και στον πίνακα ΅ε τα στοιχεία των καρτών. Ό΅ως αυτή η πληροφορία δεν συνιστά κλειδί συσχέτισης γιατί, όπως εξηγείται στη συνέχεια, η η΅ερο΅ηνία λήξης του δικαιώ΅ατος περιορίζεται ΅όνο σε ΅ήνα και έτος και είναι ίδια για ΅εγάλες ο΅άδες χρηστών. Η πληροφορία της λήξης του δικαιώ΅ατος συναρτάται ΅ε την ανάγκη γνώσης του ΟΑΣΑ για τη ΅ετάπτωση της ειδικής κατηγορίας κάρτας σε κανονική κατηγορία ΅ετά τη λήξη του δικαιώ΅ατος. Ο ΑΜΚΑ διαγράφεται από τον πίνακα ΅ετά τη ΅ετάπτωση σε κανονική κατηγορία.

Ως προς τις η΅ερο΅ηνίες λήξης του δικαιώ΅ατος, ο ΟΑΣΑ αναφέρει ότι τα δικαιώ΅ατα ΅ειω΅ένου κο΅ίστρου προσδιορίζονται κάθε φορά ΅ε κοινή υπουργική απόφαση και στη συνέχεια τα δικαιώ΅ατα χορηγούνται ΅ε συ΅βάσεις ΅εταξύ του ΟΑΣΑ και των εκάστοτε δικαιούχων οργανισ΅ών. Οι η΅ερο΅ηνίες λήξης των δικαιω΅άτων είναι συνήθως η 31η ∆εκε΅βρίου εκάστου έτους ή η η΅ερο΅ηνία λήξης του χρόνου φοίτησης, θητείας κ.λπ. Πρόκειται δηλαδή για δεδο΅ένα ΅αζικά και όχι για συγκεκρι΅ένες η΅ερο΅ηνίες λήξεως που εξατο΅ικεύουν το κάθε υποκεί΅ενο. Επο΅ένως τέτοια δεδο΅ένα όπως π.χ. η λήξη εξα΅ήνου φοίτησης ή η λήξη της θητείας δεν ΅πορούν να οδηγήσουν σε ταυτοποίηση επιβάτη διότι είναι, κατά τους ισχυρισ΅ούς του ΟΑΣΑ, ίδια για πολύ ΅εγάλες ο΅άδες δικαιούχων. Ο ΟΑΣΑ εξέτασε την περίπτωση να ΅ην τηρεί αναλυτικά την η΅ερο΅ηνία λήξης δικαιώ΅ατος αλλά ΅όνο τον ΅ήνα και έτος λήξης αυτού και κατέληξε στην αποδοχή της χρήσης ΅όνο αυτής της πληροφορίας. 

 

γ) Κατά τον έλεγχο της κάρτας από ελεγκτή, τα δεδο΅ένα που είναι αποθηκευ΅ένα στο chip της κάρτας και επί της κάρτας διαβάζονται τοπικά ΅ε χρήση της ειδικής συσκευής ελέγχου χωρίς να γίνεται ανταλλαγή στοιχείων ΅ε το κεντρικό σύστη΅α. Στο chip της κάρτας βρίσκεται αποθηκευ΅ένος ο ΅ήνας και το έτος γέννησης και η κατηγορία της κάρτας (πολλαπλών διαδρο΅ών, ΑΜΕΑ, άνεργος, φοιτητής κ.λπ.). Επίσης αποθηκεύονται οι έξι τελευταίες κινήσεις, ο αριθ΅ός της κάρτας καθώς και το υπόλοιπο ποσό στην περίπτωση της ύπαρξης αποθηκευ΅ένης αξίας.

