ΜΔΠρΑθ 1809/2008

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 

Ακύρωση αναγκαστικής κατασχέσεως κινητών πραγμάτων επιβαλλομένης κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. -.

 

Ακατάσχετα τα έπιπλα σαλονιού και έγχρωμη τηλεόραση γιατί εξαιρούνται από την κατάσχεση πράγματα της προσωπικής χρήσης του οφειλέτη και της οικογενείας του, εφόσον τα πράγματα αυτά είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες της διαβίωσής τους. Μεταξύ αυτών αναμφισβήτητα συμπεριλαμβάνονται τα έπιπλα σαλονιού, τα οποία είναι απαραίτητα για την στοιχειώδη κοινωνική ζωή του οφειλέτη, δεδομένου ότι στην έννοια του στοιχειώδους δεν περιλαμβάνονται μόνον τα προς διατροφή και ένδυση απαραίτητα αντικείμενα, αλλά και τα εξυπηρετούντα στοιχειωδώς όχι μόνο τις ανάγκες του οφειλέτη αλλά και της οικογενείας του. Κρίνεται ότι, από τα ανωτέρω κινητά, τα έπιπλα σαλονιού είναι ακατάσχετα, όπως, άλλωστε, ακατάσχετη είναι και η τηλεόραση, η οποία με γνώμονα τις σύγχρονες αντιλήψεις που επικρατούν για την προσωπικότητα, τη ζωή και την αξία του ανθρώπου, θεωρείται ως στοιχειωδώς αναγκαία για κάθε οικογένεια. Όσον αφορά, όμως, το αυτοκίνητο, τούτο δεν είναι, κατά την κρίση του Δικαστηρίου, ακατάσχετον, καθόσον με γνώμονα τις ίδιες ως άνω σύγχρονες αντιλήψεις που επικρατούν για την προσωπικότητα, τη ζωή και την αξία του ανθρώπου δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απαραίτητο για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβιώσεως αυτού.

 

ΚΕΙΜΕΝΟ

 

   Αριθμός Απόφασης 1809/2008

   ΓΑΚ 12355/20

   ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

   Τμήμα Υποθέσεων Ν.1406/1983 και Αναστολών

----------------------------------

 

   Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις 11 Απριλίου 2008, με δικαστή την Ελένη Κουτρούμπα, Πρωτοδίκη Δ.Δ. και γραμματέα την Χρύσα Κοντογιάννη, δικαστική υπάλληλο,

   για να δικάσει την ανακοπή με χρονολογία κατάθεσης 1.4.2008

    της ..., κατοίκου Αρτέμιδας Αττικής,

για την οποία παραστάθηκε ο πληρεξούσιος δικηγόρος Δημήτριος Καραβοκυράκος,

   κατά του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο εκπροσωπείται από τον Προϊστάμενο της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) Παλλήνης Αττικής και παραστάθηκε με τη δικαστική αντιπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ελευθερία Χριστοπούλου.

   Κατά τη συζήτηση, οι διάδικοι ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς τους και ζήτησαν όσα αναφέρονται στα πρακτικά.

 

   Η κρίση του Δικαστηρίου είναι η εξής:

 

   1. Επειδή, με την κρινόμενη ανακοπή, για την οποία καταβλήθηκε το νόμιμο παράβολο (σχ. τα 1139108 και 2766308, σειράς Α ειδικά έντυπα παραβόλου), ζητείται : α) η ακύρωση της 4471/30.3.1998 εκθέσεως αναγκαστικής κατασχέσεως κινητής περιουσίας του δικαστικού επιμελητή του Πρωτοδικείου Αθηνών ... και β) η ακύρωση του 2853/αρ. ειδ. Βιβλ. 7/16-1-2008 προγράμματος αναγκαστικού πλειστηριασμού του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ Παλλήνης Αττικής με το οποίο κατασχέθηκε και εκτίθεται σε δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό στις 14-4-2008 η κινητή περιουσία της ανακόπτουσας για χρέη της προς το Δημόσιο, ύψους 3.515.115 δραχμών πλέον προσθέτων και λοιπών εξόδων. Η εν λόγω ανακοπή κατά το μέρος που στρέφεται κατά του ως άνω προγράμματος πλειστηριασμού, ασκηθείσα στις 1-4-2008 μετά την πάροδο της προθεσμίας των τριών ημερών από την νόμιμη επίδοση του που έλαβε χώρα στις 26-2-2007 (βλ. 193/26-2-2004 έκθεση επίδοσης του Δικαστικού Επιμελητή του Πρωτοδικείου Αθηνών ...), πρέπει να απορριφθεί ως εκπρόθεσμη, ενώ κατά το μέρος που στρέφεται κατά της προαναφερομένης εκθέσεως αναγκαστικής κατασχέσεως ασκήθηκε παραδεκτώς και πρέπει να εξετασθεί περαιτέρω κατ' ουσίαν.

