ΑΠ Ολ. 1/2004

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 

Εκτακτο προσωπικό Ο.Τ.Ε. - Ενταξη στο δόκιμο προσωπικό Ο.Τ.Ε. -.

 

Ως δικαιούμενο δοκιμοποιήσεως έκτακτο προσωπικό του ΟΤΕ νοείται το πλήρους απασχολήσεως. Δεν παραβίασε τους όρους της από 10.5.1991 Ε.Σ.Σ.Ε. το Εφετείο, κρίνοντας ότι η ενάγουσα, που προσλήφθηκε με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου μειωμένης καθημερινής απασχολήσεως, ως έκτακτη καθαρίστρια, δεν εδικαιούτο, ως ανήκουσα στο έκτακτο προσωπικό του ΟΤΕ μειωμένης απασχολήσεως, να δοκιμοποιηθεί με σκοπό τη μονιμοποίησή της.

 

ΚΕΙΜΕΝΟ

 

   Αριθμός 1/2004

   ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

   ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

 

   ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τους Δικαστές  της Α' Σύνθεσης: Γεώργιο Κάπο, Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Στυλιανό Πατεράκη, Αντιπρόεδρο Αρείου Πάγου, Θεόδωρο Μπάκα, Νικόλαο Κασσαβέτη, Γεώργιο Ναυπλιώτη, Ανάργυρο Πλατή, Χρήστο Μαυρογένη, Ευριπίδη Αντωνίου, Χρήστο Μπαβέα, Δημήτριο Γυφτάκη, Σταμάτιο Γιακουμέλο, Κωνσταντίνο Μουλαγιάννη, Γεώργιο Αμελαδιώτη, Χρύσανθο Παπούλια, Ευάγγελο Σταυρουλάκη, Γεώργιο Φώσκολο, Εισηγητή και Γεώργιο Χλαμπουτάκη,  Αρεοπαγίτες (κωλυομένων των λοιπών δικαστών της σύνθεσης).

   ΣΥΝΗΛΘΕ σε δημόσια συνεδρίαση στο Κατάστημά του στις 16 Οκτωβρίου 2003, με την παρουσία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημητρίου Λινού και της Γραμματέως Κωνσταντίνας Ξηροτύρη, για να δικάσει μεταξύ:

   Της  καλούσας-αναιρεσίβλητης: Ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ (ΟΤΕ), που εδρεύει στην Αθήνα και εκπροσωπείται νόμιμα, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της Γεώργιο Τριανταφύλλου. 

   Των καθ' ων η κλήση- αναιρεσειόντων: *** οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους Δημήτριο Λυκοκάπη.

   Η ένδικη διαφορά άρχισε με την από 4-2-1996 αγωγή της  αρχικής διαδίκου *** (η οποία μετά την άσκηση αυτής απεβίωσε και κληρονομήθηκε από τους ήδη καθ’ ων η κλήση-αναιρεσείοντες), που κατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Εκδόθηκαν οι αποφάσεις: 450/1998 του ίδιου δικαστηρίου και 6486/1999  του Εφετείου Αθηνών. Την αναίρεση της τελευταίας αποφάσεως ζήτησαν οι καθ’ ων η κλήση-αναιρεσείοντες με την από 17-7-2000  αίτησή τους και τους από 21-2-2001 πρόσθετους λόγους αυτής.

   Στη συνέχεια εκδόθηκε η απόφαση 47/2003 του Β2  πολιτικού τμήματος, η οποία παρέπεμψε στην Τακτική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τον πρώτο  λόγο της αιτήσεως αναιρέσεως, όπως αυτός συμπληρώθηκε από τον πρώτο λόγο του δικογράφου των προσθέτων. Μετά την πιο πάνω απόφαση και την από 4-2-2003 κλήση της αναιρεσίβλητης  η προκείμενη υπόθεση φέρεται στην Τακτική Ολομέλεια του Δικαστηρίου τούτου.