 

δ) Οι τελευταίες έξι κινήσεις της κάρτας (ώρες επικύρωσης και σταθ΅οί/στάσεις) καταγράφονται σε όλες τις κάρτες (προσωποποιη΅ένες και ΅η) όπως και στα πολλαπλά εισιτήρια. Οι ώρες επικύρωσης, οι σταθ΅οί/στάσεις και ο αριθ΅ός όλων των καρτών τηρούνται και στη βάση δεδο΅ένων. Ση΅ειώνεται ότι δεν είναι γνωστή η ταυτότητα του επιβάτη παρά ΅όνο ο αριθ΅ός της κάρτας. Το ακριβές ιστορικό των ΅ετακινήσεων είναι απαραίτητο για τον υπολογισ΅ό του κο΅ίστρου βάσει της επικύρωσης επιβίβασης ή της επικύρωσης αποβίβασης. Παραδείγ΅ατος χάριν, το σύστη΅α χρησι΅οποιεί τα προαναφερθέντα δεδο΅ένα για να υπολογίσει εάν η κάρτα κυκλοφορεί εντός του χρονικού ορίου των 90 λεπτών ή εάν τα έχει υπερβεί καθώς και για να υπολογίσει εάν η κάρτα έχει υπερβεί ή όχι το ΅έγιστο αριθ΅ό ΅ετεπιβιβάσεων εντός του επιτρεπό΅ενου χρονικού ορίου. Επίσης, το σύστη΅α εφαρ΅όζει ΅έγιστη επιτρεπό΅ενη η΅ερήσια χρέωση (fare cap) στα προϊόντα Πολλαπλών ∆ιαδρο΅ών (Count Based Ticket) και Αποθηκευ΅ένης Αξίας. ∆ηλαδή, εάν εντός ΅ίας η΅έρας η αξία του αθροίσ΅ατος των κο΅ίστρων φτάσει την καθορισ΅ένη ΅έγιστη η΅ερήσια χρέωση, το σύστη΅α στα΅ατάει πλέον να αφαιρεί διαδρο΅ές/αξία από την κάρτα για την αποφυγή φαινο΅ένων υπερβολικής χρέωσης. Οι προαναφερθείσες λειτουργίες απαιτούν την τήρηση του ιστορικού ΅ετακινήσεων στην κάρτα για την ορθή υλοποίησή τους.  Η τήρηση των δεδο΅ένων κίνησης της κάρτας δεν αφορά σε δεδο΅ένα κίνησης «επιβατών» καθώς τα δεδο΅ένα αυτά έχουν ψευδωνυ΅οποιηθεί ΅ε τη χρήση ανεπίστρεπτου ψηφιακού αποτυπώ΅ατος (hashed value). Επο΅ένως, τα δεδο΅ένα κίνησης που τηρούνται δεν αναφέρονται σε υποκεί΅ενα αλλά σε αριθ΅ούς καρτών. Αν υφίσταται υπόλοιπο στην κάρτα τότε το ΅εταφορικό δικαίω΅α παρα΅ένει ενεργό και δεν υπάρχει σε αυτήν την περίπτωση λόγος διαγραφής της κάρτας. Αν το υπόλοιπο της κάρτας είναι ΅ηδενικό, τότε τα δεδο΅ένα κίνησης διατηρούνται για δύο έτη. Περαιτέρω, ο χρήστης είναι πιθανό να ζητήσει ανάλυση του ιστορικού των ΅ετακινήσεών του. Παραδείγ΅ατος χάριν, εάν ένας επιβάτης παραπονεθεί για υπερβολική χρέωση κατά την επικύρωση της κάρτας του σε σταθ΅ό ή όχη΅α, ο έλεγχος του ιστορικού ΅ετακινήσεων είναι αναγκαίος για την επιβεβαίωση ή ΅η των ισχυρισ΅ών του επιβάτη και εν τέλει την επίλυση του προβλή΅ατος. Εξάλλου ο χρήστης ΅πορεί να θεωρήσει ότι δικαιούται να α΅φισβητήσει το τυχόν ΅ηδενικό υπόλοιπο της κάρτας του ή οποιαδήποτε χρέωση έγινε εντός της τελευταίας πενταετίας (οπότε παραγράφεται και το δικαίω΅α εξ αδικοπραξίας).  Προκει΅ένου να ΅ην διατηρούνται στο αρχείο του ΟΑΣΑ εκατο΅΅ύρια κινήσεις καρτών, ο ΟΑΣΑ διαγράφει τα δεδο΅ένα κινήσεων προ της παρόδου της πενταετίας, δηλαδή ΅ε το τέλος της διετίας αχρησίας της κάρτας ΅ηδενικού υπολοίπου. Η διετία θεωρείται εύλογος χρόνος διατήρησης ιστορικού κινήσεων της κάρτας και για στατιστικούς σκοπούς. Ο ΟΑΣΑ αναλα΅βάνει την υποχρέωση, αν τυχόν ε΅φανισθούν α΅φισβητήσεις κινήσεων που υπερβαίνουν τη διετία, να τις χειριστεί κατά περίπτωση. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδο΅ένα κινήσεων που τηρούνται αφορούν σε κινήσεις καρτών, όχι υποκει΅ένων, οι οποίες συνδυάζονται ΅ε ΅η αντιστρεφό΅ενες τι΅ές συνάρτησης κατακερ΅ατισ΅ού («ψηφιακά αποτυπώ΅ατα»).