   2. Επειδή, στο άρθρο 217 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ΚΔΔ) που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2717/1999 (ΦΕΚ 97 Α'), ορίζεται ότι : «1. Ανακοπή χωρεί κατά κάθε πράξης που εκδίδεται στα πλαίσια της διοικητικής εκτέλεσης και, ιδίως, κατά : α) ..., β) της κατασχετήριας έκθεσης, ...» και στο άρθρο 219 του ως άνω Κώδικα ορίζεται ότι : «1. Προς άσκηση ανακοπής νομιμοποιούνται: α) στις περιπτώσεις α', β', γ', και ε' της παρ. 1 του άρθρου 217: ο καθ'ού ή ο θιγόμενος ενυπόθηκος δανειστής , β) ..., γ) ..., δ) ..., 2) ...», ενώ στην παρ. 1 του άρθρου 224 του ανωτέρω κώδικα, ορίζεται ότι «Το δικαστήριο ελέγχει την προσβαλλόμενη πράξη κατά το νόμο και την ουσία, στα όρια της ανακοπής, τα οποία προσδιορίζονται από τους λόγους και το αίτημά της». Εξάλλου, στο άρθρο 10 του ν.δ. 356/74 «Κώδικας Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων» (ΦΕΚ Α 90), ορίζεται ότι : «1. Η κατάσχεσις κινητών εις χείρας του οφειλέτου ενεργείται τη εγγράφω παραγγελία του Διευθυντού του Δημοσίου Ταμείου, περιεχούσης τα στοιχεία και το ποσόν της οφειλής, υπό δικαστικού επιμελητού ή υπαλλήλου του Δημοσίου Ταμείου επί παρουσία ενός ενηλίκου μάρτυρος... 2. Περί της κατασχέσεως συντάσσεται παρουσία των συμπραπόντων και του τυχόν παρόντος οφειλέτου έκθεσις περιγράφουσα συνοπτικώς τα κατασχεθέντα, αναφέρουσα την κατ'εκτίμησιν του ενεργούντος την κατάσχεσιν, αξίαν αυτών και περιέχουσα: α) τον τόπον και τον χρόνον της κατασχέσεως, β) τον αριθμόν και την χρονολογίαν της παραγγελίας κατασχέσεως ως και το ονοματεπώνυμον του παραγγέλλοντος Διευθυντού του Δημοσίου Ταμείου, γ) το όνομα, επώνυμον όνομα πατρός εκάστου των συμπραττόντων προσώπων, δ) το συνολικόν ποσόν του χρέους του οφειλέτου ως τούτο αναγράφεται εν τη παραγγελία κατασχέσεως. 3. ... 4. ...», στο άρθρο 17 του ΚΕΔΕ ορίζεται ότι : «1. Της κατασχέσεως εξαιρούνται: α) πράγματα της προσωπικής χρήσεως του οφειλέτου και της οικογένειας αυτού και ιδίως ενδύματα, κλινοστρώμναι, έπιπλα, εφόσον τα πράγματα ταύτα είναι απαραίτητα διά τα στοιχειώδεις ανάγκας της διαβιώσεως αυτών, β) ...» και στο άρθρο 19 του ίδιου Κώδικα ορίζεται ότι:  « 1. Ο Διευθυντής του Δημοσίου Ταμείου ή ο κατά το άρθρον 10 εδ. β' Ταμιακός υπάλληλος, μετά πάροδον τουλάχιστον δέκα πέντε ημερών από της κατασχέσεως, δύναται να εκδώση πρόγραμμα πλειστηριασμού περιέχον: α) το ονοματεπώνυμον και την κατοικίαν του οφειλέτου , β) το ποσό της οφειλής δι' ό εγένετο η κατάσχεσις, εις ό δύναται να προσθέση και τα μετά την κατάσχεσιν βεβαιωθέντα χρέη, γ) το είδος των κατασχεθέντων και την κατ'εκτίμησιν αξίαν των, δ) την ημέρα και ώραν του πλειστηριασμού, ε) τον υπάλληλον επί του πλειστηριασμού , στ) τον τόπον του πλειστηριασμού και ζ) το ποσόν της πρώτης προσφοράς ... 2. ...».