   Κατά τη συζήτηση της  υπόθεσης  αυτής, που εκφωνήθηκε από το πινάκιο, οι διάδικοι παραστάθηκαν όπως σημειώνεται πιο πάνω. Οι πληρεξούσιοι των διαδίκων ανέπτυξαν και προφορικά τους σχετικούς ισχυρισμούς τους, που αναφέρονται στις προτάσεις τους και ζήτησαν ο μεν πληρεξούσιος των αναιρεσειόντων την παραδοχή των παραπεμφθέντων ως άνω λόγων αναιρέσεως, ο πληρεξούσιος της αναιρεσίβλητης την απόρριψή τους και καθένας την καταδίκη του αντιδίκου στη δικαστική δαπάνη.

   Ο Εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη του παραπεμφθέντος στην Ολομέλεια λόγου αναίρεσης ως αβασίμου, όπως δέχθηκε και η  απόφαση του Β2 τμήματος, που τον παρέπεμψε στην Ολομέλεια για την ενότητα της νομολογίας, επειδή το Β1 τμήμα με την 19/2000 απόφασή του αποφάνθηκε αντιθέτως.

   Κατόπιν αυτών ο Πρόεδρος έδωσε εκ νέου το λόγο στους πιο πάνω πληρεξουσίους των διαδίκων, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε αυτά που προηγουμένως είχαν αναπτύξει.

   ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

   Ι. Με την 47/2003 απόφαση του Β2 Τμήματος του Αρείου Πάγου παραπέμφθηκε στην Τακτική Ολομέλεια, σύμφωνα με το άρθρο 563 παρ. 2 στοιχ. β' ΚΠολΔ για την ενότητα της νομολογίας, ο πρώτος λόγος της από 17.7.2000 αιτήσεως του *** όπως αυτός συμπληρώνεται από τον πρώτο λόγο του δικογράφου των προσθέτων, για αναίρεση της 6486/1999 αποφάσεως του Εφετείου Αθηνών.

  ΙΙ. Με τον όρο 3 της από 10.5.1991 Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.), μεταξύ του «Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος Α.Ε.»  (ΟΤΕ) αφενός και της Ο.Μ.Ε.- ΟΤΕ αφετέρου, συμφωνήθηκαν τα εξής : «Κατ' εξαίρεση από της διατάξεις Γ.Κ.Π.- ΟΤΕ ως προς το όριο ηλικίας (ανώτερο-κατώτερο), εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων, επιτυχία σε διαγωνισμό και φοίτηση στις σχολές προσωπικού ΟΤΕ και εφόσον κατά τα λοιπά συντρέχουν τα οριζόμενα τόσο από τις διατάξεις των άρθρων 5, 6 και 7 του Γ.Κ.Π.- ΟΤΕ και τις διατάξεις του παρόντος, όσο και τις σχετικές αποφάσεις που θα εκδοθούν, το έκτακτο προσωπικό που υπηρετεί κατά την υπογραφή της παρούσας και έχει προσληφθεί με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, δύναται, κατόπιν αιτήσεώς του, ύστερα από πρόταση όλων των ιεραρχικά προϊσταμένων του και κρίσεως του Συμβουλίου Προσωπικού, να δοκιμοποιηθεί από 1.5.1991 σε κενές οργανικές θέσεις ή ως  υπεράριθμο καταλαμβάνοντας τις θέσεις που θα κενωθούν στον κλάδο και την ειδικότητα, με τους εξής ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις». Κατά την έννοια της διατάξεως αυτής, ως δικαιούμενο δοκιμοποιήσεως έκτακτο προσωπικό νοείται το πλήρους απασχολήσεως τοιούτο. Τούτο άλλωστε συμπορεύεται με τις διατάξεις των άρθρων 24β' και 66 του Γ.Κ.Π.- ΟΤΕ, ο οποίος εγκρίθηκε με την 1118 α/1.8.1969 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, που δημοσιεύτηκε στο 568/8.9.1969 ΦΕΚ (τεύχ. Β'), κυρώθηκε με το άρθρο 54 παρ. 1 Ν.Δ. 165/1973 και έχει ισχύ ουσιαστικού νόμου, κατά τις οποίες κατ' εξαίρεση από τις περί γενικών όρων προσλήψεις, περί ηλικίας και ειδικών προσόντων διατάξεις των άρθρων  5, 6 και 7 αυτού, το έκτακτο προσωπικό πλήρους απασχολήσεως, το οποίο προσλήφθηκε από τον ΟΤΕ για αόριστο χρόνο, μπορεί να μονιμοποιηθεί. Ούτε μπορεί να συναχθεί επιχείρημα εξ αντιδιαστολής από τις υπογραφείσες για προηγούμενα χρονικά διαστήματα Ε.Σ.Σ.Ε  από 2.11.1987 και 15.2.1988, όπου ορίζεται ρητά ότι δύναται να ενταχθεί στο δόκιμο προσωπικό το έκτακτο προσωπικό «πλήρους απασχολήσεως» αφού η διατύπωση αυτή απλώς προσαρμοζόταν στις περιέχουσες  την ίδια αναφορά ως άνω διατάξεις των άρθρων 24β και 66 του Γ.Κ.Π. - ΟΤΕ, προς τις οποίες συνάδει η παραπάνω εφαρμοστέα διάταξη της από 10.5.1991 Ε.Σ.Σ.Ε.