 

ε) Τα δεδο΅ένα που θα λα΅βάνονται από την υπηρεσία της Η∆ΙΚΑ θα

χρησι΅οποιούνται ΅όνο για αυτό΅ατη επαλήθευση των χορηγού΅ενων από το υποκεί΅ενο δεδο΅ένων. Τα δεδο΅ένα δεν καταχωρίζονται σε αρχείο του ΟΑΣΑ. Στο αρχείο του ΟΑΣΑ καταχωρίζεται ΅όνο η τι΅ή της συνάρτησης κατακερ΅ατισ΅ού (hash code), ο αριθ΅ός της κάρτας και ο ΅ήνας και το έτος γέννησης. Το όνο΅α και το επώνυ΅ο του επιβάτη χρησι΅οποιούνται ΅όνο για την εκτύπωση της κάρτας και δεν καταχωρίζονται.

 

στ) Η χρήση 4ψήφιου κωδικού ασφαλείας υιοθετήθηκε, έναντι της δυνατότητας χρήσης οποιουδήποτε αλφαριθ΅ητικού ανεξαρτήτου ΅ήκους εν είδει συνθη΅ατικού, αφενός ΅εν διότι είναι κάτι στο οποίο το κοινό είναι εξοικειω΅ένο (pin πιστωτικών/χρεωστικών καρτών, κωδικός sim κινητών τηλεφώνων) αφετέρου δε διότι δύναται να εισαχθεί από τον επιβάτη ΅ε χρήση ασύρ΅ατου numpad κατά τη διαδικασία έκδοσης της κάρτας στο ΤΕΚ. Ο τελευταίος περιορισ΅ός δεν υφίσταται φυσικά κατά τη διαδικασία καταχώρισης των στοιχείων ΅έσω του portal και δη΅ιουργίας του QR code. Η χρήση ό΅ως αλφαριθ΅ητικών κωδικών θα αύξανε τη πιθανότητα απώλειάς τους ΅ε αρνητικές συνέπειες στη διαδικασία αντικατάστασης καρτών ΅ε ΅εταφορά υπολοίπου.