   3. Επειδή, η αναγκαστική κατάσχεση και ο δημόσιος αναγκαστικός πλειστηριασμός κινητών πραγμάτων ιδιοκτησίας του οφειλέτη αποτελούν μέτρα λαμβανόμενα κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ προς είσπραξη των δημοσίων εσόδων. Από την κατάσχεση εξαιρούνται, μεταξύ άλλων, τα πράγματα της προσωπικής χρήσεως του οφειλέτη και της οικογένειάς του, εφόσον αυτό κρίνονται απαραίτητα για την ικανοποίηση των στοιχειωδών αναγκών διαβίωσής τους, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτέρων συνθηκών του εκάστοτε οφειλέτη και της οικογένειάς του , καθώς και των διδαγμάτων της κοινής πείρας. Στην ικανοποίηση στοιχειωδών αναγκών διαβιώσεως κατατείνουν όχι μόνο τα πράγματα που είναι απαραίτητα προς διατήρηση και διασφάλιση της ζωής και της υγείας του οφειλέτη και της οικογενείας του, αλλά και τα πράγματα που αποσκοπούν, σύμφωνα με τις σύγχρονες κοινωνικές αντιλήψεις, στην εξασφάλιση σε αυτούς ενός ελαχίστου επιπέδου ποιότητας ζωής. Επομένως, δεν επιτρέπεται η κατάσχεση πραγμάτων που διασφαλίζουν στον οφειλέτη και την οικογένειά του στοιχειώδεις δυνατότητες ανάπτυξης κοινωνικής ζωής, ενημέρωσης, ψυχαγωγίας, μετακίνησης, επικοινωνίας με τον εξωτερικό κόσμο κ.λ.π.

   4. Επειδή, στην προκείμενη περίπτωση από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτουν τα ακόλουθα : Με την 4471/30-3-1998 έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης κινητής περιουσίας του δικαστικού επιμελητή του Πρωτοδικείου Αθηνών .... κατασχέθηκαν αναγκαστικά, ύστερα από την 9271/246/1997 έγγραφη παραγγελία του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Παλλήνης, για χρέη της ανακόπτουσας προς τη Δ.Ο.Υ. ποσού (κατά την παραπάνω ημερομηνία) 3.516.115 δραχμών πλέον των νομίμων προσαυξήσεων και λοιπών εξόδων : 1) ένα αυτοκίνητο με αριθμό κυκλοφορίας του Υπουργείου Συγκοινωνιών 01-6541, μάρκας CITROEN VISA, χρώματος μπεζ, με αριθμό πλαισίου DV-AO4VA-..., με αριθμό κινητήρα VOGDO869046372,5 (HP), βενζινοκίνητο, τεσσάρων θυρών, το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο μπροστά στην οικία της ανακόπτουσας, εκτιμηθέν σε 2.347,76 ευρώ, 2) μια έγχρωμη τηλεόραση 21 ιντσών, μάρκας SONY, εκτιμηθείσα σε 440,21 ευρώ, 3) ένα σαλόνι αποτελούμενο από ένα τριθέσιο καναπέ, δύο πολυθρόνες και δύο καρέκλες από ύφασμα βελούδο, εκτιμηθέν σε 440,21 ευρώ, η συνολική δε αξία των κατασχεθέντων ανέρχεται στα 3.228,18 ευρώ. Με βάση την πιο πάνω έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης συντάχθηκε το 2853/αρ. ειδ. Βιβλ. 7/16-1-2006 πρόγραμμα αναγκαστικού πλειστηριασμού του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Παλλήνης Αττικής σύμφωνα με το οποίο, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. Παλλήνης Αττικής στις 16-4-2008 (ημέρα Τετάρτη και ώρα 12.00 το μεσημέρι) εκθέτει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό, που θα γίνει στο Δημαρχείο Αρτέμιδας ενώπιον της Συμβολαιογράφου ..., τα πιο πάνω κινητά πράγματα.

   5. Επειδή, ήδη, η ανακόπτουσα, με την κρινόμενη ανακοπή, ζητεί την ακύρωση της ως άνω έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης, προβάλλοντας κατ' αρχάς ότι αυτή είναι μη νόμιμη, διότι εκδόθηκε χωρίς να δοθεί, στον ανακόπτοντα, το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης. Ο ισχυρισμός αυτός πρέπει να απορριφθεί ως νόμω αβάσιμος. Και τούτο διότι η κατά το άρθρο 20 παρ. 2 του Συντάγματος ακρόαση του διοικουμένου πριν την έκδοση δυσμενούς μέτρου σε βάρος του επιβάλλεται, όταν τη λήψη του μέτρου αυτού υπαγορεύουν λόγοι που συνδέονται με υποκειμενική συμπεριφορά, οπότε η προηγούμενη ακρόαση θα ήταν δυνατό ν' ασκήσει επίδραση στη διαμόρφωση ή τη λήψη του, ενώ δεν απαιτείται στις περιπτώσεις που η Διοίκηση λαμβάνει το δυσμενές μέτρο κατά δέσμια εξουσία ή με βάση αντικειμενικά δεδομένα (πρβλ. ΣτΕ 1724/2005, 4139/88). Συνεπώς, στην προκείμενη περίπτωση δεν απαιτείται η παροχή εξηγήσεων κατά το στάδιο της έκθεσης κατάσχεσης, καθόσον τούτη πραγματοποιείται μετά τη συνδρομή αντικειμενικών νόμιμων προϋποθέσεων, (έκδοση οικείων καταλογιστικών πράξεων οριστικοποίηση και βεβαίωσή τους), απορριπτόμενου ως αβασίμου του αντιθέτου ισχυρισμού της ανακόπτουσας. Περαιτέρω, αυτή ισχυρίζεται ότι η προσβαλλόμενη έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης τυγχάνει ακυρωτέα, καθόσον τα κατασχεθέντα κινητά πράγματα υπάγονται στην κατηγορία των ακατασχέτων, διότι εξυπηρετούν αποκλειστικά βασικές ανάγκες διαβίωσης της (ΔΠΑθ 2386/2004, ΕΔΚΑ 2005, σελ. 73).