   ΙΙΙ. Με τον πρώτο λόγο αναιρέσεως, όπως συμπληρώθηκε με τον πρώτο πρόσθετο λόγο αποδίδεται στην προσβαλλόμενη απόφαση η πλημμέλεια της παραβιάσεως της ουσιαστικού δικαίου διατάξεως του όρου 3 της από 10.5.1991 Ε.Σ.Σ.Ε. Το Εφετείο δέχθηκε ότι η ενάγουσα ***, η οποία πέθανε στις 12.4.1996 και κληρονομήθηκε από τους αναιρεσείοντες είχε προσληφθεί από τον αναιρεσίβλητο-εναγόμενο ΟΤΕ και εργάστηκε με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, μειωμένης καθημερινής απασχολήσεως, ως έκτακτη καθαρίστρια του Τηλεπικοινωνιακού Κέντρου της τελευταίας στα Λουτρά Αιδηψού, κατά το χρονικό διάστημα από 20.9.1977 μέχρι το θάνατό της. Με βάση τις παραδοχές αυτές έκρινε το Εφετείο ότι η αρχική ενάγουσα, ως ανήκουσα στο έκτακτο προσωπικό του ΟΤΕ μειωμένης απασχολήσεως, δεν εδικαιούτο να δοκιμοποιηθεί με σκοπό τη μονιμοποίησή της. Κρίνοντας έτσι το Εφετείο, δεν παραβίασε τους όρους της από 10.5.1991 Ε.Σ.Σ.Ε., ώστε πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμος ο κρινόμενος πρώτος λόγος του κυρίου δικογράφου της αναιρέσεως και ο πρώτος λόγος του δικογράφου των προσθέτων, που έχουν παραπεμφθεί στην Ολομέλεια.

   IV. Επειδή οι λοιποί λόγοι της αναιρέσεως έχουν απορριφθεί με την 47/2003 απόφαση του Β2 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, πρέπει η αίτηση αναιρέσεως να απορριφθεί.

   ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

   Απορρίπτει την από 17.7.2000 αίτηση των *** περί αναιρέσεως της με αριθμό 6486/1999 αποφάσεως του Εφετείου Αθηνών.

   Καταδικάζει τους αναιρεσείοντες στην καταβολή των δικαστικών εξόδων του αναιρεσιβλήτου, τα οποία ορίζει σε χίλια πεντακόσια σαράντα (1540) ευρώ.

   Κρίθηκε και αποφασίστηκε στην Αθήνα στις 18 Δεκεμβρίου 2003.

   Δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριό του στην Αθήνα στις 8 Ιανουαρίου 2004.