 

Η Αρχή, ΅ετά από εξέταση όλων των στοιχείων του φακέλου, αφού άκουσε τους εισηγητές και τις διευκρινίσεις των βοηθών εισηγητών οι οποίοι στην συνέχεια αποχώρησαν, κατόπιν διεξοδικής συζήτησης, εκδίδει την ακόλουθη 

 

Γ Ν Ω Μ Ο ∆ Ο Τ Η Σ Η

 

1. Η Αρχή είναι αρ΅όδια σύ΅φωνα ΅ε το άρθρο 19 παρ. 1 στοιχ. θ΄ του ν. 2472/1997 να «γνω΅οδοτεί για κάθε ρύθ΅ιση που αφορά την επεξεργασία και προστασία δεδο΅ένων προσωπικού χαρακτήρα». H γνω΅οδοτική αρ΅οδιότητα της Αρχής δεν περιορίζεται ΅όνο στους το΅είς που ρυθ΅ίζονται από την Οδηγία 95/46/ΕΚ αλλά καταλα΅βάνει όλα τα θέ΅ατα που αφορούν στην επεξεργασία και προστασία των προσωπικών δεδο΅ένων.

 

2. Ήδη ΅ε την υπ’ αριθ΅. 1/2017 Γνω΅οδότηση η Αρχή έθεσε το σύνολο των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται ώστε η επεξεργασία προσωπικών δεδο΅ένων στο πλαίσιο ενός ηλεκτρονικού συστή΅ατος για τις ΅ετακινήσεις που γίνονται ΅ε ΅έσα ΅αζικής ΅εταφοράς να είναι σύ΅φωνη ΅ε τις επιταγές του σχετικού νο΅ικού πλαισίου και να ΅η θίγει τα θε΅ελιώδη δικαιώ΅ατα και ελευθερίες των ατό΅ων. Όπως επεσή΅ανε, ΅εταξύ άλλων, η Αρχή στην ως άνω Γνω΅οδότηση, οι σκοποί που δήλωσε ο ΟΑΣΑ για την εν λόγω επεξεργασία είναι καθορισ΅ένοι, σαφείς, θε΅ιτοί και νό΅ι΅οι ενώ η επίτευξή τους χωρίς τη χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι εξαιρετικά δυσχερής ΅ε την υπάρχουσα έγχαρτη ΅ορφή των εισιτηρίων για τα ΅έσα ΅αζικής ΅εταφοράς που τελούν υπό την εποπτεία του ΟΑΣΑ (βλ. Γνω΅οδότηση 1/2017, Σκέψη 6). Ωστόσο, όπως επίσης αναφέρεται στην ως άνω Γνω΅οδότηση, για την επίτευξη των σκοπών αυτών η εν λόγω επεξεργασία προσωπικών δεδο΅ένων είναι ε΅φανώς διαφορετικής «έντασης» (τήρηση ηλεκτρονικής βάσης δεδο΅ένων, χρήση microchip ανέπαφης contactless τεχνολογίας, τήρηση ΅εγάλου εύρους προσωπικών δεδο΅ένων κτλ.) σε σχέση ΅ε την επεξεργασία προσωπικών δεδο΅ένων που πραγ΅ατοποιεί ΅έχρι τώρα ο ΟΑΣΑ στο πλαίσιο της παροχής των υπηρεσιών του στο επιβατικό κοινό. Επιπλέον, η αιτού΅ενη επεξεργασία θα είναι υποχρεωτική και θα αφορά ΅εγάλο πλήθος υποκει΅ένων των δεδο΅ένων, οπότε και καθίσταται αναγκαίο, κατά τον σχεδιασ΅ό του ηλεκτρονικού συστή΅ατος, να διασφαλίζεται ότι πληρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την αντι΅ετώπιση των κινδύνων ως προς την προστασία των προσωπικών δεδο΅ένων («προστασία των δεδο΅ένων ήδη από τον σχεδιασ΅ό», βλ. Γνω΅οδότηση 1/2017, Σκέψη 7).  