   6. Επειδή, κατόπιν αυτών, λαμβάνοντας υπόψη ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 παρ. 1 του ν. δ/τος 356/1974 που προαναφέρθηκαν εξαιρούνται από την κατάσχεση πράγματα της προσωπικής χρήσης του οφειλέτη και της οικογενείας του, εφόσον τα πράγμα αυτά είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες της διαβίωσής τους και ότι μεταξύ αυτών αναμφισβήτητα συμπεριλαμβάνονται τα έπιπλα σαλονιού, τα οποία είναι απαραίτητα για την στοιχειώδη κοινωνική ζωή του οφειλέτη, δεδομένου ότι στην έννοια του στοιχειώδους δεν περιλαμβάνονται μόνον τα προς διατροφή και ένδυση απαραίτητα αντικείμενα, αλλά και τα εξυπηρετούντα στοιχειωδώς όχι μόνο τις ανάγκες του οφειλέτη αλλά και της οικογενείας του, κρίνει ότι από τα ανωτέρω κινητά, τα έπιπλα σαλονιού είναι ακατάσχετα, όπως, άλλωστε, ακατάσχετη είναι και η τηλεόραση, η οποία με γνώμονα τις σύγχρονες αντιλήψεις που επικρατούν για την προσωπικότητα, τη ζωή και την αξία του ανθρώπου, θεωρείται ως στοιχειωδώς αναγκαία για κάθε οικογένεια. Όσον αφορά, όμως, το αυτοκίνητο, τούτο δεν είναι, κατά την κρίση του Δικαστηρίου, ακατάσχετον, καθόσον με γνώμονα τις ίδιες ως άνω σύγχρονες αντιλήψεις που επικρατούν για την προσωπικότητα, τη ζωή και την αξία του ανθρώπου δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απαραίτητο για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβιώσεως αυτού. Συνεπώς, από τα ανωτέρω κινητά πράγματα μη νόμιμα κατασχέθηκαν το σαλόνι και η τηλεόραση.

   7. Επειδή, κατ' ακολουθία των ανωτέρω, η κρινόμενη ανακοπή, κατά το μέρος που στρέφεται κατά του προαναφερομένου προγράμματος, πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη, ενώ, κατά το μέρος που στρέφεται κατά της πιο πάνω έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης, πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτή. Τέλος, από το κατατεθέν παράβολο πρέπει να αποδοθεί στην ανακόπτουσα ποσό δύο (2) ευρώ (άρθρο 277 παρ. 9 του Κ.Δ.Δ.), και τα δικαστικά έξοδα πρέπει να συμψηφισθούν μεταξύ των διαδίκων, σύμφωνα με το άρθρο 275 Κ.Δ.Δ.

 

   ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

 

   Απορρίπτει την ανακοπή ως απαράδεκτη κατά το μέρος που στρέφεται κατά του 2853/αρ.ειδ.Βιβλ.7/16-1-2008 προγράμματος αναγκαστικού πλειστηριασμού του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Παλλήνης Αττικής

   Δέχεται εν μέρει την ανακοπή κατά το μέρος που στρέφεται κατά της 4471/30-3-1998 εκθέσεως αναγκαστικής κατασχέσεως κινητής περιουσίας του δικαστικού επιμελητή του Πρωτοδικείου Αθηνών ..., την οποία ακυρώνει κατά το κεφάλαιο αυτής με το οποίο κατασχέθηκαν τα προπεριγραφόμενα στο ιστορικό της παρούσας σαλόνι και τηλεόραση.

   Διατάσσει την απόδοση στον ανακόπτοντα ποσού τεσσάρων (4) ευρώ από το κατατεθέν παράβολο.

   Συμψηφίζει τα δικαστικά έξοδα μεταξύ των διαδίκων.

   Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Αθήνα στο ακροατήριο του Δικαστηρίου τούτου, κατά τη δημόσια συνεδρίαση της 15-4-2008.