Περαιτέρω, η Αρχή ρητώς επεσή΅ανε ότι ο κύριος κίνδυνος που ελλοχεύει, ως προς την προστασία των προσωπικών δεδο΅ένων, στο πλαίσιο ενός συστή΅ατος προσωποποιη΅ένων ηλεκτρονικών εισιτηρίων, συνίσταται στο ότι η χρήση ενός τέτοιου συστή΅ατος ΅πορεί να συνεπάγεται τη συλλογή δεδο΅ένων σχετικά ΅ε τις διαδρο΅ές που πραγ΅ατοποιεί ο εκάστοτε επιβάτης ΅ε αποτέλεσ΅α να θίγεται υπέρ΅ετρα η ελευθερία κίνησης ή κυκλοφορίας της οποίας αναπόσπαστο ΅έρος αποτελεί το δικαίω΅α της ανώνυ΅ης ΅ετακίνησης (βλ. Γνω΅οδότηση 1/2017, Σκέψη 8). Ο κίνδυνος αυτός ήταν υπαρκτός ΅ε βάση την αρχική ΅ορφή του συστή΅ατος που περιέγραφε ο ΟΑΣΑ στην αρχική του γνωστοποίηση. Συναφώς, ο υπεύθυνος επεξεργασίας ούτε τεκ΅ηρίωσε την αναγκαιότητα της επεξεργασίας του συνόλου των προσωπικών δεδο΅ένων τα οποία θα υφίσταντο επεξεργασία σύ΅φωνα ΅ε το αρχικό σύστη΅α ούτε κατέδειξε ότι εξέτασε εναλλακτικές τεχνικές λύσεις που αφενός ΅εν θα επετύγχαναν εξίσου τους επιδιωκό΅ενους σκοπούς αφετέρου δε θα εξασφάλιζαν την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών (βλ. Γνω΅οδότηση 1/2017, Σκέψη 9). 3. Η υπό εξέταση νέα γνωστοποίηση, όπως περιγράφεται στο ιστορικό της παρούσας, έχει εναρ΅ονιστεί σε ικανοποιητικό βαθ΅ό ΅ε τις προϋποθέσεις που έθεσε η Αρχή στη Γνω΅οδότηση 1/2017. Συγκεκρι΅ένα, όπως συνάγεται από το ιστορικό της παρούσας, ο υπεύθυνος επεξεργασίας έχει περιορίσει το σύνολο των προσωπικών δεδο΅ένων που συλλέγει και επεξεργάζεται εν όψει των επιδιωκό΅ενων σκοπών ενώ έχει επίσης προβεί σε νέα συνολική σχεδίαση του συστή΅ατος. Προκύπτει επίσης ότι για το σύστη΅α ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ τέθηκε πλέον ως σχεδιαστικός στόχος η αντι΅ετώπιση των κινδύνων για την προστασία των προσωπικών δεδο΅ένων που περιέγραψε η Αρχή στη Γνω΅οδότηση 1/2017. Σε συ΅΅όρφωση ΅ε την προαναφερό΅ενη Γνω΅οδότηση, η νέα γνωστοποίηση, ΅εταξύ άλλων, προβλέπει τη δη΅ιουργία ψηφιακού αποτυπώ΅ατος ΅ε την εισαγωγή κωδικού που θα γνωρίζει ΅όνο ο χρήστης. Η νέα γνωστοποίηση εξάλλου περιέχει όλες τις πληροφορίες που προσδιορίζονται στο άρ. 6 του ν. 2472/1997.

 

4. Επιπροσθέτως, η Αρχή κρίνει ότι η αξιοποίηση της διαδικτυακής υπηρεσίας της Η∆ΙΚΑ για τον σκοπό της ακρίβειας των προσωπικών δεδο΅ένων (όνο΅α, επώνυ΅ο, ΅ήνας και έτος γέννησης), όπως περιγράφεται από τον ΟΑΣΑ στη νέα γνωστοποίησή του, δεν προσκρούει στις θε΅ελιώδεις αρχές της προστασίας προσωπικών δεδο΅ένων αφού ΅ια τέτοια επεξεργασία γίνεται για σαφή, θε΅ιτό και νό΅ι΅ο σκοπό και δεν έχει ως αποτέλεσ΅α τη συλλογή, από πλευράς ΟΑΣΑ, περισσότερων προσωπικών δεδο΅ένων από όσα απαιτούνται για την επίτευξη των επιδιωκό΅ενων σκοπών του - δεδο΅ένου άλλωστε ότι ο ΟΑΣΑ θα συλλέγει τα ίδια ακριβώς δεδο΅ένα ακό΅α και χωρίς την αξιοποίηση της διαδικτυακής υπηρεσίας της Η∆ΙΚΑ. Αυτονόητο είναι ότι η εν λόγω διαδικτυακή υπηρεσία δεν θα πρέπει να παρέχει κα΅ία άλλη πληροφορία προς τον ΟΑΣΑ, πέραν των όσων ρητώς προσδιορίζονται ανωτέρω, καθώς επίσης και ότι ο ΟΑΣΑ οφείλει ως υπεύθυνος επεξεργασίας να λα΅βάνει πάντα τα πλέον ενδεδειγ΅ένα ΅έτρα για την ασφάλεια της επεξεργασίας στο πλαίσιο της εν λόγω διαδικτυακής υπηρεσίας.

 

5. Περαιτέρω, η Αρχή κρίνει ότι, ιδίως ως προς τον κίνδυνο της συστη΅ικής αντιστοίχισης του αριθ΅ού της κάρτας ΅ε τον κάτοχό της, η οποία τελικά θα ισοδυνα΅ούσε ΅ε γνώση του ιστορικού όλων των ΅ετακινήσεων για συγκεκρι΅ένο επιβάτη -κάτι που αντίκειται στις προϋποθέσεις που έθεσε η Αρχή στη Γνω΅οδότηση 1/2017- ο υπεύθυνος επεξεργασίας θα πρέπει να εξετάσει προσεγγίσεις προς βελτίωση του συστή΅ατος. Τούτο διότι ΅ε το περιγραφό΅ενο σύστη΅α ο κίνδυνος αυτός περιορίζεται ΅εν ση΅αντικά αλλά φαίνεται ότι δεν εξαλείφεται πλήρως ιδίως λόγω της τήρησης, για συγκεκρι΅ένους έστω χρήστες, του ΑΜΚΑ. Ση΅ειώνεται ότι η Αρχή στη Γνω΅οδότηση 1/2017 είχε ρητώς επιση΅άνει ότι ο υπεύθυνος επεξεργασίας θα πρέπει να διασφαλίσει ότι από το σύνολο της τηρού΅ενης πληροφορίας, ακό΅α και αν αυτή είναι δια΅οιρασ΅ένη σε ανεξάρτητα υποσυστή΅ατα, δεν θα πρέπει να είναι εφικτή η εξαγωγή πλήρους πληροφόρησης για τις ακριβείς διαδρο΅ές που πραγ΅ατοποιεί ο κάθε επιβάτης έτσι ώστε να διασφαλίζεται το δικαίω΅α της ανώνυ΅ης ΅ετακίνησης (βλ. Σκέψη 9 αυτής). Εντούτοις το νέο σύστη΅α παρέχει αυτήν την, έστω και απο΅ακρυσ΅ένη πρακτικά, δυνατότητα επειδή, όπως περιγράφεται αναλυτικά στη συνέχεια, δεν αποκλείει τη διασύνδεση πληροφοριών που τηρούνται ΅εν σε ανεξάρτητους πίνακες της βάσης δεδο΅ένων, ωστόσο ΅έσω της κατάλληλης ΅εταξύ τους διασύνδεσης ΅πορεί να δη΅ιουργήσουν προφίλ ΅ετακινήσεων συγκεκρι΅ένου επιβάτη/συγκεκρι΅ένων επιβατών:

i) Για δοθέν AMKA που ε΅φανίζεται στον ανεξάρτητο πίνακα, καταγραφή του ΅ήνα και έτους λήξης δικαιώ΅ατος της αντίστοιχης κάρτας. ii) Αναζήτηση της ανωτέρω τι΅ής «΅ήνας/έτος λήξης δικαιώ΅ατος» στον κεντρικό πίνακα της βάσης. Όπως αναφέρει ο ΟΑΣΑ, πολλοί χρήστες -άρα, πολλές καταχωρίσεις στον κεντρικό αυτό πίνακα- θα έχουν κοινή τι΅ή σε αυτό το πεδίο (π.χ. θα είναι για πολλούς η 31η ∆εκε΅βρίου του τρέχοντος κάθε φορά έτους) και, ως εκ τούτου, η αναζήτηση αυτή θα έχει ως αποτέλεσ΅α πολλές -και όχι αποκλειστικά ΅ία- καταχωρίσεις (δηλαδή πολλούς διαφορετικούς χρήστες, ένας ΅όνο εκ των οποίων θα αντιστοιχεί στον δοθέντα ΑΜΚΑ).  iii) Λα΅βάνοντας υπόψη ότι ο ΑΜΚΑ περιέχει τον ΅ήνα και το έτος γέννησης, από το σύνολο των πολλών αυτών χρηστών ΅πορούν να εξαιρεθούν εκείνοι για τους οποίους ο ΅ήνας και το έτος γέννησης -που τηρούνται στον κεντρικό πίνακα- δεν αντιστοιχεί στην αρχική τι΅ή του ΑΜΚΑ που επελέγη. Η ανωτέρω περιγραφείσα διαδικασία καταδεικνύει ότι δεν ΅πορεί να αποκλειστεί το ενδεχό΅ενο, για κάποιες έστω τι΅ές του ΑΜΚΑ, να προσδιοριστεί ΅ονοσή΅αντα το ποια είναι η κάρτα που αντιστοιχεί σε κάθε έναν από τους χρήστες ΅ε τις εν λόγω τι΅ές του ΑΜΚΑ - δηλαδή τελικά να αναγνωριστούν οι κάτοχοι συγκεκρι΅ένων καρτών. Ως εκ τούτου, για την αντι΅ετώπιση και του ανωτέρω κινδύνου, ο υπεύθυνος επεξεργασίας θα πρέπει να εξετάσει την ενσω΅άτωση των απαραίτητων εγγυήσεων στην επεξεργασία ώστε να προστατεύονται τα δικαιώ΅ατα των υποκει΅ένων των δεδο΅ένων. Ενδεικτικά, θα ΅πορούσε να εξεταστεί να ΅ην τηρείται ο AMKA σε αυτούσια ΅ορφή αλλά αντ’ αυτού να τηρείται ένα ΅η αναστρέψι΅ο ψηφιακό αποτύπω΅α (hashed value) του ΑΜΚΑ. Συναφώς ΅ε τον ανωτέρω κίνδυνο, ο υπεύθυνος επεξεργασίας θα πρέπει να επιτρέπει στους χρήστες, για τον υπολογισ΅ό του «ψηφιακού αποτυπώ΅ατος» που περιγράφεται στο ιστορικό της παρούσας, να επιλέγουν οποιοδήποτε συνθη΅ατικό επιθυ΅ούν και όχι να περιορίζονται σε τετραψήφιο κωδικό. Και τούτο διότι ο τετραψήφιος κωδικός συνεπάγεται ότι για κάθε ΑΜΚΑ, ΅όνο 10.000 πιθανές τι΅ές ψηφιακού αποτυπώ΅ατος4 ΅πορούν να προκύψουν - αριθ΅ός τέτοιος που τελικά επιτρέπει υπολογιστικά τον έλεγχο για το εάν ΅ία δοθείσα τι΅ή του ΑΜΚΑ αντιστοιχεί σε κάποια από τις κάρτες που τηρούνται στον κεντρικό πίνακα της βάσης.

 

6. Η Αρχή στη Γνω΅οδότηση 1/2017 (βλ. Σκέψη 11 αυτής) επεσή΅ανε ότι, λα΅βάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της επεξεργασίας, σκόπι΅ο είναι ο ΟΑΣΑ, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, να προβεί στην εκπόνηση ΅ελέτης εκτί΅ησης επιπτώσεων στην προστασία προσωπικών δεδο΅ένων, προκει΅ένου να καταδειχτούν και να αντι΅ετωπιστούν όλα τα ζητή΅ατα που εγείρονται ως προς την προστασία των δεδο΅ένων, καθώς επίσης και να ληφθούν τα απαραίτητα ΅έτρα. ∆εδο΅ένου ότι δεν υποβλήθηκε στην Αρχή ΅ια τέτοια ΅ελέτη εκτί΅ησης επιπτώσεων, η Αρχή επαναφέρει την ανάγκη εκπόνησης ΅ιας τέτοιας ΅ελέτης η οποία θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον: α) συστη΅ατική περιγραφή των προβλεπό΅ενων πράξεων επεξεργασίας και των σκοπών της επεξεργασίας, β) εκτί΅ηση της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας των πράξεων επεξεργασίας σε συνάρτηση ΅ε τους επιδιωκό΅ενους σκοπούς, γ) εκτί΅ηση των κινδύνων για τα δικαιώ΅ατα και τις ελευθερίες των υποκει΅ένων των δεδο΅ένων, και δ) τα προβλεπό΅ενα ΅έτρα αντι΅ετώπισης των κινδύνων, περιλα΅βανο΅ένων των εγγυήσεων, των ΅έτρων και ΅ηχανισ΅ών ασφάλειας (όπως ανωνυ΅οποίηση ή/και ψευδωνυ΅οποίηση), ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των δεδο΅ένων προσωπικού χαρακτήρα.

 

7. Τέλος, ως προς το νέο (σε σχέση ΅ε την παλαιότερη γνωστοποίηση) αρχείο που γνωστοποίησε ο ΟΑΣΑ για τους σκοπούς της ενη΅έρωσης -όσων επιθυ΅ούν- για τις προσφορές του Οργανισ΅ού κ.λπ., κρίνεται ότι αυτό δεν προσκρούει στις διατάξεις του ν. 2472/1997. Αυτονόητο είναι ότι, και για αυτό το αρχείο, θα πρέπει να λα΅βάνονται τα κατάλληλα ΅έτρα ασφάλειας σύ΅φωνα ΅ε το άρ. 10 ν. 2472/1997.

 

8. Λα΅βάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, η Αρχή γνω΅οδοτεί θετικά για το νέο σύστη΅α αναφορικά ΅ε την περιγραφό΅ενη επεξεργασία προσωπικών δεδο΅ένων συ΅περιλα΅βανο΅ένης της κατάλληλης αξιοποίησης της διαδικτυακής υπηρεσίας της Η∆ΙΚΑ όπως αναφέρεται στη Σκέψη 4 της παρούσας. Ωστόσο, ο υπεύθυνος επεξεργασίας θα πρέπει α΅ελλητί να προβεί σε κατάλληλες τροποποιήσεις του συστή΅ατος, σύ΅φωνα ΅ε τα όσα διαλα΅βάνονται στη Σκέψη 5 της παρούσας. Περαιτέρω, η αποτελεσ΅ατικότητα των σχετικών τροποποιήσεων θα πρέπει να τεκ΅αίρεται από ΅ελέτη εκτί΅ησης επιπτώσεων στην προστασία προσωπικών δεδο΅ένων την οποία ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να εκπονήσει σύ΅φωνα ΅ε τα όσα διαλα΅βάνονται στη Σκέψη 6 της παρούσας. Η ΅ελέτη αυτή θα πρέπει να αποτυπώνεται σε εγκεκρι΅ένο από τη διοίκηση του ΟΑΣΑ έγγραφο και να είναι διαθέσι΅η έως τις 25 Μαΐου 2018.

 

 

Ο Πρόεδρος

 

Κωνσταντίνος Μενουδάκος

 

Η Γρα΅΅ατέας

 

Γεωργία Παλαιολόγου